robopol Zverejnené 11. Júl, 2011 Autor Zverejnené 11. Júl, 2011 Ale to si kde videl, že ked chceš kupit akcie tak ti nepohne s cenou? A potom co je to za obejem penazi ked to nepohne cenou? To ma byt ten vyznamny faktor? Tak najskor sa rozculujete, že penieza s dlhom nesuvisia, ze zanedbatelne, potom že viac, a kde teda skoncíme? Moje tvrdenie je spravne a kvazi peniaze sú odvodenina, ktorá sa nafukuje ked ich ludia kupuju ale ked ich zacnu predavat tak padnu. A terminovane vklady su peniaze. su to relane peniaze na ucte. Ked si za peniaze kupim obligacie kupil som si cenny papier nie peniaze.
tyso Zverejnené 11. Júl, 2011 Zverejnené 11. Júl, 2011 Ale to si kde videl, že ked chceš kupit akcie tak ti nepohne s cenou? A potom co je to za obejem penazi ked to nepohne cenou? To ma byt ten vyznamny faktor? Moje tvrdenie je spravne a kvazi peniaze sú odvodenina, ktorá sa nafukuje ked ich ludia kupuju ale ked ich zacnu predavat tak padnu. A terminovane vklady su peniaze. su to relane peniaze na ucte. Ked si za peniaze kupim obligacie kupil som si cenny papier nie peniaze. ja nie som obhajca intervenci CB, iba som to doplnil. A k terminovanemu uctu vs, obligacia : Vlozis peniaze a rok ich nesmies vybrat, dostavas akurat vypis. Ak chces vybrat, zaplatis pokutu a dostanes menej penazi ako si vlozil.\ Kupis obligaciu a cakas rok na jej splatenie, ak chces peniaze tak ju musis predat a dostanes trochu viac ako si za nu zaplatil. Ale to prve povazujes za peniaze a to druhe nie : ) To urcujes ci su to peniaze podla nazvu ? :) V com su tie prve peniaze realnejsie ? Oni ani nemusia odrazat cenu uplne vsetkeho - to by bolo nutne, len ak by niekto chcel za uplne vsetky peniaze nakupit uplne vsetky statky :) Nikdy sa nedalo nakupit vsetko :) To je logicky nemozne, ked bolo zlato platidlo, tak predsa nebolo mozne nakupit ani vsetko zlato ( cim by sa zan zaplatil ? : ) Aj vtedy hodnota penazi bola maximalne hodnota zlata. Nie vsetkeho ostatneho. Ale nikomu to nevadilo, tak ako to nevadi ani dnes.
robopol Zverejnené 11. Júl, 2011 Autor Zverejnené 11. Júl, 2011 V tom, že ked si kupujem akcie, tak mozem aj prerobit nie len zarobit, to ludia pochopili v krize. vtedy prislo vela ludi o svoje peniaze. A kedze ich mas menej, tak si o ne prišiel. A to su spekulatívne veci, kupovanie a predavanie akcii a inych cenných papierov. A peniaze pokial ich nenalievas tak sa ti zahadne nebudu zväčšovat. A pokial ich musis aj vratit, tak je tu stale tlak, že ich nemusi byt dost. Takže ich musi centralna banka nalievat. A teraz spät k tomu co som riešil.
xenocide Zverejnené 11. Júl, 2011 Zverejnené 11. Júl, 2011 Ale to si kde videl, že ked chceš kupit akcie tak ti nepohne s cenou? A potom co je to za obejem penazi ked to nepohne cenou? To ma byt ten vyznamny faktor? Pri zopar akciach je ich vplyv na cenu minimalny. Rovnako ako pri beznych platbach v peniazoch. Ale keby si zrazu chcel nieco kupit za 100mld euro...alebo keby sa cinania rozhodli, ze svoje dolarove zasoby nakupia kus Afriky - pohlo by to s hodnotou penazi. Ako som pisal - ponuka a dopyt v oboch pripadoch funguje tak isto. A peniaze pokial ich nenalievas tak sa ti zahadne nebudu zväčšovat. A pokial ich musis aj vratit, tak je tu stale tlak, že ich nemusi byt dost. Takže ich musi centralna banka nalievat.V zasade nemusi, prave kvoi tomu uvedenemu vyssie. Postacia len obycajne akcie - tych hodnota moze narastat a mozu byt kludne pouzite priamo ako prostriedok vymeny. A to su spekulatívne veci, kupovanie a predavanie akcii a inych cenných papierov.Kdeze. Moze to byt spekulaticne, moze to byt investicne. Nemozes hadzat vsetko do jedneho vreca :)
tyso Zverejnené 11. Júl, 2011 Zverejnené 11. Júl, 2011 Tak najskor sa rozculujete, že penieza s dlhom nesuvisia, ze zanedbatelne, potom že viac, a kde teda skoncíme? No az na to ze si peniaze zuzil len tak aby to boli len pozicky KB :), ako vidis v dalsich formach penazi to tak nie je. A tak ich nazyvas kvazi peniaze ( zaujimave ze si definicou nepozrel, pretoze terminovane ucty sa tak oznacuju. Vsetky formy penazi, kde je likvidita nizsia a teda pri ich pouziti musis zaplatit nejaky transakcny naklad ) BTW, ziadny tlak na to ze na splacanie uverov treba dalsie peniaze neexistuje :), to si vymyslel.
robopol Zverejnené 11. Júl, 2011 Autor Zverejnené 11. Júl, 2011 Takže CB vytvaraju peniaze. KB ich multiplikujú (pre mna poziciavanie). Nik iný peniaze nevytvára. cenné papiere su kvazi peniaze. A to splna aj tovar a služby. ich cena je dana ponukou a dopytom. rastie klesa. To sa pri peniazoch nedeje, nie su nafukované dopytom a ponukou. Tam ich alebo niekto vytvorí alebo nie. takže všetky peniaze vytvaraju banky. nemôžem a nebudem suhlasit s predstavou, že peniaze je tovar a služby. Peniaze sú prostriedok vymeny a ziskavame tovar služby, cenne papiere. takto ja to chapem a takto na tom staviam, žiadne čachre machre s akciami.
tyso Zverejnené 11. Júl, 2011 Zverejnené 11. Júl, 2011 nemôžem a nebudem suhlasit s predstavou, že peniaze je tovar a služby. Peniaze sú prostriedok vymeny a ziskavame tovar služby, cenne papiere. cena penazi sa vola urok :) a tam samozrejme plati ze dopyt a ponuka urcuje cenu. A spravne hovoris ze su prostriedok vymeny, ich hodnota je teda urcena tym co mozes za ne vymenit :). Nie naopak. A len tak bokom, co je teda akcia ? Tovar alebo sluzba ? :)
robopol Zverejnené 11. Júl, 2011 Autor Zverejnené 11. Júl, 2011 http://sk.wikipedia.org/wiki/Akcia_(cenn%C3%BD_papier) tu je jasne definované čo je akcia. Nie je to ani papierové ani elektronické euro, ani dolar. Ja to tam teda dvat nemožem. Pretože to tak nevnimam ako peniaze. Keby to bolo aj inak definované, to neprekáža. ja staviam na tomto, aby mi bolo možne rozumiet :)
xenocide Zverejnené 11. Júl, 2011 Zverejnené 11. Júl, 2011 tu je jasne definované čo je akcia. Nie je to ani papierové ani elektronické euro, ani dolar. Ja to tam teda dvat nemožem. Pretože to tak nevnimam ako peniaze. Keby to bolo aj inak definované, to neprekáža. ja staviam na tomto, aby mi bolo možne rozumiet :) Nuz, pretoze toto je rozdiel medzi rychlokvasenym insitnym pseudoekonomom - a trebars druhakom v OA :) Pretoze peniaze su prostriedok vymeny - peniaze vymenit za nieco, trebars hmotny statok. A akcia moze sluzit a sluzi tiez ako prostriedok vymeny - za nieco, trebars hmotny statok. Akcie Apple vymenim za 100% podiel v malej firme. Vlastnim tu firmu. Vlastim nehnutelnu budovu tej firmy. A nehnutelnu budovu som ziskal za akcie. Mohol som ju ziskat aj vymenou za peniaze. Princip je ten isty :) Vnimas to proste zle a hlavne neuplne. ich cena je dana ponukou a dopytom. rastie klesa. To sa pri peniazoch nedeje, nie su nafukované dopytom a ponukou.Prave si odignoroval to, co sa deje na devizovych trhoch :) Inymi slovami - hodnota penazi sa velmi vyrazne ovplyvnuje ponukou a dopytom. Velmi vyrazne. A rovnako sa moze aj nafukovat. Ten isty princip.
robopol Zverejnené 11. Júl, 2011 Autor Zverejnené 11. Júl, 2011 nevnima to zle, ved ani nepopieram, že môžeš vymenit akcie za ine akcie, alebo za drevo, pokial to ludia akceptuju. Ale v dnešnom svete ludia vymienaju akcie za peniaze a tie nasledne za čokolvek. toto nie je podstatne. ked postavim fabriku a vypisem akcie tak som vytvoril cenne papiere, ktoré predstavuju imanie tej firmy. a teda v takejto definicii vytvara peniaze ktokolvek. Ja tu ale píšem o peniazoch ktore tvoria banky, takže neviem čo tu riešiš, ked doteraz ti nie je jasne xenocide, či sú tie peniaze niekoho dlhom ci nie su. ale co takze milarda dolarov sa zmeni na 50milard dolarov nafukovanim na devizovych trhoch. smiešne. ty si neuvedomuješ, že to suvisi iba sporovnanim mien ako je napr. Eur/USD alebo iny par.
xenocide Zverejnené 11. Júl, 2011 Zverejnené 11. Júl, 2011 nevnima to zle, ved ani nepopieram, že môžeš vymenit akcie za ine akcie, alebo za drevo, pokial to ludia akceptuju. Ale v dnešnom svete ludia vymienaju akcie za peniaze a tie nasledne za čokolvek. toto nie je podstatne. A v tom je ten vtip - ze akcie funguju presne ako peniaze, pokial ich ludia akceptuju a pokial sa to oplati. A ked sa to neoplati, ludia nepouzivaju na platbu peniaze, ale trebats kartony marlboriek. Akcie su rovnaky prostriedok vymeny ako peniaze, akurat nie su momentalne take prakticke. ked postavim fabriku a vypisem akcie tak som vytvoril cenne papiere, ktoré predstavuju imanie tej firmy. a teda v takejto definicii vytvara peniaze ktokolvek.Ach, nie - vtedy este nie. Pretoze emisia akcii musi byt niecim kryta - takze na zaciatku este nevytvaras nijake nove peniaze. To az neskor - ked hodnota akcii trebars narastie o 20%. Z miliardy zrazu pribudlo 200 milionov - a to su tie nove peniaze. A ano, ako vidis - moze ich takto vytvrarat v podstate ktokolvek. Ja tu ale píšem o peniazoch ktore tvoria banky, takže neviem čo tu riešiš, ked doteraz ti nie je jasne xenocide, či sú tie peniaze niekoho dlhom ci nie su.Niektore dlh su, ine nie su. Nedokazes to presne vypocitat aj tak. A v kazdom pade - tie co su niekoho dlh, nie su problematicke. Problemove su alebo priame transakcie statu, alebo vyrazny narast hodnoty akcii. ale co takze milarda dolarov sa zmeni na 50milard dolarov nafukovanim na devizovych trhoch. smiešne. ty si neuvedomuješ, že to suvisi iba sporovnanim mien ako je napr. Eur/USD alebo iny par. Jaaaj, ale ty si zabudol , ze peniaze nie su hodnota sama o sebe - sluzia na vymenu, vsak? Takze miliarda dolarov nenarastie na 50mld. Ale na zaciatku moze miliarda dolarov znamenat trebars X barelov ropy. A pokial klesne len kurz dolaru a nicoho ineho, tak ta ista miliarda dolarov bude znamenat len 0,8 barelov ropy. Nejde o nominalnu hodnotu, nefixuj sa na peniaze tolko. Prostriedok vymeny. :) A nevyse, nejde len o porovnavanie mien, ale vztah k akejkolvek komodite, comukolvek, co sa da kupit. to je skutocna hodnota penazi, nie cislo na papieroch :)
robopol Zverejnené 11. Júl, 2011 Autor Zverejnené 11. Júl, 2011 točíš xenocide zbytočne, ja riešim peniaze ktore vytvaraju banky, tak si nechaj teraz tie akcie, zlato čokolvek pre seba do inej temy. Ani to nie je podstatne ako presne prebieha emisia cenných papierov, ja som povedla, že to nie su peniaze v ponimani co tvoria banky.
xenocide Zverejnené 11. Júl, 2011 Zverejnené 11. Júl, 2011 točíš xenocide zbytočne, ja riešim peniaze ktore vytvaraju banky, tak si nechaj teraz tie akcie, zlato čokolvek pre seba do inej temy. Tak to mas potom velmi zavazny problem - pretoze si prave vynechal hodnoty, ktore su skryte v akciach - a tym si vynechal jeden z hlavnych faktorov , ktory sposobuje krizy. Ako chces rozoberat ekonomiku, ked odignorujes nieco takto dolezite??? Ani to nie je podstatne ako presne prebieha emisia cenných papierov, ja som povedla, že to nie su peniaze v ponimani co tvoria banky.A to je zasadna chyba. Beries do uvahy len malu cast. Pricom tvorba penazi v bankovom systeme je vcelku pod kontrolou, zatial co akciove trhy nie su. A preto su akcie (alebo derivaty ako teraz v USA) casto bublinotvorne a sposobuju nasledne krizy. Ale mozeme sa bavit o peniazoch, ktore vznikaju uverovymi obchodmi - preco nie? Kedze sme vynechali to problematicke, zostala nam vcelku jasna a jednoznacna zalezitost. Kde je problem?
robopol Zverejnené 11. Júl, 2011 Autor Zverejnené 11. Júl, 2011 zbytočne ty filozofujes, co som vynechal a co nevynechl. pre teba je tazke asi pochopit, že tu riešim peniaze, ktore tvoria banky a rozoberám problemy ktore s tym suvisia, tak si nechaj tie preslovy, pokial si nie schopny citat, čo tu pišem a k comu pisem.
xenocide Zverejnené 11. Júl, 2011 Zverejnené 11. Júl, 2011 Ja citam co pises a prave si vynechal to, co sposobilo velku krizu v 1929 alebo yhpotekarnu krizu v 2008, alebo dot.com krizu. Nechces sa bavit o akciach a derivatoch?? Nevadi :) Ale ono mi to neda - si proste trubka. Ako male urazene decko, ktore trucovito dupe do zeme a opakuje, ze ma pravdu. Pretoze keby si nebol taky namysleny na vlastnu neznalost, tak by si rozmyslal - hlavne ked vies, ze tyso a ja tomu predsa len rozumieme lepsie. A vies co by si zistil? Ze USD podla agregatu M2 ma objem nieco cez 8000mld. Ale rovnako by si zistil, ze hodnota vsetkych akcii obchodovanych na US burzach je viac ako 25 000mld. M1 nemas ani 2000mls Takze ide o vyrazne vacsie hodnoty, ktory v ekonomike existuju - a tieto hodnoty su pouzitelne a pouzivane. Ty sa nechces bavit o akciach, OK. tvoja volba. Ale potom mame jasny pristup: Shit In - Shit Out. Nikdy sa nedopracujes k tomu, ako ekonomika funguje a nikdy nezistis, preco vznikaju krizy :)
robopol Zverejnené 11. Júl, 2011 Autor Zverejnené 11. Júl, 2011 A to ja viem, preto som ti neustale hvoril o peniazoch ktore tvoria banky a ty si musel davat peniaze, ktore suvisia s cennými papiermi. tvoja vec a tvoja chyba, lebo necitas, nerozmyslas, len vykrikujes. A uz som ti to povedal, mne je jedno co ty vies, pokial nevies rozmyslat je ti to co vies nanic, vies to iba ak tak memorovat a nerozumies zakonitostiam. a neviem v com som nemal pravdu? ja som hovoril cely cas o peniazoch bank, ty si tu splietal všetko možne a nemožne a zbytočne, je ti to nanic, ja riešim bankový sektor v nadväznosti na ekonomiku
xenocide Zverejnené 11. Júl, 2011 Zverejnené 11. Júl, 2011 Ved vidim, ze neriesis to, co sposobilo najvacsie krizy :) Tak dobre...aky mas problem s peniazmi ktore vznikaju v bankach? Co sa ti na nich nepaci?? :)
robopol Zverejnené 11. Júl, 2011 Autor Zverejnené 11. Júl, 2011 to je vyborne takže ty si az teraz prisiel na to co ja riešim, tak sa pozri do minulosti. 1.tvrdil som ze vacsina penazi pochadza z niekoho dlhu. ten dlh narasta a narasta aj penazna zasoba. Takže je tam priama umera. Doposiel si nebol schopny ani toto "akceptovat". 2. Ak narastá dlh, čo považuješ za zle, tak dlh je prirodzena sucast penazi a bez neho teda peniaze ktore vytvaraju banky nebudu (odhliadnuc od nalievania penazi bez dlhu) o com sme sa tu s tysom bavili. 3. potom aj úrok tlačí na penaznú zásobu a nové dlhy. Ak ekonomika rastie je potrebne mat viac penazi v obehu a teda viac dlhu. Skoro kazdy dlh je uroceny a je ho potrebné zaplatit. Musí sa vyrobit, teda priamo vstupuje do hry ako faktor.
xenocide Zverejnené 11. Júl, 2011 Zverejnené 11. Júl, 2011 1.tvrdil som ze vacsina penazi pochadza z niekoho dlhu. ten dlh narasta a narasta aj penazna zasoba. Takže je tam priama umera. Doposiel si nebol schopny ani toto "akceptovat". Prave si videl, ze hodnoty v akciach su niekolkonasovne vyssie ako sumar vsetkych penaznych agregatov. Priamu umeru si nevypocital, dostal si sa k hruskam. Zvysok bolo co hovoril tyso a moje grafy. Zelene hrusky nie su dokaz priamej umery. 2. Ak narastá dlh, čo považuješ za zle, tak dlh je prirodzena sucast penazi a bez neho teda peniaze ktore vytvaraju banky nebudu (odhliadnuc od nalievania penazi bez dlhu) o com sme sa tu s tysom bavili.Niekolko krat som pisal, ze dlh sam o sebe nie je problem. Takze dlh nie je zly. Len musi byt spravne manazovany - co sa vsak casto na nestastie nedeje. 3. potom aj úrok tlačí na penaznú zásobu a nové dlhy. Ak ekonomika rastie je potrebne mat viac penazi v obehu a teda viac dlhu. Skoro kazdy dlh je uroceny a je ho potrebné zaplatit. Musí sa vyrobit, teda priamo vstupuje do hry ako faktor.Otazka uroku snad uz bola vyriesena,nie? Urok praveze spomaluje narast objemu penazi - a netlaci na rast penaznej zasoby. Presne naopak ako pises. Ak rastie ekonomika, je treba viacej penazi uz z podstaty veci. A to, ze dlhy treba zaplatit tiez nie je problem, staci ak je uver dobre pouzity. Narast objemy penazi tiez nie je problem, pokial prudko neprevysuje rast hodnot v ekonomike. Cize - su tu nejake vety, ale nevidim problem? Teda - okrem nezodpovednej monetarnej politiky statu.
robopol Zverejnené 11. Júl, 2011 Autor Zverejnené 11. Júl, 2011 Super, kedze si sa zase nevyjadril, zrejme nadalej popieras tri body. A ja uz nemam chut ti cokolvek pisat v tejto teme, lebo ma unavujes hlupostami o tom, že som ti to nedokazal, ked dokaz je samotna tvorba penazi bankami. A kedze to ti nestaci, tak to bude hadam stacit rozumnejsim tvorom ako si ty :)
xenocide Zverejnené 11. Júl, 2011 Zverejnené 11. Júl, 2011 Co popieram? - dokazal si vari vypocitat priamu umeru, aj ked si dostal cisla pod nos? Nedokazal.- zvysuje urok penazn zasobu? Nezvysuje, naopak, znizuje.- je dlh zly? Nie je - len zle manazovany dlh je zly.- je skoro kazdy dlh uroceny? Ano, vacsina dlhov ma nejaky urok.- pochadza vacsina penazi z dlhu? Tazko povedat, kedze sa tu nikto nenamahal uviest konkretne udaje. Ak sa najdu, vyjadrim sa. Musis pisat spravne a nie davat popletene otazky - alebo zavadzacie :)Ono aj toto sa da naucit. Stale ale nevidim, kde mas problem??
robopol Zverejnené 11. Júl, 2011 Autor Zverejnené 11. Júl, 2011 ale ved ti to aj tyso pisal, ty musis operovat s mnozstvom penazi, ktore vytvorili banky a musis porovnavat so vsetkymi dlhmi. Takže nemožeš porovnavat statny dlh a celu zasobu nieviem coho všetkeho aj s akciami. A neustale budes hovorit, a pliest hrušky a jablka. Ak predsa hovorím o peniazoch, ktoré vytvorili banky tak predsa nebudeme pliest do toho akcie. ked dlhu dobu trvalo kym som vysvetlil, co pod peniazmi vnimam, a to su papierové a elektronické peniaze (usd, euro, frank...) toto je fakt posledny krat co ti opakovane pisem, že sa bavime o peniazoch tvorených bankami.
xenocide Zverejnené 11. Júl, 2011 Zverejnené 11. Júl, 2011 ale ved ti to aj tyso pisal, ty musis operovat s mnozstvom penazi, ktore vytvorili banky a musis porovnavat so vsetkymi dlhmi. Takže nemožeš porovnavat statny dlh a celu zasobu nieviem coho všetkeho aj s akciami. Problem je v tom, ze nieco napisal tyso - a graf poskytol xenocide. Nic z toho neurobil robopol. A ten nedodal ani nijaky dokaz, nijaky vypocet. Takze si neprivlastnuj aspon zasluhy nas dvoch :) Priama umernost je matematicky vztah, ktory sa nedokazuje tym, ze nieco 100x zopakujes - dokazuje sa vypoctom. Ak predsa hovorím o peniazoch, ktoré vytvorili banky tak predsa nebudeme pliest do toho akcie. ked dlhu dobu trvalo kym som vysvetlil, co pod peniazmi vnimam, a to su papierové a elektronické peniaze (usd, euro, frank...)A ved dobre - vynechali sme problematicke akcie a zostali nam papierove a elektronicke peniaze. Nijake komplikovane agregaty, len ten zaklad. A kde je s nimi problem?
robopol Zverejnené 11. Júl, 2011 Autor Zverejnené 11. Júl, 2011 ty si asi chory. Vsak ten dokaz bol, že banky tvoria peniaze ako niekoho dlh. Si ty skutocne taky natvrdnuty? Tak a ked tvoria peniaze ako dlh, tak to nie je priama zavislost? A ked sa nalievaju bez dlhu tak to je jasne, že tam dlh nehra ulohu. Ale ten objem bude väčší teda tie peniaze, ktoré su niekoho dlh ako tie ktoré su naliate len tak.
xenocide Zverejnené 11. Júl, 2011 Zverejnené 11. Júl, 2011 No...v podstate som chcel urobit zadost kritike na moju osobu a dat ti priestor obhajit matematicke tvrdenie matematikou a nie len prazdnou retorikou. Matiku si nezvladol, ale nie mojou chybou, sancu si mal. Takze dobry skutok mam za sebou :) A ved ja som tiez tvrdil, ze tam nejaka zavislost bude - ale preco by som to mal pocitat ja, ked tu je taky sikovny a ochotny mlady muz, ktory sa neboji matematiky, ze? A trebars - tak peniaze vznikaju ako dlh, ktory treba splatit. No a co? To nie je problem :)
Odporúčané príspevky