Skočiť na obsah

Úroky, peňažný systém

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Nuz, hovoril si, ze by sa natlacili nove peniaze a nimi by stat splacal dlhy. Takze by sa peniaze dostali tym, ktori tie dlhy drzia - co je to iste ako teraz.

Tlacenim novych penazi sa dostanu nove peniaze do obehu - co ma inflacny ucinok (aj ked nie dokonaly, ako uz vieme).

Cize riesenie ktore navrhujes je vazne to, ktore sa bezne pouziva - natlacit nove peniaze. Splacat nimi dlhy. Znehodnotit menu, takze znehodnotit este existujuce dlhy. Podporit dopyt. Stale nevidim rozdiel medzi tym, co navrhujes ty...a tym, co navrhuje standartny inflacny pristup.

Zverejnené

Nie a nie.

ked ma stat deficit. V prvom rade musi prist s koncepciou ako zefektivnit statnu spravu a ko podporit trhove prostredie a investicie. Potom im da CB peniaze na ich momentalny deficit. A teda skoncia v pokladni.

Pricom to co pises ty robi to, že umoruje priamo stare dlhy a peniaze idu k vlastnikom, drzitelom dlhopisov. Teda pokial by boli drzitelia banky z ineho statu, je to dobre riesenie, lebo peniaze sa nezvysia vobec v našej ekonomike. Takže napr. pojdu cine.

Amici maju dobru taktiku, pretoze svoje dlhy kupia a cinanom daju dalsie dolare. A cinania si potom mozu niečo od nich kupit.

Zverejnené

V prvom rade musi prist s koncepciou ako zefektivnit statnu spravu a ko podporit trhove prostredie a investicie.

Super, o toto mi islo :)

Nie revolucia - ale zefektivnenie fungovania statu. Co je nieco, kde by sa snad kazdy stat mohol zlepsovat.

Pricom to co pises ty robi to, že umoruje priamo stare dlhy a peniaze idu k vlastnikom, drzitelom dlhopisov. Teda pokial by boli drzitelia banky z ineho statu, je to dobre riesenie, lebo peniaze sa nezvysia vobec v našej ekonomike. Takže napr. pojdu cine.

Ale kedze peniaze koluju - nakoniec by sa do ekonomiky aj tak z tej ciny vratili. Cize ani toto nie je neinflacne riesenie. V takomto pripade by teda Cina uplne logicky dolare nedrzala, ale nakupovala za ne americke aktiva, cize by sa vsetky dost rychlo vratili a sposobili inflaciu.

Preto suhlasim, ze ciastocna inflacia moze byt potrebnym liekom - aj ked bude mat vela zlych dosledkov. Ale pokial sa nevyrovnaju rozpocty a rast ekonomiky nebude genericky (tj. bez velkych statnych stimulov) ani to nepomoze. Potreba dorovnavat deficit dlhom by existovala stale, ale o inflacnu menu by nemal nikto zaujem a USA by dopadli ako grecko alebo zimbabwe.

Zverejnené

ale moje riesenie zastavi statny dlh a peniaze pojdu priamo do ekonomiky. A inflácia nie je taky pruser ked je uriadena. vlastne pozri sa na to takto. ani nemusi vzniknut. Ak by zase public dlh sa splacal a ludia by menej uverov brali ako by splacali, tak odtial by prisla deflácia, čo skutocne moze prist a stat by vatvoril infláciu s verejnými financiami, čo by sa kompenzovalo.

Ale ma to ten hacik, že podporuje tento napad stat. a tak skutocne musi byt CB nezavisla. A stat nemoze ziadat peniaze bez toho, aby nieco vylepsil alebo sposobil velku inflaciu.

Vlaste ked sa na to pozeram cez moznosti QE, tak práve tým, že vzniká deflácia sa môžu kompenzovat dlhy, to maju pravdu, ked trh ide prirodzene dole a ma prist deflácia je to skutocne najlepsi cas umorit dlhy aspon cast z nich.

Zverejnené

Toto "tvoje" riesenie pred nedavnom skusali v Zimbabwe a v podstate aj fungovalo... len neviem, ci by sme naozaj chceli ten vysledok.

Ak sa bude statny deficit a statne dlhy splacat z novych penazi, mas inflaciu ako hrom.

A ked hovoris o riadenej inflacii - to je taktiez realna politika vacsiny krajin. Drzat ju napr. okolo 2% rocne - ale nie nula, no ani nie 10%.

Zverejnené

to je samozrejme blbost ako rampa co hovoris. V USA maju tak isto FED, maju tak isto peniaze z nicoho a nalievaju velmi podobne, ziadna hyperinflacia tam nebola.

a najväčší blud co si zahlásil, je ze nové peniaze od FED sposobia ovela vysiu inflaciu ako pozicane. To je brutus. tebe moze byt jedno ake peniaze mas a od koho do svojej ekonomiky nasukas tu istu sumu. Si mimo ako vzdy. Je to uz pravidlo, že si momo skoro vzdy.

Zverejnené

Robopol to co si popisal,alebo o com pisete to sa deje. Aj v EU.

Cina skupuje aj europske aktiva.

http://levocky.blog....e-eurozony.html

ECB skupuje talianske a spanielske dlhopisy. Nie su nakupovane z uspor na financom trhu. Na inflaciu sa zadelava, ved ju aj mas v spotrebnom tovare(potraviny, energie, komodity), nehnutelnosti zatial stagnuju, aj ked objem hypotek rastol, zrejme sa narastom len prefinancovavali starsie nevyhodnejsie uvery.

Inflaciou sa ale obyvatelstvo tazko dostane k vyssej zivotnej urovni ci ze si lahsie splatia dlh. Lebo rast cien energie a potravin im to znemozni, ako v USA.

Zverejnené

vsak skupuje zrejme vie ze je to dobra investicia, na tom nie je nic zle. No fajn slimak ale chudobne slovensko si ide poziciavat aby mohlo pozicat grecku, to je to najzaujimavejsie.

Zverejnené

to je samozrejme blbost ako rampa co hovoris. V USA maju tak isto FED, maju tak isto peniaze z nicoho a nalievaju velmi podobne, ziadna hyperinflacia tam nebola.

Ale no - snad mi nechces tvrdit, ze som prvy na svete, od koho si pocul, ze nalievanie penazi do ekonomiky moze sposobit inflaciu :)

A praveze vysoka nebola z vela dovodov. Jeden z nich je ten, ze novymi peniazmi neplatili priamo dlhy a deficit, ako si pisal. To je cesta Zimbabwe, teda priamo sypat miliardy do ekonomiky.

Dalsi dovod je ten, ze CPI nezahrna napr. reality, investicne celky a akcie. Cize paradoxna realita je taka, ze v skutocnosti mali USA vysoku inflaciu - ale v tych statkoch, kde to nie je moc vidiet. Ak by urobili to co navrhujes, QE umocnene na druhu, bolo by to citit na vsetkych tovaroch.

Zverejnené

Ale netaraj xenocide, pozicka na zaplatanie rozpoctu ide priamo do ekonomiky, ci ide zo starych ci nových penazi to nech ta netrapi efekt to ma rovnaky. Uz si pocul o tom, že peniaze sa netvaria ci su nove inflacne, či strare neinflacne?

hej? :)

Zverejnené

Inflaciou sa ale obyvatelstvo tazko dostane k vyssej zivotnej urovni ci ze si lahsie splatia dlh. Lebo rast cien energie a potravin im to znemozni, ako v USA.

Mas pocit slimak, že by sa ti lepsie splacali dlhy pri deflacii? A kedže všetky peniaze pozicane su aj s patricnym urokom, na ten treba zarobit slimak, on sa nezaplati sam od seba, ci mas pocit, že ked ho nemusis platit a nemusis ani vracat istinu je to vacsia zataz pre ludi, ked mas aj tak inflaciu?

prave toto ti umozni znizit dane slimak, to co je u xenocide nemozne lebo by bol vypadok v rozpocte je mozne ked ludia maju viac penazi a nesplacaju aj urok aj istinu a tym si mozu pekne zastvait statny dlh a splacat tie stare dlhy. Ibaze slovaci su degesi, budu si financovat dlhy este vacsim dlhom aj s urokom, este sa budu zadlzovat na cudzich, co si uzivali slnko:)

Zverejnené

Dalsi dovod je ten, ze CPI nezahrna napr. reality, investicne celky a akcie. Cize paradoxna realita je taka, ze v skutocnosti mali USA vysoku inflaciu - ale v tych statkoch, kde to nie je moc vidiet. Ak by urobili to co navrhujes, QE umocnene na druhu, bolo by to citit na vsetkych tovaroch.

Paradoxne :) Nebola žiadna, lebo ta pomoc QE1, ci ako sa volalo skupovanie toxických aktív akurát pomohlo bankám a tým dlžníkom čiastocne. A preto o žiadne priame naliatie ani neslo, nebala byt aka inflacia z QE1. Všetci plakali aka hyperinflácia nás čaka, pretože to bol skutocne velký objem penazi. Plakali zbytočne.

A teraz zas placu, že skupovaním dlhov štátu nastane armagedon inflacný. Ibaže znova sa len premiestnia peniaze k drzitelom dlhopisov. A velmi zavisi ako s nimi oni nalozia.

Ale na priamo ako píšem ja o QE tak to som ešte nevidel v QE v USA.

Takže keby nebol QE tak sa zruti trh už davno, už davno by sme lizali silu recesie a depresie s iným dnom.

Zverejnené

Ja som proti. Fico by ta pochvalil,lenze je to problem on nema tlaciaren na peniaze. Ja som za vyrovnany rozpocet, nech si to ludia zaplatia v daniach(a hned). Nech vedia kolko ich ta sranda stoji. Nie superhruba mzda. A stymi inflacnymi(natlacenimi) peniazmi by som vyplacal splatne dlhopisy. To by videli cenu za stare dlhy.

Zverejnené

tu srandu o ktorej hovoris uz zaplatili na inflacii ale u nas ich ta sranda o ktorej píšeš stoji navyse este masny úrok, ešte ich stojí aj to, že to musia zacvakat na daniach.

takze si vyber z moznosti

1 inflacia

2, inflacia urok, dane, hrozba deflacie po inflacie

nech sa ti paci.

Zverejnené

Moj navrh je nerealny, ale som chcel ukazat kolko by to stalo a spravne si to pochopil. Ukazat vadavky minus 30% ci rast dani 50%. Alebo nieco medzi tym, ale by sme splacali dlhy.

Tvoj navrh je ze deficit hradit natlacenymi peniazmi a bankrot?(toto je podla mna Zimbabwe, ako samostatne pre Slovensko isto, v ramci EU ..). Deficity mas polovicu nazbieranych penazi na daniach. 70 mild. HDP, na mzdy(hrube) ide 23 mild, danove prijmy 9 a vydavky to dnes nieje dolezite,ale schodok mas 3,5 mild.

Bankrot,myslim, ci chces aj nadalej rolovat dlhy ci nie? Ak nie tak bankrot. Chces asi rolovat, tak uroky nic? Ci zanedbatelne, na ako dlho 2 mesiace(aukcii dlhopisov(PP) je u nas kolko 20 do roka? a teraz mame obdobie ked je ich splatnych vela) ci polroka. Ved sa vzi do koze veritelov. Ty by si poziciaval ak ano za akych podmienok? Podmienky su uroky a dnes chcu aby si dostal slusne uroky vyrovnany rozpocet. Ked uz realny rast nieje.

Uroky na uveroch obyvatelstva ocakavas nemenne? Ci sa zdvihnu? Ak budes mat hyperinfaciu, tak za dennu mzdu budes chodit nakupovat pocas pracovnej doby,tolko budes mat aj vyplat, a banky ti sadzbu tiez budu menit asi tak.

Nemyslim, ze bude vyssia inflacia, vies preco? Nam by to mozno aj stalo zato. Ziadne uspory, relativne,resp. velke dlhy voci mzdam. Pr. euroval.

V nemecku, v holandsku ci inde na zapade, nie na juhu je to inak. Oni aj ked maju relativne velke dlhy su mensie a o dost ku mzdam,ale hlavne k usporam. Inflacia bude,ked ich to prestane bavit a sa nas zbavia.

Inak dnes s osobnych dovodov odstupil nemec Stark z ECB. "Osobne " sa mu nepacilo kupovanie juzanskych dlhopisov ECB.

Zverejnené

neviem preco by bol nerealny, ked velmi podobne odkupuje FED, ci ECB dlh statov. Takže návrh je určite realny.

Odkial beriete, že nove penaize z CB su viac inflacné ako pozicané peniaze v tej istej hodnote, ktoré sú však pôžičkou napr. zo zahraničnej banky. To nedava žiadnu logiku. Strasenie o Zimbabwe je nemiesne, kedže tam to bolo neriadene a tlacilo sa vela a vobec to je absolutne scestne porovnanie ekonomiky zimbabwe a krajín EU.

Samotne nalievanie musi byt velmi rozumné, nie bezhlave. Stačí urobit takýto pokus. Pri vzniku deflácie, hrozby recesie, treba poskytnut peniaze z ECB na výdavky, ktoré nie su pokryté prijmom v statnom rozpocte. Pripisanim penazi na účet, do pokladnice štátu. tato suma nebude figurovat ako dlh. Teda dlh sa nezvýši. Následne treba prinutit vládu, aby prisla s koncepciou zvýšenie efektivity statneho aparátu, ozdraveniu problematických článkov, Zároven musí poskytnút koncepciu udržatelného rozvoja a investícii.

Peniaze z ECB sa dostanu do ekonomiky presne tak ako sa dostavaju pozicky. Teda ich inflacný efekt je presne rovanký ako ked sa dostavaju do systemu cez pôžicky zahranicných bánk a institucii. Tieto peniaze, však netreba vratit niekomu s úrokom postupne v buducnosti a tak prirodzene tieto peniaze budú slúžit aj na zníženie starých dlhov a úrokov s týchto dlhov co ma stat. Pretože tieto peniaze sa dostanu cez dane spät k státu a zároven poslúžia na splátky starých dlhov.

Takže žiadna nerealna moznost, žiadne zimbabwe, ani ziadna hyperinflácia ani žiadne bezhlave tlacenie. A takýmto spôsobom môže v postupe dalších rokov skutocne ovela lepsie klesnut deficit, dokonca može byt vyrovnaný. Zároven zacneme splácat staré dlhy aj s istinou.

Zverejnené

Mozno spekulujem, nepoznam statistiky cisla, ani krajiny Zimbabwe.

Ale peniaze. Stat ich dostane na na dlh,len z uspor tej krajiny. NIekde sa pozicaju zo zahranicia(nakupia to cinania), ale gro je z tej krajiny - uspor. Nepoznam statistiky,ale tak to funguje v Japonsku.

Obcania su ochotni to davat do uspor,ked maju nejaky urok, ale len vtedy ak ti ich nezozerie inflacia.Inak nema zmysel sporit.

Tym ,ze natlacis peniaze navyse, by inflacia nebola, keby uspory zostali v bankach,ale oni nezostanu kvoli tomu, ze banke odide klient stat(nemaju ich kde presunut). Teda nizky urok a peniaze sa vyberu, mozno alokuju do inych investicii(kde zhodnotenie je),alebo sa spotrebuju(ak vynosy nebudu dostatocne k inflacii).

Preto ta inflacia a je podla mna zakernejsia, ako ta ktora je sposobena vacsim dopytom po uveroch a ked sa splatia je deflacia. Podla mna je to tak fajn. A spravne.

V tvojom pripade nebudes mat uspory a len budes tlacit. Nasi politici niesu zodpovedni. Ja by som Ficovi nezveril ani pokladnicku mojich deti. Nebude potrebovat dane. Stat si vyberie(natlaci) tolko ako bude potrebovat, plus ukradne nieco pre seba. Mne to dava logiku, ze to vidim ako Zimbabwe,aj ked o tej krajine neviem skoro nic. Na ci ukor? To iste som sa pytal xena, ked chcel dat do ekonomiky 1,8 miliona, komu a ako?

Tie uroky su regulator. Vyjadruju cenu penazi. Aj inflacia a deflacia. Deflacia preco je zla? Len vyrovnava stav do normalu.

Aby sme si rozumeli,alebo mi to vysvetlite a rad pouzivam cisla.

Aby nie stale Fico - mame Miklosa. Deficit 4 mild.

M*v=Q.p

(M+4)* v =Q.p

Q mnozstvo produktov sa isto nezvysi, v - rychlost obehu iste, z dovodou co som vysie spominal o okolko neviem. nedovera v peniaze. A mas tu inflaciu, neviem aku. Inflacia je to p. nepoznam to M. Ale aj 4 mild co pribudne je podla mna dost. 4 miliardy mas tohto rocny deficit.

A stale neviem ci si aj za bankrot, to znamena, ze nebudes hradit stare dlhy. Lebo ak si sa rozhodol, ze ich splacat budes. Uroky ti iste pojdu hore. Resp. poziciavat si budes musiet v cudzej(neinflacnej) mene. A tam mas iste menove riziko, tvoja mena sa bude oslabovat. Mas to to iste.

Teraz ma napadlo, ze ti ocakavas, aj keby ze ich splatis(uvery statu) ze si ich tiez vytlacis. Tak k tomu si pripocitaj 4(deficit)+ kolko mas splatnych dlhopisov moj odhad 3 mild.(to je priemer) . neviem ci spravna ale skutocnost je, ze stat preloruje rocne v buducich rokoch 4 -7 mild.

rocne. Mohol by som najst presne cisla, toto len z pamati.

Zverejnené

skutocne?

podla mna si vo velkom omyle, ked si myslis, že je dobre, ked pride deflacia. deflacia je spojena s tým, že ti ekonomika zacne chabnut, narast chudoby, prepustanie, depresia. ved si to pozri 30 roky kriza v USA. kriza nie je dobra pre ludi, lebo ich este viac paralizuje ako su paralizovaní teraz.

ekonomika je pre ludi nie pre ganstrov. Pre ludi, a treba robit to co je lepsie pre ludi.

A uz vobec nerozumiem prečo by ti mali klesat úspory. ˇUspory budu vzdy, aj ked ich inflácia znehodnocuje. A kazdy si potrebuje drzat istu hotovost a na uctoch peniaze. Najlepsie je ked nie je ziaden takyto efekt inflácie a deflácie. Preto hovorím, že dlhy treba zneškodnovat ked prichadza deflácia.

Zverejnené

Este raz stavias na nespravnych predpokladoch.

A, nedovera v peniaze? na to by musel byt hlbší dovod. Kedže toto je nudzove opatrenie ako zlikvidovat úroky a staré dlhy, aspon ich dostat na rozumnu úroven, tak ludia uvítaju, že po A

A,stat nebude od nich ziadat peniaze na ich splatky vo forme dani, co ma pozitivny efekt na ekonomiku, mesia zataz pre ludi

B, ziadna vyssia infalcia nehrozi, na to by musel byt dovod, ale ten dovod nie je niekoho POCIT

C, peniaze nezatazena urokom a vrátením môže a urcite by bolo vhodne na zmysluplne investície. alebo zvýšenie efektivity, teda to čo ma prinos do ekonomiky, čo následne sa časom pretaví do zlepšenia kondicie ekonomiky. To je vec určenia do čoho peniaze pojdu a kolko.

D, Jedine na co treba dat pozor je to, že CB musi byt nezávisla a musi sa rozhodovat na zaklade faktov a prijatej koncepcie, TEDA NIE CI CHCE FICO ALEBO KTO DO POKLADNE DOSTAT PENIAZE.

Zverejnené

A celá ekonomika by mala fungovat ucelene. Zoberme si príklad. Musime zvazit ake su moznosti, kolko a akých firiem máme na trhu, ktoré by mohli niečo realizovat, musíme zvážiť dostupnost zdrojov a pod. Napr. energetika. Tam sa da dobre investovat do výroby lacnejšej a efektivnejsej energie. Musime vsak vzdy zvazit aj dostuponost. Kazda väčšia investícia dočasne zvýšenie materiálových vstupo, lebo tie su potrebé na výstavbu, musíme vzdy rozmýšlat co je v nasich moznostiach a uprednostnit nase volne kapacity. To je ucelená ekonómia, potom mozeme investovat kde minimalizujeme nárast cien, vytvoríme niečo čo v budúcnosti zlepší a zníži ceny. vytvoríme ponuku, ktorú potom ludia aj s vyssim mnozstvom penazi na účtoch nevyvolaju infláciu. Ta spotreba vznikne ked bude pripravená ponuka a ludia budu mat peniaze a bude to pre nich uzitocne.

Zverejnené

Ok, som zvedavy ako v pondelok bude prebiehat diskusia. Zvazit to ma kto? Nezavisla CB, ktoru si zvolime? Ci vyberieme v nejakej sutazi? Sialene.

Rozhodovat ma jednotlivec.Comu rozumie nech v tom robi - prosperuje. Ked je hlupak nech plati.

Mna by si si neziskal. Na tie tvoje peniaze. To znamena barter.

Zverejnené

Na prvy pohlad neviem ci tam su nejake uplne zasadne a katastrofalne chyby... Vlastne to sumarizuje to, co uz vieme nejaku dobu.

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

No a zaverecna cast debaty ekonomov bola o ekonomike. A zrejme to bude ako robopol chcel. Budu sa tlacit peniaze, nie len pre grecko,taliansko, spanielsko ale pre celu europu. Deficity budu nadalej. Podla toho v akej vyske - taku budeme mat inflaciu. Plus si treba pripocitat rast urokovych sadzieb.

Zverejnené

Urcita rozumna miera inflacie moze prave teraz pomoct... Nie ze by to bolo idealne riesenie, ale vramci moznosti, asi jedno z tych lepsich.

Ale samotne tlacenie penazi bez zmeny ekonomickej filozofie, ehm...to urcite stacit nebude. Nijake splacanie dlhov pomocou natlacenych penazi, ako si predstavoval robopol, nebude fungovat.

Co sa tyka urokovych sadzieb - tam ta zavislosti zdaleka nie je taka automaticka. Za poslednych 20 rokov sa objemy penazi v USA ci EU alebo Japonsku poriadne navysili, ale sadzby zostavali prave kvoli tomu velmi nizke (vela penazi v obehu = velka ponuka penazi = nizka cena penazi = nizky urok). K nejakej korekcii asi dojde - ale zase, aj toto ma dve strany. Prave nizke sadzby sposobili akciove a realitne bubliny a umoznili sialene zadlzovanie sa. Zvysenie sadzieb teda bude zakonite viest k tomu, ze veritelia budu zodpovednejsie zvazovat kam a kolko investovat a pozicat. Prirodzene, s rizikom, ze objem uverov ale klesne...

Toto su ale druhorade dosledky. EU ma momentalne krizu dlhovu a strukturalnu, tie musia byt riesene na prvom mieste.

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov