Skočiť na obsah

Mapy každého druhu, staré aj nové


game

Odporúčané príspevky

príspevok secretky z témy Dejiny

1/ Čo: Waldseemüllerova mapa

Kedy vyšla: 1507

Zaujímavosť: Mapa má niekoľko prvenstiev. Okrem iného, po prvýkrát je Nový svet pomenovaný Amerika, a aj preto sa tejto mape hovorí "rodný list Ameriky".

....

2/ Čo: mapa admirála Piriho Reisa

Kedy vyšla: 1513

Zaujímavosť: Na mape je znázornená Antarktída bez ľadu, pričom bez ľadu bola podľa vedcov naposledy zhruba pred 8000 rokmi!

...

3/ Čo: mapa Oronce Finého

Kedy vyšla: 1531

Zaujímavosť: Na mape sú omyly, ktoré sú na skôr zhotovených mapách už vyznačené a naopak, Antarktída je zmapovaná podrobne napriek tomu, že bola objavená až o tri storočia neskôr.

 

skutočne krásny príspevok, celý je v téme Dejiny aj s mapami

 

a krásne sa s nimi konšpiruje : )

 

mapa Piriho Reisa a Ortontea Finea / jeden z prepisov jeho mena / kolujú v archeoastronautických košpiračných záhadách od svojho obajvenia.

je možné, že odpisovali jeden od druhého.

 

je tam jeden zádrhel, / tie mapy precestovali svet a skúmaniu ich podrobil nejeden námorný kartografický ústav / existovalo už v tých časoch priveľa máp, arabských obchodníkov, ústne podania féničanov, príbrežné vody poznali dokonale, vikingov mohlo zaviať úplne inam, nielen na Vinland. pravdepodobne zavialo aj tým smerom už dávno predtým féničanov

 

problém s týmito mapami bol, a on vlastne aj je, že pravdepodobne neboli poskladané z rôznych poznatkov a rôznych máp, napriek mape Finea, tak, ako tvrdil Fineus, z jednoduchého dôvodu - každý jeden prekreslený popis a každá mapa mala inú mierku, pomoc poludníkov a rovnobežiek bola v nedohľadne.

samozrejme že aj vtedy boli odborníci a Fineus bol zrejme veľký odborník, ale dnes poskladať puzzle zelenej lúky je jednoduchšie, lebo dieliky sú v rovnakej veľkosti a vieme, že celý obrázok je v rovnakej mierke.

 

a pobrežie Antarktídy, ktoré bez rozmazania obrysov ohromnými vrstvami a snehu miestami okolo 4 km hrubej, človek dnešnej civilizácie nemal možnosť vidieť, a stredoveký moreplavec a kartograf zmerať, sú na mape v stave, v akom ich dnes pozisťovali moderné prístroje. odokryté boli asi pred 8000 rokmi,

podľa najnovších poznatkov úplne odokryté boli naposledy kontúry kontinentu zrejme zrejme pred cca 125 000 rokmi, v medziľadovej dobe, čo ale znamenalo iné pobrežia ostatných kontinentov a hladinu morí vyššiu minimálne o 6 metrov

Antraktída je najväčšou zásobárňou ľadovcov pri roztopení celého príkrovu znamená vody viac, o hodne viac :

http://aktualne.centrum.sk/veda-a-technika/clanek.phtml?id=1239436

 

trošku skonšpirované dejiny mapovania : )

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Skvělí zeměměřiči: Aztékové předběhli Evropany o dvé století!

Aztécky kluk sedí na kameni u řeky a otec ho učí počítat. Kolik je jedna ruka plus tři kosti? Syn svraští čelo a v hlavě mu to pracuje. Po chvíli vykřikne: Tři srdce! Otec je na potomka pyšný. Správně hochu, konečně jsi to pochopil! Jsme na začátku 16. století na území dnešního Mexika.

Dnes už je jasné, že Aztékové v matematice, konkrétne v zeměměřičství předbéhli španělské obyvatele nejméně o dvě století! A od dnešních výpočtů se příliš nelišili. Vědci nedávno podrobně zkoumají takzvaný Codex Vergana, soupis lidí a plochy půdy jednotlivých rodin, kterou si Aztékové sami vyměřili.

Zdroj: Epocha 23/2011

Keď do koloniálneho Mexika dorazili španielski vyberači daní, indiánom je jasné, že im nič neodpustí. Jedným z prvých vyberačov daní je aristokrat Gonzalo de Salazar /1492-1564/, "menovaný" El Gordo, ktorého španielsky kráľ Carlos I. /1500-1558/ menoval regionálnym vodcom v Novom Španielsku. El Gordo od svojich poddaných v oblasti Tepetlaoxtoc /severne od dnešného mesta Mexico City/ vyžaduje vysoké dane, preto v 40. rokoch 16 storočia indiáni spočítajú všetkých obyvateľov /vrátane detí/ a zakreslia presné plochy poľnohospodárskej pôdy jednotlivých rodín na papier, ktorý dostanú od Španielov.

 

S najväčšou pravdepodobnosťou ale iba prepisujú staršie výmery pôdy zakreslené na vypracovaných zvieracích kožiach, alebo ba bavlnených látkach. Nové vedecké štúdie ale zistili, že dávni indiánski zememerači odviedli skvelú prácu. Veľkosť svojich fariem vypočítali tak dôkladne, že El Gordo so svojou "družinou" by to nedokázal ani náhodou!

Podobne presné mapy sa u Španielov v Novom svete objavia až v 18. storočí. Codex Vergana obsahuje ikony pre každého dospelého aj dieťa v oblasti a detailné mapy najmenej 386 fariem.

 

Clara Garza Humeová, matematička z Mexickej národnej autonómnej univerzity v Mexiko City spolu s kolegami si nedávno opäť "posvietili" na Codex Vergana, aby preverili matematické schopnosti Aztékov. Je to pomerne jednoduché pri obdĺžnikových farmách, ale omnoho zložitejšie pri asi 200 farmách nepravidelného tvaru. Aztéci neovládali trigonometriu, takže podľa Humeovej spočítať presné rozmery plôch muselo byť pre nich náročné a nepresné. Oproti očakávaniu ale zistili, že Aztéci boli na svoju dobu pomerne presní – v 85% výpočtov došlo k omylom maximálne do výšky 10%.

Aztéci mohli ľahko svojho vládcu oklamať a uvádzať menšie plochy pozemkov, ale podľa zachovaných podkladov dane platili poctivo.

 

post-88-0-72865300-1322639769.gif

 

post-88-0-63886100-1322639777.jpg

 

Zdroj: Epocha 23/2011

http://www.google.sk...iw=1065&bih=754

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Tajemná mapa Vinlandu:

O pravdivosti mapy Vinlandu se vedou v učené komunitě spory již 50 let. A důvod? Přestože údajně pochází z doby 50 let před výpravou Kryštofa Kolumba, je na ní zakresleno nejen Grónsko, ale i část Severní Ameriky.

Ve sporech o autenticitu mapy Vinlandu nejde o nic menšího, než o možnou odpověď na otázku, kdo z Evropanů stanul na americkém kontinetu poprvé. Tato otázka může nám, Středoevropanům, připadat jako sice zaujimavý, nicméně relativně podružný historický fakt. Mezi dnešními obyvateli Ameriky, zejména Spojených států, se však jedná o problém velmi kontroverzní.

Príbeh kontroverznej mapy sa začal odvíjať v roku 1957, kedy sa na scéne objavuje londýnsky obchodník so starým spisom ... rukopisom z 15. storočia, ktorý ponúkal britskému múzeu. Tento spis je opisom rukopisu staršieho o niekoľko storočí /asi z polovice 13. storočia/. Rukopis je napísaný na papieri a jeho najdôležitejšou súčasťou je pergamenová mapa, na ktorej je vyznačený rozsah Mongolskej ríše. Mapa však zobrazuje podstatne viac, ako by v dobe svojho vzniku znázorňovať mala.

Okrem kompletného obrysu Grónska je na nej vidieť časť Severnej Ameriky, znázornená ako ostrov. Konkrétne ide o oblasť východnej Kanady /New Foundland/ a časť severovýchodu USA, čiže oblasti, nazývanej Nová Anglia ... celá oblasť na mape označená ako Vinland.

Mapa odráža skutočnosť, že Ameriku objavili v 11. storočí, teda dávno pred Kolumbom – Vikingovia, čo je zaznamenané aj v ich dávnych ságach.

Keď sa v roku 1957 "objavil" starý spis s mapou, celý exponát začal prechádzať testami pravosti.

Prvá použitá metóda bola veľmi tradičná. V priebehu stovák rokov knihy uložené v archívoch bývajú napadnuté larvami hmyzu. Stopy po vyhryzených chodbičkách by teda mali jednoznačne určiť, či mapa a kniha, do ktorej bola mapa vložená sú naozaj od začiatku "spojené". Tento test pravosti vyšiel.

Vzácny historický dokument bol po prvýkrát predstavený širokej verejnosti 11.10.1965 v predvečer sviatku objavenia Ameriky Kolumbom. Miesto jednoznačného prijatia a súhlasu sa však stal pravý opak – vedecká rada začala poukazovať na množstvo nezrovnalostí. Odborníkom v kartografii vadili nedostatky v zobrazení ... ako to, že severné Grónsko je zaznačené veľmi presne, zatiaľ čo Nórsko, domovina Vikingov je znázornená len veľmi približne. A kde sa na mape vzalo Hokkaidó a Sachalin, ktoré orientálne mapy tej doby nezobrazujú. Rozbor písma tiež ukázal, že mapu pravdepodobne nekreslila ruka, ktorá urobila opis, medzi ktorý bola mapa vložená.

Táto situácia "volala" po skutočne serióznom chemickom prieskume. S použitím niekoľkých mikroskopických techník prišiel mikroskopik Walter McCrone k uzáveru, že atrament, ktorým bola nakreslená hranica Vinlandu obsahoval kryštáliky minerálu anatasu veľmi špecifického tvaru, boli okrúhle, čo je znakom, že boli vyrobené umelo.Keďže anatas sa začal vyrábať až v roku 1917, je veľmi pravdepodobné, že mapa Vinlandu nemohla vzniknúť skôr, ako po prvej svetovej vojne.

Situácia sa síce zdala byť na prvý pohľad vyriešená, ale v roku 1987 sa do skúmania mapy pustil ďalší tím. Tím z univerzity v kalifornskom Davise sa nedeštruktívnou metódou snažila zistiť obsah titánu v použitom atramente. Pri skúmaní však nenašli žiadne stopy titánu, žiadne stopy oblých kryštálikov anatasu, domnievali sa teda, že k chybe v predchádzajúcom výskume došlo kontamináciou prachu, ktorý sa dostal na pergamen.

V roku 2002 došlo k ďalšiemu preskúmaniu mapy s využitím ďalšej metódy – Romanovou spektroskopiou. Tím chemikov dospel k uzáveru, že atrament, ktorým bola mapa nakreslená rozhodne nebol žltý, ani nažltlý, obsahoval dokonca častice sadzí. Tento spôsob sa používa pri falšovaní ... falšovateľ najskôr nakreslí čiaru žltým atramentom, potom, aby čiare dodal patinu dokresli stredom čiary veľmi tenkú líniu čiernym atramentom.

A aký je záver doterajšieho výskumu?

Aj keď neexistuje žiadny úplne jednoznačný dôkaz, že mapa Vinlandu je falzifikát, väčšina vedcov je o tom viac-menej presvedčená. Nepriamych dôkazov, ktoré o tom svedčia je totiž mnoho, aby sa jednalo iba o náhodu.

Prečo však takýto falzifikát vznikol? K čomu mal slúžiť? A kto bol jeho autorom?

Na tieto otázky sa asi odpovede dozvieme ťažko, ale nech už sa jednalo o kohokoľvek, pred jeho znalosťami a umom treba zložiť klobúk dolu. Dokázal za nos vodiť niekoľko generácií špičkových vedcov.

________________________________

• Vedci sa samozrejme nesústreďovali iba na zistenie, či mapa je, alebo nie je falzifikát, ale pátra sa aj po tom, kto mohol byť potencionálnym falšovateľom. Podozrelá je už samotná osoba "objaviteľa" mapy Enz-a Ferrajoliho.

• Ďalším a najčastejšie podozrievaným je nemecký jezuita, popredný odborník v kartografii Joseph Fischer /1858-1944/. Je možné, že mapu si vytvoril len pre vlastné účely a vôbec nepočítal, že mapa môže vzbudiť taký ohlas. Či to však bol skutočné on a kto falzifikát "vypustil do sveta", to sa už asi svet nedozvie nikdy.

 

post-88-0-70396800-1327208105.jpg

Zdroj: 21.století 2/2012

http://zpravy.idnes...._zahranicni_ipl

http://cz.altermedia...vedci_7368.html

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...

nie až taká stará mapa, ale rozhodne naša ... jeden veľmi pekný  blog o práve 500 ročnej Lazarovej mape

zobrazuje veľkú časť územia Uhorska, až po pobrežie Chorvátska ...

mapa je pootočená vzhľadom k severu o 45°, takže keď na nej budete hľadať svoje rodisko, treba ten posun vziať do úvahy ... a samozrejme názvy v 500 ročnej transkripcii a písané písmom, ktoré nám dnes nejde zvyčajne až tak dobre čítať :)

 

orientácia Lazarovej mapy ( zdroj: uvedený blog ) :

post-3-0-20570600-1375268014.jpg

 

tu je vo vysokom rozlíšení, a je skutočne podnetné na nej kutať - príjemné hľadanie prajem, ja som si zatiaľ Šaľu našla :)

 

http://upload.wikimedia.org/wikipedia/commons/2/2d/Tabula_hungariae.jpg

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 mesiacmi...
  • Pred 2 rokmi...

pretože Zem je guľatá, ako vieme, a mapy dvojrozmerné, navrhol r. 1569 flámsky kartograf Gerhard Mercator metódu, ako preniesť glóbus na papierovú mapu.
odvtedy to voláme Mercatorovo zobrazenie, len nás trochu zvyčajme mätie:

pretože sa smerom od rovníka k pólom zdanlivo rozširuje, javia sa útvary, štáty a ostrovy pri rovníku menšie, než pri póloch.

 

server Boredpanda sa s mapami trochu pohral - ako by vyzerali veci na mape, keby boli umiestnené severnejšie, či južnejšie:

 

mapy trochu ináč

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 mesiacmi...
  • Pred 2 rokmi...
  • Pred 1 mesiacom...

Ja som na tej Lazrovej mape(co dala game) nasiel asi Poltar (nazov),nasli ste nejake zname mena miest, ci mesta ako sa nazyvali vtedy?  Na tej mape sa treba orientovat podla riek, hlavne su Dunaj a Tisa. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

na tej Lazarovej mape je to hodne záľudné hľadať ... ale Šaľu som tam našla, je tam Trencin, Nitria, ... vysoko Bartfa - Bardejov...
neprekáža mi ani tak pootočenie, ako typ písmen :innocent:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nitru som videl,ale je tam Krupina. Akoze na konci Hrona Brezno.  Ale na Gemeri asi nebol, vidim tam aj nazov Slana- dnes to je nazov rieky. Cele to zle nakreslil,gemer. A hadam Muran dal do toho ostrova obkolepeneho horami.

 

Game orientuj sa podla riek. Tie su relativne najpresnejsie - gemer mu nevysiel. Ani rieky. Ale vychodoslovenske rieky tam su.

 

Tisu ,Hornad a Slanu pri Miskolci nakreslil dobre. Je tam aj Miskolc. Napisany ako Misskolss(ak dobre vidim).  Ale potom trosku zmatocne - mozno odnoz Slanej kreslil Muranku. Nad tym je Gelniss - zrejme Gelnica.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

podľa riek je to najlepšie, a ešte keď viem, že na bežnej mape je napr. BA a Šaľa na prakticky rovnakej šírke - teda takmer na rovnakej rovnobežke, nájde človek rieku a vie, kade... viac vecí tam ale aj chýba, nie je tá mapa stopercentná, ale s tým pootočením je rozhodne výnimočná... pred časom som v nej kutala, je to zábava.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak este nieco k Lazarovej mape

 

 

Dosavadní názor na uherskou kartografii 16. století byl skreslován tím, že ve studiích rakouských byla přeceňována Laziova kopie Lazarovy mapy. Ač bylo známo, že Laziův obraz Uher byl podstatně zlepšen teprve Janem Kryštofem Müllerem na konci 17. století, zapomínalo se na to, že Laziova předloha — mapa Lazarova, jíž věnujeme tuto stať — měla zcela správný obraz Podunají již o 200 let dříve, a pokud jde o Slovensko, podávala i znamenitý a dlouho nepřekonaný obraz jeho topografie. Poněvadž tento obraz nebyl u nás dosud nikdy reprodukován, připojujeme k této stati o Lazarově mapě snímek té její čtvrtiny, která zachycuje Slovensko, a seznam místních názvů Lazarovy mapy pro naše území i jejich polohovou koincidenci s dnešním slovenským místopisem.

 

http://www.mapovasbirka.cz/kuchar/index.php/en/clanky/send/2-clanky/48-lazarova-mapa-nejstarsi-mapovy-obraz-slovenska

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 mesiacom...

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov