robopol Zverejnené 23. August, 2011 Autor Zverejnené 23. August, 2011 http://www.youtube.com/profile?user=TuNeCedeMalis11&annotation_id=annotation_273722&feature=iv#p/a/F7D29BB4ACC13F61/1/xbEdq9ZCzZ0http://www.youtube.com/profile?user=TuNeCedeMalis11&annotation_id=annotation_273722&feature=iv#p/a/F7D29BB4ACC13F61/0/_DYJN1SfIFk ešte jedno zaujímavé video:ked sa zruti dolar/Ron Paulhttp://www.youtube.com/watch?v=TR2Ww2cAEa4&feature=related
slimak Zverejnené 23. August, 2011 Zverejnené 23. August, 2011 Xeno ako to iri znizili ten dlh?http://reality.etrend.sk/byvanie/irsko-chce-odpustat-splacanie-hypotek.html http://ekonomika.sme.sk/c/6026854/zdante-nas-ziadaju-superbohaci-francuzsku-vladu.htmlTento link je tiez na zamyslenie. Prijmova - majetkova nerovnost a roztvaranie noznic.
robopol Zverejnené 23. August, 2011 Autor Zverejnené 23. August, 2011 QE nedokáže zvrátit stva, pokiaľ si prestanu požičiavat ľudia peniaze z bank, pokial začne trend kontrakcie uverových peňazí tak sa výletná lod otáča. cenralne banky chcu cely svet presviedčať, že si treba brat nove uvery a vytvarat inflaciu. Nepomôžu im ani hromadné skupovanie dlhopisov. Dodávajú falošnú likviditu trhom, počas QE rástol S&P ked to prestalo tak začal pokles. Chcu vytvorit iluziu rastu, aby ludia zacali minat, chcu vytvorit inflacne očakavania a oslabit dolar.
xenocide Zverejnené 24. August, 2011 Zverejnené 24. August, 2011 Xeno ako to iri znizili ten dlh? Citaj poriadne ;) Statny dlh Irska 1987: 109% HDP Statny dlh Irska 2007: 25% HDP Cize: - Irsko znizilo statny dlh - nenastala deflacia (alebo nastala????) ==> Je mozne znizit statny dlh bez toho aby nastala deflacia. Ako som pisal, je spusta skutocnych prikladov. A kedze sucasna kriza sa tyka zadlzenia prakticky vsetkych vyspelych statov, tak vidime, ze je mozne znizovat dlhy bez toho, aby doslo k deflacii. Cize je mozne sucasnu krizu riesit znizovanim dlhov bez rizika, ze dojde k deflacii. No a okrem ineho - tym padom aplikacia teorie neplati. Iba ak by sme sa vratili k rieseniu vymysleneho pseudoproblemu, a to splatenie uplne vsetkych dlhov na celom svete.
robopol Zverejnené 24. August, 2011 Autor Zverejnené 24. August, 2011 heh, ale ved som ti jasne písal, že súvislost je iná. Ak totiž si predal svoju krajinu a zdroje v zahraničí, tak si nezmenšil peňažnú zásobu svojej krajiny. Ja som písal o tom, keď zaplatíš dlh zo svojích penazi v ekonomike, takže sa ti stiahnu. TY si vybral peniaze z nádoby ineho štatu. A to samozrejme ja netvrdím, že dlh sa nedá predajom nerastných surovín, bohatsva krajiny, exportom získat peniaze z inej krajiny a zaplatit tak svoj dlh. Ty len proste nechces vidiet suvislosti, to je cele.
xenocide Zverejnené 24. August, 2011 Zverejnené 24. August, 2011 A to samozrejme ja netvrdím, že dlh sa nedá predajom nerastných surovín, bohatsva krajiny, exportom získat peniaze z inej krajiny a zaplatit tak svoj dlh. No vidiiiiis - a v tomto je ten vtip ;) Proste niektore krajina si dokaze dat ekonomiku tak do poriadku (alebo ma stastie), ze svoje dlhy splati. Takze dlhy su splatene. A bez deflacie. Co vzhladom na sucasnu krizu znamena, ze kludne mozeme zvazovat alternativu, ze staty niekedy svoje dlhy splatia - a bez deflacie. Cize nie tak, ako to tvrdila teoria. A na to, aby sa dlhy splatili to chce len spravne riadenu ekonomiku. Kedze niektore krajiny dokazali znizovat svoje dlhy, mame realne priklady toho, ze je mozne spravne riadit ekonomiku a znizovat dlhy. A to vseto v TOMTO SYSTEME :) Cize tento system umoznuje znizovat dlhy aj bez deflacie. To, ze to vacsina krajin nezvlada, nie je chyba systemu - ale chyba toho, ako je vacsina krajin riadena. Ak by mala teoria totizto pravdu, nebolo by mozne znizovat dlh bez deflacie.
robopol Zverejnené 24. August, 2011 Autor Zverejnené 24. August, 2011 Ale teoria nehovorila o otvorenej ekonomike. Ale o uzavretej. A ty dobre vieš, že splatením dlhu, kontrakcia uverových penazi je predsa zmensenie penaznej zasoby.to ti nepomoze, že sa urobi hlupy a ides tvrdit hlava nehlava, čo ja netvrdim.
xenocide Zverejnené 24. August, 2011 Zverejnené 24. August, 2011 Tak dobre, dobre...ja hovorim o realite, o ekonomikach roku 2011 na tejto planete - teda o takych, ake su. Mas spustu imaginarnych ekonomickych systemov, ktore su pouzitelne ako priklad a na ukazanie niektorych aspektov, ale nejde o odrazy reality. A tak isto - dnesne velke problemy su z dovodu zadlzenia statov. Pokial aj tvoja teoria teda hovori, ze v sucasnom systeme je mozne znizovat zadlzenie statu bez automatickej deflacie, tak vidime, ze je mozne dospiet k naprave aj pri tomto systeme. Pokial budes stale dokolecka opakovat, ze znizenie statneho dlhu automaticky znamena kontrakciu penaznej zasoby a to automaticky znamena deflaciu - musel by si na to najst nejake priklady a zaroven sa vyrovnat s faktom, ze realita ukazuje nieco presne opacne.Ako vidis, stale spominam statny dlh. Pretoze riesim realne problemy realnych statov dnesnej doby.
robopol Zverejnené 24. August, 2011 Autor Zverejnené 24. August, 2011 pozor1. ja nehovorím len o štátnom dlhu2. nehovorím o imaginarnych ekonomikách, hovorim o realnych ekonomikách. A demonštrujem to na uzavretej ekonomike, aby to bolo možné pochopit. A globalna celosvetova ekonomika je uzavreta, iba jednotlivé ekonomiky sú otvorené a tečú peniaze z jednej k druhej. Teda ak si jeden štát narobí dlhy, tak môže získat peniaze z druheho štatu, ale potom nam ubodlo to množstvo penazi v tom druhom štate. teda to je ten faktor, ktorý som ja nikdy nepopieral.3. ja som ti nasiel príklady. Nie je možné sa vymanit globalne z dlhu bez kontrakcie uverových penazi globálne. Pretože iba globálne celosvetovo je uzavreta ekonomika.
xenocide Zverejnené 24. August, 2011 Zverejnené 24. August, 2011 1. ja nehovorím len o štátnom dlhu Nuz, ale ked sa pozeram vsade naokolo...prave toto je jeden z realnych problemov ;) Naco teda utekat pred skutocnostou? Pokial je problemom vysoke zadlzenie statov a aj tvoja teoria potvrdzuje, ze je mozne zadlzenie statov znizovat a bez deflacie - nie je to chyba systemu, ale len otazka rozhodnuti. Hypoteticke problemy splatenia vsetkych dlhov na celom svete su...no, proste len hypoteticke problemy, nie realne. 2. nehovorím o imaginarnych ekonomikách, hovorim o realnych ekonomikách. A demonštrujem to na uzavretej ekonomike, aby to bolo možné pochopit.Co mas tak priklad KLDR, nie? Vacsina dnesnych vyspelych ekonomik nie su uzavrete a Slovensko uz vobec nie. Nema zmysel pouzivat nerealne priklady. 3. ja som ti nasiel príklady.Nasiel si priklady toho, ze ked sa znizil dlh, tak nastala deflacia? Priklady???? Asi mi unikli, tak ktore to boli?
robopol Zverejnené 24. August, 2011 Autor Zverejnené 24. August, 2011 príkladov je dost, ja som spomínal hospodársku krízu v 30 rokoch. došlo k deflácii a umorovali sa dlhy. Nemožeme vynechat velku zložku dlhu pochadzajucu z verejnosti a firiem. A amerika je dobrý príklad, pretoze USD jej mena je ta uzavreta čast. Ked budeme pátrat iba v rámci meny, ktoru štaty používaju musíme dospie k tomu čo by si mal vediet už davno. BANKOVA TVORBA PENAZI. Expanzia uverových penazí, kontrakcia uverových penazi. TO všetko sú fakty zlatuškavy, nic vymyslene kde by si si mohol svoj jazyk obtierat. Ak je kontrakcia uverových penazi, zánik starých dlhov prevažuje nad vznikom nových DOCHADZA ku kontrakcii peňažnej zásoby. T tvrdím a z toho potom vyplýva, že ak sa nám zmenšuje peňažná zásoba tak prichádza deflácia. Ciste fakty, nic viac.
slimak Zverejnené 24. August, 2011 Zverejnené 24. August, 2011 http://www.ntma.ie/GovernmentDebt/historicalData.php nominalny statny dlh za obdobie ktore si si vybral. Znizili ho raz,kedy sa da povedat, ze ho znizili zo 43,9 miliard eur na 39,7 miliard(10%) medzi rokmi 99 a 2000. Bolo by zaujimave sa pozriet ako sa im to podarilo. Ci mali prebytkovy rozpocet. Cisa im vyrazne neznizli uroky. Proste dovod.A pozri si ako rastol dlh domacnosti.http://www.finfacts.ie/irishfinancenews/article_1018849.shtmlRast odhadom v 97 60% k HDP na 210% v 2007? Tam sa da tazko ocakavat v tom obdobi deflacia.
xenocide Zverejnené 24. August, 2011 Zverejnené 24. August, 2011 Tu teoriu opakujes stale dokolecka. A na jej zaklade tvrdis, ze nie je mozne znizit dlh bez deflacie. Ja predsa nevravim, ze tvrdis nieco ine ;) Ale niektorym ekonomom sa sem-tam stane, ze musia vyliezt spoza knih a riesit skutocne problemy. A skutocne problemy skutocnych krajin v roku 2011 su ake? Velke zadlzenie statov. Teoria tvrdi, ze nie je mozne znizit zadlzenie statov bez deflacia - a preto je zly cely system a v tomto systeme nie je mozna naprava. Ale skutocne priklady skutocnych krajin terajsej doby ukazuju, ze je mozne znizit statny dlh bez deflacie. Takze teoria je chybna a aj v tomto systeme je mozne znizit statny dlh bez deflacie. slimak Nejde predsa o nominalny dlh, ale o relativny. Ak mas dlh 500 euro, ale tvoj mesacny prijem je vyzobranych 50euro...je to nieco ine, ako mat dlh 550euro (nominalne vyssi) pri prijme 5000 euro. Dnesny problem dnesnych statov nie je v nominalnej vyske dlhov - ale v ich relativnej vyske. Vzhladom na velkost ekonomiky, vzhladom na vysku prijmov, vzhladom na kapacitu statu ich splacat. A dal som tych prikladov viacej, takze by si nasiel aj znizenie dlhu v nominalnej hodnote - aj ked to je irelevantne.
robopol Zverejnené 24. August, 2011 Autor Zverejnené 24. August, 2011 Si ty normalny? vrámci jednotlivca, či štatu, štat je tiež len jednotlivec v systeme štatov. TO IDE. A ide to preto, lebo napr. rusko predavalo svoje nerastne bohatsvo za vysoke ceny plynu a ropy. TEDA ziskalo PENIAZE z ineho štatu. Takže nedošlo k zniženiu peňažnej masy v rusku. VED TI JASNE PISEM, že podmienka je, že ti musí sa zmenšit penazna masa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!
xenocide Zverejnené 24. August, 2011 Zverejnené 24. August, 2011 A ide to preto, lebo napr. rusko predavalo svoje nerastne bohatsvo za vysoke ceny plynu a ropy. TEDA ziskalo PENIAZE z ineho štatu. Takže nedošlo k zniženiu peňažnej masy v rusku. VED TI JASNE PISEM, že podmienka je, že ti musí sa zmenšit penazna masa!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! No co sa rozculujes? Niekto predava plyn, niekto predava vyrobky, niekto si upravi prijmy/vydavky. Ale v tom pripade pises - Rusko znizilo svoj dlh a nedoslo k znizeniu penaznej masy. Takze splatenie dlhu nesposobilo znizenie penaznej masy. Takze je mozne splatit dlh bez znizenia penaznej masy. Teoria, ktora tvrdi, ze splatit dlh je mozne so znizenim penaznej masy sa teda myli.
robopol Zverejnené 24. August, 2011 Autor Zverejnené 24. August, 2011 rozumieš pisanemu textu? vrámci uzavretej ekonomiky sa to neda. A globalne je svet uzavreta ekonomika. Ked ziskalo rusko peniaze na svoj dlh, tak niekde tie penaize v niktrom štate chybaju. Ved peniaze sa nemôžu stratit ked sa presuvaju! PS: a kludne to mohlo byt tak, že niektorý štát navýšil svoj dlh, aby rusko zaplatilo svoj. Takže si dlh vrámci globálu neznížil.
xenocide Zverejnené 24. August, 2011 Zverejnené 24. August, 2011 Zemegula asi vazne moze byt chapana ako uzatvoreny ekonomicky system, to ano. Ale vidis - ty zase riesis vymysleny hypoteticky pseudoproblem splacania vsetkych dlhov na uplne celom svete. Ako vravim, tema na pivo, alebo do kaviarni. Skutocnym problemom su niektore konkretne vysoke dlhy. Teoria tvrdila, ze v tomto systeme, nijaky stat nemoze splatit svoje dlhy bez toho, aby nenastala deflacia. Takze v tomto systeme, nemoze nijaky stat bez deflacie vyriesit svoju dlhovu situaciu. Ale v skutocnosti to je mozne...vid priklady. A co ty hovoris? Ze 10, alebo 20, alebo 100 krajin svoje problemy kludne moze vyriesit, ak budu chciet. Ale zemegula ako celok to nedokaze?
robopol Zverejnené 24. August, 2011 Autor Zverejnené 24. August, 2011 Ty podla mna nerozumies pisanemu textu. Hovorím o tom, že podmienka je uzavreta ekonomika. Tak kked to nesplan podmienku a stat ziska peniaze z ineho na splatenie dlhu, tak predsa nedošlo V TOM state k znizeniu penaznej masy. tak hovoris sice, že sa to da, ja nepopieram a zaroven mna obvinuješ, že ja tvrdim, že sa to neda. Ale ja to tvrdim vramci uzavretej ekonomike globale.
slimak Zverejnené 24. August, 2011 Zverejnené 24. August, 2011 Nejde predsa o nominalny dlh, ale o relativny. Ak mas dlh 500 euro, ale tvoj mesacny prijem je vyzobranych 50euro...je to nieco ine, ako mat dlh 550euro (nominalne vyssi) pri prijme 5000 euro. Dnesny problem dnesnych statov nie je v nominalnej vyske dlhov - ale v ich relativnej vyske. Vzhladom na velkost ekonomiky, vzhladom na vysku prijmov, vzhladom na kapacitu statu ich splacat. A dal som tych prikladov viacej, takze by si nasiel aj znizenie dlhu v nominalnej hodnote - aj ked to je irelevantne. Ja som chcel len poukazat na to ako Iri splatili svoje statne zadlzenie. Nijak,len relativne sa znizilo. Ale to len kvoli tomu, ze sa nenormalne zadlzili domacnosti. Dlhy sa len prelievali a urcite tam neslo o nejaku rozumnu politiku. teraz sa to vratilo, prestali sa zadlzovat domacnosti,lebo uz nemaju ani na splatky a na tie si bude musiet pozicat opat stat. Proste aj keby ten stat za to obdobie znizil,resp splatil vsetko,relativne aj nominalne 0. Mas tam rast zadlzenia domacnosti 150 % HDP navyse za to tvoje obdobie. Keby nedostavali peniaze z ECB a ponechali by si euro, co myslis bola by tam inflacia ci deflacia?
xenocide Zverejnené 24. August, 2011 Zverejnené 24. August, 2011 Ty podla mna nerozumies pisanemu textu. Hovorím o tom, že podmienka je uzavreta ekonomika. T Ale ved rozumiem co pises. Uzavreta ekonomika nie je pripad ani USA, ani krajin EU, ani Japonska, ani Ciny, ani Ruska. Nie je to pouzitelny priklad beznej krajiny zo sucasnosti. Takze trebars by teoria platila, ale nie na realne staty dnesnej doby - aspon nie na tie dolezite. Ja som chcel len poukazat na to ako Iri splatili svoje statne zadlzenie. Nijak,len relativne sa znizilo. Ale to len kvoli tomu, ze sa nenormalne zadlzili domacnosti. Ale zase - co je teraz problem? Zadlzenie statov. A to sa znizilo. A ked ma stat dlh 10% je to ovela, ovela, ovela, ovela lepsie, nez ked ma dlh 150% HDP. Absolutne cisla su na nic. Ak budes trvat na absolutnych cislach, tak mi povedz, preco je Grecky dlh taky problem - ved pre USA by to bola zanedbatnelne nic. Pointa je v tom, ze grecky dlh nie je vysoky v absolutnych cislach - ale relativne vzhladom na grecku ekonomiku. Preto ked sa dlh vzhladom na ekonomiku znizi, je to len dobre. A preto sa aj na individualnej aj firemnej urovni beru ukazovatele, ktore davaju dlh do suvislosti s velkostou a vykonmi firmy (jednotlivca). Dlh milion euro pre SPP je nedolezity, dlh milion euro pre teba je vazna vec. Nominalne ta ista suma. Nemozes brat slepo len ciste cisla, ale treba ich brat v suvislostiach. Nuz a za druhe, ano - zaroven dochadzalo k zadlzovaniu firiem a domacnosti. Ale neviem ci to je pravidlo, pretoze aj tu najdes vynimky, ako napr. Rusko, kde sucet tychto dlhov k HDP klesal... Tu sa totiz dava ako svate tvrdenie - to, ktore oznacujem za zmes krestansko-puritansko-marxistickeho zmyslania - ze akykolvek dlh je zly sam o sebe. Uver, ak je spravne vyuzity, dokaze vytvorit nove hodnoty, takze zvysuje bohatstvo a zaroven neposobi inflacne. Ale sucasne VELKE problemy su ake? Zadlzenie statov. Robopol tvrdi, ze nie je mozne znizit tento dlh bez deflacie. Skutocnost ukazuje, ze je mozne znizit tento dlh bez deflacie. Takze riesenie sucasneho problemu - zadlzenia statov - je mozne aj pri sucasnom systeme a to bez deflacie.
robopol Zverejnené 24. August, 2011 Autor Zverejnené 24. August, 2011 Ale ked vieš v čom je problem, prečo nedochadza v krajine ktora plati svoj dlh predajom svojho majetku a ziskava peniaze z druheho statu, tak nemoze dojst k poklesu penaznej zasoby. Ale ten pokles vznikol v tom druhom state. A tam sa prejaví ten efekt. A kedže globalne sa dlhy nezmenšuju ale opacne nema sa ten efekt ako prejavit. ked zacne cela eurozona nie len v ramci jedneho statu znizovat svoje dlhy na urovni statu a verejnosti tak uvidis deflaciu. A jedine, že by si ju kupila čina, vtedy by si nevidel. ale čina nema tolko eur a dolarov aby si kupila cely dlh eurozony.
xenocide Zverejnené 24. August, 2011 Zverejnené 24. August, 2011 Jaaaj, tak dobre... Ale nejaka jedna konkretna krajina moze splatit svoje dlhy bez deflacie, ano?
robopol Zverejnené 24. August, 2011 Autor Zverejnené 24. August, 2011 ved môže, ked preda niečo, čo druhy kupi. Aj tu ked predaš čast slovenska možeš vyplatit dlh hned ;) Ale takto sa staneš za chvilku bezdomovec a nezabudajte za co ste vymenili svoj majetok za toaletny papier alebo za elektronicke cisielka, čo sa neustale inflaciou znehodnocuju. greci možu predaj svoj ostrov a mozu vyrovnat svoj dlh, alebo ho zmenšit.
xenocide Zverejnené 24. August, 2011 Zverejnené 24. August, 2011 ved môže, ked preda niečo, čo druhy kupi. Takze napriklad ako Cina, ktora predava to, co ini kupuju. Vies o takej veci ako su tovary a sluzby, vsak? A vies, ze je mozne predavat aj nieco ine, ako len pozemky a suroviny, vsak? Takze nie je problem - ktorykolvek stat dokaze splatit svoje dlhy aj bez deflacie a aj v tomto systeme. Len to musi robit spravne, ze? Nezmrsit si ekonomiku. A netreba ani menit celosvetovy system a chystat revoluciu, staci taka "malickost" ako dobra politika. Dobre rozhodnutia.
robopol Zverejnené 24. August, 2011 Autor Zverejnené 24. August, 2011 veru dobre su to rozhodnutia sanovat dlhy pozickami a este vacsim dlhom, to je ten tvoj skvely system. A ked dojde na lamanie peciva, tak ti zoberu co mas a vybavene. je úžasné ked padrlaci ako ty tearz budu hlasat, že akakolvek krajina môže vyplatit svoje dlhy bez toho aby to neprinieslo negativne dôsledky. iste roztoc ekonomiku, tym še budeš šetrit. Ty chceš viac namliet muky ale zaroveň chceš mat bezvetrie. Takychto hoštaplerov beha po svete vela, ukazuju, že problem len v tom, že nepracujeme ešte viac na tie rite otrokarske, bankarske a politicke.
Odporúčané príspevky