xenocide Zverejnené 9. August, 2011 Zverejnené 9. August, 2011 Nuz co... Mame dva rady hodnot, ako si pisal. 1 Dlh. Ten mozeme brat alebo celkovy, alebo medzirocny narast. 2. Inflaciu. Inflacia sa uvadza v % ako medzirocny narast CPI. Nepisal si , ze chces porovnavat celkovu cenovu uroven :lach: Preto som ocenil, ze ti ta chyba dosla a tento vypocet si dal uz spravny :D Ak pouzijes inflaciu a dlh, alebo inflaciu a rast dlhu, nevyjde ti to. Musis pouzit kumulativne hodnoty. Ale tie si vtedy nechcel, pretoze inflacia nie je kumulativna hodnota - je to medzirocna zmena. Ale dobre, ze si si to uz vsimol :beeee: Inflation is usually estimated by calculating the inflation rate of a price index, usually the Consumer Price Index.[26] The Consumer Price Index measures prices of a selection of goods and services purchased by a "typical consumer".[4] The inflation rate is the percentage rate of change of a price index over time. http://en.wikipedia.org/wiki/InflationKed si pisal INFLACIA - myslel si tento ukazovatel. Nie cenovu uroven.
robopol Zverejnené 9. August, 2011 Autor Zverejnené 9. August, 2011 Pozri sa o stranu spät, tam je vyznacene ako si porovnaval relativne hodnoty a vyslo 0,66. Ked však urobime fintu a dame to ako sučet v tom vyvoji tak je zrazu ine cislo. A to je presne to, že matematika ti nepovie nic k tomu, to clovek musi najst ako to robit aby nevyhlasoval jedným dychom, že nekoreluje. Ale inak ja som od sameho začiatku tvrdil, že to ma podobny vyvoj, pisal som ti ze to sedi ked rastie inflacia rastie aj dlh a opacne. O to slo. Povedal som ti aj to, že to nebude linearna zavislost a tak aj bolo.
xenocide Zverejnené 9. August, 2011 Zverejnené 9. August, 2011 pisal som ti ze to sedi ked rastie inflacia rastie aj dlh a opacne. O to slo. Povedal som ti aj to, že to nebude linearna zavislost a tak aj bolo. Pisal si najprv nieco o priamej zavislosti tusim. A ak porovnas rast inflacie a rast dlhu - nevyjde to. Ak porovnas cenovu uroven a celkovy dlh, vyjde to. Ine zadanie, iny vysledok :lach: Ale to je uz jedno - korelacia ukazala, ze v pripade USA to moze platit. Ale to nam nijak nepomoze so zvyskom sveta.
robopol Zverejnené 9. August, 2011 Autor Zverejnené 9. August, 2011 Ale to mas odkial, že to nevyjde pre zvysok sveta. určite to vyjde tam kde maju postavene peniaze na dlhu. Takže EU, aj japonsko , akurat ta cina to neviem ako to tam je. a vyjde to aj pre inflaciu a dlh. Mas to všetko tu vyratane. od 1990-2010, tam si daval inflaciu a nie cenovu uroven.
xenocide Zverejnené 9. August, 2011 Zverejnené 9. August, 2011 Ale to mas odkial, že to nevyjde pre zvysok sveta. určite to vyjde tam kde maju postavene peniaze na dlhu. Takže EU, aj japonsko , akurat ta cina to neviem ako to tam je. V pripade Ciny a Japonska ti vyjde vztah ovela slabsi. Vramci EU ktovie - ale podla kazdej krajiny inac. Zrejme vyse 0,6 ale tiez iny pre kazdu krajiny. A ak si vezmes posledne roky eurozony, hmmm...
robopol Zverejnené 9. August, 2011 Autor Zverejnené 9. August, 2011 Ja som sa vyjadril jasne, tam kde maju podobny system ako v USA a maju postavene peniaze na dlhu. Tak to vyjde. Ale ked chces dokaz musis si to ratat sam, ja nemam tolko casu stracat cas na dokazy :lach: ale ine je podstatne.uloha centralnych bank je stabilizovat cenovu uroven, tomu ty hovoris stabilizovanie? co sa deje v EU a USA? tak to je presne naopak, deflacia tu hra aku ulohu? a kde je ta nezavislost centralnej banky? ved si nalievaju penaize ako sa im zachce skoro. To je ta nezavisla institucia? cert ju ber PS: a ja sa hlasim k liberalom, jednoducho penaize nemôžeme zverit do ruk hrstke politikov a bankarov to nejde. to tak potom dopadneme, že zaplačeme. A určite si všimaš, že cela fronta kritikov odsudzuje tento systém v tej podobe ako je dnes. No neni sa co cudovat, ked teraz zaciname zat dosledky toho.
xenocide Zverejnené 9. August, 2011 Zverejnené 9. August, 2011 Ja som sa vyjadril jasne, tam kde maju podobny system ako v USA a maju postavene peniaze na dlhu. Tak to vyjde. Ale ked chces dokaz musis si to ratat sam, ja nemam tolko casu stracat cas na dokazy :lach: Japonsko ma podobny system ako USA. A stazoval si sa na "system" - a ja som ti tvrdil, ze vramci "systemu" to moze kazda krajina robit inac. Netreba menit system, staci robit veci inac. A ako vidis - pokial to krajiny robia inac ako grecko, usa alebo niekto iny - maju aj ine vysledko. to je vsetko. uloha centralnych bank je stabilizovat cenovu uroven, tomu ty hovoris stabilizovanie? co sa deje v EU a USA? tak to je presne naopak, deflacia tu hra aku ulohu?FED ma ine ulohy ako ECB, kazda krajina si to urcuje podla svojho. Ale ano, aj inflacia je jedna z uloh, kedze aj ECB ma zabezpecovat stabilitu meny. Akurat im to moc nejde :D a ja sa hlasim k liberalom, jednoducho penaize nemôžeme zverit do ruk hrstke politikov a bankarov to nejde. to tak potom dopadneme, že zaplačeme.No ved spravne :beeee: Vacsina toho bordelu co sa teraz deje je dosledok politickych zasahov. Samotna trhova ekonomika by sem-tam zakopla, ale zrejme nie v takychto dosledkoch. Ono staci, aby politici nemali snahu: - uspokojovat siroke masy obrovskymi slubmi - pretoze na to potrebuju stale vacsie vydavky, teda dlh - iluzorne sustavne udrziavat rast HDP, pretoze to vyzaduje monetarnu expanziu - zachranovat vsetky podniky, ktore krachuju - mozno by bolo pre irsko lepsie nechat AIB padnut, ako sa kvoli tomu zadlzit - dat vsetkym vstko, pretoze potom vzniknu take veci ako US realitna bublina - zatvarali oci pre ekonomickou realitou - vdaka ktorej ignorovali fakt, ze nizke sadzby ECB su pre grecko, spanielsko a portugalsko zabijacke - posobit "proticyklicky", pretoze ono sa nakoniec ten cyklus aj tak prejavi, akurat ovela silnejsie Ale to je len vec vyberu. Su politici, aj ked ich je mensina, ktori naozaj pozaduju minimalny stat - teda taky, ktory nebude prilis zasahovat. Budu krizy aj bankroty a recesie, ale nenarastie to do takychto rozmerov.
robopol Zverejnené 9. August, 2011 Autor Zverejnené 9. August, 2011 Mna nepresvedcis, system je zly. bodka a japonsko zeby bolo na tom nejak brutalne dobre? Ked už chces nieco tvrdit tak na zaklade cisiel, ci si ides vymyslat teraz tu znova?
xenocide Zverejnené 9. August, 2011 Zverejnené 9. August, 2011 a japonsko zeby bolo na tom nejak brutalne dobre? Ked už chces nieco tvrdit tak na zaklade cisiel, ci si ides vymyslat teraz tu znova? Netvrdim, ze je na tom dobre. Ale u nich rastol dlh vyrazne a inflacia len minimalne. Takze spominana zavislost je tam ovela slabsia. Cize nefunguju podla toho isteho vzorca ako USA napriklad. A system je co? Slovensko sa tiez zadlzuje. A mozes mi ukazat na nasom rozpocte ktore polozky si vynutil "system" a vysku ktorych si vynutil "system"? Islo len a len o politicke rozhodnutia. PRed polstorocim v USA boli minimalne vydavky na socialne a zdravotne ucely - teraz im raketovo rastu. To iste aj u nas (akurat my sme ich mali aj v minulosti). To nie je "system", ale rozhodnutia politikov, ze stat bude mat urcite vydavky - a to vydavky vyssie ako su prijmy, takze vznika deficit. Teda dlh. Ktoru cast slovenskeho rozpoctu vytvara system? Nijaku, ani jednu. Robia to len nami voleni politici, v zasade podla poziadaviek ludi. Ak by ludia napriklad suhlasili so 100% sukromnym zdravotnym a dochodkovym poisteni a stat by neprispieval ani cent - zrejme by nebol deficit. Postupne ani dlh.
robopol Zverejnené 9. August, 2011 Autor Zverejnené 9. August, 2011 daj cisla japoncov a uvidime ako to s nimi skutocne je. naco su debaty dobre ked nemame skutocne cisla, ktore to ukazuju? na nič. ale ty zas vidis za všetkým politikov. Je fajne na niekoho do zhodit ze? ale podiel nenesu len politici na ich rozhodnutiach sa zadlzovat. jak si ty to predstavujes, ked maju deficit, tak zacnu skrtat, vsak a co tym vyskratju? neda sa skrtat na nulu, nieco fungovat musi. A ja som ti pisal je to spirala. Dlhy vytvaraju inflaciu a ta zas tlaci na novy dlh . Ked zacnes umorovat dlh (ludia si prestanu poziciavat)prichadza deflacia a snim spominana recesia. Je to kruh z ktoreho niet uniku. ten kruh s nazvom penazny system. A cija je to vina? No tých co takyto system zaviedli a tych ktorí v tom systeme pretrvavaju.
xenocide Zverejnené 9. August, 2011 Zverejnené 9. August, 2011 http://stats.oecd.org/Index.aspx?QueryId=29868 Akurat si to musis vyselektovat manualne - Japonsko, data za inflaciu a dlh. ale ty zas vidis za všetkým politikov. Je fajne na niekoho do zhodit ze? ale podiel nenesu len politici na ich rozhodnutiach sa zadlzovat. jak si ty to predstavujes, ked maju deficit, tak zacnu skrtat, vsak a co tym vyskratju? neda sa skrtat na nulu, nieco fungovat musi.No, svoj podiel mame aj my vsetci, pretoze kym to fungovalo, bolo na veruze dobre :lach: A ved kto prijal rozhodnutie o zadlzovani slovenska? Nejaky anonymny system?? Kdeze - rozpocet mas pekne rozpisany a kazda polozka bola prijata z nejakych dovodov. A pokial si pamatam, tak vela politikov chcelo, aby sa minalo viacej. A ludia demonstruju, aby sa minalo viacej. Ktory zo slovenskych vydavkov urcil nejaky "system"? Ani jeden.
robopol Zverejnené 9. August, 2011 Autor Zverejnené 9. August, 2011 aky nejaky system? ja hovorim o penaznom systeme. ma meno. Tak ešte raz. ak sa dostavaju nove peniaze do systemu ako niekoho dlh, co sa zacne diat? no vskutku to, že skutočne sa zvyši tovarova vymena. Niekto môže nakupovat. tomu nadavaju ozivenie, ale časom sa to prejaví tak, že ti porastu ceny. A co sa teda dalej deje? koluju tie nove peniaze v systeme až kým sa nesplatia. Ale potom tam zase budu chybat, podla tvojej logiky mas väčšiu tovarovu vymenu ked tie penaize boli investicne a tie vytvaraju dalsie produkty na vymenu. a to sa ti nezda ako dostatocný tlak na tvorbu nových penazi? ved sa ti to prejaví tým, že sa ti objavi deflacia. to je ale pre dlznikov problem. A ked ich je významne % z obejmu, zacinaju sa dlznici bat deflacie. Tak ako sa boja centralne banky deflacie. Tak urobia co? keby si nikto nechcel poziciavat nove peaniaze tak ich zacnu dolievat cez kvantitativne uvolnovanie, aby zvratili deflaciu. ved to takto funguje. Presne to robia podla sablony. ale je to kruh zacarovany. a keby prislo k deflacii, tak dlznici vo velkej prevahe by nemali na splacanie svojich starych dlhov.
xenocide Zverejnené 9. August, 2011 Zverejnené 9. August, 2011 aky nejaky system? ja hovorim o penaznom systeme. ma meno. OK. Takze ktore polozky slovenskeho rozpoctu urcoval tento "penazny system" a tym sposoboval zadlzenie slovenska? Ked dlh vytvara system a nie politici - tak tam musia byt velke polozky, ktore neovplyvnuju politici, ale tento "system". Bolo by dobre vediet, ktore to su, aby sme vedeli, co sa s tym da robit :lach:
robopol Zverejnené 9. August, 2011 Autor Zverejnené 9. August, 2011 co to ma z polozkami, ja ti poisujem system penazny v ktorom zijeme. A dovod preco inflacia podporuje rast nových dlhov je prozaicky. pretože je vyhodnejšie si požičiavat ked ti rastie inflácia. Prosty dovod ako sklo. A teda v nevyhode su ti co si nepoziciavaju nove peniaze. ti co si sporia vdaka inflacii stracaju. Tak to je. A to nie je vola politikov. Požiciavajú si nie len staty ale aj ludia ak ti nie je zname. a opakujem nie som proti skrtaniu, ked to zlepšuje efektivitu. Len netreba zabudat ze za kazdym skratim su ludia co stratia pracu. tych nevyskrtnes z planety. a kecania o nezodpovedných politikov uz bolo dost, je to modny hit, ktorý ty razíš. Nie ze by som ich mal v laske, ale vidiet chybu tam kde je systemova chyba je plakat na nespravnom hrobe.
xenocide Zverejnené 10. August, 2011 Zverejnené 10. August, 2011 A ved ja chapem - ty popisujes system. Tvrdis, ze tento system sposobuje dlhy. Slovensko je konkretna krajina.Slovensko ma konkretny rozpocet, kde su prijmy a vydavky.Slovensko ma konkretny deficit a dlh. Cize otazka je jednoducha - ktore casti rozpoctu, ktoru cast deficitu a dlhu sposobuje tento system? Nie politici, ako tvrdim ja. Nie rozhodnutia, ako tvrdim ja. Ale SYSTEM. Ak system sposobuej dlhy, tak sposobuje aj Slovenske. Aku cast z nich a akym sposobom? Alebo je slovensko vynimka, kde tento system neplati a nefunguje???? :(
robopol Zverejnené 10. August, 2011 Autor Zverejnené 10. August, 2011 Netrep sprostosti. Davaj si podobne otazky doma ktora cast toaletneho papiera z harmaca ti utrela zadok, dobre?
xenocide Zverejnené 10. August, 2011 Zverejnené 10. August, 2011 Takze slovensky dlh nesposobuje system? :( To sa mame super, ze sme mimo :(
robopol Zverejnené 10. August, 2011 Autor Zverejnené 10. August, 2011 Ked uz ta tak zaujíma iba štatny dlh, tak príklad grécka ti ukazuje, čo robia: jeden dlh, prekrývajú ďalším dlhom. A to je ten dokaz ako velké dlhy (a ich splácanie) robia ešte väčšie dlhy. Horšie je to s platením tých dlhov, vtedy sa ukáže ta druhá strana mince. A inflácia ti rastie a rastie ako sa zvyšuje dlhové zaťaženie. Ja teda netuším, čo je tebe stale k smiechu, ked aj na príklade štátu zachranujú dlhy ďalšími dlhmi, teda z menšieho dlhu vytvárajú väčší. a teraz si zober co sa stane keby ich nezachranili. Nechaju ich zbankrotovat, a uz su tu vystrazne signaly a panika recesie.
xenocide Zverejnené 10. August, 2011 Zverejnené 10. August, 2011 Ked uz ta tak zaujíma iba štatny dlh, tak príklad grécka ti ukazuje, čo robia: jeden dlh, prekrývajú ďalším dlhom. A to je ten dokaz ako velké dlhy (a ich splácanie) robia ešte väčšie dlhy. Hej, Greci si zmrsili ekonomiku tym, ze sa zacali prilis zadlzovat. Ale ine krajiny to v 80-tych rokov neurobili az tak zle. Takyto dlh nemali vzdy a niekde to zacalo a z nejakych dovodov. Ale kludne sa mozeme drzat slovenska, ktore nam je blizke. Ak "system" sposobuje dlh a slovensko ma dlh, tak slovensky dlh sposobuje tento "system". Nie rozhodnutia, ako som pisal. Takze sa mozeme pozriet na slovensky dlh, na slovensky deficit (ktory znamena dalsi dlh) a ukazat, co z toho sposobil "system" a nie rozhodnutia ludi o urcitej politike. K smiechu to nie je. Usmevne len bolo, ze tu mame nejaku teoriu, ktora ale zjavne nevie byt aplikovana na realitu. Ak slovensky dlh sposobuje "penazny system", tak vydavky a prijmy su urcovane tymto systemom a nie opatreniami a rozhodnutiami vlady. To ale znamena, ze rozhodnutia vlady o rozpocte su irelevantne, pretoze rozhoduje tento "system". Co je ale nonsens. Preto som bol zvedavy, ktore polozky nasho rozpoctu urcuje system a tym padom sposobuje slovenske zadlzenie.
robopol Zverejnené 10. August, 2011 Autor Zverejnené 10. August, 2011 Ale jasne ze vie byt aplikovatelna. Ja vobec netvrdim, že je tu faktor nezodpovednosti a vidiny krasnej buducnosti s velkym dlhom na pleciach. Ale je tu faktor systemovy, ktory chceš popriet. ja som ti ho vysvetloval. a prave preto ti hovorím, že uz teraz vidis sam ake je tazke rozhodnut ci dat grekom dalsie penaize alebo ich nechat padnut, co moze ohrozit dalsie krajiny a je tu recesia. Chapes to? Ja som ukazal aka je previazanost penazi z dlhu na infláciu. Pretože ten dlh su peniaze väčšinové v tej ekonomike. A teda miera zadlzenia nie len statov je obrovská. A deflácia je priamo hrrozba pre dlzníkov. Kedže je ich velké %, tak nebudu schopní splácat svoje dlhy pri deflácii. Dojde ku krachom firiem a ludia sa ocitnu na dlazbe, stratia pracu, zvysi sa nezamestnanost, utlmi sa ekonomika a zivot v nej. To je priamo dosledok AKO DLH tlaci na to, aby sa stale zvyšoval a bola inflácia. Preto je velmi tazke TERAZ robit dobre rozhodnutia.
xenocide Zverejnené 10. August, 2011 Zverejnené 10. August, 2011 Ale je tu faktor systemovy, ktory chceš popriet. Jasnacka, ze faktorov je spusta. Ale zakladne tvrdenie bolo, ze tento "system" je zly, pretoze system sposobuje dlhy, vynucuje si ich a nie je mozne uniknut. Ked som niekolkrat pisal ze ide o konkretne rozhodnutia a konkretne kroky tak si nesuhlasil a vysmieval si sa. Ja ked pozeram na tento system, vidim desiatky krajin, kde kazda funguje inac - robi ine rozhodnutia. Dobre aj zle. Slovensky rozpocet, slovensky deficit a slovensky dlh su dosledkom tychto rozhodnuti - trebars dobre motivovanych, dobrych aj zlych. Deficit je vysledkom toho, ze vydavyk su vyssie ako prijmy. A vydavky a prijmy ovplyvnuje vo velkej miere politika slovenska. Su krajiny, ktore maju uplne inac strukturovane rozpocty. Teda - pokial naozaj "system" sposobuje slovensky dlh, musia v nom byt polozky, ktore urcuje tento system. Alebo cely dlh je systemom sposobeny. že uz teraz vidis sam ake je tazke rozhodnut ci dat grekom dalsie penaize alebo ich nechat padnut, co moze ohrozit dalsie krajiny a je tu recesia.Neboj, toto vidim uz pekne dlho, kedze som tu zastaval mensinove stanovisko, ze euroval ma svoj zmysel. A spominal som moznost eurospkeho domina, ked sa vacsina ludi stazovala, ze zachranujeme ICH a nas sa to netyka. Cize zatial som sa nic nove nedozvedel, len vidim, ze realita sa na smolu naplna a uz ludoch dochadza, ze to nie su ONI a MY.
robopol Zverejnené 10. August, 2011 Autor Zverejnené 10. August, 2011 Nikdy som nepopieral nezodpovednost politikov a ludi brat si uvery. lenže. Spoločnost sa masiruje cez media, že pokial bude ekonomika rast, lebo pribudli dalšie peniaze tak svoje dlhy budu schopný splácat. 1. je vyhodné si brat úver pokial rastie inflácia a ekonomika stupa hore. Prvy systemovy faktor dlhu2. Dlh sposobuje tlak na dalsi dlh. Systemova vec. kedže splácanie dlhu sa da iba vtedy ked ekonomika a inflacia rastie, tak ked sa to zmeni, že začne stagnovat, resp. miera dlhu je už velka. dostaneme sa ku grecku. Tu je faktor systemovy a ten tvoj LUDSKY.3. Ak rastia inflácia a ceny bytov a domov a pod. sú drahé, vela ludí si berie pozicky a hypoteky aby vobec mohli existovat. Systemova vec4. Ak by sa platili dlhy, a pozičky by sa utlmili (nové dlhy). tak prirodzene príde deflácia. Co pre dlznikov znamena problém. A zanamená to teda aj pre ekonomiku, lebo zadlžena spoločnosť doashuje menšie zisky, zacina mat problémy so splacaním dlhov. Tu sa vytvára domino efekt. systemova vec To sa ti zda malo systemovych veci, ktoré vyplívajú z toho peňažného modelu?
xenocide Zverejnené 10. August, 2011 Zverejnené 10. August, 2011 Nuz, toto su vsetko abstraktne a teoreticke tvrdenia. Problemy su prakticke a realne. Ked vidim, ze je mozne znizit deficit o zopar stoviek milionov (alebo miliard) - napriklad len neplytvanim, znamena to, ze dlh moze byt nizsi. To ale znamena, ze vyska dlhu nie je urcovana nejakym "systemom", ale konkretnymi krokmi, ktore mozu byt urobene. Ono to znie tak uzasne, tato teoria - ale dlhy su uplne konkretne. Skladaju sa z konkretnych poloziek, ktore byt mozu, alebo nemusia. Ani ich vyska nie je stanovena absolutne, meni sa. Takze ak teoria hovori, ze dlh sposobuje "system", musi byt schopna oznacit ktoru cast dlhu tento system sposobuje a akym mechanizmom. To vari "system" natiahne neviditelnu hlavu a zacne nasepkavat politikom..."Zvysuj vydavky, zvysuj vydavky, zvysuj vydavky a mrhaj kde sa len da?" Alebo ako to funguje? :(
robopol Zverejnené 10. August, 2011 Autor Zverejnené 10. August, 2011 ved som ti ukazal na príklade grécka, že starý dlh zvýšili novým dlhom. zapalata na zaplatu. Je to konkretka vec co sa udiala. Nie z vole bozej, ani z toho, že boli nezodpovední v tom, že im dali dalšie peniaze. Boli nutení systemom im ich dat lebo by to mohlo sposobit krach a recesiu celej EU. rozumies? a na otazky, ktorý papier z harmanca ti utrel zadok, no nehnevaj sa, pokial je tvoja inteligencia na takejto urovni, tak naco sa tu bavime? jaj zlatuskavy, system je system nie je to človek. Su to okolnosti ktore tlacia na tvoje rozhodnutia. Ale to uz ako velky chlapec by si mal vediet nie?
xenocide Zverejnené 10. August, 2011 Zverejnené 10. August, 2011 Nuz, ja vidim, ze slovenska ma deficit na rok 2011 nejakych 3,5mld EUR. Sposobil toto system? Ako to sposobil system? Ktore vydavkove a prijmove polozky rozpoctu urcil system a nie rozhodnutia statnych organov? Pretoze - ak vysku SK dlhu, ak polozky SK rozpoctu neurcuje system - tak slovensky dlh neurcuje nijaky "system". A ak ho system urcuje, tak kde a ako? http://www.cenastatu.sk/Nech sa paci - ved toto je uplne dokonala pripadova studia, kde sa moze ukazat fungovanie tejto hypotezy. Ps. Neviem co mas furt s tym harmancom, ale sem sa slovensky toaletak nedovaza, takze neprenasaj vlastne toaletne fobie na inych :( :( :thumbsup:
Odporúčané príspevky