Skočiť na obsah

Euroval a Slovensko

Odporúčané príspevky

Zverejnené

čo to vlastne znamená "prísne automatické sankcie", pre členov neplniacich rozpočtové kritériá?

ak to znamená nejakú "finančnú pokutu", odkiaľ na ňu vezmú, keď nemajú peniaze ani na to aby naplnili vlastný rozpočet?

požičajú si ešte viac? od koho?

Toto je prave jedna z veci, ktore sa riesia, pretoze tak ako to pises by islo o pekny nezmysel.

Ale z praktickeho pohladu su sankcie druhorade. Dolezite je, aby k niektorym negativnym pripadom nedochadzalo a za druhe, aby sa pripadne skody dali napravit co najrychlejsie. Pokuty su az na konci.

A pravdu povediac, zatial je akurat spusta navrhov co by mohla nova zmluva o EU obsahovat, ale od dohody sme este pekne daleko.....

Zverejnené

takže dohodnú sa, že "dohodneme sa niekedy nabudúce.."

a oznámia "veľké víťazstvo a porážku krízy"?

ale čo na to investori, skutočne potom ukončia, ten svoj "štrajk" pri nakupovaní štátnych dlhopisov?

Zverejnené

takže dohodnú sa, že "dohodneme sa niekedy nabudúce.."

To by nebolo prave najlepsie riesenie. Ale tiez je pravda, ze uplne vsetko vyriesit na jeden sup nebude mozne.

ale čo na to investori, skutočne potom ukončia, ten svoj "štrajk" pri nakupovaní štátnych dlhopisov?

To nie je strajk, ale jednoducha ekonomicka logika. Dlhopis je dlhodoba investicia, ktora ma byt ziskova. Pokial ekonomicka perspektiva nevyzera moc pozitivne, tak moc nekupuju.

A podla poslednych sprav maju trhy zase mensi zachvat optimizmu, takze uvidime. Zase tolko moznosti kam investovat nie je, takze trhy v podstate cakaju na kazdu pozitivnu spravu.

• Pred 1 mesiacom...
Zverejnené

http://ekonomika.etr...ustit-euro.html

Európa musí zvážiť všetky scenáre záchrany eura, vrátane variantu umožniť členským krajinám opustiť eurozónu. V rozhovore s ekonomickým denníkom The Wall Street Journal to povedal minister financií Ivan Mikloš.

„Ideálne by bolo zachovať euro (a eurozónu) v súčasnej podobe, ale bez ďalších nákladov na záchranu Grécka,“ citujú noviny ministra.

a to sa musím dozvieť cez TWSJ? nemôže to povedať v slovenských médiách?

nemóže..

asi by musel hneď aj začať vysvetľovať prečo teda tak náruživo obhajoval a presadzoval euroval..

a to sa mu pred voľbami asi nechce

Zverejnené

a to sa musím dozvieť cez TWSJ? nemôže to povedať v slovenských médiách?

Neviem ci si si vsimol - ale prave si linkoval SLOVENSKE medium :D

Paranoja?

A mimochodom, nepovedal nic prevratne ani nove. Takze ked zopakuje to, co hovoria vsetci, pre US noviny a SK noviny to uvedu, mas pocit, ze si bol o nieco ukrateny? :)

Európski lídri budú podľa I. Mikloša musieť posúdiť všetky alternatívy s cieľom zabrániť tomu, že sa objaví hrozba zániku eura. A to aj za cenu, že to bude znamenať odchod jednej alebo dvoch členských krajín.

Zverejnené

paranoja?

a čím trpíš ty?

keď som pred mesiacmi tvrdil že žiadny euroval grécko nezachráni, aj vtedy si tvrdil že je to prejav nejakých mojich "psichických problémov", a "neználkovstva" celej veci..

Zverejnené

Si sa stazoval, ze si sa nieco musel dozvediet z US medii - tak som ta opravil, ze si sa to dozvedel zo slovenskych a navyse to nebolo ani nic nove.

Co sa tyka eurovalu - uz vyse roka, co sa hovori o odpusteni greckeho dlhu je jasne, ze euroval nema sluzit na zachranu grecka, ale zvysku EMU. Co som tu okrem ineho pisal, ale zjavne maju niektori ludia blok, ze to odmietaju prijat. A ci pomoze zvysku EMU to je otazne, nakolko sa poriadne ani nerozbehol.

A psichicke problemy su len gramaticke :)

Zverejnené

gramatika?

buď rád že máš aspoň niečo na čo môžeš odviesť pozornosť..

ale čas ukazuje, že tvoje znalosti ekonomiky sú na tom zhruba rovnako, ako moja gramatika..

Zverejnené

Neodvadzam pozornost, len ty si ju nevies udrzat :)

Takze este raz - ked si tvrdil, ze euroval grecko nezachrani, tak kolko bolo z eurovalu pozicane grecku, aby si vedel, ze naozaj grecko nezachrani? Podla moznosti gramaticky spravne - ale hlavne ciselne spravne. Kolko? Pokial mas take dobre znalosti ekonomiky, urcite toto cislo vies, alebo si ho zistis.

A podla velkosti pomoci grecku budes vediet, ci tato pomoc pomohla, alebo nepomohla. Nech sa paci. Ja to viem, ale nebudem napovedat :)

Zverejnené

pár odpovedí nájdeš tu

http://finweb.hnonli...t-komentar-span

hlavný "kameň úrazu" je s toho podľa mňa toto

Situácia Španielska a Talianska sa pravdepodobne zhorší napriek dobrým snahám domácich politikov. Diplomaticky povedané: snažia sa, ale čísla hovoria jasne ..Intervencie ECB na dlhopisovom trhu: "Nedávne talianske a ďalšie primárne aukcie nám ukazujú, že banky a ostatní investori sú ochotní požičať na dlhšiu dobu vládam, ktoré čelia trhovému tlaku len za také výnosy, ktoré za inak rovnakých podmienok výrazne zhoršujú proces fiškálnej konsolidácie.“ Wow, cena za získanie finančných prostriedkov je väčšia ako úžitok z nich!

Zverejnené

Nebola to sice odpoved na moju otazku - ale chapem, ze ta by bola pre teba prilis negativne, cize akceptujem :)

Nuz a ono z eurovalu nebolo zatial pozicane spanielsku a taliansku ani cent, takze v tomto pripade asi tazko povedat, ze zlyhal :(

Zverejnené

grécku španielsku taliansku..

čo keď sa predsa len schyľuje k "pravému opaku"?

že to bude nemecko ktoré opustí eurozónu ako prvé

dokonalá búrka..

Zverejnené

alamo, o tom ze euroval nie je na zachranu grecku som pisal v case ked koli tomu padala vlada, mozes si to najst, rovnako ze grecko de facto skrachovalo len sa hlada cesta ako to spravit. A slo o pomerne mainstreamovy pohlad, stacilo teda neverit Sulikovi a pocuvat.

A scenar ze Nemecko opusti eurozonu je stale v hre, akurat ze nie nemecko same ale dalsie AAA krajiny a ze hrozi rozdelenie na severnu eurozonu a juznu eurozonu ( zase nic nove). Otazka je pre nas zasadna, kam sa zaradi Slovensko ? A bohuzial to nie je uplne na nas, Suilk nas posunul smerom na juh, pad vlady nie je uplne idealny.

Zverejnené

že to bude nemecko ktoré opustí eurozónu ako prvé

Zatial stale pekne nezmyselny plan. V podstate, ak by Nemecko opustilo eurozonu - znamenalo by to, ze Nemecko by zostalo eurozonou a zvysok bol mimo. Ale vazne sa im to neoplati.

A slovensko? Ak bude chciet byt s greckom a talianskom - nech sa paci. Ak bude chciet byt s tymi "lepsimi" - tak ok, ale ako sme tu uz pisali dobry rok dozadu - bude si musiet uvedomit svoje povinnosti a realne postavenie. Teda nijake zbytocne partizanske akcie á la SaS.

• Pred 2 mesiacmi...
Zverejnené

Či sa v Slovensku platí daň katastrálnu (od nehnuteľnosti)

preto, že u nas niektorí politici sa vravia o tomto.

Nevsimol som si datum kedy si to pisal. Asi v case eurovalu oktober. prispevok 301. neodpovedali sme,lebo sme o tom nevedeli(u nas politici o tom nehovorili). Dovtedajsie dane ozaj za rec nestali. Oproti inym daniam.

http://byvanie.pravd...dovat-kataster/

„Bude slúžiť pre štatistické účely a tvorbu cenových máp, ktoré sú potrebné hlavne pre rozvoj realitného trhu,“ uvádza úrad. Cieľom je evidovať nielen cenu poľnohospodárskej a lesnej pôdy, ale aj ostatných nehnuteľností.

Ceny nehnuteľností sa podľa úradu budú evidovať až na základe zavedenia nového systému evidencie nehnuteľností, keďže doterajší systém túto evidenciu a hlavne jej aktualizáciu neumožňuje. Zároveň má nový systém umožniť od júla 2013 skrátenie lehoty na zápis práva záznamom zo 60 dní na 30 dní.

Toto je z novembra z pravdy. tusil som, ze nepojde o nejaky rozvoj realit,ale o dane.

Pekne nas krmia co?

Pred volbami zvysime dane a ktore?, spotrebne ako vzdy a nizke mame z nehnutelnosti, zrejme aj v Posku ked masiruju aj Poliakov.

http://blog.etrend.s...-zdanit-palace/

Chlapec chce zdanovat palace. O zvysovani dani z nehnutelnosti ste poculi aj z ust aj Miklosa ci Pociatka?

Takze vam idu poriadne zdanovat palace. preco vam?, a komu inemu? Som zvedavy na Fica co vyprodukuje. Aky zakon aby sa dotykal,len bohatych - palacov - haciend.

OK, ja si myslim, ze to bude u nas pruser. Tie cenove mapy. uz sa bavim o tom navrhu ako si to predstavuju. miliony eur sa zasa vynalozia na nieco co nebude mat ziaden efekt. samozrejme ukradnu a nabalia sa.

Chcu cenovu mapu pre ulicu. A to tu istu hodnotu bude mat dom za 70 000 euro(vacsina) ako 200 000? , Ci rovnako velky byt v Bratislave kde je 40 rocny panelak na tej istej ulici ako novostavba?

Cenova mapa pre dom(kazdy dom, ci nehnutelnost) by boli znalecke posudky znalcov, lenze by sme ich potrebovali 2,5 miliona v prvom roku a v dalsich 250 000. pritom dnes sa robia 50 000- priblizne taka je kapacita, a ked si pamatam cena posudku bola samozrejme rozna,ale na taky dom davno ked este som to potreboval pre dan prevodu a prechodu cca3000 Sk dnes 200 eur. A dnes sa na daniach vyberie 280 milionov chcu vybrat dajme tomu raz tolko ,ale aj tak to bude menej ako cena posudkov.

---------

A ako to dopadne moj odhad,kedze to bude robit fico. Pouzijem ovela miernejsie konstanty ako pri myte. U nas zrastu dane z nehnutelnosti o 50% na reziu pre zlodejov. A kedze chcu vybrat minimalne o 100% na daniach viac zaplati to Bratislava(velke mesta a okolie, resp. platici dani, zrejme mozno dochodcov nejak zvyhodnia) tam by som sa necudoval aj 300% a viac.

Zverejnené

Pred volbami zvysime dane a ktore?, spotrebne ako vzdy a nizke mame z nehnutelnosti, zrejme aj v Polsku ked masiruju aj Poliakov.

U nas daňové veci katastrálne povedzme dočasne utichly, ak premier D. Tusk v svojom expose uviedl,

že nie plánuje zaviesť daň z katastra. :)

• Pred 2 mesiacmi...
Zverejnené

Zucastnite sa protestu proti trvalemu eurovalu 19.6.2012 ?

Zverejnené

Myslíš, že to bude mať nejaký efekt? Ani protesty proti Gorile nič nepriniesli.

Zverejnené

Ako sa to vezmne nepredpokladam, ze by euroval neschvalili, ale je na mieste vyjadrit nesuhlas nech je vidno aj nazor obcanov a nayse to moze v buducnosti pomoct s odmietnutim platit zaruky v eurovale, na ktore urcite dojde.

Zverejnené

protesty, mítingy, pochody a podobné záležitosti u nás nemajú oporu, jednoducho nie sú silou, ktorá má moc niečo spraviť, ukázať, ani do budúcna ani teraz.

toto je trochu skeptické, že ? vyzerá to, že sa necháme viesť ako ovce, ale nie je to celkom tak :

na protestoch sa pravidelne zúčastňuje pár sto ľudí, to je ad jedna, ad dve, ešte nikdy nič nezmenili, ani do budúcna ...

v otázke eurovalu už vôbec nie, to je vyšší level, a keď sa o ňom bude aj v budúcnosti rozhodovať, nebude to na úrovni tej, čo protestujúci na mítingu ... vyslovene v otázke eurovalu to do budúcna nepomôže.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov