Jovzin Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 Ahojte, Prosim Vas vie mi niekto tak lepsie vysvetlit taketo pojmy ako :Věcné břemeno (podle listiny) a Zástavní právo smluvní ??? Ono na googly som nasiel nieco ale co to znamena pre kupcu nehnutelnosti ? Link to comment Share on other sites More sharing options...
D'Ady Posted March 17, 2015 Share Posted March 17, 2015 skusim co najjednoduchsie, podla mojich skusenosti vecne bremeno - ak je na nehnutelnosti zriadene vecne bremeno, znamena to, ze vlastnik musi znasat nejake obmedzenia pri uzivani nehnutelnosti; toto vecne bremeno sa spravidla prenasa aj na noveho vlastnika nehnutelnosti; napriklad - cez pozemok ti prechadzaju nejake inzinierske siete (verejny vodovod, kanalizacia, je na nom postaveny stlp verejneho osvetlenia a pod.) - v tom pripade musis umoznit opravnenym pracovnikom vstup na svoj pozemok za ucelom kontroly alebo udrzbyvecne bremeno sa ale moze tykat nielen takychto verejnych, ale aj osobnych prav, napriklad pravo prechodu vlastnika susednej nehnutelnosti cez tvoju nehnutelnost, ak nie je ina moznost (co ja viem... napr v zahradkarskej osade)extremny pripad by bol napriklad - babka daruje svojmu vnukovi dom, ale ten sa zaruci, ze babka tam moze byvat az do smrti; tym padom je na liste vlastnictva zapisane toto vecne bremenoak by si chcel kupit takyto dom a babka este zije, tak ho musis kupit aj s babkou :D Zastavni pravo smluvni (slovensky "zalozne pravo") - tu nie som si celkom isty vykladom tohto pojmu, ale podla mna ide o to, ze vlastnik si zobral hypoteku na rekonstrukciu domu a banka ma zalozne pravo na ten dom (v zmysle zmluvy o hypotekarnom uvere)vlastnik ak chce dom predat, tak kupujuci by musel prevziat zavazky voci banke, alebo sa zmluvne dohodnut s predavajucim na inom sposobe riesenia, napr. ze povodny vlastnik este pred prevodom vyplati zvysnu nesplatenu cast uveru, alebo ho bude splacat dalej on; teoreticky su vsetky riesenia priechodne takto to vidim ja, ale ak mate niekto iny nazor, napiste, nie som pravnik ;) 1 Link to comment Share on other sites More sharing options...
Recommended Posts