Skočiť na obsah

Euroval a Slovensko

Odporúčané príspevky

Zverejnené

. Takže ideme sa zadĺžiť ešte viac aby sme mali na peniaze do Eurovalu, ktoré my nevyužijeme a možno už ani neuvidíme. Fasa.

Či sa v Slovensku platí daň katastrálnu (od nehnuteľnosti)

preto, že u nas niektorí politici sa vravia o tomto.

Zverejnené

Tak, ledva sme schválili Euroval, zaručili sme sa so 7,7 miliardami a už nám bolo odkázané, že možno budeme musieť priliať dokonca až 20 miliárd eúr.

Už sa nahlas hovorí, že ani takmer 800 miliárd nebude stačiť a bude treba až 2 bilióny eúr. Pre porovnanie, ide o sumu, ktorú by Slovensko pri súčasnom výkone hospodárstva, muselo obetovať celý HDP po dobu 30 rokov.

http://hnonline.sk/c1-53234020-odkaz-sveta-eurozone-musite-zaplatit-viac

Zverejnené

Viem, ze to bude zniet ako blba otazka....ale prevazna vacsina blogerov, komentatorov, novinarov, aj politikov je pravdepodobne alebo vypatlanych, alebo pise a rozculuje sa - no nevie poriadne o co ide.

Cize:

1) Stav ako byl pred sucasnou zmenou EFSF, ked jeho kapacita bola 440mld eur a podiel slovenska bol cca. 4,3mld eur - ten bol este OK?

2) Stav, ked slovensko mohlo "prist" o 4,3mld eur bol teda este OK?

3) O kolko by mohlo slovensko "prist" v sucasnej situacii po zmene EFSF?

Zverejnené

Mam otazku... co sa bude diat v pripade, ked dojde na lamanie chleba ( v tomto, alebo v tom 2 bilionovom eurovale) a bude treba realne sanovat banky a zisti sa, ze niektore staty nemaju tie peniaze, ktore sa zaviazali poskytnut? Co je podla mna, vzhladom na stav niektorych statov, celkom realny scenar. Spravime europriekopu (na ochranu naseho valu), v ktorej sa staty zaviazu poskyutnut peniaze pre krytie eurovalu?

Zverejnené

Mam otazku... co sa bude diat v pripade, ze dojde na lamanie chleba ( v tomto, alebo v tom 2 bilionovom eurovale) a bude treba realne sanovat banky a zisti sa, ze niektore staty nemaju tie peniaze, ktore sa zaviazali poskytnut?

Ach jaj...

Zjednodusene - tie peniaze nebudu cele prevedene okamzite dna ucty EFSF, takze EFSF bude operovat na zaklade statnych zaruk. Na tomto zaklade bude ALEBO poskytovat dalej zaruky, alebo predavat dlhopisy a peniaze ktore tymto ziska dalej poziciavat.

Takze - okamzite pripad nutnosti splacat vlastne nehrozi. Ak napr. preda EFSF 10 rocne bondy za 50mld eura ziskane peniaze bude poziciavat - nutnost ich splatit bude o 10 rokov. Ano, je riziko, ze ani o 10 rokov tie peniaze nebudu, alebo bude este horsie. Ale nech ta debata nie je ako u slabomyslnych je lepsie si trosku uzrejmit aspon niektore casove rozmery.

Spravime europriekopu (na ochranu naseho valu), v ktorej sa staty zaviazu poskyutnut peniaze pre krytie eurovalu?

Presne toto je EFSF. Alebo euroval.
Zverejnené

zisti sa, ze niektore staty nemaju tie peniaze, ktore sa zaviazali poskytnut?

Presne toto je EFSF. Alebo euroval.

Len taký drobný detail. Niektoré štáty (ak nie všetky, teda úplne všetky, ak by sme to mali počítať z toho pohľadu, že všetky majú nejaký verejný dlh) tie peniaze nemajú už teraz.

Štáty tie peniaze získajú tým ľahšie, čím rýchlejšie bude rásť hospodárstvo. Pri súčasnej hroziacej recesii je to mizivá pravdepodobnosť.

Euroval by mal zmysel, keby štáty mali svoj podiel fyzicky uložený v bankách... teda v bankách radšej nie, skôr niekde v pančuche.

Zverejnené

Len taký drobný detail. Niektoré štáty (ak nie všetky, teda úplne všetky, ak by sme to mali počítať z toho pohľadu, že všetky majú nejaký verejný dlh) tie peniaze nemajú už teraz.

Len taky drobny detail, ze sa ale predsa nevyzaduje, aby spominanu sumu v plnej vyske zaplatili staty uz teraz.

Štáty tie peniaze získajú tým ľahšie, čím rýchlejšie bude rásť hospodárstvo. Pri súčasnej hroziacej recesii je to mizivá pravdepodobnosť.

No ano. Ale pokial by sa hlavne europske ekonomiky mali dostat na pokraj bankrotu, tak rast nebude urcite.

Euroval by mal zmysel, keby štáty mali svoj podiel fyzicky uložený v bankách... teda v bankách radšej nie, skôr niekde v pančuche.

Netreba. Postaci ak si udrzi AAA rating a bude mat dostatocne zaruky a pravomoci. Vysledok bude taky isty a mozno este lepsi. Alokovat celych 780mld hned teraz a niekam ich zakopat bez moznosti vyuzitia by bolo kontraproduktivne a nezmyselne.
Zverejnené

Ale raz ich mozno budu musiet vyplatil, a politici niesu zrovna surta ludi, ktora by myslela na to, co bude treba o 5-10rokov :D Tak neverim, ze staty budu v lepsom stave, ako teraz.

Zverejnené

Ach...raz...mozno...budu musiet. Ale urcite nie 7,7mld eur. Jednak s touto sumou narabaju typci, ktori si nedali za cele tie tyzdne a mesiace nieco zistit, takze su v ulohe hlupych Janov, ktori dufaju, ze ako v rozpravne prave preto su ti "dobri".

A za druhe - riziko tu je. Rizika tu su vzdy. Takze rozumny (=nie emotivne prihluply pristup, aky vladne vacsine medii) je na druhu stranu vah polozit tie INE rizika. A to je to, comu sa vacsinou vyhybaju.

Zverejnené

Len taky drobny detail, ze sa ale predsa nevyzaduje, aby spominanu sumu v plnej vyske zaplatili staty uz teraz.

Nevyžaduje, ale bez ohľadu na tento fakt, tých 7,7 miliardy pôjde preč tak či tak.

Netreba. Postaci ak si udrzi AAA rating a bude mat dostatocne zaruky a pravomoci.

Toto možno tak platí pre Nemecko, ale pre Slovensko určite nie :D
Zverejnené

Nevyžaduje, ale bez ohľadu na tento fakt, tých 7,7 miliardy pôjde preč tak či tak.

Ale nooo...

1. Nepojde, pretoze to su zaruky, uverova kapacita EFSF je podstatne nizsia - ale nemozem za to, ze si nikto neda namahu zistit o co sa jedna.

2. Islo by, len keby vsetky uvery a zaruky EFSF neboli splatene.

Toto možno tak platí pre Nemecko, ale pre Slovensko určite nie

Hovorim o ratingu EFSF a nie konkretnych krajin. Slovensko AAA nema a ani nikdy nemalo a kvoli EFSF ani mat nemusi.
Zverejnené

Ty nerozumieš, že verejne sa hovorí už dlho, že ani tých 800 miliárd, či koľko tam bude, zďaleka nebude stačiť? Ešte pred rokom sa tvrdilo, že prvý Euroval so 440 miliardami by mal pokryť všetky náklady a teraz nestačí už ani dvojnásobná kapacita. Je už len otázkou času, kedy sa Grécku budú musieť odpustiť dlhy, teda inak povedané, že zbankrotuje, a budú sa musieť nalievať peniaze do bánk. A ak Grécko stiahne ostatné krajiny PIIGS, tak si môžeme šetriť na Euroval 3 (nie menej ako 1,5 bilióna eúr).

Zverejnené

Ach ano, rozumiem. Ale prevazna vacsina ludi je proste ohurena miliardami a nedala si namahu zisti, ako ma EFSF fungovat, ake su zaruky a uverova kapacita. Kdeze, len su omielaju prazdne slova.

Nuz a pred rokom sa myslelo, ze 440mld bude stacit. Situacia sa zmenila. V realnom zivota sa clovek musi prisposobovat realnej situacii.

Nuz a ked tolko ludi narieka nad Greckom, tak nech sa paci - stale mi chyba nejake vysvetlenie, ako si ti nastvanci (bez informacii o EFSF a vobec) vlastne predstavuju buducnost podla "nich". Bankrot 3 az 5 krajin EU, bankrot zopar klucovych bank, celoeuropska kriza - a Slovensko ako ziarivy ostrov prosperity, ci ako?

Zverejnené

Euroval je absurdita, nutit okolite zadlzene staty aby sa zadlzili viac na to aby ti najväčši dlznici este mohli par minut na scene existovat.

Zverejnené

Euroval je absurdita, nutit okolite zadlzene staty aby sa zadlzili viac na to aby ti najväčši dlznici este mohli par minut na scene existovat.

Tak si to skusme povedat - ako nuti staty aby sa zadlzili, kolko sa bude musiet slovensko zadlzit a kedy sa bude musiet zadlzit? :D
Zverejnené

tato brozura je myslim vystizna

http://strana-sas.sk...ovalbrozura.pdf

Kedže euroval sa zmenil, už su tu zaruky, kedže zaruka znamena, že sa zaväzujeme v buducnosti za určitu sumu, tak v pripade nesplacania greckom sme na radi MY zaplatit sumu 4,371 mld. eur (celkovo) za problematické krajiny.

PS: uprava 10 mld. eur (slovensko)

Zverejnené

Takze mi to je jasne....

Nevies o aku su sa bude jednat...

Ani ci to naozaj bude nutne...

Ani kedy k tomu pride...

Ani ci to bude to nenavidene grecko, alebo slusne, poctive, nesvindlujuce a pracovite irsko...

Vies co v tej brozurke chyba? Pretoze ludia zjavne nepouzivaju ten bordel medzi usami a musi im byt vsetko predlozene na tacke. Co by sa stalo, ak by zbankrotovalo grecko hned teraz.

Zverejnené

xeno rad hovori v teoretickej rovine .. ako vsetci proeuropski orientovani politici

ale ked by malo prist na lamanie chleba, zacne sa odvolavat na hlupych ludi, ktori sa tomu aj tak prt rozumeju

a hovorit o rokoch? v europe? pri politikoch? oni maju vizie do konca vladneho obdobia, kedy maju zaruceny prijem, potom su im uz tieto veci ukradnute

a tato debata bude pokracovat takto isto, ako pred x mesiacmi zacala .. o rok a pol sa tu stretneme, zistime ze to cele bolo na hov*o a ze treba novych par mld eur, ktore xeno bude znova obhajovat

mne sa ani neda reagovat na tuto temu - ako na mnozstvo inych, kde dominator xeno vsetko zvalcuje zo stola, lebo len jeho mudrosti su tie spravne

ale tak bavim sa na tej jeho naivite :smoking:

jedine co ma trapi je fakt, ze tu dava ludom najavo, aki su hlupi, ako on jediny disponuje takym kvantom informacii, na ktore sa nik iny nechyta

on nevysvetluje, on rad pouca a poukazuje konkretne na tych idiotov z fora

• Pridať bod 3
Zverejnené

Ja sa xena zastanem. Niekedy nieco rozumne napise. Vysvetli, ci doda nejaky link,je pre mna prospesny. Ale inak suhlas.

Zverejnené

no ved ja nevravim ze nenapise aj nieco uzitocne...to je obsiahnute v casti "on rad pouca.."

Zverejnené

xenocide sa chova ako decko, ktore musi na svojom piesocku zobrat najväčšiu formicku, rad sa navaza a navaza sa aj do toho o com nema paru, teda posunul svoje hranice a o tom bordeli medzi usami, zrejme ani nevie, že pise o sebe.

• Pridať bod 1
Zverejnené

tak moment.. takto nie..

xenocide zároveň dobre vie o čom hovorí

a keď ja tu hovorím "básnim" o štátnom bankrote, a jeho potrebnosti

dobre si uvedomte čo to znamená

bude to bolieť

Štátny bankrot? To tu už predsa bolo

"Dôsledky výmeny peňazí, ktorá na minimum zredukovala hotovosť i úspory a viedla k poklesu životnej úrovne, pociťovali mnohí ľudia, pričom veľmi dlho, ako osobnú krivdu," pripomína Kačkovičová.

Darmo je, štátny bankrot možno ozdravuje financie - aj ten z roku 1953 prenikavo znížil množstvo nekrytého obeživa - zároveň však láme osudy obyčajných ľudí.

http://spravy.pravda...6_sk_domace_p29

hlavný rozdiel medzi nami dvomi, je len v tom, že ja tvrdím, že čím neskôr k tomu dôjde, tým to bude horšie

• Pridať bod 1
Zverejnené

xeno rad hovori v teoretickej rovine .. ako vsetci proeuropski orientovani politici

Xeno tu uviedol uplne konkretne priklady toho, co by mohlo nasledovat po krachu grecka, PIIGS a zopar klucovych bank eurozony. Na nestastie, moji kritici nedokazali napisat okrem teorii nic ine, len ze chcu bankroty. Takze kritiku pls. smeruj niekde inde. To nie ja sa vkuse odvolavam sustavne na teoreticke pojmy ako "moralka" :smoking:

ale ked by malo prist na lamanie chleba, zacne sa odvolavat na hlupych ludi, ktori sa tomu aj tak prt rozumeju

Ak je niekto cierny alebo vysoky, tiez ho nazvem pravym menom. Ak sa niekto nenamahal si zistovat rozdiel medzi zarukou a uverovym limitom...to iste. Vysvetleneho toho bolo dost, ale uznavam, ze v zaplave moralizujucich nezmyselnych prispevkov sa to tazko hlada :bingo:

xenocide sa chova ako decko, ktore musi na svojom piesocku zobrat najväčšiu formicku, rad sa navaza a navaza sa aj do toho o com nema paru,

Sem-tam ano, ale tato tema do toho urcite nepatri. Inymi slovami - ked zacnem pisat do temy o zahradkarstve, tak bude tvoja kritika na mieste.

Pozrite - vlastne ma tesi, ze som zase ako tema :))

Ale skuste ukazat ze vase nazory su postavene na niecom inom, len ze vam leziem na nervy. Ja to preham s teoriu? Tak dobre... Rad by som si precital realisticky scenar vyvoja ekonomiky EU po bankrote grecka, nasledne zvysku PIIGS, vaznych problemoch nemecka a francuzska a dopade na proexportnu slovensku ekonomiku.

A nie, nijake moralisticke obkecavanie - to nie je ekonomia, ale kazanie z hory.

Ze preco by som to chcel? Pretoze som necital nijaku poriadnu premyslenu analyzu toho, k comu EU smeruje - pretoze vsetky sa koncia niekde pri moralnej nutnosti krachu aten a pripadne zatvarani bankarov do basy. Ale velky prd o ekonomike a rovnako velky o dopade na slovensko.

Zverejnené

Skus napisat svoju predstavu ako by sa to mohlo zmenit. Ako to bude dlhodobo udrzatelne(fraza politikov),prospech skladnika v Tescu. Co sa ma zmenit? Ma viac citat? Grecko zkrachuje. A co poziciame nadalej aby mali na nase volkswageny?

Zverejnené

Hlavne je to, co nechceme, ze?

Nechceme predsa aby isiel zvysok EU, vdaka ktoremu ako-tak prosperujeme, do kolien, vsakze? Nepocitaj len volkswageny, ale trebars firmu, ktora dodava do VW oblozene chleby. Nie su v statistike exportu, ale keby mala produkcia fabriky padnut - myslis, ze ich by sa to nedotklo?

Skladnika v Tescu budem tazko riesit. Ale pokial by to Tesco nestalo, najskor by nerobil riaditela firmy s 20x vyssim platom. A keby investor Tesca nemal peniaze na postavenie skladu niekde pri Vrabloch, tak co?

Mame akutne problemy a chronicke. To, ze nespravna politika viedla k situacii, ktore moze o zopar mesiacov polozit europsku ekonomiku je akutny fakt.

Kritici EFSF akurat nedavaju nijaku nadej, nijake riesenie. Alebo chcu kompletnu destrukciu, alebo ignoruju realitu a ich chapanie sveta sa konci v atenach.

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov