Skočiť na obsah

Montovaný dom z ocele či dreva?


Jovzin

Odporúčané príspevky

nepatrím k odborníkom na prestupy tepla, ale....

V starom murovanom dome je v lete príjemne, ako by mal klímu, čo sa o drevodome povedať asi nedá.

Prave že sa da, kedže ten prestup tepla smerom dnu je minimalny. Stena sa nezohreje. A trochu si odporuješ. Veď pišeš, že murovany dom akumuluje teplo a potom ho postupne uvoľňuje. Tak tam nemôže byť chladok, kedže sa to zohrieva. V starych murovane sice chladok je, ale tie domy maju aspoň 60 cm steny, tak preto. Ten tepelny prestup je tam kvôli hrubke minimalny. Dnes už ale veľa porieši vonkajšia izolacia, takže taka debata už nema nejaky hlboky zmysel.

 

Inak kolektor nie je žiadna horibilna investicia. Navyše aj štat to dotuje.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale potom, čo som napísal má logiku:

Vonkajšie steny drevodom (užšie steny, dobrá izolácia), vnútorné murované(vnútorná klíma, pretože murivo je schopné aj regulovať vlhkosť vzduchu). Ja viem, že dnešná technika to všetko dokáže, ale sú to mašinky, ktoré treba zaplatiť a udržiavať životaschopné....

Aká je návratnosť kolektora? Asi taká ako keď si človek jazdiaci po meste kúpi diesel....V zime to nekúri, spotreba je nižšia, ale vstupné náklady a servis posúva návratnosť na cca 100 000-120000km. A v čase návratu už je iná, účinnejšia technológia= to isté kolektory. sebestačnosť v energiach je jedna vec, ale vstupné náklady na tú sebestačnosť sa vrátia kedy? (ak sa vôbec vrátia). Takže stále platí, že šetriť môžu len bohatí ludia.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Jasne že investicia nema 2-ročnu navratnosť. To ani nikto netvrdil. Ale to čo pišeš je trošku usmevne. Plynovy, elektricky (wathever) kotol dostaneš zadarmo? Ten servisovať netreba? Tie naklady nie su len o malo menšie, ak vôbec.

Kolektory sa nepouživaju na kurenie, ale na ohrev vody. A na to to bezproblemu stači aj v zime.

 

A čo sa tyka rekuperacie, ta je v pasivnom dome štandard, a v tych nizkoenergetickych častokrat v cene domu (zaleži na firme).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

CHcem sa opytat este. Ak sa bude fasada zateplovat tak som cital na tej stranke modra strecha ze urcite tie OSB dosky nedavat pred ne polystyren ako na zateplenie. CO potom radite ?

 

Inak o tej rekuperacii sa chcem opytat tiez. Co oms cital tak ze to sa dava iba do pasivnych domov. Ale Ryan prave pise ze sa to dava aj do nizkoenergetickeho ? No ja co som pozeral tak nidke nepisu ze montovany drevodom nizkoenergeticky ma v sebe aj tu rekuperaciu. ASpon teda co som pozeral firmy ale moze byt ze sa to inak vola alebo neveim. A je to vlastne dobra vec ta rekuperacia pre nizkoenergeticke domy ?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ryan: pri zvuku ide o to, že tehla je tuhý materiál a drevo pružný, preto prenáša vibrácie oveľa viac.

 

Až nato že ten material tam nie je sam osebe. Vata, ktora je v stene zvukove vlny pohlcuje (rozbijaju sa o ňu).

 

O tej rekuperacii som nepisal, že sa to dava bežne. Je to väčšinou nadštandardna vybava, ktora nie je v cene domu takže to doplacaš, preto o tom zmienku nenajdeš. Dať si to môžeš do každeho domu. Ale u niektorych firiem je to už v cene. napr. košicka zelenastavba.sk to montuje do všetkych domov. Tych firiem je ale niekoľko.

 

Či je to dobra vec, je vec nazoru, resp. vec skusenosti z nejakeho dlhodobejšieho použivania. Ma to dvojaku funkčnosť, v zime nemusiš otvarať okno aby si vetral a teplo tak zbytočne von neunika. A v lete tiež nemusiš otvarať okna, tym sa nedostava horuci vzduch dnu a v dome je prijemna teplota. No a tym je to vhodne napr. pre alergikov, kedže tie rekuperacie maju rôzne peľove, prachove atd. filtre.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

Tak já bych v případě dostatečného množství peněz volil dřevěný dům. Plechové domy však taky mají něco do sebe i když bych je viděl spíše v severských oblastech než ve střední Evropě.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...

Dobrý den,

 

určitě bych zvolil montovaný dům z ocele, už jen z podstaty jednoduchosti a trvalosti konstrukčního materiálu. Z dodavatelů např.: Astron.cz, dělají mimo jiné ocelové haly.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...

Jednoznačne z dreva, už len pre vlastnosti, ktoré má drevo.  Moja kolegyňa si tiež dala postaviť drevodom od spoločnosti ... reklama odstránená ... a zatiaľ si to nevie vynachváliť...... tak som vďaka nej trochu zmanipulovaná :D

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Hmm no po poslednych tyzdnoch  co tu  v Brne len prsi a prsi premyslam ci radsej nepojdem do tehly.

Bojim sa ze ten montovnay drevodom splesnivie. Aspon teda steny z vnutra kde je ta vata.  Aj ked co som bol tu v Brne na akciach co tu bol weekend pre drevostaby tak mi povedali ze tie drevostavby sa vedia vysusit do par tyzdnov no neviem.  Ak bude take vlhke pocasie ake je posledny mesiac v Brne tak neviem. 

Budem sa musiet este poradit s par ludmi co v tom uz byvaju. Lebo bol som dost pre drevodstavbu ale po poslednom mesaici dazdov a vlhkeho pocasia v Brne sa zacinam toho bat. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 8 mesiacmi...

Ahoj. Dosť záleží na tom či sa uspokojíš s niečím menej kvalitným, alebo nie. Lebo je to celkom mylná predstava, že kvalitný montovaný drevodom, alebo montovaný oceľový dom je lacnejší než murovaná stavba. Aj murovanú stavbu ti postavia lacno ak ti je jedno aké materiály sa použijú a kto ti ten dom postaví. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Hmm nakoniec asi skoncime pri murovanom.

Ale neviem sa rozdhonut ci to bude okolie Brna alebo pojdem do Prahy a kupime nieco v okoli Prahy.

Takze teraz sa neviem rozhodnut ako to spravit kurnik.

Ostal by som v Brne kedze mam tu zmluvu pracovnu na neurcito.

Ale mam aj moznost v Prahe praovat akurat tam davaju 1 rok pracovnu zmluvu a potom to predlzuju. Neviem este ako to budu robit lebo je to nejaka nova firma co prisla do Prahy este iba koncom roka a nemaju ani vlastne priestory ani vlastny HR. Takze sa zatial u nich pracuje cez agenturu.

 

A tu sa obvam ze ak by som mal zobrat hypo tak riskujem ze ak by som sa im nepacil tak cloveka co pracuje cez agenturu sa lahsie zbavia ako cloveka co pracuje priamo pre nich.

 

Ako nehovorim ze v Prahe sa nenajde ina praca ale moja nerozhodnost nejako ma brzdi zase v rozhodovani co spravit. Ostat v Brne a zaviazat sa v Brne na 20 rokov a IBM abo skusit Prahu a radsej sa zaviazat v Prahe na 20 rokov.

 

Juj preco musi byt tak tazko komplikovany...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

jovzin,

dom si nemusíš len postaviť. domov na predaj a na možnosť prestavať ho podľa svojho je mraky, aj v Brne a jeho okolí, aj v Prahe a okolí.

 

netuším ako teraz bývate, ale najprv sa poriadne rozhliadni po práci, potom sa zaťažuj na desaťročia hypotékou ... dilema, ale nakoniec sa pre niečo rozhodnúť musíš. nakoniec aj dom, na ktorom je hypotéka, možno predať ...

keď chceš hypotéku a viazať sa na 20 rokov, istejší je vrabec v hrsti a firma, ktorá ťa zamestnáva a dala ti zmluvu na dobu neurčitú ... cez agentúru robiť vždy na chvíľu nie je práve pilierom istoty, najmä ke´d chceš kamenný dom a viazať sa hypotékou ... ale rozhodnúť sa musíš ty, samozrejme ...


 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vsak to game.

Mam strach do toho ist ze sa neico stane. IBM si povie ze sa im uz nepacim a posle ma do prdele.

Abo sa smyknem niekde a narazim chrbat a zostanem na voziku

Proste premaha ma moj pesimista v hlave. Ze nechod do toho nieco sa stane a budes v prdeli.

 

Inak teraz byvame v podnajme 2+kk. A pracu mam v IBM Brno na neurcito.  A chcem aj nieco vacsie kedze Bobo ma uz 2.5 roka a nech ma svoju izbu vlastnu a naucit ho spat sameho. Lebo zatial robi to ze vzdy o 4 rano pride k nam do postele.

A potom sa nikto nevyspi.

Plus na ceste dalsie deculo v juni by sa malo narodit a duplom by som chcel mat nieco vacsie. 

A priznam sa ze nemam naladu sa tahat po podnajmoch s dvoma malymi detmi a plus osobne si myslim ze radsej paltit sebe hypo ako niekomu inemu platim hypo cez podnajom.

 

Juj keby som aspon nemal ten strach ist do toho...  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

jovzin,

 

ísť do rizika nasilu, proti svojej vôli, nejde vždy a nezvládne každý.

 

na druhej strane si ty už do rizika išiel a dokázal si hodne a uplatnil si sa a vynašiel - naraz si zrazu mal dieťa, oženil sa, presťahoval do inej krajiny, našiel dobrú prácu, prenajal byt, čakáš druhé dieťa ...

 

je pravda, že keď čakáte druhé, a ešte chcete aj väčšie bývanie, a ešte aj dlhoročnú hypotéku, a ešte aj neistotu neistého zamestnania, riziko neistoty sa zvyšuje.

tvoja dilema je pochopiteľná ...

buď do toho zasa skočíš po hlave, a vyjde to, alebo sa zamysli a urči priority -  bude dieťa, menšia hypotéka, starší dom, ktorý budete postupne prerábať, s istotou zamestnania na dobu neurčitú ...

 

alebo hľadaj najprv druhé zamestnanie, nie cez agentúru, nie tam, kde ťa nepoznajú a kde to nepoznáš, narodí sa dieťa, chvíľu vydržíte v podnájme, a potom sa prispôsobíte okolnostiam, práci, možnej inej práci ... a bude aj dom.

 

pripomína mi to jedno maďarské príslovie, asi tak: straka chcela priveľa, len jej to neuniesol chvost ...

 

aj dom bude, ale pozri sa najprv na to, ako tá agentúra do Prahy prijíma ... keď sa takejto firme oplatí prijímať cez agentúru, asi potrebujú častejšiu dodávku pracovníkov ... popátraj, aká je tam fluktuácia, ako to tam funguje ...

neponáhľaj, ste mladí, klídek. kde sa uživí jedno decko, uživí sa aj druhé. všetko bude, aj dom bude ... ale tentokrát asi nie všetko naraz. možno.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Prijem - mam stabilny a neohrozitelny prijem? Dostatocne velky?

Ma ma sancu niekto vyhodit? Ak viem si najst inu pracu?

 

Toto vsetko zavisi od toho co viem robit ,a ako. Aky som sikovny a ako sa viem predat.

 

Manzelstve ste dvaja - teda dva prijmy.

 

-----------

 

Ja by som siel do rizika - zmena zamestnavatela  , kupa nehnutelnosti - keby som si veril ,ze viem robit - zarobit a hlavne nieco usporit.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Inak k tomu zamestnaniu.

Ono to kde siel kolega z IBM tak to je nejake nova firma v Prahe co este iba od oktobra zacala byt aktivna v Prahe. Cize zatial nikto nevie co sa stane po roku ked im vyprsi rok pracovnych zmluv. 

Oni dokonca ani nemaju vlastne priesotry este. A manpower im robi to HR a naberanie ludi.

ALe zase neni to jedian firma v Prahe kde mam moznost pracovat. Ale davaju dobre platy co spominal ten kolega. 

Mam tam este par ludi v inych firmach kde by mohla byt sanca novej prace a kde by to malo byt na dobu neurcitu.   

 

Ako uz dost dlho vyse pol roka premyslame nad tym ci ist do vacsieho podnajmu alebo kupit pozemok a postavit dom alebo kupit uz novostavbu. V poslednom case skor pozerame po tom kupe novostavby. 

 

Pripadne ma napadla nova moznost ze to spravit ako jedna znama z IBM spravila. Byva v Prahe a dochadzala 1 -2 krat do Brna.  Kedze oni davaju celkom radi HO tak ze si dat zvysit moj HO z 2 dni v tyzdni co mam by default na 3 -4 dni v tyzdni co budem msueit aj tak spravit kedze Stevka je na rizikovom a ma nariadene kludovy rezim.   Tak palnujem zajtra pokecat s managerom aby mi dal 3 abo 4 dni HO v tyzdni.   A ak by suhlasil tak potom asi skor by som siel do toho domu v okoli Prahy kedze ten 1 max 2 dni dochadzania do Brna by ma nezabilo. 

 

ALe stale je tam najvacsia brzdra ten strach zobrat hypo a mat 20 rokov na chrbte tazky balvan.  

Abo potom to vyzera ze setrit 20 rokov taku sumu aku by som vedel teraz davat na splatku hypo a kupit dom az po 20 rokoch. Ale to uz budem mat 50 to uz ptoom skor miesto na cintorine budem kupovat :D  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

My sme postavili murovaný dom,ktorý máme podľa svojich predstáv.Ale veľa vecí nám robil architekt,kedže sme nechceli katalógový dom. Musím však povedať,že stavba trvala  2 roky-kedže sme ho na zimu nechali vyzrieť. Veľa ľudí, ktorí si stavali montované domy bývali rýchlo a musím povedať že niektoré sú veľmi pekné.Najlepší bude ten,ktorý budete mať najradšej na svete poľa vašich predstáv.  

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Poradte ,aké je poradie ..postup...

Budúci rok sa začne pravdepodobne stavať...

Dom má dvoch vlastníkov, takže z domu 9x9 m sa bude robiť dvojdom.

Na pozemok je dovedená elektrika, ale tú už treba prerobiť (ističe na plote), voda, plyn, odpad.

Mám urobenú v priestore vizáž, kvázy projekt, čo chcem zachovať a čo dorobiť. Budem potrebovať určite statika, lebo deliaca priečka medzi domami je " v lufte". Drevený krov musí dole a urobiť treba betonovú deku.

Neviem, kde začať. Mám ísť najprv na konzultáciu za statikom, ktorý mi odobrí, že je to vôbec  riešitelné, potom najsť projektanta, ktorý urobí projekt. V akej fáze treba obehať vodárov, plynárov, elektriku, odpad, aby sa nestalo, že vysolím peniaze za projekt, statika, a nakoniec mi povedia, že elektrická prípojka nemôže byť, lebo to neznesie sieť (stalo sa to jednému známemu), alebo vymyslím si, že kanalizácia už je vyťažená a dom nie je možné pripojiť.

Takže, kde začať, kde skončiť?

Vďaka.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Podľa môjho názoru tvoja prvá, a potom aj posledná cesta by mala smerovať na stavebný úrad.

Úvodná by bola nezáväzná konzultácia - chceš prestavovať a pristavovať jestvujúcu nehnuteľnosť, tak by si si mal zistiť regulatívy pre výstavbu platné pre danú lokalitu.

Posledná návšteva by bolo podanie žiadosti o vydanie stavebného povolenia /SP/.

 

Je možné, že aj u vás bude mat úrad digitálnu technickú mapu, z ktorej ti požadovanú časť za úhradu vytlačia a budeš vedieť trasy všetkých inžinierskych sietí, ktoré môžu byť dotknuté prístavbou.

 

Na stavebnom úrade sa dozvieš regulatívy pre danú lokalitu ... ak sa RD nachádza v ulici, kde majú mať domy sedlovú strechu, neodsúhlasili by ti dom s plochou strechou a naopak, medzi domami s rovnou strechou nedostaneš SP na dom so strechou sedlovou. Regulatívy sú dané aj na počet podlaží RD, strešné okná - vikiere, solárne panely, uličná čiara, oplotenie ... pokiaľ nie si celebrita, ktorá môže všetko, dokonca aj stavať bez povolenia /!/, musíš tieto podmienky dodržať.

Aj keď stavebný zákon je jeden, každé mesto môže mať svoje VZN, ktorým upravuje podmienky pre stavby v danej lokalite.

 

Skôr ako dáš objednávku na vypracovanie projektu projektantovi, vzhľadom k rozsahu prác a zásahu do nosných konštrukcií by bolo dobré nezáväzne ho prekonzultovať so statikom, tiež si zistiť, či by ti následne projekt bol ochotný vypracovať a v akom časovom horizonte. Bolo by vhodné, aby pri vypracovávaní projektu spolupracovali architekt, statik, aj špecialisti.

Čo sa týka správcov sietí, tí sú myslím rovnocenní, tam sa asi nedá povedať, ktorý je dôležitejší. Súhlas k vydaniu SP budeš potrebovať od všetkých.

 

Pred vydaním stavebného povolenia projekt pravdepodobne prejde posúdením v komisii výstavby /

Prílohou žiadosti o vydanie stavebného povolenia musí byť aj písomný súhlas vlastníkov susedných nehnuteľností, v čom občas tiež môže byť zádrhel ... napríklad, ak by si susedovi prístavbou, či nadstavbou zatienil miestečko, kde sa doteraz "vyhrieval" na slniečku.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 6 rokmi...

Zdravím Jovzín. S manželkou sme sa rozhodli pre montovaný dom, konkrétne sme išli cestou drevenej konštrukcie, hlavne kvôli rýchlosti výstavby a lepším tepelným izolačným vlastnostiam, ktoré drevo ponúka. Rozhodnutie prišlo po dlhom zvažovaní a porovnávaní s oceľovými konštrukciami. Nakoniec sme sa pre drevo rozhodli kvôli jeho prírodnému charakteru. Proces výstavby bol oveľa rýchlejší, než sme očakávali. Od podpísania zmluvy s výrobcom až po možnosť sa nasťahovať nám to trvalo približne 5 mesiacov. Samozrejme, veľa záležalo na včasnej príprave pozemku a vybavení všetkých povolení, ale samotná montáž domu bola otázkou týždňov. Cena bola pre nás ďalším dôležitým faktorom. Celkové náklady boli nižšie, ako sme očakávali pri murovanej stavbe, hoci sme si museli dávať pozor, aby sme nespravili kompromisy v kvalite materiálov a výbavy domu. Ak by som mal niekomu poradiť, určite by som odporučil zvážiť všetky pre a proti, dobre si vybrať dodávateľa a nebáť sa pýtať na referencie. A samozrejme, mať na pamäti, že každý projekt je individuálny a vyžaduje si prispôsobiť sa počas procesu. V našom prípade to bola jedna z najlepších rozhodnutí, ktoré sme kedy urobil. :) Snáď vám moja skúsenosť pomôže.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ešte stále čakáme na stavebné povolenie... potvrdenie od zväzu záhradkárov až po zväz kominárov:certisko:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov