Jump to content

Recommended Posts

Posted

Citát

@tyso napísal:

ano, sme v novej ere. A este nie je jasne co to znamena. Ale aj keby trumpa nahradil presvedceny antlantidan, tak  zmena je v pohybe.

Možno by bolo zaujímavé sa spýtať - PREČO? 

Čo také sa stalo, že sme v novej ére, že zmena je už v pohybe? 

Zmenili sa ľudia? A už ich nebaví fungovať podľa starých poriadkov, ktoré boli v podstate zadefinované ešte v dobe konca druhej svetovej vojny? 

Alebo je to tým, že sa zmenili mocné korporácie a chcú pre seba výhodnejšie podmienky? 

• Replies 31
  • Created
  • Last Reply

Top Posters In This Topic

• irb

12

• alamo

9

• buky

6

• tyso

5

Posted

ked sa to deje, tak to nie je vidiet uplne jasne, az spatne bude lahsie rozlisit sum od podstaty. 

Posted

A je ten pohyb zmeny iba pohybom od USA? Alebo je viacero centier pohybu? 

Posted

minimalne rusko, usa, cina, turecko. je to na mnohych miestach a vzajomne sa to zosilnuje.

Posted

Takže sme vlastne v pozícii, že nevieme čo sa deje, prečo sa to deje, aké sú dôvody a zmysel toho, čo sa deje.

To je typické pre plebs - masu nevedomých.

:smile:

Posted
pred 17 minútami, irb pridal:

Takže sme vlastne v pozícii, že nevieme čo sa deje, prečo sa to deje, aké sú dôvody a zmysel toho, čo sa deje.

Asi evolúcia.

• Upvote 1
Posted

hm, to nie.  Len mame viacero hypotez a  vieme co sa deje. A rovnako pozname deklarovane dovody,  pravdepodobne dovody.  Ale az spatne budeme snad schopni rozlisit skutocne dovody.  Ale to nie je novinka, doteraz celkom napriklad nevieme preco vypukla 1 svetova vojna.   

Posted
pred 21 hodinami, irb pridal:

Možno by bolo zaujímavé sa spýtať - PREČO? 

Čo také sa stalo, že sme v novej ére, že zmena je už v pohybe? 

atď..

Ako to tak pozorujem. Obvykle to dnes znamená, túto postupnosť.

a, tvrdí sa že "nám" hrozí akési nebezpečenstvo - katastrofa

b, rozprúdi sa o "veľkom nebezpečenstve" verejná debata, vznikne panika 

c, začnú sa prijímať preventívne kroky, aby sme "zabránili katastrofe"

d, preventívne kroky majú neželané následky, ktoré sú často skutočne katastrofálne 

Posted

hm, tak si zoberme ten priklad velkej vojny.  Skusis to aplikovat ?  
Ale mozes aj ine, napriklad napoleonske vojny. 
Alebo vies,  skus aspon jeden priklad ked sa to aspon vzdialene podoba na to co hovoris.  Pretoze bezny scenar je skor popieranie problemov az je neskoro. 
A co mudre povies k buzzwordu polykriza ?
( vid https://www.martinus.sk/3392415-the-deluge/kniha )

Posted
pred 41 minútami, alamo pridal:

a, tvrdí sa že "nám" hrozí

No a otázka je, kto je to ten "sa"... a prečo to tvrdí..

Posted

soros a vsetci zli co ublizuju alamovi.  Kto iny. 

Posted
pred 10 minútami, irb pridal:

No a otázka je, kto je to ten "sa"... a prečo to tvrdí..

V tomto konkrétnom prípade, túto tému si načal citáciou istého "elementu" alias tyso.

Prečo to tvrdí? Ja neviem.. Možno je to osobné..

Aby mi "pil krv"?

• 3 weeks later...
Posted

Takže ďalším znakom Novej Éry je iniciácia založenia skupiny E6 v rámci

Nemecko, Poľsko, Holandsko, Francúzsko, Španielsko, Taliansko.

Asi v zmysle: Všetci sme si rovní, ale niektorí sú ešte rovnejší.

Mne to príde takto nejako: Zatiaľ čo sa niesla v duchu "ako v Európe vzájomne lepšie spolupracovať", tak E6 sa nesie v duchu: "Ako si vo svete vydobyť viac moci".

Posted

A neviem sa akosi zbaviť tohto pohľadu:

Všetko je postavené na ekonomike, na peniazoch. Ten, kto stále myslí na peniaze, je hnaný takými myšlienkami k tomu, aby bojoval s konkurenciou - o vyššie zisky, o neustály rast. 

Tým spôsobuje vyšší blahobyt vo svojej vlastnej krajine, ale súčasne aj vyššie mzdy vo vlastnej krajine - a tie znižujú jeho konkurencieschopnosť. 

Takže sa postupne výroba presúva do iných krajín, kde ľuďom stačí na výplatu aj menej. 

A najlepšie je presunúť výrobu do krajín, kde nie je treba dodržiavať všelijaké ľudské práva a ekologické predpisy, ktoré si sami zaviedli tí, ktorí majú vysokú životnú úroveň a tiež teda vysoké nároky na všetko.

A rovnako, ako so mzdovými nákladmi, na výrobu je to aj s materiálovými nákladmi - je ľahšie kupovať suroviny z krajín, kde sa príliš nedbá na pracujúceho človeka ani na životné prostredie.

Suroviny z Ruska, Číny pomohli vybudovať západný blahobyt. 

Takže samotné zakladanie si na ekonomike úplne prirodzene spôsobilo rast moci Číny aj Ruska voči bezmoci Európy.

Pripadá mi to ako začarovaný kruh, ktorý je  bez východiska, ak sa ponechá v platnosti prapríčina: To, že všetko je založené na peniazoch, že peniaze sú až na prvom mieste. 

Posted

@irb

"Peniaze kazia charakter" a "chudoba cti netratí"?

História učí, že takéto úvahy obvykle vedú "elity" snažiace sa odôvodniť, prečo treba "sprostých sedliakov" oslobodiť od úspor. :rolleyes:

Naposledy, napríklad ten Mario Draghi vyzval, že treba

Citát

"Sprostý sedliaci" sedia na peniazoch ako puci a investovať sa im nechce.:caavo:

Posted

Nemôžem si pomôcť, ale čo môže Slovensko ponúknuť vyspelej EU ? Sprostý je národ, ktorý toleruje beztrestnosť korupcie na najvyšších miestach. 

Posted
pred hodinou, buky pridal:

čo môže Slovensko ponúknuť vyspelej EU

Ja si myslím, že nič.

Posted
pred 2 hodinami, alamo pridal:

História učí, že takéto úvahy obvykle vedú "elity" snažiace sa odôvodniť, prečo treba "sprostých sedliakov" oslobodiť od úspor. 

V takom prípade sú také úvahy neúprimné. 

To ja rozhodne nemám na mysli.

Posted

@irb

Ďakujem za "uistenie".

Len teda, nabudúce by si mal svoje úvahy, radšej podávať menej nebulózne a konkrétnejšie. :sweatingbullets:

..

Čo môže Slovensko ponúknuť "vyspelej "?

Ja neviem.

Vlastne nejak mi uniká.. Nechápem.. Čo to tá "vyspelá ", odo "mňa" vlastne chce? 

Posted
pred 24 minútami, alamo pridal:

Len teda, nabudúce by si mal svoje úvahy, radšej podávať menej nebulózne a konkrétnejšie.

Slová aj tak zostanú iba slovami a každý si za ne dosadí v prvom rade tie významy, ktorými on sám žije.

Posted
pred 37 minútami, alamo pridal:

Vlastne nejak mi uniká.. Nechápem.. Čo to tá "vyspelá ", odo "mňa" vlastne chce? 

To čo od ostatných členov EU. Niektoré majú  problém  zotrvať a môžu  slobodne a demokraticky vystúpiť. Nikto ich vojensky nenapadne.  Čo potom môže Slovensko ponúknuť, s čím sa môže vo svete prezentovať ? Moc toho nie je a ako píše irb, skôr nič.

Posted

@irb

Ja som "normálny" občan, chodím do práce, platím dane, mám úspory. Nie som žiadny "sociálny prípad". (nikdy som nevolil Fica.. a Matoviča už vôbec nie..)

Vážne odo mňa, "vyspelá " nič nepotrebuje? 

Posted
pred 25 minútami, alamo pridal:

Vážne odo mňa, "vyspelá " nič nepotrebuje? 

Slušnosť? Pracovitosť? Múdrosť? Lojálnosť? 

A čo Ti ja viem? My sme chceli do , nie naopak. 

Posted

@irb

Samé otázniky?

Pardon. Ale ak mi slovenské "kultúrne elity" nevedia vysvetliť, na čo niekoho ako "ja" potrebuje "vyspelá ". Tak zjavne majú, aj akýsi problém pochopiť, na čo som "ja" dobrý, "slovenským kultúrnym elitám" samotným. 

Ale potom, neviem odkiaľ berú tú "drzosť" sťažovať si, že "Slovensko nemá čo ponúknuť". :vysvetlujem:

Posted
pred 3 hodinami, alamo pridal:

Ale potom, neviem odkiaľ berú tú "drzosť" sťažovať si, že "Slovensko nemá čo ponúknuť". 

To vieš, každý máme nejaké predstavy o tom, ako funguje svet a čo je asi pre to fungovanie dôležité a čo je hlavné a čo je vedľajšie.

A z takých predstáv sa potom formujú aj prípadné otázky či odpovede, ktoré sú vyjadrením toho.

Takže ak má niekto predstavu o tom, že v jej jadre - v západoeurópskej kultúre, ktorá priniesla svetu ten hlavný technologický a organizačný pokrok - je kvalitatívne tým, čo náš svet kladie na ten najvyšší stupeň, tak potom aj otázky sú myslené v tomto zmysle - že čím by také Slovensko, také aké je teraz, mohlo tento technologický a organizačný klenot nejako vylepšiť. :smoking: