Skočiť na obsah

Úroky, peňažný systém

Odporúčané príspevky

Zverejnené

tak už sa nechceš zbait dlhov? však to pišem už dlhy čas, že čo vam to spôsobi. Tak by si sa mal konecne xenocide zobudit v dlhovom svete. Vitaj v dlhu, ktoreho sa môžeš zbavit ale za tu cenu čo som napísal.

Za prve - citaj co pisem. Problem nie je ako sa zbavit vsetkych dlhov na celom svete. To je len vymysleny pseudoproblem. A hlavne to nie je aktualny problem. Ako vravim, nieco pre kaviarenskych insitnych ekonomistov.

Za druhe - ktokolvek sa moze zbavit svojho dlhu bez toho, aby sposobil deflaciu. Chces mi povedat, ze keby Cina splatila 100% svojho dlhu, tak vyvola absolutnu deflaciu yuanu, alebo co? A chces mi povedat, ze ked Rusko splatilo vacsinu svojho dlhu, tak vyvolalo obrovsku deflaciu rublu?

Zverejnené

tebe radsej netreaba nic pisat, pretože najskor sa chces zbavit dlhu ale ono to znamenalo ze ho chces len znizit. A po druhe ty nerozumies suvislostiam a posmeskujes stale. takže je to zbytocne.

Zverejnené

1. Dlhov sa moze zbavit ktokolvek bez deflacie - s cim si nesuhlasil

2. V dnesnej situaci predlzenych statov som uplne spravne uprednostnoval znizovanie dlhu - s cim si nesuhlasil.

3. Zaroven tvrdim, ze uver ako taky, pokial je rozumne manazovany, je ekonomicky prinosny mechanizmus - s cim zjavne asi tiez nesuhlasis.

4. A tiez tvrdim, ze riesenim nie je uhradit uplne vsetky dlhy na celom svete - pricom ty stale tocis len o tomto prehnanom a nerealnom pripade.

Cim sa vraciame k tomu, ze sa dost blbo debatuje o realnej ekonomike, ked presadzujes niektore stredoveke napady a zaroven tvoja teoria je v jasnom rozpore so skutocnostou.

Ak tvrdis, ze statny dlh je mozne splatit len za cenu deflacie - a skutocnost je ina, tak je tvoje tvrdenie chybne. Bez ohladu na vypocty. Ak realita dava ine vysledky ako vypocet, asi je vo vypocte chyba. Ale je vadna realita, ked ta neposlucha?

Zverejnené

Chyba je v tvojom prímači, mozes obvinovat druhu stranu do nekonecna, fabulovat tu tvrdenia a pod. To vsak realitu nezmeni. uz som ti povedal x krat mne je jedno co si ty myslis.

Zverejnené

Ved ja prijimam tu teoriu co vypisujes, neboj.

A preto ta musim este raz upozornit, ze sa proste myli. Je mozne splatit dlhy bez toho, aby doslo k deflacii. Su realne priklady. Takze budes musiet upravit teoriu tak, aby zodpovedala skutocnosti ;)

Ps. ake tvdenia fabulujem? Len mi ich napis, dobre? Pretoze mam za to, ze nefabulujem vobec nic, pisem tvoje nazory spravne a presne. Pokial nieco fabulujem, tak mi to odcituj presne tak, ako sa citovat na fore ma. Nehadz tu prazdne obvinenia :)

PS2. Pokial som ta niekde zle interpretoval, prirodzene si uznam chybu tak ako vyssie, ked som si omylom myslel, ze veris hlupim teoriam o tom, ze system je zly. :) A kedze hlupim teoriam o tom, ze system je zly neveris, tak som si aj uznal chybu.

Takze to mozem zopakovat este raz - Robopol neveri hlupej teorii, ze dlhy sposobuje system a nie ludske rozhodnutia. A kedze tejto teorii robopol neveri, nikoho neurazim ak napisem, ze by to musel byt veru hlupak, kto by veril takto hlupej teorii :)

Zverejnené

robopol, necitas poriadne :)

ja hovorim ze dlhy je mozne splatit. Moja jedina snaha je vsak len v tom aby staty robili konzervativnu fiskalnu politiku. Teda drzali rozpocet prebytkovy, nestarali sa do oblasti kde funguje trh a nerobili mu konkurenciu.

To vsak ty vidis ako menej dolezite, ty hladas problem tam kde ja vidim len dosledky. Centralna banka sa tiez moze spravat hlupo, a kedze ma monopol tak to je trochu problem. Ale pokial bude politicky nezavisla a nebude tam francuz ani ziadny co studoval ci pracoval vo francuzsku ;), tak to bude maly problem.

Zverejnené

Centralna banka sa tiez moze spravat hlupo, a kedze ma monopol tak to je trochu problem. Ale pokial bude politicky nezavisla a nebude tam francuz ani ziadny co studoval ci pracoval vo francuzsku ;), tak to bude maly problem.

Realne si neviem predstavit CB, ktora by robila politiku uplne v rozpore s politikou vlady. V tom pripade by sa nedal velmi riadit stat... Nezavislost je sice pekna, ale neviem kedy naposledy sa v nejakej krajine CB uplne vzoprela vlade,hm?
Zverejnené

Ešte raz tyso, ja citam poriadne ale ty reagujes na nieco co sa ta nepytam. Takže ešte raz ak by sme chceli významne znížiť dlhy na úrovni statu a verejnosti, sposobi to kontrakciu penazneho systemu, defláciu a s ním spojenu depresiu?

vyjadruj sa k otazkam, to sa napr. xenocide nepaci a tvrdi ze to nie je pravda. Ani to ta netrapi, že plati tvrdenie, že peniaze reprezentuju dlh.

Zverejnené

Teoria - nie je mozne splatit dlh bez toho, aby nenastala deflacia.

Realita - je mozne splatit dlh bez toho aby nastala deflacia. Irsko, Cina, Rusko, turecko, Stredoafricka republika - len na zaciatok.

Vysledok - teoria je chybna. Treba sa k tomu postavit celom a priznat si, ze skutocnost hovori nieco uplne ine, ako teoria. Takze je teoria mylna, bez ohladu na to, kolko ludi si zeitgeist kuklo na youtube. Kvantita nadsenych trubirohov nijak nezmeni realitu.

1. CINA. Ma zasoby deviz a zlata na bezproblemove splatenie dlhu. Sposobi to deflaciu?

2. IRSKO. 1987- 109% z HDP. 2007 - 25% z HDP.

3. TURECKO. 2001- 77% z HDP. 2008- 39% z HDP.

4. RUSKO. 1999- 99% z HDP. 2011- 8% z HDP.

5. INDONEZIA. 2000- 95% z HDP. 2011- 25% z HDP.

6. KUVAJT. 1991- 203% z HDP. 2010- 10% z HDP.

7. STREDOAFRICKA REPUBLIKA. 2005- 107% z HDP. 2011- 29% z HDP.

Toto su realne priklady. Ani v jednom pripade nenastala po znizeni dlhu deflacia. Takze je mozne znizit statny dlh bez toho aby doslo k deflacii. Teoria je chybna, pretoze je v rozpore s realitou.

Zverejnené

Ešte raz tyso, ja citam poriadne ale ty reagujes na nieco co sa ta nepytam. Takže ešte raz ak by sme chceli významne znížiť dlhy na úrovni statu a verejnosti, sposobi to kontrakciu penazneho systemu, defláciu a s ním spojenu depresiu?

vyjadruj sa k otazkam, to sa napr. xenocide nepaci a tvrdi ze to nie je pravda. Ani to ta netrapi, že plati tvrdenie, že peniaze reprezentuju dlh.

1. Pred chvilou sme sa bavili ze cast penazi ( tie ktore si pozicias ) su dlh. Tu som suhlasil, a ty zrazu rozsiris toto tvrdenie na to ze peniaze reprezentuju dlh. Z fakticky spravneho ale malo uderneho tvrdenia si presiel k konspiracii ;). To je logicka chyba, to dufam vidis.

2. Cast dlhov su investicie, ak znizis investicie tak mame problem. Ale povedzme ze investicie zamenime na akcie a bavime sa len o spotrebnych dlhoch. Co sa stane ked sa splatia a ziadne nove neposkytnu ? Z hladiska makroekonomiky to znamena ze sa zmeni struktura dopytu a klesne aj agregat dopytu. Ten co ma peniaze ale chce ich sporit nenajde nikoho kto si moze pozicat. Celkovy dopyt tak klesne, nie vsak pre chybajuce peniaze ale pre administrativny zakaz.

Zverejnené

Suhlasis tyso vobec s tym, že multiplikácia je expanzia uverových penazí a opačne zánik penazi je kontrakcia?

žiadne konspiracie, fakty. Ja tu stale píšem, že úverové peniaze "teda niekoho dlh" je významné % z peňažnej zásoby a ked dojde ku kotrakcii penaznej zásoby tak tieto peniaze zanikaju. A neviem co je uderne alebo neuderne. Je to tak.

A banka od teba nežiada rudu, ,ani tvoje kolace ale peniaze chce aby si vratil, tak môžeš predat svoj majetok niekde v zahranici a nerastne suroviny aby si z inej nadoby ziskal peniaze nie zo svojej vlastnej nádoby vrámci štatu. Alebo môžeš povedat, že si odpustime dlh, tym ale sme urobili vec, pretože sme NIEKOMU NIECO ODPUSTILI, darovali.

Zverejnené

Ale banka tie peniaze dava ludom co si kupuju tvoje kolace ci rudu ;), v com je to ine ako ked ty predas svoj tovar ?

A zase ked si pozicias, tak tie peniaze su dlh. To je fakt. A ked sa bavime o percente tak to je povedzme na urovni radovo HDP.

( u nas menej, niekde viac ale je to podobneho radu).

Cize to co sa vyprodukuje za rok by splatilo vsetky dlhy sveta.

Zverejnené

A to robis opakovanu chybu, ty si totiz neuvedomuješ ako uzko je spojena cena tovarov a sluzieb vramci penaznej masy. Ty to proste nechápeš, že tie peniaze reprezentuju cenu všetkého čo na tejto planete môžeš predat "POKIAL" by si nerobil barter.

A jednoducho znova obaja nechapete, že štaty maju svoj export odtial sa dostavaju nove peniaze do našej ekonomiky. Ale cely svet je iba jedna nádoba. A preto sa vam zda, že predajom celej zeme splatite dlh, ale nechapete, že globalne vrámci celého sveta, alebo aspon vrámci viacerých štátov je to spojená nádoba a neda sa dlh znížiť nie len štátny ale aj verejnosti bez deflácie, bez nalievania ci odpustania dlhov.

Zverejnené

robopol, to je vsak tvoj omyl, ktory nie je zalozeny na nicom, neda sa odvodit uvahou ani ho nepotvrdzuju fakty.

Zverejnené

chceš fakty?

no skus teraz predat všetko co mas, daj na trh všetko co by si chcel predat a uvidime co to urobi s cenou, ostane na tej tvojej urovni? nie ona sa odvija od toho aka je masa penazi v obehu, kto by to chcel kupit, (pre zjednodusenie barter neberieme v uvahu).

A keby to nebolo ako tvrdím žiadna inflacia a deflácia by nebola v suvislosti s penaznou masou. ALE ONA JE. JE to priama zavislost. A nie je take tazke to pochopit.

Zverejnené

robis zakladnu chybu v uvahe, to co sa vyprodukuje sa preda. za rok.

Ty tvrdis ze to nejde predat naraz, to je pravda. Potrebujes rok. A teda predas cast, zaplatis cast dlhu. Ten komu dlzis si nieco kupi a mozes predat dalsiu cast. To je obeh penazi, potrebujes MENEJ penazi ako je suhrn rocnych transakcii.

A kedze hovorime o HDP, tak to sa skutocne za rok predalo. Nemozes tvrdit ze sa to neda predat, ked sa to udialo ;)

Zverejnené

Ale nie. Ty ma nerozumies. Predstav si krajinu ktora ma vlastnu menu a ma tento penazny model. Zoberme si, že obchoduje a vyraba iba vramci svojej krajiny. Nech tam nemame komplikacie vo forme exportu.

Tak ak dojde k uverovej expanzii ma v ekonomike viac penazi, stavia, ma spotrebu, vydavky prijmy. tocia sa tovary a služby a splacaju sa dlhy. A ked sa splacaju dlhy a nove nevznikaju dochadza k uverovej kontrakcii, je menšia penazna masa v obehu co vedie k deflacii, k problemom splacania dlznikov, dochadza k recesii.

Ja neviem skutocne co vy dvaja na tom neviete pochopit? pisem tu snad nezrozumitelne?

Zverejnené

iste ze pises nezrozumitelne, pisem ze dlhy su radu HDP a to je podla definicie to co sa preda za rok. Ako mozes tvrdit ze sa neda splatit dlh pretoze nie su peniaze ked sa presne tolko za peniaze predalo ?

Comu tu nechapes ?

Ty si sa rozhodol ze ked sa splatia dlhy tak pride deflacia a ze sa neda tolko predat. No keby si to musel spravit teraz, tak iste. To je problem likvidity. Ale uz pocas roku to ide bez problemov. A teda urcite nemas pravdu ;)

Zverejnené

statne dlhy su radovo HDP, ked uz chces byt presny. A ja predsa nehovorim, že nepredas za rok tovarov a sluzieb v hodnote HDP. To som kde napísal? Hovorím vám, že pri kontrakcii penaznej masy splatením dlhov vznika deflacia. ja to robim na modelovom príklade. Lebo to sa nemusí stat pokial peniaze z exportu vykryjú vypadok.

tak čo nie je pravda?

Zverejnené

na modelovom priklade to tak nie je, tak to skus ukazat poriadne. Zoberme si bankuy, vklad a jeho multiplikaciu a ukaz ze splatenie vedie k deflacii.

Zverejnené

Neviem, čo na modelovom príklade nie je?

tak pokial nesuhlasis so skutocným stavom expanzie uverových penazi, teda napr. komerčna banka ziska aktivum z centralnej. Multiplikáciou z tejto hodnoty na účtoch vznikne cca 10 násobok pri rezerve 10%. To je expanzia úverových penazí.

Kontrakcia úverových penazí je opak, ked dlžník postupne vyplatí úver aj s úrokom. Úrok je odmena komerčnej banke.

Pri expanzii uverových penazí sa zvyšuje peňažná zásoba. Pri silnej úverovej expanzii sa do ekonomiky dostávajú peniaze, ktoré v tom čas enie su krýte tovarovou výmenou. Ako príklad som uvádzal pre xenocide dialnicu. Dalnicu postavíš a už ďalej nie je potrebné mať peniaze v obehu. Medzi tým však ich získali stavbári, predajcovia pod. teda kolujú v ekonomike "POKIAL" sa dalnica nevyplatí, "VTEDY" zanikajú. Kontrakcia. Medzi tým však sú to inflačné peniaze do doby kedy sa nedostanú z obehu preč.

Neviem absolutne CO UDAJNE NIE JE PRAVDA. ALE UDAJNE PRAVDA JE, že množstvo penazí sposobuje infláciu a defláciu. Takže NIE MOJ vymysel, kludne ti môžem dať zdroje grafy kde NIE UDAJNE ale popisuju to co ti pisem.

Zverejnené

Ty predpokladas ze penazna zasoba sa rovna dopyt, to vsak nie je pravda. Preto podme spravit priklad poriadne bez podobnych skratiek, ktore su nespravne.

Zverejnené

dopyt čoho? dopyt po peniazoch.

dobre daj príklad svoj, nech sa v nom orientuješ. Ale mame uzavretu ekonomiku. Teda žiadne exporty a importy. Skus teda narušit zakladnu logiku kontrakcie penaznej zásoby pri splatení úverov. To som nesmierne zvedavy ;)

Zverejnené

Chapem to spravne, ze robopol obhajuje teoriu, ktora v realite dokazatelne nefunguje - a na overenie postaci byt gramotny? :) ;)

Nemusime rozberat vypocty a teorie, ci poucky. Robopol to vyjadril jasne - ak sa znizi dlh, nastupi deflacia. Jasne pravidlo. Ktore jasne v realite nefunguje. Nic viacej netreba. Akykolvek vypocet dokazujuci tuto teoriu by dokazoval nespravnost reality. Co je blbost na mraky, vsakze?

Uviedol som jasne a nespochybnitelne pripady, ked bol dlh znizeny a deflacia nenastala. Bodka. Teoria je chybna. Ak sa jej niekto drzi bez toho, aby ju trosku opravil, musi byt asi fakt natvrdly. A navyse teoria funguje, len ked ignoruje realitu :)

Zverejnené

Pozor na tvrdenia, nie je take jednoznacne. Nie je to taketo jednoduche pravidlo. Ukaz to na uzavretej ekonomike, alebo si odrataj bilanciu export inport. A nakoniec ja som nepovedal, že sa neda zaplatit stary dlh. Ja hovorim o tom, že musíš vyznamne znížit dlh verejnosti a štatu (teda, že splacas stare a nevytvaras nove dlhy), nie odpuštaním, ani ziskanim penazi zo zahranicia. inak su tvoje reci bezcenne xenocide.

rusaci nesplacaju svoj dlh znížením svojej peňažnej zásoby. Rusaci predavajú svoje nerastné bohatsvá v zahraničí

http://ekonomika.etrend.sk/svet/rusko-hlada-peniaze-na-splatky-dlhov.html

takže to je prípad otvorenej ekonomiky, kde sa splaca dlh predajom, exportom do zahraničia. ide o zahraničný dlh. Aj greci sa môžu zbavit svojich dlhov tým, že predaju čast svojej krajiny. A tým získaju peniaze. To nie je prípad o akom hovorím.

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov