Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené
On 7/26/2023 at 7:45 AM, tyso said:

Kazda baterka co si v zivote mal stala viac energie ako dokazala jednorazovo uskladnit a napriek tomu si ju kupil. 

Baterku si ale nekupujem na regulovanie silnoprudej elektrickej siete, ale aby som mal prtave mnoztva energie k dispozicci na specifickych miestach.

On 7/26/2023 at 7:45 AM, tyso said:
On 7/26/2023 at 12:51 AM, smiley said:

ci to neposkytne menej energie, nez bolo potrebnej na vyrobu uloziska.

opakujem, to je nepodstatne.  Ulohou baterie nie je vyrabat elektrinu ale presuvat ju  z casu ked je  lacna do casu ked je draha.  Ak to prinesie peniaze, tak to znamena ze je to efektivne. 

Mas pravdu, porovnatelne mnostva energie znamenaju polovicnu stratu: na vyprodukovanie vystuipu 1kWh treba dodat 1kWh elekritny zo siete a 1kWh potrebny na vyrobu uloziska. Ak by vykupna cena vzrastla vyse dvojnasobne,  tak by sa to uz mohlo vyplatit.

Zverejnené

Otázka je skôr, aká je rozumná kapacita úložiska. V tomto prípade to možno "trocha prešvihli."

https://www.energie-portal.sk/Dokument/na-slovensku-sa-planuje-obrovske-bateriove-ulozisko-s-vysokymi-nakladmi-a-otaznym-prinosom-107274.aspx

"ZSE Energia chce inštalovať batériu s výkonom 384 MW pre dodávku regulačnej elektriny. Kritici spochybňujú zmysel projektu z viacerých dôvodov."

Investori ale majú záujem budovať úložiská:

https://www.energie-portal.sk/Dokument/bateria-zar-bateriove-ulozisko-110174.aspx

"Ohlásila ju investičná skupina, ktorá svoj zámer predložila povoľovacím orgánom a vstúpila s ním do procesu posudzovania vplyvov na životné prostredie (EIA)."

Zmysel majú aj menšie projekty:

https://www.siemens.com/sk/sk/spolocnost/visions/energy/bateriove-ulozisko-siemens-bachledova-dolina.html

Úložiská môžu využiť vyradené batérie elektromobilov, ktorých kapacita klesla tak, že strácajú požadovaný dojazd. V úložiskách to nie je problém a môžu tam akumulovať energiu ešte ďalších 5 až 8 rokov. Tým sa batérie ešte viac zhodnotia, pred ich recykláciou. Budúcnosť ale vidím skôr v úložiskách na báze lacných prvkov, napríklad Na, ktoré sa dajú ekologicky získať a ľahko recyklovať.

• Pred 7 mesiacmi...
Zverejnené

KOŠICE. Policajti nemajú kde nabíjať nové vozidlá s plug-in hybridným pohonom. Problémom je, že na oddeleniach chýbajú nabíjacie stanice. K dispozícii ich majú na ani nie polovici oddelení.

Samotní policajti poukazujú na to, že síce nové autá privítali, ale predstavujú problém.

Keď ich nenabijú, musia jazdiť na klasické palivo a podľa interných noriem vykazujú nadspotrebu.

Čítajte viac: https://kosice.korzar.sme.sk/c/23286540/policajti-nemaju-kde-nabijat-plug-in-hybridy-a-potom-ich-kritizuju-pre-nadspotrebu.html?ref=mnt

Nakupili sa drahe hybridy, ktore potrebuju vzacne kovy, kvoli ktorym tazbe sa zdevastoval kus prirody. Vysledok? Nadspotreba benzinu...

• Díky! 1
Zverejnené
pred 14 minútami, smiley pridal:

Vysledok? Nadspotreba benzinu...

To sú iba momentálne detské choroby. To sa vyrieši časom.

• Pred 2 mesiacmi...
Zverejnené

Zaujal ma graf, ktory ukazuje zdandlivu zhodu, ale pri tom porovnava hrusky z jablkami: celkovu koncetraciu CO2 v jednotkach ppm s jej rychlostou narastu CO2 v jednotkach gigatony CO2 za rok (s osou y nastavenou tak, aby to ukazovalo zhodu).

Je to ako nafitovat krivku rychlosti jedneho auta v km/h na krivku prejdenej vzdialenosti v milach druheho auta a tvarit sa, ze tato zhoda nieco znamena.

CO2_emissions_vs_concentrations_1751-202

https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-atmospheric-carbon-dioxide

Prekvapuje ma, ze sa takato miera zavadzania (a zdaleka nie jedina) sa objavuje klimatickych strankach USA, kde by clovek ocakaval aspon elementarnu serioznost.

Zverejnené

V grafe sa síce neporovnávajú absolútne hodnoty, lebo každá krivka predstavuje inú fyzikálnu veličinu (každý graf má vlastnú mierku), ale nie je to korektné. Korektnejšie by bolo, porovnávať grafy derivácií týchto kriviek, čo odstraňuje problém s absolútnymi hodnotami a fyzikálnymi jednotkami. Podľa obrázka, ale derivácie oboch kriviek veľmi dobre navzájom korelujú.  

Zverejnené
59 minutes ago, Tono said:

Podľa obrázka, ale derivácie oboch kriviek veľmi dobre navzájom korelujú.  

Na obrazku ale nemas derivacie oboch kriviek. Mas tam priebeh veliciny v jednotkach X porovnavany s jej "derivaciou" (rocnym prirastkom) v jednotkach Y, pricom sklavanie na osiach nezodpoveda prevodu Y=k*X 1 ppm CO2 = 7.82 Gigatons CO2. Je to natiahnute tak, aby to vyzeralo, ze to dobre navzajom koreluje.

Zverejnené

Matematicky je porovnanie korektné, ak platí lineárna závislosť medzi produkciou CO2 v kg a koncentráciou pomeru molekúl v ppm v atmosfére. A táto závislosť je lineárna.

Zverejnené

Nech rho1 je hustota molekúl CO2 v objeme V a rho2 je hustota ostatných molekúl v tomto objeme. Počet molekúl CO2 je n1 a ostatných molekúl je n2. Pomer molekúl CO2 k ostatným je p.

rho1 + rho2 = (m1 + m2)/V = m2.(m1/m2 +1) /V= m2.(n1/n2 +1)/V = m2.(p +1)/V

rho1.V + rho2.V = m2.(p +1)

m1 + m2 = m2.(p +1)

p = m1/m2

Medzi pomerom molekúl CO2 k ostatným molekulám p v [ppm] a množstve emisií m1 v [kg] je lineárna závislosť, lebo m2 >> m1 a m2 môžeme v celom sledovanom období považovať za konštantu. 

Máš pravdu v tom, že autor grafov sa snažil "natiahnúť" grafy tak, aby sa krivky prekrývali. Ale pri lineárnej závislosti je to len otázka mierky. Fyzikálne relevantná je smernica, teda derivácia, ale pre laikov takto grafy vyzerajú lepšie. Ale na tom, že koncentrácia CO2 v ppm lineárne rastie v závislosti na produkcii CO2, to nič nemení.  

Zverejnené
2 hours ago, Tono said:

Matematicky je porovnanie korektné, ak platí lineárna závislosť medzi produkciou CO2 v kg a koncentráciou pomeru molekúl v ppm v atmosfére. A táto závislosť je lineárna.

Ano, ale toto ti bude platit prakticky medzi dvoma lubovolnymi rastucimi velicinami, ktore budu v kratkom obdobi narastat zhruba linearne.

Mas pravdu v tom, ze to koreluje bez ohladu na nastavenie grafu. Tu sa ale da kvantifikativne porovnat, kolko CO2 sa vyprodukovalo spalovanim fosilnych paliv a o kolko narastla merana hladina. Na to treba zobrat zdiferencovat koncetraciu CO2, zdiferencovat ju a previest ppm CO2 na gigatony CO2 (alebo spocitavat prirastky emisii a previest ich na ppm). Zobral som najspolahlivejsi zdroj merania koncetracie CO2 na Manua Loa a totozny zdroj merania emisii  World in data :

co2-emission-gt.png

Oni v clanku pritom spominaju, ze pozorovany narast koncetracie je len polovica emisii z fosilnych paliv, akurat ten graf je mimo toho, co je napisane v texte.

Carbon cycle experts estimate that natural “sinks”—processes that remove carbon from the atmosphere—on land and in the ocean absorbed the equivalent of about half of the carbon dioxide we emitted each year in the 2011-2020 decade.

https://www.climate.gov/news-features/understanding-climate/climate-change-atmospheric-carbon-dioxide

Odborníci na uhlíkový cyklus odhadujú, že prirodzené „záchyty“ – procesy, ktoré odstraňujú uhlík z atmosféry – na pevnine a v oceáne absorbovali ekvivalent približne polovice oxidu uhličitého, ktorý sme každoročne emitovali v desaťročí 2011-2020.

• Pred 3 mesiacmi...
Zverejnené

Pamatate si este, ako sa robili zbierky plastovych flasovych vrchnakov, aby sa zachranila priroda, pretoze su z odlisnej latky, ktora sa nema vyhadzovat do separovaneho plastoveho odpadu?

Tak teraz nasu planetu zachranujeme pre zmenu tym, ze vrchnaky napevno pripevnujeme k plastovym flasiam,  aby museli ist spolu do separovaneho plastu.

Mne to teda niekedy pripomina 1986...

Zverejnené

ja si nepamatam takyto dovod,   ja som vzdy mal pocit ze ide o zber plastoveho bordelu.   A za mna to je fakt drobnost,  aj ked sa da vylepsit to pripevnenie aby neprekazalo.  Ale vidim vyrazne menej plastovych flias po lesoch,  za mna je to ok.

Zverejnené

Plastove flase su z  polyethylentereftalátu (PET), zatial co material vrchnakov je vysokohustotní polyethylen (HDPE), ktory sa musi vytriedit a zpracovavat zvlast. Podla clankov bola motivacia vrchnakovych zbierok skor jeho vyssia vykupna cena (cca 7 Kc za kilogram), nez ekologicke pohnutky. Doporucuje sa davat do plastoveho odpadu pre PET hlavne preto aby znizil jeho objem: flasu zmackneme, poskladame a zavrieme vrchnakom, aby v tomto stave ostala.

Separovanie  HDPE od PET odpade teda asi nie je problem.

Jak nejlépe naložit s víčky od PET láhví?

Nejlepší je samozřejmě vytřídit je do kontejnerů na plasty!
Plastové láhve se sice vyrábějí z polyethylentereftalátu (PET), zatímco víčka „má na svědomí“ vysokohustotní polyethylen (HDPE). Výkupní cena HDPE je vyšší než u samotných PET láhví, a rovněž recyklace probíhá trochu jiným způsobem.
Určitě však při třídění do kontejneru není nutné, a vlastně ani žádoucí, víčka z petek oddělávat a třídit je do kontejnerů zvlášť. Proč?

Při třídění petek do kontejneru totiž platí zlaté pravidlo „PET láhve před vytříděním sešlápnout“ (zmenšíme tak jejich objem a do kontejnerů se vejde více odpadu, tím pádem se odpad může svážet méně často), a když tam pak vrátíte víčko, petky se opět nenafouknou.
Navíc se jedná o jeden kus plastového odpadu, víčka se nikde neválejí a neodkutálejí se, kam nemají.

https://www.samosebou.cz/2018/11/20/jak-je-se-sberem-vicek-z-pet-lahvi/

Zverejnené
pred 12 hodinami, smiley pridal:

Tak teraz nasu planetu zachranujeme pre zmenu tym, ze vrchnaky napevno pripevnujeme k plastovym flasiam...

Nezachraňujeme planétu, snažíme sa zachraňovať sami seba. Systém zálohovania PET fliaš a plechoviek je jedným z mála úspechov Slovenska, od jeho spustenia 1. januára 2022.

Zverejnené
pred 8 minútami, smiley pridal:

Podla clankov bola motivacia vrchnakovych zbierok skor jeho vyssia vykupna cena (cca 7 Kc za kilogram), nez ekologicke pohnutky

Pokial ekonomika pomaha ekologii, tak je to win win situacia.  

Zverejnené
pred 3 hodinami, tyso pridal:

Pokial ekonomika pomaha ekologii, tak je to win win situacia. 

Plne súhlasím.

Dúfam len, že my ľudia sme schopní správne rozpoznať, čo ekológii pomáha skutočne, od toho, čo pomáha iba zdanlivo. 

Zverejnené

A ja celkom nechapem  tu hysteriu okolo viecok.  Pitie z flase vyzaduje par sekund na natocenie flase a viecka,  uz to robim automaticky.   A aj doma sa mi  zrazu prestali povalovat viecka.   Ja to naozaj povazujem za dobre.

Zverejnené

Je to iba o ľudských emóciách z faktu, že sa trošku musia namáhať.

Zverejnené
pred 2 minútami, irb pridal:

Dúfam len, že my ľudia sme schopní správne rozpoznať, čo ekológii pomáha skutočne, od toho, čo pomáha iba zdanlivo.

Ludia robia chyby,  zdaleka nie kazdy dobre vyzerajuci napad aj skonci dobre.  A tak prehodnocovanie po nejakom case je urcite dobry postup,  menit to co sa neosvedcilo treba zjednodusit, dnes to prilis velke naklady ( hladanie vinnika, hladanie koho zavriet ci komu zosobnit skody. To vsetko vedie k tomu ze aj nezmysly prezivaju dlhsie ako by museli )

Zverejnené

Ja som nastastie dost silna, aby som to dokazala urvat:zubiska:

• Haha 1
Zverejnené

niektore flase uz maju take dvojite upevnenie viecka a potom staci to viecko pretiahnut okolo uzaveru a drzi odklopene.

Zverejnené
pred 4 minútami, irb pridal:

Ekológia je vedecká disciplína a väčšina ľudí jej nerozumie. Podobne, ak chce niekto rozumieť fyzike, alebo biológii, musí tento odbor študovať. Vďaka internetu sa dnes vyrojilo množstvo "odborníkov na všetko", s kvalifikáciou "školy života".

Kritériom pravdy nie sú pre nich vedecké poznatky, stačí väčšinový konsenzus. V tomto kontexte je Zem plochá, ak s touto teóriou súhlasí väčšina. Použil som extrémny príklad, lebo matematika a fyzika sa ťažko kamuflujú. Horšie je to už zo spoločenskými vedami, alebo právom, ekonómiou, kultúrou... Tam sa uplatňuje ideológia, pre ktorú je nevyhnutný súhlas väčšiny. Ten ale nie je vždy kritériom kvality.     

Zverejnené
Dňa 15. 8. 2024 at 13:44, irb pridal:

Tak to je trefné, hlavne v dnešnej hoaxovej dobe. Tak často spomínané otepľovanie, je z dôvodu prirodzeného procesu, ktoré sú potvrdené geologickým skúmaním. No ano, ale proces otepľovania v minulosti prebiehalo v časovom horizonte 100 tisíc rokov. Tu prebieha v jednom storočí. Kondezačná čiara za lietadlom je chemtrailz, či co. Družica obieha okolo dosky. Ba tvrdenie, že otepľuje sa z dôvodu extrémnej ťažbe nerastov a tak je planéta ľahšia a zmenila svoju obežnú dráhu. Je bližšie k Slnku.

Zverejnené

Ľudia, ktorí popierajú antropogénny vplyv na klímu sú v podstate "zarytí" optimisti. Z Murphyho zákonov ale vyplýva, že optimista je len nesprávne informovaný realista. Optimista vždy hľadá v živote pozitíva a pesimista negatíva. 

"Rodiče mají dvě děti - jednoho pořádného pesimistu a druhého velkého optimistu.Na Vánoce je chtějí vyzkoušet.
Pesimistovi tedy vykoupí obchod s hračkami,a optimistovi dají do pokojíku obrovitánskou kupu koňského hnoje.Zazvoní na zvoneček a děti se běží podívat každý do svého pokoje.
Z pokoje pesimisty se ozývá srdcervoucí pláč .
"Tolik dárků,tolik hraček,všichni mi budou závidět,hračky se mi pokazí,spotřebují tolik baterií..."
Z pokoje optimisty se ozývá smích .Když přijddou k němu do pokojíku vidí,jak se optimista přehrabuje v hnoji a říká :
"Tolik hnoje,tolik hnoje,tady musí být někde koník......"

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené
On 8/15/2024 at 1:46 PM, tyso said:

A ja celkom nechapem  tu hysteriu okolo viecok.  Pitie z flase vyzaduje par sekund na natocenie flase a viecka,  uz to robim automaticky.   A aj doma sa mi  zrazu prestali povalovat viecka.   Ja to naozaj povazujem za dobre.

Ty si skratka uplne idealny obcan, ktory nadsene vita kazde obmedenie zhora. :zubiska:

U nas sa viecka nikdy predtym nepovalovali. Kvoli putku od viecka mame zniceny interier auta, pretoze zabranilo rovnemu zasrobovaniu zavitu na dzusu, ktory sa postupne cely vilial po dlazke.

A skuste dat z flase s priputanym vieckom dat pit malemu decku, ktore to len tak-tak zvlada z flase bez viecka...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov