robopol Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 Ale grecko dalsi dlh neutiahne v terajsej situacii, to ze sa boja investori poskytovat pozicku grecku je jasna sparava, že neveria v ekonomický zázrak v grecku. Kurzové zmeny voči iným menám. Tak tie sa predsa odvijaju hlavne od dopytu po mene. To by sme mohli tu debatovat do rana. A napísal som v čom je rozdiel. kedže akurat sú tu mierne rozpory aky inflačný rámec to bude mat prinaša to radikalne mensiu zataz pre grecku ekonomiku, dar ich totiž nič nestoji, iba musia priniest koncepciu a realizovat opatrenia a investície. A tu sa bavíme o záchrane, teda nakoniec aj tak je jedine riesenie ktore pisem ja, ci im odpustia dlhy alebo im daruju peniaze ma rovnaký základ, nic na viac v tomto stave neutiahnu.
tyso Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 xenocide nesuhlasim, psychologia moze hrat ulohu kratky cas, moze samozrejme narobit problemy ale dlhodobo ide o ekonomicke fundamenty nie o nalady trhu.
xenocide Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 No a pretoze si konecne niekto uvedomil, ze to s GR takto dalej nepojde, bude mu dlh odpusteny a prekopany... to je princip. Akurat tie peniaze co sa odpustia budu poriadne chybat u veritelov, ktori budu zase na oplatku potrebovat nejake zachranne koleso, ktorym ma byt EFSF. Pokial to bude mat urcity inflacny efekt, nevadi. V malej miere je to znesitelne a moze to dokonca pomoct. xenocide nesuhlasim, psychologia moze hrat ulohu kratky cas, moze samozrejme narobit problemy ale dlhodobo ide o ekonomicke fundamenty nie o nalady trhu. Ked sa pozries na to, co robia trhy - co ine, ako psychologia? Ak sa pozries len na ciste data, tak nenajdes zlomovy bod vo vyske dlhu, percente deficitu, alebo niecoho ineho, od ktoreho by sa krajina automaticky dostala do defaultu. Ono aj zakladna ekonomicka teoria hovori, ze hodnota penazi je postavena na "dovere", ze si za ne nieco kupis. A dovera je vysostne psychologicky pojem. To iste sa tyka aj dlhopisov - nakolko ide o obdobia casto 10 a viac rokov, je kazdemu jasne, ze neexistuje algorytmus na vypocet pre taketo obdobia. Zostava zase jedine dovera, ze to dotycna krajina nejak proste zvladne. Pripadne mozeme povedat, ze tu mas obidve hladiska - technicke aj psychologicke. Koniec koncov, co ineho je rating AAA? V pripade USA downgrade nezhorsil nic, v pripade Francuzska sa rating nezhorsil, ale uroky im poskocili.
tyso Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 to ked ide bublina hore, tak vies ze praskne :smoking: Nevies kedy (aspon zatial nie ) kedy praskne ale vidis nerovnvahu a vies ze to nie je stabilny stav.A sposob ako sa to dostane do rovnovahy vies, len nevies aka bude dynamika. ( Co je skoda, keby si vedel ako jediny urcit kedy bublina praskne, dobre by sa na tom zarabalo. Akurat ze ked sa dozvedia ostatni, tak to zase zmeni vstupy :bingo: )
xenocide Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 tyso, ved presne toto som myslel :smoking: Povedzme, ze podla sucasnych signalov budes ocakavat, ze hodnota eura klesne. Nevies kedy to zacne, nevies ako velmi sa to stane. Ale potom staci aj najmensi signal a zacnes sa podla toho spravat...a zvysok trhu na tvoje spravanie zareaguje ako spravne namazane stado a bude nasledovat. Samotny spustac nemusi byt a na trhoch ani vzdy nie je technicky. 20 blbych sprav trhy znesu, ale preco prave 21 sprava nieco sposobi - to nemas ako vediet dopredu.
xenocide Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 A ze len grecko... :smoking: Mezinárodní ratingová agentura Moody's ve středu snížila hodnocení úvěrové spolehlivosti Španělska o dva stupně na známku A1. Svůj krok zdůvodnila především vysokou úrovní dluhu v bankovním a podnikovém sektoru, informovala agentura Reuters. http://ekonomika.idnes.cz/moody-s-potvrdila-sve-varovani-spanelsku-snizila-rating-o-dva-stupne-12s-/eko-zahranicni.aspx?c=A111019_072503_eko-zahranicni_jj...prirodzene, ktokolvek moze zacat tvrdit, ze ratingova agentura je nespravodliva - ale to by musel vysvetlit, ze Spanielsko je v podstate uplne v poriadku. (o takom grecku sme to pocuvali dost dlho, ze?) Cize - nijake "len Grecko", ani nahodou. Pokial by mali Spanielsku narastat uroky takymto tempom, do roka alebo tak nejak, bude moct taktiez vyhlasit default. Ked sa hovori o prinosnosti zbankrotovania casti PIIGS - tak bankrot portugalska by prakticky okamzite polozil spanielske banky a za tym by isla cela krajina. Portugalsko preziva len vdaka pomoci od MMF a EFSF, co nie je mozne donekonecna. Zrusit tuto pomoc by privodilo bankrot s tym, ze by nasledovali ovela vacsi sused... Vzhladom na objem spanielskeho dlhu (celej ekonomiky, nie len statu) si neviem predstavit, ako by to zvysok EU rozumne ustal. Takze ked sa vratime k tym, co by najradsej cely EFSF zrusili - vysledkom by bol okrem ineho bankrot Portugalska. Nasledne spanielske banky. Nasledne spanielsko. Potom taliansko. Francuzske banky a cely stat prinajlesom in le deep shit. Benelux to sam neustoji a Nemecko by malo co robit, aby prezilo. Takze sme prave prisli o vacsinu nasich exportnych trhov. Cize dobre, tak bez EFSF sa tomu zabrani ako? Mozu byt aj lepsie riesenia ako euroval, ale zo strany jeho kritikov som nic poriadne nezaregistroval. Tu na fore len sibnute napady snad sposobene nadmernou konzumaciou zakazanych latok.
robopol Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 ake sibnute? V prvom rade je uz neskoro nariekat, kedže problematických krajín v európe je dost a nevyrovnaný rozpočet ma skoro kazda krajina v EU. Tato situacia len speje ku krachu celej unie, a nezachrania ju peniaze, ani dar. Pokial nepridu staty s inou koncepciou, pretože ta stara koncepcia viedla práve k týmto problémom. Staty si vytvarali dlhy a nik za to nie je zodpovedny z politikov.
xenocide Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 Sibnute plany ako sibnute. Nerealne. Jedni by radi nechali celu EU zbankrotovat a z trosiek vystavat nieco lepsie. Ini by radi tlacili nezname mnozstva eur a nimi splatili dlhy a zaplavili ekonomiku. To ma pekne daleko od rozumnosti. Staty si vytvarali dlhy a nik za to nie je zodpovedny z politikov. Ale jasnacka, ze za to su zodpovedni. Rovnako ako volici, ktori to po nich chceli. Takze tazko budu ludia odsudzovat samych seba.
robopol Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 Sibnute su akurat tvoje prekrucania o neobmedzenom tlaceni penazi do ekonomiky. Rozumne je nieco iné. Hladat moznosti ako dostat POTREBNE mnozstvo penazi do ekonomiky BEZ ZATAZE úroku a splatenia. TIETO PENIAZE použiť na udržatelný rozvoj a potrebné investície, ktoré oživia krachujúce ekonomiky. Radikálne oslabiť vplyv štátu a "DEFORMOVANOST" trhu vplyvom štátu. A ked už narieškaš, že to voliči chceli, tak pozor. Zodpovedný politik nebude vykrikovat a krmit sa na nerealnych snoch a tuzbach na ktoré krajina nemá. zodpovedný politik NESIE zodpovednost priamo za svoje činy a NEMA tam čo hladať človek, čo nevie AKO zlepšit stav, ktorý nedokáže zlepšit stav v spoločnosti.
xenocide Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 Zmena fontu, farby a velkosti nic nezmeni na to, ze bezhranicne tlacenie eur na to, aby sa nimi vymazali dlhy postihnutych zemi je jasna cesta k hyperinflacii a/alebo prepadu hodnoty eura. Ale inac - v historii najdes zopar prikladov, ked staty tlacili nove peniaze bez uroku a splatenia a nimi riesili svoje problemy. Ktore su to krajiny? A ako to s nimi dopadlo? Napoviem - strasne zle. Ospravedlnuje ta jedine to, ze si si nic z historie nezistoval, takze nemas ako vediet. Zodpovedný politik nebude vykrikovat a krmit sa na nerealnych snoch a tuzbach na ktoré krajina nemá. Takze zodpovedny politik ma presadzovaj aj take veci, ktore sa ludom nepacia, ktore by si v referende ludia neodsuhlasili a ktore su sice neprijemne, no nutne?
robopol Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 tebe ani ten font nepomože, lebo miesto POTREBNE vidíš NEOBMEDZENÉ, a zvyšok už nevidíš vôbec, peniaze ktoré sa použijú na radikalnu prestavbu statnej aparatúry a POTREBNE investície, udržatelné investície, ktoré prinesú do spoločnosti, čo spoločnosť potrebuje. A to, že tento štatny aparat je nechutna pasomnica je fakt. Je to obrovská pasomnica, neefektívna pasomnica na ktorej sa krmia hyeny spoločnosti.
xenocide Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 Nuz, nakolko je to tvoj plan (sam si si ho tak oznacil a neviem kto iny ho presadzuje) - mal by si vediet prave TY, ako jeho autor a jediny zastanca na tomto mieste, ale je to potrebne mnozstvo. Cize ak je dlh 100miliard, na vymazanie je potrebnych 100miliard. Ale kedze nevies o aku sumu sa jedna, nemozes povedat, ze ta suma je obmedzena - nie je. Preto som sa 10x pytal o akej sume basnis, ale odpovede som sa nedockal. Takze suma eur ktore by tvoj plan mal vyprodukovat je neobmedzena... A ano, investicie potrebne su. Ale pokial sa peniaze len-tak naslepo tlacia, len preto, ze ich niekto na nieco potrebuje - nefunguje to. Mas historicke priklady mnohych krajin, ktore si takto vyrobili vysoku inflaciu a zruinovali ekonomiky. Ono aj tak sucasna monetarna expanzia vyraba (a vyrabala) poriadnu uverovu inflaciu a viedla aj k realitnym bublinam. Ono aj tak sucasne plany pocitaju s tym, ze inflacia pravedpodobne narastie. Ale musia existovat hranice. Nemoze to fungovat tak, ze si nejaka krajina povie, ze potrebuje 300miliard - a ECB spusti rotacky a tieto peniaze im proste daruje. To je jasna ekonomicka samovrazda. 1. Teoreticky - mozes najst ekonomicku teoriu, ktora potvrdi to, co tvrdis. 2. Prakticky - mozes najst priklady statov, ktore zrusili svoje dlhy tym, ze si na ne natlacili peniaze a nebol nijaky problem. Nenajdes ani jedno. A to, že tento štatny aparat je nechutna pasomnica je fakt. Je to obrovská pasomnica, neefektívna pasomnica na ktorej sa krmia hyeny spoločnosti. Tymi hyenami myslis ludi, ktori poberaju dochodky? Alebo zeny, ktore maju podporu na materskej? Alebo ucitelia, doktori, ci kto vlastne? (pozor, nepisem o kokretnej krajine)
robopol Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 Pretože ja nehovorím o dlhoch, ja hovorím o niečom uplne inom, ja hovorim o ozivení ekonomiky. Máme projekty, moznosti na dobre investície, ako zlepsit nezamestnanost, ako ozdravit statnu spravu a zbavit ich pravomoci a teroru, ktorý denno denne vykonavaju na ludoch byrokratickými sprostostami, ktore nic neriesia, akurat vytvaraju priestor na uplatkarstvo na "pokryvenie". A ja tu nebudem pisat ako konkretne do coho maju investovat, ake kroky treba urobit. Pretože po 1. ja to nebudem robit za tých co su za to platený a nie je to úloha pre jedného človeka.
tyso Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 robopol, to je stale to iste, peniaze nie su odtrhnute od reality pokial nemas hyperinflaciu. Investicia znamena pouzit zdroje a tie su realne obmedzene, tie sa natlacit nedaju. Problem je ze lacne peniaze utopili zdroje v zlych investiciach a kym realne zdroje nenahradime tak bude stale problem. To chce cas, potrebujeme ale okrem ineho uvolnit zdroje v zlych investiciach, to znamena potrebujeme aby tie zle skrachovali. Lenze ako spoznas tie zle ?Na to potrebujes stabilne prostredie, "spravnu" urokovu mieru. Rozhodnut o spravnosti nemoze stat, to dokaze len trh.A teda kroky su : stabilizovat financie, nepripustit rozpad finacnych trhov. Aby trh dostal moznost vycistit prostrredie a vratit sa k rastu.Tvoje napady situaciu zhorsuju.
xenocide Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 Ano ako liek na ozivenie ekonomiky to same od seba nepomoze. V podstate si teraz spomenul klasicku zjednodusenu keynesiansku predstavu, ze dopyt (a tym padom cela ekonomika) sa ma stimulovat naliatim vela penazi do obehu - a tieto to uz nejak rozbehnu... Keby to bolo taketo jednoduche a keby to fungovalo - ktorakolvek krajina by proste vytlacila zopar desiatok, alebo stoviek miliard, tie by darovala nejakym sposobom vsetkym ludom a firmam - a ekonomika by bola v poriadku a vsetko islo ako po masle. Za 20.storocie mas spustu prikladov, ktore ukazuju, ze to nejde ani nahodou - a ma to prave opacny ucinok. A nemusi ist ani o tlac nekrytych penazi - Venezuela ma peniaze z exportu ropy, teda zasluzene...a aj tak nezvlada inflaciu. Proste samotnou "vyrobou" penazi sa bohatstvo a prosperita velmi zle vyraba. Maximalne by to mohlo viest k tak vysokej inflacii, ze by tato de facto rozpustila existujuce dlhy, ale to by bol asi jediny pozitivny efekt.
robopol Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 Ale kdeže. Peniaze su VZDY iba prostriedok. CELY úspech spočíva v myšlienke a v realizácii dobrých investícii, opatrení, zmien. To je klúč k úspechu. NIC iné, peniaze SU IBA prostriedok. A kedže takto zle bačuju štáty, je niečo zle. A co je teda zle? To je prva vec, co by som ja urobil. Zistil by som si príčiny zlého hospodárenia. Keby som to mal podložene, že presne pretoto sa to deje, tak druhý krok prichádza v tom, že sa hladajú riešenia. Ak by sme našli dobre riešenia POTREBUJEME peniaze na ich realizáciu. A tu hovorím, že nezatezené peniaze úrokom dajú lepšiu prieraznost danej investícii alebo zmeny. Spoločnost ich neskor vekonomiky na daniach vracia do statnej kasy, odkial sa s nimi platia aj stare dlhy. Prečo dar a preco nie pozicku som tu napísal v par bodoch, kde som napísal výhody oproti pozicke. A po dalsie ked ti nechce nikto pozicat tak ani inej moznosti nie je. cely penazny model som uz okritizoval, je to ponziho schéma, kde sa neustále zvyšuje zadĺženosť, to nie je žiadna náhoda, lebo peniaze sa do ekonomiky dostavajú ako niekoho Dlh, čo je záťaž, vytvára to inflačné a potom deflačné tlaky, nerovnováhy a nakoniec sa všetci utopia v dlhoch. A práve preto sa nateraz DLHY zacnu odpustat, lebo proste nevládzu splácat takto zatazene peniaze úrokom.
xenocide Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 Ci dar, alebo pozicka, oboje znamena bezhranicne tlacenie novych penazi. Uz to co bolo doteraz bolo na hranici unosnosti, dalsie kroky co spominas by situaciu len zhorsili. Je jedno ci dar alebo pozicka - pises o dodavani stoviek miliard, alebo bilionov do ekonomiky. Nie si prvy, kto ma tento napad. A vsetci pred tebou vyrobili hyperinflaciu. Ked nieco nefungovalo 20x krat, nie je dovod si mysliet, ze to bude prave teraz fungovat. Preco by malo? Prikladov hyperinflacie sposobenej tym, ze stat si vytlacil peniaze co potreboval a tie potom bezurocne pouzil na to, co potreboval je dost. A vsetky skoncili zle. Presadzujes riesenie, ktore nie je ani nove, ani revolucne a zaroven ani spravne. A ako to vieme? Pretoze nie si prvy. Mame realne priklady z nedavnej historie. Negativne priklady. Takze na zaklade realnych prikladov mozeme zodpovedne povedat, ze tvoje napady by situaciu len zhorsili.
robopol Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 Ty si nacisto ochorel. Ty mas v tej hlave bezhranicne, ja pisem o potrebných peniazoch na ozivenie ekonomiky a na potrebnu zmenu toho co je zle. Ty hovoríš úplne z cesty, ja nenavrhujem natlacit peniaze a splatit s nimi stare dlhy. tak si to uvedom. Dlhy sa momentalne riesia inak, operaciami na trhu, ja proti tomu nic nemám, hladaju riesenia ako ich odpisat. Ja hovorím o tom, že spoločnost musi byt transformovana, tento model prestava fungovat a PRAVE preto treba hladat riesenia ako to zvratit.
xenocide Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 Ty mas v tej hlave bezhranicne, ja pisem o potrebných peniazoch na ozivenie ekonomiky a na potrebnu zmenu toho co je zle. Mozes si byt isty, ze vsetky staty, ktore si vyrobili inflaciu, vyrabali len peniaze POTREBNE :smoking: Vzdy vytlacili len take mnozstvo, ktore potrebovali. Akurat toho potrebovali vela. A sposobili sialenu inflaciu. Ja hovorím o tom, že spoločnost musi byt transformovana, tento model prestava fungovat Tranformacia na ekonomiku, kde si stat bude tlacil hocikolko penazi co bude potrebovat je pekne nanic napad :bingo: Uz zo samotnej podstaty su potreby nekonecne... Mozes minut miliardu, ale ludia budu chciet stale dalsiu. A koniec koncov, uz sa to aj tak skusalo. Nefungovalo to. Ty tvrdis, ze staty si maju vytlacit tolko penazi, kolko budu potrebovat. Ine staty si tlacili tolko penazi, kolko potrebovali. Aky je v tom rozdiel??
robopol Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 Ale to su tvoje chore vyplody, ze si maju staty tlacit peniaze podla potreby. mame v EU ECB. A samozrejme, že to čo ty zase píšeš je ako vždy pritaihnute za vlasy. je jasné, že naraz sa neda všetko zmenit ani vybudovat, takže sa to dá postupne. všetko treba rozumne zvážiť kolko a aka investícia. teraz je situacia zla, lebo to pada ako domino a ZACHRANA nespočíva v tom, že si natlacia peniaze ne deficit. Musi dojst k ozdraveniu spolocnosti, teda tomu ze bude zle sa nevyhneme nijakými spekuláciami s peniazmi.
tyso Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 robopol tu je myslim tvoja chyba celkom jasna : "A tu hovorím, že nezatezené peniaze úrokom dajú lepšiu prieraznost danej investícii alebo zmeny." Ano ak mas darovane peniaze alebo peniaze bez uroku, tak kazda investicia vychadza lepsie. A tak stratis moznost vyberat medzi lepsim a horsim. Vsetky su dobre. A to vedie do pruseru, to je ta bublina. Pretoze narazis na limity zdrojov
xenocide Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 OK, tyso - tak mu vysvetli ty, ze to co navrhuje, sa za poslednych 100 rokov skusalo zopar krat a uz z principu to je kravina :) Ja by som ho asi zase poslal naspat do skoly...
robopol Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 Tyso, Práve preto klúčom pre výber investície nie je úrok, ale potreba a prínos. Nestratíš žiadnu možnosť vyberat medzi lepsou a horsou investíciou. Tu treba zvážit, že tyso niet inej možnosti ako začat radikalne zmeny u hlavy chobotnice. Ked píšem, že treba obsekat chobotnicu, myslím tým štát. Na druhej strane treba vyriešiť, čo s tou frontou nezamestnaných ludi.
robopol Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 robopol, to je stale to iste, peniaze nie su odtrhnute od reality pokial nemas hyperinflaciu. Investicia znamena pouzit zdroje a tie su realne obmedzene, tie sa natlacit nedaju. Problem je ze lacne peniaze utopili zdroje v zlych investiciach a kym realne zdroje nenahradime tak bude stale problem. To chce cas, potrebujeme ale okrem ineho uvolnit zdroje v zlych investiciach, to znamena potrebujeme aby tie zle skrachovali. Lenze ako spoznas tie zle ? Na to potrebujes stabilne prostredie, "spravnu" urokovu mieru. Rozhodnut o spravnosti nemoze stat, to dokaze len trh. A teda kroky su : stabilizovat financie, nepripustit rozpad finacnych trhov. Aby trh dostal moznost vycistit prostrredie a vratit sa k rastu. Tvoje napady situaciu zhorsuju. Investície potrebujú zdroje. to je pravda. Lacné peniaze neutopili zdroje v zlých investíciach, utopili ich ludia v zlých rozhodnutiach a v tom, že úrok vôbec nespĺňa tvoju pomyselnú ochranu, odlíšenie dobrej a zlej investície. Utopilo to, že zodpovednosť sa vytratila, lebo príde centralna banka a zacharni komerčné banky. Tvoja predsatava je značne skreslená o tomto systeme. ty vidis, že problém je v tom, že boli tie peniaze lacné, nie problém je v tom, že sa k nim dostali ludia co sa k nim dostat nemali. Všetko chce čas, ale necinne čakanie si vyberie ukrutnu daň. A zase je tu skreslenie, že máme utopené peniaze v zlých investíciach, peniaze už dávno nesedia na tej investícii, sú v ekonomike na niekoho účtoch. nepripustit rozpad financných trhov, takže žiadaš aby zásahov do trhu bolo viac? trh nie je vseliek, trh vytvaraju ludia, ktorí ten TVOJ TRH nafukli a to špekulatívny investovaním prostriedkov do hrania sa na prorokov.
tyso Zverejnené 19. Október, 2011 Zverejnené 19. Október, 2011 robopol aj to tu uz bolo, o investiciach sa rozhodovalopodla :: potreby a prínosu", cela statna planovacia komisia to robila, aj pocitace mali a aj tak cely socializmus siel do kelu :) A aj ked mas pocit ze urok to nerobi, tak realita je ze robi, Cim vyssi urok, tym menej investicii ma zmysel. Ziskove ostavaju len tie skutocne vynosne, za meciara ked bol urok 30 %, tak sa zo slovenskych zdrojov investovalo len do heroinu a uplacaniu statnych uradnikov.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz