Andulqa Zverejnené 8. Máj, 2006 Zverejnené 8. Máj, 2006 Dufam ze mi to kompetentni prepacia :lol: :) :) potrebujem velmi prevelmi pomoc, musim napisat uvahu na jednu A4, na temu: Kto sa domnieva, že mu je vlasťou celý svet, vskutku je bez vlasti. (Martin Rázus) a okrem toho si spravit seminarku, ja na uvahy a celkovo slohy moc nie som, a nechem ani od nikoho aby mi to napisal, len potrebujem nejaku zakladnu osnovu, vase nazory na tuto temu a ja to z toho nejak poskladam ;) vdaka ;) ;)
game Zverejnené 8. Máj, 2006 Zverejnené 8. Máj, 2006 - ten kúsok zeme, kde sme prišli na svet... kde sme urobili prvé kroky, kde sme prvýkrát zazreli oblohu a dúhu, kde sme prvýkrát s kamarátmi vybehli do polí .... kde som prvýkrát videla v obilí vlčí mak.... a našla som nevädzu, a natrhala som náruč poľných kvetov, a plakala som, keď mi nevydržali až domov, sklonili hlavičky a boli mi nanič...kde som mala prvých kamarátov, prvé hádky, prvá tajomstvá, prvé lásky...prvý krát som si niesla poduštičku do škôlky... a naučila som sa prvé pesničky a básničky, ktoré si pamätám dodnes...a prvý deň v škole, kde som plakala.... tak moc.... a za chvíľu som sa usmievala.... a nikdy nezabudnem na spolužiaka, s ktorým som to doklepala až k maturitám.... ktorý ma v prvej lavici v prvej triede ako malý prváčik utešoval... toto všetko je moje doma.... to prvé nadýchnutie, vzduch, ktorý tam je iný, úplne iný, než všade inde... kde vidím doďaleka, lebo polia sú rovné ako doska ... kde cítiť vôňu zeme, vôňu niečoho známeho, čo so mnou rástlo, vo mne rástlo, s čím som rástla ja... niečo ... niečo neviditeľné, strieborná šnúra, niečo čo nás spája, čo nešlo pretrhnúť, ani keď som bola nútená toto všetko opustiť ... pre mňa je to zem, ktorá je moja.... keď som sa vrátila, nie presne tam, o kúsok ďalej, vtedy som vlastne pochopila, čo znamená rodná zem.... že je to nielen moja ulica, moje pole, moji kamaráti... ale všetci, ktorí hovoríme rovnakou rečou, ktorých otcovia a dedovia tu niečo stvorili .... že je to vlasť , je to domov, je to kúsok miesta na zemi, kde nám je dobre...kde sa vraciame, keď je ťažko, kde nás čaká tá iná vôňa... iný vzduch, niečo len naše....
Tom182 Zverejnené 5. Január, 2008 Zverejnené 5. Január, 2008 sice otazka bola pre nejaku slohovu pracu..no nazov temy sa mi paci..tak prispievam :lol: nesuhlasimdomov je pre mna miestom kde sa citim dobre a kde su ludia ktorych mam rad...to miesto nemusi byt zakonite miesto kde sa clovek narodi..lebo to si on sam nemoze dopredu vybrat...vybrat si vsak moze domov, miesto (alebo miesta) kde prezije svoj zivot..takze domov nemusi byt len jeden
pralinka Zverejnené 5. Január, 2008 Zverejnené 5. Január, 2008 tiez sa mi domov spaja s miestom, kde sa citim dobre, kde mam rodinu, priatela, kamaratov... ak by som si ich mohla so sebou zobrat, budem sa citit doma kdekolvek, kde sa mi bude pacit :lol:
Aikaterine Zverejnené 5. Január, 2008 Zverejnené 5. Január, 2008 Ja za "domov" pokladám len miesto, kde som sa narodila, resp. vyrástla...
chrust Zverejnené 30. December, 2008 Zverejnené 30. December, 2008 Kto sa domnieva, že mu je vlasťou celý svet, vskutku je bez vlasti. (Martin Rázus)Nemám rád citáty a ešte menej ich uvádzanie do praxe :lol: .M.Rázus bol možno dobrý spisovateľ,ale neverím,že bol natoľko geniálny človek,aby som sa riadil jeho výrokmi.A nielen jeho,ale ktoréhokoľvek velikána ľudstva. S niektorými citátmi,či múdrosťami môžem súhlasiť pre danú situáciu,s niektorými môžem polemizovať,ale konkrétne s vyššieuvedeným citátom nesúhlasím.Vôbec nachápem,na základe čoho p.Rázus onu myšlienku vyjadril :) .Na základe svojich skúseností,či skúseností svojich súputnikov,alebo išlo o čistý výcuc z prsta ? Neberme všetko ako 100 %- tnú pravdu a násobme všetko koeficientom menším ako "1" .
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz