xenocide Zverejnené 13. Júl, 2011 Zverejnené 13. Júl, 2011 priama závislost nie je priama úmera. Vaaaaazne? Tak mi to prosim objasni :)
robopol Zverejnené 13. Júl, 2011 Autor Zverejnené 13. Júl, 2011 presne si taky sprosty a chvalis sa tu co ty vsetko vies, len ti to nejak nevychadza. Priama úmera znamená toto:Ak ti vzrastie velicina delta y, vzrastie ti velicina delta x , deltax/deltay=konst a to pri nelinearnych priebehoch neplatí deltax/deltay = konst.
xenocide Zverejnené 13. Júl, 2011 Zverejnené 13. Júl, 2011 Esteze nie som taky vulgarny :) A ved ja viem, co to je priama umera. Ale ty si tvrdil, ze existuje priama zavislost - tak mi prosim zadefinuj aj tu. Aby som vedel, co chces dokazat :) - na výpočet koeficientu korelácie sa používajú viaceré vzťahy: - Ak je r = 1, závislosť je úplná priama;r = -1 korelácia je úplná nepriama ak je r = 0, medzi veličinami je nezávislosť. http://www.fhpv.unipo.sk/cvt/statistika/zlacka/geoinfo7.pdf Nech sa paci... Chcel si dokazat priamu zavislost. Tak vypocitaj prislusnu korelaciu a uvidime :)
robopol Zverejnené 13. Júl, 2011 Autor Zverejnené 13. Júl, 2011 priama zavislost je toto: ak rastie delta y, rastie delta x, ak klesa delta y, klesa delta x keď už to vieš, tak zistiš v akej miere je splnená táto podmienka a v akej nie. Ty nevies ani co je korelácia. Pochybujem o tom, ked nevies čo priama úmera a čo priama zavislost.
xenocide Zverejnené 13. Júl, 2011 Zverejnené 13. Júl, 2011 Priama úmera znamená toto: Ak ti vzrastie velicina delta y, vzrastie ti velicina delta x priama zavislost je toto: ak rastie delta y, rastie delta x, Vidim tam uplne zasadny rozdiel, ehm...ROFL :) Ale nevadi - tak proste tu priamu zavislost vypocitaj.
robopol Zverejnené 13. Júl, 2011 Autor Zverejnené 13. Júl, 2011 hehe, presne nemam co na praci len si vytvarat pracu pre nejakeho pochybneho xenocide, ktorý ziada odomna aby som mu ukázal čísslo. Ja koreláciu vidim na grafe a tak ju nemusim pocitat, ale to ty nepochopis. Ty sa budes len hadat, a budes pisat ze ja som nic nevyratal a ty si vsetko vyratal:)
xenocide Zverejnené 13. Júl, 2011 Zverejnené 13. Júl, 2011 Ja koreláciu vidim na grafe a tak ju nemusim pocitat, Korelace (z lat.) znamená vzájemný vztah mezi dvěma procesy nebo veličinami. Pokud se jedna z nich mění, mění se korelativně i druhá a naopak. Pokud se mezi dvěma procesy ukáže korelace, je pravděpodobné, že na sobě závisejí, nelze z toho však ještě usoudit, že by jeden z nich musel být příčinou a druhý následkem. To samotná korelace nedovoluje rozhodnout. http://cs.wikipedia.org/wiki/Korelace Takze ked si na zaciatku sluboval, ze predlozis dokazy, tak si nehovoril pravdu, vsak? Kdeze - ty sa bojis pocitat, pretoze by ti nevyslo to co tvrdis. Ja som to spocital a vidis co vyslo. Dokazes spochybnit vypocet? :) Mas to jednoduche - spocitaj to. Bude to exaktny dokaz. Tvoja vizualna predstavivost nie je dokaz. Nespocitas, nemas dokaz. Sluboval si dokazy, nemas dokazy. Nesplnil si sluby. Sluboval si dokazat priamu zavislost. Jedine cim to podkladas je tvoja predstavivost. Pripadne - dokaz, ze mas naozaj taku predstavivost. Co ak si slepy a pises na slepeckej klavesnici?????? :) Sluboval si dokazy, tak ich predsa dodaj. Vidis, ja som ferovy hrac - nieco tvrdim a podlozil som to exaktnym vypoctom, ktory moze ktokolvek overit. Budes aj ty ferovy diskuter? Dokazes podlozit svoje tvrdenia aj niecim inym, ako len predstavivostou? :)
robopol Zverejnené 13. Júl, 2011 Autor Zverejnené 13. Júl, 2011 Tak toto je už na smiech. Po prve tvrdím, že ty nevieš čo si rátal. A koeficientov korelácie je viac druhov. A opakovane ti pisem, nebudem stracat cas vypoctami. jednoducho vztah sa da zistit aj z grafu. A ked vývoj je velmi podobný za podmienky, ktorú som ti ukázal, tak je tam závislost. Ak by to nemalo platit, tak by si musel najst významné úseky z celku kde to ide opacne. Ale take na velkej skale nie su.
xenocide Zverejnené 13. Júl, 2011 Zverejnené 13. Júl, 2011 Hmmm.... takze stale si nic nevypocital? Ved ja sa tomu nebranim, len som chcel, aby si priamu zavislost dokazal, ako si sluboval, ze dokazes. Zatial si svoje sluby nesplnil.
robopol Zverejnené 13. Júl, 2011 Autor Zverejnené 13. Júl, 2011 To mi hovori ten co tu dal číslo? a kde mas ten výpočet? kde si ho dal ked si ho vyrátal? No ty si iny prípad. No skutocne nebudem mrhat cas na xenocide, pretože on chce aby som mu to vyratal:) ked mas tolko casu mozes ratat :)
xenocide Zverejnené 13. Júl, 2011 Zverejnené 13. Júl, 2011 Slubil si predlozit dokazy. Dokaz existencie priamej zavislosti inflacie a dlhu si nepredlozil, len svoju predstavivost. Svoj slub si nesplnil. Stale mozes predlozit dokaz, ako si sluboval. Ak budu pouzite realne cisla a spravny vypocet - tak vysledok budem akceptovat, nech je akykolvek. Alebo mozes predlozit lekarsku spravu, ktora potvrdi, ze si schopny jednym pohladom na graf vypocitat zavislost. Aj to budem akceptovat. Predlozit dokazy si slubil dobrovolne. Tvrdenie, ze existuje priama zavislost medzi dlhom a inflaciou si napisal dobrovolne. A rovnako dobrovolne teraz tvrdis, ze taky dokaz neexistuje a ho nemas :)
robopol Zverejnené 13. Júl, 2011 Autor Zverejnené 13. Júl, 2011 ked tak ziadas, mozem ti iba toto navrnut: zober si tabulku vyvoja dlhu. Zober si tabulku inflacie. príklad ak ti medzi rokom 99 a 00 vyjde narast inflacie das znak +, ked opacne das - to iste treba s dlhom urobit + ked narastie medzi rokom 99-00, - ked poklesne. potom zrataj všetky + a - pre inflaciu a pre dlh. a porovnaj kolko + ma inflacia a kolko dlhporovnaj kolko - ma inflacia a kolko dlh potom mozeš hladat posun. ci je skor narast dlhu "celkoveho" pred inflaciou, alebo opačne. znova prejdes cele obdobie a zistis coho je viac ci skor narast dlhu, pokles dlhu alebo je to opacne. A ja sa pytam kde mas svoj výpočet a cco si rátal?ci ty si myslis ze staci dat len cislo?
xenocide Zverejnené 13. Júl, 2011 Zverejnené 13. Júl, 2011 Ved dobre :) Daj sem cisla a vypocitame, co ty na to?
robopol Zverejnené 13. Júl, 2011 Autor Zverejnené 13. Júl, 2011 ved ty ziadas ciselny dokaz, ja ho vidim v priebehu tej inflácie a dlhu, ked to tebe nestaci hraj sa s cislami sam. nebudem si vyrabat pracu a zabijat cas. tie cisla mas na stranke co si tu dal. Ale ten vypocet co som tu dal je len orientacny. to by trebalo inak a dokladnejsie ratat, a to je este komplikovanejsie a casovo narocnejsie.
slimak Zverejnené 13. Júl, 2011 Zverejnené 13. Júl, 2011 Xeno, neviem ako to chces vypocitat, ked vo svojom priklade das mozno dve alternativy(ty uznavas len jednu) preco vzrastla inflacia(ponuka/dopyt po rope a zadlzenie). Ako nemam kapacity aby som vsetky vplyvy ocistil a najprv by som to musel nastudovat co vsetko ma na inflaciu kratkodobo ci dlhodobo vplyv. http://ec.europa.eu/economy_finance/focuson/inflation/how_sk.htmJednoduchy clanok o inflacii, riadeni inflacii, stabilna inflacia - najprimarnejsi ciel ECB.Ked nema zadlzenie vplyv na inflaciu, preco mas v pakte stability 3 klucove ciele,ktore suvisia so zadlzenostou. Samotnu zadlzenost, deficit(narast zadlzenosti) a HDP(to je klucove pre ich pomerove ukazovatele zadlzenosti). Riadenie inflacie fiskalne(dane a statne vydavky) a regulacia urokovej miery(plus dalsie bankove regulacie). Je tam graf urokovej miery a inflaci. Mne to tiez pripada ako pribeh o vajci a sliepke co bolo skor. Ak komercne banky zaznamenaju zvysenu inflaciu, svoje uroky si zdvihnu, bez ohladu ako a kedy ECB zdvihne sadzby.
game Zverejnené 13. Júl, 2011 Zverejnené 13. Júl, 2011 páni schlaďte hlavy a vášne, kľud a rozvaha a nádych, a potom diskusia, ok ? alebo si dáme pauzu od témy. je to na vás. ďakujem.
xenocide Zverejnené 13. Júl, 2011 Zverejnené 13. Júl, 2011 slimak Toho co sposobuje inflaciu je podstatne viacej ako len tieto DVA faktory. Preto som zopar krat napisal, ze tam nejaky vztah urcite je - ale nie je to nijaka priama zavislost. Ide o dve podstatne rozdielne veci. robopol Keby si chcel a vedel, mohol si pocitat ty. Ale kedze nevies a nechces, nezostava nic ine, nez aby to urobili ti, co vedia a nie su lenivi. Tvoja chyba. Slubil si predlozit dokazy a nepredlozil si dokazy. Svoj slub si nesplnil. Aj ked tu doda dokazy niekto iny - tvoj slub si stale nesplnil, kedze to ta za teba musel urobit niekto iny. Ale nech sa paci. udaje za dlh http://www.treasurydirect.gov/govt/reports/pd/histdebt/histdebt_histo4.htm udaje za inflaciu http://www.usinflationcalculator.com/inflation/historical-inflation-rates/ a vypocet Teraz som mal ine data ako naposledy a dlhsi casovy usek. Vysledna korelacia je 0,09 - teda absolutne nedolezita. Nijaka priama zavislost. A mimochodom - nie je to ani casovo narocne, ani komplikovane. Prva lekcia regresnej analyzy a s excelom to zvladne aj simpanz.
robopol Zverejnené 13. Júl, 2011 Autor Zverejnené 13. Júl, 2011 hehe, No podme na to je to iba úsek 10 rokov. a za tych 10 rokov tu mas dva grafy co som tu dával. nesedia ti cisla, hned prve. v roku 90 mas podla grafu co si priložis skor pokles dlhu, ty tam mas cislo 13% zvysenie. tak dalej ani nejdem pozerat.
xenocide Zverejnené 13. Júl, 2011 Zverejnené 13. Júl, 2011 No podme na to je to iba úsek 10 rokov. 20 rokov - len sa musis naucit pracovat s internetom a zistis, ze na strankach su statistiky za celu historiu USA :) v roku 90 mas podla grafu co si priložis skor pokles dlhu, ty tam mas cislo 13% zvysenie. tak dalej ani nejdem pozerat.A ano - cisla su teraz ine ako v tom grafe. Vtedy vysla korelacia 0,55, teraz 0,09 - oboje su nevyznamne. Takze ako to mame? Dokaz si slubil. Dokaz si nepredlozil. Slub si stale nesplnil. Ja som pocital a vypocital. A ukazuje to nieco ine ako tvrdis. Dokaz priamu zavislost medzi dlhom a inflaciou. PS. Ten kto vie pocitat by vypocet velmi rychlo doplnil - a ukazalo by sa nieco zaujimave. Ale to si necham v zalohe, nech je zabava. a za tych 10 rokov tu mas dva grafy co som tu dával. Nie chlapce - ten graf som daval ja. Ja som ho nasiel, ja som ho uviedol. Ty ho len kopirujes. Sam si ho nedokazal najst. Tak si neprisvojuj zasluhy za pracu a hladanie inych. A za druhe - z tohto grafu vysla korelacia 0,55 - takze nedolezita. Mas lepsi vypocet? Pocitaj.
robopol Zverejnené 13. Júl, 2011 Autor Zverejnené 13. Júl, 2011 aha takze ty das ine cisla a v podstate cely graf. A co tym basnik chce povedat. Nie je ti ani trochu divné, že to je úplne iný graf dlhu? A neoslovuj ma chlapce. Po prve ani nevies kolko mam rokov. Po druhe, nic si nevyratal iba tam mas nejake cislo a vyratal to za teba excel, este keby si tak vedel co to cislo predstavuje. a co presne rata. vycchvalujes sa cudzim perim. strojom sa chvalis. A vôbec si neposkytol to čo som od teba ziadal. A ty si si tu dal ine data dlhu.
xenocide Zverejnené 13. Júl, 2011 Zverejnené 13. Júl, 2011 Nie, nie je to divne - pretoze momentalne som vychadzal z inych udajov. Ty si nepredlozil nijake udaje, je obidve sady. Snaz za splnit svoje sluby. Z prvych udajov vysiel koeficient 0,55 - minimalny vztah. Z druhy udajov vysiel koeficient 0,09 - prakticny nijaky vztah. Mas nieco lepsie? :) PS. Maly teaser - z tych udajov sa da matematicky vytiahnut zaujimava zavislost, ale som zvedavy, kto na nu pride prvy :) A neoslovuj ma chlapce. Po prve ani nevies kolko mam rokov. Som si tipol na zaklade doterajsieho prejavu :)
robopol Zverejnené 13. Júl, 2011 Autor Zverejnené 13. Júl, 2011 Opakujem ti ty nevies ratat. A dal si tu uplne ine cisla, a ja som ti hovoril o podobnosti povodneho dlhu. ty si taky zmetkar, že tebe vobec nestve, že mas dramaticke ine cisla. ALE TY NEVIES CO TIE CISLA PRESNE ZNAMENAJU, to 0,55. co to znamena presne ked vies ratat? napis vztah matematicky vztah, čo predstavuje to cislo, inak sa nemienim s tebou uz bavit vobec.
xenocide Zverejnené 13. Júl, 2011 Zverejnené 13. Júl, 2011 Vies o tom, ze na fore ma kazdy pravo sa s niekym bavit, alebo nebavit, ze? Takze ako vyhrazka to nefunguje. A matematicky vztah....ved ten predsa vies, vsak? Dve rady cisiel, parkinson - dosad si to a uvidis sam. Mimochodom - ty si sluboval predlozit dokaz, ze existuje priama zavislosti medzi dlhom a inflaciou. Nijaky dokaz si nepredlozil. Preco? :)
robopol Zverejnené 13. Júl, 2011 Autor Zverejnené 13. Júl, 2011 poskytol si úplne iný priebeh dlhu, ja sa pýtam preco si neposkytol rovnake data dlhu ako predtým na obrazku? a zavislost tychto dát s infláciou je úplne iná vid obrázok: na zacciatku 90rokov si vsimni aka je hodnota dlhu, potom na konci. a porovnaj to s predchadzajucim obrazkom priebehu dlhu. Dal si tu iný priebeh dlhu.
xenocide Zverejnené 13. Júl, 2011 Zverejnené 13. Júl, 2011 1. Vychadzal som z ineho zdroja, ktory som uviedol. Fungujem seriozne - na rozdiel od teba, ktory si neuviedol nijake dokazy, len moje grafy, moje vypocty a svoju predstavivost. 2. Dlh moze byt pocitany rozlicnym sposobom, rovnako ako aj inflacia, preto mozu byt aj rozlicne cisla. som ta vyzval, aby si predlozil vlastne cisla - ale to si neurobil. Akurat si sa dostal k tomu, ze si dokazal kopirovat mnou uvedene grafy. 3. Nizsie su odhadnute udaje z prveho grafu - ak sa ti nepacia, skus to inac. A je tam aj vysledok. Otazka je, preco si to nedokazal vypocitat ty? Mohol si predlozit aspon nejaky a pryv dokaz konecne. Zatial co ty sa spoliehas, ze niekto iny urobi za teba uplne vsetko - najde grafy, najde cisla, bude pocitat. Pche, a to si hovoris diskuter? 4. Momentalne je vidiet, aky som uzasny diskuter :) Predkladam aj udaje, ktore sa nie uplne zhoduju s tym, co som tvrdil!! Wow! Su tu ludia co nedokazu predlozit ani nieco na vlastnu podporu. 5. V kazdom pade treba brat do uvahy, ze rast dlhu je len od oka odhadnuty z grafu - takze rozptyl kludne moze byt poriadny. 6. Ale stale to nie je priama zavislost. To by musel byt koeficient vyrazne cez 0,9 - v podstate na 1,00. Aj toto cislo len potvrdzuje, co som uz tvrdil - ze nejaka zavislost urcite existuje, ale nie je to nijaka priama zavislost.
Odporúčané príspevky