Skočiť na obsah

Zrušia sa štátnice?


Sniper

  

8 členovia hlasovali

  1. 1. Ste za zrušenie štátnej skúšky?



Odporúčané príspevky

Pred pár dňami som čítal informácie o tom, že ministerstvo školstva plánuje zrušiť na vysokých školách a univerzitách štátnice a titul sa bude dať získať len vypracovaním a obhajobou záverečnej práce. Takýto trend je vraj bežný na zahraničných školách a Slovensko by malo ísť podobnou cestou.

 

Hneď sa vyrojili symptatizanti a aj odporcovia tohto kroku

 

  • + štátna skúška nemá význam, pretože štátna skúška je len o biflovaní a študent aj tak všetko do 2 týždňov zabudne. Nakoniec to čo je na štátniach, tak to už absolvoval a bol z toho preskúšaný počas ten-ktorého semesetra.
  • - štátna skúška má význam, pretože takéto preskúšanie dokáže, že študent má predsa len niečo v hlave. Získanie titulu formou vypracovania a obhajoby záverečnej práce nestačí, pretože sú študenti, ktoré si záverečnú prácu nechajú vypracovať od niekoho iného, čím im odpadne značná časť práce a pri obhajobe im stačí čo to vyhabkať zo seba a majú de facto titul zadarmo.

Ja nesúhlasím so zrušením štátnic. Myslím, že záverečnú prácu si dokáže obhájiť každý, kto nie, ten na vysokej škole nemá čo robiť. Pamätám, že pred rokom, keď sme mali štátnice, tak sme mali zopár výkvetov čo pravidelne robili všetky skúšky na D,E na druhý-tretí pokus, a bakalárky si ako tak obhájili, ale na štátniach zhoreli. Ústna skúška je taktiež o niečom inom ako napísanie nejakej práce na 50-60 strán. U mňa neobstojí ani argument, že študent všetko zabudne do 2 týždňov po štátniciach. Buď to vie a zodpovie alebo nevie a nezodpovie. Ja doteraz viem aké som mal otázky a aj teraz by som vedel na ne zodpovedať.

 

Aký máte názor na zrušenie štátnic?

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Dúfam, že sa nezrušia... Však treba preukázať svoj rozhľad v odbore a nielen vo svojej záverečnej práci, ktorú si niektorí "géniovia" aj tak dajú napísať niekomu inému. Nech to je aspoň trochu zaslúžené - aj keď štátnice sú dosť nefér (vlastne ako aj matura), všetko záleží od témy akú si človek vyberie - buď sadne, alebo nie.

 

 

btw. mohol si dať aj Anketu :)

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

zamýšľal sa kamarát, aké by to bolo fajn... ALE! neverím tomu, že by to bolo len tak, napíšeš prácu (dáš si ju napísať), zodpovieš na obhajobách na pár otázok... určite by to nebolo také jednoduché, prinieslo by to zvýšené požiadavky na práce (bakalárske, diplomové) a určite by boli o dosť prísnejšie hodnotené predmety, ktoré teraz patria medzi štátnicové predmety. napríklad moja skúška zo slovenskej fonetiky, ktorá síce bola ústna, bola fiasko. v tom zmysle, že keď som využila pre svoj prospech vek vyučujúceho a jeho nedoslýchavosť, mala som skúšku v rukáve. to by sa už potom stať nemohlo. keby mi mali dať titul za napísanie práce, tak sa im zasmejem. možno to napísanie zaberá viac času, predsa len, s dobrou témou sa človek zo všeličoho nepríjemného vykrúti. a - ako sorry - ale aby niekto dostal titul na katedre kulturológie, ktorá ponúka štúdium širokého spektra v oblasti kultúry, za to, že napíše svoju prácu o využívaní statusov na Facebooku, tak to... je dobrý vtip.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ty nedostaneš ten titul iba za napísanie práce!, ale za celkové viacročné štúdium a znalosti ktoré si ním získal a preukázal ich v skúškach počas štúdia.

Som za. Musel by sa brať vačší doraz na záverečnú prácu a jej kvalitu.

A na koniec, aj tak má byť konečná voľba na škole takže ok.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Zrusit.

Pokial je zaverecna praca kvalitna, tak som nou preukazal, ze sa viem zorientovat v pozadovanej problematike, nastudovat si potrebne materialy, rozvit ziskane poznatky a systematicky sa dopracovat k nejakemu vysledku a nasledne si tento vysledok obhajit pred oponentom a odbornou komisiou. A to je zaklad toho, co by mal byt vysokoskolsky vdelany clovek schopny robit. A to je to, co bude robit v zivote. Skolske biflovacky mu nebudu staci (mne osobne boli skolske biflovacky uplne nanic), dolezita je schopnost samostatne vyhladavat, ziskavat, interpretovat, pouzit rozne poznatky zo zvolenej problemovej oblasti.

 

Nie trapne rapotat nabiflovane poucky a definicie (maturita v2), ale realne tie poucky a definicie vyuzit v nejakom projekte.

 

Pokial sa da na skole odbyt diplomova praca s minimalnym usilim, tak ani ta statnica nebude stat za vela.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Záverečná práca by mala byť kvalitná v každom prípade. Detto, keď od budúceho roka bude povinné zverejňovanie diplomových prác, takže každý vysokoškolák sa bude prezentovať pred celým svetom.

 

Nie trapne rapotat nabiflovane poucky a definicie (maturita v2), ale realne tie poucky a definicie vyuzit v nejakom projekte.

 

U nás na štátniciach ma nechali rozprávať pár minút, keď videli, že viem o čom hovorím tak ma stopli a začali mi dávať otázky aj mimo témy, na ktoré bolo treba zodpovedať, inak lepšie ako na D,E by to nebolo. Takže nie je to len o biflovaní. Neviem ako to v iných mozgoch funguje, ale mne sa ešte nikdy nepodarilo "naučiť sa" tak, že som za dva týždne nevedel o tom ani ceknúť. Buď to človek vie alebo nie. Nie je o čom.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

. Neviem ako to v iných mozgoch funguje, ale mne sa ešte nikdy nepodarilo "naučiť sa" tak, že som za dva týždne nevedel o tom ani ceknúť. Buď to človek vie alebo nie. Nie je o čom.

Vidis, mne hej. Ja za tyzden netusim, co som sa to bifloval na skusku, za tyzden natlacim do hlavy, za tyzden vypustim.

 

U nás na štátniciach ma nechali rozprávať pár minút, keď videli, že viem o čom hovorím tak ma stopli a začali mi dávať otázky aj mimo témy, na ktoré bolo treba zodpovedať, inak lepšie ako na D,E by to nebolo. Takže nie je to len o biflovaní.

Akoze to nieje o biflovani? Mal si moznost povedat svoj nazor k danej teme/problematike, nebodaj rozvit diskusiu, alebo od teba len cakali ze odrapkas nejaku poucku, alebo pasaz zo skript? Ak to druhe, tak je to ciste biflovanie, sice nad ramec otazky, ale biflovanie.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Samozrejme, že to prvé. Snáď nikto zo skúšajúcich nečaká, že mu vychŕlim 3-4 vety od A po Zet, zavriem hubu a počkám čo z toho bude. Ale u vás zrejme to druhé platí.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Kokos, zas zacinas s tym cucanim z prsta? Kde som povedal, ze u nas to je tak? Normalne som sa ta opytal...co si hned chrumkavy?

Co mam informacie, tak u nas je samotna statnica formalita. Studaci sa dusia pri obhajobe diplomovky (a to 2x, raz po 2 semestroch, a raz, finalne po troch).

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale však si sám napísal:

 

Ja za tyzden netusim, co som sa to bifloval na skusku, za tyzden natlacim do hlavy, za tyzden vypustim.

 

Niekedy mám pocit, že si tu píšem s dvoma Darkmanmi. Tak potom neviem odkiaľ si mám čo cucať. Každý má svoj názor na štátnu skúšku, povedali sme si svoje, ja tvoj názor akcpetujem, keď aj ty môj, tak je to v poriadku :detektiv: podľa mňa je aj tak dôležitejšie, ako sa človek dokáže v praxi uplatniť.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 5 mesiacmi...

A zoastane všetko tak, ako to bolo aj doteraz ...

 

V novele vysokoškolského zákona ostali ako podmienka ukončenia vysokej školy aj štátnice. Obhajoba záverečnej práce nebude stačiť.

 

BRATISLAVA. Minister školstva Eugen Jurzyca (SDKÚ-DS) štátnice na vysokých školách nezruší. Šéf rezortu pri príprave novely vysokoškolského zákona "koketoval" so zavedením zmeny, podľa ktorej by na ukončenie štúdia stačilo obhájiť záverečnú prácu.

Do normy sa však takýto paragraf nedostal, keďže podľa Jurzycu už v zákone existuje možnosť školy vybrať si, či štátnice na škole nechá alebo nie.

"My sme nikdy nehovorili, že zrušíme štátnice, povedali sme, že by sme chceli, aby sa školy rozhodovali samé," povedal Jurzyca tento týždeň pri predstavovaní zmien novely, ktorá je v medzirezortnom pripomienkovom konaní.

"A v opisoch študijných programov bude napísané, či v tom-ktorom študijnom programe treba štátnice alebo nie," dodal minister. To sa podľa neho určí po dohode s jednotlivými školami.

Novinkou pre študentov je však to, že im škola musí zarátať kredity za štátnice. "To doteraz nebolo a bolo to v rozpore s Bolonským procesom," podčiarkol minister.

 

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/...l#ixzz1Zgncepoq

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

ze zostali statnice je iba dobre, ale aj tak pochybujem, ze na sukromnej skole niekto statnicami neprejde.. a dalsia vec, ked som videla objem, co maju na statnice zvladnut, tak som sa uskrnula... my sme nemali diplomovky a nemam pocit, ze by som bola ochudobnena..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

kľudne mohli sprísniť aj požiadavky na obhajobu záverečnej práce. Už tam by sa to preosialo

 

Myslím, že "sitom" na vysokej škole by mali byť skúšky, nie samotná obhajoba záverečnej práce, či štátnice.

Každý z nás má občas slabší deň, takže jednorázové zakopnutie by až taký dopad mať nemalo,

ale počas 5-ročného štúdia je tých skúšok akurát dosť, a tam by sa to prejaviť malo/mohlo.

 

Nech sú prijatí na štúdium trebárs aj všetci, ktorí sa hlásia

/s vedomím, že ubytovanie mať zabezpečené nebudú/.

A už v prvom ročníku sa snažiť vyhodiť všetkých, ktorí na štúdium jednoducho "nemajú".

A ak by bolo riadne sito prvé tri roky, asi by to v konečnom výsledku bolo úplne iné.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Ale ja teraz hovorím len o obhajobe práce. Každý kto si poctivo svoju prácu napísal, sám si zháňal materiály a plne sa tomu venoval, nemôže prácu neobhájiť. Ale máme prípady, ktoré si prácu nechali napísať a takí nemajú ani morálne právo sa štátnic zúčastniť. Ale to je už nedokonalosť našej legislatívy.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

lenze to by muselo byt tak, ze sa vedeckou cinnostou zaoberas vacsinu studia a naozaj tomu venujes cas a svoju temu poctivo dlhodobo spracovavas... taky system je vonku, u nas nie, alebo aspon neviem, ze by bol aj tu... ale v podstate, ak naozaj nieco robis sam, tak o tom nieco aj vies.. neviem, aky je rozsah, na rigoroznych skuskach sme mali rigoroznu pracu na minimalne 100 stran a to napisat nebola malina.. takze keby ma zobudili o polnoci, tak s prehladom vyrapocem odpoved..

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

lenze to by muselo byt tak, ze sa vedeckou cinnostou zaoberas vacsinu studia a naozaj tomu venujes cas a svoju temu poctivo dlhodobo spracovavas... taky system je vonku, u nas nie, alebo aspon neviem, ze by bol aj tu...

 

Ale bakalárky a diplomovky nie sú vedeckými činnosťami, aj keď nejaké náznaky tam môžu byť (čo je len dobre).

 

ale v podstate, ak naozaj nieco robis sam, tak o tom nieco aj vies..

Však práve o toto ide. Ak by sme na školách mali iba takých študentov čo sa tomu venujú takým spôsobom, že VEDIA čomu sa venujú, tak by každý rok nevychádzali zo škôl desaťtisíce študentov, ale v podstate iba vyštudovaná elita.

 

Záverečné práce majú byť prínosom, majú prinášať analýzy a ponúknuť alternatívy či riešenia a nie byť iba parafrázovaným kompilátom, takúto prácu dokáže napísať každý Blbec. a prínos prakticky žiadny.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Myslím, že "sitom" na vysokej škole by mali byť skúšky, nie samotná obhajoba záverečnej práce, či štátnice.

 

Ked uz, tak oboje....ale vramci naseho skolstva dost tazko predstavitelne.

 

Samotne skusky - uplne logicky, kedze hovorime o mnozstve informacii, ktore sa jednoducho treba naucit. Ale vo vacsine pripadov, aku su vo forme tupych testov, je to na prd. Nabiflis, napises, zabudnes. Zazil som aj take...a zazil som aj skusky ineho typu. Ako napriklad ked clovek dostane "zadanie" na 12 stranach, pouzivat moze akukolvek literaturu (kdeze net v tej dobe) a sedi nad tym 4 hodiny prinajlepsom. Vysledok nie je pozaskrtavany harok, ale nieco realnejsie...

 

Tak isto potom aj obhajoba prace. Ak je myslena tak, ako je nas standard - teda skopirovane a pozliepane uryvky - netreba sa tym trapit a nie je problem to obhajit. Ani studenti, ani skusajuci nemaju vysoke naroky ale potom aj vaha diplomu tomu zodpoveda. Ale zaverecna praca moze byt naozaj prestizny projekt, ktory sa pokusi ked uz nie priniest nieco prevratne, tak aspon vydupat maximum zo studenta. Nieco ako ked sa na architekture snazia vyrobit naozaj dokonaly projekt - taky, ktory ked posle niekam do UK, tak nad neznamym studakom z vychodnej europy pokyvaju hlavou a poslu pozyvaci list (poznam aj take pripady).

Ale toto vyzaduje uplne iny pristup celeho skolstva - a ovela, ovela viacej penazi.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Tak isto potom aj obhajoba prace. Ak je myslena tak, ako je nas standard - teda skopirovane a pozliepane uryvky - netreba sa tym trapit a nie je problem to obhajit.

 

Ak máš prácu z oblasti, ktorej sa rozumieš, vieš o čom píšeš a hovoríš, tak obhajoba takejto práce je jednoduchšia ako obhajoba pozliepaných parafráz z rôznych zdrojov, pretože nie so všetkým môžeš súhlasiť a nie všetko ti môže do tvojej práce zapasovať.
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

statnice su uplna hovadina a mali sa uz davno zrusit...ale spolu s tym sa musi jednoznacne zmenit system studia...na predmetoch, kde sme mali mladych profakov sme sa ho ucili tak, ze sme dostali zadanie, vypracovali v time projekt a pouzili potrebne vedomosti a odprezentovali...tam kde sme mali stare struktury to bolo len o nabifleni sa jednotlivych rozdeleni a odrapotani na skuskach

...

ked sa to clovek nabiflil raz, nabifli sa to aj na statnice ale nikdy to nevie realne pouzit...

  • Pridať bod 2
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

  • Pred 4 mesiacmi...

som za nezrušenie štátnic... aj keď nie som študentka vysokej školy, podľa mňa už hocijaký cigán by si mohol urobiť vysokú školu, ak na to jeho rodina má peniaze, a vie kde ich má použiť.

  • Pridať bod 1
Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

To sa tu teraz ľahko niekomu hovorí, ale podstatné je, že mne sa to strašne blbo číta, a čo je horšie, koncom apríla aby som už aj vedel odpovede :zubiska: Ježišmária, čo ja teraz s tým spravím. V podstate ku každej by som vedel niečo, ale tie teórie sú tak poprepájané, no nič idem zbúchať seminárku na stredu, štátnice nebudem teraz riešiť.

Odkaz na príspevok
Zdieľať na iných stránkach

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
×
×
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov