Skočiť na obsah

Po videu poslanca za Sme rodina sa rozbehli kontroly priekupníkov. Odniesli si to malí farmári


electric blue

Odporúčané príspevky

Po videu poslanca za Sme rodina sa rozbehli kontroly priekupníkov. Odniesli si to malí farmári

 

Martin Odkladal

Malí farmári, ktorí predávajú na nitrianskej tržnici, zostali šokovaní, ako postupovali kontrolóri regionálnej veteriny. Jeden z pestovateľov dokonca podal na inšpektorov trestné oznámenie. 

Pred vyše dvoma týždňami poslanec za Sme rodina Patrick Linhart zverejnil na sociálnej sieti video, v ktorom poukazoval na problém s takzvanými priekupníkmi zeleniny a ovocia. Ide o ľudí, ktorí sa tvária ako pestovatelia a drobní farmári, pričom v skutočnosti predávajú len to, čo nakúpia vo veľkoskladoch, prípadne v zahraničí. 

Linhart natočil krátke video z nitrianskej tržnice, ktoré vyvolalo taký rozruch, že šéf Štátnej veterinárnej a potravinovej správy (ŠVPS) Jozef Bíreš nariadil prísne kontroly. V konečnom dôsledku ale dopadli na malých farmárov a nie kšeftárov s ovocím a zeleninou.

 

 

Invalid a pestovateľ

Jedným z kontrolovaných drobných farmárov je Karol Mesko z obce Jarok pri Nitre. Pestovaním a predajom vlastnej zeleniny a ovocia si privyrába odvtedy, ako prekonal ťažkú autohaváriu. Nechcel totiž zostať úplne odkázaný na sociálnu pomoc pre zdravotne ťažko postihnutých.

Postup kontrolórov bol podľa Meska absolútne nepochopiteľný. Doteraz nechápe, prečo sa inšpektori zamerali najmä na farmárov s vlastnou produkciou, keď bola akcia namierená proti priekupníkom. Postup ľudí zo ŠVPS označil za „byrokraciu a buzeráciu“.

„Vo štvrtok (9. 7.) prišiel do môjho stánku na mestskej tržnici kontrolór. Jeho závery ma doslova zaskočili, pretože rovnaký človek ma kontroloval už 30. 6., teda tesne pred zverejnením videa poslanca Linharta. Vtedy nezistil žiadne porušenia a priestupky, pritom som mal všetko rovnako ako o pár dní neskôr,“ približuje Mesko.

Počas júlovej kontroly mu kontrolór vytkol, že nemal mať na cenovke uvedenú kvalitatívnu triedu cibule. Okrem toho zhodnotil, že paprika a rajčiny, ktoré ponúkal Mesko, nie sú vhodné na konzumáciu ľuďmi.

Mastná pokuta

3fotky v galériiMestská tržnica v Nitre

Zdroj: Aktuality.sk/Martin Odkladal

Za priestupky mu dal inšpektor ŠVPS pokutu 100 eur. Pre drobného pestovateľa to bola poriadne mastná pokuta, pretože toľko peňazí za celý deň ani len neutŕži.

Drobný farmár so závermi kontroly a pokutou nesúhlasil, tak sa ešte v ten deň popoludní vybral priamo na regionálnu veterinárnu pobočku. Zastihol tam riaditeľa, ktorý po vypočutí jeho sťažnosti slovne nariadil kontrolórovi, aby pokutu znížil na 50 eur.

Túto sumu farmár nakoniec zaplatil, ale žiadne potvrdenie o tom nedostal. Až následne za dva dni mu kontrolór priniesol do stánku v nitrianskej mestskej tržnici bločky. To však nebolo všetko. Inšpektor chcel vykonať ďalšiu kontrolu. Na to mu Mesko odpovedal, že v poriadku, ale celý jej priebeh si nahrá na telefón.

Po tejto vete si kontrolór svoj zámer rozmyslel a odišiel preč. Mesko je presvedčený, že tento človek zo ŠVPS prekročil svoje právomoci a prípad oznámil na polícii. Vyšetrovateľka okresnej polície v Nitre jeho oznámenie vo veci podozrenia z prečinu zneužitia právomoci verejného činiteľa prijala minulý týždeň.

Podľa Meskových slov postupovali inšpektori podobným spôsobom aj pri ďalších pestovateľoch. Tí svoje mená nechceli zverejniť, redakcia Aktuality.sk má však záznamy z ich kontrol.

Ľudia zo ŠVPS im udelili pokuty za to, že na predajných miestach a v ich okolí našli vtáčie exkrementy. Hoci to znie ako závažné zistenie, treba poznamenať, že nitrianska tržnica nie je uzavretý objekt a patrí mestu, ktoré je jej zriaďovateľom. Predajcovia si tam priestory len prenajímajú.

Mesko je presvedčený, že takýchto kontrol je po celom Slovensku mnoho, ale dotknutí predajcovia sa boja o probléme verejne rozprávať. 

 

Aký bol postup?

Podľa odborníka na potravinové právo Jána Martona bol postup kontrolórov, ako ho opísali poškodení pestovatelia, neštandardný.

„Pri blokovej pokute neexistuje žiadne ex-post. Hneď ako človek zaplatí pokutu, musí dostať aj potvrdenie o zaplatení,“ povedal Marton. Podľa neho aj regionálny riaditeľ ŠVPS postupoval nezákonne, ak skutočne znížil pokutu tak, ako opísal farmár. O prípadnom odvolaní a znížení pokuty sa nerozhoduje ústne a vo dverách úradu.

Odborník nesúhlasí ani s tým, že mal byť predajca potrestaný za to, že neuviedol kvalitatívnu triedu cibule. Pri predaji vlastných produktov sa totiž tento údaj uvádzať nemusí, pretože žiadny zákon takéto označovanie neprikazuje.

„V tomto prípade je to vlastne informácia naviac a neporušuje sa tým žiadna legislatíva. Preto takéto konanie nie je na pokutu,“ vysvetlil Marton.

Odborník skritizoval aj postup kontrolóra pri zelenine, ktorú označil za nevhodnú na konzumáciu.

„V prípade vlastnej produkcie zákon nestanovuje kvalitatívne nároky. Kvalitu si určuje samotný zákazník, ktorý sa v konečnom dôsledku rozhodne kúpiť či nekúpiť. Pokiaľ by zelenina bola nevhodná na ľudskú konzumáciu, tak by musela byť nebezpečná. To by musel kontrolór nejako dokázať,“ dodal Marton.

https://www.aktuality.sk/clanok/808163/po-zverejneni-videa-poslanca-za-sme-rodina-rozbehli-inspektori-prisne-konroly-a-odniesli-si-to-mali-farmari/

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

toho poslanca treba dat do kazajky.....ked verejne obvini predajcov na trzniciach, tak je nekomplentny a potvrdzuje, ze je mafian a jeho konanie je zakryvanim vlastnej cinnosti, pretoze sam podnika v tomto odvetvi a teda jeho verejne obvinovanie niekoho, je iba obycajna likvidacia konkurencie....asi Boriskova skola....

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Bohužial tak to na Slovensku funguje nemáš 100eur tak daj aspoň 50 aj kolega minulý týždeň išiel domov z práce a zastavili ho policajti nemal u sebe hotovosť len 10eur povedal im že nech mu dajú bloček že to zaplatí , tak potom im stačila aj tá desina. Najsmutnejšie je že kto je kontrolór nejaký či higienik  policajt alebo obyčajný technik na stk , česť výnimkám ale vačšina využíva svoje postavenie  a ešte som nespomínal lekárov , všelijakých stavebných dozorov atd atd ... 

Však na Slovensku to funguje tak.......   - poznám jedného-u  on-ona ti to vybaví .......

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Síce niekedy je treba trošku podvádzať lebo poctivo by danú kontrolu sa nedalo realizovať napríklad také 40-50ročné trambusy a ify tie by v živote neprešli cez emisnú. Ale povodne k článku je v tom aj pravdy lebo aj ja poznám osobne takého pestovateľa čo nakupuje vo veľkoskladoch a v Maďarsku ovocie a zeleninu, dokonca viem aj o takom bitúnku čo vo veľkom dovážaju z Poľska maso a tu len prebalujú a s zázrakom sa z toho stane slovenský výrobok. Ale kvoli tomu buzerovať malých farmárov na trhovisku je sviňstvo. A tí ktorí tu vo veľkom robia všelijaké kšefty tak tí sú mimo kontrol a buzerácií.

  • Díky! 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

jednoducho, poľujú na tých, čo sa nevedia brániť. nebudú predsa kontrolovať priekupníkov, keď tí majú inšpektorov podmazaných ... na slovensku je to tak

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Pre mna nezmyselna vyska pokuty 2000 euro za neskoro prihlaseneho zamestnanca. Prihlasenie zamestnanca stoji 5 euro - u mna. Odhlasenie tiez. Minuly rok ju dostal moj klient co to nidky nespravil a vsetko ma v poriadku.  A druhy co po kontole si ma nasiel,ale ten je tohto roku opak a skoncim snim. Nema to zmysel. Sulik to vraj v kilecku zrusil.

Nech su pokuty ale 2000 euro? Podla mna aj 500 by stacilo,ale robit castejsie kontroly. Dalsie pokuty za neurobenie si STK, ci zaplatenia PZP. Ci hygienicke pokuty. Tam deru malych zivnostnikov. Neviem ci neplaticom posielaju pokuty za nezaplatenie PZP. Aj tak to nezaplatia. 

 

Este co ma pobavilo. Klient mal asi od roku 2006 dlznika - odberatela. Asi 3000 eur. Exekutor mu napisal po 14 rokoch,ze na zaklade zakona je to "premlcane" ,nevymohol nic a ma zaplatit asi 50 euro.

 

Inak matovic mal problemy s pohladavkami. Neuhradenymi fakturami. Ak SZCO skonci cinnost z pohladavky ma zaplatit dan. Daju sa pohladavky umorovat.

Teda u mojho klienta mu tie pohladavky -zrusim. ma na to papier - ze tie peniaze nikdy neuvidi. teda nema co zdanit.

 

Pohladavky su aj majetkom firmy ci pravnickej ci fyzickej. Pokuty za nesplnenie si nejakych uctovnych postupov sa odvijaju od vysky majetku. Teda Matovic to spravil v celku rozumne.  Umorovat sa to da pri pravnickej osobe. Lebo ta zaplatila dan za nezaplatenu pohladavku a do 4 rokov si tu dan znizila(aj tam sa musis snazit vydobit tu pohladavku - asi posledna cesta je exekutor-sud). Teda PO to vedela vyriesit. 

FO to nevedela riesit. Tomu mojmu klientovi to asi vyriesil ten list od exekutora.

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov