aljak63 Zverejnené 10. September, 2012 Autor Zverejnené 10. September, 2012 Zaujímavá GP. Veril som, že by jazdci Red Bullu a McLarenu (a Raikkonen) mohli stiahnúť Alonsov náskok, ale napokon jediný kto niečo ukrojil bol Hamilton, ktorý sa Nandovi priblížil o 10 bodov a posunul sa na 2.miesto v priebežnom poradí sezóny - na Nanda stráca ale aj tak 37 bodov! Vettel, Webber, aj Button bez bodov - takže ich strata sa ešte viac zväčšila. Pri Alonsovej konzistencii výkonov to teda asi nebude zrovna ľahké sa k nemu priblížiť. Do konca sezóny však zostáva 7 GP a stať sa môže všeličo. Dobré na tom je hlavne to, že štartové pole je dosť vyrovnané a to nielen v strede pola ako bývalo zvykom, ale už aj vpredu. Toto bol posledný závod v Európe, počas najbližších 3 mesiacov nás čaká 5 závodov v Ázii, a sezónu uzavrie USA a Brazília. Včera obsadila pódium trojica jazdcov, ktorých minulý týždeň v prvej zákrute odrovnal Grosjean - takže aspoň takáto satisfakcia sa im dostala. Lewis si pripísal 3.triumf sezóny, Pérez opäť raz ukázal svoj obrovský talent a potenciál (z 12.miesta na štarte sa dostal až na druhé), no a Alonso aspoň to 3.miesto - čo pre neho vôbec nieje zlé. Na 4.mieste Massa, ktorý vyrovnal svoje sezónne maximum (na pódiové umiestnenie čaká už skoro 2 roky). Kimi ukončil svoju sériu troch pódií za sebou, no stále pripisuje skvelé výsledky - v posledných 6 GP bol vždy v TOP5, a po včerajšku predbehol v poradí sezóny oba Red Bully. Škoda, že d'Ambrosio pre Lotus nevybojoval žiadne body (bol až na 13.mieste). Oba Mercedesy na bodoch, ale opäť mimo TOP5 (za posledných 5 GP sa ani jeden z ich jazdcov neumiestnil v TOP5). Red Bull bez bodov (tak to sa stalo naposledy pred 2 rokmi v Kórei) - naďalej však vedú pohár konštruktérov s 29-bodovým náskokom pred McLarenom, na 3.miesto sa posunulo Ferrari, no a Lotus klesol na 4.pozíciu. Najbližšia GP bude o 2 týždne v nočnom Singapure. 1
aljak63 Zverejnené 20. September, 2012 Autor Zverejnené 20. September, 2012 GP SINGAPORE 2012 - SingTel Singapore Grand Prix Základné informácie o GP: Oficiálny názov: V SingTel Singapore Grand PrixOkruh: Marina Bay Street CircuitPoloha: Marina Bay, SingapurPočet kôl: 61Dĺžka kola: 5,073 kmDĺžka pretekov: 309,316 km Program GP Singapuru 2012: Piatok - 21.september 2012 1. voľný tréning: 12:00 - 13:302. voľný tréning: 15:30 - 17:00Sobota - 22.september 2012 3. voľný tréning: 12:00 - 13:00Kvalifikácia: 15:00Nedeľa - 23.september 2012 Preteky: 14:00 Výsledky GP Singapuru 2011: Víťaz: Sebastian Vettel (Red Bull)Pole-position: Sebastian Vettel (Red Bull)Najrýchlejšie kolo: Jenson Button (McLaren)Pódium: 1. Vettel / 2. Button / 3. Webber
aljak63 Zverejnené 22. September, 2012 Autor Zverejnené 22. September, 2012 Výsledky: Singapurskú pole-position získal Lewis Hamilton Lewis Hamilton po 5.krát v sezóne odštartuje z 1.miesta, vedľa neho skvelý Maldonado! 1
tiborco Zverejnené 22. September, 2012 Zverejnené 22. September, 2012 Som relatívne spokojný, Lewis zajazdil parádne a zaslúžene má pole position. Trochu mám obavy z Maldonada (i keď niekedy mám poict, že až rpíliš sú proti nemu zaujatý, ale predsa).
tiborco Zverejnené 23. September, 2012 Zverejnené 23. September, 2012 Samozrjeme, že sa niečo dosere s McLarenom.
aljak63 Zverejnené 23. September, 2012 Autor Zverejnené 23. September, 2012 Výsledky: Víťazstvo v Singapure slávi Sebastian Vettel Pre Vettela 2.triumf sezóny, na 2.mieste Button a pódium doplnil Alonso
tiborco Zverejnené 23. September, 2012 Zverejnené 23. September, 2012 Vettel zas musel aspoň x-krát ukazovať svôj vztýčený ukzovák, tak ako to len on vie. Asi si musí nejakú nadradenosť dokazovať. Je to vynikajúci jazdec, ale v dnešnej F1 je takých dosť a zdá sa mi trochu preceňovaný. Veľká škoda, že Lewis vypadol. Mal obrovské šance na výhru, kým mu nezlyhala prevodovka, to vyzeralo vynikajúco. Ale tak akurát McLaren bude bojovať o veľké hovno a nie o pohár jazdcov. Pohjár konštruktérov - neviem. Tam sú trochu väčšie šance. Aspoň, že Button skončil 2. a di Resta 4. Inak dnes mi bolo trochu ľúto Maldonada, mal veľmi pekné tempo, ale hydraulika bola proti tomu, aby dokončil preteky na slušnej pozícii 1
aljak63 Zverejnené 23. September, 2012 Autor Zverejnené 23. September, 2012 No zaujímavé veru. Škoda Hamiltona, síce mu nefandím, ale pre dramatickosť sezóny by prospelo, aby Alonsovi prenasledovatelia skresali jeho náskok. Tak dnes sa to podarilo aspoň Vettelovi, ktorý ukrojil vďaka svojmu druhému triumfu sezóny z Nandovho náskoku a stráca na neho 29 bodov. Inak Hamilton za posledných 5 GP získal 2 triumfy a 3x nedošiel do cieľu... Aspoň Button zachránil česť McLarenu a vybojoval pekné 2.miesto, aj keď som trošku dúfal, že by na Vettela mohol po odchode SC zaútočiť (inak za SC to takmer skončilo pre Vettela a Buttona kolíziou - to by už bolo úplne nanič, keby Alonso sa takto dostal k víťazstvu). Di Resta si pripísal najlepší výsledok kariéry - vynikajúco jazdil celý víkend, takže 4.miesto plne zaslúžene! Rosberg na 5.mieste = Mercedes po 5-pretekovej absencii opäť v TOP5. Kimi prezmenu svoju krásnu šnúru 6 závodov v TOP5 dnes prerušil, ale po nevydarenej kvalifikácii je aj 6.miesto pekné. Ale tak zaujímavá GP spestrená Schumacherovým zostrelením Vergneho z bodovaných pozícii. No a veru, chudák Maldonado - keď už si to nepokazí sám, tak ho odstaví technika! 1
aljak63 Zverejnené 23. September, 2012 Autor Zverejnené 23. September, 2012 Takže tu máme tresty: Mark Webber dostal 20-sekundovú penalizáciu za skrátenie trati a získanie neoprávnenej výhody v súboji s Kobayashim, takže Webber prišiel o 1 bod za 10.miesto, kde sa dodatočne posunul Sergio Pérez. No a Michael Schumacher dostal trest 10 miest poklesu na štarte GP Japonska za zavinenie kolízie a zostrelenie Jeana-Érica Vergneho. Vyšetroval sa aj incident za SC, kedy Button len tak tak zareagoval na Vettelove náhle brzdenie v takmer vrchole zákruty - tam sa to obišlo bez trestov.
tiborco Zverejnené 23. September, 2012 Zverejnené 23. September, 2012 Ja už serem na tých komisárov. Nejde o prípad Schumachera, tam je test oprávnený (pokiaľ nemal technickú poruchu). Ale ako dnes rozhodovali? Sú to skorumpovaní hajzli. Ale ono to vyzerá tak nejak podobnej pri každej GP(odteraz nech si všetci počas SC robia Brake Testy ako Vettel)...ale celý svet je taký, peniaze rozhodujú....a show, však áno :) 1
aljak63 Zverejnené 23. September, 2012 Autor Zverejnené 23. September, 2012 Tak pre Vettela by som dal fakt "len" upozornenie. Ale aj tak sa mu divím, že stále takto zmätkuje za SC, aj keď už zažil penalizáciu za nedodržanie odstupu, aj ďalšie veci. Keby to spravil čo ja viem Hulkenberg, alebo niekto kto nemá skúsenosti s jazdou vo vedení za SC, tak OK. Ale Vettel je myslím dostatočne skúsený, aby si takéto blbosti dokázal ustrážiť! Našťastie všetko dopadlo dobre, lebo keby Button s Vettelom kolidovali, a Alonso by vyhral - to už by mal Nando unikátny náskok. Inak, mne sa skôr zdalo že Massa pri jednom z manévrov si pekne skrátil trať, dokonca vyšiel úplne mimo trate všetkými 4 kolesami za bielu čiaru vymedzujúcu trať - a následne takto prebiehal. Ale tak čo už, nájsť objektivitu v posudzovaní je ťažké - ale ako sa vraví: Všetci sú si rovní, no niektorí sú si rovnejší.
aljak63 Zverejnené 27. September, 2012 Autor Zverejnené 27. September, 2012 GP JAPAN 2012 - Japanese Grand Prix Základné informácie o GP: Oficiálny názov: XXXVIII Japanese Grand PrixOkruh: Suzuka CircuitPoloha: Suzuka, JaponskoPočet kôl: 53Dĺžka kola: 5,807 kmDĺžka pretekov: 307,471 km Program GP Japonska 2012: Piatok - 5.október 2012 1. voľný tréning: 3:00 - 4:302. voľný tréning: 7:00 - 8:30Sobota - 6.október 2012 3. voľný tréning: 4:00 - 5:00Kvalifikácia: 7:00Nedeľa - 7.október 2012 Preteky: 8:00 Výsledky GP Japonska 2011: Víťaz: Jenson Button (McLaren)Pole-position: Sebastian Vettel (Red Bull)Najrýchlejšie kolo: Jenson Button (McLaren)Pódium: 1. Button / 2. Alonso / 3. Vettel 1
tiborco Zverejnené 28. September, 2012 Zverejnené 28. September, 2012 Správa dňa(teda aspoň vo svete F1) Sergio Peréz ide do McLarenu, nahradí od budúcej sezóny Lewisa Hamiltona, ktorý asi pôjde do Mercedesu http://www.f1.sk/clanok46710.htm Doplnené: Lewis Hamilton nahrazdzuje Michaela Schumachera v Mercedese http://www.f1.sk/clanok46712.htm
Sniper Zverejnené 28. September, 2012 Zverejnené 28. September, 2012 M. Schumacher zrejme končí, budúcu sezónu by pretekať už nemal. Som si istý, že keby Schumi tušil, ako po návrate dopadne, tak by sa nikdy nevrátil. Mal šancu byť zapísaný ako najlepší, ktorý odišiel v najlepšom možnom čase, teraz si to trochu poškvrnil ako loser, ktorý za posledné 3 roky nič nevyhral.
tiborco Zverejnené 28. September, 2012 Zverejnené 28. September, 2012 Nehovoriac o tom, že "odborníci" mali často nerealistické očakávania ohľadom Schumachera a podceňovali Rosberga...vzhľadom na absenciu a vek nepodával zas zlé výkony, ale často bol až príliš premotivovaný, takže už nadišiel čas, aby skončil.
Sniper Zverejnené 28. September, 2012 Zverejnené 28. September, 2012 Je to len dôkaz, že nestačí byť len dobrým pilotom, ale treba mať aj dobrý monopost.
tiborco Zverejnené 28. September, 2012 Zverejnené 28. September, 2012 Presne, je to aj o tom...nemal ani také postavnie ako za éry Ferrari-Bridgestone, kedy v podstate Ferrari a aj Bridgestone šili všetko viacmenej na neho. Inak som zvedavý na Peréza, túto sezónu podáva obzvlášť vynikajúce výkony, výborne si rozumie s pneumatikami (i keď Sauber má dosť šetrné auto) a takisto trio pódiových umiestnení nie je náhoda. Som ale trochu prekvapený, osobne som čakal di Restu v McLarene, ale nevadí. Hamilton potreboval zmenu prostredia (McLaren ho v podstate vychovával od 13 rokov), takže ho chápem, na druhej strane mu Mercedes zaisto ponúka aj väčší balík peňazí a väčšiu voľnosť ohľadne osobných sponzorov...takže áno, ide dosť o peniaze
Darkman Zverejnené 28. September, 2012 Zverejnené 28. September, 2012 Som celkom zvedavy, co tento prestup urobi s Hamiltonovou karierou, Mercedes kvalitou dost pokryvkava a to nie prvu sezonu. Tiez si myslim, ze ide hodne o peniaze. Zmenu po tych rokoch treba, ale urcite by som ho radsej videl v Lotuse.Co sa tyka Schumachera - presne sa naplnili moje prognozy.
tiborco Zverejnené 4. Október, 2012 Zverejnené 4. Október, 2012 Nuž, nič prekvapujúce - Michael Schumacher oznámil koniec svojej kariéry v F1 http://www.f1.sk/clanok46801.htm Nič iné som ani nečakal...
tiborco Zverejnené 6. Október, 2012 Zverejnené 6. Október, 2012 Kvalifikácia na GP Japonska dopadla tak trochu na prd - pole position má Vettel., 2. je Webber, 3. Button (žiaľ bude osdunutý o 5 miest za výmenu prevodovky), Hamilton až 9. <_< Celkovo má nejak v Suzuke Red Bull navrh...ale pretek je až zajtra (viem, je to cliché), i keď v pretekoch je Red Bull ešte silnejší...
tiborco Zverejnené 7. Október, 2012 Zverejnené 7. Október, 2012 Nuž, opäť vyhral Vettel, jeho strata na Alonso činí, už len 4 body, keďže Fernandovi urobil škrt cez rozpočet kontakt s Kimim Räikkönenom. Grosjean sa stále nepoučil - tentoraz odpálil Webbera, ktorý napokon skončil 9. potom, ako sa prepadol na chvost pola. Zvyšok pódia bol viacmenej prekvapujúci - 2. Massa a 3. miestny hrdina Kamui Kobayashi, ktorý odjazdil skvelý pretek. Button skončil napokon 4., Hamilton po nevydarenom víkende 5.
lopata555 Zverejnené 7. Október, 2012 Zverejnené 7. Október, 2012 No nie som moc spokojný, i keď druhé miesto Masu ma potešilo, Alonso už len tak tak vedie a v posledné veľké ceny budú ešte dosť napínavé. Len ma tak napadlo že keď Räikkönen vyhral svoj titul tiež bol tretí pred poslednými veľkými cenami ...
tiborco Zverejnené 7. Október, 2012 Zverejnené 7. Október, 2012 Inak aj keď Felipeho nemusím, dnes mal veľmi pekné a vyrovnané tempo, popri pretekoch mám pustený aj live timing a to len dokazuje jeho vyrovnanosť...Kobayashi zas poslednú sadu gúm perfektne manažoval. Alonso vypadol viacmenej po klasickom závodnom incidente, hoci hádže vinu na Kimiho, každopádne tesne predým Kimimu nedal priestor...Ale keď mám byť úprimný, nechcem, aby Vettel mal 3. titul. A keď náhodou ho získa, tak sa budem musieť s tým zmieriť <_< Nemyslím si, že Kimi by mal už nejakú reálnu šancu na titul, Lotus v posledných pretekoch nie je tak silný, strata sa zväčšuje, hoci Lotus do Kórei priniesie modifikácie. No ale čaká nás ešte 5 pretekov...
Darkman Zverejnené 7. Október, 2012 Zverejnené 7. Október, 2012 Kobayashi - man of the race :) McLaren fanusik som sice roky, ale posledne kola som drzal Kamuimimu, zaluzil si podiove umiestnenie, a este k tomu doma, perfektna story :) Grosjeanovi tusim jeden stop nestacil a potrebuje dostat druhy, ten chalan netusi co sa okolo neho deje. Alonso - Raikkonen - imho normalny racing incident, Kimi uz nemal kam ist.Titul by si imho zazluzil Alonso, ten co dokazal tento rok vytrieskat s Ferrari...klobuk dole.
tiborco Zverejnené 7. Október, 2012 Zverejnené 7. Október, 2012 Grosjean svojou rýchlosť patrí do F1...lenže, nejde len o tú rýchlosť a ako to už bolo spomenuté, nemá prehľad okolo seba, ako keby nevedel odhadnúť vzdialenosť medzi jeho autom a ďalším...sem tam podobné chyby urobí každý, lenže on ich robí pričasto a mal až príliš veľa incidentov tento rok. Inak aj ja by som to viac doprial Fernandovi - a to anti-ferrarista a ani Fernando dvakrát nemusím. Ale je to mimoriadne komplexný jazdec. Škoda, že si to McLaren tak trochu posral - posledné preteky mali skvelú rýchlosť, žiaľ technika nechce vždy poslúchať. A dnes pre istotu ani tá rýchlosť nebola ktoviečo
Odporúčané príspevky