xenocide Zverejnené 6. Október, 2011 Zverejnené 6. Október, 2011 Myslim, ze politika SMER-u nebola len o eurovale a Fico sa venoval kdecomu, nie len eurovalu. To su len teraz slovenska politika a verejnost take zblbnute, ze zase prestali vnimat co sa deje a sustreduju sa len na jednu jedinu vec.
tomassi Zverejnené 6. Október, 2011 Zverejnené 6. Október, 2011 jjpreto tlačenie na SaS v podobe spojenia hlasovania s dôverou vláde,bola len voda na Róbertov mlyn- ak by na nich toľko netlačili a viac sa sústredili na SMER, bolo by to OKa Róbert by nebol v pozícii spasiteľa
tomassi Zverejnené 7. Október, 2011 Zverejnené 7. Október, 2011 stanovisko INESS k navýšeniu eurovalu http://www.iness.sk/themes/Milo/texty/INESS%20Policy%20Note%202011%20Oktober.pdf posledný odsek je akýmsi odkazom pre našu politickú špičku či už tú, kt. reformy robila alebo tú, kt. ich kritizovala za zdieranie ľudu Slovensko z časti absolvovalo nákladné reformy sociálneho systému a Slováci pred desiatimi rokmi zaplatili extrémne drahé oddlženie slovenského bankového sektora. Akceptovanie nákladov bohatších krajín s nereformovaným sociálnym systémom a nesolventným bankovým systémom čiastočne eliminuje pozitívne efekty týchto bolestivých reforiem. Ak akceptujeme dlhy bohatých nereformovaných krajín, slovenský daňový poplatník reformoval a „uťahoval si opasky“ zbytočne
xenocide Zverejnené 7. Október, 2011 Zverejnené 7. Október, 2011 Pravdu povediac...no a co?ANo, je to pre slovensko nefer. Ano, slovensko splnilo poziadavky, ktore napr. grecko obislo. Ano, slovensko de facto nemoze za sucasne problemy. Ano, slovaci su vseobecne chudobnejsi ako greci. No a co? O toto nejde. Co sa stane, ak sa grecku nepomoze a necha sa nadivoko zbankrotovat...za cim bude mozno pokracovat bankrot zopar dalsich krajin z PIIGS, alebo aj mimo...pad zopar dolezitych bank a nasledne naburanie europskej ekonomiky? Ak si niekto mysli, ze problem grecka je len izolovany problem, ktory vobec a nijak nesuvisi so zvyskom EU a nijakym sposobom sa neodrazi a nesposobi nijake nasledky - budiz, je to bohorovny optimista, ale ma na svoj nazor pravo. Potom ano, je logicke protestovat a byt proti nasej ucasti v EFSF. Pretoze nam nic nehrozi, nic zle sa stat nemoze, nijake dalsie bankroty inych statov sa konat nemozu a nebudu. Kludne. Ale pokial je niekto skepticky (alebo realisticky?) tak berie do uvahy, ze sa moze proste zosypat vacsia cast europskej ekonomiky. Vratane slovenskej. A to, ci sme kedysi nejake kriteria splnili ma absolutne nulovu vahu, pretoze bez fungujucej a bohatej EU je nasa ekonomika v prdeli. Takze tento clovek, aj ked nerad, si proste bude musiet priznat, ze "nieco" treba urobit a nie len nariekat nad nespravodlivostou. Trebars grecko uplne odstrihnut - a zaruke pre spanielsko a taliansko budu musiet byt aj tak. Alebo priamo pre bankove domy. Ale celoeuropske dlhopisy. Alebo nieco ine, coho sa v zaujme vlastneho rozumneho prezitia budeme musiet zucastnit a niest nejake naklady. Sustavne nariekanie nad nespravodlivostou, ako chudobna slovac doplaca na greckych darmozracov je fajn, pretoze ludi naserie, takze sa na tom daju ziskat plusove body. Ale k rieseniu problemov to nepomoze ani trosku.
xenocide Zverejnené 7. Október, 2011 Zverejnené 7. Október, 2011 Ak nie euroval alebo EFSF v terajsej podobe, tak nejaka jeho ina alternativa. Nech bude akokolvek, pripadne riesenie bude znamenat naklady, ktore bude musiet (by malo) niest aj Slovensko. Cize trebars nie zaruky za grecko, ale trebars za spanielsko - taktiez bohatsie, ze? Alebo zaruky za banky - zahranicne, prirodzene. Alebo vacsia centralizacia fiskalnej politiky - co by znamenalo stratit cast suverenity v tejto oblasti. Vyssie spominane nariekanie nehovori nic o rieseniach, proste sa spolieha na to, ze alebo problemy grecka su nieco nedolezite, co sa nikoho netyka a neohrozuje....alebo sa spolieha na to, ze slovensko zo zumpy vytiahnu ostatni.
slimak Zverejnené 7. Október, 2011 Zverejnené 7. Október, 2011 Mne sa pacia tito politici, dristaju, rokuju, vyrokuju. A nakoniec je to nanic. Kolaterál za svoj podiel na pripravovanej druhej pôžičke Grécku môže po tohtotýždňovej dohode eurozóny žiadať každá z veriteľských krajín. Podmienky jeho získania sú však natoľko nevýhodné, že minister financií Ivan Mikloš (SDKÚ-DS) ho nebude odporúčať. http://finweb.hnonline.sk/c1-53137900-miklos-nechce-zaruky-k-pozicke-grecku Takisto bola od začiatku nastavená podmienka, ktorú presadzovalo aj Slovensko, aby sa o kolaterál mohla uchádzať každá veriteľská krajina z eurozóny. "Toto bolo splnené, ale aby to mohlo byť splnené, musel byť veľmi obmedzený a nie veľmi výhodný," dodal Mikloš. Nechce sa mi verit, ze Sulik a spol v utorok budu hlasovat za.
xenocide Zverejnené 7. Október, 2011 Zverejnené 7. Október, 2011 A keby nehlasovali....zachrania europu, zrusia celu krizu, napravia grecky dlh...vyriesia nasledny mozny kolaps dalsich statov a bank..asi tak nejak? :) A ja viem, je to jednoduche. Grecku nepomoct, zasluzia si skrachovat. Ani talianom nepomoct, ved su to mafiani, maju posahaneho premiera a tiez svindluju. Spanieli su flakaci, netreba im pomahat. Portugalci su darmozraci, tak im treba. Frantici, Belgicania, Iri - ti su dost bohati, tym sa nepomaha. Banky su vinnikom vsetkeho zla a maju miliardy, takze tym sa nepomoze ani centom. Kludne nech len vsetci skrachuju....Zatial co Slovensko, pod vedenim prezieravych politikov, sa premeni na jediny ostrov prosperity v Europe, a bude profitovat z toho, ako nam skrachovane banky budu poziciavat peniaze, skrachovane firmy budu u nas investovat a skrachovani europania budu kupovat nase produkty :)
slimak Zverejnené 7. Október, 2011 Zverejnené 7. Október, 2011 http://spravy.pravda...0_sk_domace_p58 Sam neviem co bude. Resp. viem vyssia ci vysoka inflacia. Inak to nejde. Mne je to luto. Aj kvoli sebe,ale aj kvoli krajine. Ze pridem o uspory? Resp. nejaku istotu? Istota bola ta ze mam peniaze na to aj keby som prisiel o pracu 2,3 roky to ako rodina nepocitime. Ale mne kludne mozu zobrat aj pracu. A uspory mi budu tak na 6 mesiacov. Istota je ta ze ziadna nebude. Ak bude xeno reagovat. Rozpoctove prijmy v roku 2010 10 miliard, 2011 13 miliard a dalsi rok 2012 16 miliard. Ten rozdiel 11-10 boli dane vo vyske 800 milionov(ale podstatna vec boli eu prijmy, narast 200%), samozrejme sa nenaplnia a sa novinar pytal ze v buducom roku ako chce viac dosta na dividendach statnych podnikov, ci ocakava narast cien. Miklos pozrel na tajomnika a ten ze zefektivnenie. A ku grekom. My sme tohto roku mali zaplatit na daniach o 10% naviac. Najdi grekov ci ine krajiny co to mali, 10% navysenie, Buduci rok to moze ist len cez inflaciu. Euro prijmy isto nezvrastnu opat o 100%.
xenocide Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 Ak bude xeno reagovat. Rozpoctove prijmy v roku 2010 10 miliard, 2011 13 miliard a dalsi rok 2012 16 miliard. Ten rozdiel 11-10 boli dane vo vyske 800 milionov(ale podstatna vec boli eu prijmy, narast 200%), samozrejme sa nenaplnia a sa novinar pytal ze v buducom roku ako chce viac dosta na dividendach statnych podnikov, ci ocakava narast cien. Miklos pozrel na tajomnika a ten ze zefektivnenie. To nebola otazka, ze? :) My sme tohto roku mali zaplatit na daniach o 10% naviac. Najdi grekov ci ine krajiny co to mali, 10% navysenie,Predpokladam, ze hovori o nejakej jednej konkretnej dani, ktora sa pre utrcitu skupinu zvysila o 10%, ze?...Pretoze nemozes na zaklade len jednej dane hodnotit vsetko. Ked uz, musel by si hodnotit celkovy danovy dopad vsetkych dani na uplne vsetkych. A zaroven aj vsetky ulavy a transfery od statu k ludom (= trebars USA kde su nizke dane a nizsie statne prispevky na kdeco). Ale myslim ze by som dokazal najst krajinu, kde sa medzirocne pre niektorych ludi ci firmy zvysili dane o 10%, alebo sa znizila nejaka podpora o 10%... ale ano, mozno grecko by tam nebolo. No a dobre, vidim ze sa bojis, ze budeme na grekov doplacat, my zubozena slovac, ktoru cele tisicrocia vsetci len zneuzivaju. Ale ved dobre, keby sme nedoplacali. Keby grecko zbankrotovali. Keby sa trhy zachovali tak ako doteraz a sposobili by pad este tak spanielska a talianska. A zopar francuzskych a nemeckych bank. Investicie na slovensko v keli. Nas export v keli. Vidim, ze sa bojis, ze budes doplacat nejake eura na grekov. Super. Preco sa nebojis toho, ze sa moze cela europska ekonomika zosypat? Kde beries tu skalopevnu istotu, pri tom vsetkom co sa deje, ze akonahle skrachuje grecko - uz sa vobec nic zle nestane a nikto nepojde dolu vodou? Netreba mi dokolacka opakovat ublizene pofnukavanie, slovensko je ho plne a znie zo vsetkych politickych stran snad. Ale skuste ma naplnit tym bohorovnym optimiznom, ze europske financie su v dokonale uzasnom stave a jediny kto ma problemy, su grecki mamlasi.
xenocide Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 Este k tym daniam... nie su to sice najnovsie cisla, ale aby sa clovek zbavil iluzii snad postacia. A mozno niekoho prebudia a zacne si uvedomovat aj ine pohlady na vec (teda - nie len kolko platis, ale co za to dostanes, resp. ake su potom este statne transfery a pod.) http://en.wikipedia.org/wiki/Tax_rates_of_EuropeGrecko: dan z prijmu p.o. 25% ; max dan z prijmu f.o. 45% ; DPH 23%Slovensko: dan z prijmu p.o. 19% ; max. dan z prijmu f.o. 19% ; DPH 20% Vazne to nebude len vo vyske dani, ze? Pripadne este tato tabulka, aj ked je uz dva roky stara - ale aspon je vidiet, ze greci neboli nijaky danovy raj, s nulovymi danami.http://www.tax-consultants-international.com/read/worldwide_tax_rates
slimak Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 Najdi najnovsie cisla greckeho rozpoctu(2009-2010-2011-2012-2013. Aby sme videli ci im danove prijmy narastli. u nas ano o 10%. http://www.finance.gov.sk/Documents/1_Adresar_redaktorov/Brutenicova/bilancia_september.pdf z 8 miliard na 8,8 miliardy. Nevidel som nas rozpocet pre buduci rok ale celkove prijmy niesu 16 ale 15,3 miliardy. Príjmy rozpočtu by mali v budúcom roku dosiahnuť 15,281 miliardy eur a výdavky 18,524 miliardy eur. Som velmi zvedavy ako to dosiahne. Aj ked asi pocitaju z novou reformou co ma priniest na dani z prijmov okolo 1 miliardy navyse co naleju do SP a zdravotnych poistovni. Greci mali nezdanitelnu sumu na dan z prijmov doteraz ,teda maju 12 000 eur. V buducom roku im spadne na 5000. 0,25* 7000=1750, inak v buducom roku ma sa im maju zdvihnut dane na rodinu na 2750 eur. http://ekonomika.sme.sk/c/6089468/greci-musia-skrtat-viac.html Vies velmi dobre, ze pozicky nic nemozu zachranit. Nam len uskodia, ten tvoj scenar tak ci tak zazijes. Dlhy si maju platit ti co si ich vyrobili a su na nich zainteresovani. Tu nezdanitelnu sumu znizia az od buduceho roka ak to prejde, hlavne ze my ju mame na 3600 eur a znizuje sa treti rok v kuse.
xenocide Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 No pockaj... si to ale vyjasni. Hovoris o danovom zatazeni, alebo o tom, kolko stat vybral na daniach? Pretoze kludne mozes mat nizsie dane a stat vyberie viacej - a naopak.A ked uz - tak sa tiez mozeme pozriet na minulost, ze? Pretoze grecko malo dost vysoke dane, no vybrali menej nez ine krajiny v pomere k HDP. Takze pri tom, ze sa budes stazoval len na vyssi vyber dani si treba dat pozor. Mas nemalo pripadov, ked sa dane znizia, ale vyber dani je vyssi a naopak (ako to posledne krasne ukazali cesi).
slimak Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 :D Mna zaujima vyvoj greckeho rozpoctu, teda prijmov, teda kolko stat vybral na daniach. A chcem to porovnat s nami. Ci maju aspon 10% narast.
xenocide Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 Myslim, ze je dost zjavne, ze v prijmoch maju poriadny prepad. No a co? Tym chces povedat, ze je nespravne im pomahat, pretoze mali prepad v prijmoch a my nie az taky velky?....Teda ze pokial by im prijmy vzrastli, tak potom by bolo spravne im pomahat, alebo kam ma smerovat tento argument? Mimochodom.... Je to z roku 2003, takze davno pred krizou a pred spustou zmien. Ale snad je dost jasne vidiet, ze Grecko sa naozaj nedostalo do problemov kvoli NIZKYM daniam.
Sniper Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 Záleží na aké účely tie dane boli neskôr použité. Ak na platy úradníkov, tak potom nech sa nikto nediví kam sa dostali. Štát má výnosy z daní investovať do infraštruktúry aby prilákal investorov. Neviem aké investície prúdili do Grécka za uplynulých 5-10 rokov, ale asi nič významné.
xenocide Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 Axel,No vidis :D Myslim, ze ak by spolocnost vseobecne fungovala ako v Skandinavii, vela ludi by ozelelo vyssie dane. Trebars take Holandsko nema vsetky dane nizsie, ale napriek tomu ma tolko inych vyhod, ze sa tam oplati registrovat spolocnost.A presne toto som myslel - ze pri tom vseobecnom nesuhlase s eurovalom sa hadzu kadejake pseudoargumenty, no bez rozmyslu a bez spravneho podkladu. Grecko nijake extra investicie nemalo, pretoze to bola z pohladu prilezitosti krajina na prd. Vysoke dane, komplikovany system, komplikovane zakony, zufale sudy, korupcia, pracovny trh prilis dobre chraneny, celkovo pracovna moralka a vykonnost skor nizsia. Takze neboli nulove, ale logicky - preco by tam niekto rozumny mal investovat miliardy??
slimak Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 Nieje to to co som hladal. Su to prijmy rozpoctu, mna zaujimali danove prijmy. Ale.. http://epp.eurostat.ec.europa.eu/cache/ITY_PUBLIC/2-26042011-AP/EN/2-26042011-AP-EN.PDF Prijmy rozpoctu sa v grecku znizili o 1% medzi obdobim 2007 a 2010. U nas narastli o 9%. Kde to sme?
xenocide Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 Si vyjasnime, co ti vadi? Ze u nas bol efektivnejsi vyber dane a v grecku nie, alebo co vlastne?... A ako to suvisi s eurovalom. Tym chces povedat, ze slovensko by malo prispiet na zachranu len tym krajinam, ktore maju vyssi vyber dani nez my? A pokial ani tym nie, tak co ma tato argumentacia dokazat? Nuz ale ako vidis - netreba si potom pliest vysku dani, danove zatazenie a prijmy statu. Ide o odlisne veci.
slimak Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 Nuz ale ako vidis - netreba si potom pliest vysku dani, danove zatazenie a prijmy statu. Ide o odlisne veci. Popleteny si tu len ty. Preco mam tolerovat euroval a solidarizovat s Grekmi, ked oni su ochotni menej pracovat, menej si platit svoje vydavky a my to mame calovat? A sa kvoli nim zadlzovat? Zvysovat si dane do buducnosti? My sme zvysili tento rok danove prijmy o 10%. Skus najst podobny udaj z Grecka.Aspon plan - rozpocet, aj ked realita bude ina. A potom si mozme najst plany do buducnosti. A nakoniec sa pozriet na vydavky.
xenocide Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 Preco mam tolerovat euroval a solidarizovat s Grekmi, ked oni su ochotni menej pracovat, menej si platit svoje vydavky a my to mame calovat? A sa kvoli nim zadlzovat? Pretoze nejde o grecko, ale o celu eurozonu. Ak si na lodi, ktora sa potapa kvoli ciernym pasazierom a ty mas kupeny listok - mozes urazene sediet a frflat, ale pokial si nesadnes k pumpe a nebudes makat, pojdes ku dnu presne tak isto. Ved vravim - cele to je postavene na obrosvskom optimizme a pohlade, ze ide len o grecko a nic ine. Proste ked grecko zbankrotuje, nic ine sa nestane, ze? Nijaka ina krajina nepojde dolu vodou, nijake ine banky ani firmy nebudu ohrozene, nieco na ten sposobom? Nehrozi, ze by krajiny co u nas investuju a kam smeruje nas vyvoz mohli mat vobec nejake problemy, ze? Nikto to nerobi z lasky ku grekom. Obycajny pud sebezachovy. Preto som chcel mat objasneny ten obrovsky optimizmus.... ze ked ma pol tucta inych krajin skoro existencne problemy teraz, tak akym zazrakom sa vyriesia?
slimak Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 Uvědomme si navíc, co se s řeckým dluhem nyní děje. Jak správně upozorňuje bývalý ekonom MMF Alessandro Leipold (2011), dochází nyní k masivnímu vytlačování pohledávek soukromých dobrovolných věřitelů pohledávkami států a Mezinárodního měnového fondu. Už v letech 2012-13 by se měly státy eurozóny a MMF podílet na celkovém financování řeckého dluhu téměř 30 %. Pokud by se vzaly v úvahu i závazky Řecka vůči Evropské centrální bance, pak to může být dle Leipolda i více než 50 % řeckého dluhu, který bude financován v té či oné podobě daňovými poplatníky z jiných zemí. http://www.cnb.cz/cs/verejnost/pro_media/clanky_rozhovory/media_2011/cl_11_110601_hampl.html Tej poslednej vete nerozumiem. Je to kruté poznání, ale tyto pohledávky nebohých daňových poplatníků jako nedobrovolných vazalů svých vlád se v logice dnešní Evropy vlastně „restrukturalizují“ nejsnáze. Bohužel. Nebohy je ako ubohy, ci mrtvy? http://www.minfin.gr/content-api/f/binaryChannel/minfin/datastore/b1/62/3a/b1623a6c1b61846f144e5337988f0d69daa6ea00/application/pdf/20101118_budget+2011_EN.pdf Je to tak ako som si myslel. Je to sialene.
xenocide Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 Tym sa myslia "pohladavky" statov dovnutra, resp. voci vlastnym obcanom, alebo vnutornej ekonomike obecne. Takze tu sa sice hovori o tom, kolko Grecko dlzi smerom "von" - ale obrovske mnozstvo dlhopisov drzia samotne grecke institucie, fondy, obcania. Rovnako existuju pohladavky ako napr. statne prispevky na kdeco, alebo dochodky a pod. V pripade bankrotu statu by neslo len o to, ze francuzske banky si odpisu trebars 70% hodnoty greckych dlhopisov - ale rovnako by to museli urobit aj grecki drzitelia. Ale kym zahranicne firmy sa postavia ich vlady, tak grecka vlada ma dost problem, pretoze je v schizofrenickej situacii. Ak by malo byt trebars tych 70% dlhu "vymazanych", znamena to, ze by kapital v tomto objeme prestal existovat (rovnako aj urcite prepdokladane prijmy). A rovnako ako slovenske fondy drzia hlavne slovenske dlhopisy - tak grecke fondy drzia tie grecke. Co by bolo pre nich vrazedne. Ake kedze sa za nich tazko niekto postavi, tato cast sa likviduje menej narocne.
Sniper Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 Ak Euroval zajtra neprejde, tak Radičová zrejme podá demisiu Čo bude znamenať:predčasné voľbynávrat ficovládyPodľa mňa je to zo strany premiérky premyslený ťah, ako donutiť SaS aby za Euroval strana zahlasovala. Nikto z vládnej koalície si neželá návrat ficoidov, ani SaS.
game Zverejnené 10. Október, 2011 Zverejnené 10. Október, 2011 iný ťah už veľmi ani nemá. šéfovať takejto koalícii, kde od začiatku jeden ťahá čihi druhý hota, kde "riško drž balónik" avizuje pád vlády a a pred pár dňami sa vyjadril, že celkom určite stratili voličov, prvým prejavom na západe mal úspech, druhým už ee, ... akosi sa neosvedčili, dohoda nikde, spolupráca koalície absolútne nikde, miesto spolupráce riškodržbalónik od začiatku viacmenej bojkotuje koalíciu, konšpirácie sa roja, na dohodu majú jednu noc, vyzerá to ako antická dráma.do rána rozhodnúť o eurovale ... dajú, nedajú ?
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz