Skočiť na obsah

Vyvrtnutý členok


Bijou

Odporúčané príspevky

V sobotu večer som zle doskočila a dnes moja noha vyzerá dosť zle (napriek tomu, že dodržujem všetky zásady starostlivosti o vytknutý kotník, ktoré poznám - ľadové obklady, stiahnutie obväzom, analgetická protizápalová masť, vyložená noha vyššie, minimum pohybu) - mali ste niekto pri vyvrtnutom členku až takýto opuch a zmenu farby ? Nie som si celkom istá, či tam nemôžem mať niečo aj zlomené, chodím len veľmi ťažko prakticky na tú nohu nestúpam a používam barlu, inak sa nedostanem ani z izby na wc. Hlavne sa mi nezdá, že sa to nezlepšuje, naopak bolesť aj opuch sa zhoršili a mení to farbu.

 

Poznáte nejaké domáce vylepšováky na urýchlenie liečby vyvrtnutia a úľavu od bolesti - sem s nimi :hmmm:

 

Vďaka

 

Obrázok

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred rokmi som si toto vyrobila aj ja, nemala som doma octan, tak som si na nohu davala vatu namocenu v bielom vine :hmmm: pol flase na clenok, pol flase dolu hrdlom... po dvoch dnoch som musela s farbou von, lebo noha bola este vacsia ako mas ty, rezava bolest, clenok fialovy, tak prisla sanitka a sup na traumatologiu... po rtg sadra na 6 tyzdnov, mala som roztrhnutu slachu na clenku.. potom nastupila 10 tyzdnova rehabilitacia, ale to uz som captavo chodila... ked je tam vaznejsie zranenie, tak octan a vylozena noha moc nepomoze...

 

predtym som si vyrobila zlomeninu "nartni kosti" http://www.bata.sk/images/photos/anatomie_in.gif a nesla som s tym nikam, zle to zrastlo a dodnes mam bolesti, ked sa meni pocasie... a to je uz 20 rokov od urazu...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

S týmto "postihnutím" mám "veľmi dobré" skúsenosti ... dvakrát jeden, trikrát druhý členok, no a "čerešničkou" je zlomený a sklincovaný členok.

 

Ten zlomený nebolel vôbec, akurát som vôbec nemohla na nohu dostupiť, nešlo to, časť nohy od členka nadol "unikala", akoby ani nebola moja.

 

Ale tie vyvrtnuté, to teda bolesť bola, členok bol napuchnutý ako balón, "hral" všetkými farbami a dostúpiť som veru na nohu nemohla nie kvôli tomu, že by mi členok bol "unikal", ale kvôli bolesti.

Ale ... VŽDY som "prebehla" cez chirurgiu ...

 

Pri tom vyvrtnutí veľmi nepomáhalo nič ... ležať, nohu hore, octanové obklady /a keď nebol octan, tak som si dávala obklady z nejakej pálenky ... ale to mi spálilo kožu :hmmm:/

Dobrý by bol obklad z vínneho octu.

Ale zbytočne nohu nezaťažuj ... ono to potrebuje čas,

... no a chirurgiu by si obchádzať nemala.

 

Pár nocí bolo krušných tak či tak, členok bol vyfarbený hodne dlho a opuchnutý hádam aj tri mesiace.

 

Možno skôr ako elastický obväz by ti dobre urobila ortéza na členok ... má to okrem tej základnej časti, ktorú si natiahneš ako ponožku a stiahneš suchým zipsom taký dlhší širší pás, ktorý prekrížiš a stiahneš okolo členka /ako do osmičky/.

 

Ja som to dostala, keď mi dali sádru dole ...

... a ono to naozaj dobre stiahlo a akoby spevnilo celý členok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

pred 25-timi rokmi som stierkoval kuchyňu-manželka s dvomi malými deťmi nebola doma na dva týždne-jedinečná príležitosť.

Lenže...zatvárali sa vchodové dvere do paneláku, a ja som ich chcel chytiť, a tak som dlhým skokom chcel doskočiť ku kĺučke.Doskočil som, ale dvere sa medzitým trochu privreli, s čím som počítal, ale nepočítal som s tým, že sa tam objavil okruhliak,takých 7cm-a bolo to.

Noha ako na fotke-,možno ešte horšie, chirurgia, sádra, a príkaz-nehýbať sa.Potreboval som ale dokončiť kuchyňu pred príchodom detí, a tak som praskol sádru asi za dve hodiny....takže doporučujem tú chirurgiu,ale nehýbať sa.

Inak-vtedy som vymyslel prvé mechanické dialkové ovládanie televízora.Na rúčku metly som priviazal daľšiu rúčku, podložil stoličku, a asi s troch metrov triafal gombíky-ale nemusel som vstávať :hmmm:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

jednoznacne to chce RTG a chirurgiu; ja som mal clenok vyvrtnuty mnohokrat (oba), raz sa mi podarilo jeden vyvrtnut do oboch stran, lebo som myslel, ze to prve rozbeham a po 50 m som siel k zemi znova :hmmm:

raz to skoncilo natrhnutymi vazivami - sadra na mesiac

vsetko nasledky sportovania v mladosti a neskorsej nadvahy ...

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 týždňami...
  • Pred 4 týždňami...

Nechcem malovat certa na stenu, ale ked som mal vyvrtnuty clenok /aj nejake vazivo ponatahovane/, mal som to opuchnute asi tri mesiace., taky isty cas som si aj pomarodil.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 týždňami...

no bola som aj na chirurgii aj na RTG, našťastie len vyvrtnutie a ponaťahované šľachy a väzivá, dostala som super ortézu na mieru (plne prepláca ZP) a som objednaná na rehabilitáciu a a elektroliečbu... tak uvidíme ako to bude...

 

po dvoch mesiacoch to mám stále veľké napuchnuté, aj keď nie až tak ako na obrázku, chodiť chodím bez krívania celkom slušne a rýchlo - avšak vydrží to len veľmi krátko, po cca 500m chôdze to začne vnútri trhať a bodať a nastupuje krivkanie, bohužiaľ som nútená byť dennno denne na nohách, tak sa tomu nedostáva takého odpočinku a šetrenia ako by si to zaslúžilo, tak veľmi dúfam, že to nebude mať nejaké následky takto prechodené :innocent:

 

už mi je to dlho dva mesiace, bola som aj na jednom festivale (punk & ska) s tým, a to bolo umenie udržať sa, neskočiť do kotla a nepogovať, neskákať :D (až na jednu malú výnimku som to zvládla :rolleyes: )

ani sa to nezdá - taká malá blbosť ten vyvrtnutý členok a tak veľmi obmedzujúce... skúšala som behať, stavať sa na špi.čky, nosiť trošku zvýšené podrážky (nie opätky) - a jednoducho to nejde...

aj pri plávaní to cítim :)

akurát bicykel sa dá ako tak - už to neviem vydržať bez pohybu, tak som začala tak lajtíkovo na hrádzu sa chodiť prebehnúť, ale viem, že po 15km to začína bolieť veľmi, tak chodím len tak do 20 s pauzou v strede a snažím sa makať opačnou nohou aby sa tá vyvrtnutá nenamáhala moc...

 

nie je to asi moc múdre s tým toľko vymýšľať,a le ta, čo sa zabijem, keď už mi je dlho... :)

môže tomu nejak výrazne uškodiť bajk ? (rovina, 20km, nič moc námaha, 3-4x do týždňa)

 

aké máte skúsenosti so začatím zaťažovania tej nohy ? Mám sa prekonať a skúšať aj eď to bolí, či vydržať radšej čučať doma ešte nejakú dobu aspoň do skončenia rehabilitácie ? Doktor sa vyjadril, že behať určite nemám skúšať, na bajk som sa nepýtala už...

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Skusenosti?

 

Stalo sa mi to v Ziline a potreboval som sa dostat vlakom domov. Rano na stanici som strelil po papuli jednemu zeleznicnemu policajtovi, ked mi kopol akurat do toho clenka. Myslel si, ze som bezdomovec, lebo som s bolestou sedel na lavicke a odpocival s hlavou v rukach. Ked sa incident vysvetlil, policajti ma nalozili do rychlika, aj desat kilovu tasku mi niesli a navzajom sme sa ospravedlnili :rolleyes: Po peripetiach s vystupovanim /to som uz iba skakal na jednej nohe/ som doskakal na taxik a nechal sa odviest do nemocnice. Doktor mi vyhrnul fungel nove HISky za tri litre, nacapal mi na nohu sadrovy obvaz, dal mi barlu o 20 cm kratsiu, ako som potreboval a povedal "mozete ist". Nemohol som :innocent: V jednej ruke som mal tu desat kilovu tasku, v druhej ruke dve zbytocne barly a jednu topanku a stal som na jednej nohe vo dverach. Pomohol mi asi o minutu jeden pacient, co cakal v cakarni a nejako som dosiel domov. Uz ma ani nesralo to, ze si cez tu sadru nevyzleciem rifle, podla mna som za ten den schudol tak desat kilo. Chodil som na kontroly kazdy tyzden, niekto ma vozil autom, neskor mi predpisal rehabilitacie. Nemocnicu mam tak 5 kilakov od domu, cestovat tam MHD bolo nemyslitelne /nastup a vystup/ a aj tak bolo treba doskakat cez pol mesta na kopcek kde stoji nemocnica. Nejako som to ale vymyslel. Ak si dobre spominam, mal som parafinovy zabal, perlickovy kupel a masaz. Maserka mi v piaty den hovorila nieco ako ..ta noha je este citliva, ale v pondelok vyskusame stacionarny bicykel. Ked som jej povedal, ze ja tu chodim piaty den na bicykli, skoro odpadla, ale nejako sme si to vysvetlili.

 

S nohou je dobre hybat, ale odtial potial. Dosledne ma upozornila, aby som si daval pozor na nahlu zataz. Samotna namaha na bicykli asi nebude problem, ale keby si musela nahle zastavit a stupit na tu nohu, mohlo by jej to uskodit.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 2 rokmi...

na clenok sa nechytam, ale za dva dni to bude mesiac, co mam v orteze palec pravej ruky :bingo: , prve dni bola dlaha

na volej turnaji, nikdy neberiem prijem prstami, a holt, tu som proste do toho isla...zrazu bolest, klb uplne mimo :ociska: , pohotovy kolega zatlacil naspat, doteraz mu dakujem ze to urobil on a nie dodatocne po pol hodine lekar na pohotovosti

a teda bolest jak svina, ja taky placko :crying:

 

v pondelok kontrola a postupne rehabilitacia

neviem si nechty ostrihat, urobit vrkoc, otvarat sacky, poriadne si umyt v sprche lavu ruku, umyvat pohare, etc etc ... palec potrebujeme prisamvacku pri vsetkom..

 

ja dufam, ze to bude casom uplne OK a aj volej si znova zahram ako kedysi...aj ked, momentalne mam akysi blok..nie volejbalovy :flush:

 

teda ziadna sranda, a to je len palec...ved sa deju aj horsie veci :ermm:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov