tyso Zverejnené Máj 27 Zverejnené Máj 27 nie, predpokladali sme ze povrch ma rovnaky potencial a toto je vysledok. Sedi to matematicky aj intuitivne ( teda mne, ale je pravda ze ja som svoju intuiciu trenoval pocitanim plno prikladov). A k odpovedi, ano zacne a preto som pisal ze aj pri spojeni gul moze dojst k presunu naboja, ale ty si si tam vlozil vlastny a chybny predpoklad ze ma byt rovnaka hustota naboja. To je proti logike a nevies to nijako podlozit a vedie to k nespravnym zaverom.
1vladimir Zverejnené Máj 27 Autor Zverejnené Máj 27 Môžeš mi prezradiť čo zastaví presun náboja medzi telesami ak to nieje vyrovnanie hustoty náboja? Vďaka presunu náboja dôjde k vyrovnaniu hustoty náboja, čo sa prejaví vyrovnaným elektrického potenciálu. Dokáže na vodivo spojených guliach namerať rozdielne napätie? Vedecká hypotéza o rozdielnej hustote náboja je účelové klamstvo, pomocou ktorého sa vedci snažia vysvetliť sršanie energie na ostrých hranách.
tyso Zverejnené Máj 27 Zverejnené Máj 27 zastavi to sila, coloumbova sila. Naboj sa pohybuje ak na neho posobi sila. A kedze ja pisem, ty pises, clanok pise ze na vodivo spojenych guliach je rovnaky potencial, tak co sa presne pytas ? A nie, rozdielna hustota je logickym dosledkom predpokladom. Ty mas nespravne predpoklady a nedas si ich vziat. Ok, pokial nepracujes ako inzinier, tak je to neskodne.
1vladimir Zverejnené Máj 27 Autor Zverejnené Máj 27 Súhlasíš z tvrdením, že intenzita elektrického poľa je priamoúmerná z hustotou náboja?
tyso Zverejnené Máj 27 Zverejnené Máj 27 nie, len tok intenzity je plosna hustota/permitivity, to je coloumbov zakon v gaussovej formulacii. https://cs.wikipedia.org/wiki/Gaussův_zákon_elektrostatiky
1vladimir Zverejnené Máj 27 Autor Zverejnené Máj 27 Čítal si vôbec ten dokument? Tok elektrické intenzity ΦE libovolnou uzavřenou plochou (Gaussovou plochou) je přímo úměrný elektrickému náboji Q
tyso Zverejnené Máj 27 Zverejnené Máj 27 ved to hovorim, cize spravny vzorec je div E(r) = ro(r)/epsilon. Ale tu zrejme zapasis s prechodom od jednoducheho vzorca ku geometrii a bodovej intenzite. ak povies ze E je ro/epsilon, potom v skutocnosti hovoris prave o uzavretej ploche gule a teda ide o plosny integral toku intenzity cez tuto plochu. Intenzita je totiz vektor a tak sa lisi v kazdom bode plochy. Nemoze sa teda rovnat skalaru ako je hustota naboja. BTW cital som ho samozrejme ale okrem toho to viem :) Teoria ELM pola 1 sa t o vola.
1vladimir Zverejnené Pondelok o 06:00 Autor Zverejnené Pondelok o 06:00 Dňa 15. 5. 2025 at 10:35, tyso pridal: hm, tak pomalsie. Sila AB je rovnaka ako bez telesa C, teda 8,9 GN, a rovnako teleso B posobi na C silou 8,9 GN. (pretoze mas rovnake naboje aj vzdialenost). Naozaj pôsobí teleso B na teleso A rovnakou silou aj po pridaní telesa C? https://agud.blog.pravda.sk/2025/05/27/elektricka-sila-2/
tyso Zverejnené Pondelok o 06:44 Zverejnené Pondelok o 06:44 ano, to je princip superpozície. Nim zacni.
1vladimir Zverejnené Pondelok o 09:38 Autor Zverejnené Pondelok o 09:38 pred 2 hodinami, tyso pridal: ano, to je princip superpozície. Nim zacni. V takomto prípade je superpozícia iní názov pre perpetuum mobile a to neexistuje, alebo áno?
tyso Zverejnené Pondelok o 10:12 Zverejnené Pondelok o 10:12 sotva, superpozicia je nazov pre sily v linearnom priestore, znamena to ze sily na teleso mozes spocitat pretoze sa vzajomne neovplyvnuju. Skutocne tym zacni, to je zaklad. Znamena to ze F(x+y) = F(x) + F(y). Je to matematicka vlastnost ako newtonych rovnic tak coloumbovskej sily. Netusim ako si dosiel k nazoru ze to ma nieco spolocne s perpetom mobile ale kedze ide o zaklad linearnej fyziky, tak to pouzivaju vsetci, od stavbarov, elektrikarov, kvantovych fyzikov. Skutocne vztahy maju hacik ze nie su v skutocnosti linearne ale pokial ich pouzivame v oblasti kde je linearna nahrada adekvatna, tak to funguje. Bez tejto znalosti nedokazes riesit ani zakladne ulohy. Casto sa to pridava ako 4 newtonov zakon, znamena to ze mozeme spocitat externe sily dohromady a tak urcit vysledne zrychlenie.
1vladimir Zverejnené 20 hodín dozadu Autor Zverejnené 20 hodín dozadu Dnešná fyzika sa nedá pochopiť, dá sa jej iba slepo veriť! Vieš, že vzorec na výpočet mechanickej práce W=F.s je v rozpore z Newtonovým zákonom zotrvačnosti i z Newtonovým zákonom sily? Ako je možné, že to žiadnemu z dnešných vedcov nevadí? Myslím že ani netušíš na akých omyloch a podvodoch je založená dnešná fyzika. Na vysvetlenie skutočnej príčiny klimatických zmien je potrebná úplne nová fyzika!
tyso Zverejnené 20 hodín dozadu Zverejnené 20 hodín dozadu To nie je dnesna fyzika, to je fyzika 400 rokov stara a kedze funguje tak jej mozes slepo verit. Ale samozrejme sa da aj pochopit, nie kazdy to zvladne. A vies ze vzorec nemas spravne a a spravny vzorec nie je v rozpore so zakonom zotrvacnosti :) Historicky to vsak suvisi so zakonom zachovania energie, ak by neplatil, tak neplati ani ten. Myslim ze nechapes ako velmi nechapes. Keby si aspon zlomok casu co pises o nechapani venoval studiu toho co popieras, vies kolko by si toho vedel ?
1vladimir Zverejnené 19 hodín dozadu Autor Zverejnené 19 hodín dozadu Je smutné, že za 400 rokov neboli vedci schopný opraviť chyby, ktorých sa dopustili ich kolegovia v minulosti. Čo je nesprávne na mojom vzorci? Keby som to nemal naštudované, nevedel by som čo mám popierať!
tyso Zverejnené 18 hodín dozadu Zverejnené 18 hodín dozadu nuz kedze to funguje, tak asi robis chybu. A vzorec je skalarny sucin a teda ho mas zle, aj v jednoduchom skolskom priklade je to F.s.cos(alfa) kde alfa je uhol medzi vektorom sily a vektorom drahy. A tak ciste bokom, vedci opravuju chyby, ale nemyslim ze sposobom aky sa ti paci, ked mas problem pochopit klasicku fyziku, tak opravy ako relativita a kvantova fyzika to z tvojho pohladu nevylepsia
1vladimir Zverejnené 17 hodín dozadu Autor Zverejnené 17 hodín dozadu Prečo tu pletieš naklonenú rovinu?
tyso Zverejnené 17 hodín dozadu Zverejnené 17 hodín dozadu pretoze tomu rozumiem, to nie je o naklonenej rovine, to je skalarny sucin vektorov, co o nom vies? a ako vidis aj to co si nasiel to pise, a takto to pouzivame
1vladimir Zverejnené 15 hodín dozadu Autor Zverejnené 15 hodín dozadu Rozumieť a slepo veriť sú dve odlišné situácie. Môžeš mi prezradiť, prečo sa výchylka balistického kyvadla nedá vypočítať z kinetickej energie?
tyso Zverejnené 15 hodín dozadu Zverejnené 15 hodín dozadu iste, ale ked nerozumies tak aspon verit overenemu je dobre. Ako v kuchyni je dobre ak rozumies kuchynskej chemii ale ak nie tak aj postup podla overeneho receptu prinesie vysledok. A skus rozviest comu nerozumies u kyvadla, mozem sa pokusit to vysvetlit. vychylka balistickeho kyvadla sa samozrejme da vypocitat aj cez kineticku energiu
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz