Skočiť na obsah

Úroky, peňažný systém

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Co sa tyka urokovych sadzieb - tam ta zavislosti zdaleka nie je taka automaticka

Ked sa zvysi zadlzenie krajin a neodstrania deficity, urcite pri sucasnych sadzbach klesne dopyt(minimalne z mimo EU) po EU dlhopisoch(Nemecka, Slovenska, Finska apod). Takze sa zvyssia sadzby. A to sa premietne opat do deficitu.
Zverejnené

Uhm, ale nie je to automaticke... este raz - zober si priklad USA, EU, Japonska z poslednych rokov a uvidis, ze komercne sadzby aj napriek monetarnej expanzii, zvysovaniu zadlzenia a deficitom velmi nerastli.

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

No zdá sa, že predpoklad dlh zachranovat dalsim dlhom je neodvratitelna cesta ku kolapsu. Vývoj nasvedčuje na trhoch veľkú neistotu a zrejme vývoj predznamenáva dalšiu rozsiahlu vlnu poklesu, pokial nepride nejake zaujimavé riešenie. No mam pocit, že tento scenar je nejak dopredu naplanovaný a ten zacne kolapsom grecka.

Zverejnené

Takyto sposob refinancovania moze byt casto uspesny - aj ked hlavne vo firemnej sfere. Ale netreba to automaticky zamietat z nejakych ideologickych dovodov - pokial je novy dlh v niecom vyhodnejsi, tak preco nie?

A momentalne pochybujem, ze by sa dialo nieco "naplanovane". Nikto nevie co bude za tyzden a vsetci improvizuju. Rocvnako nikto nevie co sa bude diat po pripadnom kolapse grecka, ani ako toto bude vyzerat.

Teda - pokial by si sa nerozhodol za vsetkym vidiet cinanov, pretoze ti by na tom mohli ziskat najviacej :)

Zverejnené

Uspešnosť refinancovania ešte väčším dlhom a podobným úrokom je často iba jedina možnosť ako zaplatať dieru v rozpočte. To samo o sebe nič nezmení. Tvarime sa ako keby tie peniaze neboli, že máme obmedzenie. Lenže peniaze v dnešnej dobe nie su komodita, ktorú treba vyťažiť a pod.

Úspešnosť nejakej zmeny prichádza najskôr v identifikácii problémov a ich príčin. A následne nejakého rozumného riešenia. Kedže nepanuje zhoda, čo je zle, čo je príčina a pod. je to začarovaný kruh. Ja som tu dal zopár súvislosti, že problémy sú už v samotnom peňažnom systéme (nie len tam). kedže ani tu nepanuje zhoda, ani u odbornej verejnosti, ako si potom možeme rozumne pomocť?

je to tak citlivý systém, ekonomiky sú previazané a pád jednej z nich odštartuje problémy v iných.

V každom prípade v peniazoch nie je problém, tvárime sa ako keby iba tam bol problém, že odkiaľ ich zobrať a pod. Ja si pevne stojím za svojím tvrdením, že v peňažnom systemé je podraz. vymenoval som tu dookola aspekty toho systému. Suvislosti, ktoré sa nedajú odškriepiť. Je to ponziho schema, nie je to moj vymysel.

Zverejnené

Uspešnosť refinancovania ešte väčším dlhom a podobným úrokom je často iba jedina možnosť ako zaplatať dieru v rozpočte. To samo o sebe nič nezmení.

Este raz. Read my lips :) Pokial ma dalsi uver lepsie podmienky ak povodny, je to krok spravnym smerom. Rovnako, pokial takyto novy uver umozni pokracovat v cinnosti a pripadne splacat uver, preco nie? Akurat to musi byt rozumne manazovane. Mas tisice a tisice prikladov z praxe. Ale prirodzene, hlavne firemnej - tam sa na rozdiel od politiky rozmysla castejsie.

Úspešnosť nejakej zmeny prichádza najskôr v identifikácii problémov a ich príčin.

Ono je to v podstate jednoduche az hanba. Zadlzene staty su tie, ktore maju vacsie vydavky ako prijmy. Takze treba riesit tento rozdiel.

V každom prípade v peniazoch nie je problém, tvárime sa ako keby iba tam bol problém, že odkiaľ ich zobrať a pod. Ja si pevne stojím za svojím tvrdením, že v peňažnom systemé je podraz.

Trosku schizofrenicke vyjadrenie. V peniazoch nie je problem, v penaznom systeme problem je? Ono...ale v podstate ano. V eurovej mince naozaj nie je nijaky problem, ani v 10-eurovej bankovke...takze heureka? :)

A ano, v systeme, kde desatrocia niekto (osoba, firma, stat) mina viacej ako ma prijmy, je zasadny problem. Takze tento treba vyriesit. Ze ano?

Zverejnené

Riešenie, ktoré som tu nedavno navrhol by bolo účinnejšia ako akekolvek ine riešenie cez pôžičky. Strašilo sa tu inflaciou a pod. Centralne banky to môžu zvratit, lenže tak trochu to znie ako komedia, prizeraju sa, a zrejme sa aj budu prizerat. To tu musim ja navrhovat riešenia :) (iba zartujem)

tato kriza vychadza zo zadlženosti štatov, kedže aj verejnosť ma velké dlhy, tak proste nepomože další dlh s ďalším úrokom, keď nevladali splacat stare menšie dlhy.

A stale pani nepochopili, že to prepustanim nevyriesia, proste musi prist PROGRAM, PLAN ako ozdravit verejne financie a to zasadne, hladat ine riesenia, moznosti, prilezitosti ako vytvorit efektivitu "LENZE TU NIE JE ZAUJEM" . Politici hlavne nahanaju svoje osobne vyhody a ciele.

Zverejnené

"Riesenie" skrz inflaciu si "nenavrhol" ty, ale spomina sa uz dost dlho ako jedna z moznosti :)

To len...vies...navrat na zem :)

A nevyhovaraj sa len na politikov - skus ludom vysvetlit, ze by im trebars stat nemal platit tolko kadejakych veci - ved ich predkovia prezili bez dochodkoveho, socialneho, zdravotneho poistenia, a milionov inych veci. Napriklad. Vina politikov? Ach ano - okrem ineho v tom, ze ludom davaju to, co ludia chcu. Pche.

Zverejnené

to v zasade spravne, europsky problem je v zadlzeni statov. A tieto dlhy uz obmedzuju schopnost rast a dlhy splacat. Lenze slovo nie je zaujem je divne, pretoze ten kto nema zaujem su volici. Stale veria ze existuju politici co im prinesu blahobyt, len ich treba nasjt. To vsak nejde, bez uspor to nejde a to sa tyka ich penazeniek.

Zverejnené

lenže to môže byť nezmysel aj zrejme je to paradny nezmysel, že na to nemáme, nemáme na školstvo, zdravotníctvo?

To je mytus, že na niečo nemame. Peniaze sú iba PROSTRIEDOK a vedomosti su produkt, tak ako aj zdravotna starostlivost. Problem je inde, to všetko sa da, lenže potrebujeme systemove riešenie, ako to odosiahnut, aby zdravotnictvo nebolo v troskách. To sa na fore neda vyriesit, ale určite je riesenie, aby nevznikali taketo situacie ked vznikaju deficity.

V zivote som sa naucil jedno, nie su limity. Jedine limity, ktore su sme si vytvorili my ako spoločnost ludi.

Zverejnené

nuz ekonomia stoji na rom ze mame obmedzene zdroje, mozeme ich zvysit ale to sa vola investicia a je to na ukor ineho pouzitia.

A ked uveris ze to tak nie je, tak sa stanes politikom :)

Zverejnené

ci ekonomia na tom stoji nie je take zrejme. Ale zivot na tejto planete ma iste zdroje a technologické možnosti. Ibaže ja som skor chcel naznačiť, že udajny problem je v tom, že nemame na školstvo, či zdravotníctvo je ako hladat rýchlo čierneho petra, hladanie vinnika za tuto situáciu. Iste rozumný človek nebude tvrdiť, že sa nesafari, nesafarilo. Ono neexistuje asi jeden vinnik (jeden problém), je tu viac problémov, ktoré spolu súvisia. ja som hlavne chcel poukazat na penazny system. Peniaze sa vytvaraju z nicoho, neexistuje tovar, ktorý by sme si nemohli kupit z dovodu nedostatku penazi.

Mna stale udivuje, že centralne banky maju silnu kartu a ulohu v tom ako zvratit tieto problémy. Pretože tie problémy sú AJ v peniazoch. Ak ekonomika štátu si neustále berie drahé pôžičky na to, aby fungovala tak riesenie nie je brat si poziciek viac, aby pokryla úroky z minulých pôžičiek. Úroky sú odmena za požičianie penazi (ako to z oblubou nazývas), no zároveň je to záťaž pre ekonomiku. Cely penzany model funguje na expanzii a kontrakcii uverových penazi a TAM je aj nadväznosť na hospodárske cykly. Zrejme by bolo zase jednoduché tvrdit, že to jediny dovod, pretože ich bude zase niekolko.

1.Ale zhodneme sa tu hadam všetci, že štat hospodari neefektívne, že sa tuneluje, je premrsteny štatny aparát. Asi by sme mohli pisat do aleluja, čo všetko nie je idealne.

2. lahko dostupne peniaze, ktore si môže štat zadovažiť, ale mala zodpovednost s nimi rozumne naložit a o to horšie si aj splatit záväzky. To vidím ako dosť vážnu príčinu tohto systému. Jednoducho ZODPOVEDNOST tu nie je. Všetci naslubuju a napožičiavaju si ALE už o par rokov sa len jeden politik vyhovara na druheho. Toto je realny svet NIE EXPERIMENTY na ľudoch a hranie sa.

3. Motivácia ludi pracujúcich v štatnej správe robit veci PRE CELU SPOLOCNOST nie len pre svoj osoh

4. slaba koncepcia, chybajuce systemove riesenia, podpora dobrých investícii, nápadov, vedy, hladanie lepších riešeni, chybajuci schopní ludia na klučových postoch a pod.

atd.

No a potom ten peňažný model, co som tu rozpisoval tiez obsiahlo

• Pridať bod 1
Zverejnené

Strasny nezmysel, ze?...

lTo je mytus, že na niečo nemame. Peniaze sú iba PROSTRIEDOK a vedomosti su produkt,

Je nedostatok vsetkeho, vsetkych zdrojov. Penazi, surovin, ludi, spravnych ludi, casu. O tomto je ekonomika - o vybere z viacerych moznosti. Postavis univerzitu? OK. Ale potom nebudu zdroje na stavbu parku. A podobne. Plati to vzdy a stale a v kazdej krajine. Vsetky zdroje a vstupy su v urcitej miere vzacne a nedostatkove.

Tvrdit ze nedostatok neexistuje a mozeme mat vsetko - je bohapusty, prizemny a dokonale primitivny populizmus, ktory ale na davy nerozmyslajucich nenazrancov zabera...a spusta politikov, blbych, alebo bezcharakternych z toho profituje. A ved sam vidis preco - politikov kritizujes, ale v podstate stojis za tym najhorsim, co reprezentuju.

Mna stale udivuje, že centralne banky maju silnu kartu a ulohu v tom ako zvratit tieto problémy. Pretože tie problémy sú AJ v peniazoch. Ak ekonomika štátu si neustále berie drahé pôžičky na to, aby fungovala tak riesenie nie je brat si poziciek viac, aby pokryla úroky z minulých pôžičiek.

Najvacsi problem u vacsiny krajiny nie su naklady dlhu - ale samotne dlhy. Vynechajme grecko.... Krajiny sa zadlzuju nie aby mohli splacat uroky, ale aby dokazali financovat svoje bezne kazdodenne cinnosti.
Zverejnené

Ale xenocide, ty si to zas pritiahol poriadne za vlasy. Samozrejme, že máme tu na planéte obmedzené zdroje, ktore momentálne využívame. Ja som chcel povedať len to, že peniaze nemusia byt brzda. Brzda sú hlavne možnosti, nápady, dostupné zdroje a pod.

K tým zdrojom. Práve veda a aplikácia vedy otvára aj nové možnosti vo využití zdrojov. Mali by sme viac koncentrovat ako lepsie vyuzivat terajšie zdroje a ich premenu a hladat nové moznosti vo vyuziti zdrojov, ktoré nevyuživame. Ako spoločnosť máme stále možnosti, čo robit, robit to lepšie, lacnejšie, efektívnejšie, tu nie je žiadna ostrá hranica.

Usporiadanie sveta nie je dané ale je vo vývoji. V každej oblasti, či poľnohospodárstvo, priemysel, školstvo, veda je možne stále napredovať. Motivácia je to najdôležitejšie pre spoločnosť. myšlienky a nápady su motorom zmeny, usilovnost a vola ich meni do realnej podoby. Nie je to utopia, je to presne v tom ako som napísal, limity sme si stanovili my.

Zverejnené

Peniaze su tiez zdroj, ktory je obmedzeny. Nie je mozne ich vyrobit nekonecne mnozstvo, pretoze vtedy uz prestavaju platit - viz krajiny, ktore si takto vyrobili hyperinflaciu. Takze nejde len o napr. prirodne zdroje, ale aj o rovnako vzacne peniaze.

A kludne aj ludska praca. Robotnikov mozes poslat stavat skolu, alebo stavat park, ale nie na obidve miesta naraz. Aj den ma len 24 hodin. Takze vlastne stale treba rozhodovat co bude a co nebude.

Zverejnené

Ja som len napísal, že neexistuje limit, ktorý by hovoril, že na tento tovar peniaze nebudu. Je to len vec naše rozhodnutia.

Robotníkov môžem poslat stavat jenu vec, ale tu ide predsa o to, aby ti robotnici mali čo robit. Spoločnosť NEMUSI byt ochrnuta, že nie je práca, nie su peniaze a pod. TO JE MYTUS. Praca bude ked budeme chciet, je tolko možnosti čo robit a PENIAZE nie su žiaden limit, SU IBA PROSTRIEDOK vymeny. To, že sme tomu dali nejake limity, tak len preto, že PENAZNY MODEL ma svoje vlastne pravidlá, ktoré sme mu znova MY vytvorili.

Zverejnené

Ale opakovat poucku ako otcenas moc nepomoze. Peniaze su prostriedok vymeny - za hmtone statky a sluzby. A hmotnych statkov a sluzieb je nedostatok, pretoze je nedostatok prostriedkov, z ktorych tieto vznikaju. Takze vseobecne povedane, samotnou tvorbou penazi sa bohatstvo nezvysi.

Bez ohladu na penazny model.

Ak je viacej statkov, je vacsie bohatstvo - zase bez ohladu na penazny model.

Zverejnené

robopol, pravdu mas v jednom, prace je dost. Kedze nase potreby su nekonecne, tak sa nikdy nemoze stat aby nebol dopyt po praci.

To co sa deje je ze nie je dost prace pri NEZMENENEJ poziadavke na mzdy. Ak sa zle investuje, tak to vedie k nedostatku dobre platenej prace. To vsak nevyriesi centralna banka, to mozu vyriesit len dobre investicie a kriza znamena ze nie su realne zdroje na ne, kedze su utopene v zlych projektoch.

Zverejnené

Ale "praca" nie je zdroj... ak myslis pracu, ktora by mohla byt urobena.

Ekonomicky zdroj je ludska praca - a to obmedzena je. Takze jednou vecou, ktora nie je vobec obmedzena su ludske potreby a tuzby. Vsetkeho ostatneho je v urcitej miere nedostatok.

Takze vramci prekrucania faktov tuto na fore, radsej dopredu zadefinovat co sa "pracou" mysli...pretoze inac ti tu bude o stranku dalej niekto obuchavat o hlavu, ze si tvrdil, ze prace ako vyrobneho faktoru je nekonecne mnozstvo :)

Zverejnené

No to je pravda tyso, ak zle využijeme zdroje na zle investicie, to sposobí problém. No to suvisí s centrálnym riadením štátu, to je bod ktorý som spomínal. Ja som tiež toho názoru, že úloha štátu by sa mala radikálne zmeniť a štát by mal ísť skôr do úzadia. To všetko ma svoje výhody ale aj nevýhody.

A ja som tu dal realnu možnosť ako zlepšiť situáciu s dlhom štátov, je to tu o par stran dozadu. To je samozrejme zamerané iba na peňažný problém. Ak sposobuje peňažný model problém, a on spôsobuje problém, tak sa da ten problém eliminovať. Samozrejme máš pravdu, že k ozdraveniu treba oveľa viac, teda snaha sa musí rozšíriť na konkétne ozdravenie štatnej správy, minimalizácie byrokracie, účinnejšie bojovať s korupciou a stanoviť systemove riešenie, ktoré aspoň zťažia parazitom spoločnosti vysavať peniaze.

Ale bez toho chcenia to nepojde, to nemoze chcet iba par jedincov.

Zverejnené

Amortizacia dlhov cez inflaciu moze zabrat - ale len na chvilu. Nie je to trvale riesenie.

Aj keby sa vsetky dlhy nejakym kuzlom okamzite a uplne zrusili, pokial by mali staty deficitne rozpocty, hned na druhy den po zruseni dlhov by sa museli opatovne zacat zadlzovat. Cize bez ohladu na penazny model, alebo system, dovod vzniku dlhov je niekde inde.

Pokial niekto, ktokolvek, mina viac nez ma prijmy - musi ich vyrovnat dlhom. V kazdom penaznom systeme.

A rovnako, bez ohladu na system, pokial niekto nema vydaje vyssie nez prijmy - nepotrebuje sa zadlzovat, takze nemusi ani vytvarat nijaky dlh.

Riesit penazny system je vlastne uplne zbytocne v tejto suvislosti, pretoze sa to netyka samotneho problemu.

Zverejnené

Ale momentalne xenocide je problem aj v peňažnom systeme, on tu vždy bol. A môže spôsobiť, paralizovat ekonomiku do nevydaných rozmerov, ten kto tomu neveri je naivny. A to riešenie nespôsobí žiadnu hyperinfláciu, hyperinflácia je niečo celkom iné, kedy stracaju ludia doveru v peniaze.

Musíme urobit radikálny rez lebo ideme do záhuby, musíme zastaviť dlhy a hladať riešenie ako napravit zlý stav ekonomiky a štatnej správy.

Zverejnené

Ale momentalne xenocide je problem aj v peňažnom systeme, on tu vždy bol.

Vazne? :)

Keby sa nejakym kuzlom napriklad Grecko zbavilo uplne vsetkych dlhov, co by sa stalo? Pri ich ekonomike by stale mali rozpocet. Takze den po tom, ako by mali dlhy nulove - by si hned museli zobrat dalsi uver, aby mohli vobec fungovat. A dalsi den dalsi uver...a tak dalej, az by boli tam, kde dnes. A to plati pre kazdu krajinu, co ma deficitny rozpocet, co je vacsina krajin sveta.

Nijaky penazny system.

Ak mas situaciu, ze "niekto" ma prijem 100 penazi, ale vydavky 120 - tak tu nerovnovahu nevyriesi nijaky system, vymysel, iluzia. Vymyslat nejaky sialeny "iny" penazny system je riesenie uplne od buka, nezmyselne a zbytocne, ktore vobec nepatra po pricinach.

Tym myslim skutocne priciny, teda preco dlhy vznikaju. Preco niekto mina viac nez ma prijmy, hm?

Zverejnené

Aha :)

Takže grekom je lepšie ked maju paradny dlh a musia platit všetky tie úroky z toho velkolepého dlhu. presne to nie je žiadna záťaž, ked im veritelia za chrbtom hrozia, že im zoberu to a to. Skutočne nie je žiaden problém. mistr logik xenocide

a to je druha vec ozdravenie ich ekonomiky a štatnej správy, ale už ich vidím ako sa im to bude dariť, keď nebudú mať peniaze ani na ozdravenie.

Zverejnené

Teda - nech si to ukazeme na realnom priklade, ze zaoberat sa penaznym systemom je nezmysel...

Slovensko: http://cenastatu.sme.sk/2010/Eur/

Prijmy: 19 341 mio EUR

Vydavky: 27 377 mio EUR

...predpokladajme, ze by tym "kuzlom" zmizli vsetky slovenske dlhy. Tak isto si to zjednodusme, ze by tym padom zmizli vsetky naklady na spravu dlhu.

Vysledny rozdiel teda bude: -3 892 mio EUR = deficit

Aky iny system by sam od seba vyriesil rozdiel medzi prijmami a vydavkami? Nijaky. Takze by nezostalo nic ine, len aby sa Slovensko zacalo zadlzovat aj tak. Bez ohladu na system. Alebo by Slovensko muselo pristupit k zmene struktury prijmov a vydavkov tak, aby bol rozpocet vyrovnany, ze? A to bez ohladu na system.

Takze nejde o system. Plati to v kazdom systeme. Ak chce niekto minat viac nez ma prijmy, musi si pozicat. Alebo to minat nebude. Alebo zvysi prijmy.

PS. Nie, nikde netvrdim, ze grekom je lepsie, ked maju velke dlhy. Nikde som to nenapisal, takze pokial komunikujes s niekym, kto taketo nieco tvrdi - obracaj sa so svojimi staznostami nanho a nepripisuj mi vyroky toho hnupa. Co chcem napisat, to pisem, takze moje vyroky a nazory su tie, ktore som napisal - nie tie, ktore si si ty pomylil.

Štátny dlh vzniká vždy, keď inštitúcie štátu a územnej správy utratia viac, ako vyberú od občanov na daniach alebo získajú za predaj majetku. Pri vyšších výdavkoch ako príjmoch vzniká deficit, ktorý vláda vykrýva peniazmi získanými za predaj dlhopisov. Nový deficit navyšuje existujúci štátny dlh. Do nového dlhu započítavame aj nesplatenú investičnú hodnotu finančne uzavretých PPP projektov v danom roku.

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov