Skočiť na obsah

Odporúčané príspevky

Zverejnené
pred 3 hodinami, tyso pridal:

Ale pri druhom clanku ti usiel ( dufam ze len usiel) datum,   rok 2012.  To bolo v inej dobe. 

Článok s januára tohto roka. 

Citát

Solárny fotovoltaický hardvér otvára dvere čínskym zásahom do nemeckého zásobovania elektrinou, tvrdí bezpečnostná agentúra

Podľa novín BSI znepokojila séria incidentov po celom svete so solárnymi fotovoltaickými invertormi čínskeho výrobcu Deye, ktoré v posledných mesiacoch vyvolali medzi používateľmi rozruch po tom, čo boli zariadenia na diaľku vypnuté a ich majitelia zostali bez elektriny.

https://www.cleanenergywire.org/news/solar-pv-hardware-opens-door-chinese-interference-german-power-supply-security-agency

Zverejnené
On 5/8/2025 at 12:33 PM, tyso said:

tak som ti vygooglil   co sa dnes pouziva napr: https://solarne-menice-napatia.heureka.sk/carspa-mks3k/#specifikacia/

Ciste sinusove vlny,  pretoze distributor ma pravidla...

No neviem nakolko sa da verit reklame. By som si typol, ze by som tu "cistu sinusovu vlnu" na osciloskope rozoznal, obzvlast pri velkom zatazeni.

Distibutor ma pravidla, ze sa chce viest na modnej vlne. Pokial domacnosti tvoria len zlomok vykonu, tak sa to da zamiest pod koberec. Ale chcel by som vidiet, ako by to fungovalo, keby do rozvodnej siete sla polovicka z domacnosti.

Zverejnené
pred 42 minútami, smiley pridal:

Distibutor ma pravidla, ze sa chce viest na modnej vlne. Pokial domacnosti tvoria len zlomok vykonu, tak sa to da zamiest pod koberec. Ale chcel by som vidiet, ako by to fungovalo, keby do rozvodnej siete sla polovicka z domacnosti.

K tej "sínusovke"... Pre menič je referenciou okamžité napätie u(t) a  "sínusovka" v sieti. Referenciou v tom zmysle, že ak má menič dodávať energiu do siete, musí kopírovať napätie v sieti, ktoré je o delta U(t) vyššie, ako je v sieti. Inak by prúd netiekol z fotovoltaického zdroja do siete. Menič je sofistikovaný systém, ktorý túto podmienku musí splňovať v každom bode "sínusovky", teda v aj každom jej čase. Ak by priebeh napätia v sieti nezodpovedal funkcii U(t) = u(t)*sin(omega*t) , tak menič by sa prispôsobil reálnemu neharmonickému priebehu napätia v sieti. V reálnej sieti nie je napätie U(t) sínusové, je súčtom harmonických funkcií, vyplývajúcich z Fourierovho rozvoja. Vyššie harmonické v sieti vznikajú v závislosti od impedancie zaťaženia siete v danej oblasti. Trojfázový menič musí generovať takto "prispôsobené" napätie v každej fáze a v každom čase. Navyše menič musí delta U(t) generovať tak, aby bol v optimálnom bode zaťaženia fotovoltaických panelov, pri danom osvetlení. 

Zverejnené
pred hodinou, smiley pridal:

Ale chcel by som vidiet, ako by to fungovalo, keby do rozvodnej siete sla polovicka z domacnost

zrejme rovnako ako dnes. . A nie su spotrebice ktore by boli velmi citlive na ne.  A tie ktore su ( napriklad hudobne syntetizatory) maju davno vstupne filtre, pretoze paraziticke frekvencie boli v sieti vzdy,  pretoze vsetky droty su zaroven anteny a  tak sa ti tam nejake naindukuju.   Ale kedze nepoznam presnu technicku specifikaciu, tak to bol len priklad ze dnes skutocne nie su striedace typu ako si myslel alamo.  A regulator dava podmienky aky je maximalny mozny vykon vyssich harmonickych.

A len pre zaujimavost, najviac  vysokych harmonickych robia obycajne svetla ked ich zapinas alebo vypinas, zapnutie svetla v meste je tak celkom slusna rana.

Zverejnené

Jalové zložky výkonu vznikajú vždy, ak impedancia generátora nie je komplexne združená k impedancii záťaže. (súčin komplexnej a k nej komplexne zruženej funkcie je vždy reálna funkcia) V energetickej sieti takúto zložitú funkciu, z oblasti komplexných čísel, nemusíme riešiť, ak impedanciu generátora považujeme za čisto reálnu. O impedancii záťaže sa to už vždy predpokladať nedá. Teoreticky je možné každú komplexnú impedanciu zdroja previesť na čisto reálnu, pomocou zaradenej indukčnosti L a kapacity C.

Zverejnené

jalove zlozky zodpovedaju posunu fazy, nie pridaniu vyssich hramonickych.

Zverejnené
pred 16 minútami, tyso pridal:

jalove zlozky zodpovedaju posunu fazy, nie pridaniu vyssich hramonickych.

Jalové zložky sa dajú interpretovať, ako imaginárna časť komplexného čísla. Ak má zdroj nejakú  impedanciu, tak maximum energie zo zdroja sa dá preniesť do záťaže len za podmienky, ak záťaž má impedanciu, ktorá je komplexne združená k impedancii zdroja. To je ale ideál, lebo v reálnej sieti nefiguruje len impedancia zdroja a impedancia spotrebiča. Sieť je tvorená sústavou zdrojov a spotrebičov s vlastnou impedanciou a impedanciou vedenia. Našťastie reálna situácia energetickej siete nie je tak komplikovaná a sieť sa dá impedančne prispôsobiť aj lokálne. Ako by sieť ovplyvnilo masové nasadenie solárnych meničov si ale netrúfam odhadnúť. Typujem, že skôr pozitívne.   

Zverejnené

Ani ja,  ale problem je zrejme inde ako len v indukcii a kapacite, to je stary a davno vyrieseny problem,  jednoducho pridas kompenzaciu alebo dekompenzaciu,  aj dnes ti to distrubutor meria a ak dodavas kapacitny jalovy vykon, tak ti to nauctuje.  Pre siet je to skor ekonomicky  problem, musis prenast prud, ktory sa neda pouzit.
Ak to chapem spravne, tak dnes siet  riadi drobne zdroje hromadne formou zapnut, vypnut a chyba moznost presnejsie bodovo vypinat.  A k tomu treba software a moznost adresovat jednotlive zdroje. 

Zverejnené

Ak je v sieti napätie, obsahujúce aj zložky vyšších harmonických, solárny menič generuje napätie, ktoré obsahuje aj tieto vyššie harmonické zložky. Príčina vzniku vyšších harmonických zložiek nie je ale v meniči, ale v charaktere zaťaženia. Je to zložitý problém a či majú meniče pozitívny, alebo negatívny vplyv si netrúfam odhadnúť. V účte za vyrobenú solárnu energiu sa platí len za reálnu zložku odovzdanú do siete a podľa toho sa prispôsobuje menič.

Zverejnené
pred 2 hodinami, tyso pridal:

ale problem je zrejme inde ako len v indukcii a kapacite, to je stary a davno vyrieseny problem,  jednoducho pridas kompenzaciu alebo dekompenzaciu, st adresovat jednotlive zdroje. 

Rozdiel voči minulosti je v tom, že elektronika dnes dokáže "vyrobiť virtuálnu indukčnosť, alebo kapacitu". Je to len otázka, ako sa menič správa, ako nastaví fázu generovaného napätia a prúdu do zdroja. Našťastie robí to tak, aby maximum výkonu odovzdal do impedancie siete v  bode, kde je pripojený. Preto typujem, že pôsobí v sieti skôr pozitívne.   

Čisto z matematického hľadiska, maximum výkonu zo zdroja do spotrebiča by sa prenieslo za podmienky, že impedancia zdroja je komplexne združená impedancii spotrebiča. Všetky ostatné kombinácie impedancie zdroja a spotrebiča umožňujú prenos menšej reálnej zložky energie, na úkor jalovej. Preto typujem, že menič pôsobí v sieti skôr pozitívne.   

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov