tyso Zverejnené Marec 27 Zverejnené Marec 27 pred 1 minútou, irb pridal: Ale to už nie je vec zákonnosti/nezákonnosti, ale vec pocitu, morálky apod. do istej miery, ale rozdiel medzi legitimitou a legalitou je sucastou pravnej teorie. Ak ludia vnimaju zakon ako nespravodlivy, tak to ma nasledky, napriklad strata autority, ktora zakony presadzuje. A to nie je dlhodobo udrzatelne, aj v USA sa zrejme budu musiet k tomu vratit, ci uz doplnenim ustavy alebo novym rozsudkom.
irb Zverejnené Marec 27 Autor Zverejnené Marec 27 pred 19 minútami, tyso pridal: aj v USA sa zrejme budu musiet k tomu vratit, ci uz doplnenim ustavy alebo novym rozsudkom. Alebo nebudú musieť a pretvoria sa na diktatúru, autokraciu, cisárstvo.
tyso Zverejnené Marec 27 Zverejnené Marec 27 ale aj tam je to problem. Ak diktator dava najavo ze sa ho zakon netyka, tak mu hrozi vzbura. Vsetci sa preto snazia aspon vzbudzovat dojem ze zakony dodrziavaju. Nespravodlivost ma velmi silny motivacny potencial, dokonca aj u zvierat.
irb Zverejnené Marec 27 Autor Zverejnené Marec 27 Rím praktikoval tézu: Dajte ľuďom chlieb a hry a do istého času to fungovalo. Pár storočí.
tyso Zverejnené Marec 27 Zverejnené Marec 27 ale cisarov co sa javili ako fakt nespravodlivi sem tam zavrazdili. Je to teda skodlive pre zdravie
alamo Zverejnené Apríl 2 Zverejnené Apríl 2 Citát Európa je pripravená kontrolovať Hormuz – ale iba ak sa boje zastavia https://www.politico.eu/article/europe-up-policing-hormuz-strait-only-fighting-stops/ Ako sa vôbec môže niekto čudovať, že EÚ nemá nijakú dignitas - vplyv- vážnosť? Macron, Merz, Starmer atď.. Hovoriace hlavy.. Jalovci.. Ja vidím, akurát ich peukrutnú snahu sa dokonale historicky znemožniť.
irb Zverejnené Apríl 2 Autor Zverejnené Apríl 2 pred 1 hodinou, alamo pridal: nijakú dignitas - vplyv- vážnosť? Podľa čoho sa niekomu prikladá vážnosť?
alamo Zverejnené Apríl 2 Zverejnené Apríl 2 pred 25 minútami, irb pridal: Podľa čoho sa niekomu prikladá vážnosť? Podľa mňa.. Že keď sa "ja" "postavím na hlavu".. A hmm.. začnem.. snaźivo "kopať nohami, do luftu.." "Spoločnosť" .. Začne.. konať.. to isté.. Lebo "JA" som autorita.. Obvykle "procesu", napomáha fakt, že ten kto sa nepridá, bude intenzívne kopaný do prdele..
irb Zverejnené Apríl 3 Autor Zverejnené Apríl 3 Pojal si to vtipnou formou, ale ona je to podľa mňa celkom zaujímavá otázka. Čo je potrebné, aby mal niekto vážnosť? Myslím, že za prvé - je treba najmenej dvoch - jeden, ktorý získava vážnosť a druhý, ktorý to posudzuje = "sudca". A myslím, že v podstate ide o hodnotový rebríček "sudcu", či ten prvý U NEHO vážnosť mať bude alebo nebude. Takže: KTO JE TU TÝM SUDCOM? USA? Čína? Rusko? Slováci? Irán? Alebo je dokonca možné predpokladať, že všetci zvonka EÚ majú rovnaké hodnoty na posudzovanie vážnosti EÚ? Alebo že by hodnoty vážnosti boli dokonca niečím objektívnym, nezávislým na posudzovateľovi?
alamo Zverejnené Apríl 3 Zverejnené Apríl 3 A nie je to čisto subjektívna vec? Rovnako sa dajú položiť otázky "kto chce byť autorita?", "na aký účel, chce byťautorita?", "čo s toho osobne chce mať?" Môže sa to stať niekomu ako "nehoda", a môže sa stať autoritou aj niekto kto o to ale vôbec nestojí a ani sa o to nesnaž?
irb Zverejnené Apríl 3 Autor Zverejnené Apríl 3 pred hodinou, alamo pridal: A nie je to čisto subjektívna vec? No áno, ale Ty si tu vyššie písal, že EÚ nemá nijakú dignitas - vplyv- vážnosť, ako keby to bolo niečo objektívne. Ale v podstate ide iba o nejakú vzťahovú záležitosť - napríklad vo vzťahu k vojne tej či onej, vo vzťahu k nejakej schopnosti vynucovať si niečo. Myslím, že vážnosť EÚ vo vzťahu k vojnám je iná, než vážnosť EÚ vo vzťahu k priemyselnej technologickej vyspelosti.
alamo Zverejnené Apríl 3 Zverejnené Apríl 3 pred 7 hodinami, irb pridal: Myslím, že vážnosť EÚ vo vzťahu k vojnám je iná, než vážnosť EÚ vo vzťahu k priemyselnej technologickej vyspelosti. Poukazovať na "technologickú vyspelosť EÚ" je .. Odvážne.. Citát Například to, že Jób sice znovu dojde štěstí, jenže pak má jiné nejen velbloudy a ostatní dobytek, ale taky jiné děti. Příběh pochází z dob, kdy se nějaká ta individualita příliš necenila. https://www.osel.cz/14619-jobova-zvest.html Napadla ma otázka. Ak sa vnímanie a chápanie, takýchto "spoločenských" záležitostí v dejinách mení a podlieha vývoju. Čo ak sa mení, aj "koncept" autority a jej rešpektovania? A problém dneška, je že to ako sa pokúšali definovať tieto záležitosti ako "ideály" humanistický - "osvietenecký" filozofi naposledy snáď v "17 a 18 storočí", nejak prestáva fungovať?
buky Zverejnené Apríl 4 Zverejnené Apríl 4 pred 10 hodinami, alamo pridal: Poukazovať na "technologickú vyspelosť EÚ" je .. Odvážne.. Do sme dopadli, aby sme sa zaoberali vojenskou vyspelosťou, aby sme sa mohli brániť voči russkej - Iránskej útočnej vojne.
buky Zverejnené Apríl 4 Zverejnené Apríl 4 pred 24 minútami, buky pridal: Do sme dopadli, aby sme sa zaoberali vojenskou vyspelosťou, aby sme sa mohli brániť voči russkej - Iránskej útočnej vojne. Putin napadol Ukrajinu a spôsobil krízu. Trump napadol Irán spôsobil druhú krízu. Záver sloveského dezoláta: Na vine je EÚ. 1
Sniper Zverejnené Apríl 4 Zverejnené Apríl 4 Nielen EÚ, ale aj Ukrajina, Zelenskyj, Soros, Šimečka, Čaputová, Naď, Matovič, liberáli, Pfizer, druhá dzurindova vláda... mozočky dezolátov by mali pitvať, určite by sa tam našla podstata vzniku vesmíru a všetky otázky by boli zrazu zodpovedané.
irb Zverejnené Apríl 4 Autor Zverejnené Apríl 4 pred 13 hodinami, alamo pridal: Čo ak sa mení, aj "koncept" autority a jej rešpektovania? Celkom určite sa to mení. A v princípe o tom je celá táto téma: Niečo sa mení práve tu a teraz. A my nevieme kam to chce ísť. Vždy v zlomových časoch sa nejaká skupina ľudí obracia dozadu, do minulosti a chce priviesť naspäť niečo, čo fungovalo predtým. Ale to je aj tak márne. Nové doby potrebujú nové zmýšľanie. To inak tvrdil vo svojej dobe už aj jeden, čo bol v ťavej kožušine oblečený Ale iná skupina ľudí je zas toho presvedčenia, že hrubá sila je riešením na všetko. A kde to nejde silou, tam treba použiť ešte väčšiu silu. A k ideálom: Ideály sú fajn, ak nájdu ozvenu v masách, ak uchvátia bežného človeka. Potom ten bežný človek je schopný aj konať v mene týchto ideálov. Lenže to, čo mne sa zdá, je, že tzv "bežný človek" už neexistuje ako jedna kategória, ale sa rozštiepil na dve. Polovica "bežných ľudí" je presvedčená nejakým jedným smerom a druhá polovica "bežných ľudí" je presvedčená druhým smerom. 50/50 - V tejto pozícii nájsť nejaký jednotiaci ideál je, zdá sa, už nemožné. (Takže na jednotnú akciu je opäť nutná hrubá sila, nesloboda a násilie voči cca polovici občanov) pred 2 hodinami, buky pridal: sme dopadli, aby sme sa zaoberali vojenskou vyspelosťou, aby sme sa mohli brániť voči russkej útočnej vojne Áno, taká je realita dneška. Môžeme si nahovárať, že je to inak, alebo že by to malo byť inak. Ale ono je to presne takto.
buky Zverejnené Apríl 4 Zverejnené Apríl 4 pred 28 minútami, irb pridal: Polovica "bežných ľudí" je presvedčená nejakým jedným smerom a druhá polovica "bežných ľudí" je presvedčená druhým smerom. 50/50 - V tejto pozícii nájsť nejaký jednotiaci ideál je, zdá sa, už nemožné. Veď píšem, že slovenský dezoláti. V ktorej inej krajine EU je takýto stav ?
irb Zverejnené Apríl 4 Autor Zverejnené Apríl 4 pred 8 minútami, buky pridal: Veď píšem, že slovenský dezoláti. V ktorej inej krajine EU je takýto stav ? Samozrejme, môžeme kľudne pre tú polovicu zvoliť terminus technicus "dezoláti". To je úplne v poriadku, aj oni sami to označenie na seba používajú. :) Ja neviem, aký je stav v iných krajinách, možno niekto iný bude mať o tom informácie.
alamo Zverejnené Apríl 4 Zverejnené Apríl 4 pred 2 hodinami, irb pridal: Celkom určite sa to mení. Jóbova zvesť. Spomenul som si na rozprávkové. "Já Kazisvět šestý, z Boží vůle král, mocný panovník a hlava pomazaná." V podstate toto patrilo k zdôvodňovaniu autority, u nás doma v Európe. Prakticky až do začiatku prvej svetovej vojny. Dovtedy v Európe ako všeobecne uznávaná forma vlády, dominoval monarchizmus. Až po celospoločenská otrasne, spôsobeným do vtedy nevídkaným vojenským konfliktom, sa Európa priklonika k republikánstvu a "meritokracii". Lenže to dnes, akoby akosi koliduje s koncertom "individualizmu". Tak napríklad "pokrokárske" hnutie Hippies, bolo založené na úplnom odmietnutí konceptu autority a "establishmentu". Čo mám akýsi prehľad o histórii.
irb Zverejnené Apríl 4 Autor Zverejnené Apríl 4 pred 2 hodinami, alamo pridal: Tak napríklad "pokrokárske" hnutie Hippies Vyzerá to ale tak, že niektoré hnutia sa časom ukážu ako nie životaschopné.
alamo Zverejnené Apríl 8 Zverejnené Apríl 8 Tak.. toť.. Máme "mier".. Úplne každý, oslavuje "víťazstvo".. Ako dlho dokáže, takáto situácia vytrvať ? (dnes..)
irb Zverejnené Apríl 8 Autor Zverejnené Apríl 8 pred 17 minútami, alamo pridal: Ako dlho dokáže, takáto situácia vytrvať ? To závisí od ľudí. Od ľudí, ktorí na to majú vplyv.
alamo Zverejnené Apríl 10 Zverejnené Apríl 10 Musím povedať.. Ak mne niečo fakt pripadá otravné a nudné, na dnešnej "modernej dobe".. Tak presvedčenie, že keď "budeme" do zblbnutia rapotať a verklikovať nejaké tvrdenia "správne naratívy".. Tak oni sa stanú "realitou".. Občas mám podozrenie, že naša "pokroková opozícia", tomu verí ešte intenzívnejšie než naša "vláda".. (radšej nedodám "ľudové" adjektívum) To veríte v "mágiu" a recitovanie "zaklínadiel"? Alebo "čo"? https://www.sme.sk/komentare/c/nutna-sebaobrana-voci-orbanom-ficom-a-dalsim
tyso Zverejnené Apríl 10 Zverejnené Apríl 10 hm, za prve clanok je o inom, skus si ho precitat sine ira et studio. Ale kedze sa ti nepacia narativy, tak len dodam ze tie sa testuju voci realite. Tak napriklad ak si veril ze Rusko lahko vyhra a ze je to jasne a ze treba Ukrajinu odpisat, tak kontrola realitou ukazala ze to bol omyl. len si zatial nedokazal spravit korekciu. A tak je to sa dalsimi narativmi. A k clanku, to je komentar. A ten je z definicie stanoviskom autora. Mozes s nim polemizovat, mozes mat ine stanoviska. Ale dobry komentar znamena ze stoji na faktoch, prinasa logicke nazory a je slusny. A teda aj nieco predvida alebo aspon prinasa zaujimave vysvetlenie toho co sa uz stalo. Ale ak sa ti nepaci, tak mozes poukazat na fakticke chyby, logicke chyby, chybajuce suvislosti. Ale nie je to narativ. A uprimne, obsah clanku je slaby, zhrnul nastroje ktore EU ma a ktore este nevyuzila. Ale vela toho nespomenul.
alamo Zverejnené Apríl 10 Zverejnené Apríl 10 @tyso Zabudol si konkretizovať, ako si presne predstavuješ "Ukrajinské víťazstvo"? Mno.. Ak ty mňa, môžeš obviňovať a hnusne troliť.. Citát Tak napriklad ak si veril ze Rusko lahko vyhra a ze je to jasne a ze treba Ukrajinu odpisat.. Ja ti môžem "opáčiť".. Ak si veril že Rusko "kľakne", vydá Ukrajine späť všetky okupované územia, vrátane Krymu.. A ešte aj bude platiť Ukrajine reparácie (totálne porazený platia reparácie.. obvykle..) Stále tomu veríš?
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz