Skočiť na obsah

World Rally Championship (sezóna 2012)


aljak63

Odporúčané príspevky

Obrázok

- FIA WORLD RALLY CHAMPIONSHIP 2012 -


40.sezóna najprestížnejšej svetovej rally súťaže WRC sa začína! Nová sezóna by mala pozostávať z 13 podujatí - začína 17.januára prestížnou Rally Monte-Carlo, a končiť bude 11.novembra v Španielsku. Z kalendára vypadla dvojica podujatí: tento rok sa WRC neukáže v Jordánsku a Austrálii, namiesto nich sa do kalendáru po 3 rokoch vracia slávne Monte-Carlo a taktiež aj Nový Zéland. Tak ako posledné roky, aj túto sezónu by to mal byť namä súboj Citroën vs. Ford, no možno karty zamiešajú aj Mini a Škodovky. Na majstrovskom tróne zostáva aj 8.sezónu po sebe Sébastien Loeb... Uvidíme, či sa konečne niekomu podarí Loeba z trónu zosadiť. Jeho novým kolegom v Citroene je od tejto sezóny Mikko Hirvonen, pre talentovaného Ogiera napokon zostalo len miesto v teame Volkswagen, kde bude mať k dispozícii Škodu. Sezóna začína, máme sa na čo tešiť!


Kalendár na sezónu 2012
  • Obrázok Monaco (Rallye de Monte-Carlo) - 17.-22.január
  • Obrázok Sweden (Rally Sweden) - 9.-12.február
  • Obrázok Mexico (Rally México) - 8.-11.marec
  • Obrázok Portugal (Rally de Portugal) - 29.marec-1.apríl
  • Obrázok Argentina (Rally Argentina) - 27.-29.apríl
  • Obrázok Greece (Acropolis Rally) - 25.-27.máj
  • Obrázok New Zealand (Rally of New Zealand) - 22.-24.jún
  • Obrázok Finland (Rally Finland) - 2.-5.august
  • Obrázok Germany (Rallye Deutschland) - 24.-26.august
  • Obrázok Great Britain (Wales Rally of Great Britain) - 13.-16.november
  • Obrázok France (Rallye de France Alsace) - 4.-7.október
  • Obrázok Italy (Rally d'Italia) - 18.-21.október
  • Obrázok Spain (Rally de España) - 8.-11.november



Zloženie teamov na sezónu 2012

Obrázok
Team: CITROËN TOTAL WORLD RALLY TEAM
Auto: Citroën DS3 WRC
Obrázok Sébastien Loeb / Daniel Elena
Obrázok Mikko Hirvonen / Jarmo Lehtinen


Obrázok
Team: FORD WORLD RALLY TEAM
Auto: Ford Fiesta RS WRC
Obrázok Jari-Matti Latvala / Miikka Anttila
Obrázok Petter Solberg / Chris Patterson


Obrázok
Team: M-SPORT FORD WORLD RALLY TEAM
Auto: Ford Fiesta RS WRC
Obrázok Ott Tänak / Kuldar Sikk
Obrázok Evgeny Novikov / Dennis Giraudet


Obrázok
Team: MINI WRC TEAM
Auto: Mini John Cooper Works WRC
Obrázok Dani Sordo / Carlos del Barrio
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Výsledky: Sébastien Loeb vstupuje do sezóny víťazstvom v Monte-Carle

 

Nová sezóna začala počas uplynulých dní v Monte-Carle, kam sa WRC vrátilo po 3 rokoch. Najlepší vstup do sezóny mal 8-násobný majster sveta - 37-ročný francúzsky kráľ rally Sébastien Loeb na Citroene, ktorý zvíťazil absolútne suverénne, k tomu pridal aj prvenstvo v Power Stage a v prvej rally sezóny zaznamenal plný bodový zisk. So stratou 2 minút a 45 sekúnd skončil na 2.mieste Dani Sordo na stále zlepšujúcom sa Mini, o ďalšiu pol minúty za Sordom obsadil 3.miesto Petter Solberg na Forde. Premiéra Mikka Hirvonena v Citroene nemala pódiovú príchuť a obsadil až 4.miesto, najlepšiu päticu doplnil Evgeni Novikov. Jeden z favoritov Jari-Matti Latvala havaroval už v stredu a značne tak uľahčil Loebovi cestu za triumfom. Premiéra v Škodovke nevyšla Ogierovi, ktorý vo štvrtok odstúpil po ťažkej havárii.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...
  • Pred 1 mesiacom...
  • Pred 4 týždňami...

Výsledky: Sébastien Loeb v Argentíne slávil už 3.triumf sezóny

 

Počas víkendu sa išla už 5.rally tejto sezóny, ktorú hostila Argentína. Už po 7.krát za sebou zvíťazil v argentínskej rally 38-ročný francúzsky velikán Sébastien Loeb, ktorý sa tešil v poradí už zo 70.triumfu kariéry WRC a navýšil aj svoje vedenie v pohári jazdcov. Len 15 sekúnd za ním obsadil 2.miesto jeho teamový kolega Mikko Hirvonen. 3 minúty za dvojicou Citroenu skončil na 3.mieste víťaz portugalskej rally Mads Østberg.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 týždňami...

Výsledky: Grécku Rally ovládol Sébastien Loeb a získal 4.triumf sezóny

 

Grécko hostilo počas tohto víkendu v poradí 6.rally tejto sezóny. Prekvapenie sa nekonalo a ďalšie víťazstvo do zbierky si pripísal 38-ročný francúzsky závodník Sébastien Loeb, ktorý z doterajších 6 rally dokázal vyhrať až 4x a svoj náskok vo vedení navýšil už na 30 bodov. So 40-sekundovou stratou skončil na 2.mieste jeho teamový kolega Mikko Hirvonen, a necelé 2 a pol minúty doplnil pódium Hirvonenov krajan Jari-Matti Latvala na Forde.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 týždňami...

Výsledky: Dominancia Sébastiena Loeba pokračovala aj na Novom Zélande

 

V poradí siedma rally tejto sezóny sa počas víkendu išla na Novom Zélande. Už po 5.krát v tejto sezóne slávil triumf 38-ročný francúzsky jazdec Sébastien Loeb, ktorý opäť navýšil svoj náskok a v priebežnom poradí vedie po polovici sezóny už o 38 bodov! Dominanciu Citroenu podčiarkol druhým miestom Mikko Hirvonen, ktorý za Loebom zaostal pol minúty - jazdci Citroenu už 3.krát za sebou vybojovali double. So stratou 1 minúty a 7 sekúnd obsadil 3.miesto Petter Solberg, 37 sekúnd za pódiom zaostal Evgeny Novikov a TOP5 doplnil Thierry Neuville.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Výsledky: Sébastien Loeb vybojoval víťazstvo aj vo Fínsku!

 

Po júlovej prestávke sa k slovu opäť dostalo WRC - vo Fínsku sa išla 8.rally tejto sezóny. Vo svojej dominancii pokračuje aj naďalej 38-ročný francúzsky velikán Sébastien Loeb, ktorý zvíťazil už po 6.krát v tejto sezóne a s obrovským 43-bodovým náskokom sa približuje k svojmu ďalšiemu titulu! So 6-sekundovou stratou skončil na 2.mieste Loebov teamový kolega - domáci Mikko Hirvonen, a pódium doplnil ďalší z domácich jazdcov Jari-Matti Latvala s necelou polminútovou stratou za Hirvonenom. Do najlepšej pätice sa dostali aj ďalší dvaja severania - na 4.mieste bol Petter Solberg a piaty skončil Mads Østberg.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Výsledky: Neprekonateľný Sébastien Loeb ovládol aj nemeckú rally!

 

Počas víkendu bola na programe už 9.rally tejto sezóny, ktorú hostilo Nemecko. Víťazstvo napokon slávil zas a znovu 38-ročný francúzsky jazdec Sébastien Loeb, ktorý zvíťazil už po 5.krát v rade, celkovo to je už jeho 7.triumf sezóny a s obrovským náskokom je na ceste k ďalšiemu titulu! S 2-minútovou stratou skončil na 2.mieste Jari-Matti Latvala a pol minútu za ním doplnil pódium jeho krajan a Loebov kolega Mikko Hirvonen. 53 sekúnd za pódiom zaostal na 4.mieste Mads Østberg a do najlepšej pätice sa dostal aj Chris Atkinson.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Výsledky: Vo Walese slávil triumf skvelý Jari-Matti Latvala!

 

V poradí desiata rally tejto sezóny bola na programe na britských ostrovoch - vo Walese. Na víťazstvo po vynikajúcich výkonoch napokon siahol 27-ročný fínsky jazdec Jari-Matti Latvala, ktorý obhájil minuloročný waleský triumf a v tejto sezóne si pripísal svoje 2.víťazstvo (predtým triumfoval vo Švédsku). Líder priebežného poradia Sébastien Loeb svoju sériu 5 víťazstiev už nepredĺžil a vo Walese skončil so stratou 28 sekúnd na 2.mieste - naďalej však vedie s obrovským 61-bodovým náskokom a je možné, že začiatkom októbra bude na domácej rally sláviť svoj 9.titul majstra sveta. Len jednu sekundu za Loebom zaostal na peknom 3.mieste Petter Solberg. So 42-sekundovou stratou na pódium skončil na 4.pozícii Mads Østberg, a TOP5 uzatváral Loebov kolega Mikko Hirvonen.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Výsledky: Na domácej rally slávil víťazstvo aj majstrovský titul Sébastien Loeb!

 

Jedenástu rally tejto sezóny hostilo Francúzsko, konkrétne región Alsaska. Práve z tejto oblasti pochádza 38-ročný francúzsky velikán Sébastien Loeb, ktorý v domácom prostredí vybojoval v poradí už 8.triumf tejto sezóny a v predstihu si zaistil pred svojimi vernými fanúšikmi už aj svoj 9.titul majstra sveta - na tróne WRC je nepretržite už od roku 2004! So stratou 15,5 sekundy obsadil 2.miesto Jari-Matti Latvala, a pol minútu za ním doplnil pódium Loebov teamový kolega Mikko Hirvonen. Svoj najlepší výsledok kariéry vo WRC si pripísal Thierry Neuville, ktorý obsadil 4.miesto. Najlepšiu päticu doplnil Mads Østberg.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak, nie som práve fanúšikom Sebastiena Loeba, ale tých 9 titulov o ničom hovorí :) Aj keď to nemusí znamenať, že je o toľko lepší, ale je to skvelý pretekár a hlavne veľmi vyrovnaný...aspoňže Latvala robí v poslednom čase menej chýb - on je síce veľmi rýchly, ale tých chýb často vyprodukuje veľa. Ale držím mu palce, aj keď sa musím priznať, že posledneé 2-3 roky nemám zas až taký prehľad o dianí v jednotlivých podujatiach.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja Loeba vôbec nemám rád, keďže v Rally som vždy fandil najmä severanom, obzvlášť fínskym jazdcom - a práve Loeb bol vždy ich najväčší konkurent. Ale tak uznávam jeho kvality a spoločne s Citroenom vytvorili dokonalú spoluprácu. Aj keď sa mi vždy nepáčilo, že Loebovi teamový kolegovia mali vždy skôr funkciu nosiča vody a čističa trate (viď minulý rok Ogier). Budúci rok Loeb bude súťažiť len na vybratých podujatiach, takže konečne sa po jeho nadvláde dočká titulu niekto iný. Ja osobne verím, že to bude hlavne súboj Hirvonena a Latvalu, aj keď konkurencia bude určite vysoká a motivácia o to vyššia. Lebo už to nebude súboj Loeb vs. zvyšok sveta, KONEČNE!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...

Tak Ford nám z WRC napokon odchádza... Budúci rok teda továrensky team Fordu už neuvidíme, naďalej však budú aspoň dodávať autá a motory teamu M-Sport. Jari-Matti Latvala si teda musel nájsť nový team a napokon sa upísal Volkswagenu, ktorý budúcu sezónu bude súťažiť so svojim novým "zázrakom" VW Polo R WRC a teamovým kolegom Latvalu nebude nikto iný ako talentovaný Sébastien Ogier. V budúcej sezóne WRC by sa mali okrem Citroenu, Volkswagenu a Mini (a Fordu v spojení s M-Sport) objaviť aj automobily Hyundai, tak uvidíme čo si táto kórejská značka pre nás prichystá. Zopakujem, že Loeb budúci rok nepôjde celú sezónu a po 9 rokoch jeho nadvlády by sme sa mali dočkať veľkého súboju o kráľovskú korunu WRC!

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som hlavne zvedavý, či vôbec niekto bude vedieť konkurovať v budúcej sezóne Citroenu, keďže Ford sa stiahne a aj to čo budú dodávať M-Sportu bude skôr len materiál na súčasnej úrovni. Ale asi je skoro na takéto úvahy, aj keď fakt netuším čo očakávať od automobilov Volkswagen Polo R a Hyundai i20. Dúfajme, že to Hirvonen nebude mať také jednoduché, lebo by mi bolo ľúto keby získal titul takým spôsobom, že by proste nikto nemal v rukách konkurencieschopné auto. Ach, zlaté to časy spred 10 rokov s účasťou takých továrenských automobiliek ako Citroen, Peugeot, Ford, Subaru, Mitsubishi, Škoda, Hyundai a pod.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Veľká škoda, že značky z Japonska sa pred rokmi stiahli...inak Volkswagenu sa skôr obavám. Je to megagigant, majú silnú politickú pozíciu, takže nakoniec aby to nedopadlo tak, že o niekoľko rokov tam bude jediná automobilka práve VW. Ale dúfam, že sa to tak nestane

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Výsledky: Na Sardínii sa Mikko Hirvonen dočkal svojho premiérového triumfu s Citroenom

 

Predposledná rally tejto sezóny sa išla na talianskej Sardínii. Svoje prvé víťazstvo sezóny v nedeľu slávil 32-ročný fínsky jazdec Mikko Hirvonen, pre ktorého to bola víťazná premiéra za Citroen a zaistil si tak titul vicemajstra sveta - už po 4.krát v kariére! So stratou 1 minúty a 20 sekúnd obsadil 2.miesto Evgeny Novikov, ktorý vyrovnal svoje kariérne maximum a zopakoval tak skvelý výsledok z tohtoročnej Rally Portugal. S 1-minútovou stratou na Novikova doplnil pódium Ott Tänak, pre ktorého to bolo vôbec prvé pódium v kariére (predtým bolo jeho maximom 5.miesto). 1 minútu a 20 sekúnd za pódiom zaostal na 4.mieste Mads Østberg a do najlepšej pätice sa dostal aj Sébastien Ogier. Majster sveta Sébastien Loeb odstúpil už v 3.RS po technických problémoch (poškodené riadenie) spôsobených menšou nehodou.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

Výsledky: Sébastien Loeb zakončil sezónu triumfom v Španielsku

 

Tohtoročnú sezónu WRC zakončila rally v Španielsku, ktorá sa konala počas tohto víkendu. Majstrovskú sezónu zakončil 38-ročný francúzsky jazdec Sébastien Loeb ďalším víťazstvom a túto sezónu ich teda napokon nazbieral 9 (z celkovo 13 rally). Na 2.mieste skončil so stratou len 7 sekúnd Jari-Matti Latvala, a 1 minútu a 40 sekúnd za ním doplnil pódiovú trojicu jeho krajan Mikko Hirvonen. Len 10 sekúnd za pódiom zaostal na 4.mieste Mads Østberg, a do TOP5 sa s obrovskou stratou dostal aj Jarkko Nikara. Sezóna 2012 je teda na konci, na tróne zostáva aj deviaty rok (už od 2004).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov