Skočiť na obsah

Úroky, peňažný systém

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Ako mam iqvacom vysvetlit, že system o ktorom ja hovorím ma meno - "peňažný system". Nie je to ludská bytosť a nema rozhodnutia. Clovek žije v tomto systeme podla istých pravidiel a rozhoduje sa podla okolnosti v tom systeme.

takže jeho rozhodnutia ovplyvnuju okolnosti toho systemu, kedže sa jedná o peniaze. Takže na otazky, ktorý ujo system, ktoru položku vynutil. Je nezmyselna otazka. pretože to mna nezaujíma. Ja hovorim principilane o tomto penaznom systeme.

Pozeram sa ako funguje a čo sposobil v "" pretože to ludia v nom sa rozhoduju na zaklade okolnosti, ktore v tom systeme vznikaju.

takže pre slabších, ide o to ake okolnosti v tom systeme vznikajú na základe ktorých sa ludia rozhoduju. A ak ich rozhdonutia ovplyvnuje situacia v tom penaznom systeme, tomu ja hovorím systemova vec.

Zverejnené

takže jeho rozhodnutia ovplyvnuju okolnosti toho systemu, kedže sa jedná o peniaze. Takže na otazky, ktorý ujo system, ktoru položku vynutil. Je nezmyselna otazka. pretože to mna nezaujíma. Ja hovorim principilane na o tomto penaznom systeme.

Si pisal, ze ta zaujimaju dlhy, tak preco ta zrazu nezaujimaju? Si pisal, ze dlhy sposobuje "system". Slovensko ma dlhy. Takze Slovenske dlhy sposobuje "system". A kedze vidime rozpocet z ktoreho tieto dlhy vyplyvaju, chcel som vediet, ktore polozky ovplyvnuje tento "system" a nie politici.

Pretoze moj nazor je, ze ide o rozhodnutia - dobre aj zle. V tom istom systeme je mozne robit veci spravne aj nespravne. Vela statov robilo prilis dlho nespravne rozhodnutia. Chyba nebola v nijakom systeme, ale v zlych rozhodnutiach.

Pokial vsak je na vine "system" a nie rozhodnutia - mame tu SK priklad. Ja za cislami vidim konkretne rozhodnutia. Ty za nimi vidis "system". Takze to potom tento "system" urcuje prijmy a vydavky statu, alebo ako to je?

Nas rozpocet je pekne rozpisany, nie je to nijaka abstraktna teoria, takze s nim mozeme dokonale pracovat.

Zverejnené

ty si hlavne nepochopil co tvrdim, tak to mas vysvetlene vyssie. A co mam teraz rozoberat ake okolnosti v tom systeme doviedli politikov k ich rozhodnotiam? dal som ti príklad s greckom. A nemienom tu teraz rozoberat slovensky rozpočet.

A tak ked je deficit "TO JE TA OKOLNOST" na základe ktorej robia rozhodnutie. A ta okolnost je niečim daná a je tam podiel peňažného modelu, je v tom schovaný. Takže tu máme vela faktorov, ale ja hovorím o faktore penazneho systemu.

Zverejnené

A co mam teraz rozoberat ake okolnosti v tom systeme doviedli politikov k ich rozhodnotiam? dal som ti príklad s greckom. A nemienom tu teraz rozoberat slovensky rozpočet.

Co mas proti slovenskemu rozpoctu? Naco je teoria, ked nedokaze vysvetlit, co sa deje - nedokaze najst co sa deje - a nedokaze pomoct?????

A preco nerozoberas slovensko, ked si slovak a zijes na slovensku? A navyse, ked tu mas slovensky rozpocet. Grecky rozpisany nevidim.

Nuz ale ANO - mohol by si. Ktore okolnosti v "systeme" prinutili politikov urobit presne taketo rozhodnutie a nie ine. Co z toho sposobil "system" a nie politicka linia, alebo ine motivacie.

Tvrdis, ze dlh nesposobuju rozhodnutia politikov - ked som to napisal ja, nazval si to vyhovorkou, nie? Stale tvrdis, ze zadlzenie sposobuje "system" a nie konanie politikov. Takze je alebo konanie politikov uplne bezvyznamne, alebo ich tento "system" riadi a oni nemaju na vyber robit nieco ine ako robia. To ale znamena, ze za nijakych podmienok by slovensky rozpocet nemohol byt iny, nez prave je.

Zverejnené

nevymyslaj si. Netvrdím, že len okolnosti su spustac, samozrejme je tu faktor ludsky (zaujmi politikov a pod). takže sa zmožeš znova na klamanie. Ja pisem, že okrem toho je tu faktor toho peňažného systemu a rozpisal som ti to v bodoch. Takže to tu mas.

No a čo spôsobilo ten deficit? Resp. nie je nahodou toto, co ovplyvňuje volbu noveho dlhu?

Zverejnené

Ja hovorím, že system je zly, ty hovoríš, že je dobry len robíme zle rozhodnutia, lenže ake uz len rozhodnutia mozeme robit, ked cely systém je citlivy.

ked poviem, že tento system je chory, zly, nesprávny a vedie k dlhom.

peniaze postavene na dlhu nutia k zvyšovaniu dlhu. A to je jedno, či je to švedsko, či norsko, grecko, USA, či taliansko. Je to systemova vec.

Celý system je umelý prvok, ktorý vytvára problémy, vela problemov.

Mna nepresvedcis, system je zly. bodka

a kecania o nezodpovedných politikov uz bolo dost, je to modny hit, ktorý ty razíš. Nie ze by som ich mal v laske, ale vidiet chybu tam kde je systemova chyba je plakat na nespravnom hrobe.

Cize sa celu dobu stazujes na "system". Nie na rozhodnutia, nie na politikov a konkretne ciny. Vinny je "system".

Takze - ako "system" urcuje slovensky rozpocet do podoby, ze tento je deficitny a vytvara dlh? Pises, ze to nie su politicke rozhodnutia. Pises, ze chyba nie je v rozhodnutiach, ale v systeme. Takze vymazme z SK rozpoctu vsetko to, o com rozhodovali politici a ukaz mi, ktore polozky urcoval "system".

Je to predsa jednoduche, nie? :(

Zverejnené

presne povytahuj všetko z kontextu , to ti nepomože.

Opakovane ti tvrdim, že zle rozhodnutia z inej priciny existuju. Nikdy som netvrdil opak. ANO TVRDIM ZE PENAZNY SYSTEM JE CHORY SYSTEM A UKAZUJEM K COMU VEDIE. TY to odmeitas a zmože sa akurat na to, že ides klamat, že ja som popieral zle rozhodnutia politikov a prip. neefektivitu statu.

a kedze ti zase kape na mozog na ked sa ukludnis a nebudeš sa tu pripravovat na upalenie za to, že ja som si dovolil niečo take povedat, tak si radsej podrz ten svoj ...

Zverejnené

Opakovane ti tvrdim, že zle rozhodnutia z inej priciny existuju. Nikdy som netvrdil opak. ANO TVRDIM ZE PENAZNY SYSTEM JE CHORY SYSTEM A UKAZUJEM K COMU VEDIE. TY to odmeitas a zmože sa akurat na to, že ides klamat, že ja som popieral zle rozhodnutia politikov a prip. neefektivitu statu.

Uz zase zacinas byt vulgarny.... zaujimave. Ja som na teba vobec neutocil, dokonca som nespochybnoval tvoje tvrdenia, len som ich chcel aplikovat na Slovensko. A to ta tak rozculilo, ze si sa zase prestal ovladat. Uz to bude asi vzorec spravania :(

Pisal si, ze zly je system, ze to system sposobuje dlhy, ze dlhy nesposobuju konkretne rozhodnutia. Na vine je system a nie ludia, nie rozhodnutia. Len system.

Takze mam priklad Slovenska, nie Brazilie. Mame Slovensky rozpocet. Ten ma deficit. Ten ma dlh. Tento dlh sposobil chory, zly a umely system, slovensky dlh nie je sposobeny rozhodntiami politikov. OK. Nemusis byt kvoli tomu vulgarny.

Ved len ukaz, ktore polozky rozpoctu vytvoril system a tym sposobil dlh. A ako to urobil system, tak ze neslo o rozhodnutia politikov (ako si pisal vyssie). To je predsa vsetko. Teoria je genialna, vraj funguje, takze predsa nemoze byt problem idenfitikovat co presne sposobil system.

To predsa nemoze byt problem, nie? :(

a kedze ti zase kape na mozog

Proste nebud vulgarny. Tvrdsi, ze slovensky rozpocet sposobil system, takze staci ukazat, kde a ktore casti. Vulgarita, okrem toho, ze ide o priame a jasne porusenie pravidiel fora - nesvedci o kvalitach diskutujuceho.

A nemal by si byt vulgarny, ked jedine co po tebe clovek chce je ukazat na realnom priklade, ako funguje spravna ekonomicka teoria.

že ides klamat, že ja som popieral zle rozhodnutia politikov a prip. neefektivitu statu.

Tak pre uplnost - je teda mozne, aby sa prijali spravne rozhodnutia a aby sa stat nezadlzoval? Alebo to je uplne vylucene?
Zverejnené

Tak pre uplnost - je teda mozne, aby sa prijali spravne rozhodnutia a aby sa stat nezadlzoval? Alebo to je uplne vylucene?

Je zbavit sa tohoto penazneho modelu, pokial tu bude on dlhy tu budu vzdy. A budu rast. a snim inflacia. takze spravne rozhodnutie je ukoncit tento system otrokarstva dlhu.

to ty ale nepochopis, takze to pisem pre inych. Ziadne setrenie v tom nepomože. Peniaze su v ekonomike ked je dlh. bodka. Nie je co riesit.

Zverejnené

Takze momentalne - pokial existuje tento system - neexistuje moznost, aby sa nejaka krajina nezadlzovala a neexistuje nijake rozhodnutie, nijake opatrenie, ktore by mohlo dlh znizit? Momentalne, nech urobia politici a ekonomovia cokolvek, tak sa dlh bude vzdy len zvysovat a neexistuje moznost, aby sa tak nedialo? Spravne?...

Takze slovensky rozpocet MUSEL byt taky aky je a nemohol byt iny. Vsetky tie hadky o jeho zlozeni su zbytocne, pretoze to nikto nemohol ovplyvnit, spravne?

Cize - vsetky polozky v rozpocte urcil "system" a nie politici. Ti na to nemaju nijaky vplyv.

Zverejnené

keby si chcel teraz zaplatit dlh statu, tak ti z nasej ekonomiky ubudne 5000 eur na hlavu. ja nemam uz zaujem s tebou debatovat, neprekvapil si ma, stale budes kvakat tie svoje sprostosti.

edit.

Zverejnené

Ale ja nehovorim o splacani dlhu.

Ide o to, ze slovensko ma deficit. Takze minie viac, ako ziska. Teda sa dlh zvysi. Ty tvrdis, ze toto sposobuje "system". Takze "system" urcuje kolko slovensko ako stat bude mat prijmy a vydavky. Neurcuju to politici, neurcuju to rozhodnutia. Len "system".

Ved si predsa sam tvrdil, ze na vine je system. Slovensko sa zadlzuje. Zadlzovanie sposobuje system. Takze slovensky rozpocet urcuje "system" a nie rozhodnutia politikov. A ak to neurcuju rozhodnutia, ale system ako pises - tak je jedno ake rozhodnutia politici prijmu. Dlh aj tak bude urcovat system a nie ich ciny.

Ved toto si predsa myslel, ked si pisal, ze to vsetko sposobuje SYSTEM a nie konkretne rozhodnutia.

A preco si stale vulgarny? Nauc sa ovladat a slusne spravat. Si jeden z najnadavajucejsich ludi na tomto fore - a to je vcelku hanba :(

Ved ja s tebou mozem kludne suhlasit - dlhy sposobuje system a nie politici. Takze politici za to nemozu. Ich rozhodnutia za to nemozu. Politici sa mozu rozhodnut akokolvek, system aj tak sposobi, ze budu dlhy. Cize je uplne jedno, aku politiku ktora krajina robi. Na vine je system. Trapi nas, ze nasi politici premrhaju stamiliony? Nevadi. Aj keby nepremrhali, system by sposobil, ze by sme na tom boli rovnako. :(

Vlastne uzasne. Neexistuje nijaka zodpovednost za konkretne ciny a konkretne rozhodnutia. Za vsetko moze zly, chory system. A politik ci ekonom je nevinny. Jeho rozhodnutia nikdy nesposobili nic zle - urobil to system :thumbsup:

Zverejnené

tu mas knihy a publikacie, ktore vyvracaju tvoje tvrdenia jednoznacne.

najdes tam celu anabazu od prechodu zlateho standartu po vytvorenie centralnych bank ciastocneho krytia zlatom, grafy, všetko. Tymto definitivne ta ukamenujem z tvojich nezmyslov ktore tu siris.

tu su dokazy:

http://www.libinst.cz/etexts/rothbard_penize.pdf

liberalni institut

http://www.libinst.cz/stranka.php?id=260

http://www.mises.cz/clanky/centralne-banky-dokedy-este--277.aspx

Zverejnené

páni,

nadýchnite sa zhlboka, a kľud. netreba napísať prvú poznámku, ktorá príde na um.

počítajte do desať a bez osobných poznámok. kudlu nechajte vo vrecku a nemiestne poznámky pre seba. ďakujem pekne.

Zverejnené

pre čitajucich je dôležitý mechanizmus tak si dovolím z toho zdroja sem dat:

zdroj:http://www.libinst.cz/etexts/rothbard_penize.pdf

Centrální bankovnictví: Řízení inflace

Jak přesně vykonává centrální banka úlohu regulátora soukromých bank? Určováním jejich „rezerv“ – jejich depozitních účtů

u centrální banky. Banky udržují jistý poměr rezerv ke svým

celkovým závazkům plynoucím z depozit. Ve Spojených státech je

tato úloha ulehčována tím, že existuje zákonné minimum rezerv

předepsané bankám. Centrální banka může pak způsobovat inflaci

přeléváním rezerv do bankovního systému a také snižováním rezervního poměru. Tím umožňuje celostátní bankovní úvěrovou

expanzi. Drží-li banky rezervy v poměru 1/10 k depozitům, pak

„nadbytečné rezervy“ (rezervy nad požadovaný poměr) ve výši 10

milionů dolarů umožní vytvořit celostátní inflaci ve výši 100 milionů. Jelikož banky úvěrovou expanzí utrží zisky a jelikož vláda

velmi zkomplikovala jejich krach, budou se obvykle snažit „napůj-

čovat“ vše, co jim regulace umožňuje.

Centrální banka zvyšuje množství bankovních rezerv nákupy

aktiv na trhu. K čemu dojde, když například centrální banka nakoupí aktiva (jakákoli aktiva) od pana Jonese v hodnotě 1000 dolarů? Centrální banka panu Jonesovi vypíše šek ve výši 1000 dolarů,

kterým za jeho aktivum zaplatí. Centrální banka nevede soukromé

účty, takže pan Jones si vezme šek a předloží jej své bance. Jonesova banka mu připíše na účet 1000 dolarů a předloží šek centrální bance, která jí připíše dodatečných 1000 dolarů do jejích rezerv.

1000 dolarů v rezervách ale umožní bance provést několikanásobnou úvěrovou expanzi, a to obzvláště tehdy, rozlévají-li se dodateč-

né rezervy tímto způsobem do mnoha bank po celé zemi.

Nakoupí-li centrální banka aktivum přímo od banky, pak je

výsledek ještě zřejmější. Bance se zvýší rezervy, což vytváří základ

pro multiplikační proces úvěrové expanze.

Oblíbeným aktivem, které centrální banka ráda nakupovala, se

nepochybně staly vládní cenné papíry. Tímto způsobem si vláda

zajišRuje trh pro své vlastní cenné papíry. Vláda tedy může snadno

provádět inflaci peněžní nabídky vydáváním obligací a poté nařídit

své centrální bance, aby je nakupovala. Centrální banka se často

uchyluje ke snaze udržet tržní ceny vládních cenných papírů na

určité úrovni, a tím způsobuje příliv cenných papírů do centrální

banky a následnou trvalou inflaci.

Kromě nákupu aktiv může centrální banka vytvořit nové bankovní rezervy jiným způsobem: může je půjčit. Úrok, který účtuje

centrální banka komerčním bankám za tuto službu, se nazývá

„diskontní sazba“. Je jasné, že vypůjčené rezervy nejsou pro banky

tak uspokojivé jako bankovní rezervy, které jsou zcela jejich, neboR

nyní vzniká tlak na jejich splacení. Změny diskontní sazby jsou

veřejností bedlivě sledovány, ale v porovnání s pohyby výše bankovních rezerv a rezervního poměru je jejich význam nižší.

Když centrální banka prodává aktiva bankám nebo veřejnosti,

snižuje bankovní rezervy a vyvolává tlak k úvěrové kontrakci a deflaci – snižování – nabídky peněz. Ukázali jsme si ovšem, že vlády

jsou ze své podstaty inflační instituce. V historickém pohledu představovaly deflační aktivity vlády zanedbatelnou část s velmi přechodným trváním. V této souvislosti se často zapomíná na jednu

skutečnost. K deflaci může docházet pouze po předchozí inflaci,

neboR pouze pseudopotvrzení o uložení zlata, a nikoli zlaté mince

mohou být zničeny a zmizet z oběhu.

edit.

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

V tomto problem ale nie je, Rothbarda poznam uz nejaku dobu - takze jeho teoria aj kritika, na akademickej urovni, maju svoje miesto.

Ale okolo nas je realita - a s tym sa musi vyrovnak kazdy ekonom, ked vylezie spoza katedry :D

1. Tvrdenie, ze sucasny system NUTI k zadlzovaniu vyzera zdanlivo logicky. Ale realne - kto naozaj NUTI konkretnych ludi, firmy a staty, aby sa zadlzovali? Kazdy ma svoje dovody, kazdy sa nejak rozhopduje, nikto nema revolver pri hlave. Bez ohladu na teoriu, nikto na svete nie je PRINUTENY sa zadlzit.

2. Velka kritika na adresu centralnych bank. Ale presne tuto ulohy by kludne mohlo robit aj ministerstvo financii napriklad. Takze kritika ide na margo toho, ze stat vobec zasahuje do monetarnej politiky. To treba otvorit oci a priznat si, ze stat zasahoval do monetarnej politiky uz za Cezara (ano, toho Cezara v Rimskej risi) - a aj davno pred nim. Nic novodobe.

3. Navrat do reality. Svajciarsko ma "trosku" problem, ked im silnie mena az prilis a obavaju sa (opodstatnene), ze im prisilny frank uplne zlikviduje exportne odvetvia. Takze stat robi co moze, aby frank oslabil, akurat sa im moc nedari. Takze realna otazka - bez akychkolvek zasahov statu by bol svajciarsky frank prisilny. Spolu s uz aj tak vysokymi nakladmi, by asi prisli o podstatnu cast exportnej vykonnosti. Co je na tom pozitivne?

4. Inflacia je zla. Deflacia je este horsia. Z hlavy si spominal na deflaciu v USA 70-te roky a Japonsko 90-te roky. Vlastne stagflaciu. Co bolo na tom pozitivne?

5. Zase naspat do reality. Dlh vznika tak, ze su vydavky vyssie ako prijmy. Vo vacsine pripadov si vysku vydavkov aj prijmov (alebo minimalne jedneho z toho) urcuje subjekt sam. Nie "system", nie CB, ale konkretny clovek, firma, stat. Pokial sa subjekt rozhodne mat vyssie vydavky ak prijmy, je to JEHO ROZHODNUTIE. A rovnako sa moze takmer kazdy subjekt rozhodnut nevytvorit si dlh. Cize teoria, ked sa prenesie na hodnotenie relanych prikladov, zlyhava.

6. Ale zase realita - pravda je, ze statne zasahy do monetarnej politiky su velmi casto kontraproduktivne a vyslovene skodlive. Ale tu ide o konkretne kroky, ktore mozu byt dobre aj zle. Aj v tomto existuje sloboda vyberu.

Zverejnené

1. Situácia niekedy nuti k dlhom, ale HLAVNE MOZNOST VYTVARAT si dlh niekedy bez záruk, resp. pravidla boli nastavené volne (hypotekarny bum), že však ked nahodou do prestanu splacat, tak ručia majetkom o ktorý prídu, alebo ich zachrani štat. A to sa dialo, štat odlžoval a zachraňoval súkromné korporácie.

Deflácia je zla pre dlžníkov, pretože miera zadĺženia je obrovská, nejde len o štátny dlh. Každy dlh treba splatit aj s úrokom a to je niekedy vysoká záťaž pre spoločnosť, firmy, štaty, verejnost. Momentálne prirodzene chce prísť deflácia aj na trhu. to je prirodzené, pretože je bublina. A to jednoducho nechcu dopustit. Boja sa jej, že sposobi recesiu, a ona ju sposobi.

Súčasný peňažný model je inflačný model, kde sa podporujú dlžníci, škodí to celej spoločnosti, pretože dáva možnosť vytvárat obrovské dlhy a umelo stimulovat ekonomiku, ktorá napr. nemá na to aby ťahala tak rozsiahly štatny aparát.

Zverejnené

1. Situácia niekedy nuti k dlhom, ale HLAVNE MOZNOST VYTVARAT

Ach ano - MOZNOST. Ale nezabudaj, ze moznosti boli vzdy - aj v antike, aj ked sa platilo zlatom. Moznost je to iste ako mat ferrari. Moznost letiet po meste 200kmph - ale to neznamena NUTNOST. Preto aj sucasny system neznamena nutnost sa zadlzovat, len moznost a nic ine. V podstate su to miliony individualnych rozhodnuti, ktore vedu k dlhu, alebo nevedu. Preto aj dnes su ludia, firmy a staty s malym, alebo nijakym dlhom.

A preto - ked pozerame na sucasny krizu - boli to konkretne rozhodnutia, ktore viedli k zadlzeniu konkretnych statov. Nie system ako taky. Ak by sa politici a ekonomovia rozhodovali inac, dlhy by neboli vobec, alebo by boli ovela nizsie.

A ze sucasny system zvyhodnuje dlznikov???? No...myslim, ze USA lebo PIIGS sa velmi zvyhodnene necitia :D

Zverejnené

to je zakladna axioma, že ak ti rastie inflácia, ak je prítomná inflácia cele storočie, tak kkoho si zvýhodnil? dlžníkov. Dlžník a banka zarobí na tom. banka má svoje úroky a dlžníkom sa to kompenzuje infláciou. Sučasna hodnota penazí je výššia ako v budúcnosti pri dlhodobej inflácii, a taka bola skoro cele storočie.

Doplacaujú na to tí, čo šetria, odkladajú úspory a spotrebu. Ti na to doplacali.

Nové peniaze sú problém. Keď centralna banka dava do obehu nové peniaze nie su krýte zvýšenou tovarovou výmenou. Model funguje do bodu kedy dôjde zlom, dlh je velký a nevládzu ho splácat.

Nie ty žiadaš od ludi v tomto systeme aby sa chovali setrne a zodpovedne. No system im umoznil, podporoval ich nepriamo k pozickam a dlhom a rast cien aj niektorých donútil k pôžičkám, pretože nemali inú možnost.

Zverejnené

Nie ty žiadaš od ludi v tomto systeme aby sa chovali setrne a zodpovedne.

Nie ze by som to ziadal :D

Ale ludia, firmy a staty by sa mali spravat zodpovedne. Bez ohladu na system. Aj v stredoveku dlznici krachovali a nesplacali dlhy, bola inflacia. Pretoze ludia boli nezodpovedni a robili chyby. Ty zvalujes "vinu" na system a ignorujes to, co ludia, firmy a staty robia.

Ktokolvek a bez ohladu na system moze spravovat svoje financie setrne a zodpovedne. A ktokolvek, bez ohladu na system, sa moze nezodpovednym spravovanim financii moze dopracovat ku krachu.

Presne toto tvoja teoria aj hovori - ze mame moznosti. Ale tie sme mali aj pred tym. Skusal si hladat, kolko statov, kralovstiev, slachticov nesplacalo svoje dlhy v minulosti? Kolko statov a mien zazivalo inflaciu?

Nikto nenutil staty sa takto zadlzovat. Nijaky system - len presvedcenie, ze to mozu bezbolestne robit do nekonecna. Ale na zmenu netreba celosvetovu revoluciu, postaci ak sa ludia budu spravat rozumne.

Zmenit system, ked zostanu ludia robiaci take iste chyby - nezmeni vobec nic.

Pretoze - dlhy, bankroty a inflacia boli aj v minulosti, aj v inych systemoch. Ked blbcovi vezmes ferrari a posadis ho to daewoo tico - blbec sa stale moze vyburat. Ty si sa tak zameral na "system", ze umyselne ignorujes realnu ekonomiku. Umyselne prehliadas, ako realna ekonomika funguje - pretoze tam mas konkretne polozky, ktore vytvaraju konkretne dlhy.

Zverejnené

To su tvoje výplody fantázie.

Centrálna banka nalieva nové peniaze skupovaním aktív. Tých priamo dotuje. su to zločinecké manévre. Niekto si vytlačí peniaze a kupi si za ne niečo iba tak ZNICOHO. Týto ludia čo sa dostanú k takýmto peniazom novým. Si môžu nakupit služby a tovary ešte bez efektu inflacie. ta sa prejaví z oneskorením, ked v ekonomike ludovo "sa točia".

prostredníctvom inflácie sa presúva majetok. Inflácia ožobračuje TÝCH solídnych, zodpovedných a šetrných. Tých čo teraz vzývaš ako alaha. A je jasné, ž emusíš mat aj dobre pravidla aby si potom nebanoval neskor.

Zverejnené

To su tvoje výplody fantázie.

To, ze zodpovedne riadena firma alebo stat sa nemusi zadlzovat je vyplod fantazie? :D

Ja sa totizto bavim o realite, vies? Teorii som studoval habakuk, ale vtip je dokazat ich aplikovat na realitu. Slepe citovanie teorii (navyse ak im niekto nerozumie) zvladne aj bot. V realite vidim firmy a staty. Vidim ich bilancie. Vidim polozky prijmov a vydavkov. Vidim rozhodnutia, ktore to ovplyvnuju. A za rozhodnutiami vidim konkretnych ludi. S troskou casu a udajov dokazem rozobrat financie ktorejkolvek firmy do posledneho eura - a veruze tam nebude nijaky "system", ktory by tuto firmu prinutil sa zadlzovat.

Ano, teoria vyzera pekne. Ale za kazdy eurom, dolarom, jenom dlhu - su rozhodnutia, ktore mohli, ale nemuseli byt prijate. Toto nie je fantazia.

Pretoze - ani ty nedokazes najst, kde by system NUTIL sa zadlzovat. Jedine k comu sa dostanes, je MOZNOST. Ale kym jeden tuto moznost vyuzije, iny to tak neurobi. Cize zase skoncis len u ROZHODNUTI. Na to, aby financie fungovali spravne, stacia spravne rozhodnutia :)

A take alibisticke vyhovaranie sa na "system" je uzasne uzitocne pokrytectvo - ako potom mozeme odsudit politika, alebo podnikatela za zle ciny, ked za to moze "system", ze? Pche. To je to iste, ako ked sa nasilnik brani tym, ze k znasilneniu ho viedlo vyzyvave oblecenie zeny. Pretoze mal MOZNOST. A v tom pripade je zatvorit zeny doma, aby neexistovala moznost, ze budu inspirovat muzov k znasilneniu. Toš a v ekonomii je to este horsie, pretoze aj navrhovane alternativy rovnako davaju MOZNOST zadlzovania sa. A su postavene na blbej argumentacii :)

Zverejnené

xenocide, to je samozrejme extrem. Ak mame systemovy problem, tak ho mozeme analyzovat a navrhnut zmenu. A mozeme sa rozhodnut ci je to zmena k lepsiemu alebo k horsiemu.

lenze ja stale nerozumiem co za system robopol kritizuje. Chvilu som mal pocit ze kritizuje urok a teda systemova zmena znamena zakazat urok. Potom to boli komercne banky a system ciastocneho krytia. Teraz to vyzera na centralne banky.

Ale nie som si isty :D

A potom sa vrati k mantre ze dlhy sa nedaju splatit a ze teda vsetko je zle. Tak neviem, da sa samozrejme zakonom povedat ze dlhy sa rusia.

Ale caka ze potom pride raj na zemi ?

Zverejnené

Akože nevieš čo chcem povedat, v susednej teme aj tu som popisal kopu prispevkov, aj som to tomu xenocidemu vyratal ako DLH koreluje s inflaciou. Tak jake neviem?

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov