irb Zverejnené Január 19 Zverejnené Január 19 Čo funguje? Harmónia v nejakej ľudskej spoločnosti? Kde? :) Prečo vznikli také prúpovídky ako: Veľká kopa pýta viac. S jedlom rastie chuť. Nie je problém nasýtiť chudobných, problém je nasýtiť bohatých. ?
tyso Zverejnené Január 19 Zverejnené Január 19 absolutna harmonia ? Nikde :) Ale spolocnosti kde to nechas na "neviditelnu ruku trhu" su na tom lepsie vo vsetkych parametroch. A co je dolezitejsie, este sa aj s casom zlepsuju.
irb Zverejnené Január 19 Zverejnené Január 19 No jo. Len kto určil tie parametre a ich dôležitosť... :)
tyso Zverejnené Január 19 Zverejnené Január 19 Sam si urci parametre, ale na medzinarodne porovnanie sa pouziva HDI: Zdravie -Priemerná očakávaná dĺžka života pri narodení. Vzdelanie-Priemerný počet rokov školskej dochádzky (u dospelých) a očakávaný počet rokov vzdelávania (u detí). Životná úroveň- Hrubý národný dôchodok (HND) na obyvateľa v parite kúpnej sily . Ale kludne si postav vlastne parametre a porovnaj ci uz historicky alebo podla krajin.
irb Zverejnené Január 19 Zverejnené Január 19 Mám dojem, že to však nezodpovedá pôvodnej idei: "samoregulácia voľného trhu, poháňaná konkurenciou a sledovaním vlastného zisku jednotlivými účastníkmi, vedie k spontánnej harmónii a prosperite celej spoločnosti, bez potreby centrálneho plánovania či vládnych zásahov, " Nejaké vládne (štátne) zásahy sú používané všade, nie?
tyso Zverejnené Január 19 Zverejnené Január 19 ano, a nie vzdy to zlepsuju :) Ale klasicka ekonomia hovori o tom ze su dva pripady kde su zasahy vhodne: Ak vznikne monopol ( aj ked libertariani to namietaju) a ak podnik vytvara externality ( teda sposobuje naklady niekomu inemu a nenahradza ich, napriklad vytvara znecistenie a neplati za neho ). Ale toto je uz mimo tezy co som chcel povedat, chcem totiz povedat ze samotna snaha o zarabanie nie je povodcom zla, nemusime ju vnimat ako uplne dobru ale ak je v normalnom ramci pravidiel tak pomaha aj ked nema takyto ciel. Ale nebrani ostatnym sa chovat solidarne a konat "dobro" podla toho co za neho povazuju. 1
alamo Zverejnené Január 19 Autor Zverejnené Január 19 pred 8 hodinami, tyso pridal: Ale klasicka ekonomia hovori.. Nuž, nenadarmo mnoho ekonómov tvrdí, že ku "klasickej ekonómii", treba zaradiť aj ten Marxov Das Kapital. (sic vedú sa o to vášnivé spory) Ja by som dodal, že aj "boľševik" pri snahe vybudovať utópiu, rovnako ako tý ranný kresťania. Veľmi rýchlo zistil, že tiež potrebuje zásobu, ale veľmi lacnej pracovnej sily. Nuž on to riešil tak, že kde koho obvinil zo všemožného zradcovstva a šup s "vinníkmi" do gulagu. Kde makali, na svetlých zajtrajškoch, doslova ako otroci. Paradoxne veľa ľudí, to od chute budovať svetlé zajtrašky, beznádejne vyliečilo. Mnoho ľudí, si dnes sťažuje na to ako sa svet "hnusne zrýchlil". Ja v tom začínam vidieť, veľké pozitívum. Už nemusíme na "dlhodobé následky snáh o pokrok" čakať storočia ako na prelome staroveku a novoveku. Alebo desaťročia ako v 19. a 20. storočí. Dnes stačí menej ako dekáda.. .. A ak teda platí, že prílišná snaha "škatuľkovať" spôsobuje trable aj v prírodných vedách. Tak vo vedách spoločenských, to bude platiť tuplovane. Citát Varování Jorge Luis Borges (1899-1986) nabízí dělení zvířat „podle jisté čínské encyklopedie“ na zvířata: a) patřící císaři, b) nabalzamovaná, c) ochočená, d) podsvinčata, e) sirény, f) bájná, g) toulavé psy, h) zahrnutá do této klasifikace, i) ta, jež sebou bláznivě mlátí, j) nespočítatelná, k) nakreslená tenoučkým štětcem z velbloudí srsti, l) ostatní, m) ta, co právě rozbila džbán, n) ta, jež z dálky připomínají mouchy. (V níže uvedeném vydání s. 146.) Ta čínská encyklopedie Nebeské tržiště blahonosných vědomostí je vymyšlená a fiktivně připsaná Franzi Kuhnovi. Frapantně porušuje všechna klasifikační pravidla. Borges tento příklad myslí jako varování, dokonce jako dvojí varovní. Varuje před příliš častou snahou naší kultury zmocnit se všeho pomocí školometných distinkcí a systematizace, někdy až k absurdním koncům. Druhé varování se týká naivní touhy přijímat exotické alternativy bez uvážení. Celkově vzato jde Borgesovi o vyjádření nedůvěry v možnost jazyka reprezentovat svět v jeho úplnosti. Ne že by svět nebyl poznatelný, ale pokaždé jen částečně. https://www.osel.cz/14465-dichotomie-obecny-strom-porfyriuv-strom-a-jina-formalni-deleni.html
tyso Zverejnené Január 20 Zverejnené Január 20 hm, vies si nevzdelany. Ale sotva vyriesis takto. Skutocne aj Marx tvrdil ze vychadza z Adama Smitha, ale cela dnesna ekonmia tiez. To ze to nevies a povazujes to za utopiu, to len smutne podciarkuje tvoju neznalost. Ale ego to nenahradi, nevzdelanost a ego ta len doviedlo tam kde si.
irb Zverejnené Január 20 Zverejnené Január 20 Komunizmus nebol zničený nedostatkom (moderných) tovarov, ale túžbou ľudí po nich a po iných vymoženostiach a kvalitách. Sú to vždy ľudia a ich duševné hnutia, ktoré reptajú na to či ono zriadenie. Stačí ak v dostatočnom množstve ľudí vzniknú túžby po niečom, čo iní majú a oni nemajú. pred 8 hodinami, alamo pridal: Už nemusíme na "dlhodobé následky snáh o pokrok" čakať storočia ako na prelome staroveku a novoveku. To záleží na tom, po akom pokroku kto túži.
tyso Zverejnené Január 20 Zverejnené Január 20 inymi slovami komunizmus padol pretoze bol ekonomicky neefektivny. A nedokazal to nahradit nicim, nebol spravodlivejsi, humannejsi, atd. A netusim aky pokrok sa alamovi zajeda, ale ved to sa ludia mozu rozhodnut sami. Problem je ak napriklad chcu aby cudzie deti zomierali pretoze oni odmietaju medicinu.
irb Zverejnené Január 20 Zverejnené Január 20 pred 34 minútami, tyso pridal: Inymi slovami komunizmus padol pretoze bol ekonomicky neefektivny. Nie. Presne opak hovorím. Samotná ekonomická neefektivita nie je dôvodom na pád ničoho. Padol preto, lebo v dostatočne veľkom počte ľudí vzišla akosi potreba takej formy života, ktorú komunizmus v danej podobe nedokázal poskytnúť.
tyso Zverejnené Január 20 Zverejnené Január 20 hm, a kde vidis rozdiel ? Komunizmus nedokazal poskytnut pretoze ekonomicky bol neefektivny.
irb Zverejnené Január 20 Zverejnené Január 20 Rozdiel je v podstate. V tom, čo je primárne a čo je druhotné. V tejto téme sa alamo akosi snaží poukázať na systematické vykorisťovanie časti obyvateľstva, akože nejakí "oni" si vždy akosi vytvoria dav "nevoľníkov", aby "na nich" hrdlačili. Ale takéto snahy vždy závisia na postoji oných "nevoľníkov", na ich stupni (seba)vedomia, na ich prioritách, ku ktorým sa dopracovali. Prečo by malo byť pre môj pocit "ľudsky dôstojného života" potrebné to, čo je schopná vyprodukovať priemyselná sieť štátu, napríklad, aby som mal moderný model auta? Aby som mal najnovšie technológie? Prečo mi nestačí to oblečenie, ktoré kúpim v Priore a musím mať také, ako ukazujú obrázky západných časopisov? Bolo toto naozaj tak dôležité pre môj pocit "ľudsky hodnotného života"? V podstate to u nás bolo za komunizmu lepšie, než v množstve krajín tzv. tretieho sveta. :)
tyso Zverejnené Január 20 Zverejnené Január 20 hm, lenze nejde o to ze to ty nechces ale ze to nejde aj keby si chcel. A okrem toho mne teda vadilo ze musim klamat, ze statna moc potlacala cokolvek nepovolene, vadilo mi ze som nemal moznost sa starat o svoj zivot sam, atd. Ja som nenavidel komunizmus pre ine dovody ako uvadzas.
irb Zverejnené Január 20 Zverejnené Január 20 Presne tak! Ale to zas nič nemá spoločného s ekonomickou výkonnosťou komunizmu. Pocit slobody, reálne zažívanie neslobody, to je niečo iné, než ekonomická neefektivita.
tyso Zverejnené Január 20 Zverejnené Január 20 To su moje priority ale okrem toho ekonomicka nevykonnost vedie k tomu ze nedokazal ani naplnit "chlebove poziadavky" tych co b slobodu vymenili za viac materialnych vyhod. Tak teraz sledujem ako to dopadne v Cine, kde sa snazia sklbit politicku neslobodu a materialny rast.
irb Zverejnené Január 20 Zverejnené Január 20 pred 18 minútami, tyso pridal: Tak teraz sledujem ako to dopadne v Cine, kde sa snazia sklbit politicku neslobodu a materialny rast. Zas to bude o tom, čo sa väčšine občanov bude vidieť ako OK. Ľudia rozšírení po zemeguli sme na rôznych územiach rôzni v tom, čo považujeme za dôležité. Napríklad ten čínsky počítačový systém hodnotenia "morálky" - je možné nájsť videá, kde ho sami normálni Číňania schvaľujú ako správnu vec. Pre mňa je to čosi hrozného. Pre viacerých môže byť nesloboda požehnaním, lebo sa nemusia rozhodovať sami za seba a v plnej miere niesť následky svojich rozhodnutí.
tyso Zverejnené Január 20 Zverejnené Január 20 len s dodatkom ze aj ked sa to vacsine nebude pacit, tak to nezmeni. To je ten problem autokracii. Ale dnes to vyzera naozaj tak ze vacsine sa to v Cine paci. Ale ano, je to trochu desive a tak dufam ze to nebude fungovat. Lahko sa rastie z nuly, ale ked sa vycerpaju jednoduche investicie, tak sa prejavia aj problemy autoritarskeho rezimu.
alamo Zverejnené Január 20 Autor Zverejnené Január 20 Skutočné vykorisťovanie, je vždy inštitucionalizované. Deje sa s podporou a za asistencie štátu, jeho zákonodarcov, justície aj polície. A ten náš moderný "sociálne spravodlivý" nástroj minimálna mzda, slúžiaci na definíciu lacnej pracovnej sily. Podľa mňa, tiež začne jedného dňa škrípať ako dvere od márnice, rovnako ako kedysi to otroctvo a poddanstvo. A možno už aj začal.
alamo Zverejnené Január 20 Autor Zverejnené Január 20 Aj tý germáni, ktorých Marius zajal a predal do otroctva. Boli vraj s blahobytného života v Ríme, jak vyorané myši. Hoc upadli do otroctva. On si ten ich, slobodný barbarský život, žiadal pre trvalú udržateľnosť, aj také veci ako Ättestupa. https://en.wikipedia.org/wiki/Ättestupa Pokus vybudovať, kresťanskú spoločnosť (skutečný cieľ bol na "onom svete"), vydržal tiež dosť dlho. Rovnako ruskému mužikovi, asi musel pokus o vybudovanie komunizmu, pripadať úžasný a prínosný, napriek všetkému teroru. Len teda, ako dlho to u nás bude pripadať "spravodlivé" tým našim Ukrajincom?
irb Zverejnené Január 21 Zverejnené Január 21 Avšak ak sa na celý vývoj ľudstva pozriem z vysokého nadhľadu, povedal by som, že život je proste boj. A nie iba o potravu alebo o územia, ale boj o idey, boj o sebavedomie jednotlivca i skupín obyvateľstva, o to, čím som a za čo stojím v celku ľudstva. Kto nevyvinie dostatočnú kvalitu, je v procese vývoja zožraný inými, ktorí tú kvalitu vyvinuli. S týmto ja nemám problém. Ak ma život prevalcuje, ak spadnem do kasty nehodných, je to súčasne znakom, že naozaj ja sám nie som dosť dobrý, aby som sa vyrovnal iným.
alamo Zverejnené Január 21 Autor Zverejnené Január 21 pred hodinou, irb pridal: do kasty nehodných.. To má byť, akýsi prejav úprimnosti? Príslušníci "kasty nehodných", občas robia zaujímavé veci. Usporiadajú si, napríklad Spartakovo povstanie. Alebo si povedia, že s toho blbinca jednoducho odídu. Sa rozhodnú, ako kočovníci hľadať akúsi mystickú "šťastnú krajinu", kde lietajú pečené holuby. Slovenský Rómovia, ju hľadajú do dnes.
alamo Zverejnené Január 21 Autor Zverejnené Január 21 @tyso Študuj, študuj. Vraj, koľko rečí ovládaš, toľkokrát si človekom.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz