robopol Zverejnené 7. Október, 2011 Autor Zverejnené 7. Október, 2011 vedies zbytocnu debatu, ty si ako bukovan, odpoveda na inu otazku, inu temu. zober si príklad iný mistr logik, ked mas velký dlh a platiš aj masný úrok, tak sa ti darí lepšie ako bez neho? Ludia co nevedia ratat su tu zbytocní na debatu, ak správa dlhu nie je nulové číslo a úrok nie je nulové číslo, tak to záťaž je. A to nehovorím, že splatením dlhu ti peniaze Z TVOJEJ ekonomiky odchadzaju k veriteľom a TEN ich nemusi investovat do tvojej ekonomiky.
xenocide Zverejnené 7. Október, 2011 Zverejnené 7. Október, 2011 Tema je - penazny system. Tema je - iny penazny system, ktory zazrakom vyriesi dnesnu krizi. Tema je - ze cela kriza je sposobena udajne zlym penaznym systemom. Takze pisem k teme :) Uviedol som priklad Slovenska - k teme.Tento priklad ukazal, ze Slovensko sa zadlzuje, pretoze ma vacsie vydavky ako prijmy. Je to priklad k teme, a celkom pouzitelny. Takze by bolo proste jednoduche zistit, aky by to mal byt zazracny "iny" system, ktory by umoznil minat viac nez su prijmy - bez zadlzenia. A pokial by sa v tomto inom systeme minalo menej nez su prijmy - ide o logicky a spravny pristup, kvoli ktoremu nie je treba menit system, pretoze to je mozne aj dnes. Akurat to tak trosku boli. PS. V priklade vyssie je z deficitu odpocitana suma na spravu uveru.
tyso Zverejnené 7. Október, 2011 Zverejnené 7. Október, 2011 robopol, odpisanie dlhu je dar. Kazdy dar je fajn. Ale nesuvisi to s problemom. Aj ked u grecka sa dostalo tam ze uz nejde o dar ale o priznanie skutocnosti ze nemaju ako dlh splatit.
xenocide Zverejnené 7. Október, 2011 Zverejnené 7. Október, 2011 Nuz, vela nechyba a v presne rovnakej situacii ako grecko by kludne mohlo byt portugalsko, irsko ci spanielsko. Ale este zopar inych krajin. Preto, lebo bez dlhu nedokazu financovat svoju beznu existenciu - a vhladom na nedoveru by uroky len rastli a rastli. Teda, pokial by to vobec pomohlo, pretoze v greckom pripade snad okrem ECB im nikto pozicat ani nechce, bez ohladu na urok.
robopol Zverejnené 7. Október, 2011 Autor Zverejnené 7. Október, 2011 No ja som trocha inak myslel, nie odpisovanie dlhu. nateraz sa deficit financuje požičkou s úrokom. Ja som navrhoval niečo na spôsob, že takýto deficit by bol priamo doplnený z ECB na účet štátu, bez vydavania dlhopisu. Tieto peniaze by však už len z princípu urobili väčši osoh, netrebalo by ich vratit a nebol by na nich úrok. inflaciu by sposobili rovnaku ako uverove peniaze s tým rozdielom, že tieto peniaze nevytvaraju deflacne tlaky ked sa peniaze vracaju veriteľom. Bola by to nezatazena financna injekcia a nesposobila by záťaž. Prečo vznika deficit (tak tu je veľa faktorov). Ja si myslím, že velký faktor tu zohráva aj že pasomnica sa na nich statočne priživuje. nehovorím o efektivite takto vložených prostriedkov, zle investície a pod.
xenocide Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 nateraz sa deficit financuje požičkou s úrokom. Ja som navrhoval niečo na spôsob, že takýto deficit by bol priamo doplnený z ECB na účet štátu, bez vydavania dlhopisu. To nedava velky zmysel. Kde berie ECB peniaze? Ty navrhujes, aby ich vlastne tlacila bez obmedzenia, hehe. No dobre - fakt, ze sa musia nejake dlhopisy predat, znamena, ze existuje nejake obmedzenie. Ak nikto nechce pozicat, tak mas smolu - a niektore krajiny to casto zistuju. Spominany navrh je strasne zly, pretoze by to znamenalo automaticke poziciavanie, ci darovanie. Proste nejaka krajina chce miliardu, alebo dvadsat - tak ich ECB vytlaci a bude to. Alebo sa stanovi nejaky limit? Tak potom kazdy vycerpa limit tak ako to pojde. Inflacia ako v Zimbabwe. Alebo by sa rozhodovalo o ucelnosti? No uz vidim, ako by slovaci suhlasili, ze komisia zlozena z madara, cecha, portugalca a nemca bude rozhodovat, ci mame my pravo na nasu miliardu. V podstate cely navrh spociva v tom, ze by sa vyvolala obrovska inflacia. Nonsens. Prečo vznika deficit (tak tu je veľa faktorov). Ja si myslím, že velký faktor tu zohráva aj že pasomnicaMedicina je medicina. V ekonomika vznika deficit ked sa mina viac, nez su prijmy. Take primitivne, ze to vela ludi nedokaze vypustit z ust, vsak? :) A na co sa mina? Staci si pozriet zlozenie rozpoctu a zistis to a nebude sa treba tvarit tak premudrelo zahadne. TO nie je kvantova fyzika, mas to rovno vseto pred ocami, do posledneho centu.
robopol Zverejnené 10. Október, 2011 Autor Zverejnené 10. Október, 2011 Klasika ale xenocide. 1. nudzove riešenie, ktore pomôže odštartovat ekonomiku neznamená, že sa odteraz bude deficit vykryvat z ECB2. zle riešenie, ktore vyvola hyperinflaciu, no super, a prečo nevyvolala ta ista suma penazi z pôžičiek hyperinflaciu? na to ma iste logik tiez jednuduchu odpoved.3. Znova jednoducha logika, ktoru isti ludia nie su schopný pochopiť. Ak je DAR aj podla logika lepši a menej zaťažujúci ako pôžička s úrokom, nebude sa tvarit, na konci, že je horší. A nezmysly typu zimbabwe, ktore tu často spomínaš, nemajú s tým čo robit, pretože tu ide o krajné riešenie, lebo pôžičky s úrokom nezaberujú a sú ZATAZ pre krajiny s ekonomikou na pokraji krachu. A kedže pasomnica ta štatna pasomnica, ktorá užiera túto spoločnosť, mecenaši v pozadi čo sa krmia na štatnych zakazkach, ludia čo vytvaraju obmedzenia a korupciu, neefektivnost, to je TA PASOMNICA, ktorá nás tolko stoji, tu nie je problem, že nemame na skolstvo a zdravotnictvo. Bude dost, ked pasomnica nebude mať možnosť sa krmit zadarmo na ukor tejto spolocnosti.
xenocide Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 ???? Ten genialny plan spociva naozaj v tom, ze ECB bude tlacit lubovolne mnozstvo eur ake si krajiny poziadaju? Wow :DMugabe tiez pouzil toto krajne riesenie a uspech sa dostavil - v krajine je dostatok penazi :)
robopol Zverejnené 10. Október, 2011 Autor Zverejnené 10. Október, 2011 A kde som napísal ľubovolné množstvo? kde som napísal všetky krajiny? kde som napísal na čokolvek? Samozrejme ty nedokažeš rozlišiť medzi tým, že nudzové riešenie nie je bežné riešenie a PENIAZE neodstrania problémy. Ak však je problem aj v peniazoch a v splacani, tak peniaze môžu pomoct. A problem je aj v peniazoch, zadlzenost krajin je obrovská, ekonomika nestaci vykryvat deficit, takže NIE je jedno riešenie a URCITE peniaze takto uvolnené by mali ist najmä na podporu investicii a oživenie ekonomiky, lenže nateraz ekonomiky nemaju ani na to čo už existuje. A každa pôžička s úrokom na to aby vobec existovali je dalšia zaťaž pre ne. Ja som nikdy netvrdil, že peniaze zmenia ekonomiku, zmenia ju dobre investicie a ozdravená štatna správa, návrat k volnemu thu bez korupcie, uplatkarstva, pochybných tendrov atd.
xenocide Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 Tak potom...ake mnozstvo? A pre ktore krajiny? A na co? :D Prirodzeme, pojem "nudzovy" dokazem rozlisit, ale nevidim nijake vyhody toho tvojho superinflacneho planu. Mohol by si napriklad ktore krajiny by si peniaze zasluzili a ktore nie (slovensko ano, vsak? alebo aj grecko?)...ake mnozstvo by si zasluzili (sto euro rocne? desat miliard?)...kto by o tom rozhodoval (nevoleni uradnici v bruseli?)...a kto by kontroloval ucelnost (nevoleni uradnici v bruseli? alebo by si greci sami kontrolovali seba?). Aky by bol rozdiel oproti napr. sucasnym eurofondom? Tie su presne to co ty tvrdis. Rozdeluje ich EU a bez urokov. Je ich obmedzene mnozstvo. Nedostane ich kazdy. Su len na konkretne ucely. Takze vlastne len chces rozsiris program eurofondov aby v nich bolo ovela viacej penazi, nieco take? :)Ak nie nieco take - tak kde mas rozdiel? :)
robopol Zverejnené 10. Október, 2011 Autor Zverejnené 10. Október, 2011 Eurofondy? To je však diskutabilne, ak ti niekto da peniaze "centralnym planovanim" na druhej strane ti však da obmedzenia a koty, na ktorých strácaš, tak je diskutabilne, ci vlastne eurofondy nie su dalsia ZATAZ. A to nehovorím ake praktiky panuju v eurofondoch a ICH UDEJNE PROBLEMOVE CERPANIE. Grecko sa nevyhrabe bez pomoci, a ak sa zatazia este vacsim dlhom s urokom, idu totalne do zahuby. Problemových krajín v eurozone je dost. A ja tu nebudem tvrorit koncepciu na fore ako presne by to malo byt. Hovorím o prvom kroku a zvrate. DAR štatom, ktoré nie su schopné sa vyhrabat z dlhu dalším dlhom. A tieto peniaze poskytnut, keď pojde do tuheho. Greci či ine krajiny musia PRNIEST koncepciu ozdravenia verejných financii a programu nejakých investicii, na zakalde toho sa potom rozhodne kolko, kedy a do čoho pojde DAR z EU. A pozor na to, ak utopime jeden stat, tak sa to prenesie na dalse.
xenocide Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 DAR štatom, ktoré nie su schopné sa vyhrabat z dlhu dalším dlhom. A tieto peniaze poskytnut, keď pojde do tuheho. Greci či ine krajiny musia PRNIEST koncepciu ozdravenia verejných financii a programu nejakých investicii, na zakalde toho sa potom rozhodne kolko, kedy a do čoho pojde DAR z EU. Ahaaaa.... :D Takze ked bude mat niekto problemy, tak bude mat istotu, ze dostane DAR z ECB - teda obrovsku sumu (mala nepomoze), ktoru nebude musiet vratit (inac by to nebol dar) a nebude ani urocena. Co je v podstate super, pretoze pokial sa niekto dostane do problemov, ma takuto vybornu istotu. Zcasti to zmysel dava. Ale nevymyslel si vobec nic noveho, to ten pocit mas len preto, lebo si asi trosku necital poslednych zopar rokov spravy. Ked sa hovori o odpusteni greckeho dlhu, pojde presne o toto - dostali peniaze, ktore nevratia, takze by to nebola pozicka, no dar. A prirodzene, musia predstavit nejaky plan, ako sa napravit. V podstate ten plan aj predstavili. A je to len nudzove opatrenie, nebudu sa odpustat dlhy vsetkym. A tak isto sa rozhoduje o tom, kolko este penazi dostanu a kolko sa im odpusti. Takze obrovskou oklukou si sa dopracoval k podpore EFSF, ale nasobne vacsieho a s mensimi kriteriami :)
robopol Zverejnené 10. Október, 2011 Autor Zverejnené 10. Október, 2011 Ja nehovorim, že som vymyslel niečo nove. Ja hovorim o zachrane. A to je momentalne situacia, ktora realne hrozi. Nepomožu operácie na volnom trhu, to nie je to čo zaberie. A samozrejme takto to nemôže fungovať, že štat bude mať istotu, že ked bude hospodarit zle tak ho niekto zachrani. Nikto však nechce z bežných ludi, aby doplatili aj ti, čo pracuju a stratia pracu, čo sa snazia a musia niest dosledky ich zlej politiky. Tieto peniaze musia byt podmienene zmenou a to radikalnou zmenou. A ako som povedal, musia prist s koncepciou radikalneho ozdravenia statnej správy a nových investičných moznosti, proste možnostii čo robit su, aj to čo robit. Tam problem nie je. Ak krajina pride s koncepciou ako a bude mat vysledky tak jej EU ako spolocenstvo ma ako pomoct.
xenocide Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 No ved prave. Nevymyslel si nic nove, co by sa velka cast europy uz nejaku dobu nesnazila zrealizovat....a proti comu by vela ludi (aj tu na fore) hlasne neprotestovalo. Kludne si sa mohol do relevantnej temy pridat a vysvetlit, preco je euroval nutny, nech na to nie som sam :D
robopol Zverejnené 10. Október, 2011 Autor Zverejnené 10. Október, 2011 ale ja nesuhlasím, aby pomoc vznikala zo zadlženosti + úrok. Ja hovorím, že nie, nebudeme sa a nepotrebujeme sa zadlžovat, aby sme mohli efektivne pomoct problematickým krajinám. My taktiež potrebujeme pomoc.
xenocide Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 Ved dobre - preto vravim, ze ty zastavas formu EFSF, ktora bude maximalne benevolentna. Euroval by proste daroval stovky miliard tym, co by ich potrebovali. Ale pozical a potom odpustil dlh, co je presne to iste.
robopol Zverejnené 10. Október, 2011 Autor Zverejnené 10. Október, 2011 Ja som nenapisal nic o benevolencii, tak mi to nevkladaj do ust, podmienil som to za akych hrubych okolnosti by EU mohla dat dar na oživenie ekonomiky. Momentalne však hovorím, že nedokazu pokryt ani svoje vlastne vydavky, a žiadne take nasilnosti nemusia vznikat, masivne prepustanie a vyhadzovanie ludi na ulicu, konfiškovanie a pod. Ja nie som za ziadnu benevolenciu. Nie som idiot, aby som tu pisal, že peniaze všetko vyriešia. Peniaze môžu pomoct ak je plan zmeny a samozrejme musi ich krajina zacat riesit a vytvarat nove investicne moznosti a pracu pre ludi. Inak je to zbytočne.
xenocide Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 No, darovat desiatky alebo stovky miliard je dost benevolentne - oproti zvyku to poziciavat. Takze si toto sovo nepouzil, ale predsa som ta necitoval. Len som spravne povedal, ze tvoja predstava obdarovavat problematicke krajiny miliardami je benevolentne. Urcite benevolentnejsie ako poziciavat. A nemusis sa rozculovat, nie si jediny, kto to takto vidi. No a co? Ked mozeme peniaze "vyrabat", tak sa ich proste vyrobi kolko je prave treba a tie sa daruju tomu, kto ich prave bude potrebovat. Jednoduche ako facka.
robopol Zverejnené 10. Október, 2011 Autor Zverejnené 10. Október, 2011 Pre mna su peniaze prostriedok nie ciel, a ja som si istý, že sú v stave, kedy už nedokažu niesť ďalšie dlhy a úroky, vyžerie si to obyvateľstvo, ktoreé stráca motiváciu niečo tam robiť, akurat to vedie k nasilnostiam a občianskej vojne, to by bol rozklad krajiny. A to nechce nikto normalny.
robopol Zverejnené 2. November, 2011 Autor Zverejnené 2. November, 2011 mame tu dalsie dielo konspiratorov o tom, co je pricina globalnych problemov
xenocide Zverejnené 2. November, 2011 Zverejnené 2. November, 2011 No, youtube nespustim, ale predpokladam, ze to bude zase nieco uplne zasadne a prevratne.... :D
robopol Zverejnené 2. November, 2011 Autor Zverejnené 2. November, 2011 tak si to vyhladaj cez iny portal. ide samozrejme o zasadne paradigmy ekonomiky a monetarneho systemu. myslim, ze im stupa popularita, uz maju aj dabing.myslim ze pritvrdili :)
xenocide Zverejnené 2. November, 2011 Zverejnené 2. November, 2011 Mozno vyhladam vecer :) Ale v zasade je 99% ekonomickych konspiracnych teorii na jedno kopyto - zmes anarchizmu, pseudokrestanskeho moralizovania proti uzernikom a obchodnikom, komunizmu a ludditov, ktori sa boja cohokolvek noveho. To zvysne 1% su teorie o tom, ako sa novodobi komunisti pokusaju ovladnut cely svet a likviduju jeho ekonomiku. Pre odidve skupiny plati, ze pricinu vsetkeho zleho hladaju vzdy "vonku" u niekoho ineho a nedokazu si priznat vlastne chyby, ktore boli urobene pri plnom vedomi. Slovaci ukazuju na lenivych grekov, lenivi greci na imperialistickych nemcov, imperialisticki nemci na imperialistickych americanov, imperialisticki americania na svetovladne banky, bankari na politikov narusajucich trh, podla moznosti sa este mozeme stazovat na snahy OSN zaviest svetovu vladu, ak chceme mozeme sa obratit proti Cine, ktora si chce kupit cely svet. WTF? Teoreticky je mozne, ze tento pripad bude prvy rozumny, ale naozaj tomu velmi neverim.
robopol Zverejnené 2. November, 2011 Autor Zverejnené 2. November, 2011 Pozri si to, az mas insipiraciu :) V zasade stavaju na tom, že trhove hospodarstvo a penazny system je postavený na zlej paradigme. Proste nasli problem v tom, ze uplne kompletne je cele trhove hospodarstvo a penazny system postavený zle. Je to podane volne, detaily maju sice prekrutene ale dolezite su tie paradigmy. Ale to, že nam tecie globalne do bot, ze mame postavený svet na spotrebe, teda, že system je nastavený na zvyšujúcu sa spotrebu a pod.
xenocide Zverejnené 2. November, 2011 Zverejnené 2. November, 2011 V zasade stavaju na tom, že trhove hospodarstvo a penazny system je postavený na zlej paradigme. . Tou paradigmou myslia ludsku prirodzenost? Asi zase nejaki experti, ktori vymysleli dokonaly system, akurat by kvoli nemu museli vymenit zopar miliard ludi a hlavne zaviest diktaturu :) Ale to, že nam tecie globalne do bot, ze mame postavený svet na spotrebe, teda, že system je nastavený na zvyšujúcu sa spotrebu a pod. Dobre ranko :) Aj stredoveky kovac potreboval, aby jeho vyrobky niekto KUPOVAL, takze ludska spolocnost bola vzdy postavena na spotrebe. Co si myslis, z coho zil pestovatel obilia v starovekom egypte? Co nespotreboval sam, to predal - a za to si kupil napriklad maso alebo motyku. Ved vravim - ak je toto udajne tou zlou paradigmou, tak ide o len o dalsiu zmagorenu haluz.
Odporúčané príspevky