Skočiť na obsah

Úroky, peňažný systém

Odporúčané príspevky

Zverejnené

peniaze je moderny mamon, sú uplne zbytočne da sa to aj inak. tento mamon tu je, pretože ak si ich nikto nepožičia, nebudu v ekonomike kolovat, banky budu zbytocne aj s ich úrokmi.

a tak je nutne aby niekto prisiel upisal sa v banke ich vratit aj s urokom a takto sa dostavaju do systemu. system si ich však žiada späť bankari chcu svoje peniaze späť. A tak je nutne aby prisiel dalsi k okienku a zadlzil sa. A tak ako nam civilizacia rastie a ekonomika, tak ich stoji pri pultiku v banke viac a viac, len preto, aby sme mali čím platit.

A banky robia lakadla, aha teraz je dobre si pozicat je nizky urok. podte k pultiku, naco cakat :rolleyes:

PS: mas pravdu len v jedinej veci, je to jednoduche ako facka ale nie tak ako si ty myslis xenocide.

Zverejnené

peniaze je moderny mamon, sú uplne zbytočne da sa to aj inak.

Jasnacka, da sa platit aj koralkami, ovcimi kozusinami, klami narvalov alebo muslami. Preco nie? Tesi ma kazdy tvoj fundovany ekonomicky nazor :rolleyes:

Alebo spolocnost BEZ PENAZI?? Hm, to mi nieco pripomina....aha!! Sak komunizmus!! Pol Pot a Kambodza. Fungovalo to uzasne, len co je pravda.

A banky robia lakadla, aha teraz je dobre si pozicat je nizky urok. podte k pultiku, naco cakat

Staci si nepozicat. To je rozhodnutie. Pozicat, alebo nepozicat. Je v tom rozdiel, vies? Ale pokial budes odmietat rozlisovat, v zivote neurobis spravne rozhodnutie :innocent:
Zverejnené

K otazke xenocide, k otzake sa vyjadri, nemusis tu splietat kambodže a koralky. k otazke sa vyjadri, odkial budu PENIAZE v ekonomike ked si ich nikto nepožičia?

predved tu tvoju skvelu logiku zahradnika:)

Zverejnené

Tam odkial ich berie nezadlzena Cina. Ehm. Odkial ich berie ta prakticky nezadlzena Cina????...nuz, presne tam :rolleyes:

A prepac, ale suplovat strednu ekonomicku tu zadarmo nebudem. Ak chces, nastuduj si ako vznikaju peniaze. A ak nechces, zostanes nevedomy. Je to len vec vlastnej iniciativy :innocent:

Zverejnené

Bojis sa vlastneho tiena xenocide? bojis sa odpovedat na jednodocho postavenu otazku. Budu peniaze kolovat v ekonomike tie AGREGATY ked sa nikto nezadlzi v našom zapadnom peňaznom systeme?

to je presne ta tvoja korektnost, ked nevieš, začneš sa vyhovarat na suplovanie a dristy a dristy dokola.

Zverejnené

Budu peniaze kolovat v ekonomike tie AGREGATY ked sa nikto nezadlzi?

Myslim, ze to je dalsia zbytocna otazka. Minuly rok vramci kvanitativneho uvolnovania nalial FED 600mld USD do ekonomiky. Nijaky dlh. Len sa zrazu objavilo novych 600 miliard. Otazka, kde by sa vzali nove peniaze svedci o to, ze jej autor nema vobec prehlad o tom, co sa vo svete deje. Inac by sa autor takto hlupo nepytal a mal by po ruke minimalne spominany priklad toho ako vznikaju nove peniaze :rolleyes:

A odpoved je jednoducha - ak sa slovensko rozhodne si nevziat nijaky dalsi uver, peniaze BUDU existovat. A slovensko sa NEBUDE dalej zadlzovat :innocent:

Zverejnené

Kvantitatívne uvolnovanie je ta väčšina? a po ďalšie za tým predsa stojí nákup dlhopisov. Nie je to len tak že vyhodia peniaze z vrtulnika ludom.

mimochodm na to sa TY stazuješ, že to nie je dobre, teraz to vytahuješ ako jediny argument, lebo nemas nic.

Zverejnené

Vidis, keby si si nieco nastudoval - nepytal by si sa tak hlupo a o QE by si vedel pred tym, ako som ti to napisal :rolleyes:

Ale neva, predsa len tu suplujem skolu. Tak uz si sa prave naucil napriklad aspon JEDEN sposob ako vznikaju nove peniaze bez dlhu. Pred 15 minutami si to este nevedel - a o kolko si uz mudrejsi :innocent:

Ale v zasade - kde je problem? Problem je zadlzenie, nie nedostatok penazi. Stazujes sa na zadlzenie - a to sa da riesit jednoducho. Nezadlzovat sa. Tak ako to robia krajiny,ktore nie su zadlzene. Nezadlzuju sa. Bodka. Vacsina krajin sa proste rozhodla sa zadlzit, nikto ich nenutil. Mohli sa rozhodnut inac.

Zverejnené

Nesuplujes mi nic, keby si mal pamat tak by si vedel, že sme sa uz o tom bavili, A kvantitaivne uvolnovanie je nakup aktiv. zacharna komerčných bank a pod. Nie ludi.

odkial budu peniaze prichadzat ked sa nikto nezadlzi? okrem spominaneho uvolnovania, čo je akurat tak "moderné zverstvo Fedu". Odpovedaj mi, nesupluj mi nic, nepotrebujem od teba nic len odpoved odkial budu peniaze v ekonomike ked si ich nikto nepozicia?

Zverejnené

Nesuplujes mi nic, keby si mal pamat tak by si vedel, že sme sa uz o tom bavili

Nuz, ale keby si dnes vedel, ze QE existuje - tak by si sa nepytal. A kedze si sa pytal, tak si to nevedel, cize som ta musel poucit o niecom novom. Mozno si od posledneho razu proste zabudol, to sa stava :rolleyes:

A kvantitaivne uvolnovanie je nakup aktiv. zacharna komerčných bank a pod. Nie ludi.

Kvantitativne uvolnovanie je jeden zo sposobov tvorby penazi. Pytal si sa na tvorbu penazi.

odkial budu peniaze prichadzat ked sa nikto nezadlzi? okrem spominaneho uvolnovania,

Ved vravim, nastuduj si zaklady a budes moct pisat na urovni a nebudes davat taketo elementarne otazky. Tema je "Tvorba penazi" - je toho plny internet. Trebars by sa primitivne "tlacili", aj ked sa tymto mysli aj tvorba elektronickych penazi.

Vidis, moznosti je habakuk :innocent:

Zverejnené

takže nevieš odpovedat, nic som nezabudol. A operácie na volnom trhu Fedu je iba sprostá hra. nakupuje dlhopisy, skupuje toxické úvery, zachranuje banky a pod.

Ty si kecal sprosto, že stací, aby si nikto nepožičiaval. A to je presne kolaps financneho systemu. Akonáhle by svet prijal tvoje opatrenie je kolaps totalny.

A tak ty dristak si sam seba dobehol o tom, že stači si nepožičivat. NAJVACSIU zložku tvoria peniaze na dlh. A tak to je keby si to vedel ty dristak netvrail by si sa tu ako majster sveta.

A komerčné banky peniaze vytvaraju ako niekoho dlh. Tie sa dostavaju do ekonomiky.

Zverejnené

takže nevieš odpovedat, nic som nezabudol.

Ak si nezabudol, tak preco sa potom pytas? :rolleyes:

A odpovede si dostal hned dve, tak sa nestazuj.

A operácie na volnom trhu Fedu je iba sprostá hra. nakupuje dlhopisy, skupuje toxické úvery, zachranuje banky a pod.

OMO robia vsetky CB, nie len FED - robi ich aj NBS. FED nie je jedina centralna banka na svete, vies?

A pisal som o priamom "tlaceni" penazi, nie o OMO - co su dve odlisne veci. Pre istotu, keby si zabudol :innocent:

A tak ty dristak si sam seba dobehol o tom, že stači si nepožičivat.

ANO!! Ak si nepozicias, nezadlzis sa :)

Myslel som, ze clovek nepotrebuje dve ekonomie, aby toto pochopil. Ale zjavne som sa mylil. Nepozicias si, nie si zadlzeny. Bodka.

Zverejnené

Nepotrebuje.

Komerčna banka ziskava peniaze od centralnej. Je to je dlh. Ludia, firmy si poziciavaju od KB, je to ich dlh voci banke. Keby sa v tomto retazci nikto nezadlzil, ako si povedal netreaba a nebudes mat dlh, tak by v ekonomike kolovali iba peniaze v obežive, "okrem uvolnovania" co nie je take jednoduche ako sa tebe javi. Je viacero sposobovom uvolnovania, jeden z nich je nákup dlhopisov štatu.

takže penieze "OKREM TYCH PRIAMO NALIATYCH NIEKOMU" su peniaze ako niekoho dlh. Je to väčšina. A keby nebola tato väčšina tak by ich kolovalo dramatisky menej. A to by bol kolaps skutocny.

Takže si taraj, gagaj.

Nic ine len plane dristy vedies a tvaris sa AKo učenec, pričom tebe je logika cudzia, všetko co vies je memerovat, čo si kde precital na wikipedii. Rozmyslat nevies vobec.

Zverejnené

Stazoval si sa, ze su staty zadlzene. Ak by si nebrali uvery a nemali deficitne hospodarstvo, nemuseli by sa zadlzit. Staci si nevziat nijaky uver a nie je dlh. Je to vazne takto jednoduche. Nevezmes si uver, nemas dlh. Vezmes si uver, mas dlh. Vec rozhodnutia. Bodka :rolleyes:

Nijake dve vysoke na pochopenie snad clovek nepotrebuje, ze? :innocent:

, všetko co vies je memerovat, čo si kde precital na wikipedii.

Mozno hej. Ale robim to lepsie, ako vacsina ludi naokolo. :)
Zverejnené

to ty sa stazujes, že si beru nezodpovedne. Ano je to pravda ale pravda je aj to, že tento model je postavený tak, že peniaze tu su ked sa niekto zadlzi, ked nie tak ich mozeš akurat z vrtulnika vyhadzovat.

Hajil si sa kvantitativnym uvolnovanm, na ktore nadavas. Ty si skutocne nevidis na spicku nosa a v teme o peniazoch sa zubami nechatmi drzis tych svojich dristov, že staci aby si nikto nepoziciaval.

a ja hovorím, že tento model je zly a ty ma nemas cim presvedcit, lebo ty vies akurat vytahovat definicie, ale nevies skutocne rozmyslat, a to sa neda suplovat tym co si niekde najdes.

tym si som to ukoncil s tebou.

Zverejnené

Chlapci všetko záleží na hospodárskom raste. A ten pokým bude 0,2 - 0,3% ako v prípade Španielska či Talianska, tak to pôjde do prdele a nepomôžu žiadne pôžičky :rolleyes: Tie iba predlžujú agóniu, k bankrotu príde tak či tak a až potom sa celý problém prevalí. Myslím si, že už nikto so zdravým úsudkom neverí, že sa niektoré krajiny PIIGS z tohto dostanú. Do konca tohto roka tu máme bankroty.

Zverejnené

Aky model? Opytaj sa slovenskej vlady, preco ma prave taketo vydavky - ze sa musi kvoli nim zadlzovat? Ved by ich stacilo skrtat. Bolelo by to, ale je to mozne. Preco chyba systemu? Rozhodla sa slovenska vlada a tu si vybrali slovenski obcania. Tak sa opytaj, preco ludia chcu, aby vlada tolko minala na kdeco. Nijaky system, len ludia a rozhodnutia. Staci si nebrat uvery a nebude dlh.

A ze by smo ta presvedcil si ani nerobim nadeje, ved este pred hodinou si nevedel ako vznijaku peniaze a musel si sa na to pytat. Takze darmo budem vypisovat nejake mudrosti, ked ty mas zatial este stale elementarne medzery.

Komplikovane veci, ako "nebrat si uver", su asi vazne prilis komplikovane :rolleyes:

Zverejnené

Ja som sa ta pytal zameren, lebo som vedel, že nemas co povedat, tak si aspon vykoktal to uvolnovanie, čo nie je standartna vec a je to indikátorom bližiacich sa problemov. Kedy centralne benky uz nevedia ako sa ubranit tomu parnemu valcu, ktory pride.

Ty si zrejme budes asi radovat, ked pride dalsia recesia, pretože to je to ked sa zníži to požičiavanie. mimochodom. A na reci typu, že ja som pred hodinou nieco nevedl a teba som sa pytal ako to je. to je smiesnejsie ako smiesne.

Ja neviem xenocide, ci ty nevies pochopit prostu vec. Ak peniaze koluju v ekonomike preto, že ich niekto požical, tak je proste že tie peniaze kolovat nebudu ked SI ICH niekto nepožičia.

to hadam iba xenocide bude popierat, to mi pripomina bukovana a jaray ked sa snazia tvrdit, že dve sipky oproti sebe sa musia rusit, aj ked tie sipky su nakreslene pri dvoch rozdielnych telesach. tak ja možem iba povedat, že odmietam debatu s tupcami. to mi nie je potrebne sa natahovat s nimi.

Zverejnené

Pytal si sa ako sa nezadlzovat - nebrat si uvery :rolleyes:

Pytal si sa ako vznikaju peniaze - tak som ti ozrejmil zaklady ekonomie :innocent:

A na reci typu, že ja som pred hodinou nieco nevedl a teba som sa pytal ako to je.

Vies, mozem kludne odcitovat tvoju otazku, kde si sa na to pytal - a kedze si sa pytal, tak si to nevedel. Vies, tu na nete to nemozes zatajit a vziat spat, je to vidiet - pred hodinou si NEVEDEL, ze peniaze vznikaju aj kvantitativnym uvolnovanim a priamou "tlacou" penazi. Ak by si to vedel, nepytal by si sa :D

Ak peniaze koluju v ekonomike preto, že ich niekto požical, tak je proste že tie peniaze kolovat nebudu ked SI ICH niekto nepožičia.

Peniaze koluju, pretoze sa pouzivaju. Nie pretoze si ludia poziciavaju. Ak si kupim v trafike cigarety, prave kolovalo 80 kaciek - a nebolo to nijake poziciavanie. Jednoducha elementarna ekonomika. Tema - "Obeh penazi" :)

PS. Nekoktam. Vazne nie. A v pisanej forme koktanie nie je vobec mozne. Takze...pls...pis pravdu, len pravdu a nic len pravdu :)

Zverejnené

je to tvoj trapny pokus, že ja som nevedel o kvantitatívnom uvolnovaní, možes sa pozriet ked sme tu v minulosti debatovali o tom este aj s tysom. Jasne ci ine teba mohlo napadnut, že ja sa pytam na to ako to je, lebo som vraj nevedel:)

dobre si sa zamaskoval, radšej budeš tvrdiš ze si ma vyucoval, lebo vsak co ine. A ja hlupak sa tu pytam ako to boze je xenocide. :rolleyes:

zajtra povies to iste, že som nevedel pred hodinou o uvolnovani. Ale tože to nie je štandartna vec, že to sam kritizuješ a teraz sa chvalis tým, že akoby sme si tým pomahali KEBY SI NIKTO nepožiciaval z bank peniaze.

Napadlo ma a naco by potom boli banky xenocide? stačila by ta centralna a ta by nalievala, však a prečo by to nemohlo potom vyzerat ako v Zimbabwe. To mas tak rad, nie? to casto pouzivas, tam si ich nalievaju.

ze teba huba neboli od tych dristov to mi je zahada :innocent:

Zverejnené

k otazke sa vyjadri, odkial budu PENIAZE v ekonomike ked si ich nikto nepožičia?

Ahaho - mam dokaz :rolleyes:

O 12:24 si o QE ani tlaceni penazi nevedel, pretoze inac by si sa nepytal. Ved keby si to vedel, nedavas takuto elementarnu otazku a odpovies si sam. Ale v tomto pripade si potreboval, aby ti tuto neznamu informaciu dodal xenocide. Za to sa hanbit nemusis :innocent:

Ale mozeme ist dalej, nie? Lekcia ekonomie je za nami, mozno si ju teraz budes pamatat dlhsie.

Chapem to tak, ze tebe sa QE a priama tlac penazi nepaci???

Zverejnené

ahaho, vsak ja nepopieram otazku. ta otakza bola preto, lebo si vyhlasil, že STACI si nepoziciavat. Ale keby si naozaj nikto nepoziciaval, tak je obrovsky problem a možeš si pripravit vrtulniky.

ty si vlastne chcel povedat, že sa ti paci model v Zimbabwe, lebo k nemu si dospel. načo si požičiavat, tlačme si peniaze a vyhadzujme ich z vrtulnika ked si ich nikto nechce pozicat.

či ako to mam chapat? pači sa ti to? k tomu nas predsa smeruješ, NEPOŽICIAVAJTE SI a nebud eproblém :rolleyes:

priznaj si to xenocide, že sa ti to takto pači, nech tlači centralna banka peniaze a nech ich vyhadzuje z vrtulnika ludom, pekna predstava:)

mas liek na problem. je to take proste, staci si nepožičivat:) presne si to uhadol, presne tak to je. Toto skutocne stačí aby SME SA ZBAVILI tohto krásneho modelu, ktorý na jednej strane tak obdivuješ a na druhej mas liek, liek na rakovinu.

gratulujem ti našiel si liek na rakovinu menom bankovy system. Skutocne som sa obaval, že k tomu neprides a budes si chciet stale poziciavat:)

Zverejnené

Ak nechces byt zadlzeny, staci si nepoziciavat. To stale plati a neexistuje sposob, ako toto vyvratit :rolleyes:

A kto si nepozicia, nie je zadlzeny. To tiez plati.

Takze aby sa Slovensko nezadlzovalo, staci len jedna jedina vec - nebrat si nijake uvery, nepredavat nijake bondy. To je vsetko.

priznaj si to xenocide, že sa ti to takto pači, nech tlači centralna banka peniaze a nech ich vyhadzuje z vrtulnika ludom, pekna predstava:)

Nepaci sa mi to a nikde som to neoznacil ako spravny a vhodny system.

gratulujem ti našiel si liek na rakovinu menom bankovy system. Skutocne som sa obaval, že k tomu neprides a budes si chciet stale poziciavat:)

Aka rakovina? Ak sa niekto nechce zadlzit, postaci ak si nebude brat uvery. Vazne si myslim, ze toto je dost pochopitelne pre kohokolvek.
Zverejnené

A odkedy makro ekonomika funguje od toho čo sa tebe paci a nepaci, od toho ci ty ako jednotlivec si nezoberies pozicku. my sa bavíme o globále. Písal si NIKTO, ked si nikto nezoberie pozicku, tak je to presne co si ziadal nie?

vsak preco sa zadlžovat, my sa nechceme zadlzovat ako celok všetci. A ja suhlasím, ja uplne s tebou suhlasim, nepoziciavajme si nikto a banky zmiznu, zmizne tento prehnity bankový element, ktorý narobil v spoločnosti MAMON panazi.

suhlasim s tebou. ale problem je v tom, že to je proti tomu co mas tak rad, to je tvoj milacik bankovy system, ty ho mas rad a na druhej strane odporucas nezadlzovat sa.

to nejde xenocide, nemožeš byt aj cierny aj biely zaroven. Alebo chces mat tento system a nebudeš zaroven vyhlasovat aby si ludia nepoziciavali.

to kde sme, si rozdvojena osobnost?

Zverejnené

Nuz, tak staci zvolit taku pravicovu stranu, ktora slubi obsekat rozpocet natolko, ze sa slovensko nebude musiet zadlzovat a bude to. Trebars budu musiet zrusit kus rozpoctu na zdravotnictvo, dochodky, platy v statnej sfere, ktovie co este, ale je to mozne. Tym padom sa slovensko nebude zadlzovat. Nijake prevratne riesenie :rolleyes:

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov