nutrinka Zverejnené 19. Február, 2011 Zverejnené 19. Február, 2011 Nie som príliš veľký fanúšik tém o jednom spisovateľovi, myslím však, že haruki murakami si ju zaslúži, aj vzhľadom na množstvo príspevkov v sekcii knihy, ktoré sú o jeho dielach :) Popularitu u nás získal v posledných rokoch, v japonsku je však známy už pár desiatok rokov, je jedným z významných predstaviteľov postmoderny, často vo svojich dielach zabŕdne aj do fikcie či surrealizmu, minulý rok bol jedným z kandidátov na Nobelovu cenu za literatúru a mnoho organizácií ho oceňuje ako jedného z najlepších žijúcich spisovateľov Ak čítate murakamiho, čo sa vám na ňom páči/nepáči, čo vás k nemu stále ťahá, ako ste sa k nemu dostali, aké sú vaše obľúbené diela od neho?
sahara Zverejnené 19. Február, 2011 Zverejnené 19. Február, 2011 cital som od neho len Hon na ovcu. mam doma este tri jeho dalsie knihy, ale kedze som prestal citat vseobecne, uz som sa k nim nedostal. mozno raz..
Desdemona Zverejnené 20. Február, 2011 Zverejnené 20. Február, 2011 Ja som si Murakamiho knihy zamilovala. Čítala som zatiaľ všetky, čo vyšli v českom jazyku a nebola ani jedna, ktorá by sa mi nepáčila.Čo ma k nemu ťahá? Je to práve ten surrealizmus, či fikcia, jednoducho to "tajomno", ktoré z jeho kníh priam sálajú. Murakami je majster atmosféry, to treba povedať. Páčia sa mi nedopovedané, otvorené konce, keď si čitateľ môže domyslieť ten svoj podľa vlastnej fantázie; imaginárne svety a sny v jeho dielach... Takéto knihy ja milujem. Dostala som sa k nemu v práve na tomto fóre. Čítala som tu veľa pozitívnych reakcií na tohto spisovateľa, tak som sa rozhodla, že si niečo od neho prečítam a potom to už šlo rýchlo. Najobľúbenejšia je pre mňa Kafka na pobreží, v tesnom závese so Sputnikom a Nórskym drevom.
nutrinka Zverejnené 3. Marec, 2011 Autor Zverejnené 3. Marec, 2011 tak po prečítaní konca světa pred pár dňami musím povedať, že tento jeho formát, čo tu použil (a rovnako aj v kafkovi) ma neuveriteľne dostal, striedanie akoby "reálneho" (no v niektorých veciach sa mi to príliš reálne a normálne nezdá :D) a toho snového, fantastického, každú druhú kapitolu, neviem prečo, ale viac ma to vtiahne do tej knihy... čítala som ešte nórske drevo a na jih od hranic, na západ od slunce, ktoré sa mi tiež veľmi páčili, tie jeho osamelé postavy sú mi nejakým spôsobom zakaždým sympatické, ale konec světa a kafka u mňa jednoznačne vedú. skúsenosti so slovenským prekladom zatiaľ nemám, český si ale veľmi pochvaľujem už ani neviem popravde, ako som sa k nemu dostala, asi aj cez forum, asi aj vďaka tomu, že istú dobu na mňa v artfore asi zovšadiaľ číhal murakami, tak som si povedala, že to teda skúsim trochu ma však občas iritovalo, keď som čítala nórske drevo a chvíľu na to na jih od hranic, že mi to prišlo až príliš podobné, celý ten formát a motív mi pripomínal obidve knižky navzájom. pri konci světa a kafkovi mi to tak neprekážalo, keďže medzi tými dvoma knihami bola dosť dlhá pauza. preto už ani neskúšam čítať jeho knižky za sebou, takže zas si od neho dám chvíľku pokoj mňa podobne ako desde baví na ňom tá až snová stránka, jeho fikcia je skvele prepracovaná, a niekedy až absurdita v hlavných hrdinoch mi je akýmsi "absurdným" spôsobom dosť sympatická :D Desde, na jeho knihu Po otřesech čo hovoríš? bo mňa nejak nezaujala, ale ak na ňu budem počuť/čítať dobré referencie, tak sa možno odhodlám :D 2
Desdemona Zverejnené 4. Marec, 2011 Zverejnené 4. Marec, 2011 Človek je na Murakamiho zvyknutý ako na románopisca, tak aj preto možno nie sú ohlasy na túto knihu poviedok také, ako na jeho ostatné romány, ale nenechaj sa odradiť. Napríklad na Martinuse som čítala množstvo reakcií, že poviedkam chýba pointa, vadia im nedokončené konce, ale veď Murakami je predsa taký, necháva to všetko na čitateľovi. Keďže tento spisovateľ je moja srdcovka, nemôžem povedať ani krivého slova. Sú to také minimurakamiovky, ale nečítala by som ich hneď za sebou, lebo ako si povedala, knihy ti prišli podobné a pri týchto poviedkach by ti to prišlo ešte duplom a toľko nedokončených koncov a vysvetlení by ti naozaj mohlo začať liezť krkom. :D Ja som si po každej poviedke dávala pauzičku a dojem vyšiel hneď iný. :D 1
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz