Skočiť na obsah

Kresťanská symbolika a ikonografia


dead

Odporúčané príspevky

David

 

Pasionisti? :) Mne pride aj ta (kecupova) fotografia herca Jima Caviezela z filmu Umucenie Krista na ich stranke, ako maximalne povrchna ..a ak to myslia vazne, tak skor ide o demonstraciu nejakej perverznosti ako ucty, nemyslis?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Umelci môžu predkladať svoje názory na rôzne spôsoby.

Naša recepcia môže byť odlišná od zamýšľanej umelca.

Veľa záleží na našej pokore.

Každý z nás dostal od Pána Boha slobodnú vôľu.

Takže si môžeme vyberať. :(

 

ozaj, a zistili aku mal Jezis krvnu skupinu??? :)

 

Universal, ktorú môže prijať každý človek.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Nemyslim si, ze spomenuty film a konkretnejsie spomenuty zaber /ktorych tam bolo neurekom/ sa potyka s umenim. Autor /reziser/ zo seba do diela nic nevlozil /ak mame pisat o umeni a nie o jeho dusevnom rozpolozeni/, iba sucho kopiroval pasaze z pisma, v cervenom. To iste plati u toho sadroveho prefabrikovaneho Krista, aj ked zatial v pripustnejsiej miere. Ozaj, je uz asi iba otazkou casu, kym niekoho napadne na taku sochu nacakat liter cervenej farby..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

je to nevkusné asi ako metrová soška Panny Márie

pripomínať si ukrižovanie, spásu, . . . sa dá oveľa vkusnejšie

 

samotný kríž vie povedať oveľa viac

(nehovoriac o skromnosti a pod.)

 

tu nejde o vieru, ale o gýčovité umenie

ak nie o zlaté teľa samotné

 

dead, hellé, zatiahneme sem aj pink :(

aspoň jeden desiatok by ste mohli niekedy skúsiť :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Po prvé, pani Helle, dobre vie, čo to je ruženec.

 

a za druhé, že moderátor sa nam to odstráni,

pod zámienkou, že sa jedná o súkromné záležitosti.

 

Ďakujem Vam, s Bohom a dobrú noc!

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

co co co? co sa to tu deje? kto ma volal? :)

co je desiatok? ja neviem... sak ked to prinesie nejaky osoh, tak sem s nim....

 

a k socham - myslim, ze by bolo lepsie, keby sa kristus nevyobrazoval, a ukrizovanie zvlast... sice plati zakaz modlarstva, ale katolikom to vobec neprekaza... minule som citala blog jednej mamicky, ktora priviedla svoje malolete dieta do kostola v zaujme plnenia slubu krestanskej vychovy a maly bol vyvedeny z miery, ze tam videl krvaveho ujka priklincovaneho na krizi... ked uz, radsej by ste mohli mat ako symbol zmrtvychvstanie ako kriz, lenze neviem, ako by sa to zobrazovalo.. mne vsak pride aj to divne, ze katolici maju v kredencoch sosky panenky marie... nehovoriac uz o prapodivnych zvykoch, ako je "kanibalizmus" - pojedanie tela a pitie krvi...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

minule som citala blog jednej mamicky, ktora priviedla svoje malolete dieta do kostola v zaujme plnenia slubu krestanskej vychovy a maly bol vyvedeny z miery, ze tam videl krvaveho ujka priklincovaneho na krizi...

Nuz, malolete dieta uvidi tych krvavych ujkov mozno viac na ulici, ked sa nachomejtne k nejakej nehode. Mamicka, miesto pisania blogov, mala radsej decko pripravit na to co uvidi, ked uz ho tam silou mocou tahala. :)

Je kopa maloletych deti, ktorych to z miery nevyvedie. Ci uz vedia o co ide, alebo su uz otrle z krvakov z internetu, potazmo televizie.

Paci sa mi kampan co teraz bezi na ceskej televizii o ochrane deti pred nasilim v TV. Chlapcek, co v afekte nozom rozfasiruje narodeninovu tortu a nasledne napichne plysoveho macika, je priznacny.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

nehovoriac uz o prapodivnych zvykoch, ako je "kanibalizmus" - pojedanie tela a pitie krvi...

 

ale no,

keby sme neboli v tejto téme, tak by som to aj rozoberať začal :)

 

na sochách pripomínajúcich svätcov,výjavov a pod. nie je nič zlé

je to klasicka pripomienka, pamätník, . . .

chyba je v ich chápaní ľuďmi - niekedy to vyzerá, že sa klaňajú soche a nie Bohu

 

sám mám problém s prosením Panny Márie, Svätcov, . . . o orodovanie u Boha

(preferujem priamu prosbu k Bohu a nevytváranie "subbohov")

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

:) Vo všetkom sa dá vidieť " dobré aj to zlé" . Záleží od nášho uhla pohľadu , od každého človeka ako to všetko vníma, s akým úmyslom čo robí. Sme ľudia a tak aj chýbime, často aj nechápeme toho druhého, no dôležité je, akí sme vo vnútri, od našej duchovnej a duševnej roviny.

V duchovnej rovine, kde existuje univerzálne bytie - Svetlo,

v duševnej - milosť , naladenie sa na Svetlo, na energiu lásky, ktorá má nevyčerpateľný zdroj pokladov Ducha. Stačí len stíšiť sa, nájsť pokoj vo svojom vnútri, vidieť a snažiť sa chápať "živý kríž" , každý sám v sebe, aj v druhých a kríže niesť s láskou.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ale ste nabehli obhajovat - aj som si tipla, kto nabehne a dokonca aj poradie som uhadla... :)

nechce sa mi to rozoberat, staci mi maria tvrdonova, ta ma zamestnava na plny uvazok... kazdy mame svoj nazor, mne sa jezia chlpy z vasho, vam z mojho..

len jedno nechapem, ze v dnesnej dobe verite v oplodnenu pannu a ozivenu mrtvolu... amen

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Prd si uhadla, osobne neobhajujem nic, len ti pisem, ze tvoja spominana mater je posahana. Alebo je posahany ten tvoj priklad :(

Ja som si zas tipol kedy, a s cim, do tejto temy nabehnes a celkom som sa trafil. :)

 

iskra

mozes objasnit o com to vlastne pises ? taketo univerzalne prehlasenia o pravde a laske su sice pekne, ale s touto temou maju jaksi pramalo spolocne. :) Na diskusnom fore tohto typu je to skor spam, ako diskusny prispevok.

To uz nehovorim o tom, ze pravda a laska vo velkych davkach zacnu skor ci neskor liezt krkom a posobia opacne ako by mali.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

mater je mozno posahana, pani misova /http://misova.blog.sme.sk//, decko ma tri roky, tak ho chcela priviest na "spravnu cestu", ale maly reval a vyuka sa pokazila.. mala o tom blog, lenze po pindoch ten blog radsej stiahla, tak ti ho neviem poskytnut... to mas tak, ked deti ucis, ze dobro vitazi nad zlom a potom je "dobry jezisko" priklincovany o drevo a vsetci sa z pohladu na neho tesia...

 

nabehla som, bo ma tomassi spomenul, inak by mi to nenapadlo.. uhadla som, keby som sa stavila, tak mam prachy v keseni :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

elfant, čomu nerozumieš? Píšem, že nevidím len "zlé" na tom obrázku, čo sem vložil dead, nepoznáme toho človeka.. chápem Davida ako veriaceho, že reagoval ako reagoval :)

, ale tiež chápem aj tých, ktorí majú odlišný názor napr.aj tomassi : "niekedy to vyzerá, že sa klaňajú soche a nie Bohu". Každý človek má svoju pravdu a tiež píšem, že podstatné je, akí sme vo vnútri, aby sme sa snažili chápať jeden druhého, lebo aj tak sme všetci na jednej lodi. :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

... to mas tak, ked deti ucis, ze dobro vitazi nad zlom a potom je "dobry jezisko" priklincovany o drevo a vsetci sa z pohladu na neho tesia...

vsetci sa tesia z pohladu na priklincovaneho na krizi ? :D

no mas v tom dobry hokej, ako tak pozeram :)

 

elfant, čomu nerozumieš? Píšem, že nevidím len "zlé" na tom obrázku, čo sem vložil dead, nepoznáme toho človeka.. chápem Davida ako veriaceho, že reagoval ako reagoval :)

, ale tiež chápem aj tých, ktorí majú odlišný názor napr.aj tomassi : "niekedy to vyzerá, že sa klaňajú soche a nie Bohu". Každý človek má svoju pravdu a tiež píšem, že podstatné je, akí sme vo vnútri, aby sme sa snažili chápať jeden druhého, lebo aj tak sme všetci na jednej lodi. :(

 

Jedna vec je deadov obrazok, krv sa zobrazovala na bozich mukach stale, ina vec je ze neboli udrziavane, tak to jednoducho vybledlo. Je to zakladny atribut ukrizovaneho Krista, ktory ma svoju symboliku. Na tom nie je co spekulovat a pokial si to dead doteraz nevsimol nie je to chyba toho co ten krucifix vyrobil, ale jeho, lebo niektore veci proste nevie.

 

Ina vec, na ktoru som reagoval v suvislosti s tvojim pisanim je, ze obcas ako keby si nepisala diskusny prispevok, ktori citaju aj ludia, ktori maju odlisne nazory, ale vydavala prehlasenie skor vhodne na nejake duchovne cvicenie. Navyse aj stylom, ze nie je celkom jasne o com pises a vyzera to len ako nakopenie roznych foriem slov laska, viera, dobro, na jednu hromadu, bez nejakeho hlbsieho suvisu.

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov