Skočiť na obsah

Nepokoje v arabských krajinách

Odporúčané príspevky

Zverejnené

USA všechny své zdroje utratily před 12 léty a vnitřní i zahraniční dluhy představují 36 miliard dolarů. EU a USA dluží Libyi za dodávky ropy skoro 200 miliard dolarů.

Zaujimave. Nejak mi tato informacia unikala a nestretol som sa s nou. Obchod s ropou je dost verejny, takze je mozne tuto informaciu aj nejak potvrdit, alebo to je len dalsi kec?

V roce 2012 skončí koncese velkých naftových společností, které mají právo na těžbu libyjské ropy. Kadafí pozaduje zaplacení dluhů, nebo chce uzavřít mezistátní smlouvy s jinými zeměmi a společnostmi.

Nijake taketo informacie sa pred vojnou nikde neobjavili. Ani o skonceni koncesii. Nepojde o dalsi propagandisticky kec?

A zdalipak má libijský občan důvody, aby se bouřil proti režimu Muamara Kadafiho? Myslím, že ne. Jestliže se podíváme na životní úroveň Libijského národa a výhody, které jim zabezpečuje stát, pak se mají velmi dobře; žijí si jako malí bozi.

§

Rovnako ako v Saudskej Arabii, Kuvajte, Katare, Bahrajne - kde im je este lepsie, ako v Libyi. V podstate su teda tito arabi nenormalne sproste narody, ked sa en bloc buria proti vladcom, ktori im zabezpecili zivot ako prasatam v zite - to si chcel povedat? :)

Fakt to musia byt idioti. Este jedna skupina, jeden stat - dobre. Ale tolko pripadov?

Btw - nemcom bolo za hitlera tiez vcelku fasa, nie?

Žil jsem 10 let v Libyi v různých městech a nikdy jsem neviděl, ani jednoho žebráka.

Ja o nieco kratsie. A ano, presne ako v ZSSR kedysi - islo do basy, alebo pracovneho tabora. To sa da zariadit aj u nas.

Každý plnoletý občan Libye když dosáhne 18 let dostane klíče od bytu. Když si chcete koupit auto složíte 20,3 % ceny a zbytek dotuje stát.

V Libyi koupíte za 10 dolarů 85 litrů benzínu nebo nafty. V Libyi jsou potraviny velmi levné, 10 kg chleba stojí 0,15 dolaru.

Aspon je vidiet, co spusta nasincov poklada za dolezite. Dat ludom almuznu, umoznit im cestovat z mesta A do mesta B, ale nie dalej - a zobeme vlade z ruky. Ale ved preco nie, aj tak sa da.

A ze vraj kapitalisti su materialisti? Figu borovu.

Tento clanok je esenciou prizemneho materializmu, podriadeni sa mamonu, hrabivosti - ako jedine meritko kvality zivota uznava PENIAZE.

Autora sa prirodzene nevyjadril, ci mu je rovnako luto aj tunisanov ci egyptanov. Ono sa tito vzburili s tymi istymi heslami ako libyjcania. A tiez pozadovali take zbytocnosti ako sloboda, demokracia...atd. Idioti, ze?

Zverejnené

A ze vraj kapitalisti su materialisti? Figu borovu.

Tento clanok je esenciou prizemneho materializmu, podriadeni sa mamonu, hrabivosti - ako jedine meritko kvality zivota uznava PENIAZE.

Zase to tlačíš do inej polohy.

Autora sa prirodzene nevyjadril, ci mu je rovnako luto aj tunisanov ci egyptanov. Ono sa tito vzburili s tymi istymi heslami ako libyjcania. A tiez pozadovali take zbytocnosti ako sloboda, demokracia...atd. Idioti, ze?

Niektrorí zo vzbúrencov v Egypte ani nevedia prečo sa búria.

Zverejnené

Toto mám z druhej ruky:

Posílám Ti překlad informace, kterou mi zaslal člověk, který žil 10 let v Libyi. V naší televizi jsou ty "pravdy".. . Proč je napadena Libye

Starsi nehnevaj sa, ale tymto hoaxom su zaspamovane diskusie na ceskom a slovenskom webe. Nemusel by si to tu sirit ako nejako serioznu informaciu.

http://www.google.sk/search?q=V+roce+2012+skon%C4%8D%C3%AD+koncese+velk%C3%BDch+naftov%C3%BDch+spole%C4%8Dnost%C3%AD&hl=sk&rls=com.microsoft:sk:IE-SearchBox&biw=1243&bih=598&prmd=ivns&ei=rvjITZHCAYrZsgb6752pAw&start=0&sa=N

Je to rovnaka pravda, ako to, ze hrdinsky kapitan Minarik, bol hrdinsky ...

Zverejnené

Však som písal, že to mám z druhej ruky.

O tých hoaxoch som nevedel nejako som nemal čas to sledovať a to čo som písal mi prišlo od známeho.

Teraz sa k tomu nebudem vyjadrovať. Počkajte si do októbra mám spolužiaka ktorý žil tiež niekoľko rokov v Líbii, ale aj v iných arabských štátoch, a pohyboval sa v sférach kde sa obyčajný smrteľník, ani novinár nedostane. Vie dobre arabsky, (pozná aj niekoľko arabských nárečí) nemá problém sa dohovoriť asi v 8 jazykoch. Ak sa nič nestane tak by sme sa mali stretnúť. Pokúsim sa ho vyspovedať a dal by som to potom sem.

:)

Zverejnené

Ak budem chciet ziskat nejake info o Libyi, asi nebudem chodit na osud.cz, ale budem ich hladat u najpovolanejsich

http://www.businessinfo.cz/cz/sti/libye-ekonomicka-charakteristika-zeme/4/1000789/

Da sa tam naprikad docitat, ze vyvoz ropy sa v roku 2009 podielal priblizne 70% na celkovom HDP. Z vyrazne aktivneho salda zahranicneho obchodu vsak stat musi pokryt nemale vydavky /nezamestnost 30%, dotacie na ostatne stratove sektory a minimalne domace know how/. V podstate sa da povedat, ze Libya musi tazit a predavat ropu /2% svetovej produkcie/, ak chce udrzat svoje hospodarstvo nad vodou /co je vlastne znama skutocnost/ a nemyslim, ze by toto nejako upevnovalo jej poziciu na pripadne vyjednavanie a kladenie si podmienok.

Zverejnené

Co je v podstate forma rovnaka pre skoro vsetky ropacke krajiny - ekonomika na nic, vzdelanie na prd, kultura na bode mrazu, veda nijaka, nezamestnanost, demokracia len na papieri, sloboda drzat hubu - a jedina nadej je, ze ropa bude draha. Za nu sa kupuje vsetko, vratane domacej podpory. A vratane potemkiniad, na ktore kadejaky zapadny naivka skoci.

A ze tam zil nic neznamena, svojho casu rovnako s nadsenim chrochtanim oslavovali Stalina a Maa.

Ano, stat daval podporu - na urovni almuzny. Ak clovek chcel viacej, musel mat velmi dobre konexie. Podnikanie? Zabudni. Na obycajny stanok clove potreboval zase konexie a uplatky. Dalsie uplatky aby mu ten stanok nezatvorili len-tak. Lacny benzin - lacnejsi ako voda. Akurat na slusne auto mohol clovek zarabat tretinu zivota. A ked uz spominame vodu, tak ta vo vacsine verejnych vodovodov mala kvalitu, ze by bezny hygienik chytil choleru uz len od pohladu. Arabske creva su odolnejsie, ale tiez to nezvladaju...a rezim, ktory kontroluje VSETKY media nebude vyhlasovat do sveta, kolko stoviek ci tisicov vaznych pripadov ma v nemocniciach. Aha, nemocnica. Zopar peknych pre "zapdnarov", zvysok tak 100 rokov pred opicami, tym doktorom by nasinec vacsinou nezveril ani skrecka. Ani sa im nedivim, ze neprekypuju nadsenim, ale predsa len...nasinec by ocakaval, ze budu napr. nacinie sterilizovat po kazdom pacientovi, nie ho umyvat nejakym cistiacim sajrajtom. A lieky...aspirin este ano. Ak je ropa draha a prave prisla zasielka, tak snad aj ine. Ale ked ma clovek smolu, tak moze zaplatit uplatok vo vyske mesacneho platu, aby sa dostal k niecomu.

A to nepocitame take detaily, ako tajna policia, ktora na zaklade bezneho udania vpadne do baraku a cely ho rozoberie. Pripadne cloveka na tyzden niekam zatvori a potom, ak sa nic nenajde, tak pusti (ovsemze, zapadniarom toto nehrozi). Lepsie vyzerajuce zapadniarky my mohli porozpravat o policajnych bezpecnostnych kontrolach, velmi doraznych, ked im dva-try vyskere ksichty nadsene presacuju cele telo. Domaci to maju horsie.

Atd, atd. Stovny inych pripadov...

Ale da sa tam zit. A vobec nie zle. Ale ako europan moze clovek vzdy privierat oci - a co je hlavne, vie, ze raz odide.

Ale deje sa presne to, co som predpovedal na zaciatku - glorifikacia diktatorov. Staci ze "zapad" na niekoho zautoci a hned sa najdu ti "uzitocni blazni", ktori ho zacnu obhajovat a vysvetlovat, aky bol v skutocnosti dobrodinec ludstva.

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

"Bude to trvat niekolko dni, mozno tyzdnov, ale urcite nie mesiacov", povedal pred dvoma mesiacmi Juppe :)

Ktovie, ci Kaddafi prekona 78 dnovy Milosevicov rekord. Ja tipujem, ze ano :birthday:

• Pred 3 týždňami...
Zverejnené

Okrem Líbye, kde zúri vojna, sa situácia vyostruje ďalších dvoch krajinách, ktoré pravdepodobne smerujú k občianskej vojne:

• V Jemene prezident Ali Abdulláh Sálih stále odmieta odstúpiť a jeho armáda sa dostáva do čoraz ostrejšieho konfliktu s povstalcami z rôznych kmeňov, ktoré pochodujú smerom na hlavné mesto San'á. Boje sa blížia k prezidentskému palácu, počas jedného útoku bola zranený aj sám prezident. Podľa pozorovateľov krajina smeruje k občianskej vojne.
  • Sýriu zachvátili veľké demonštrácie, ale prezident Bašár Asad nič nechce ponechať na náhodu a jeho bezpečnostné sily tvrdo útočia na demonštrantov. Po každom útoku zostanú desiatky demonštrantov mŕtvych. Situácia sa vyostruje, ale k občianskej vojne to má zatiaľ menej bližšie ako v Jemene.
Zverejnené

NATO uz nasadilo bojove vrtulniky, v meste Brega, kde inde, ak tam front stoji uz tyzdne. Situaciu nezmenili ani specialne jednotky, ktore bojuju spolu s povstalcami, ako to dokazala Al Jazeera :)

Inak tu je film Johna Pilgera z roku 2010, ako media a novinari fatalne zlyhali v roku 2003 pred vojnou v Iraku, ked sa nechali manipulovat politikmi a stali sa tak nekritickym siritelom ich klamstiev a propagandy. Ocividne sa v ich praci nezmenilo ani pred ci pocas vojnou v Libyi, preto je tento dokumnet stale aktualny. Rozhodne stoji za pozretie :)

Zverejnené

S Libyou media zlyhali, ale trosku inac :)

Ved cele posledne roky bol Kaddafi opisovany ako "kamos" zapadu. Stretaval sa politikmi a celebritami. Investoval do zapadnych firiem a tiez sa so suhlasom verejnosti bili o jeho peniaze. Sponzoroval skoly a futbal a vsetci boli happy. Taliani boli spokojni, ze zabranuje imigrantom preplavat mediteran. Bol fajn, pretoze predsa bol proti Al Kaide. A to, ze bol saso, az tak nikomu nevadilo. Vdaka mediam bol prijatelny a media urobili z byvaleho teroristu, proti ktoremu USA viedli vojnu...co? Media z neho urobili proste trosku excentrickeho statnika. Media zlyhali, zase raz, ked sa zachovali uplne "ludsky" a bez problemov akceptovali nijak moc ludomilneho diktatora.

Len mam pocit, ze sa tie media nepoucia, pretoze im vzdy budu sefovat len ludia.

Zverejnené

Media dnes s Libyou len robia to iste, co v 2003 s Irakom. Su len hlasnymi trubami vlad. Nikto sa politikov nepyta, preco chranime civilistov v Libyi a nie aj v Syrii :)

Zverejnené

Irak nikto neglorifikoval, Husajn nebol nijaky kamarat, nestretaval sa s politikmi a pod. Irak bol "zly" od zaciatku.

V pripade Libye ide o krajinu, ktora bola zapadu nepriatelska. Sponzorovala terorizmus, priamo zautocila - a odpovedou bola jednoznacna vojenska akcia USA. A v priebehu zopar rokov z nepriatela urobili media kamarata a spriatelenu krajinu. Z teroristu urobili normalneho akceptovatelneho politika. A toto nejak nikomu nevadilo...a zjavne ani nevadi. Nie je to povazovane za zlyhanie? Proste nejaka krajina zacne byt ekonomicky trosku zaujimavejsia, tak potom hodime vsetko za hlavu a zacneme glorifikovat. Ked uz, tak toto je zlyhanie - minimalne to prve a povodne. Momentalne sa media zcasti vratili k povodnemu stavu - Kaddafi je zly a nepriatel.

Ale predsa len by som nahadzal za chrbat fakt, ze z nepriatelskeho diktatora sa tak rychlo stal bezny partner. To by sa predsa nemalo diat, nie? :)

Zverejnené

Myslim, ze zjavne nechapes, o co pisem. Alebo si tu na Fore az patologicky v opozicii ku kazdemu prispevku od akehokolvek prispievatela :)

Zverejnené

Chapem co pises :)

Chapem, ze ked sa z teroristu, proti ktoremu sa vedie vojna urobi kamarat - to nevadi. Ale ked tento, teraz uz kamarat, zacne strielat trosku viacej do ludi a media to spravne nafuknu, to vadi. To co nechapem je, preco povazujes za spravne ak media ocistuju teroristov, alebo aspon svojich nepriatelov... Teda, kedze tamto nema byt zlyhanim, zjavne ide o suhlas. A to by znamenalo suhlas s ocistovanim ktorehokolvek diktatora, pokial by zacal byt ekonomicky prinosny.

Ale pokial suhlasis, ze je spravne ocistit akehokolvek diktatora, teoristu, ci aspon nepriatela - neviem proti comu tak protestujes? Zlyhanie medii je akurat v tom, ze najprv ho vcelku chvalili a zrazu sa otocili proti nemu. Ale nie je to nic horsie ako to, co urobili skor.

A pokial nevadi ekonomicky podlozene cistenie nepriatelov....preco zrazu vadi nepriatelstvo voci diktatorovi, hlavne ked z toho neplynie nijaky jednoznacny ekonomicky profit? Suhlasis, aby za ropne peniaze bol ospravedlneny ktokolvek. To je OK, bezna realpolitika. Nic pekne, ale pochopitelne a niekedy nie je moc na vyber.

Zverejnené

nie, nechapes, inak by tieto tvoje posledne prispevky neboli uplne "mimo". Navyse do nich vkladas svoje vlastne konstrukcie, co udajne povazujem za spravne a co nie. Ale ked sem stale motas to, ako media ocistovali Kaddafiho, tak aj to iba ukazuje, ake su servilne a nekriticke voci politikom. Tuto temu by som rad uzavrel, s tebou nikam nevedie :)

Zverejnené

Kdeze mimo :)

Len mimo tej sialenej konstrukcie ktora tu bola predstavena :)

1. Media sa postavili proti Tunisku a Egyptu, ktore boli v podstate spojenecke krajiny a ekonomicky partneri

2. Media sa postavili na stranu amorfnej masy "opozicie", ktora ma nejasne ciele a nie je jasny vysledok, kam to smeruje

3. Media sa postavili na stranu, ktora moze (ale nemusi) priniest v buducnosti politicke problemy a nijaky ekonomicky zisk

4. Media odvrhli dlhorocnych spojencov zapadu

5. Poslednych cca. 5 rokov media ocistovali Kaddafiho a jeho rezim a nestavali sa proti stale silnejsej akceptacie tohoto rezimu zo strany zapadu

6. Media nijak prilis neinformovali o nedemokratickych rezimoch v Tunisku ci Egypte, pripadne o takych detailoch ako je prenasledovanie koptov v Egypte a rovnako ani moc nerozmazavali deficity kaddafiho rezimu

7. Media svorne vacsinou ignorovali, ze Kaddafiho rezim bol dlhodobo nepriatelsky voci zapadu a ze bol prakticky takmer vo vojnovom stave so zapadom

8. Na druhej strane - Saddamov rezim v Iraku bol dlhodobo kritizovany, upozornovalo sa na jeho nedostatky a chyby a medzi zapadom a Irakom neexistovali nijake ekonomicke, politicke ci vojenske kontakty.

Zlyhanie medii moze byt akurat v tom, ze sa nezachovali nijak "nezavislo" - a ze informovali v sulade s hlavnou politickou a ekonomickou liniou a pomahali tolerovat rezimy, ktore neboli moc demokraticke.

Nasledne zlyhanie bolo maximalne v tom, ze zacali oslavovat vagne hesla o demokracii, aj ked politicky a ekonomicky profit je otazny.

Ak je odsudenie Kaddafiho, Aliho a Mubaraka zlyhanim - nie je este vacsim zlyhanim nezavislych medii prave akceptacia tychto rezimov? Pricom je rozdiel ten, ze z akceptovania Tuniska, Egypta a Libye plynul jednoznacny zisk. Z ich sucasnej kritiky nijaky obrovsky zisk nie je.

Tak pokial je postavenie sa na stranu, z ktorej neplynie velky profit zlyhanim - nie je este vacsim zlyhanim presadzovanie linie ospravedlnujucej diktatorov len kvoli ekonomickym zaujmom?

Ak budeme mediam vycitat,ze zrazu nejaku diktaturu kritizuju - vlastne tvrdime, ze je spravne diktatury nekritizovat, pokial z nich mame zisk. Ale tento pristup by som radsej nechal politikom. Media nech niekedy pozbieraju odvahu a informuju tvrdo. Nie take ustupky, ako robili v poslednych rokoch.

Zverejnené

takze

Zlyhanie medii moze byt akurat v tom, ze ... informovali v sulade s hlavnou politickou a ekonomickou liniou a pomahali tolerovat rezimy, ktore neboli moc demokraticke. Nasledne zlyhanie bolo maximalne v tom, ze zacali oslavovat vagne hesla o demokracii ...

ale uz nezlyhali v tom, ze teraz pomahaju tym istym politikom ziskat podporu verejnosti, aby mohli rozputat a viest vojnu proti komukolvek chcu a pod akoukolvek zamienkou? Chod do haja :)

Zverejnené

ale uz nezlyhali v tom, ze teraz pomahaju tym istym politikom ziskat podporu verejnosti, aby mohli rozputat a viest vojnu proti komukolvek chcu a pod akoukolvek zamienkou? Chod do haja :)

Nuz ano - doslo k takemu divnemu posunu, ze zrazu sa zacalo dost nahlas fandit kadejakym udajnym bojovnikom za demokraciu, bez ohladu na nasledky. Ale ked uz, tak to je zlyhanie v zmysle, ze prevazilo nekriticke nadsenie nad realpolitikou.

Keby media neboli take benevolentne k spominanym diktaturam, islo by o ovela prirodzenejsi vyvoj. Takto v priebehu zopar malo mesiacov otocili kabaty. Ale nie som si taky isty, ci je odstanovanie diktatorov az o tolko horsie ako ospravedlnovanie tychto diktatorov. V kazdom pade ale teraz media kopu za uletene idealisticky pristup a suhlasim, ze to nebude asi najlepsie riesenie.

Zverejnené

médiá vám nevravia to čo nechcete počuť..

zo zásady hovoria len to čo si myslí väčšina

keby vraveli to čo väčšina počuť nechcete, nikto by ich nesledoval, a mohli by sa spláchnuť

ľudia sú taký, to čo nechcú počuť ignorujú, je to jednoduché, prepnú na iný program

nemá tu žiadny zmysel o masmédiách debatovať, ani rozoberať štruktúru informácií, nimi poskytovanú

Zverejnené

Tak ludia ja fakt neviem ake media vy sledujete, ale v bezne pristupnych - ci uz tlacenych, alebo netovych - som narazil na obrovske mnozstvo kritiky sucasnej politiky ktorejkolvek krajiny, akehokolvek pristupu k akejkolvek problematike a konkretne velke mozstvo kritiky aj na margo zasahu v Libyi.

Zverejnené

Mal si skusit aj TV media, napr. CNN, BBC alebo Al Jazeeru, ako servilne v sulade s oficialnou liniou pokryvaju vojnu v Libyi. A porovnat to trebars s RT :confused:

Zverejnené

Ale aby som netrepal len do vetra

Ono je logicke, ze media sa v prvom rade venuju oficialnym osobam, kedze tieto su smerodatne pre politiku. Ale na rozdiel od kadejakej Ciny a spol. mame media slobodne, takze nie je problem zverejnovat aj kriticke hlasy.

Egyptská armáda prováděla na ženách zadržených po pádu prezidenta Mubaraka testy panenství. Podle nejmenovaného generála se tak chtěla pojistit proti případným obviněním ze znásilnění. Aktivisté za lidská práva požadují důkladné vyšetření ponižování žen.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/egyptska-armada-provadela-na-zenach-testy-panenstvi-priznal-general-1iz-/zahranicni.aspx?c=A110601_203056_zahranicni_aha

Takze ti "dobri" egyptania ponizovali zeny??

Televize al-Džazíra natočila v Libyi skupinu mužů, kteří jsou podle všeho členy zvláštních jednotek jednoho ze států západní koalice. Jejich úkolem může být navádění vzdušných útoků NATO ze země a příprava půdy pro francouzské a britské vrtulníky.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/zapadni-agenti-radi-povstalcum-a-navadi-nalety-dokazuji-zabery-z-libye-1zb-/zahranicni.aspx?c=A110531_141310_zahranicni_aha

A zapadni vojaci priamo na libyjskej pode, k comu nemaju mandat a slubili, ze sa nic take neudeje??

Izraelský ministr zahraničí Avigdor Lieberman kritizoval mezinárodní společenství, že vede nevyváženou politiku. Nelíbí se mu, že Západ zasáhl jen v Libyi, a ne také v Sýrii nebo v Íránu.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/nato-jedna-nevyvazene-kritizuje-zasah-v-libyi-izraelsky-ministr-ph7-/zahranicni.aspx?c=A110510_223117_zahranicni_brm

A niekto si dovoli tvrdit, ze pristup NATO je nevyvazeny, hm.

Západ už ví, že ze vzduchu libyjského vůdce Muammara Kaddáfího neporazí, zároveň ale odmítá poslat do Libye své vojáky a dále váhá s vyzbrojováním bojovníků z Benghází.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/bomby-kaddafiho-nesvrhnou-vi-zapad-mesic-od-zahajeni-naletu-p4n-/zahranicni.aspx?c=A110418_103823_zahranicni_aha

Normalne priznavaju, ze tento pristup stacit nebude?

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí souhlasí s mírovým plánem, který navrhla Africká unie, a je ochoten o něm jednat. Uvedl to prezident JAR Jacob Zuma. Zásadním bodem je okamžité příměří a ukončení dva měsíce trvajícího konfliktu. Plán Africké unie ale narazil u rebelů, kteří dále požadují Kaddáfího odchod.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/kaddafi-souhlasi-s-mirovym-planem-africke-unie-rebelove-ho-zvazi-px5-/zahranicni.aspx?c=A110411_072405_zahranicni_btw

Tak pockat...Kaddafi suhlasi s primerim a ti mierumilovni povstalci nesuhlasia?

Mezinárodní automobilová federace (FIA) si po vlně kritiky avizuje možnost znovu přehodnotit rozhodnutí zařadit Velkou cenu Bahrajnu do letošního ročníku mistrovství světa vozů formule 1.

Zdroj: http://sport.idnes.cz/fia-muze-po-vlne-kritiky-zmenit-verdikt-o-konani-zavodu-f1-v-bahrajnu-1gs-/formule.aspx?c=A110607_095716_formule_rou

Normalne verejna kritika akcie v Bahrajne, kde sa zakrocilo proti povstalcom, tato kritika je dokonca zverejnena a ze by mohla sposobit zrusenie pretekov F1? A o tomto sa pise v novinach?

Obamu do války v Libyi dotlačily 'jestřábí ženy'....

Ministr obrany Robert Gates například označil bezletovou zónu za příliš komplikovanou a riskantní operaci, generál Wesley Clark dokonce Libyi posoudil jako pro USA strategicky nedůležitou zemi, kde Amerika ani nekupuje příliš ropy. Obamovy poradkyně ale tyto argumenty smetly ze stolu.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/obamu-do-valky-v-libyi-dotlacily-jestrabi-zeny-fqj-/ln_zahranici.asp?c=A110406_164400_ln_zahranici_mtr

Neuveritelne. Normalna informacia o tom, ze v USA si niekto dovolil nesuhlasit a dokonca minister a dokonca aj nejaky general?

Podle Václava Klause by případné zřízení bezletové zóny nad Libyí bylo normální válkou. Český prezident je zároveň přesvědčen, že není možné schovávat se za případný mandát od Rady bezpečnosti OSN, a odmítá výzvy k uznání libyjské opozice. Klaus to řekl v Bruselu před dnešním mimořádným summitem Evropské unie, který je věnován situaci v Libyi.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/bezletova-zona-je-jen-slaby-vyrok-pro-valku-tvrdi-klaus-pj1-/ln_zahranici.asp?c=A110311_111716_ln_zahranici_OGO

To su mi veci...nejaky bezvyznamny politik bezvyznamnej krajiny je PROTI a dokonca sa o tom aj pise. Kto by to len povedal?

Moc v Libyi patří libyjskému lidu. Není tu prezidentský systém a zemi nevládne žádná rodina, prohlásil libyjský vůdce Muammar Kaddáfí v projevu ke svým stoupencům na oslavách výročí zavedení přímé vlády lidu.

Zároveň vyzval OSN a NATO, aby vyšetřily události v Libyi, protože při nich podle něj šlo o spiknutí, jehož cílem bylo kolonizovat Libyi a zmocnit se její ropy. Varoval rovněž před smrtí tisíců Libyjců v případě zahraniční vojenské intervence.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/kaddafi-za-vsim-je-spiknuti-pokud-prijde-nato-tisice-lidi-zahynou-pyn-/ln_zahranici.asp?c=A110302_135547_ln_zahranici_ter

Dalsi sok - zverejnene Kaddafiho slova, ktorymi obvinuje "zapad". Spravne nestranne media, aby sa vyhli zlyhaniu, by nic taketo nemali zverejnovat.

První čtyři dny vojenské operace nad Libyí přinesly Spojeným státům náklady ve výši stovek milionů dolarů. Uvádí to ve středu zveřejněná analýza agentury AP. Další udržování bezletové zóny, jejímž cílem je chránit civilisty před silami libyjského vůdce Muammara Kaddáfího, bude Američany stát 100 až 300 milionů dolarů (1,7 až 5,1 miliardy korun) týdně.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/kolik-stoji-boje-v-libyi-americany-stovky-milionu-dolaru-pzp-/ln_zahranici.asp?c=A110323_164339_ln_zahranici_mtr

Dalsia strasna vec. Tak budeme pisat o tom, kolko to miliard to stoji, ked je vsade kriza a staty su zadlzene? Takto chcu ziskavat podporu? Prec s takymito spravami.

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí obvinil šéfa teroristické sítě Al Kajda Usámu bin Ládina z toho, že vyvolává protivládní protesty v Libyi. Libyjské televizi po telefonu dále řekl, že lidé, kteří proti sobě bojují, jsou pod vlivem halucinogenních drog.

Zdroj: http://www.lidovky.cz/kaddafi-revoluci-vede-zfetovana-mladez-ridi-je-bin-ladin-pj2-/ln_zahranici.asp?c=A110224_160237_ln_zahranici_mtr

A dalsie zlyhanie, ked si dovolili zverejnit Kaddafiho slova.

A z minulosti....

Uniklé americké depeše vrhly nové světlo na propuštění atentátníka z Lockerbie. O jeho okolnostech se dosud jen spekulovalo. Podle zpráv diplomatů, které zveřejnil WikiLeaks, to nebyl milosrdný akt. Britové se báli výhrůžek libyjského vůdce Kaddáfího, že s nimi přetrhá obchodní vztahy.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/britove-pustili-atentatnika-z-lockerbie-kvuli-strachu-z-kaddafiho-pomsty-15f-/zahranicni.aspx?c=A101208_103431_zahranicni_btw

Ahaho...na briti sa bali o svoje peniazky. A tak radsej Muammarovi ustupili.

Někdy to má ovšem hodně bizarní podobu: o víkendu vyšlo najevo, že výcvik Kaddáfího speciálních jednotek povedou britští SAS, tedy muži z jednotek, kteří svého času, tajně pronikali na libyjské území, aby měli pod dohledem tábory, v nichž Kaddáfí cvičil a financoval irské teroristy z IRA předtím, než vybaveni semtexemvyrazili zabíjet do Británie.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/drive-mu-sly-velmoci-po-krku-ted-mu-jdou-na-ruku-cim-kaddafi-prelstil-zapad-1rh-/kavarna.aspx?c=A090915_135852_kavarna_bos

A vyzbrojovat nedavneho nepriatela, ktory tak ani trosku nie je demokrat nie je zlyhanie?

Bern nakonec zvolil úplné a bezvýhradné ohnutí hřbete: do Tripolisu vyrazil švýcarský prezident Hans-Rudolf Merz. Veřejně se omluvil za "nespravedlivé a zbytečné" zatčení Hannibala Kaddáfího a slíbil, že celou záležitost nechá vyšetřit.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/kvuli-dvema-obchodnikum-se-svycarsky-prezident-znovu-sklonil-pred-kaddafim-1vf-/zahranicni.aspx?c=A090924_165351_zahranicni_ad

Arogantne a imperialisticky sa postavili Kaddafimu, pricom ten postoj vyzeral az podozrivo uctivo a vystrasene.

Libyjský vůdce Muammar Kaddáfí přiletěl na první oficiální návštěvu Francie po čtyřiatřiceti letech. Učinil tak další krok na cestě z izolace, v níž byl kvůli podpoře terorismu a porušování lidských práv. I když návštěva budí protesty, politici už začali podepisovat vzájemné dohody.

Kaddáfí se krátce po příletu sešel s prezidentem Nicolasem Sarkozym. Ten později uvedl, že s libyjským vůdcem podepíše kontrakty v hodnotě deseti miliard eur

Libyjská armáda by zase ráda ve své výzbroji viděla francouzskou vojenskou techniku - lodě, vrtulníky a moderní bojové letouny Rafale. Ty se Francii doposud nepodařilo v zahraničí prodat.

Zdroj: http://zpravy.idnes.cz/kaddafi-prcha-z-izolace-po-desitkach-let-priletel-do-francie-p4m-/zahranicni.aspx?c=A071210_164614_zahranicni_jw

Takze namiesto toho, aby media hartusili o akeho diktatora ide - napisu takyto vcelku neutralny clanok? Juj, co by len Saddam dal za to, keby si mohol rovnako potriasat rukami a obchodovat so svetom.

Takze...ak niekto tvrdi, ze nenajde v mediach nijake kriticke hlasy, asi nesleduje media. Alebo by si mohol skusit ake to je v krajine, kde su media naozaj kontrolovane, obmedzovane a kde funguje cenzura tak ak ma.

A tvrdit, ze Kaddafi je rovnaka nevinna obet ako Husajn je kolosalna pitomost. Jednak "nevinnou obetou" nie je ani jeden z nich - a za druhe, tazko najst paralely medzi tym, ako boli tito dvaja politici akceptovani pred tym, ako sa na nich spustily bomby. Kaddafi bol bez vacsich problemov akceptovany - az kym to trosku neprehnal so strielanim do vlastnych ludi.

Zverejnené

az na to, ze my v Libyi nebojujeme, takze skoda namahy, skus ale najst nejaku kritiku "ochrany civilistov" vo francuzskych a britskych mediach :confused:

Ale predsa, ked uz si spomenul zvlastne jednotky NATO bojujuce v Libyi. Kto ich natocil? BBC? CNN? Reuters? AP? Nie, Al Jazeera. Reakcia mainstreamovych medii na Zapade? Hmmm ... Tie sa viac zaoberaju tou udajne znasilnenou zenou, ktora urobila scenu v hoteli, nez situaciou v Libyi.

Podla NATO nalety doposial zabili nula civilistov. Podla NATO naletmi nepodporuju povstalcov, ale len chrania civilistov. Podla NATO nejde o zmenu rezimu, len o ochranu civilistov. Podla NATO nechcu zabit Kaddafiho, len utocia na "riadiace centra". Podla NATO sa v Libyi nepouzivaju strely z ochudobneho uranu ... Skus najst kritiku cielov a motivov utoku.

Zverejnené

No pockaj. Tvrdis, ze v mediach nie su kriticke hlasy - a ked ti ich najdem, tak nad nimi mavnes rukou? Tamto bol vysledok asi 5-minutovky, tak neviem akym ma zmysel hladat nieco v zahranicnych mediach, ked vysledok zase rovnakym sposobom len znegujes.

WESTERN warplanes had bombed civilian targets in Libya's capital today, causing casualties, state media said.

Read more: http://www.news.com.au/breaking-news/civilian-casualties-in-western-strikes-on-libya-state-media/story-e6frfku0-1226024811555#ixzz1OaDqucMP

NATO's bombing campaign has killed 718 Libyan civilians, Libyan government spokesman Moussa Ibrahim said on Tuesday.

http://www.reuters.com/article/2011/05/31/libya-toll-idUSLDE74U27C20110531

Vidis, pretoze takto funguju media - NATO tvrdi nieco ine, ale zaroven media uverejnia aj hlas inej strany.

Ben Rhodes, a deputy White House national security adviser, told reporters the United States would not mind if Britain were to send its attack helicopters in support of the Libyan rebels, as London is contemplating.

"There's a lot of ways that the U.S. is contributing diplomatically through support to the opposition and through support to the military effort.

http://www.reuters.com/article/2011/05/24/us-obama-britain-idUSTRE74M6W220110524

Dalsi omyl. Normalne a jasne povedane, ze opozicia a povstalci su podporovani - a nie nepodporovani ako si pisal.

"The response from the West has been very timid and it shows the double standards in its foreign policy compared to Libya," said Nabeel Rajab of the Bahrain Center for Human Rights.

http://www.reuters.com/article/2011/05/09/us-bahrain-repression-idUSTRE7481VM20110509

Kritika zapadneho nezasahovania v Bahrajne - a na strane britskeho reuters, takze to co si chcel? :confused:

NATO's mission to protect Libyan civilians from Muammar Gaddafi's forces has expanded beyond initial plans, raising the danger of overstepping a U.N. mandate with damaging political consequences

http://www.reuters.com/article/2011/04/22/us-britain-libya-idUSTRE73K5RH20110422

A hned dalsi prispevok , ktory upozornuje, ze nejde len o civilistov a ze sa zrejme prekracuje mandat OSN.

President Barack Obama acknowledged on Friday there was a "stalemate" on the ground in Libya, but said he still expected the three-week-old air campaign to succeed in ousting Muammar Gaddafi eventually.

http://www.reuters.com/article/2011/04/15/us-libya-idUSTRE7270JP20110415

A cuduj sa svete - normalne verejna sprava, kde US prezident verejne vyhlasil, ze Kaddafi bude musiet "ist prec". Teda jasna zmena rezimu.

Dalsia 5-minutovka za mnou. Toto bolo len jedna stranka vyhladavania v Reuters. O akych mediach to hovoris, ze tam nemozes najst informacie co spominas? Ved to je predsa ako na dlani a bez problemov najditelne.

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov