Skočiť na obsah

Úroky, peňažný systém

Odporúčané príspevky

Zverejnené

1. Ako samotny princip ukazujem, ze je mozne znizit alebo splatit statny dlh - aj v tomto systeme a bez deflacie.

2. Druha otazka je, ako to urobit co najlepsim sposobom. Pochybujem, ze ty si dostatocne kvalifikovany, aby si mohol cokolvek rozumne povedat k znizovaniu dlhu, kedze si jasne napisal, ze si PROTI znizovaniu dlhu v tomto systeme. Takze ako odporca znizovania zadlzenia sa urcite nebudes ani najmenej snazit najst nejake riesenia na znizenie dlhu. Navyse, akonahle by si nasiel taketo riesenie, tym by si poprel ten zeitgeistacky nezmysel o nemoznosti splacania dlhov.

Takze od ludi co maju nazory ako ty nijake riesenie dlhov ani prist nemoze - akonahle by sa totiz naslo riesenie vramci tohoto systemu, urobili by zo seba blbcov. Takze jedina sanca ako znizit dlhy je nebrat do uvahy tych, ktory tvrdia, ze dlhy su nutnost. Oni nutnost totizto nie su. Dlhy su len vecou rozhodnutia.

3. Vsetka kritika na nevhodnost splacania dlhov naraza na realitu - zase mas staty, ktore svoje statne dlhy splatili, alebo znizili. Pochybujem,ze to vzdy prinieslo automaticky katastrofu.

Zverejnené

Neber do uvahy, ved aj tak neberies do uvahy co ti tu pisem mesiac. len nariekas, že všetko je inak ako ja napíšem, lebo ty si expert na pravdu ;)

A nefabuluj, nikde som nenapísal, že nie som zato aby sa nam znižil štatny dlh. To su tvoje vymyslene dobrodrozne pribehy.

a o nenutnosti dlhu pomlč, ak raz bankový system je postavený na dlhu, tak dlh reprezentuju peniaze. A ked nebude dlhu nebudu v tomto systeme peniaze, ktore tvoria dlh. Ale tato celkom jednoducha myslienka, tej sa naramne bojis. k nej nie si schopny napisat nic, len odvadzas debatu na ine vykonstruovane nezmysly.

Zverejnené

o nenutnosti dlhu pomlč, ak raz bankový system je postavený na dlhu, tak dlh reprezentuju peniaze.

Tak dobre - beriem ta za slovo.

Ukaz mi na slovenskom dlhu, ako jeho vznik je vynuteny tym,, ze system je postaveny na dlhu. Podla mna to je kvoli deficitnym rozpoctom a tie by viedli k dlhu v kazdom systeme. Mamtu asj peknu stranku US kongresu, kde su US rozpocty za poslednych 100 rokov.

Takze kludne aj na priklade US ukaz, ako "system postaveny na dlhu" sposobuje dlhy - a nie rozhodnutia, veduce k deficitom.

Mas absolutne v praxi neobhajitelne tvrdenie. Ani na jednom jedinom priklade nedokazes vysvetlit, ako udajny "system" a nie deficitne rozpocty sposobili dlh.

A rovnako - keby bol zlaty standard a zaroven deficitne rozpocty (co sa dialoú - vznikol by presne taky isty dlh.

Cize spominane zeitgestacke tvrdenie je proste bullshit, ktory sa nepodarilo nikomu podlozit niecim konkretnym. Mozes byt prvy na svete a zvladnut to co slovenskym rozpoctom :)

Alebo sa priznaj - za statne dlhy moze deficitne hospodarenie, ktore je nasledkom politickych rozhodnuti, ktore mohli, ale nemuseli byt ine.

A nefabuluj, nikde som nenapísal, že nie som zato aby sa nam znižil štatny dlh. To su tvoje vymyslene dobrodrozne pribehy.

Porozmyslaj, kym ma zacnes obvinovat z pisania nepravdy - tvoje prispevky si totizto bookmarkujem, takze to velmi rychlo mozem najst. Pisal si jasne a jednoznacne, ze si proti znizovaniu dlhu. A kedze si proti znizovaniu dlhu, tak tazko prave ty prides s napadom, ako znizit dlh - ale priznas, ze take opatrenie existuje.

A ak budes stale tvrdit, ze si nenapisal nic o tom, ze si PROTI ZNIZOVANIU DLHU - tak ti proste ukazem, ze nevies co pises, nepravom obvinujes druhych z fabulacie a tak celkovo mas uz aj bordel v tom, co si vlastne myslis ;)

(naschval to sem zatial nedavam, pretoze si tipujem, ze ma obvinis este raz z fabulacie a nepriznas si vlastnu chybu - a o to lepsie bude ti to obuchat o monitor)

Zverejnené

Najdi to. A najdi presne tu citaciu, že ja nechcem znižit nas statny dlh.

a len male upozornenie uz som ti pisal na tieto otazky odpoved, neziadaj odmna dookola to iste odpovedz aj na moju otazku.

Ked su peniaze tvorene bankami, a banky ich dostavaju do obehu aj ako niekoho dlh. Tak mi vysvetli čo nie je pravdy na tom, že ked sa dlhy splatia, nevytvoria sa nové, tak prideme k menšej penaznej zasobe. ODPOVEDAJ na moje otazky a nepytaj sa ma na kongres a rozpočty.

Zverejnené

Takže nenavrhujem v terajsom modele zastavovanie dlhu

:)

a len male upozornenie uz som ti pisal na tieto otazky odpoved, neziadaj odmna dookola to iste odpovedz aj na moju otazku.

Ano, slovensky dlh, alebo dlh ktorejkolvek inej krajiny nie je sposobeny "systemom" ale politickymi rozhodnutiami, ktore vedu k deficitnym rozpoctom. Nijaky "system", len rozhodnutia.

;)

Zverejnené

To som napísal, ale tu je treba to vidiet v kontexte k čomu som to písal. A písal som to práve v kontexte, ktorý tu teraz davam. Sucasny model je postavený na dlhu. Pokial budeme vracat stare dlhy a nevytvarat si nove dlhy, tak nam v ekonomike zavladne deflacia, globálne. teda v kontexte bankového systému zastavujeme hypoteky a požičky a splacame stare dlhy, cim nam odchadzaju peniaze do bank. To by za sucasnej situacie globalne viedlo k hlbokej recesii na úrovni sveta.

Rozhodnutia či si brat alebo nebrat úver nezvrátia to, že penazny system je postavený na dlhu

opakovane ta ziadam vyjadri sa k tomuto:

ak raz bankový system je postavený na dlhu, tak dlh reprezentuju peniaze. A ked nebude dlhu nebudu v tomto systeme peniaze, ktore tvoria dlh. Ale tato celkom jednoducha myslienka, tej sa naramne bojis. k nej nie si schopny napisat nic

Zverejnené

Takze pockajme...

Pises, ze si proti znizovaniu dlhu. Ale v spravnom kontexte si za znizovanie dlhu.

Pises, ze dlh nie je mozne znizit. Ale v spravnom kontexte chapes, ze dlh je mozne znizit.

Pises, ze dlhy sposobuje system. Ale v spravnom kontexte tvrdis, ze dlhy su sposobene nespravnymi rozhodnutiami ludi.

Pises, ze splatenie dlhov sposobi deflaciu. Ale v spravnom kontexte pises, ze splatenie dlhov nesposobi deflaciu.

Kopirujes tu zeitgeist, ale v spravnom kontexte chapes, ze to je len znoska blbosti ;)

Je v tom sice chaos, ale v spravnom kontexte chapem, ze tie povodne prezentovane hluposti nie je mozne obhajit voci realite, takze v kontexte reality nakoniec zacinas...strasne pomaly...pisat uz aj normalne veci :)

Zverejnené

odpovedaj, ziadne tvoje pseudo uvahy ma nezaujimaju. Naco analyzujes co si myslim, vyjadri sa k comu pisem.

A väčšina veci, ktorých si tu dal nesuvisi s povodným problémom. vyjasnil som ti, že na urovni jednotlivca ci znizenia dlh nejakeho statu je to možne ale to je dane tým, že peniaze na dlh si získal z ineho statu. Na urovni globálneho, uzavretého systemu ako je planeta to je inak.

Zverejnené

ak raz bankový system je postavený na dlhu, tak dlh reprezentuju peniaze. A ked nebude dlhu nebudu v tomto systeme peniaze, ktore tvoria dlh. Ale tato celkom jednoducha myslienka, tej sa naramne bojis. k nej nie si schopny napisat nic

Zaujimava uvaha.

Ako "system" si vyssie pisal, ze beries celu Zemegulu. A ako dlhy teda beries uplne vsetky dlhy na uplne celom svete. Vsetky dlhy do jedneho. Takze ciste hypoteticky, pokial by doslo k splateniu uplne vsetkych dlhov na uplne celom svete, mozno by doslo k tomu, co pises. Co je velmi zaujimava tema na pivo, alebo ku kavicke.

Realny svet ma realne problemy. Privysoke dlhy niektorych konkretnych krajin. Nie dlhy ako take. A tieto privysoke dlhy konkretnych krajin je mozne znizit bez deflacie a je to v ludskych silach. ;)

Prirodzene - je potom otazka, ci je tema fantazmagoricka hypoteticka situacia...alebo skutocne problemy skutocneho sveta. Ja sa skor drzim toho druheho, teda reality.

Zverejnené

Tvoja kavicka nabera relane kontury v ekonomikách dnešných časoch, v 30 rokoch hospodarskej krizy v amerike, ktorá zasiahla aj ine krajiny. A to je práve to, že ty vidiš iba na okraj svojho taniera.

A jasne som písal, že banková expanzia penazí vedie aj ku kontrakcii. kedže dlhy budeme platit a nebudeme vytvrat nove. O TO TI IDE ALE NA UROVNI GLOBALU, nie na urovni jednotlivca ci jedneho statu, ked zvysok sa zadlzuje. To je povodný problém. Ziadna kavickova debata ani k pivu, realna vec, ktora nam hrozi aj V EU pokial dojde ku kontrakcii penazneho systemu.

bohužial ty si taky demagog, že budes neustale REALNY bankovy system odsuvat a pisat, že to nam v realnej ekonomike nehorozi, lebo ty zijes v realite ;)

Zverejnené

????

Tak nechapem kam si to dospel...

- dlhy su sposobene rozhodnutiami ludi, ktore mozu byt ine

- ktokolvek sa moze rozhodnut nezadlzit sa, nikto ho k tomu nenuti

- pri spravnej ekonomike moze ktokolvek splatit svoj dlh, alebo ho znizit - a to bez deflacie

Pises o probleme celej planety ktory nastane, ked cela planeta splati uplne vsetky svoje dlhy. Co je hypoteticky priklad, nie realny problem. EU ma problemy so zadlzenim konkretnych krajin a tieto konkretne krajiny mozu svoje dlhy znizit. To je nieco, co sa musi riesit v realite. Rozoberat aka katastrofa nastane, ked si cela planeta splati uplne vsetky dlhy do posledneho....no, nech sa paci. Ale skutocny svet zatial riesi skutocne problemy ;)

A z demagogom pozor. Sam si jasne napisat, ze v tomto systeme nie je mozne znizit dlhy. A kedze ich je mozne znizit - co to je? Fabulacia? Klamstvo? Hlupost? Vymysel? Nevzdelanost? Slepe kopirovanie zeitgeistu?

Tvrdil si, ze dlhy nie je mozne splatit. Dlhy je mozne splatit. A vazne myslis,ze si takuto blbost nikde nenapisal? Mam taky pocit, ze tvoje prispevky ovladam lepsie nez ty sam. Ale ani sa ti nedivim, v tolkych blbostiach sa vyznat, to by chcelo mat aspon zaklady ekonomie.

(cim chcem povedat, ze zeitgeist je vazne kravina, ktora riesi problemy na urovni, "kolko anjelov sa zmesti na spicku ihly")

Zverejnené

si demagog, lebo vies ako funguje bankovy system. A znova si vymyslas, nie je potrebne aby si sposobil problemy "AZ tym KED vsetky dlhy zmiznu". Uplne stačí ked sa viacero statov a ludi snazit splatit svoje dlhy a nevytvarat si nove. To staci na vypuknutie krizy.

Zverejnené

v 30 rokoch hospodarskej krizy v amerike, ktorá zasiahla aj ine krajiny.

Nuz, tak toto je vlastne dobry priklad. Pretoze vtedy bol dlh statu velmi maly - a okrem ineho, bol ZLATY STANDARD, ktory tak preferujes.

Ale ako si prave ukazal - aj v systeme, ktory sam uprednostnujes a navrhujes - moze dojst k obrovskej krize, bankrotom, deflacii aj inflacii. Cize minimalne - to navrhovane riesenie, teda navrat ku zlatu, nie je nijakym riesenim.

Uplne stačí ked sa viacero statov a ludi snazit splatit svoje dlhy a nevytvarat si nove. To staci na vypuknutie krizy.

Hmmm......

Takze napriklad Grecko by mohlo este splatit svoje dlhy bezbolestne, ale Nemecko uz nie? A keby to Nemecko skusilo urobit, tak nastane deflacia eura, alebo deflacia inej meny? ;)

Zverejnené

Je to tak ked je dobre zvysuje sa v systeme expanzia uverových penazi, rastu ceny ludia si beru pozicky aj staty a vytvara sa vela neefiktovnosti, zlych investicii a pod. zvyšuje sa danove zatazenie a tým sa zatahuje slučka, po raste nastava pokles. neda sa tahat ekonomika rovnakým tempom. centralne banky sa snaziazvratit tuto vlnu recesie tým , že znižuju urokove sadzby, pumpuju do trhov peniaze, skupuju dlhopisy, skupuju toxické aktiva. Ale ludia si coraz menej beru úvery, snazia sa uskromnit, a tak sa vytvára pomalicky ale isto kontrakcia uverových penazi, stare dlhy sa splacaju a nove su na ústupe. BUM Bac a mas krizu ako remen,

parne valce zrovnaju túto bublinu. Parne valce prirodných zákonov.

Zverejnené

Ved ale kedze som prakticky clovek, ktoreho nebavi riesit temy na sposob, kolko anjelov sa zmesti na spicku ihly, alebo co budeme robit, ked si cela zemegula splati svoje dlhy...

Mozu teda Grecko, Portugalsko, Irsko a Spanielsko bez problemov splatit svoje dlhy...ale Nemecko nemoze, pretoze to by sposobilo krizu a deflaciu? A keby Nemecko splatilo svoje dlhy pomocou napr. exportu do Ciny - vyvolalo by to deflaciu eura, alebo yuanu? ;)

Zverejnené

No a kedže už tu odznelo všetko podstatne, co sposobila uverova expanzia penazi vieme aj co sposobí kontrakcia uverových penazi. Niet čo dodat. Možeš snivat xenocide, raz to mozno pochopis. Nie som si vsak isty, či ta nepresvedcí zas nejaká skupinka pseudoekonomov, že poroblemy su len v tom, že otroci malo robia a mame male HDP.

Zverejnené

Nevidim nic podstatne.

Tvrdis, ze ked si cela zemegula splati dlhy, tak nastane armageddon.

Ja som zvedavy, ci to iste nastane, aj ked si Cina splati vsetky svoje dlhy :)

...vies, ekonomia je veda, ktora by mala vediet riesit aktualne a skutocne problemy. Zjavne tato sprasena haluz made by zeitgeist ma trosku problem, ked je konfrontovana s realitou. Cina splati svoje dlhy - a celosvetovy ekonomicky system sa okamzite prepadne do krizy a absolutnej deflacie. Ano? ;)

Zverejnené

Splatit vsetky svoje dlhy. Skuste najst statistiku NBS mate tam vklady obyvatelstva, firiem, ci su schopni zaplatit svoje dlhy. Baj ocko stat ma dlh 27 mild, obcania na hypotekach 14 miliard,plus 6 miliard ine dlhy. Uspory si uz nepamatam.20-40 miliard? Ale pre uvahu bz sa nemali brat vsetky,preco by niekto mal platit cudzie dlhy. Ale nejake medianove uspory, co ma meidanovy clovek. Ci je to schopny zaplatit. a Ya akych podmienok. ja idem na kupko.

Zverejnené

statny dlh je 31 mil. eur, z toho čo si napisal

suvaha dlh:

31+14+6=51 mld.

uspory

priemer 30 miliard.

20 miliard chyba. podla toho co si napisal

Zverejnené

Nakolko je momentalne najvacsi problem zadlzenie statov - prva otazka je, ci nejaky stat moze splatit svoje dlhy bez toho, aby spustil deflaciu, tak ako to povodne tvrdili.

Pretoze pokial to staty dokazu bez spustenia toho sudneho dna - tak je to len otazka na spravnu politiku, aj vramci tohoto systemu. A kedze dlhy su sposobene politickymi rozhodnutiami, tak zase ine politicke rozhodnutia mozu byt "nezadlzovat sa". Nie je to nijaky prirodny zakon, len vec vyberu a rozhodnutia.

A pokial robopol tvrdi, ze niektori mozu dlhy splatit...ale vsetci nie, tak som uplne logicky zvedavy, co ta genialna teoria povie. Keby si nejakym zazrakom Grecko splatilo vsetky svoje dlhy, tak spusti deflaciu v celej eurozone a na celom svete, alebo ako? Toto je realny problem. Splatenie vsetkych dlhov celej planety je hypoteticky pseudoproblem.

20 miliard chyba. podla toho co si napisal

Nezabudol si zapocitat vsetky hodnoty v ekonomike?

Ak si vezmem 100,000 euro ghypoteku na byt, kupim byt v hodnote 100,000 euro a mam uspory 10,000....

Tak samotne uspory na splatenie dlhu nestacia. Ale kedze dlh je vyrovnany hodnotou nehnutelnosti, v ekonomike existuje ekvivalentna hodnota.

Zverejnené

ja som cerpal iba z toho co tu napisal slimak. Nemam statistiku dlhov, ani uspor. A keby to tak bolo tak nemame na vyplatenie dlhov z nasich uspor. čo asi znamená, že keby sme mali urobit hypoteticky vyrovnanie tak musime este k tomu predat čast slovenska za 20 mld. eur a navyse by sme boli bez penazi uplne.

Zverejnené

statistiku mate tu

http://www.nbs.sk/sk/statisticke-udaje

aj uvery aj dlhy

Priklad vklady v stavebnom sporeni 2,2 miliardy cerpane uvery 1,8 miliardy z toho 1,4 medziuvery. Z tohto si mozte vypocitat median co maju nasporene obycajny(medianovy clovek) ludia. Resp. vam to da obraz(moj odhad 18% z celkovych vkladov,aj to je nadhodnotene, teda 400milionov ku 2,2miliardy). Inak obyvatelstvo ma celkovo 22 miliard. Teda z celkovy medianovy clovek ma 4 miliardy, neviem kolko ich je to nadhodnotene(500000), ja by som povedal nech ma 8 000 euro.

Xeno ako to riesit, kym bude kriza budu padat ceny budes mat deflaciu(16% poklas miezd statnych zamestnancov(celkovo ta robi do 400 000ludi) asi nebude tlacit na rast inflacie). Ak sa staty rozhodnu brat uspory cez tlacenie penazi, resp. ked sa to objavi v ekonomike budes mat inflaciu. Ale ak ti ludia rozumne utopia tie svoje uspory(kym budu ceny klesat) - za hodnoty co nepodliehaju inflacii, resp. budu rast spolu s tou inflaciou. Ale vidis ani tie uspory na to nestacia.

Ja mam v tomto roku uz 4 schodzu ohladne dobrovolnej drazbe(16 bytov, ono je to len BUBU aby zaplatili najomne - nesplatene 3 mesiace a mozno jeden byt je druhy krat),skutocna neprebehla,resp. o tom neviem). Viem minimalne o 7 bytoch v Revucej co sa vydraziliza pol roka. Uz mi chodi A3, co chvila cakam uz noviny vo velkosti Matovicovych - ohladne drazieb.

Zverejnené

To co som pisal(odhad uspor) bol tak rychly(pocas pisania) odhad a prepocet, statistiky na to nezozeniete,ak nepracujete v banke.

Ale spravil som si dalsie co som si pamatal cisla a je to asi realne. Uspory ma celkovo 500 000 ludi a teda 4 800 000 ziadne(berte to relativne, kludne aj ten co ma hypoteku 100 000 moze mat a mal by mat uspory 10 000), a ten median bude 8 000 eur mozno 10 000 eur. Z toho polovica budu dochodcovia. Mozno o trosku viac. Ale vsadim sa ze medianovy sporitel isto nema 30% uspor. to nejde je to 15%

15% z 20 000 000 000 eur= 3 miliardy. to na jedneho,resp. medianoveho vychadza 12 000 eur.

Preco pisem o medianovom? Komu mozes ukradnut inflaciou uspory ako jednoduchsim ludom. Minimalne 70% nie. Ak tak 10-20-30% viac nie. Aj tym dochodcom viac ako50% snad nezoberu.

Kolko ukradli komunisti pocas penaznej reformy(1956),zrejme tolko kolko potrebovali ale kolko to bolo a to bola uzavreta a asi dost ekonomika.

Zverejnené

Xeno ako to riesit, kym bude kriza budu padat ceny budes mat deflaciu(16% poklas miezd statnych zamestnancov(celkovo ta robi do 400 000ludi) asi nebude tlacit na rast inflacie). Ak sa staty rozhodnu brat uspory cez tlacenie penazi, resp. ked sa to objavi v ekonomike budes mat inflaciu. Ale ak ti ludia rozumne utopia tie svoje uspory(kym budu ceny klesat) - za hodnoty co nepodliehaju inflacii, resp. budu rast spolu s tou inflaciou. Ale vidis ani tie uspory na to nestacia.

Nuz, ale ked mas dlh - trebars tu hypoteku - tak ta sa ti nesplaca z uspor. Rovnako prevazna vacsina uverov je nastavena tak, ze sa splaca priebezne, pricom nie je mozne lubovolne menit urok, takze ked mas na zaciatku 3%, tak nie je mozne urok zvysit medzirocne na 30%. (nieco ine su nove uvery, kde by sa uz aplikoval novy, vyssi urok)

Takze ak by doslo k velke inflacii, je to vlastne vyhoda pre vsetkych, kto uz tie uvery maju. Nominalna ciastka splatky by sa zvysovala zrejme ovela pomalsie, ako je inflacia, takze by realne platili menej a menej. Pricom kedze bol uver cerpany PRED inflaciou, mohol byt vyuzity napriklad na nakup nehnutelnosti, ktorej cena by sa so zvysujucou inflaciou, stale len zvysovala.

Ak je inflacia rovkako odrazena aj v raste miezd - teda mas inflaciu, ale realne mzdy rastu, alebo sa nemenia - je stale lahsie a lahsie splacat akykolvek uver. Uvery sa nesplacaju z uspor.

Akurat je pravda, ze tym sa znehodnocuju uspory - pokial su ulozene v inflacnej mene. Nie vsetky uspory ma clovek sancu plne ovplyvnovat (napr. tu cast dochodku, ktoru ti bude platit stat), ale pokial clovek sam spori, je nerozumne si odkladat vsetko len v peniazoch a len v jednej mene. Prave z tychto dovodov. A prave preto su rozlicne fondy, viac ci menej uspesne, ale tieto prave mozu eliminovat inflacne rizika.

Zverejnené

Tak mame dlh 51 miliard, zamestnancov nech je 2,2 miliona, Na jedneho vychadza 23181 eur,keby sme to splacali 30 rokov,priemerny urok 5% splatka je 124 eur. Medianova mzda cez 600 v hrubom, v cistom 500 , takze kazdy dame len na uver 25% z disponobilneho prijmu.

deflacia preco? V ekonomike chyba 124 eur. 25% penazi,tak iste ceny pojdu dole. Zas to tak jednudoche nieje, ked chybaju v ekonomike chybaju aj na daniach - v prijmoch statu. Tie uspory nieco splatia, proste ak ceny nehnutelnosti klesnu, tak ti co maju nieco nasporene, tie peniaze daju do ekonomiky.

Inflacia? Zozerie uspory dochodcom,co ani nevedia kde maju vkladnu knizku. 2 miliardy. Tym nic neziskas. V irsku neviem aka je inflacia,alebo co tam sposobuje ze 11% hypotek je nesplacanych. Inflacia sposobi aj to, ze ked nemas bohvie ake ekonomicke prostredie, statu sa nedari - mzdy velmi neporastu,ale ceny za plyn a jedlo ano. Podla mna to je problem v irsku, okrem toho ze stracaju pracovne miesta a znizili sa zrejme mzdy(mozno kvoli daniam).

Ti nasi statni zamestnanci, nech maju priemer 1 000, inflacia im zozerie 160 eur, teda v hrubom i cistom maju hned o to menej. A to nehovoriac o kanikovych 4,2 miliardach v II.pilieri. 6 rokov v prdeli.

My by sme to mohli splatit. Iri greci, spanieli a taliani asi tazko. problem nieje ani vyska dlhu(rozdelia si to na 40 rokov),ale urok nebude5%. Vlastne im uz nik nepozicia. A opat sa ta opytam co by bolo v Irsku,keby si nechali euro a nedostali peniaze z ECB.

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov