Skočiť na obsah

Umelé oplodnenie - je neetické ?


flora

Odporúčané príspevky

Za druhe, plati u nas stat umele oplodnenie??...si pisal, ze sa to berie len ako liecba neplodnosti.

Pisal som

Umele oplodnenie sa stale berie ako terapeuticka technika na liecbu neplodnosti.

To LEN si si tam doplnil uz ty. :ax: Skus nad tym este chvilu rozmyslat.

 

K tej eugenike - pisal si, ze u slobodnej zeny je vacsia pravdedpodobnost, ze by mohlo ist o vyrobu "deti na objednavku". Nema zmysel sa hadat o tom kde je koniec eugenuiky (ak si zena najde dobre vyzerajuceho chlapa, predpoklada, ze deti to zdedia - tiez to je slachtenie). Na com je postavene to dost diskriminacne presvedcenie, ze slobodna zena je nejakym sposobom nachylnejsia k tomu co spominas...a co sa tou vyrobou na objednavku vlastne mysli,hm?

Precitaj si clanok co som linkoval, popripade daco dalsie. Preco myslis, ze su darcovia spermii a vajicok anonymni ? A to nielen u nas.

O tom, kde je koniec eugeniky som nemal vobec snahu sa hadat, len ty si to hned smahom obmedzil na zasahy do embrii.

 

Pretoze mi to takto rpipada ako nepodlozeny predsudok zacieleny proti slobodnym matkam, ci slobodnym zenam, ktore chcu byt matky...resp. lesbickym parom (bez toho, aby sa to vyslovne povedalo)-

Slobodni jednotlivci si nemoze deti ani adoptovat a nielen u nas. To je tiez predsudok ?

Legislativa je vseobecne, aj vo svete tak nastavena. Mozno niekedy v buducnosti sa to zmeni, momentalne je to ale tak.

Ten problem nie je jednooborovy, ale komplexny. Odfajcit to tvrdenim, ze ide o predsudok je velmi jednoduche a velmi nespravne.

 

A cisto sukromne, nechce sa mi s tebou diskutovat. Reagoval som na slimaka a ten to pochopil. Nepotrebujem ta na to aby som sa mohol vyjadrit, ako si to nedavno tvrdil. :ax:

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Umele oplodnenie sa stale berie ako terapeuticka technika na liecbu neplodnosti.

To LEN si si tam doplnil uz ty. :ax: Skus nad tym este chvilu rozmyslat.

 

Ehm. Takze ako? Ked to nie je LEN liecba neplodnosti, je to akceptovane aj ako nieco ine, nez liecba neplodnosti. Alebo nie? Ved ma oprav a napis to tak, ako to je, ked zjavne som si ja nie isty - preto som sa pytal :ax:

Alebo to je len liecba neplodnosti - alebo to nie je len liecba neplodnosti. A ako to nie je LEN liecba neplodnosti, tak este co ine?

 

Slobodni jednotlivci si nemoze deti ani adoptovat a nielen u nas. To je tiez predsudok ?

Legislativa je vseobecne, aj vo svete tak nastavena. Mozno niekedy v buducnosti sa to zmeni, momentalne je to ale tak.

Hm, tak hej.

 

Len som nechapal a stale nechapem ten uvedeny argument, ze slobodne zeny by boli nejakym sposobom nachylnejsie k "vyrobe deti na objednavku". To sa mi zdalo ako predsudok ci nepodlozene tvrdenie, pretoze neviem na com to je postavene a zdalo sa mi to len ako take placnutie do vetra.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

Ahojte..viem že táto téme tu už bola rozoberaná. Nám nezostáva nič iné iba ísť na umelé oplodnenie a rada by som popísala s niekým kto to podstupil ale je veriaci. My nechceme aby sa nejak s embryami manipulovalo viac ako treba..cize aby sa zamrazovali alebo zabijali...chceme si dať podmienku o počte embryi.Ak sa tu niekto taký nachádza napíšte ako ste dopadli, a v ktorom stredisku to bolo. veľmi mi tým pomožete. dakujem

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 3 rokmi...

Keďže téma už skoro štyri roky "spí", nebude snáď problém, keď tento príspevok bude v tejto téme ...

... aj keď z môjho pohľadu nie z náboženského hľadiska, ale iba z hľadiska etického.

 

Keby táto správa bola v tlači uverejnená prvého apríla, brala by som to ako krutý prvoaprílový žart.

Takto mi ale ostáva iba si pomyslieť ...

... kde bol rozum?!

Či už matky, ale hlavne lekárov, ktorí zákrok umelého oplodnenia vykonali! :hmmm:

 

Nemám výhrady voči umelému oplodneniu, však rodičia, ktorí sa úporne o svoje bábätko márne snažia inú možnosť ani nemajú, ale ... tí rodičia by predsa mali byť v "normálnom" veku, v takom, aby svoje dieťa, či deti dokázali vychovať, dať im vzdelanie a pripraviť ich do života. A to žiaľ osamelá matka vo veku 65 rokov /!!!/ určite nedokáže. Priviesť na svet deti v tomto veku je úplne nezodpovedné a je to hazard so zdravím svojim, ale aj so zdravím potomkov ... :ermm:
 

Učiteľka na základnej škole v Berlíne má šesťdesiatpäť rokov a pod srdcom nosí štyri bábätká. Budúca mamička v babičkovskom veku má už jednu dcéru Leilu, ktorú porodila tiež vo vysokom veku. Dievčatko má len deväť rokov.

Avšak k tejto senzácii neprišlo prirodzenou cestou. Budúca matka Annegret sa nechala v minulom roku niekoľkokrát umelo oplodniť za hranicami Nemecka.  Posledné oplodnenie štyroch vajíčok bolo úspešné, Berlínčanka je v 21 týždni tehotenstva.

Zdroj:  http://www.pluska.sk/spravy/zo-zahranicia/zdravotna-senzacia-nemecka-ucitelka-annegret-65-caka-stvorcata.html?utm_source=pluska&utm_medium=topbox&utm_campaign=sprava-topbox

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

...a 4-čatá jej budú hovoriť Grossmutti...

tak ešte v 40 - dobre. Ale toto je predsa len trocha mimo môjho chápania...

 

k téme - nuž cirkvi ide hlavne o to, že embryá, ktoré vyjdú nazmar, boli už tiež živé bytosti, myslím, že tie ostatné veci nie sú podstatné, podstata je toto.

Mám kamarátku, ktorá to podstúpila, ale nepodarilo sa to. Potom starému zahla, a hľa, ostala v tom, ale potratila. Evidentne tam skôr starý bol príčinou, asi mal nejaké pomalé spermie či čo.

my s Flinstonom keď sme sa dohodli, že sa zoberieme, sme sa aj o tomto bavili, a dohodli sme sa, že ak by sme nemohli mať deti, nebudeme sa stresovať a prikročíme k adopcii.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 1 rokom...
  • Pred 10 mesiacmi...

neviem zodpovedne povedať, či by som sa na to dala, ale skôr nie, keď sme boli dohodnutí na prípadnej adopcii. Tiež by mi vadilo len tak sa zbaviť zopár embryí a dať šancu len jednému. ve´d ja by som nevedela ani mača či psíča utopiť, nieto ešte takéto niečo len tak... Neviem, či by som to vedela predýchať.

Mňa však fascinuje, ak sú páry odkázané na darcovské zárodočné bunky. Potom sa celkom dobre môže stať, že ich deti netušiac, že sú súrodenci, sa dajú dokopy a privedú na svet geneticky zaťažené potomstvo. Egyptskí faraóni si tiež brali svoje sestry za ženy. Ale aj tak by som sa toho obávala, raz z toho môže byť dobrá kucapaca.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mne sa to uz celkom javi, ze sa ta degeneracia prejavuje......kedze to umele oplodnenie je skor pre feministky a lesby, ktore maju zvratenu predstavu o fungovani prirodzeneho oplodnovania......a takto to casom dopadne......

 

http://https://www.lidovky.cz/kovarova-sex-z-nasich-zivotu-vymytime-chceme-tucne-odskodneni-z-muzu-za-to-ze-jsou-muzi-gu3-/nazory.aspx?c=a171110_164950_ln_nazory_ele&ref=strossle

 

....len teraz neviem naco sa zeny vlastne skrasluju a pouzivaju rozne vonavky.....zeby preto, lebo su spatne a smrdia :(

 

 

no a pri tomto mne osobne uz ostava rozum plnit svoje urcenie....

 

https://www.lidovky.cz/svedsko-chce-tvrde-trestat-sexualni-nasili-sexu-bude-muset-predchazet-vyslovny-souhlas-gbo-/zpravy-svet.aspx?c=A171222_211746_ln_zahranici_mber#utm_source=rss&utm_medium=feed&utm_campaign=ln_zahranici&utm_content=main

 

......bude treba zaviest nieco na sposob cestovneho pasu?.........bez podpisu a overenia od notara ani bozk  :huglove:

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

u fungujúceho vzťahu tam nie je čo riešiť.

Ale ako by asi nejaká osoba dokázala, že ju tá druhá osoba k tomu nútila, keď len nemá nejaké stopy násilia? Veď z nijakého zločinu nemôžeme niekoho len tak obviniť. Zle je skôr, že ak sa nejaké domáce násilie koná, tak policajti naurobia nič a čakajú, kým sa naozaj niečo vážne nestane. Ako teda chcú riešiť len nejaké pokusy, na ktoré nie sú žiadne dôkazy? To je dvojsečná zbraň, ktorá môže dostať do basy kopu nevinných ľudí, ktorým sa niekto chcel len pomstiť, ale zasa by to mohlo pohnúť dopredu aj riešenie existujúceho a skutočného domáceho násilia. Lenže toto celé už je vlastne otázka do inej témy, takže by sme sa mali vrátiť k umelému oplodneniu.

ten prvý link sa mi neotvoril, nejaká šedá kucapaca mi tam vyskočila...alebo to akože má byť obraz predstavujúci, čo sa deje pri tom umelom oplodnení? :)

 

K tým lesbám: Lesba je tiež žena, a väčšina žien túži po deťoch, takže prečo by lesba nemohla chcieť deti? Aj keď ja mám obavy o deti, ktoré by dve lesby vychovávali, nie kvôli nedostatku lásky a starostlivosti, to určite nie, ale kvôli reakciám okolia. nedávno som pozerala v telke nejaký príbeh, kde chalan v puberte zistil, že jeho rodičia sa rozišlil lebo otec je teplý, a veru mu to spolužiaci dali riadne vyžrať.

 

Ke´dže lesba nie som, tak neviem to úplne presne, ale keby som bola, asi by som sa svojich detí vzdala, kvôli vyššie napísanému, možno by som šla robiť niekam do škôlky, ak by som až takú neodolateľnú túžbu cítila, neviem. Ale jedno viem - že by som ako lesba nešla na umelé oplodnenie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

tak skusim dat movy link.....

 

https://danielakovarova.blog.idnes.cz/blog.aspx?c=632699

 

....je to nieco na sposob "kritika do vlastnych radov" a pise to zena, takze to sa javi, a asi aj je, bez "muzskej" zaujatosti..a nejako to malo nadviazat na ten sex zakon v decadentnom Svedsku.

 

 

S tou definíciou o lesbickej materskej potrebe s tebou suhlasim....dieta potrebuje rodicov a nie jedneho rodica a druhého pestuna jednakeho pohlavia.

 

A k tym roznym srdcevucim pribehom z telky ja vôbec nedavam ziadnu vahu, pretoze to je vsetko robene na objednavku niekoho a nie z nejakej rodinnej prirodzenosti. Aj ked ani ja nic nemam proti inak orientovanej komunite, ale aby sa im davali deti na vychovu spôsobom nejakého sociálneho experimentu, tak s tym mam problem.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mne sa to uz celkom javi, ze sa ta degeneracia prejavuje......kedze to umele oplodnenie je skor pre feministky a lesby, ktore maju zvratenu predstavu o fungovani prirodzeneho oplodnovania

 

aku maju podla teba lesbicky zvratenu predstavu o fungovani prirodzeneho oplodnovania?

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Mne sa to uz celkom javi, ze sa ta degeneracia prejavuje......kedze to umele oplodnenie je skor pre feministky a lesby,

 

 

Informator a prečo si myslíš, že  " to umelé oplodnenie je skôr pre feministky a lesby." ? 

 

a aj na tu zvrátenú predstavu lesbičiek som celkom zvedavá.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Viem co som pisal....tak nie je to umele oplodnenie niecim neprirodzenym?...lebo to som mal na mysli. Lesby su nieco na sposob homosexualov...moze sa par homosexualov oplodnit?....podla mna nie, a tak isto lesbicky sa nemoze...ale lesba na rozdiel od gaya (pokial je plodna) moze donosit a porodit dieta, ale kedze jej pomer s nejakym muzom ja na zvracanie, tak sa ide dat oplodnit spôsobom ako tu sa popisuje...teda neprirodzenym.....ja som to nazval zvratenou predstavou oplodnovania....hm....nechapem co ti na tom vadi :(

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

aha, takze to, ze si lesby asi najskor nemyslia, ze lesbickym sexom pridu k dietatu sme si uz vysvetlili a teraz si zasa ideme pisat o tom, co si mal na mysli :)

 

-ako si prisiel k zaveru, ze lesbam je pri pomysleni na tradicnu hetero sukacku na zvracanie?

 

-umele oplodnenie je podla teba zvratene?

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Informator, ale fakt s tebou je debata zložitá. Človek musí špekulovať, čo si tým napísaným aj naozaj myslel.

 

 Tak napísal si, že lesby majú zvrátenú predstavu o prirodzenom oplodnení?  Napísal.  Tak ako si sám povedal, prirodzené oplodnenie je prirodzené oplodnenie. Tomu snáď rozumie každý, nad 15 rokov. Nemyslím si, že práve lesby by nerozumeli o čo ide.

Prečo by si lesby mysleli, že umelé oplodnenie je prirodzené oplodnenie? Ono preto sa tak aj volá, že "umelé". Každá lesba samozrejme vie, že keď sa rozhodne pre umelé oplodnenie, nebola oplodnená prirodzene. 

 

A vôbec si nemyslím, že je to niečo, čo sa týka vo väčšine lesbických párov. Prečo by malo? Lesbička môže kľudne a veselo otehotnieť s mužom. Na otehotnenie predsa nepotrebuje umelé oplodnenie. No nechcem sa hádať, lebo čísla nepoznám, ale pochybujem, že z párov, ktoré majú záujem o umelé oplodnenie prevažujú lesbické páry. 

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

-ako si prisiel k zaveru, ze lesbam je pri pomysleni na tradicnu hetero sukacku na zvracanie?

 

-umele oplodnenie je podla teba zvratene?

 

-takze ziadny odpor?....teda vsetko ok....nechapem preco teda lesbo pary sa nedaju oplodnit prirodzenym sposobom...pokial teda nemaju problem s otehotnenim..

 

-nie je zvratene ak pomaha manzelskym parom, co nemozu s nejakej zdravotnej priciny spolu mat dieta....Ci je eticke-neeticke tu neriesim, pretoze to je iba na uvazeni akterov zakroku.

 

 

 

Informator, ale fakt s tebou je debata zložitá. Človek musí špekulovať, čo si tým napísaným aj naozaj myslel.

 

A vôbec si nemyslím, že je to niečo, čo sa týka vo väčšine lesbických párov. Prečo by malo? Lesbička môže kľudne a veselo otehotnieť s mužom. Na otehotnenie predsa nepotrebuje umelé oplodnenie. No nechcem sa hádať, lebo čísla nepoznám, ale pochybujem, že z párov, ktoré majú záujem o umelé oplodnenie prevažujú lesbické páry. 

 

So mnou nie je zlozita debata.....tak isto ako s tebou s mojej strany.....ja mam svoj nazor, ty mas iny, tak to je tazka debata?

 

Staci ak sa da umelo oplodnit jeden lesbo par, tak uz ma zvratenu predstavu o prirodzenom oplodneni.....ak su obe lesby plodne, tak kludne sa mozu dat oplodnit nejakemu obyvatelovi za nejaku "uplatu"....ak maju problem ako ma klasicky manzelsky par (zdravotny), tak vtedy by som vobec nenazyval, pri absolvovani umeleho oplodnenia, ich cin "zvratenym oplodnenim". Staci na vysvetlenie mojho vnimania lesbo parove zvratene oplodnenia :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

So mnou nie je zlozita debata.....tak isto ako s tebou s mojej strany.....ja mam svoj nazor, ty mas iny, tak to je tazka debata?

 

 

Vidíš a zas si to napísané pochopil po svojom. Ja som písala niečo o tom, že preto je s tebou debata komplikovaná, z toho dôvodu, že máš iný názor? 

Nie. Ja som predsa písala o tom, že musíme špekulovať, čo si napísaným aj naozaj myslel. 

 

 

Staci ak sa da umelo oplodnit jeden lesbo par, tak uz ma zvratenu predstavu o prirodzenom oplodneni.....

 

A zas nie je pravda čo si napísal. 

Oni nemajú zvrátenú predstavu o prirodzenom oplodnení. Iba sa dali umelo oplodniť. A to je rozdiel. Chytíš sa jedného slovného spojenia a budeš ho tu opakovať dookola, aj keď je to blbosť. 

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

.ak su obe lesby plodne, tak kludne sa mozu dat oplodnit nejakemu obyvatelovi za nejaku "uplatu"

 

a nebudu pri tom zvracat? :)

 

Tie tvoje kriteria zvratenosti mi pridu trochu uletene. U jedneho paru je to normalne a u ineho je to zvratene. Ja si myslim, ze lesba moze mat cele umele oplodnenie u prdele, je to pre nu iba prostriedok ako otehotniet a mat dieta.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ja som predsa písala o tom, že musíme špekulovať, čo si napísaným aj naozaj myslel. 

 

A zas nie je pravda čo si napísal. 

Oni nemajú zvrátenú predstavu o prirodzenom oplodnení. Iba sa dali umelo oplodniť. A to je rozdiel. Chytíš sa jedného slovného spojenia a budeš ho tu opakovať dookola, aj keď je to blbosť. 

 

Kto chce tak si poradi a nebude hladat vyhovorky, ze preco ano a preco nie.

 

 

Co je na tom nepravdive?........su tie imaginarne lesby neplodne? Ak ano nemam problem, ak su plodne, tak mam s tym problem. Pokial viem, tak umele oplodnenie bolo  urcene pre neplodne manzelske pary. Ja mam taky nazor na tuto lesbo plodnu proceduru....na rozdiel od teba.

 

a nebudu pri tom zvracat? :)

 

Tie tvoje kriteria zvratenosti mi pridu trochu uletene. U jedneho paru je to normalne a u ineho je to zvratene. Ja si myslim, ze lesba moze mat cele umele oplodnenie u prdele, je to pre nu iba prostriedok ako otehotniet a mat dieta.

 

mozno budu a tiez je mozne, ze tomu aktu oplodnovania pridu na chut :)

 

Zvratene v tomto je iba konanie a pristup lesby v oplodneni seba niekym imaginarnym....to len dokazuje, ze kazda sex. uchylka,  je rozhodenim osobnosti a prejavuje sa psychickymi skratmi...takze moje konstatovanie, ze umele oplodnie, je hlavne v zaujme feministiek a lesieb je pravdive :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Informator, tvoje myslienky su tu naukladane vo velmi volnom rezime, objavil si teplu vodu a preto je podla teba zemegula duta :)

 

A k tomu este napises, ze lesbicka sexualna orientacia sa prejavuje psychickymi skratmi. Tym skratom ma byt snaha o umele oplodnenie? Tym padom je tu uz vyskratovane naozaj vsetko :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Eticke neeticke. Chalan od vedla o sedem- osem rokov starsi ma troch futbalistov(trojicky o rok starsi ako moj chalan). Co je na tom neeticke?

Prihoda  pri pive ,ze ako je futbal nakladny ,ze len kopacky stoja 60 eur. Ja ze naco mu kupujes take drahe kopacky,mojmu synovi stacia za dvadsat. On ze hej ale ma ich troch. Ale oponoval som mu ze mas trikrat vacsie stastie. Ze mozno jeden bude aj futbalista.

 

Zmensou plodnostou ci cim to je ja som stym problem nemal. Pre rodicov je to asi problem. Dve rodiny si zobrali deti. Z domova - krestania.

 

Obe mali prve dieta. Zobrali si druhe(z domova) a pocase ta jedna rodina mala dalsie dve. Jedna mi je spoluziacka, a jedna suseda. Ja ich poznam mimo kostol - niesom krestan.

 

Ale v podstate keby som nemal mozno stastie - by som mal podobnu dilemu.  Ako by sme to riesili -neviem. Nebol som v tej situacii.

 

-------------------------------------------------------------

Zaklad rodiny su dvaja clenovia co chcu mat deti. A ak ich nemaju? Ci nedokazu mat? ... proste rodina nieje. A dvaja co chcu mat rodinu -spravia po dlhej dobe trapenia -ak chcu byt spolu a chcu mat deti jedno ci druhe. Ci sa rozidu  a budu skusat inde.Ale aj to je normalne riesenie.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

.....ak su obe lesby plodne, tak kludne sa mozu dat oplodnit nejakemu obyvatelovi za nejaku "uplatu"....

To nie je neeticke a zvratene, platit ci dohadovat sa s niekym o oplodneni?

Keby si bol neplodny a chcel mat so zenou deti, tak si niekoho najmes nech ju oplodni? To je totiz podla teba definicia prirodzenosti.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov