robopol Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 Argument, že to je horšie riešenie, dat im peniaze ako im pozicat. Kedže peniaze sa vytvaraju z nicoho.
xenocide Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 Nebudem suplovat strednu ekonomicku, aby som vysvetloval, preco pri tlaceni penazi treba urcite hranice. Ale budiz... Myslis, ze dar nejakych 100miliard euro pre grecko by to vyriesil? Alebo 250miliard by mohlo byt OK? Povedzme, takato suma do pol roka? :smoking:
robopol Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 hovorím predsa o rovnakej požičke a dare, dokonca mensi dar ako požička im pomože viac. Kedže ich ta suma nezatazuje na urokoch ani na istine. nemas nic, iba hlupe reci o suplovani nejakej skoly. Tak ako som ti napisal vyhody oproti pozicke, musel by si mat aspon nieco cim by si mohol vyargumentovat tie body, lenže ty nemas nic.
xenocide Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 Ved to som myslel...takze co povies? 100miliard by grecko zrachranilo? Alebo 250miliard? Alebo kolko? Ved si vravel, ze mas riesenie, ktore pomoze - a to riesenie je v tom, ze sa grecku nieco daruje. Takze prezrad to riesenie. Kolko by sa malo grecku darovat?
robopol Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 riešenie som ti napísal, je to dar a nie požička, kolko presne to je vec ina. tu sa bavíme principialne nie o konkretnych cislach. Ale je pochopitelene ked nemas co napisat k uvedeným bodom principialne zacnes odvadzat pozornost, ake priznacne :smoking: Takže si iba miestny kecalek.
xenocide Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 Ako to, ze ty nevies, ci by grecko potrebovalo sto euro, alebo sto miliard? Ako mozes vediet, ze to nebude mat inflacny ucinok, ked nevies o aku sumu ide? Zase si len vymyslas, vsak? :bingo:) Na to, aby si vedel, ake to bude mat dopady - by si musel vediet o aku sumu ide. Ale ked nevies ci milion, miliardu, dvesto miliard... nie je to nijake riesenie, ani zachrana. Pozri sa - mas tu priestor, nikoho neobmedzujem, ani h neurazam. Forum ti dava vsetok priestor, aby si tu napisal, aku sumu a ako rychlo chces darovat grecku aby si ho zachranil. Sam si sa oznacil za cloveka, ktory pozna zachranny recept. Le voilá, mas priestor :smoking:
robopol Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 zrejme si ty odbornik na priestor neprecital co som napisal. Pre grecko ma rovnako velký dar lepší účinok ako rovnako velká pôžička. kedže nevies citat, že porovnavam pozicku a dar v tej istej sume, tak nema význam sa bavit o tom kolko. Ja som ti ukazal principialne lepsie riesenie pre grecko. Kedže nemas ani jeden argument, tak bohuzial odvadzanie pozornosti ti niejak nepomoze. Este raz pre ten bordel medzi usami, Dar v rovnakej hodnote ako požicka je lepšie riešenie pre grécko.
xenocide Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 Ked uz greci nevedia kam z konope, nech im ECB da financnu injekciu nie vo forme pozicky, vo forme daru. Nas to nemusi stat nic. Ved preto sa ta pytam - aky velky dar myslis? Tisic euro? Dvetisic? Ja ti tu ponukam ovela ucinnejsie riesenie ake vobec je v eurovale. Ved preto sa pytam - ake riesenie ponukas? Aky velky dar pre jednotlive krajiny? Proste napis cisla. Mas riesenie, ktore velkoryso ponukas. Ponukni ho.
tyso Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 robopol, to co ponukas je nieco ine. Ponukas aby sme spustili inflaciu, ktora zmaze dlhy. To je ale vela krat vyskusana cesta a vysledok je este o cosi horsi ako bankrot.
xenocide Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 Ponukas aby sme spustili inflaciu, ktora zmaze dlhy. Ale praveze pise, ze to nebude mat inflacny ucinok, tak mam pochybnosti o co vlastne ide... Nehovoriac o tom, ze pokial nevie aku sumu chce komu darovat, tak tazko mozno hovorit o nejakom ucinku, ze? Pozitivnom ani negativnom.
robopol Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 Nie tyso, zijes v iluzii. Pisem, že rovnako velká suma, ktorá sa dostane do ekonomiky "nema tvar" to znamená, že je úplne jedno či je to pôžička alebo dar. Rovnaká SUMA penazi sposobí rovnaku infláciu. Ibaže pôžičky spôsobujú aj defláciu tak ako ich vracias odchadzaju z tvojej ekonomiky. To je hrozba deflačných tlakov. Je neuveritelne ako môžete žiť v takýchto bludoch, že zaleží na tom, či peniaze, ktore nenesu informaciu " o tom ci su pozicane, alebo darovane" rozlišujete pri inaflacii. to je totalny nezmysel. Inflácia vzniká ked peniaze vstupju do ekonomiky, teda ked sa zvýši objem výmeny tovarov z dovodu zvýšenia množstva penazi v ekonomike ale objem tovarov na výmenu sa nezvýši zásadne. hyperinflácia je nedovera v peniaze, kedy sa subjekty zacnu vehementne utracat peniaze za tovary a služby aby sa ich zbavili, alebo nekotrolovatelné tlačenie penazi. A ja predsa nepíšem, že dar ma sluzit na zníženie dlhov. Ma služit na pordporu ekonomiky a ozdravenie. Znižovanie dlhov sa predsa deje operáciami na volnom trhu, ALE navyše tieto štaty potrebujú aj peniaze vo forme dalsich pôžičiek. rastie tam nezamestnanost, rastie tam chudoba, jednoducho si nestojte na kabloch, lebo doplatime na to všetci.
xenocide Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 Jasne...dar pre grecko...dar pre portugalsko....dar pre irsko. Ake velke dary to maju byt, aby to riesenie ktore ponukas, fungovalo? Milion pre kazdeho? :smoking: Ak nevies o ake sumy ide, nemas nijake riesenie. Bol som obvineny, ze vraj kecam len teoreticke hluposti, alebo tak nejak. Onedlho ti doll vynada tiez, ze davas len teoriu. Tak tu daj nieco prakticke - o ake sumy sa prakticky a konkretne a specificky jedna?
robopol Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 Uz som ti pisal ty dristak, že ty nemas NIC, ja hovorím o tom, že určitá čast potrebných pôžičiek môže ist vo forme daru. Mne je jedno ti hovorim aka suma to je, ja hovorím principialne a dementom to nebudem donekonecna opakovat. Pretože JA nie som zodpovedny za vyratanie konkretnej sumy daru, aby som zachranil grekom zadky, su ludia co maju za to platy, tak nech rataju.
tyso Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 robopol, to jednoducho nie je pravda, Pozicka od banky ci niekoho ineho znamena ze niekto iny tie peniaze nepouzije. Pokial by slo o tento pripad, ze sa pozbierame a darujeme tak OK. To je skutocne nerozlisitelne, my tie peniaze nedame dochodcom nasim ale greci svojim.Lenze pokial to spravi ECB, tak na druhej strane nie je nik, kto by sa uskromnil. Greci daju svojim dochodcom, aj my dame. Ale pocet oliv sa nezvysi, vysledok je inflacia. A k daru : Iste, moze to byt aj dar. Darovali sme rozvojovym krajinam plno penazi vo forme pomoci, tak grecko moze tiez dostat dar. A zrejme by im to aj pomohlo. Ale ekonomia nie ja to co hovori co sa ma spravit, ekonomia moze ukazat dosledky rozhodnuti, ale rozhodnutie musi spravit politik. Kazde riesenie ma naklady a vynosy. A v tomto pripade si myslim ze ide o politicke naklady daru su tak vysoke ze to nejde, to ze greci zbankrotuju a odpise sa polovica dlhov je de facto dar a s ovela mensimi politickymi nakladmi.
xenocide Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 Za prve - nebud vulgarny. Sustavne porusujes pravidla slusneho spravania, ako aj pravidla tohoto fora tym, ze si vulgarny a nadavas inym clenom. Je to neslusne a je to prejavom, okrem ineho, aj nedospelosti a emocionalnej nevyrovnanosti. Za psychicke problemy ta nikto vyhadzovat nebude, za primitivne spravanie by mal. Za druhe - si pisal, ze mas riesenie. Takze sa asi 10x pytam, ake je to riesenie - kolko chces tymto krajinam darovat. Za tretie - ak na slusne polozenu otazku reagujes akurat uvedene vulgarnym sposobom, len dokazujes, ze vsetci zastancovia "tvojho" riesenie maju problem so slusnym spravanim.
robopol Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 ved dobre nech zbankrotuje. Ale nikto im nechce požičat bez toho aby niečo na tom nezarobil. A to niečo na čom zarabaju sa vola úrok. A nie je pravda, že co tvrdiš. jednoducho ked mas peniaze na ucte, tak tie peniaze su sice na účte ale pokial ich nechces použit na výmenu tovarov a služieb, tak nemaju žiadny dôsledok na infláciu. Takže tak ako urobili QE v amerike, kde odkupila FED toxicke aktiva od bank, TAK BANKY tie peniaze získali a su na uctoch vo FEDe kde sa urocia, priamo nevstupuju do ekonomiky. takže ani inflaciu nemozu sposobit. Tu proste ide o iluziu, niekto sa MUSI uskromnit ako to tvrdis. No neuskromni sa LEBO MA VYNOS, ale uz som 1000 krat vysvetloval tuto ponziho schemu. A ked pojdu peniaze do nových investicii v grecku tak predsa vytvaras nove tovary a sluzby, zvysujes zamestnanost. Ked ozdravujes, tak predsa sa zbavujes neefektivity v statnej sprave, zbytocnosti, robis nieco prospesne NA TO MOZU MAT PENIAZE GRECI Z DARU.
xenocide Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 Pretože JA nie som zodpovedny za vyratanie konkretnej sumy daru, aby som zachranil grekom zadky, Pred nedavnom si si "riesenie" prisvojoval, ako "tvoje" riesenie. Takze preto sa pytam. Cize ty by si im chcel darovat a vobec netusis aku velku sumu? Miliardu, sto miliard, bilion...netusis ako vela by chceli, ze? Ale napriek tomu si si isty, ze darovat im akukolvek sumu je proste dobre riesenie, bez ohladu na to, o aku sumu sa jedna.....
tyso Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 Iste pozicka bez vynosu je forma daru, darujes uroky. A ano, pokial peniaze nejdu do obehu tak nerobia inflaciu. Lenze tie mrchy banky nechcu take peniaze co sa nedaju pozuit na nakup tovaru. Take peniaze sa nedaju poziciavat ani vyplacat dividendy. To je forma bankrotu vydanim bezcennych dlhopisov :smoking: Aj take sa uz pouzilo. Ale pre banku je to strata, musi to odpisat a to ze ma papiere kde ti grecko napise ze raz az bude lepsie ich preplati, to vlastnikov nepotesi. xenocide, v tomto okamziku mam nejasny pocit ze grecko uz nema strukturalny deficit, bez nakladov na splacanie dlhu je mozno uz vo fiskalnom prebytku.A teda dar vo vyske aby sa dostali na nulu by im pomohol. Za cenu problemov inde :bingo:
robopol Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 Ale centralne banky v pripade nudze a ten stav grecko ma moze vytvorit nove peniaze, nemusi nutit nikoho do poziciek grekom. A to je fama, ked im daruje nieco tak sa teraz vsetci pokakame z inflacie. To je nezmysel. Dokonca tento dar pomoze aj k lepsiemu splacaniu starych dlhov, lebo tie peniaze v konecnom dosledku urobia svoju robotu vo forme investicii ale dostavaju sa zas do statnej kasy. Ich obeh sa da aj zregulovat. Nezite v bludoch pani.
xenocide Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 xenocide, v tomto okamziku mam nejasny pocit ze grecko uz nema strukturalny deficit, bez nakladov na splacanie dlhu je mozno uz vo fiskalnom prebytku. S tym som si nie isty, ale pokial ano - tak robopol stale narieka na nespravnom hrobe, nakolko sa jedna o odpisani casti greckeho dlhu. Co je de facto dar, teda to, co ponuka ako zazracny liek. Ale mohol si dat aspon namahu zistit, kolko grecko dlzi. Urobit to tak ako navrhuje, teda rozhadzovat stovky miliard ako dary, by okamzite potopilo ostatne krajiny - kedze by zdrazel ich vlastny dlh.
tyso Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 Tu proste ide o iluziu, niekto sa MUSI uskromnit ako to tvrdis. No neuskromni sa LEBO MA VYNOS, ale uz som 1000 krat vysvetloval tuto ponziho schemu. No vysvetloval ale nepocuval si :smoking:. Ak banka funguje normalne, tak poziciava tvoje peniaze. Nemusis sa uskromnit navyse, kedze si to uz urobil tym ze si peniaze nechal v banke a nepouzil. A ked nastane problem a chces svoje peniaze a banka ti nema ako vyplatit tak si musi pozicat cim sa vraciame do do bodu 1. No a ked sa stane ze si nema kde pozicat tak skrachuje a uskromnis sa nutene, kedze prides o vklady. Cize bez centralnej banky plati co som pisal vyssie ( teba stale matie ze narastli peniaze, kedze ich vnimas samostatne) a ked doplni centralna banka tak to vedie k inflacii
robopol Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 mna nematie to čo si napísal. Este raz, nie je dolezite mnozstvo penazi, dolezite je či su pouzite na vymenu tovaru a sluzieb. inflacne peniaze nemaju punz "toto je z daru" toto je z pozicky. Akekolvek argumenty tohoto stylu su proste nespravne. A k inflacii vedu rovnako pozicane peniaze ako darovane. Je to otazka toho co som napisal pokial su pouzite na vymenu tovarova sluzibe tak sa zucastnuju inflacie. Tak sa dar ako aj pozicka bude zucastnovat inflacie v tej krajine, ci sa tit to paci alebo nie.
xenocide Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 Este raz, nie je dolezite mnozstvo penazi, dolezite je či su pouzite na vymenu tovaru a sluzieb. Vzhladom na to, ze sa bavime o stovkach miliard...mnozstvo pouzitych penazi je kriticke. A k inflacii vedu rovnako pozicane peniaze ako darovane. Ano, ale.... :smoking: Tvoj plan hovori o natlaceni novych penazi ECB - teda nove peniaze. Plan EFSF hovori o predaji dlhopisov a ziskane peniaze sa maju pouzit ako pomoc - takze je to ovela mensi inflacny tlak. Pre uplnost, ak by niekto premeskal hodinu, nie to to iste ked sa peniaze len-tak vytlacia a ked sa ziskavaju napr. predajom dlhopisov. Dalsia vec je psychologicky efekt. Pokial bude ECB proste tlacit lubovolne objemy penazi, tak dovera v euro spadne a tym padom zdrazia vsetky ostatne dlhy, co poskodi zvysok eurozony, ktora je zadlzena.
robopol Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 pokial dokažu predat dlhopis a to daruju grecku nemam ziaden problem, lubolne nie, uz sa tu musim opakovat stale ako papagaj, ved nikto zo dna na den nechce do ekonomiky naliat nehorazne mnozstvo penazi. Ja hovorím, že peniaze v rovanakej sume ci je to pozicka alebo dar, tak rovnaka suma v tej krajine sposobi rovnaky inflacny tlak, uskromnuju sa z inej krajiny, to co pise tyso, iba v tom je rozdiel ( v prípade pozicky)
xenocide Zverejnené 18. Október, 2011 Zverejnené 18. Október, 2011 Nuz, tym sa Grecku odpusit viac ako polovica dlhov - v podstate dostanu dar, cim sa myslienka naplna. Co sa tyka inflacnych tlakov, tie su rozne. Nejde len o samotny objem penazi v obehu - tu proste vidime, ze rovnica uplne nefunguje. Inflaciu ale pocitame cez narast CPI, teda cien a ceny mozu vzrast aj z uplne inych dovodov, ako je objem penazi. Cize - pokial by sa peniaze len jednoducho tlacili, bol by to signal, ze EMU stratila kontrolu nad dlhom. Prave preto sa vytvara EFSF, preto ma mat rating AAA, preto ma mat obrovske zaruky a jasny ramec - aby bolo dopredu a vsetkym jasne, ze limity su stanovene. Ak by sa peniaze tlacili, dovera v euro by spadla. Kurz eura sa ale nestanovuje centralne ako renmimbi, no na trhu. A v pripade poklesu dovery v euro by importeri zacali pytat vacsie ceny - logicky, pretoze by ocakavali dalsi prepad eura. Co je prvy tlak na zvysenie cien. Dalej - pri znizenej dovere by sa zacali zvysovat uroky pre aspon cast dalsich krajin EMU, takze by si tieto poziciavali drahsie. Uz teraz maju skoro vsetky deficit, takze by riesili jeho dalsie zhorsenie. Co by zase mohlo viest k este vacsej monetarnej expanzii, ktorou by sa kryli deficity. Cize - ciste matematicky 500miliard, je jedno odkial, bude mat rovnaky efekt. Ale ekonomika funguje trosku inac ako len cista matematika - takze je velmi dolezite odkial, akym sposobom a od koho sa tieto peniaze dostanu do obehu.
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz