Skočiť na obsah

slimak

Odporúčané príspevky

Je paradoxné, že tranzit plynu z Ruska cez Ukrajinu stále funguje a v tomto potrubí plyn do EU stále prúdi, aj napriek vojne. Rusko už ale nemôže tranzit plynu cez Ukrajinu zneužívať na vydieranie EU, lebo EU už diverzifikovala svoje zdroje.

V súčasnosti je tranzit plynu cez Ukrajinu do EU zdrojom príjmov rovnako pre Rusko, ako aj pre Ukrajinu. To je možno aj dôvod, prečo sa tranzitné potrubie na Ukrajine doteraz nestalo cieľom útokov. V kontexte vojny medzi Ruskom a Ukrajinou, by to bol veľmi ľahký vojenský cieľ pre obe strany, ale poškodilo by to rovnako záujmy Ruska aj Ukrajiny.

Navyše dohoda o tranzite z roku 2019 platí do konca roka 2024 a umožňuje Gazpromu vyvážať cez Ukrajinu viac ako 40 miliónov metrov kubických plynu ročne. Ukrajina zrejme neobnoví túto dohodu, ale nechce byť teraz tým "čiernym Petrom". 

Pre "slovenský" v súčasnosti Křetínského Eustream, to nie sú dobré vyhliadky. Ale táto divízia (Slovtranzgaz s 50% účasťou štátu, sa sprivatizovala za vlády Fica na Eustream a SPP, kde na tranzite plynu už štát nemá podiel) vytvorila možnosť reverzného toku a prepojila severnú vetvu s Poľskom a južnú s Maďarskom, čím si zachránila vlastnú existenciu a prispela tým aj k väčšej nezávislosti na Ruskom plyne.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 9 hodinami, tyso napísal:

ukrajinci, ved to uz oznamili.

Mám tomu rozumieť tak, že Ukrajinci nám znemožnia odber ruského plynu, ale s radosťou privítajú plyn od nás? 

A Ty píšeš, že ak sa to zatvorí, tak my budeme mať problémy s plynom? 

To mi nejako celé nedáva logiku. Veď keď nám to zatvoria, tak my im už nebudeme mať z čoho dodávať. 

Alebo predsa len existujú aj iné trasy a vôbec to nie je tak, že by nám tikali nejaké problematické hodiny? 

 

Celé je to nejaké divné.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ukrajina oznamila ze nepredlzi dohodu o preprave plynu a ropy.   S ruskom.   Europa ako celok uz berie od Ruska menej ako 15 percent a z nich velka cast ide lodami. 
Europa je teda mimo problemu,  problem ma Slovensko, ktore nema zazmluvnenu dostatocnu kapacitu rur z polska a ciech. 
A k dodavkam na Ukrajinu,  cast si produkuju sami, a plyn mozu dostavat aj z Polska a Slovenska, 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nie som si istý, či má nejakú váhu to, že to chce polovica ľudí. Politici, keď sú už raz zvolení, si zvyknú robiť čo oni chcú.

Navyše, celá tá anketa mi príde taká chybná. Povedal by som, že ľudia odpovedali nie na položenú otázku, ale skôr na svoje predstavy o tom, čo tá otázka asi má znamenať.

Niečo v tom zmysle, že pýtajú sa: "Má byť Slovensko energeticky nezávislé?" ale respondent počuje: "Máme definitívne prestať kupovať energie z Ruska kvôli tomu, že napadlo Ukrajinu?"

 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

lenze potom voli politikov co to slubia,  vratane vystupenia z EU a NATO.   A tak to ze to tak nemyslel, len chcel potrestat bohateho suseda co ma kazdy druhy rok nove auto a chodi na maledivy, to bude mat skutocne nasledky. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nedávno som zažil  prudkú výmenu názorov s dezolátmi = všetko treba vrátiť do starých koľají, vrátane skorumpovanej justície. Šak za nami bude stáť veľká rus od ktorej máme dodávky plynu a ropy.  Netreba ničoho obávať, svetlejšia budúcnosť je na dosah.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Tomu sa hovorí paranoja. Streľba v Prahe potom v Martine, kde streľba ako pri zázahu NAKA z výsledkom zastrelenia dvoch agresívnych psov. Potom som sa dozvedel, aká je rasa Aziat :rolleyes: Taký 70 kg ovčiarsky pes. Trhal všetky okoloidúce venčiace psíky. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov