game Zverejnené 25. Apríl, 2006 Zverejnené 25. Apríl, 2006 lekárne ich ponúkajú všetkých možných tvarov, farieb, balení a vôní ... vitamíny, multivitamíny, selén, vápnik, chróm, železo, ... čo sa nám len zažiada... bez kontroly, kto ich koľko "spapá", ako ich kombinuje, nahrádzajú nám ovocie a zeleninu ? alebo je len jednoduchšie každý deň hodiť do seba hrsť tabliet a utekať :lol: poznám ľudí, ktorí ich vážne hltajú za hrste ... ja kupujem C vitamín, A vitamín, a v zime aj nejaké multivitamíny ... a vlastne neviem, či len pre tú ilúziu, že si pomáham, alebo skutočne pomáhajú ... hoci na nás utočia z reklám vždy nové kombinácie, sú vážne také nezávadné ? kupujete ich aj vy ? alebo odoláte a zahryznete sa radšej do mrkvy :)
cizy Zverejnené 25. Apríl, 2006 Zverejnené 25. Apríl, 2006 nezerem nic take....ani som to nikdy nerobil
nutrinka Zverejnené 25. Apríl, 2006 Zverejnené 25. Apríl, 2006 v detstve mi naši kupovali vitamín C vo forme šumivých tabliet, neskôr som musela na predpis brávať tiamín /B1/ a pyridoxín /B6/teraz si len v lete kupujem betakarotén, inak už nič
nutrinka Zverejnené 25. Apríl, 2006 Zverejnené 25. Apríl, 2006 ja osobne ho užívam proti spáleniu sa pri opaľovaní ale okrem iného: Betakarotén patří k nejmocnějším antioxidantům – neutralizuje škodlivé volné radikály, které lidský organismus poškozují. Škodlivé volné radikály produkují ultrafialové paprsky a jsou příčinou spálení pokožky při opalování. Spálení se snadno vyhnete, pokud na dovolené posilujete denně svůj organismus betakaroténem. Zajistíte tak své pokožce zlatavý nádech, který jste chtěli opalováním získat. Betakarotén se mimo jiné podílí na udržování zdravé pokožky, vlasů, zubů. Zlepšuje zrak, pomáhá při očních potížích, chrání organismus před infekcemi. Působí jako protirakovinová prevence. Příznivě ovlivňuje jaterní a starobní skvrny, urychluje tělesný růst a vývoj kostí. Je také účinným prostředkem při rozedmě plic a zvýšené funkci štítné žlázy. V Americe bylo experimentálně prokázáno, že muži pravidelně užívající betakarotén měli o polovinu méně srdečních chorob a rakoviny prostaty, než muži z kontrolní skupiny, která tuto látku neužívala. Pozornost zasluhuje i v protirakovinové prevenci. Má schopnost přetvářet rakovinotvorné zplodiny na méně škodlivé látky. Betakarotén také stimuluje činnost imunitního systému. Chrání tak nejen proti nádorovým onemocněním, ale i proti kornatění cév a infarktu myokardu.
bad_guy Zverejnené 25. Apríl, 2006 Zverejnené 25. Apríl, 2006 neuzivam nieto umele latky i ked mozu pomoct oragnizmu radsej si dam nejake ovocie-co je v mojom pripade zrietka kedy :lol:
Nokia Zverejnené 25. Apríl, 2006 Zverejnené 25. Apríl, 2006 zeny by mali pravidelne uzivat vitamin S :lol: :)
jaa Zverejnené 1. Máj, 2006 Zverejnené 1. Máj, 2006 ja som jedla jednym casom becko... a inak radsej jem riadne zeleniny a ovocia...
Nox Zverejnené 2. Máj, 2006 Zverejnené 2. Máj, 2006 Davam si jakousi všehochuť vitamínů...ale myslim že je to pomoc tak nanejvýš o psychice, jinak ale zeleninu mi to vůbec nenahrazuje
RoSo Zverejnené 3. Máj, 2006 Zverejnené 3. Máj, 2006 Osobne sa snažím vyhýbať všetkým tabletkám, aj tým multivitamínovím. Nanajvýš si vezmem ibuprofen od bolesti zubov.
miracle Zverejnené 3. Máj, 2006 Zverejnené 3. Máj, 2006 Myslim si, ze normalne sa stravujuci a viacmenej zdravy clovek (co je vacsina) prijme potrebne mnozstvo vsetkych vitaminov v strave. Zvysena potreba moze byt pri niektorych chorobach, antibiotickej liecbe, chemoterapii, prisnej diete, tvrdom treningu ci inych zatazovych situaciach. Vtedy su vitaminove doplnky namieste, inak nas v ich nevyhnutnost nuti verit predovsetkym farmaceuticky priemysel...
RoSo Zverejnené 3. Máj, 2006 Zverejnené 3. Máj, 2006 Tak v tom máš absolútnu pravdu. Tiež si myslím, že farmaceutická loby sa nás snaží presvedčiť, že ich výrobky sú predmetom dennej spotreby. :lol:
game Zverejnené 3. Máj, 2006 Autor Zverejnené 3. Máj, 2006 tomu verím :) samozrejme že na nás chcú predovšetkým zarobiť.... len ... a tu je to povestné len... každý rok som trpela chrípkami a angínami a nachladnutiami , až mi niekto poradil cez zimu sa dopovať celaskonom a zinkom.... a vydržala som celú zimu ... :) to bolo pred pár rokmi ... ale za ten svet neviem, či to pre mňa pôsobilo ako placebo, alebo to fakt pomohli tie prípravky ... :lol: ;)
Ignatius Zverejnené 3. Máj, 2006 Zverejnené 3. Máj, 2006 Možno oboje naraz :lol: V každom prípade nikto nevraví, že tie ich veci nezaberajú; akurát sa nás snažia presvedčiť, že ich musíme denne užívať (a popri tom pomaly ale isto premiestňovať obsah svojich peňaženiek na ich kontá...)Ja neužívam žiadne doplnky, maximálne keď som bol chorý som sa dopoval celaskonom... Kedysi sme občas mali aj nejaky ten šumivý multivitamín, ale už dlho nie...
henka Zverejnené 26. Jún, 2006 Zverejnené 26. Jún, 2006 nejem to pravidelne, ale z času na čas do seba dačo šupnem -nejaký šumák a tak...aj deťom sem tam -dva tri razy do rokaneverím totiž, že ti stačí všetko z prírodypôda na ktorej sa to pestuje, je vypľuhačenázvieratá prepchaté antibiotikami..Bukovský chcel presadiť aby sa do múky pridávala kyselina listová tak ako do soli jóda v pôde máme málo zinku a neviem už čoho preventívne dačo dám -ak telo potrebuje -nach si vezme
Daekin Zverejnené 28. August, 2006 Zverejnené 28. August, 2006 V kazom pripade, vitaminy pomahaju. akurat ich netreba precenovat. zeleninu a ovocie nikdy nenahradia, lebo tie obsahuju aj ine veci. Na druhej strane ak ma niekto alergiu na niektore druhy zeleniny alebo ovocia, tak vitaminy by asi mal brat ako nahradu. Ja ziadne tabletky s vitaminami neuzivam. (ked som bol chory, tak som sem tam bral celaskon). Niet nad zeleninu....ale vsetko s mierou!!! Milujem chrumat mrkvu a ked som bol maly, tak som sa jej predavkoval, ze som bol cely zlty ako cinan. aj ocne bielka. nasi ma hned brali lekarke - vsetci si mysleli, ze mam zltacku. az potom ked nasi povedali lekarke, ze som jedol vela mrkvy, tak jej to hned bolo jasne - prilis betakarotenu!! Tak som mal zakazane jest mrkvu nejaky cas....
Bijou Zverejnené 25. September, 2007 Zverejnené 25. September, 2007 neuznávam žiadne tabletky (okrem tých ženských záležitostí), keď mám pocit, že mám niečoho nedostatok začnem sa zdravšie stravovať...Vlastne posledné 2 mesiace beriem Laktobacily swiss 5 nakoľko som posledné 2-3 roky bola veľmi často na antibiotikách a mám zruinovanú imunitu... veľmi dobrý prípravok
game Zverejnené 25. September, 2007 Autor Zverejnené 25. September, 2007 začala som znovu A vitamín, lebo v poslednom čase aj noviny tlačia, aj ľudia píšu akosi moc nečitateľne :lol:
Cat the Philosophist Zverejnené 28. Júl, 2008 Zverejnené 28. Júl, 2008 Tabletky podľa môjho názoru nikdy nenahradia živú a nevarenú stravu, t.j. čerstvú zeleninu a ovocie. Dávam teda prednosť im a neriedeným ovocným či zeleninovým šťavám a čajovej kombuche, hoci nevýhoda týchto štiav spočíva v tom, že sú zbytočne predražené. Na kieho ďasa, to veru neviem, veď potom to nikto nekupuje a nervózni vedúci obchodu iba zbytočne vyhadzujú nafúknuté vrecúška mrkvovej šťavy. :lol: Kombuchu, ktorá v podstate nestojí ani toľko čo deravá bačkora, predávajú za nehorázne peniaze a tiež ju začali vyrábať v tabletkách - výhodnejšie je poobzerať sa po kombuchovej kultúre a radšej si ju pripravovať doma. Túto filozofiu bio-obchodov ani sám ďááábel nepochopí... :) Skrátka, ja radšej živé vitamíny, tie v krabičke sú mŕtve a majú takmer nulovú hodnotu.
valcik Zverejnené 28. Júl, 2008 Zverejnené 28. Júl, 2008 tiež mám v podvedomí uložené, že tabletkové vitamíny nie sú príliš užitočné a neverím im. už dávnejšie som sa stretol s informáciou, že naše telo dokáže spracovať len určité množstvo vitamínov denne, navyše je k tomu treba niekoľko ďalších vecí - pohyb (veľa kyslíka), slnečné svetlo (vraj pre lepšie spracovanie vitamínu D) ap. neviem, či to tak skutočne je, chcelo by to nejaký odborný názor. :-) preto myslím že ak človek žije sedavým spôsobom a celý deň je zatvorený v nevetranej miestnosti, tabletky s vitamínmi nemajú príliš veľký význam. telo síce "instantné" vitamíny dostane, ale nespracuje, väčšinu z nich vylúči.
Cat Eye Zverejnené 28. Júl, 2008 Zverejnené 28. Júl, 2008 Pri vitamínoch treba rozlišovať tri stavy organizmu - avitaminózu, hypovitaminózu a a hypervitaminózu: Vysvetlenie z tohoto linku: http://www.krka.si/sk/otc/vitmin/vitamini/?v=avitaminoza Čo je to avitaminóza, hypovitaminóza a hypervitaminóza? Avitaminóza je choroba, ktorá vzniká pri dlhodobom nedostatku určitého vitamínu. Vážny nedostatok vitamínu C spôsobuje skorbut, pri nedostatku vitamínu B1 vzniká choroba nazývaná beri-beri, nedostatok vitamínu D spôsobuje krivicu, zatiaľ čo nedostatok vitamínu B12 sa jasne prejavuje úbytkom červených krviniek (chudokrvnosťou, čiže anémiou). Takýto stav si vyžaduje okamžitý zásah. Príjem dostatočného množstva vhodných vitamínov môže zabrániť vzniku príznakov ochorení. V konečnej fáze nedostatku určitých vitamínov vznikajú nevyliečiteľné stavy. V prípade, že sa proti nedostatku určitého vitamínu nejakým spôsobom nezasiahne, môže dôjsť k ohrozeniu života pacienta. Hypovitaminóza znamená nedostatok nejakého vitamínu v organizme. Hladina vitamínu je dostatočne vysoká na to, aby nedošlo k vážnemu ochoreniu, nie je však dostatočná na udržanie zdravia. Príčiny hypovitaminózy môžu byť primárne, napríklad nezistený nedostatočný prívod vitamínov zo stravy alebo nedokonalé využitie vitamínov. Inými príčinami hypovitaminózy môžu byť zvýšená potreba vitamínov pri fyzickej záťaži, v tehotenstve a v období dojčenia, počas rastu, pri infekčných chorobách, potení a hnačke. Hypervitaminóza je stav, kedy je v tele nadbytok vitamínov. U vitamínov rozpustných vo vode, okrem vitamínu B6, hypervitaminóza nehrozí. Tieto vitamíny sa ľahko rozpúšťajú, rýchlo sa metabolizujú, a preto v organizme ostávajú len krátko. Dôsledky nadmerného príjmu vitamínov rozpustných v tukoch sa môžu líšiť, najmä pokiaľ ide o vitamíny A a D. Ak máte avitaminózu asi iná možnosť ako papať pilule, aby sa dosiahol normál, nie je. Zdravo sa stravujúci človek bez metabolických porúch nepotrebuje žiadne vitamíny doforoty.
Cat the Philosophist Zverejnené 28. Júl, 2008 Zverejnené 28. Júl, 2008 Syntetické formy niektorých látok v nadmerných dávkach môžu byť škodlivé, napríklad už spomínaný beta-karotén alebo E vitamín. Vitamín C v nadmerných dávkach stráca na svojej účinnosti a v lekárňach, kde sa lekárnik trochu vyzná v medicíne, vitamín D v tabletkách vydávajú iba veľmi neradi, keďže prekročenie doporučenej dávky robí závažnú galibu v tele. Rozdiel medzi syntetickým beta-karoténom a prírodným karotenoidom napr. v mrkve je ten, že účinok prirodzených karotenoidov si dokáže telo regulovať samo. slnečné svetlo (vraj pre lepšie spracovanie vitamínu D)Vitamín D sa prirodzenou cestou tvorí v koži pôsobením slnečného žiarenia. Myslím, že stačí stráviť dvadsať minút (napríklad sa prejsť po meste) na slnku a dostatok vitamínu D je na svete. :lol:
Cat Eye Zverejnené 28. Júl, 2008 Zverejnené 28. Júl, 2008 Najlepším zdrojom vitamínu D je rybí tuk. Preto jeho deficitom nikdy nebude trpieť Eskymák ani za polárnej noci. Rybí tuk búhvico nie je, ale taká treščia pečeň je už celkom pochúťka (a ryby tiež).
Cat the Philosophist Zverejnené 28. Júl, 2008 Zverejnené 28. Júl, 2008 Treščia pečeň - ani nespomínaj. Tú keď si raz za čas kúpime, dobre že ju nezlupnem aj s konzervou. :lol: Aha, a ešte som chcela... Pôžitok z konzumácie ovocia a zeleniny, čerstvých ovocných štiav, kombuchy a čajov typu rooibos a honeybush (vitamín C) žiadne tabletky nenahradia.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz