Sniper Zverejnené 11. Jún, 2011 Zverejnené 11. Jún, 2011 Sondy Voyager sa blížia k hraniciam Slnečnej sústavy a objavili niečo zaujímavé, nejakú anomáliu o ktorej vedci doteraz netušili. Pôvodne sa predpokladalo, že hranice Slnečnej sústavy "vyzerajú" tak, že častice poháňané slnečným vetrom sa dostávajú do "kolízie" s medzihviezdnou hmotou a rýchlosť slnečného vetra sa výrazne spomalí, táto hranica sa nazýva heliopauza. Sondy Voyager však zistili, že toto okolie je tvorené nejakými magnetickými bublinami o veľkosti vzdialenosti Zeme od Slnka, teda okolo 150 miliónov km a nachádzajú sa od Slnka asi 16 miliárd km. Predpokladá sa, že tieto bubliny sú vytvárané rotáciou Slnka. článok... Stará a nová predstava a heliopauze:
game Zverejnené 17. Jún, 2011 Zverejnené 17. Jún, 2011 pripomenulo mi to jednu strašne dávno čítanú vec, je odcitovaná v niekoľkých knižkách, ktoré mám doma, a práve mi sponánne napadla : Nejenže je vesmír podivnější než si myslíme, je dokonce podivnější, než si dokážeme představit. John B. Sanderson Haldane a to je len kúsok za rohom, a Voyager je na ceste 34 rokov, v týchto dňoch opúšťa, alebo by mal opúšťať našu slnečnú sústavu. magnetické bubliny tu ešte neboli. toto je je tiež iná odpoveď, než sa očakávalo: Vedci predpokladali, že koniec sústavy spoznajú tak, že solárny vietor obráti svoj smer. V priestore ďaleko od našej hviezdy prevládne vplyv kozmického žiarenia. To sa nedeje. Správy zo sondy, ktoré putujú na Zem 16 hodín, ukazujú, že rýchlosť slnečného vetra sa tam znížila na nulu. A začal sa miešať s medzihviezdnym plynom. Čítajte viac: http://veda.sme.sk/c/5941975/voyager-opusta-slnecnu-sustavu.html#ixzz1PZrLBtdC čo ho čaká tam ďalej, keď len u nás sú už takéto podivnosti k najbližšej hviezde sa dopracuje za 5000 rokov. J.B.S.Haldane
tyso Zverejnené 18. Jún, 2011 Zverejnené 18. Jún, 2011 čo ho čaká tam ďalej, keď len u nás sú už takéto podivnosti k najbližšej hviezde sa dopracuje za 5000 rokov. 5000 sa mi zda zle cislo, sonda ma rychlost 100 km/s, proxima centauri je 4,5 svetelneho roku co mi vychadza cez 12 tis rokov. Ak teda vobec smeruje k nej.
tyso Zverejnené 18. Jún, 2011 Zverejnené 18. Jún, 2011 z wiki , ale bolo to aj viac krat v novinach cca 64 tis km/h, co je 100 km/s,
Sniper Zverejnené 18. Jún, 2011 Autor Zverejnené 18. Jún, 2011 Mohol by si mi zonázorniť ako si sa dopracoval k výsledku 100 km/s? Pretože objekt, ktorý uletí 64 000 km/h, tak za sekundu môže preletieť najviac necelých 18 km/s. V tvojom prípade by teleso muselo letieť až 360 000 km/h. Asi si sa pomýlil.
tyso Zverejnené 18. Jún, 2011 Zverejnené 18. Jún, 2011 V tvojom prípade by teleso muselo letieť až 360 000 km/h. Asi si sa pomýlil. jasne moja chyba
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz