informator Zverejnené 23. Október, 2011 Zverejnené 23. Október, 2011 Plyn som si vybral,lebo je to komodita,ktoru vacsina pouziva. Rocne vynalozi rodina na nakup plynu(tepla) trebars 1 000 euro a 23% narast ti sposobi ze zaplatis o 230 eur viac. Platy si poslanci sebe urcuju sami(aj sudcom a prokuratorom - je to jeden zakon) a nasli mechanizmus, kde svoje platy naviazali na priemer platu zamestnacov v hospodarstve. Preto tie vysledky a plany su nezmyselne. Stat je v deficite, tak ak chceme ho znizit jedna cesta vedie cez znizovanie vydavkov. Ale ked sa ekonomike nedari, danove prijmy sa znizuju aj kvoli tomu ze mas nizsiu zamestnanost - ktora moze paradoxne viest k zvysovaniu priemernej mzde v narodnom hospodarstve. U ostatnych skupin statnych zamestnacov sa platy urcuju podla toho,kolko povie minister financii, ze da na vydavky - resp. jednotlivym ministerstvam. Zhruba tak. Miesto plynu si mohol kludne pouzit aj trebars chlieb, aj to je komodita, ktoru pouziva vacsina ludi.........ale na upresnenie, taka komodita je tovar a ten sa predava.....ponuka a dopyt......chapes?.......vsetko kde stat pcha regulacne prsty, je cenovo deformovane a preto to ani nemoze byt nejakym ekonomickym voditkom :) !! Co sa tyka tych platov, resp. klucu k vypoctu platu poslanca........ak mas nejaky spravodlivejsi tak ti nic nebrani ho zverejnit a mozno sa uchyti........a nezda sa ti, ze za to navysovanie platov poslancov mozu vlasne ti co sa tak vehementne dozaduju vylepsenia svojej finanncnej situacie?
slimak Zverejnené 23. Október, 2011 Zverejnené 23. Október, 2011 Kludne to moze byt aj chlieb, len nepoznam ceny. Ale buchty co si kupujem kazde rano, tohto roku(resp. za posledny rok) zdrazeli o 12%, uvidime co bude na rok.
David Zverejnené 23. Október, 2011 Zverejnené 23. Október, 2011 Mna napriklad ochudobnuje dan z cigariet. Aj spotrebna dan z nafty. Kedze uz moc nechlastam, tak dan z alhokolickych napojov az tak velmi nevnimam. Daň z cigariet a alkoholu nie je tak bolestiva preto, že spotreba týchto stimulantov môžu znížiť alebo úplne vyhnúť. Ale daň ustanovená na 1% počiatočnej hodnoty bytového domu, nemožno bude zredukovať. pretože je potrebné máť dom niekam k životu Nemyslím si, o majetkové dane splatné k úradu Mestskej Rady, preto, že tato daň nie je príliš vysoká. Ale katastrálna daň môže viesť k bankrotu mnohí majitelia domov. Takže moja otázka: či už ste v katastrálnych dane ?
slimak Zverejnené 23. Október, 2011 Zverejnené 23. Október, 2011 Takže moja otázka: či už ste v katastrálnych dane ? To co je? Dal som si do googla katastralne dane a nic mi nevyhodilo. Ani take dane neplatim,nepoznam. Myslis dane z nehnutelnosti? http://finweb.hnonline.sk/c1-53335910-premierka-riesenie-situacie-v-eurozone-bude-bolestive Schvalila si euroval, ktorym si povalila vladu,kvoli zachrane uspor v europe a co to? Je za vyssu inflaciu? Zaujimave.
David Zverejnené 23. Október, 2011 Zverejnené 23. Október, 2011 Dal som si do googla katastralne dane a nic mi nevyhodilo. Ani take dane neplatim,nepoznam. Myslis dane z nehnutelnosti? Ano, z nehnutelnosti. To by znamenalo, že sa vám táto daň neexistuje. :)
slimak Zverejnené 23. Október, 2011 Zverejnené 23. Október, 2011 A ty si Poliak(som si spomenul). Existuje dan z nehnutelnosti,ale nieje pre obyvatelstvo nejak vyznamna. Za trojizbovy byt platim asi do 20eur a za velky dom s velkou zahradou 60euro? Ako vidime inflacia nazenie prijmy a pracu tak na nehnutelnostiach a ani na dani neprerobis. Firmy platia o dost viac 20 ci 40 krat viac. Je to prijem obce ci mesta. Za prevody nehnutelnosti sa neplati nic(myslim dan,volala sa dan prechodu(predaj),prevodu(darovanie,po umrti, tu boli sadzby odstupnovane podla toho komu to slo, ak vrodine menej)), niekedy sme mali aj taku ta bola nejake 1% (mozno 3% z ceny nehnutelnosti). preto sa zaplatilo znalcovi aby hodnotu ponizil,preto sa od nej upustilo. A poplatky(tie sa platia len pri kupe,zato ze ti to zaeviduju,daju list vlastnictva) na katastry niesu velke ,dajme tomu 66 euro. Plati sa dan z prijmu,ak si predajom nehnutelnosti dosiahol zisk. A to je 20% zo zisku(rozdiel medzi nakupnou a predajnou cenou).Po 2 rokoch ak mas tam trvaly pobyt je od dani predaj nehnutelnosti oslobodeny. Popritom dane na cigaretach nas fajciarov vyjdu na stovky eur rocne. Trebars od 600 vyssie.
game Zverejnené 23. Október, 2011 Zverejnené 23. Október, 2011 daň z nehnuteľností existuje..ale nemá nič spoločné s Eurovalom, bola už predtým. nevolá sa to katastrálna daň, ale daň z nehnuteľnosti sa platí za vlastníctvo nehnuteľnosti, je to úplne smiešna suma, a platí sa miestnemu či mestskému úradu raz ročne ... je to pár euro, za jeden malý jednoizbový byt v osobnom vlastníctve každý rok tuším v marci platíme nejakých 7 či 8 eur, neviem, z čoho sa to vypočítava, ani aká je to čiastka z čoho, kdesi na google to určite bude. úplne mi vypadlo, že niečo takéto sa platí, lebo to nesúvisí s eurovalom a je to maličká suma. edit.slimak, dík, presne, malá daň z nehnuteľnosti ako príjem mesta, predbehol si ma o kúsok : ) 1
slimak Zverejnené 23. Október, 2011 Zverejnené 23. Október, 2011 Plati sa za m2 a su tam este nejake koeficienty,ak ma pamat neklame(podavas danove priznanie,len ked nadobudnes nehnutelnost,potom ti uz mesto posiela len vymery) na byt v nasom meste bol 6. V Bratislave moze byt 20. je to podla poctu obyvatelov. http://www.szco.sk/U...dane-a-poplatky Takze za byt sa plati u mna 66m2* 0,033eura *6 = 13 euro. Ja som to podaval este ked boli koruny(pamatal som si cca 400Sk),ale neviem ci to zvysovali za tych 5 rokov,mozno ani nie. Ako v nasom meste v nejakom inom kludne mohli. Neviem ci to nesuvisi z eurovalom,alebo celkovo z financnou stabilitou statu. neviem ci presiel,ale chcela vlada znizit rozdiely medzi danami(sadzbami) podnikatelov a obyvatelov. Chcela vlada prinutit obce aby ju obyvatelstvu zvysilo, ci znacne necham tak, a to tak, ze obec si mala vybrat ako to spravi,ale zuzili priestor. proste aby tie rozdiely neboli 20-40 nasobne,ale ich prinutili aby boli trebars 5-10 nasobne. Teda obce ak nechceli prist o dane od podnikatelov, co nemohli, mali by este vacsie vypadky ,tak by tie dane zvysili obyvatelom dajme tomu 2 ci trojnasobne.
informator Zverejnené 23. Október, 2011 Zverejnené 23. Október, 2011 Kludne to moze byt aj chlieb, len nepoznam ceny. Ale buchty co si kupujem kazde rano, tohto roku(resp. za posledny rok) zdrazeli o 12%, uvidime co bude na rok. Ty fungujes na plyne?........a ta buchta zdrazela asi preto, ze podrazel plyn.....si myslim.......hm....jedina rada je znizit spotrebu plynu, alebo nekupovat tie podrazene buchty.......ked ich stale kupujes, tak to znamena, ze na ne mas.........nevidim potom problem tvojej nespokojnosti :) .
David Zverejnené 23. Október, 2011 Zverejnené 23. Október, 2011 Existuje dan z nehnutelnosti,ale nieje pre obyvatelstvo nejak vyznamna. Za trojizbovy byt platim asi do 20eur a za velky dom s velkou zahradou 60euro? Tato daň venovaná je mestskému úradu (miestne vládne aktivity - samospráva) nevolá sa to katastrálna daň, ale daň z nehnuteľnosti sa platí za vlastníctvo nehnuteľnosti, je to úplne smiešna suma, a platí sa miestnemu či mestskému úradu raz ročne ... úplne mi vypadlo, že niečo takéto sa platí, lebo to nesúvisí s eurovalom a je to maličká suma. Tieto poplatky sú aj u nás treba zaplatiť. To nie je katastrálne daň ! Písal som o tom v mojom príspevku # 453.
slimak Zverejnené 23. Október, 2011 Zverejnené 23. Október, 2011 Mojko, plyn zdrazie o 230 eur(to bol len priklad), jednej skupine(pridali ubrali) k cca 700(plat mesacny) euram 95(rocne) eur a druhej s platom cca 3000 eur pridali 3500 eur(rocne). To je vsetko. Mne buchty rocne zdrazeli o 15 eur, davam si ich na ranajky.Zdrazeli,aj kvoli drazsej psenici,ale hlavne kvoli tlaceniu penazi. Ale daň ustanovená na 1% počiatočnej hodnoty bytového domu, nemožno bude zredukovať. pretože je potrebné máť dom niekam k životu Toto zatial nemame, to maju v UK ci USA. Som zvedavy ako u vas budu tu hodnotu stanovovat. Domy sa stavaju svojpomocne a byty boli postavene minimalne pred 30 rokmi. No v USA to vedie aj ked mozno hlavne kvoli krize, kvypadkom dane ludia ju neplatia,ale na Floride mas lacnejsie nehnutelnosti(momentalne) ako v Polsku, ci u nas. Aj ked danovy zaklad ci hodnota - je asi rovnaka. 2
David Zverejnené 23. Október, 2011 Zverejnené 23. Október, 2011 Toto zatial nemame, to maju v UK ci USA. Som zvedavy ako u vas budu tu hodnotu stanovovat. Domy sa stavaju svojpomocne a byty boli postavene minimalne pred 30 rokmi.. Bože chráň nas, pred katastrálnu daň. Neviem, čo to je pred nami. Ako to všetko sa skončí ... Vidím, že tiež zatiaľ nemáte tejto daňové. Ďakujem Vám za vysvetlenie a pozdraviam. :)
xenocide Zverejnené 24. Október, 2011 Zverejnené 24. Október, 2011 slimak, Dovodov preco zdrazuju potraviny je viacej - ale ten hlavny je taky, proti ktoremu by si (moralne a eticky) asi nemal namietat. Hlavne Cina a India prudko zvysuju svoju spotrebu - a tym myslim tie stovky milionov ludi, co boli pred 30 rokmi na hranici hladomoru. Cena potravin rastie vsade, takze pripadne tlacenie penazi tomu len pomaha, ale nie je primarnou pricinou. Mozes si kludne pozriet statistiky produkcie a spotreby a sam to uvidis. A co sa tyka plynu - u nas hlavne preto, lebo Rusko zvysuje ceny - co je z ich pohladu racionalne, kedze okrem surovin toho nemaju vela co vyvazat.Nuz a najvacsim dodavatelom plynu u nas je kto? SPP, vsak? ....a je SPP najlacnejsi dodavatel v porovnani s konkrenciu? Vazne pochybujem. Nuz a ktoze vlastni 51%, teda rozhodujucu vacsinu SPP? No predsa stat. Slovenska Republika. Takze zvysenie cien plynu je nieco, co cloveku ma preco vadit. Ale nech si radsej uvedomi, kto je rozhodujuci hrac na slovenskom trhu. Slovenska Republika, resp. jej vlada a organizacie.
alamo Zverejnené 26. Október, 2011 Autor Zverejnené 26. Október, 2011 takže dohodli sa, okrem iného, že euroval bude navŕšený na 1 bilión eur..koľko bude musieť prihodiť slovensko, a v akej forme? a čo sa stane, ak sa na tomto navyšovaní odmietneme zúčastniť?
D'Ady Zverejnené 27. Október, 2011 Zverejnené 27. Október, 2011 Slovensku sa ako jedinej členskej krajine eurozóny podarilo vybaviť výnimku z účasti na navýšení dočasného eurovalu. Ten bol navýšený z pôvodných 109 miliárd eur, dohodnutých v lete, na súčasných 130 miliárd eur. Slovensko sa však na doplácaní rozdielu vo výške 21 miliárd eur nezúčastní ani jediným centom, uviedla dnes skoro ráno premiérka Slovenskej republiky Iveta Radičová. Čítajte viac: http://ekonomika.sme.sk/c/6113883/minuta-po-minute-grecku-sa-odpusti-polovica-jeho-dlhu.html#ixzz1bxfk6JoN
xenocide Zverejnené 27. Október, 2011 Zverejnené 27. Október, 2011 a čo sa stane, ak sa na tomto navyšovaní odmietneme zúčastniť? Uz si to odo mna pocul strasne vela krat - neplas sa, hladaj, citaj, premyslaj :) 1. Odpustenie cca.50% greckeho dlhu, teda asi 100mld euro, do 2020 dh na urovni 120% HDP - trosku sa obavam, ze to nemusi stacit 2. Povinne zvysenia kapitalovej primeranosti bank na 9% - teoreticky ano, ale stale plati, ze bez serioznych stresstestov tazko povedat, ci niektore banky nebudu mat privelke problemy to dosiahnut 3. Navysenie EFSF na miliardu? 4. Slovensko ma z navysovania ako jedina krajina vynimku a jeho podiel zostava a ma zostat na sucasnej dohodnutej urovni
Sniper Zverejnené 27. Október, 2011 Zverejnené 27. Október, 2011 Lídri dohodli euroval, záchranu bánk aj odpustenie polovice gréckeho dlhu Čítajte viac: http://ekonomika.sme...l#ixzz1bxiNJ3B9Pozitívne je, že lídri na samite sa dohodli na všetkom podstatnom. V prípade Slovenska si Sulík tiež môže mädliť ruky, pretože na druhý Euroval neprispejeme, takže náš verejný dlh nebude navýšený o náš podiel. Uvidíme aká bude budúcnosť, minimálne by to malo priniesť dlhodobejšie upokojenie trhov a rast akcií, čo je dôležité pre budúcnosť hospodárenia krajín. Americké akcie išli hore len o nejaké percento, ale neviem kedy skončili rokovania a kedy sa zatvorila burza. Japonský Nikkei je zatiaľ o 2% vyššie, európske burzy začnú obchodovať čoskoro.
xenocide Zverejnené 27. Október, 2011 Zverejnené 27. Október, 2011 Totiz... toto je nieco ako zaciatok, ktory mal byt urobeny snad pred rokom. Minus 50% pre Grecko stacit moze aj nemusi - ide o to, ze az privela hlasov (napr. MMF) hovoria, ze grecko by potrebovalo odpocitat viac ako 60%. Takze psychologicka nalada moze byt taka, ze to proste nestaci a k nijakemu ukludneniu nedojde. Ano, toto je momentalne o psychologii, ale co uz. Uvidime co urobi berlin, pariz a londyn... Nejak som z tych sprav zatial ale nepochopil, ako to presne ma byt so zvysenim kapacity eurovalu, pripadne zapojenie ECB, kompetencie EFSF a procedury cerpania pomoci...
alamo Zverejnené 27. Október, 2011 Autor Zverejnené 27. Október, 2011 je to skutočný odpis dlhov? alebo sa len dlh grécka presunie na menej zadlžené krajiny? ak som to správne pochopil, štáty sa zaručili že banky ktoré sa po "odpise" sami nezrekapitalizujú, budú štáty "dotovať ".. európsky dlh bude existovať ďalej a stále rásť, iba sa presunie "z ľavého, do pravého vrecka" navyše by malo vzrásť poistné pri kúpe akéhokoľvek dlhopisu európskeho štátu pretože všetci bankári si túto "noc dlhých nožov" zapamätajú pretože sa to dá pokladať za "model", podľa ktorého sa bude postupovať aj v budúcnosti http://finweb.hnonline.sk/c3-53420310-kP0000_d-banky-dostali-ponuku-ako-z-mafianskeho-filmu Ako v gangsterských filmoch dostali súkromní investori ponuku, ktorá nešla odmietnuť. to znamená že aj nám sa financovanie dlhu, ďalším dlhom, poriadne predraží, práve preto lebo sme sa stali súčasťou "mafie"
xenocide Zverejnené 27. Október, 2011 Zverejnené 27. Október, 2011 je to skutočný odpis dlhov? alebo sa len dlh grécka presunie na menej zadlžené krajiny? Sorry, ale co si si myslel, ze bankrot znamena??? To si zistil az teraz? :) európsky dlh bude existovať ďalej a stále rásť, iba sa presunie "z ľavého, do pravého vrecka" Moze, nemusi. Podla toho ako budu jednotlive staty hospodarit. navyše by malo vzrásť poistné pri kúpe akéhokoľvek dlhopisu európskeho štátu Pri kupe dlhopisu neplatis poistne, ale kupnu cenu. Pripadne si mozes dokupit CDS - kde ceny v pripade rizikovych pripad rastu. Takze pre teba mozno nieco objavne, pre svet uz dlhe roky bezna realita :) jto znamená že aj nám sa financovanie dlhu, ďalším dlhom, poriadne predraží, práve preto lebo sme sa stali súčasťou "mafie" Nemusi. Nie je to pravidlo, zalezi na tom, ako to bude s EFSF pokracovat. A sucastou akej mafie? Asi budem mat pre teba novinku...ale sucastou EU, EMU, ako aj europskeho ekonomickeho priestoru sme boli aj PRED hlasovanim o eurovale :)
alamo Zverejnené 27. Október, 2011 Autor Zverejnené 27. Október, 2011 Sorry, ale co si si myslel, ze bankrot znamena??? To si zistil az teraz? :) ale áno vedel, a vedel som aj to čo sa stane, že to doľahne hlavne na krajiny, ktoré sa k tomu zaviažu preto som bol proti eurovalu to ty si celý čas popieral, že sa to stane xenocide to ty si celý čas opakoval "buďme solidárni", len si akosi zabudol ľuďom povedať čo to znamená Moze, nemusi. Podla toho ako budu jednotlive staty hospodarit. tak sa pozrime napríklad na slovač štátny rozpočet je neadekvátne premrštený, a Mikloš už kápol božskú že deficit bude vyšší ako plánovaných 3,8 % http://www.tasr.sk/2...0111027TBB02290 a Radičová chce podporovať EU "harmonizáciu" daní, čo podľa mňa znamená ich ďalšie zvyšovanie http://ekonomika.sme...zacii-dani.html ešte viac daní, ešte viac úverov, ešte viac centralizácie ešte väčšie podviazanie ekonomiky a ešte k tomu "ušetreniu" čo oznámila Radičová Výnimkou Slovensko v zásade neušetrí, tvrdí Ivan Mikloš Podľa Mikloša totiž síce Slovensko nebude vydávať garancie pre Grécko z vyššej ako pôvodne dohodnutej sumy, ale táto čiastka bude zvýšená pri iných programoch. "Celkovo neušetríme, len štruktúra z hľadiska programu pre Grécko a pre iné krajiny bude rôzna," http://www.webnoviny.sk/ekonomika/vynimkou-slovensko-v-zasade-neusetri/421912-clanok.html?from=panel_imgarticle :)
Sniper Zverejnené 27. Október, 2011 Zverejnené 27. Október, 2011 Uvidíme aká bude budúcnosť, minimálne by to malo priniesť dlhodobejšie upokojenie trhov a rast akcií, čo je dôležité pre budúcnosť hospodárenia krajín. Americké akcie išli hore len o nejaké percento, ale neviem kedy skončili rokovania a kedy sa zatvorila burza. Japonský Nikkei je zatiaľ o 2% vyššie, európske burzy začnú obchodovať čoskoro. Nemecký DAX skončil dnešné obchodovanie s plusom vyše 5%, francúzsky CAC dokonca o vyše 6%. Britský FTSE "len" o 2%, ale tam sa to dalo predpokladať, keďže Británia nie je členom Eurozóny. Pozitívne reagovala aj americká burza, kde hlavné indexy zatiaľ posilnili zhruba o 3%. Takže predpoklad bol správny, zdá sa, že trhy zobrali dobre výsledky samitu.
alamo Zverejnené 27. Október, 2011 Autor Zverejnené 27. Október, 2011 Axeltakto reagovali trhy trhy po každom oznámení "zásadného" riešenia, od začiatku tejto krízyneznamená to nič
xenocide Zverejnené 31. Október, 2011 Zverejnené 31. Október, 2011 to ty si celý čas popieral, že sa to stane xenocide Ked na tom trvas - co som popieral? Proste mi najde moje tvrdenia, kde som popieral....a co vlastne? :) to ty si celý čas opakoval "buďme solidárni", len si akosi zabudol ľuďom povedať čo to znamená Citaj forum. Rozpisal som tu dost detailne co by znamenal pripadny kolaps, alebo velka kriza v EU a ake by boli nasledky pre Slovensko. Nariekanie nad vyskou prispevku nemusim opakovat, to opakuje uz aj kadejaky mamlas, ktori nevies dopocitat do 10. A CELY cas je velmi dlha doba :unaveny: štátny rozpočet je neadekvátne premrštený, a Mikloš už kápol božskú že deficit bude vyšší ako plánovaných 3,8 % Premrsteny - tym si chcel povedat, ze postaveny na prilis optimistickych predpokladoch, ze? No, je mozne, ze ekonomicky rast bude nizsi. Pretoze ma cela europa problemy. Takze ako vidis - presne o toto ide. Snazit sa problemy EU minimalizovat. Ty si zase navrhoval, aby sa cely system proste zrutil, zbankrotoval, skoncil - takze by ti ekonomicky prepad nemal byt proti srsti, pretoze presne tento si povazoval za spravny a vhodny. Takže predpoklad bol správny, zdá sa, že trhy zobrali dobre výsledky samitu. Obavam sa, ze trhy a burzy su momentalne ako maniodepresivny pacient. Chvilky euforie a depresia sa striedaju nebezpecne rychlo a vacsinou nie su uplne opodstatnene tym, co sa deje v okoli. Momentalne to vyzera OK, ale vzhladom na skody v poslednych mesiacoch sa stale bojim, ze postaci nejaka negativnejsia sprava - a zase ako stado pojde vsetko dolu.
Sniper Zverejnené 31. Október, 2011 Zverejnené 31. Október, 2011 Všetko už závisí len na tom, ako sa budú do praxe uvádzať opatrenia, ktoré sa dohodli na poslednom samite.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz