Skočiť na obsah

Úroky, peňažný systém

Odporúčané príspevky

Zverejnené

No ty genius:)

A prečo neuvažuješ takto 20 rokov kym naškrabeš na istinu aj urok

urok napr.10% ti za 20rokov dá vyše 1,5 násobok istiny. je to male cislo oproti povodnej sume?

A zabudas ze ked ty vratis tych milion tak uz zase niekomu inemu ich pozicali.

Ale príklad maš dobre v jednotlivých krokoch ti klesa suma, takže úrok z 1000 000 predsa po 1 roku nemoze byt väčšie číslo ako 1 mil. Len neviem či chápeš, že to nie je dôkaz protim mojim tvrdeniam.

Zverejnené

Su to doklazy, ze

1. Aj ked mas urok, zadlzenie sa ti znizuje.

2. Urok posobi proti inflacii, cize pozitivne.

3. Urok posobi proti zadlzovaniu, cize pozitivne.

4. Narast objemu penazi sam o sebe nie je negetivny jav.

5. Narast objemu penazi nie je funkciou uroku.

Nemas nijake negativa uroku.

Je inflacia zla? Je. Posobi urok proti nej? Posobi. Takze urok je dobry :D

A ved ten priklad je dokonaly - pises, ze urok zadlzovanie zvysuje. Ale kdeze, ani nahodou. Mame urok a stale sa nam zadlzenie znizuje. Urok nesposobuje to co ty tvrdis, pretoze moje zadlzenie sa znizovalo.

Ake su presne negativne dopady urokü??????

- Si pisal ze sposobuje inflaciu - NESPRAVNE

- Si pisal ze sposobuje narast penazi v ekonomike - NESPRAVNE

- Si pisal ze zvysuje zadlzenost - NESPRAVNE :D

Zverejnené

No vidím, že vyhlasovat vieš ale argumenty kde nic tu nic.

No pod na to matematicky: Matematika je predsa dokaz, hm?

ked to nevyratas nevadi tyso ti pomože:

Zaujíma nás suma Y po 50 rokoch požičiavania so startovacej sumy 1000 000.

Tak zacni ratat a nie len kecat. Kolko bude to Y ked aj Y sa úročí.

priklad

1 rok urok 10% je 10 000, teda suma ktorá sa može požičat je už 1010 000.

Zverejnené

Argumenty???

1. Porovnaj graf penazi v obehu a urokovej sadzby. Urok sa znizuje, peniaze narastaju.

2. Porovnaj graf inflacie a urokovej sadzby. Urok sa zvysuje, inflacia klesa.

3. Porovnaj graf vysky dlhu a urokovej sadzby. Urok sa znizuje, zadlzenie rastie.

Dokazy dostatocne a volne pristupne. Mas ich plny internet, staci sa pozerat :D

A ked davas priklad, tak ho napis normalne a nie takto posahanym sposobom. Jasne zadanie a jasne zadefinovanie premennych, nech to nie je ako u blbych. A napis to tak jasne, aby si sa potom nevykrucal :D

Zverejnené

Takže zakladna logika pre slabších:

1. Ak je v obehu v aktulanom čase iba istina požičky, tak Y ako suma úroku tam nie je.

2. Ked niečo v systéme nie je A BUDE to niekto od teba niekto pytat je zakonite, že budeš tlačený do toho ich zohnat, ale kde ked v systeme nie su?

3. Takže samotný úrok spôsobuje zvyšenie peňažnej zasoby, či sa ti to pači alebo nie

4. Väčšie množstvo penazi ako je zdrave sposobuje inflaciu a úrok je tiež väčšie množstvo penazi TAKZE MOZE sposobit už len z princípu infláciu,

5. KeĎ sa kalkuluje cena za tovary tak sa zratavaju naklady A UROK JE NAKLAD!

6. ked ti nie jasny príklad, tak za to ja nemôžem, aj postihnuty by z toho čo som napisal vedel čo je Y a čo je %úroku.

Zverejnené

Budem sa snažiť používat iba argumenty a dokazy o tom, že:

1. úrok spôsobuje rast objemu penazí v ekonomike, že sa podieľa na inflácii

post-2312-0-68187100-1309348221_thumb.gif

Obrázok

Obrázok

Takze tu je jasne vidiet, ako sa dokonale mylis.

- urok rastol aj klesal

- objem penazi rastol stale, bez ohladu na urok

- inflacia sa znizovala ked bol urok vysoky a naopak

Cize ak sa budeme drzat tvojho zadania - nedokazal si nic a nijaky dokaz si nepredlozil. Jedine dokazy ktore su, hovoria proti tvojim tvrdeniam.

Urok nesposobuje inflaciu, ale ju naopak brzdi. Urok nesposobuje narast penazi v obehu.

Zverejnené

robopol, tak podme vyskusat extremy:

dvihnime urok sialene vysoko - co sa udeje ? Nikto si nebude poziciavat, splatia sa stare dlhy a koniec. Zadlzenie klesne na nulu.

zniznme urok na nulu - pozicky su lacne, oplati sa pozicat, zadlzenie bude rast.

V extremoch sa teda funkcia zadlzenia v zavislosti na urokoch chova presne opacne ako tvrdis. Netvrdim ze to bude linerna funkcia ale zdialky sa na nu podoba.

Mam pocit ze ty si si ako predpoklad zobral ze peniaze mozes ziskat len uverom, a dosledok je ten ze splatenie uveru znamena ze si musis pozicat. Ale to sa tyka len ciganov, bezny sedliak predava svoje produkty a sluzby a tak ziskava peniaze. Uver je len doplnok jeho hospodarenia, nie podstata.

Zverejnené

Robopol sa nenamahal si zistit ani zakladne ukazovatele, takze zrejme len cituje nejaky pamflet...napisany niekym, kto ekonomiu nevidel ani z lietadla.

Obrázok

Obrázok

Tu je pekne vidiet, ako znizenie sadzieb akcelerovalo narast dlhu - takze presne naopak ako bolo najprv pisane. A kedze ide o elementarnu zavislost, opacny priklad sa asi nenajde.

Asi tolko k predkladaniu "dokazov" :D

...predpokladam, ze ked dokazy ukazu nespravnost tvrdenia - budeme teraz tie dokazy ignorovat, ze? :D

Zverejnené

Tyso,

ja tomuto xenocide už neviem kolkým príspevkomh nemôžem vysvetliť, že %úroku nie je dôkaz , JA SA ODVOLAVAM NA Y

Y=suma(t0-tn)%úroku*požičaná suma, t0-čas vzniku pôžičky, tn-čas zaniku pôžičky

Je tažke pochopiť rozdiel v sume a rozdiel v %úroku?

A Y rastie stále a čím je zadĺženosť výššia je vyššie Y. JAk to mam postihnutým vysvetliť?

A samozrejme staviam na predpoklade, ktorý hovorí, že cca 95% penazí z celkového množstva je práve s úrokom cez niekoho pôžičku. Je to nesprávny predpoklad? Ja sa pozerám na penazný systém ako na celok , ja sa nepozerám na jedného sedliaka v tom systeme.

Zverejnené

Ako hovorim...

Ze vraj dokazy, pche! Akonahle predlozim priklady z reality, ktore vyvracaju pseudomudre tvrdenia - miestni experti ich radsej ignoruju :D

To je utek pred realitou. Robopol na zaciatku este uvadzal nejake grafy...ale ked zistil, ze realite je v rozpore s jeho teoriou, tak zase radsej utiekol k sialenym prikladom. Nuda. A mimo internetovych diskusnych for je takyto zbabely a pokrytecky sposob "argumentacie" akurat na smiech.

Zverejnené

Tyso,

A samozrejme staviam na predpoklade, ktorý hovorí, že cca 95% penazí z celkového množstva je práve s úrokom cez niekoho pôžičku. Je to nesprávny predpoklad. Ja sa pozerám na penazný systém ako na celok , ja sa nepozerám na jedného sedliaka v tom systeme.

No robis chybu, ktoru si urobil uz v minulosti. Jedna vec su peniaze a druha bohatstvo. Ak urok vzrastie, tak predas majetok a splatis uver. Peniaze su len castou systemu, sice najlikvidnejsou ale minoritnou. A primarne sluzia na obstaravanie tych inych veci :D

Zverejnené

ale xenocide, krot trocha emocie. ved som ti na začiatku tohoto vlákna písal, že SUHLASIM s tým, že ak %úroku klesá stúpa zadĺženosť, písal som ti však, že ja sa pozerám na sumu Y, ktorá vznika požičiavaním penazi. A je jasné, že neexistuje dokaz proti môjmu tvrdeniu, že Y klesa, neexistuje!

rozumies tomu?

Zverejnené

Takze pre uplnost - to co si sa zastrajal dokazovat uz neplati, pretoze si chcel dokazovat nespravne tvrdenia :D

Islo mi o to - ze tu das tvrdenie, ktore ked sa jednoznacne dokaze jeho nespravnost, tak sklopis usi a drzo sa tvaris, ze si nic take nepovedal.

Teraz chces dokazovat co? Ze mnozstvo penazi v obehu rastie? To je fakt, ktory vsetci vieme. A rovnako vsetci vieme, ze urok na to ma minimalny vplyv. Staci poziret na realne grafy a je to jasne. Urok nema zasadny vplyv na rast objemu penazi v obehu. Nie je to nijak podstatny faktor.

Zverejnené

tyso,

to nebola chyba. Naopak ty si urobil chybu v tom, že si si neuvedomil, že peňažný systém, množstvo penazi v obehu nie su tvoje majetky. A zakonite ked ho chces ten majetok predat nedostaneš za neho peniaze v neobmedzenom množstve ale iba v takom množstve ktoré je k dispozicii (v ponimani penazi ako sa bezne chapu). A zakonite by výpredajom majetkov klesala cena a teda sa TI CENA MAJETKU dramticky znižuje.

Teraz chces dokazovat co? Ze mnozstvo penazi v obehu rastie? To je fakt, ktory vsetci vieme. A rovnako vsetci vieme, ze urok na to ma minimalny vplyv. Staci poziret na realne grafy a je to jasne. Urok nema zasadny vplyv na rast objemu penazi v obehu. Nie je to nijak podstatny faktor.

Ved to ty si nebol schopny pochopit co vlastne dokazujem doposial a preto strielas vedla.

Tak vyrataj ten objem penazi z toho píkladu ked je zanedbatelny:

mas 1000 000 eur

10% úrok

obdobie požičiavania je 50 rokov

aka suma požičiavaním vznikne?

pričom Y je suma po 50 rokoch-1000 000.

ked to budes mat ozvi sa, inak len debatujeme zbytocne.

Zverejnené

No a kde je problem?

Nikdy som predsa nepopieral, ze sa objem penazi zvysuje a ze peniaze sa tvoria prave formou bankovych uverov. To je normalne a je to fakt.

Mimochodom - netvar sa tak drzo, ty ekonomicky genius :D

Len ti pripominam, ze vsetky tvoje tvrdenia, ktore si chcel dokazovat - boli velmi rychlo vyvratene a ukazali sa ako nespravne. Takze sa tolko nenaparuj a netvar sa tak arogantne. Nie je na to nijaky dovod, pretoze zatial si strelil ty sam - a ak by som sa mal drzat tvojho zadania, dokazal si akurat figu borovu a to, ze sa mylis :D

A nedebatujeme zbytocne - uz teraz si mudrejsi - a vies, ze si sa este rano mylil. Dokazy ukazali, ze tvoje tvrdenia su chybne.

Pokial nie si schopny sa z toho vobec nic naucit, si strateny pripad.

Zverejnené

A kedy to vyratas to Y?

tvoje dokazy nedokazuju moj omyl pretože ja hovorím o Y a nie o %úroku. Tak sa chlape spamataj. Dokonca som ti potvrdil to čo si písal, že pri znižovaní %úroku rastie zadlžovanie. Ja teda neviem čo ty dokazuješ, ale dokazuješ akurát to , že nevieš čo maš dokazovat.

Zverejnené

Budem sa snažiť používat iba argumenty a dokazy o tom, že:

1. úrok spôsobuje rast objemu penazí v ekonomike, že sa podieľa na inflácii

Kedze si zadubeny...

Mozes predlozit tie "dokazy"??

A mozes vyvratit moje dokazy - uvedene?

Pretoze inac neviem o co sa snazis. Chcel si nieco obhajit, tvrdil si hlupost, nedokazes ju obhajit, nedokazes su podlozit, fakty ukazuju proti tvojim tvrdeniam...a to sa snazis "vyhrat debatu" cim? Ze sa budes povysenecky natahovat a tvarit sa, ze si "vyhral", alebo co?

Tvoje tvrdenia su nespravne. Mylne. Bodka. Diskusia skoncena a problem vyrieseny.

A ze objem penazi narasta? To vieme. Nesuvisi to s urokom.

Ja teda neviem čo ty dokazuješ, ale dokazuješ akurát to , že nevieš čo maš dokazovat.

Dokazal som, ze sa mylis - ale uznavam, ze to nebolo ferove vitazstvo, kedze mam obrovsku vyhodu. Ani Bolt by sa nevytahoval vitazstvom v sprinte kde porazil chromeho vozickara.
Zverejnené

zas ma nutiš, aby som ti dokazal, že si argumentoval k niečomu inemu ako som ja pisal. Mam to robit mam tu povytahovat znova a znova tvoje tvrdenia k mojím tvrdeniam?

ja to robit nejdem, ale je to všetko tu a mozes si to pozriet ked si zabudol. :D

a momentálne si tu popísal kopu príspevkov ale moje body ostali nedotknute, pises piate cez deviate a vznika v tom chaos. Doležite je postupovat systematicky, od jedneho výroku a ten rozobrat.

Este na začiatku si súhlasil:

pozri si to, píseš v systeme sa nenachadzaju peniaze na uroky ale iba istina. Takže sa tam musi ta suma nachadzat aby sa mohli vyplatit uroky. Teda suma sa musi zakonite zväčšit, teraz sa tvariš, že to nie je podstatne a už mam aj pocit, že aj toto by si dokazal negovat :D

Zverejnené

Robopol

Zalozil si temu, kde si chcel nieco dokazat. Nie len ze si to nedokazal, ale sme ti tu priamo a dokonale a pomocou jednoznacnych dokazov tvoje tvrdenia vyvratili. Mylil si sa. V podstate je uloha temy naplnena.

Nedokazal si, ze urok sposobuje inflaciu. Nedokazal si, ze urok sposobuje narast obhjemu penazi. V oboch pripadoch si sa mylil.

Takze to ber ako fakt, ze si sa naucil nieco nove. Si mudrejsi. Nefrfli, bez ucenia by si zostal nadosmrti blby, takto si trosku vylepsujes bilanciu :D

A tak tu mame rastuci objem penazi. OK. Nesuvisi to s urokom - staci pozriet na grafy a okrem slepych to kazdy uvidi. Kde je problem?

Zverejnené

Ale ja zas netvrdím, že všetko čo som napísal je správne. No určite si TY Nedokazal popriet väčšinu mojich tvrdeni. Opakujem zameral si sa na výšku úrokovej sadzby a ja som hovoril o sume penazi ktore tvoria úrok to je to "Y".

A nedal si si povedat, že ja nepolemizujem o tom, či vyssie % úroku, uroková sadzba ma taky alebo onaký dopad. potvrdil som ti to. Ale ty sa spravas ako hluchy a slepy.

A mne ide o pravdu, nie o to či sa ja mylim alebo nie. Nejde tu o moje ego, alebo tvoje.

Zverejnené

Zatial som ich uspesne poprel :D

Ale ked zacnes tvrdit, ze obloha je casto modra - to popierat nebudem, neboj.

A suma penazi, ktoru tvori urok? To je urok. Vypocita sa to ked vynasobis istinu urokovou sadzbou. Stale nechapem, kde mas problem...

Ved to je uplne jednoducha matematika - vyska uveru, krat percento sadzby a mas vysledok. Z pohladu celkovej ekonomiky a penaznych agregatov to je irelevantne, ale inac to je bezproblemovy vypocet na urovni zakladnej skoly. Kde je problem?

Zverejnené

problém som ti tu už x krát napísal.

Ty si najskor písal, že to je zanedbatelná suma tak som ti dal konkretny priklad, ten si neracil argumentovat. Tam by vznikla ta zanedbatelna suma podla teba. A po druhe ked ty pises, že to nesuvisi s vyššim objemom penazi v buducnosti "to si doslova kakas do ust".

Ak najskor suhlasis, že peniaze na urok tam nie su, potom povies ze to nesuvisi so zvysovanim penazi v obehu, Ale jak nesuvisi, ved ich potrebujes do systemu dostat.

A chceš popierat takuto trivialnu vec. si normalny?

Zverejnené

robopol, preto hovorim, podme k sedliakom. Nie je pravda ze to co plati u sedliakov neplati systemovo. Ak nieco nesedi uz u sedliakov, tak to bude chybne.

Ty si odtrhol peniaze od tovaru a uvazujes ich uplne samostatne, ale to vedie k absurdnostiam. A snazil som sa to ukazat na zlate, aj ked si zoberieme zlato ako zaklad vymeny, nebudeme ziadne dalsie tazit, tak to nevedie k tomu ze sa vsetci zadlzia.

Zverejnené

Ale hadam nebuedem ešte tebe TYSO dokazovat, že ak su v systeme peniaze na istinu a nie su tam peniaze na urok, tak hadam nebudeš tvrdit ze ich tam do toho systemu netreba dodat?

Vsak prečo nechcete ist podla mojich bodov, ktore som tu dal pred par hodinami, miesto toho navrhujete sedliakov a nezmysly o tom, ako je urok nepodstatny pre zvysovanie objemu penazi v systeme.

Zverejnené

Tyso,

A kludne možeš pisat aj o zlate. Mas sedliakov čo vykopali tonu zlata. roztavili ich a urobili z nich mince. Jeden sedliak "bankar" začal požičiavat ostatným sedliakom tie mince na urok. Teda za 10 minci museli doniest 1 mincu navyše. Lenže on chcel od nich aby doniesli niečo navyše, čo NEEXISTUJE.

JAkym zazrakom chceš, aby bez dodania minci na urok, doniesli VSETCI MINCE AJ S UROKOM, Akym zazrakom bez dodania dalšich minci TO chceš urobit?

no nijakým iným zázrakom to nepojde iba jedným moznym riešenim nakopat dalsie zlato a urobit mince na ten urok.

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov