Skočiť na obsah

Sme zvieratá závislé na hrôze?


alamo

Odporúčané príspevky

už od doby, čo sme "zliezli zo stromov" (vlastne už "od stvorenia"), žili sme v permanentnom ohrození, a obávali sme sa toho že nás niečo zožerie, nenájdeme dosť potravy, stane sa nám nehoda, boli sme ohrozovaný prírodou, a navyše aj sami sebou, pri potýčkach.. neustále sme existovali, vystavený návalom čírej hrôzy, v strachu z bolesti, a smrti

a keďže sme druh (viac menej) inteligentný, s výbornou pamäťou, dokážeme si nielen hrôzu pamätať, ale ju aj predvídať a očakávať

 

aby sme tú neustálu hrôzu zvládli, vyvinuli sme si určité účinné obranné mechanizmy v mozgu, ktoré nám pomáhali a pomáhajú stav strachu zvládať, napríklad endorfín http://sk.wikipedia.org/wiki/Endorf%C3%ADn

 

tieto mechanizmy pracujú permanentne..

čo sa stane, ak sa dávka "drogy - hrôzy" preruší, ale dávka "protirdogy" neustáva, nedôjde k narušeniu určitej jemnej rovnováhy?

výsledkom by malo byť "cvokatenie"...

 

akonáhle dôvody na skutočnú hrôzu skončia, začíname si vymýšľať napríklad "konce sveta", venujeme adrenalínovím športom, pozeráme horory, hltáme a fascinujú nás v spravodajstve prírodné katastrofy, a výčiny šialených jedincov..

 

niekde na fóre, som už túto domnienku vyslovil..

ale teraz, ma napadlo ešte niečo ďalšie

človek je predsa tvor spoločenský, vytvára skupiny s určitou hierarchiou

ako by fungovala "svorka zvierat", závislých na čírej hrôze?

nepotrebovala by taká "svorka", aby bola schopná fungovať ako spoločnosť, spoločné vedomie nejakej vonkajšej hrozby, ktorá hrozí zničením, a toto vedomie by skupinu stmeľovalo?

nepotrebujeme ako členovia spoločnosti, tá spoločnosť ktorú tvoríme, nejakého vonkajšieho alebo vnútorného nepriateľa, doslova ako "vzduch na dýchanie"?

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

dobra uvaha, o tom strachu...

 

inak spolocny nepriatel stmeli spolocnost len nakratko, aj to je take len nasilu stmelenie..

vsetky civilizacie, nasa krestanska, si cinska ci egyptska, ktore vydrzali tisice rokov nemali pocas tych tisicov rokov nejakeho vonkajsieho ci vnutorneho nepriatela, udrzalo ich nabozenstvo

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Sme ludia... a sme zavisli...stale na niecom. A na hroze? Hm, myslim, ze je to pud sebazachovy, ktory nam sposobuje neustalu hrozu, strach, ci uz so zaniku, zo smrti, choroby...a je pravda, ze sa niektori aj radi bojime....strach je hnacia sila

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

mňa odrazu napadol výraz "prvotný hriech"..

vznikli sme ako inteligentné bytosti v procese evolúcie, a evolúcia je nezmazateľne zapísaná do našich génov

evolúcia ako "preteky v požieraní" a hrôza s tohto požierania, to čo littlewitch nazvala pud sebezáchovy

celú tú "hororovú chémiu" si nesieme v našej DNA ako "prvotný hriech", ktorí nás pri každom pokuse o "oslobodenie sa z euvolúcie" stiahne spoľahlivo nazad rovnako a možno ešte spoľahlivejšie ako "prvotný hriech"

 

hm.. ak sa chce niekto zbaviť závislosti na čomkoľvek, nemal by si najprv priznať že je závislí?

lenže kam by sme sa dostali ak povieme aj o potrebe "dýchania vzduchu", že je to "smrtiaca závislosť" a treba sa jej zbaviť?

...

s tohto pohľadu na vec bol Ježiš Kristus, omnoho poctivejší, ako dnešný sociálny inžinieri a iný budovatelia "svetlých zajtrajškov", pretože on hneď vyhlásil že "jeho kráľovstvo nie je s tohoto sveta"..

mal pravdu.. kto sa chce dostať "do neba" najprv musí umrieť..

vznikli sme v evolúcii a navždy budeme "jej"

nie je to len "prvotný hriech" ale aj "večné zatratenie"

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Precital som si to dvakrat -ale nema to nejaky zmysel. Myslienku.

neustále sme existovali, vystavený návalom čírej hrôzy, v strachu z bolesti, a smrti

to je kto my? Ty alamo? Ja som to nezazil a nechcem a ... proste to nebude. Chyba ti hroza?

 

akonáhle dôvody na skutočnú hrôzu skončia, začíname si vymýšľať napríklad "konce sveta", venujeme adrenalínovím športom, pozeráme horory, hltáme a fascinujú nás v spravodajstve prírodné katastrofy, a výčiny šialených jedincov..

 

Ja som vselijaky ale toto ma nevzrusuje, neberie - na co je to dobre -komu to pomoze? Mne nie.

 

 

nepotrebovala by taká "svorka", aby bola schopná fungovať ako spoločnosť, spoločné vedomie nejakej vonkajšej hrozby, ktorá hrozí zničením, a toto vedomie by skupinu stmeľovalo?

ja taku svorku nepotrebujem. hmhh - s ludmi ktorymi si nerozumiem a su mi blizki - v rodine - iste nikoho nenapada si robit medzi sebou hrozu(co sa isto da) alebo zle a isto zijeme uplne niekde inde v okoli to nerobi.

 

neviem . ten co mu rozumie je magor.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

slimak ale máš rodinu a priateľov.. ľudí s ktorými si rozumieš.. a prečo tie vzťahy vznikli?

prečo sme sa im naučili?

aby sme dokázali lepšie odolať nepriazniam osudu, a aj iným ľuďom s ktorými "nie sme priatelia"

keby si nemal (alebo tvoji "predkovia) - teda aj ty..) nepriateľov.. nikdy by si nespoznal čo to znamená priateľ

stále tá istá "sprostá dualita" keď jedno definuje druhé, kto nepozná nenávisť nepozná lásku..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Prave ze mam cim dalej menej rodiny a aj tej pokrvnej aj priatelov(tych zo zazitkami co sme nieco prezili), na ktoru by som mal cas - keby sa chcelo - niekedy sa chce a sa cesta najde. Mam troch kamaratov -ale to uz chladne - uz su ako cudzi - ak si knim nenajdes cestu -ale nemyslim, ze to je zle -ja ako nekomunikativny clovek a nevychadzajuci s inymi si nemyslim -ze ti co ich nepoznam su horsi - ci by sa ku mne horsie spravali.

podla mna ludia su uzavretejsi(mozno maju viac problemov,mozno nie) ale v pohode. samozrejme su aj ######. Jeden siel po ulici ani som ho nevidel,len pocul. kopal do bakelitu od poulicnych lamp. Vrieskal na sidlisku - bolo cas vianoc. prisiel ku mne chytil ma pod krk. dal som mu cigaretu . Nie bolo to v case ked nasi sportovci hrali nieco dobre asi hokejisti. Co som ho mal zabit? neviem ci by sa mi to podarilo a mne sa to nechcelo - mal som dobru naladu.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Alamo, mas pravdu, je tazke priznat si zavislost, hlavne pred sebou samym, ak to vsak clovek prizna, ulavi sa mu niekde vo vnutri, je to akoby si odpustil a uz sa nechova pudovo...uz je tam rozum, a to zviera v nas je trochu akoby potlacene do vnutra...ale myslim, ze nikdy sa celkom nezbavime toho zivocisna..

 

Slimak, zareagujem na tvoje posledne slova, "Co som ho mal zabit?" ..ono, ak by ti slo nejak o zivot, alebo by si sa citil velmi ohrozeny, dokazal by si sa zachovat ako zviera a branit, a mozno aj zabit, nevies to povedat teraz...a to, ze si nic take hrozne neurobil bolo mozno aj z toho dovodu, ze si mal istotu, v tom ako ovladnes situaciu, ze to bude v pohode, ze sa da aj inak, nielen tak pudovo...zachoval si sa ako clovek rozumny

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja si to uz presne nepamatam,aj ked to bolo zrejme pred rokom = ked mi raz cigan pribil(to som bol uz kludny). O tom som pisal. Asi bol hokej a cez tretinu som vysiel von pofajcit. Euforia nasi robili dobry vysledok. Mal som dobru naladu a som nechapal toho chuligana. Inak on bol nejaky 40tnik. jednou rukov ma chytil pod krk ale v druhej mal nozik. Aj som nechapal preco...

 

Iste dobre som to vyriesil, aj som bol pokakany v momente,ale bolo stastie ze nasi ma dostali do euforie. Ze .. keby nie tak vyskocim ako na toho cigana. :zubiska:

vtedy som bol nervozny a bolelo ma brucho. Potom som sa ukludnil a cigani tam stale vyskakovali, jeden ma trafil. Inak v istom momente som ich bol ochotnych zabit(dobit do mlaky) oboch. Inak boli to statni(vraj schopni hocicoho = ale si to zas nemyslim = lebo sme sa uz par krat stretli v meste) cigani v miestnosti kde som bol ja sa len prizerali(bielych tam bolo aj 10 a ja som sa zastal aj jedneho stolu,okrem toho zemi vadil ich cmud z cigarety), aj kamarat, pomohli chlapy z inej miestnosti(co poculi hluk). Len ich odstrcili.

-----

priznat si zavistlost , co to je? Ako rad by som nebol chlastala. Zas zena vie co som a vraj prednu horu este nepotrebujem = aj ked je blizko. Vraj ambulantnu liecbu. viete preco chcem a prestanem pit? kvoli stavkovaniu. jedno horsie ako druhe. Ale zena nema zatial problem s mojim stavkovanim. Resp. je to ochotna prejst.

 

Moja mienka , neviem do silvestra si dam termin, hmm stavkovanie je tazka vec = a chlast. Chlast mam rad = chlast bol dobry v istej zivotnej situacii = blbosti = ak chcem sa mat a chcem aby sme sa mali ako rodina lepsie musim prestat. Inak preco na mna zena tlaci? Ja jej rozumiem a musi to tak byt? Kvoli detom, starsi chalan si to uz bude pamatat.

 

 

Svoju zenu som nikdy neudrel. Opity = som zenu viezol 50km do porodnice. inak hodinku predtym som bol na fore. 15/12/2009 = 16.teho sa norodila dcera. Iste aj 16 popolnoci som tu bol.

 

dajte mi silu aby som prestal chlastat. Ja budem na vas mysliet a dakovat vam. Hmm verim = resp. nech je buduci rok lepsi. Pre nas.

 

Stastny novy rok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Ono to aj sem mozno patri - buduci mesiac som sa rozhodol,ze 300 eur darujem rodine co ma postihnute dieta - a ma asi male prijmy. Mne mojej rodine chybat velmi nebudu a im to moze pomoct -dufam. Dufam ze to prijmu. Doteraz som daroval maximalne 10 euro aj to bola tretina mozno cigariet.

 

Verim - ze chlap(nieje mi ziadna rodina - raz sme si vypili) tej rodiny - keby bol na mojom mieste by urobil to iste.

 

 

Preco to spravim - je to hroza - je to odpustok - dakujem - ze mam zdrave deti . Moja dcera na to nevyzerala.3 roky nepovedala nic. Ani dnes nieje ukecana - ale tak ako som videl v minulosti ,ze je sikovna dnes vidim ,ze bude aj rozpravat.

 

Deti rozpravaju aj rocne. Preto som mal strach.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov