Skočiť na obsah

Úroky, peňažný systém

Odporúčané príspevky

Zverejnené

prosim ta pekne, ty nevies uz nic ine pouzit len tu tvoju otrepanu frazu o nejakom ucive.

Ja nemozem za to, že ty si argumenty zamienas s vyucovanim. Nevies obhajit co pises, ked sa ta pytam aby si dal argument tak sa zmozes akurat na frazu o nejakom ucive stredoskolskom.

Zverejnené

Jedna v vyhod skoly je ta, ze sa clovek nie len nieco nauci - ale aj sa nauci nenadavat tomu, kto ho upozorni na elementarne chyby. :rolleyes:

Nuz a - presne to co ty navrhujes, aby mnozstvo penazi regulovala LEN vlada robi v podstate aj Zimbabwe, Venezuela alebo KLDR. V dvoch druhych de facto ani neexistuje bankovy sektor. Cize ja uplne chapem co navrhujes. Len neviem, preco tvrdis, ze bude lepsi - ked mame dost uplne jasnych prikladov z reality, ktore ukazuju na uplne katastrofalne vysledky.

Dalsou vyhodou DOBREJ skoly je, ze prinuti ziaka rozmyslat a hladat dokazy a podklady. Zodpovedny ziak ekonomie by bol pripraveny na uvedene priklady, pretoze by o nich vedel. A vedel by, ze spominane krajiny realizuju nim navrhovanu politiku. Zodpovedny ziak. Lajdak by si to nevsimol.

A aku otazku si to dal teraz? :innocent:

(prosim, podla mozno nedavaj otazky, na ktore je mozne si odpoved najst ja 30 sekund - je to prejav lenivosti)

Jednou z možnosti je ich doplnat na priamo podla ukazovateľov inflácie alebo deflácie. Ak vznikne deflácia musia pribudnút kredity na účet všetkých, aby sa kompenzovala. podla nejakeho vhodneho matematického modelu.

Co je inac jedna z mimoriadne obrovskych kravin, normalne by sa hodila do zlateho fondu. Ale verim tomu, ze spusta darmozracov a vypatlancov by to odkyvala. Proste by zopar krat rocne dostali od statu peniaze - len tak.

Ekonomicky kravina ako mraky. Esteze ze ju nevyslovil ekonom, lebo by inac mohol ist vratit diplom - ani na statnej ulanbatarskej takeho haluze neucia :)

Zverejnené

Nuž ty učenec,

Ku Zimbabwe by si sa dostal ty, pretože podla ucenca čo ma diplom vyriesi tento system to, ked si nikto nebude požičiavat a tak ti ostava len jedno kvantitativne uvolnovanie. To ty navrhujes model v Zimbabwe a tvariš sa pri tom, že to chce cely svet. A je to ta najlepšia myslienka, ktora ta kedy napdla učenec.

o tom vrateni diplomu by som pomlčal. Škola nie je iba prostriedok, aby si ty niečo odrecitoval. Pokial škola nedokazala sa zbavit ludi, čo len memoruju ako ty, tak je to skotocne ubohe. A memoruju akurat od veci.

Takže podľa teba je model v Zimbabwe ten tvoj vysnený ideal.

Naucil si sa vkladat ludom do ust co nenapisali, nepovedal, čo si len ty hlupo domyslas a vytešuješ sa ako male decko (si nekorektný demagog a prekrucac), že ty si tu niekoho niečo naučil. Vnucuješ sa tu ako učitel. Možeš skusit profesiu učiteľa, budeš sa mocť prejaviť s wikipediou :rolleyes:

terajší peňazný model kritizuje cela rada odborníkov z oblasti ekonomie, prekrucaš klameš a snažís sa zosmiešnovať, že vraj to hovoria iba ti, čo tomu nerozumeju. Dovol sa mi zasmiat. O tvojom porozumení by som pomlčal, minule si tu predvadzal korelácie anie nevieš čo TO JE a ako to ratat.

A to je presne to, ked ludia ako je xenocide chcu niečo riešiť, memoruju, pisu vela ale podstata a suvislosti, pochopenie, myslenie to JE nad ich rámec. A preto všetko čo vedia je memorovat a napadat druhých, že su nevzdelanci, pričom ani nevedia s kym si pisu, ale maju nesmierne dokonalý prehlad o tom kto co cital, co sa ucil.

Ako keby na tom zalezalo, kto co studoval. Dolezite v zivote je comu človek rozumie. Co je schopny pochopit. To je dolezite.

a tvoje skreslené predstavy o pridelovani penazi vladou su skutocne sproste jak ty. Ziadna vlada nebude pridavat peniaze, ani o nich rozhodovat. A k tomu doplnaniu. Ak mas predstavu že raz za par rokov sa doplni nominalne nejaká suma prerozdeli. Tak určite nie na zaklade nejakého pochybného rozhodnutia politikov, to potom radsej nedoplnat vobec. radšej deflaciu ako to zverit bande politikov.

Zverejnené

terajší peňazný model kritizuje cela rada odborníkov z oblasti ekonomie,

Ano, ale robia to inteligentne a nenavrhuju blbosti ako ty. Ti co to robia takto su odbornici maximalne na marxizmus-leninizmus.

Ale mozno sa mylim. Najdi mi uznavanych ekonomov, ktori navrhuju zrusit vsetky banky, navrhuju pridavat peniaze vyhradne cez statne zasahy a navrhuju ich rozdavat vsetkym. Ak takych najdes, uznam, ze existuju. Ak nenajdes, bude to dalsi dokaz nevzdelanosti a nedostatocneho studia.A kym takych nenajdes, prave si uviedol nepravdu.

Takže podľa teba je model v Zimbabwe ten tvoj vysnený ideal.

Preco moj? :rolleyes:

Len ukazujem, kam vedu tvoje napady. Zimbabwe nema poriadne fungujuce banky. Uvery sa tam prakticky nadavaju. Statne dlhopisy nikto nekupuje. Tvoj ideal. A objem penazi zvysuje len stat a nie nejake banky.

Podla mna to je rovnako hlupy system, ako tvoje napady. A dokazom toho, ze tvoje napady su na nic je napriklad aj Zimbabwe, Venezuela, KLDR, Vymarska Republika a ostatne priklady z reality, ktore viedli k maximalnej biede. Takze my uz vieme, co tvoje napady prinesu - len staci trosku studovat.

a tvoje skreslené predstavy o pridelovani penazi vladou su skutocne sproste jak ty. Ziadna vlada nebude pridavat peniaze, ani o nich rozhodovat.

Ehm. Tak mi to prosim vysvetli, kto bude rozhodovat a riadit zvysovanie objemu penazi a rozdelovat ich, ako si pisal. Tusim, ze to bude dalsia sranda :innocent:

Možeš skusit profesiu učiteľa, budeš sa mocť prejaviť s wikipediou

Vies preco nepisem do fyziky? Pretoze o nej nic neviem, len by som sa strapnoval. Ale ked to niekto nasilu chce robit zo sebou v ekonomii, nech sa paci :)

Mimochodom - asi to nevies, ale tvoje prispevky boli pouzite a citovane na cvikach na VŠ (nemusi ta zaujamivat ktorej, ale o dost lepsej, ako je blavacka EU), kedze som taky grand a posunul som ich kamosovi ako ukazku blbosti. A on ich predkladal studentom. Mali uspech. A si slavny. :)

Zverejnené

Tak debatuj inteligentne a nezhadzuj ludi co tu pisu. Potom sa debata dostane do inej roviny. kritizovat nieco inteligentne a neinteligentne. Dolezite je co je pravda a ty si od pravdy na hony daleko.

Tvoje slova. Ked si nikto nebude poziciavat peniaze z bank, ich potreba je zbytocna. K tomu vedu tvoje napady. A tvoje napady vedu len k nalievaniu penazi ako si slavne vyhlasil pri kvantitativnom uvolnovani. Takže vedu presne k tomu co tak nemas rad k Zimbabwe. To tvoje uvahy tam vedu.

Mozes si precitat vlastne prispevky, ktore su tu zopar dni dozadu.

Ak niekto postavi peniaze na dlhu, na snoch a bude nabadat ludi nech si poziciavaju, tak mas presne to co mame dnes, problemy!

A zrejme si si nevsimol k comu ten slavny model vedie, dlh neustale rastie, inflacia rastie storocie. to všetko je sposobené týmto modelom. Lenže ty si pokojne vyhlasis, že to je iba nezodpovednost. je to nezodpovednost a nezodpovednost toho, že sme dopustili mat takyto penazny system.

Peniaze nie su nicim kryte, ničím iba rečami, ktore vedieš aj ty tu na fore.

Povedal som ze zlaty standart bol ovela lespi system ako je dnes, stabilnejsi. A ja nenavrhujem ziaden konkretny model, všetko co robim je ukazujem na chyby tohoto systemu a dal som tu zopar postrehov. Ale su predsa ludia co sa venuju aj novým systémom, aj novému peňažnemu modelu.

Ani jedno ani druhe som nenapisal. Nenavrhujem zrusit banky, nenavrhujem statom riadene peniaze ani politikov. To JE TERAZ!

A darmo ja tu pustim malu uvahu a ty na všetko co sa zmožes je prekraucanie a sprostosti.

Zverejnené

Ak niekto postavi peniaze na dlhu, na snoch a bude nabadat ludi nech si poziciavaju, tak mas presne to co mame dnes, problemy!

Inflacia bola aj pocas zlateho standardu a o dost vyssia ako mame dnes. Najvyssiu inflaciu na svete maju tusim Venezuela a Zimbabwe, kde nefunguje bankovy system.

Takze poriadny student by vedel, ze prave krajiny, ktore nemaju funkcny banovy system maju casto poriadne vysoku inflaciu a argumentoval by rozumenjsie.

Povedal som ze zlaty standart bol ovela lespi system ako je dnes, stabilnejsi.

)

Poriadny student by vedel, ze aj pocas zlateho standardu boli krizy, bankroty, obrovske zadlzenie, inflacia. Lajdak by napisal to, co ty.

Peniaze nie su nicim kryte, ničím iba rečami, ktore vedieš aj ty tu na fore.

Poriadny student by vedel cim su kryte peniaze - pretoze aj ked to nie je zlato - nie su to xenocideove reci. Sice ma tesi prisudenie ulohy riaditela svetovej ekonomiky, ale ako ziaka ta musim sprdnut. Ale mozes si to najst, snad sa to da pochopit.

Nenavrhujem zrusit banky

Keby si si tak vlastne rozmyslel, co chces pisat :rolleyes:

nepotrebujeme ani banky

Ako keby na tom zalezalo, kto co studoval. Dolezite v zivote je comu človek rozumie. Co je schopny pochopit. To je dolezite.

Od toho kto nestudoval medicinu si nedame operovat srdce. Kto nema letecke skusky, nesadneme k nemu do lietadla. A kto vie prd o ekonomike o nej sice moze hovorit pri pive, ale nikdy v zivote by sa nemal dostat do rozhodovacej pozicie. Dopadlo by to akoby rovnako nadseny amater robil operaciu srdca - a este sa chvalil tym, ze o tom nikdy nic nevedel :innocent:
Zverejnené

edit !!!

Tak ti poskytnem dokaz ty fantasta ako rastla cenova uroven za posledne storocie. Môžeš študovat.

A znova a znova prekrucas. ved donedavna si ty nebol schopny rozlišovat medzirocný nárast inflácie s celkovou infláciou za dlhy casový usek ako je napr. 50-100 rokov.

Tu vidíš jasne ako ti rastie celkový dlh a inflácia. To je podla neviditelna zavislost. pre pseudoekonom je to tak silne nekorelujuce. *****

post-2442-0-37930300-1312702898_thumb.png

post-2442-0-03855500-1312703397_thumb.png

post-2442-0-12020000-1312705773_thumb.jpg

post-2442-0-92126700-1312706257_thumb.png

Zverejnené

Dokazal si v tejto debate jedine:

že TY SAM nemas vedomosti a schopnosti tu vobec niečo tvrdit. Ty sam nevieš ako narastla inflacia za 100 rokov. TY sam si len kecalek, co sa tu vytahuje a strapnuje v jednom kuse. A ešte sa hraš na učitela. Si taraj, ktorý nevvie čo trepe.

Zverejnené

Konecne! Po polroku si zacal pocitat. Toto je Sokratovsky sposob vyuky - prinutit ziaka, aby rozmyslal. Trebars aj tym, ze sa naserie a teraz to fungovalo. Cize som rad, ze moje snahy mali aspon nejaky pozitivny efekt :lach:

Myslis, ze by to fungovalo aj pre Cinu a Nemecko, alebo nie? Pretoze ak by to nefungovalo, mame tu jednu ekonomicku teoriu pre USA, druhu pre Cinu, dalsiu pre Japonsko, dalsiu pre Nemecko...atd. Ak by to neplatilo pre dalsie hlavne ekonomiky, je to dost blbe, pretoze nepojde o globalne platnu ekonomicku teoriu.

Ale blahozelam, potesil si ma :D

Zverejnené

A neserie ta, že si to ani nevedel zratat a vyhlasoval si tu svoje klamstva za pravdu? ci v tomto mas hrosiu kozu?

Funguje to presne všade tam kde maju ten istý, resp. podobný system ako v USA, takže europa tiež. Tam kde maju postavené peniaze na dlhu.

A mimochodom keby som dal po roku tie data a dal by som celkovy dlh, tak by sa hodnota korelácie nelisila. Ja som ti to hovoril, že pozriem a vidím. Ale ty nie, ty budes pisat a pisat o ocnych iluziach.

Problem bol ten, že ty si zle hladal korelaciu Z relativnych jednotiek.

a inflacia je spolahlivy ukazovateľ, že je penazi v obehu je vela. a tam kde nalievaju peniaze, ktore si trh nevyzaduje sa to prejaví nárastom cien, to dokazem potvrdit v kazdej krajine na svete.

A centralne banky maju na starosti stabilizaciu cenovej urovne. Ale sposobili presny opak, urobili pernamentnu inflaciu. A ja pocchybujem, že su nezavisle. Tvaria sa tak. ich rozhodnutia a ich ucel sa minul cielu. Nie neminul, centralne banky maju iny ucel vytvarat inflaciu!

Zverejnené

Nie, zratal som to spravne, pretoze som porovnaval narast inflacie a narast dlhu - kde to nesedelo. Pravdu povediac, netipoval som si, ze ta napadne spocitat kumulativy - ale nebudem tolko napovedat, takze preto si ma potesil :lach:

Nechce sa mi to prepocitavat, ci to mas spravne, ale zrejme to tak bude - preto som pisal, ze tam zavislost existuje, ale nie priama. Hm, podla tohoto to vyzera, ze v USA by mala existovat priama zavislost. Zaujimave.

Ak to zoberieme ako za bernu mincu, teda ze v USA existuje priama zavislost medzi dlhom a urokom, stale tu mame dva problemy. Jednak tam je aj obdobie zlateho standarbu a Breton Woods, teda PRED sucasnym bankovym systemom, ktory je taky kritizovany. Cize navrat k zlatu by nebol nijaka vyhra, pretoze trend by bol taky isty.

A druhy problem je, ze v pripade Ciny alebo Japonska do 1989, tusim kludne aj Nemecka - co mas 3 dalsie ekonomiky - to tak zrejme nevyjde. Cize by sme mali teoriu aplikovatelnu akurat na USA, ale uz nie na ostatne krajiny. Cize by to nebolo na nestastie nic univerzalne, co by mohlo pomoct pri hodnoteni inych ekonomik. Ale na tu Cinu a Nemecko este pre istotu kukneme :D

Zverejnené

Neratal si to dobre.

Ja ti to dokazem zratat aj po roku a budu tam tvoje data a vyjde to ako to vyslo mne. Ja na rozdiel od teba matematike rozumiem a viem prečo ti to nevyšlo porovnaval si relativne zmeny a to je uplne ina zavislost ked ju vynesies. Je to tak o tom ty možeš len polemizovat . JA TO VIEM!

Japonsko pokial viem prešlo na zapadny model atiež ma obrovske dlhy. Cina je niečo ine. Tu som nikdy nekukal aky penazny model ma.

Existuje priama zavislost ved to tu mas dokazane vyssie. Stacilo zadat iba zopar dat z celeho priebehu, lebo tie dalšie po roku len doplnia hrubu mozajku ale nezmenia ju. PRIAMA ZAVISLOST CLOVECE!

Zverejnené

Pretoze to zrejme vyjde ked pocitas kumulativne, ale nie kde pocitas narast - co je logicke, pretoze objem penazi sa objavi s oneskorenim. Ale to mas uz jedno. Sice je nyvhoda, ze tie US data pocitaju len externy dlh a nie celkovy, cize skutocna zadlzenost USA by asi mala byt vyssia - zvyseny objem penazi sa objavi v domacej ekonomike, ako dlh domacnosti a firiem, ale nie ako statny dlh, ktory je ukazany v tabulkach. Takze vysledok by bol o nieco horsi, ale povedzme, ze stale dost vysoky, to by stacilo.

Nuz Japonsko preslo na "zapadny" model v 1945 a situacia sa im pokazila v roku 1989. Nasledkom konkretnych krokov, ktorymi si otvorili menu. A Cina v tomto systeme funguju vcelku uspesne nejakych 30 rokov. Cize stale budeme mat spustu krajin, ktore su v tom istom systeme - ale kazda ma ine vysledky. Kym niekto (napr. USA) urobili chyby - tak vtedy ina krajina tieto chyby neurobila. Neslo o system, alebo o to, co kto robi.

Pokial by teda tato zavislost neplatila napr. pre Nemecko, tak nam nijak nepomoze. Pretoze tuto poucku by sme nemohli aplikovat na Nemecko.

Zverejnené

Mozem sa s tebou kludne stavit, ked budes mat celkový dlh tak to vyjde ešte lepšie. Jee to znova tak. Ja viem prečo je to tak. Pretože štatny dlh je len časť z toho.

A to kutocne vyžaduje logicky mysliet, aby si ty pochopil, že priebeh aj pri relativnych zmenách koreluje, ale musis to vediet ratat, to sa proste tak ako si to ty robil nerobí.

keby si si to vedel predstavit. tak ta zavislost ktorú si hladal je nasekana v malom okoli a preto ti to nevyslo. Ked mi nechces verit, kludne si zase vypravaj nezmysly, pravdu to nijak nezmeni :lach:

ale môžeš dať lubovolnu krajinu v EU a dostaneme zavislost. A práve tie čo su na tom relativne dobre maju nizšiu inflaciu a nižši dlh.

A daj japonsko a je to podobne, ja presne neviem, ale nelievali tam peniaze do systemu prešli na zapadny model a od vtedy su v riti.

daj nemecko bude to iste, ak maju menši dlh maju aj menšiu inflaciu. A znova možeš len skakat, že pre nemecko to neplati, plati to všade tam kde maju peniaze postavené na dlhu. A nemci to tak maju tiež.

Zverejnené

Pozri sa čo ti vyšlo z tvojich dat pri spravnom pouziti hladania zavislosti

Tak ako xenocide? Toto je dokaz že ty nevies pouzivat matematiku. Mal si plne usta pravdy. Pozri sa na tu pravdu priamo ako chlap :lach:

post-2442-0-66581500-1312878442_thumb.png

post-2442-0-25639700-1312878452_thumb.png

post-2442-0-76226300-1312878462_thumb.png

Zverejnené

Preco? Ved nie je nijaky problem :lach:

Korelacia pri narastoch zjavne nie je. Korelacia pri kumulativnych hodnotach zjavne je. Vypocty boli spravne, ale prave si ukazal, ze konecne uz vies pocitat tiez. Takze sa mozes tesit a ja s tebou. Trvalo to zopar rokov, ale konecne nejake vysledky :D

Nuz - ale moc sme sa nepohli, pretoze povedzme, ze mas pravdu. Pre USA to plati. Pre Japonsko, druhu najvacsiu ekonomiku az donedavna to neplatilo. A neplati to ani pre Cinu, momentalne druhu najvacsiu ekonomiku na svete. Cize prinajlepsom si ukazal, ze mozno existuje zavislost v pripade jednej krajiny (alebo viacerych), ale nebude to univerzalne pravidlo, ktore by sme mohli aplikovat vsade.

Co nam prirodzene potom uz vobec nepomoze.

Zverejnené

Prave som ti ukazal na tvojich datach od roku 1990 -2010, ako sa SPARVNE HLADA KORELACIA NA TYCH RELATIVNYCH ZMENACH. MAS to pred sebou.

Ty si to zle robil, a dnes si sa to naucil. Trvalo by ti to mozno cely zivot, ale teraz vidis, že nevies ratat. Matematika nie je pre blbcov. :lach:

Zverejnené

Korelacia je vztah - medzi dvoma, alebo viacej velicinami. Kedze si predtym pisal, ze ked rastie rastie dlh, rastie aj inflacia, jedna z moznosti je porovnat mieru rastu. Je to rovnako legitimne, ako porovnavat kumulativne hodnoty. A tie praveze ukazali, ze tam zavislost moze byt. Takze super, ze si na to prisiel :lach:

Ale urcite rovnako dobre vies, ze korelacia nie je DOKAZ zavislosti - len ukazuje moznost. Ale na zaciatok to postaci. Cize mozeme hladat dalej, ci najdeme nejake ine dokazy, ktore by pomohli.

A nejak sa musime vysporiadat s faktom, ze tato teoria by neplatila pre spustu inych krajiny, takze by nebola univerzalna. Mne nejak blbne uploader, ale ked ti to tak dobre ide, mozes to skusit na priklade Japonska a myslim, ze to vyjde ako hovorim.

Zverejnené

takže ty nechapeš, že si to zle vyhodnocoval tie relatívne zmeny. Ja som ti ukazoval teraz ako sa to správne robi. Robím zavislost medzi relatívnymi zmenami a vyslo to pre pearsonov koeficient=0,99.

To je dokaz skutočny, nie tie tvoje panflety co si tu robil. Vzorec treba vediet aj pouzit.

A skutocne sa mozes hambit, že pokial si ty skutocne nieco so statistikou mal, mal by si vratit diplom, lebo to čo si tu predvadzal, ako si sa smial. Vravel som ti smejes sa na svojej nevedomosti a blbosti. To je ta pravda.

Zverejnené

No ved uznavam - v relativnych zmenach nie je zavislost. V sumaroch zjavne ano. Toto mame vyriesene - a ved som uznal, ze konecne mas pravdu :lach:

Dovod preco to nesedelo pri zmenach je logicky - neprejavuju sa hned. Ale na druhej strane, ani tvoj vypocet nie je dokonaly, pretoze:

1. pocita s externym dlhom a nie celkovym - teda skotocny dlh by mal byt vyssi

2. plati len pre USA, ale neplati pre niektore ine velke ekonomiky, ako napr. Japonsko, takze nejde o univerzalne pravidlo

3. korelacia je moznost zavislosti, nie dokaz - cize sme sa posunuli spravnym smerom, ale ako jednoznacny dokaz to nebude (mozno by si nasiel korelaciu medzi dlhom a mnozstvom HIV pozitivnych, ale to by nic nedokazovalo)

Cize si mozes vychutnat vitazstvo a tesit sa - konecne mas na to plne pravo :D

A potom sa mozeme posunut k realite - co robit s ekonomikou, ktora sa podla tohoto nesprava? Tam musime asi pouzit nieco ine.

Zverejnené

Pisem ti, že v relativnych zmenach je zavislost, len to musis spravne pouzit. tak ako to robim ja ide o zavislost medzi relativnymi zmenami. ved cislo inflácie je medzirocný nárast, to je aj pri dlhu.

Ked chces porovnat zavislost vývoja týchto zmien. Ze ked stupa inflacia stupa dlh "relativny". Tak to urobis presne tak sko som ti to ukazal.

To je ta zavislost. Možem najst vztahy medzi inflaciou a dlhom.

a ja som aj pisal prečo je tam zavislost. To sme rieisili celu vecnost, že peniaze sa dostavaju do systemu ako niekoho dlh a to je ten väčšinový faktor.

nie je to moje vitaztvo, ja som to vedel davno, že je tam zavislost, lenže vam nestacili grafy.

No a to je zapadny model. ked chceš riešit cinu, tak ja neviem ako tam nalievaju peniaze do systemu, aku inflaciu mali ako sa vyvíjala, ked to budem vediet budem mat data znova zistime, čo je dosledok

a k tomu dlhu a inflacii. Dlh sposobuje inflaciu. Rast inflacie tlaci na vytváranie dalšieho dlhu. je to spätná väzba. Nejde ani tak určit pričinu, či to je skor a to neskôr, možno sa to dá ale je tam spätná väzba

Zverejnené

No a to je zapadny model. ked chceš riešit cinu, tak ja neviem ako tam nalievaju peniaze do systemu, aku inflaciu mali ako sa vyvíjala, ked to budem vediet budem mat data znova zistime, čo je dosledok

Nuz, pokial vezmeme, ze Japonsko a Cina su iny model - tak stale funguju vramci toho isteho systemu ako USA. Japonsko ma taktiez bakovy sektor, centralnu banku, otvorenu ekonomiku. Ak to iu nich funguje inac - nie je to dosledok systemu, ale inych opatreni, ktore vlada robila a robi.

Z coho vyplyva, ze nijaka chyba nie je v systeme. Vramci toho isteho systemu ma rozlicne krajiny rozlicne vysledky. Teda nejde o system, ale o konkretne kroky konkretnych statov. A pokial budeme povazovat japonske kroky za spravne - mozeme ich kludne kopirovat, bez zmeny systemu, bez nejakej revolucie, bez zrusenia bank a uroku.

Postaci len jedno - a nemusime si brat za vzor prave japonsko - robit spravne kroky, aj v tomto systeme, ktory existuje. Pretoze kym sa jedna krajina zadlzovala, ina sa nezadlzovala. Jedna ma inflaciu, ina ju nema. Je to vsetko len o ekonomickej politike statu.

To je ta zavislost. Možem najst vztahy medzi inflaciou a dlhom.

Teraz uz ano. V pripade USA. Teda nepojde o pravidlo, ktore by platilo vsade a pre vsetky krajiny. Teda japonskemu alebo nemeckemu ekonomovi moc nepomoze.
Zverejnené

USA. Tak som ti to dokazoval predsa pre USA. Ci ty vieš len tak z ruky, že inde nefunguje to co pisem? Ak maju rovnaky alebo velmi podobny model. Peniaze založene na dlhu, bude to presne to iste. ved USA je velky vzor pre všetkých a tak sa do žumpy vtiahnu všetci.

Cely svet je premasirovany, že tento system je dobry. Opak je pravdou. centralne banky vytvaraju inflaciu nalievaju peniaze do systemu a podnecuju všetkých k zadlžovaniu. Len sa to nedeje priamo. Cez infláciu a rastu cien su firmy ludia v jednom kolotoci. nezadlžovat sa je obrovský problém. kazdy dlh sa musí spaltit aj s úrokom, sú to náklady, ktore treba vytvorit, zaplatit. A tak klesa hodnota penazi neustalym zriedovaním ich hodnoty.

Výsledok je to čo vidíš celý svet sa topí v dlhoch a celý svet je tlacený ich zaplatit aj s úrokom. A celý svet sa nechal oklamat. A ty si pesiak ktroy si nevidi na spicku nosa.

Zverejnené

Ano, ukazovali sme to na USA, pretoze tam je najviac udajov a je to najvacsia ekonomika. To je spravne. Ale ak plati pre kazdu krajinu ine pravidlo - nie je to nic univerzalne, nie je to nijaky celosvetovy system. Je to vztah len v tej jednej krajine.

Ak v japonsku alebo nemecku plati nieco ine ako v USA - nedaju sa na tieto krajiny aplikovat americke skusenosti.

A potom nemozu celosvetove dlhy dosledkom vyhradne americkych pravidiel. Ak ma japonsko dlhy, tak ale funguje inym sposobom ako USA - a aj ak maju dlhy. Nemoze to byt dosledok vztahu dlh=inflacia, pretoze tento v japonsku neplati. A japonsko je velka a vyznamna ekonomika, nie nejaky bezvyznamny bhutan.

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov