Skočiť na obsah

Úroky, peňažný systém

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Aleba. takže existuje riešenie ako zvratit krizu TERAZ a ty budes hovorit o tom, že dobre tak majme krizu, ved je to prirodzene. Ale kto na tu krizu doplati? tých 99% ludi pracujucich. A neviem ci si tu donedavna vyblakoval ako treba zachranovat europu cez euroval, dnes uz to zrjeme nie je tvoje kredo:)

Zverejnené

Aleba. takže existuje riešenie ako zvratit krizu TERAZ a ty budes hovorit o tom, že dobre tak majme krizu, ved je to prirodzene.

Ekonomicke cykly su prirodzene, je to ekonomicky zaklad. Fakt nemozem za to, ze si to zistil az teraz. Velkost sucasnej krizy je sposobena proticyklickymi opatrenia, ktore staty robili poslednych minimalne 20 rokov.

Ale kto na tu krizu doplati? tých 99% ludi pracujucich.

Uhm, vacsinou ano. O dovod viacej si nenamyslat, ze budes rozkazovat vetru a dazdu a riadit ekonomicke cykly.

A neviem ci si tu donedavna vyblakoval ako treba zachranovat europu cez euroval, dnes uz to zrjeme nie je tvoje kredo:)

Vyblakoval? Od slova "blacat"? Ze by to bolo sposobene tym, ze ty sam blacis a potom ocakavas, ze aj osoba pisuca na druhej strane taktiez blaci ako hlupy cap, blaciaci do veci, ktorym nerozumie? Nuz, realita je taka, ze neblacim. Za tvoje vyjadrovacie a hlasove schopnosti vsak nemozem, cize pokial blacis ty sam, tak sa to nemusi tykat ostatnych ludi.

A co sa tyka EFSF, tusim od zaciatku som ho povazoval za nestandartne, no nudzove riesenie, ktore by mohlo pomoct. Prave preto lebo zasahy statov nechali narast krizu do takychto rozmerov, by nebolo uplne dobre (pre tych 99% pracujucich) ak by sa mala ekonomika uplne rozpadnut.

Zverejnené

Ekonomický cyklu, ešte že sa môžeš sťažovat na niečo čomu nerozumies prečo tu je. Ale kedže stale nerozumieš, že kríza ktora tu je je "penazna" tak to nie je niečo čo nevyhnutne musi prísť ak sa urobia patričné kroky. O ktorých sa začína až teraz hovoriť, pretože všetky črepinky, ktore navrhovali to nezvrátia.

A predstav si, že riešenie existuje. peniaze nie su komodita, ktorá sa nedá vyrobit, nie je to niečo čo musíš niekde vyťažit, JE TO IBA PROSTRIEDOK VYMENY. A kedže ty si v zajati pseudoteorii ekonomickych a svoj názor stavias iba na autoritach, tak ty nemas sancu mat otvorenu mysel.

Zverejnené

Ekonomický cyklu, ešte že sa môžeš sťažovat na niečo čomu nerozumies prečo tu je.

Nestazujem sa. Ekonomicke cykly su logickym dosledkom ludskej natury, rozmyslania a spravania. Vyskytuju sa na urovni jednotlivcov, aj makroekonomicky. To, ze to nevies ty neznamena, ze sa tomu ekonomovia nevenuju uz dost dlho.

A predstav si, že riešenie existuje. peniaze nie su komodita, ktorá sa nedá vyrobit, nie je to niečo čo musíš niekde vyťažit, JE TO IBA PROSTRIEDOK VYMENY.

???

No a? Prave si odcitoval cast jednej poucky, co zvladne aj kopirovaci program. Odcitovat uryvok nie je riesenie, len dokaz, ze niekto zvlada ctrl-v, ctrl-c.

Zverejnené

Aha, ale vobec nevieš moj zlaty, že tento cyklus je "peňažný cyklus". Je tu preto lebo je taký model aky je. A odcitovat úryvok nie je riešenie, riešenia som tu pisal v minulosti, kedže mas slabu pamat tak sa ni necudujem, ze to dovedies do absurdnosti kde uryvok zacnes povazovat za riesenie, to svedci o tvojej inteligencii.

Zverejnené

Model ktory je, je v zasade vysledkom vyvoja ekonomiky a ludskej spolocnosti. Ma chyby, tak ako vsetko. A takzvane "riesenia" co som doteraz cital boli znoskou fantazmagorii, neekonomickych vymyslov a komunistickych kravin. Pamat mi dobre sluzi, len som bol zvedavy, ci doslo ku kvalitativnemu posunu na druhej strane, ale zjavne nie. Co uz. Takze pokial je tvoje riesenie nejaka prapodivna pseudokomunisticka dystopia, preco nie... ale nastastie je ta stale len mensina.

Zverejnené

Aha, takže to čo navrhuje aj laureat nobelovej ceny za ekonomiu je nezmysel, dobre vediet. To k tebe celkom pasuje, ty si radsej za to nech pride recesia a kolaps financneho sektora.

Zverejnené

Aha, takže to čo navrhuje aj laureat nobelovej ceny za ekonomiu je nezmysel, dobre vediet.

Faaakt? Tym mi chces povedat, ze TY si lauerat nobelovej ceny? Pretoze si pisal o tvojich navrhoch :)

Takze okrem doucovania by to chcelo aj trosku skromnosti a pokory a hlavne slusnosti aby si netvrdil, ze tvoje navrhy vyslovil aj drzitel nobelky. Maximalne mozes povedat, ze suhlasis s laureatom nobelovec ceny.

A teraz dumam, ktoreho si asi myslel...Hayek a Friedmann? Ti by ta nakopali do zadku za blbosti o tom, ze novy system ma fungovat PROTI ludskej prirodzenosti. Sollow, ktory by ta strcil do WC, kam patria vsetci, co nerozumeju zakonitostiam ekonomickeho rastu? Nash, ktory by ti vysvetlil matematicke zaklady behavioralnej ekonomie aby si vedel, co je zakladom ekonomickeho cyklu? Kuznets, ktory vypracoval zaklady teorie ekonomickych cyklov, ktore ty povazujes ze natolko nespravne, ze by nemali existovat vobec?

Ved ty o laureatoch nobelovej ceny za ekonomiu nevies vobec nic, akurat co si zachytil niekde na stranke noveho casu, ci kde. Tak bud tej slusnosti a neskusaj sa tvarit, ze vobec tomu rozumies a ze ide o "tvoje" navrhy a riesenia. Nic z toho nie je tvoje, okrem schopnosti skopirovat utrzok nejakeho textu.

Ale pre mna za mna....daj mi sem link na konkretne navrhy konkretneho cloveka, ktory tomu snad rozumie trosku viac nez ty. Lepsie sa mi bude vyjadrovat k nazorom ekonoma, nez k nazorom insitneho amatera.

Zverejnené

Samozrejme, že vyslovil, aj som tu dal odkaz na clanok kde to tvrdi, pokory by si potreboval ty, pretože myslenie ti nejde. kedže ani nevies ake je to riešenie nateraz.

Zverejnené

Daj mi sem pls. este raz ten link, nech si precitam nieco trosku rozumnejsie nez klasicke hluposti, oki? Vdaka :)

Zverejnené

co si chces precitak ako sa monetarizuje dlh? :) ved vravim, že ty ani nevieš čo tvrdim, ale hned vies kto je zachodovy blbec. A samozrejme to k čomu som dospel ja tu v debate som neobkukal od tvojich velikanov, ty co si neprecitas na to nedojdes, to je ten rozdiel medzi nami dvoma.

Zverejnené

Nie.

Si pisal, ze udajne "tvoje" navrhy su navrhmi nejakeho laureata nobelovej ceny za ekonomiu. Tak mi daj meno a link na tie konkretne navrhy, nech sa pozriem na slova ekonoma a nemusim citat popletene haluze kadejakych nevzdelanych amaterov.

Zverejnené

Tak si pohladaj sam ty znalec ekonomie, aby som este za sasa hladal, ked je tu najmudrejsi, nech si pohlada sam.

Zverejnené

Ale no. Daj mi meno toho laureta, dobre?

Pretoze Friedmann je laureat nobelky, co urcite taz vzdelany niekto ako ty urcite vie. A urcite vies, ze absolutne nesuhlasi s tvojimi vymyslami a nutnosti prerobenia celeho financneho systemu na....nejaku haluz. Takze s Friedmannom suhlasis? Super. Ak s niekym inym, povedz meno a linkuj jeho slova.

Alebo suhlasis s Hayekom, ktory mal tiez nobelku a tvrdil, ze stat by mal zasahovat len minimalne - a nechat nech sa trh vysporiada s cyklami a krizami? Ano? Suhlasis s Hayekom? To ma tesi.

Alebo uz nevies s kym suhlasis a nevies s cim suhlasis? U teba by som si tipoval skor toto...ale kedze ta nechcem stale len obvinovat z vymyslania a nevzdelanosti, slusne som sa opytal, ktoreho ekonoma a ktore jeho navrhy myslis. Jeho meno a jeho navrhy. Ibaze by si si to vymyslel a nemohol mi to preto dat, vsak?

Zverejnené

1. Neobvinuje financny system ako taky, ale len obmedzenia vramci EU, ktore su politicke a proceduralne. Spravne. Ale nijake nariekanie nad celym a celosvetovym systemom ako si predvadzal ty.

2. V uvodnej vete je kritizovany zlaty standard ako nepruzny a veduci ku krize. Spravne. Presne na rozdiel od teba, ktory si opakoval, ze by sa mal zlaty standard vratit.

3. Tvrdi, ze treba tlacit viacej penazi. Tu nesuhlasim, ze neexistuje inflacne riziko, ale suhlasim, ze rovnako ako EFSF je to nutne zlo. Na rozdiel od teba, ktory si kritizoval tento system, ze je postaveny na tlaceni nekrytych penazi - on tvrdi, ze tlacenie nekrytych penazi je dobra vec.

A typicke je, ze si nedokazal nalinkovat priamo Krugmanove slova, ktore by boli asi pre neekonomov nezrozumitelne a link je jedine na sprostredkovany a zjednoduseny clanok. A potom si kadejaky simpanz mysli, ze tomu rozumie, ked si precita dvojodstavcovy vycuc.

No v zasade, pokial s Krugmanov suhlasis, tak OK. Nestazuj sa na system, ale na politikov. Prestan bluznit o zlate. Prestan nariekat nad tlacou nekrytych penazi. A som rad, ze si si vybral prave tohoto - pretoze Krugman je predstavitelom skoly, ktora robi presne to, co ty tu kritizujes. Prča :)

Zverejnené

Ale hlupakom sa neda vysvetlit, že ja hovorím o dvoch rovinách. V jednej hovorim, že cely system nie je dobry, popisujem k comu vedie ake su tam nastrahy. V druhej rovine hovorim o tom, čo by trebalo urobit , aby nedoslo ku kolapsu. kedže ty nie si schopny odlisovat vety a myslienky, tak len neustale fabulujes a snazisa sa za kazdu cenu zosmiesnovat spoludiskutujuceho a potom sa divis, že sa ti to vracia.

A kedže si uplny .... tak ani nevieš, čo kritizujem.

Zverejnené

Ale hlupakom sa neda vysvetlit, že ja hovorím o dvoch rovinách.

Ehm. Takze ty sa odvolavas na laureata nobelovej ceny aby si zamaskoval, ze v skutocnosti tvoje neekonomicke haluze nijaky laureta nobelovej ceny netvrdi, ze? To je podvod :)

Krugmana si uviedol ako ekonoma, ktory tvrdi to co ty. Je proti zlatemu standardu. Je za sucasny financny system. Uznava vyhody spolocnej meny. Za vinnikov krizy oznacuje konkretne kroky konkretnych statov. Je za tlacenie nekrytych penazi.

Sa stavim, ze si priamo od neho nic necital, alebo to absolutne nepochopil. Ako vravim - skusil si sa zastit ekonomom, ktory tvrdi presny opak toho, co ty. Nefabulujem. Naozaj chces, aby som ti sem dal linky priamo na Krugmanove clanky, kde bude pisat nieco uplne ine ako ty? Kludne to urobim :) .....ale aspon si nebudes vymyslat, ze nejaky laureat nobelovej ceny tvrdi to co ty.

V rovine kde pises, ze cely system je zly...ide o pseudoekonomicke blaboly, nezmyslenosti.

V rovine kde pises o tom co treba robit len kopirujes slova inych bez toho, aby si im rozumel a pritom su v protiklade s tvojou kritikou.

Ale z toho si nic nerob. Aj tu mame nemalo studakov, ktori si myslia to iste, vacsinou do chvile, nez to musia spracovat - a potom vacsinou sami zmenia nazor. Rozdiel je ten, ich prinuti system rozmyslat a nie len papagajovat.

Zverejnené

vravim, že si tupec. vsak sa pozri ty exot o par stran dozadu co som tu navrhoval? nevies lebo sprosto kecas, nic ine totiz nevies robit na fore. Ja som predsa hovoril o rozsireni kompetencii ECB ako ma FED a o DAROCH o peniazoch, ktore posluzia na znizenie dlhu alebo jeho odpisu.

Zverejnené

Takze TUPEC? Tssssss.....to je zase priama vulgarita. To znamena, ze nadejny student nezvladol kritiku a namiesto argumentov sa utieka k urazkam. Kedze student si nic nenastudoval, ohanal sa menom znameho ekonoma Krugmana - a ked sa ukazalo, ze tento ekonom hovori nieco ine, nez su neekonomicke halucinacie studenta, tak sa tento urazil. Typicke. Ale vacsinou u deti do 11 rokov.

A ano, existuju urcite kroky, ktore mozu vramci EU pomoct. Nepochybne. Ale suhlas s tymito rozumnymi krokmi si nemozno zamienat za suhlas s rozpravkami od Zeitgeistu. Kym to prve su ekonomicke navrhy, to druhe su konspiracne huposti.

Zverejnené

To, že si aky si nie je moj vymysel. Ja viem co pisem a nie su to tvoje dristy na ktore ich obracias ty. ty sa tu ohanas, že to navrhuje zeigeist a pod. to tazko navrhuje zeigeist a konspiratoti "monetarizaciu dlhu". A je tu x prispevkov kde to tvrdim. A ty si si tyuakurat liecil svoju nechapavost, a strasil hyperinfalciami. Kazdy co ma oci a vie si kliknut o par stran dozadu vie, že som písal o daroch, o znizovani dlhu z nicoho. O tom, že pozicky su menej vyhodne ako dary pretože ich treba vratit a platit za ne urok, takze hovorim o krizovom rieseni. To je len technicka vec, ci sa odpise dlh, alebo ho kupi centralna banka. Ja som hovoril dokonca, že može samotna centralna banka poskytnut na priamo peniaze statom, ktore by sa inak nedostali zo zajatia dlhov, alebo ich nedokazali znizit. A kedze sa zmozes iba na prekrucanie, tak sa tu potom takto bavime.

Zverejnené

Hej, hej, narazal som na tie mudrosti typu zly, neprirodzeny financny system, blabla.....no proste cely zeitgeist. Tvdenia, ze dokonaly system ma byt proticyklicky a proti ludskej prirodzenosti je ale asi naozaj tvoj vymysel. Student si vymysla vlastne teorie bez toho, aby sa naucil zaklady.

No a pisat, ze by sa ldhy mali znizovat pomocou darov a obrovskym tlacenim penazi je klasicky inflacny scenar. Tu ani nemusim nic prekrucat, je to dalsi zaklad ekonomie. Student sa stale vyhyba nastudovaniu zakladov.

Nuz a v podstate to co pises sa uz zcasti deje. Mozno sa zasahy ECB este zvysia, ktovie? Ale toto si nemozno zamienat s vymyslami o zlom celom systeme a peniazoch co miznu z obehu. Kym to prve su normalne ekonomicke navrhy, to druhe su vymysli stvorene popletenymi konspiratormi, nepodlozene ani jedinym prikladom z reality.

Zverejnené

To, že by mal byt penazny system proticyklicky som napisal dnes. A co? co ty vies co je dobre a co nie? ty sa drzis iba svojich zauzivaných dogiem ja rozmyslam volne a nemam problem napisat nieco co ma napadne. ty vsak neustale prekrucas. Kde som kedy napisal akekolvek mnozstvo tlacenia penazi. Ty si chory clovek, co si vymysla sprostosti a obvynuje z toho druhych. KDE SOM TO NAPISAL AKEKOLVEK MNOZSTVO?

A tiež nevies ake mnozstvo penazi by mala cntralna banka pouzit na zachranu zlej situacie. Nevies. Lebo si taraj, gagaj a nic ine nevies len kopcit co vymysleli druhy. A v diskusii vies prekrucat a neustale niekoho napadat a zosmiesnovat, a co ze poviem svoj nazor na teba, to je jasne kazdemu, ze si .., Mne je jedno ci sa to paci moderatorom, nech si to tu moderuju a nech ta chrania, aby si nahodou neutrzil nejaku poznamku na teba.

Zverejnené

To, že by mal byt penazny system proticyklicky som napisal dnes. A co? co ty vies co je dobre a co nie?

Ano. Rozdiel medzi nami dvoma je, ze ja viem. Takze napriklad viem, ze financny system minimalne poslednych 20 rokov v USA a EU bol proticyklicky a pomohlo to dnesnej krize. Kto o tom nechyroval, je na tom blbo.

ty vsak neustale prekrucas. Kde som kedy napisal akekolvek mnozstvo tlacenia penazi. Ty si chory clovek, co si vymysla sprostosti a obvynuje z toho druhych. KDE SOM TO NAPISAL AKEKOLVEK MNOZSTVO?

Ved som ta necitoval, ze? Takze si napisal nejake hypoteticke mnozstvo, ktore by stacilo na splatenie vsetkych dlhov ako dar? Alebo si myslel sto euro ako dar? Alebo stoosem euro? Miliardu? Bilion? Nenapisal si nic. Len alibisticky prazdne vyjadrenie, pretoze konkretne cislo sa neda napisat a mohol by si byt na tom nachytany.

A tiež nevies ake mnozstvo penazi by mala cntralna banka pouzit na zachranu zlej situacie.

Nie, to nevie nikto. Ale vies - kedze si ekonomiu nikdy v zivote nestudoval a vsetko co vies je len pochytene z netu....preco si myslis, ze tvoje hodnotenie niekoho kvalifikacie bude mna, alebo kohokolvek ineho, trapit?

Mne je jedno ci sa to paci moderatorom, nech si to tu moderuju a nech ta chrania,

Vzhladom na mnozstvo vulgarit, ktore si tu popisal na moju adresu a vyslovenych uraziek a nadaviek mozes byt rad, ze tu este si. Pravidla slusneho spravania si porusil uz tolko krat, ze si zivy dokaz toho, ze aj vulgarny amater ma svoje miesto na svete. Ale v podstate som tomu rad, pretoze to je len dokazom otvorenosti tohoto fora.
Zverejnené

Nenapisal si nic. Len alibisticky prazdne vyjadrenie, pretoze konkretne cislo sa neda napisat a mohol by si byt na tom nachytany.

Nie, to nevie nikto. Ale vies - kedze si ekonomiu nikdy v zivote nestudoval

Ked niekto nedodržiava zakladnu logiku, tažko ho inak nazvyt , nech ma teda spravne pomenovanie. Ved nemozu byt na planete len chytrí.

Výrok A, nepovedal si kolko, a stale si to žiadal

Vyrok B, to nevie nikto

Tak sa skus nad sebou trocha zamysliet skor ako pustis dalsu perlu o nedoukoch. totiz vedomosti ti nepomozu, ked ich vies iba memorovat.

dovod preco som ta tak nazval, je prosty, neustale zosmiesnujes a napadas, nie vulgaritami, ale prekurucanim a hovoris v tretej osobe, pricom to jasne venujes mne, to v pravidlach nemas, ale to je horsie ako venovat to tomu diskutujucemu. Pretože si iba prekrucac a to TI ZIADEN moderator nekontroluje, inak by si bol prvy co odtialto vypadne.

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov