Skočiť na obsah

Ukrajinci na Slovensku

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Nejakí Ukrajinci tu vždy boli, najmä na východe Slovenska. Veď predsa časť terajšej Ukrajiny bola kedysi súčasťou ČSR. 

Áno, možno sa ich počet tu zvýši následkom tej vojny s Ruskom, ale mal by to byť nejaký problém? 

Veď sa hovorí, že mladí Slováci odchádzajú zo Slovenska, takže Ukrajinci môžu zaplniť ich miesto, ak budú chcieť. :)

• Pridať bod 1
Zverejnené

@irb

Mňa znekľudnujú, iné otázky.

Poznám "trochu" dejiny. Keď zanikala Rímska ríša, zrútil sa vtedy "pohanský" ekonomický systém, založený na otrokárstve. Ale akosi vraj bolo potrebné mať, zdroje lacnej pracovnej sily. Tak nové kresťanské intelektuálne elity, začali ideologicky zdôvodňovať oprávnenosť existencie inštitúcie nevoľníctva, ktorá sa do stredoveku zmenila na feudálne poddanstvo. A nová spoločenská trieda, nižšie postavených neobčanov zo zákona, bola znovu k dispozícii. Aby "robotovala na panskom".

Mnoho historikov ten proces pokroku do temného stredoveku, vykladá aj dnes ako čosi pokrokové.

Tak keď sa pozriem na to čo sa deje v USA, a na snahu dnešných "intelektuálnych elít" aj u nás doma, odôvodniť oprávnenosť existencie spoločenskej vrstvy "integrovaných ilegálov" - neobčanov, sprevádzaný šomraním že "potrebujeme lacnú pracovnú silu" ktorá by robotovala v montovniach a pod. Nejak sa mi, takýto pokrok "kamsi" nepáči.

A dokonca ma napadá otázka, či dnes znova nezažívame čosi ako "pád Rímskej ríše"?

Zverejnené
pred 1 hodinou, alamo pridal:

sprevádzaný šomraním že "potrebujeme lacnú pracovnú silu"

To kto konkrétne hovorí, že potrebujeme LACNÚ pracovnú silu? 

pred 1 hodinou, alamo pridal:

Nejak sa mi, takýto pokrok "kamsi" nepáči.

A čo by sa Ti páčilo? 

Zverejnené
Citát

To kto konkrétne hovorí, že potrebujeme LACNÚ pracovnú silu? 

Napríklad akýsi pán Jens Wandel s OSN. Sic veľmi starý článok.

https://www.sme.sk/domov/c/slovensko-migrantov-potrebuje-odkazuje-osn

Citát

A čo by sa Ti páčilo?

Keby k takým pekným rečiam, páni aj poznamenali že na Slovensku sa občianstvo zväčša "dedí po rodičoch". Nikto ho nezískal tak že by sa rodičom cudzincom, na slovensku narodilo dieťa, a automaticky by dostalo občianstvo..

Bez občianstva, automaticky nám tu vzniknú "neobčania na robotovanie".

Domnievam sa, že s toho bude vznikne obrovské politikum.

A tiež keby tak nejak, dopredu páni vyčíslili koľko migrantov to vlastne máme prijať. Aby sa dalo aspoň odhadnúť, aké veľké problémy nás čakajú.

Zverejnené
pred 5 hodinami, alamo pridal:

Napríklad akýsi pán Jens Wandel s OSN.

Čítam, čítam, ale je to iba o migrantoch, nie o LACNEJ pracovnej sile. Či zle vidím? 

Zverejnené

Ale za seba osobne by som povedal asi tak: 

Všetko zvrátené myslenie dneška vychádza z tézy: "Peniaze sú až na prvom mieste".

Zverejnené
pred 44 minútami, irb pridal:

Čítam, čítam, ale je to iba o migrantoch, nie o LACNEJ pracovnej sile. Či zle vidím? 

Ten článok bol z roku 2009. To boli, také tie "pekné teórie" vtedy..

Tak nájdeme nejaký čerstvejší, s ktorého zistíme reálnu "prax dnešných dní". Článok s minulého roka.

Citát

Počet cudzincov trhá rekordy: Slovensko zaplavila lacná pracovná sila zo zahraničia, odborníci sa nám vyhýbajú!

https://openiazoch.zoznam.sk/financie/pocet-cudzincov-trha-rekordy-slovensko-zaplavila-lacna-pracovna-sila-zo-zahranicia-odbornici-sa-nam-vyhybaju/

• Pridať bod 1
Zverejnené

Je to tak, syn robí vo fabrike, kde už má problém sa dohovoriť po slovensky. Nervy na dranc, lebo totálna absencia technického myslenia.

Zverejnené
pred 33 minútami, alamo pridal:

Slovensko zaplavila lacná pracovná sila

To však nijako nie je odpoveď na otázku vo vzťahu k tomu šomraniu o potrebe:

"sprevádzaný šomraním že "potrebujeme lacnú pracovnú silu".

A na druhej strane, mám dojem, že medzi tými Ukrajincami, ktorých spomínaš na začiatku témy, je dosť aj ľudí kvalifikovaných.

Zverejnené

@irb

A kto vraví o tom, že ich nepotrebujeme? 

Ak rozhodne nemožno povedať "nepotrebujeme ich", logicky platí opak že "potrebujeme ich".

"máš dojem".. he..

A čo keby si namiesto dojmov, predložil aj čosi ako nejaký dôkaz, že  nemáš iba dojmy, ale aj nejaké pojmy a fakty..

Zverejnené

V predkladané nejakých dôkazov sme na tom Ty a ja úplne rovnako. :)

Zverejnené

@irb

Citát

https://epracaonline.sk/r-klokner-potrebujeme-dovazat-pracovnu-silu/

Slovenskí zamestnávatelia iniciovali stretnutie na úrovni tripartity k riešeniu nedostatku pracovnej sily pre ich podnikateľskú činnosť. Zástupcovia zamestnávateľov navrhujú ešte viac uvoľniť podmienky pre dovoz pracovníkov z tretích krajín, v podstate úplne otvoriť náš pracovný trh pre takzvaných „tretiakov“. Samozrejme, majú vytipované štáty, z ktorých by chceli prilákať zamestnancov na mzdy pohybujúce sa na hranici minimálnej mzdy. Najlepší robotníci sú vraj na Ukrajine a v Srbsku. Vraj by bolo potrebných okolo 300 tisíc. Väčšinou je dopyt po pracovníkoch do výroby, bez potrebnej kvalifikácie.

Tu je to "polopatisticky".

Zverejnené

Takže sa vlastne nejedná o nejakých politikov alebo podobných ideológov, ale o podnikateľov - No ale to je úplne prirodzené, že podnikateľ chce, aby ľuďom nemusel veľa zaplatiť na mzdách. To patrí k základnej ekonomike podniku. Čím menej zaplatí ľuďom, tým viac môže byť konkurencieschopný nízkou cenou na trhu. 

• Díky! 1
Zverejnené

+ Otvoriť hranice, a dopraviť sem "ľudí ochotných, pracovať za minimálnu mzdu v práci ktorá si nežiada nijakú kvalifikáciu". Bude akési jednoduchšie a rýchlejšie, než snažiť sa reálne budovať mýtickú "znalostnú ekonomiku".

Zverejnené

Takže ak povie politik, že žiadny migranti sa na Slovensku nebudú zdržiavať, tak ide čiste o populizmus.

• Pridať bod 2
Zverejnené
pred 8 minútami, alamo pridal:

Bude akési jednoduchšie a rýchlejšie, než snažiť sa reálne budovať mýtickú "znalostnú ekonomiku".

ved jasne, vedci su podplateni, podozrivi a slnieckari. Nechceme ich.  A bez nich sa znalostna ekonomika robi tazko.  Najlepsi studenti idu studovat do zahranicia a ostavaju tam.  Tak pekne budujme skanzen. 

Zverejnené

@tyso

Prepáč. Ale, keď ty máš vo zvyku, každého kto na tieto javy poukáže. Automaticky označiť za "dezoláta a fašistu". To sa potom za tú "znalostnú ekonomiku" argumentuje ťažko. 

Zverejnené

alamo, ty si uz dlho na pozicii "dezolatov a fasistov" a tak chapem ze povazujes vzdelanostnu ekonomiku za blud a vymysel "lepsoludi".    Kto ma vysoku skolu je automaticky podozrivy a ak nedajboze zahranicnu tak aj vinny. 

Zverejnené
pred 19 minútami, tyso pridal:

Kto ma vysoku skolu je automaticky podozrivy a ak nedajboze zahranicnu tak aj vinny. 

Musím ťa upozorniť. Že ten jedinec, ktorý sem prifrčal, vypisovať takéto výroky. Si ty osobne.

Zverejnené

hehe,  ja len pisem to co citam od ludi co volia Fica a Republiku.   ale ved sa ich spytaj osobne. 

Zverejnené

Morálka a snaha zarobiť nikdy nešli ruka v ruke. Ešte aj ten povestný Judáš zapredal priateľa za peniaze. :devil:

Zverejnené

irb, tu si dovolim nesuhlasit.    Ak ma niekto snahu zarobit, tak tomu rozumiem a viem s nim racionalne jednat.  A je to koncept klasickej ekonomie "samoregulácia voľného trhu, poháňaná konkurenciou a sledovaním vlastného zisku jednotlivými účastníkmi, vedie k spontánnej harmónii a prosperite celej spoločnosti, bez potreby centrálneho plánovania či vládnych zásahov, pretože súkromné záujmy sa neúmyselne pretavujú do spoločenského blaha"
To co ja povazujem za skutocny problem je nenavist, kde aj na vlastnu skodu chces poskodit niekoho ineho. 

Zverejnené

koncept klasickej ekonomie "samoregulácia voľného trhu, poháňaná konkurenciou a sledovaním vlastného zisku jednotlivými účastníkmi, vedie k spontánnej harmónii a prosperite celej spoločnosti, bez potreby centrálneho plánovania či vládnych zásahov, pretože súkromné záujmy sa neúmyselne pretavujú do spoločenského blaha"

To je krásna ilúzia. Ale nikdy to nebude naozaj fungovať. 

Ale nevadí, môžeme sa kľudne naháňať za ilúziami. :shifty:

To co ja povazujem za skutocny problem je nenavist

To je správne.

Ale nenávisti existujú dva základné druhy. Jeden druh je hnaný nekontrolovanou vášňou a druhý je hnaný chladne kontrolovanou inteligenciou.

Zverejnené

hm, lenze to funguje.  naopak iluzie ako to zariadi stat alebo cirkev nefunguju.   Je to kontraintutivne ale funkcne.  Ale potrebujes iste predpoklady: jasne pravidla  (vynútiteľnosť práva, ochrana vlastníctva). A este su aj pripady ako monopoly a externality kde to tak uplne nefunguje. 
A je to historicky overene na mnozstve krajin.   

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov