Skočiť na obsah

Nepokoje v arabských krajinách

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Offtopic, ale nedovolim si.

"najlepsie" kazetove bomby vyvinuli Rusi, typ RKB patri medzi najsofistikovanejsie a naposledy neboli vo vacsom meritku pouzite v Srbsku, ale pri Rusko - Gruzinskom konflikte, v roku 2008. Ty si bol vtedy kde napriklad ?

RBK je rodina kazetovej municie, nie typ (rovnako ako CBU nieje typom, ale rodinou). Ked hovoris o 'najsofistikovanejsie', tak je vhodne uviest aj presny model. Co viem, tak Rusi v Gruzinsku pouzivali hlavne RBK-250, co je standardna 250kg kazetova municia. V dnesnej dobe na nej nieje nic 'najsofistikovanejsie'. CBU-97 s pasivnym IR snimacom na kazdej submunicii, ktora vysle na zdroj detekovaneho ziarenia (tank/ifv/...) presne miereny penetrator je z hladiska sofistikovanosti niekde uplne inde. O to viac, ked ju vybavis WCMD kitom (cim ti vznikne CBU-105), vdaka comu ju mozes s presnostou na metre zhadzovat aj z vysky 15000stop. Co je nieco, co s volne leciacim RBK-250 nespravis.

No a ako zvycajne, si "zabudol" na drobny detail, ze NATO pouzivalo v kazetove bomby primarne na nicenie eletrickych vedeni a nie na nicenie zivej sily.

To je blud. Odporucam precitat napr. A-10s Over Kosovo: The Victory of Airpower Over a Fielded Army as Told by Those Airmen Who Fought in Operation Allied Force. Tam sa dozvies, ze CBU pouzivali presne na to, na co su primarne urcene. Na zhluky nepriatelskej techniky. NATO pouzilo CBU vsade tam, kde to bolo vhodne.

A v konecnom dosledku je absolutne jedno, kde ju pouzijes. Problemom nieje utok ako taky (ci ta zabije submunicia, alebo 500lb mk82 ti je v podstate jedno), ale to, ze nie kazda zo submunicii exploduje. A hladat nevybuchnute kusky o velkosti ludskej paste je dalko narocnejsie ako hladat 500lb bomby.

A kazetove bomby boli zakazane az v roku 2008. Kedy bola vojna v Srbsku a kedy Rusko-Gruzinsky konflikt ? Nie nahodou pred 12 rokmi a v roku 2008 ? Taketo detaily su u teba ale normalne, pokial potrebujes nasmerovat argument smerom, akym potrebujes a zahmlit detaily, ktore su menej vhodne.

Ked uz tu tocis o takych detailoch, tak v platnostost dohody zacala az v roku 2010.

Ale tych pokusov o zakazenie kazetovej municie uz bolo viac. Problem, ktory predstavuje nevybuchnuta submunicia je znamy uz hodne dlho. Rovnako by USA v Lybii nevahalo nasadit CBU, keby sa naskytla na to vhodna prilezitost. V stave, v akom je konflikt, ale zatial stacia GBU (AASM, JDAM, LGB...)

Zverejnené

ja nie som novinar, a nepodlieham cenzure ani autocenzure, mozem si postovat linky ake chcem. A zvyknem postovat tie spravy, ktore mainstreamove media obchadzaju, a prave preto, ze ich obchadzaju. Obvinenia, ze Kaddafiho vojaci pouzili kazetove bomby, uz najdes v kazdych beznych novinach, podozrenia, ze NATO pouziva OU, v ziadnych.

Samozrejme, ze mozes, ktokolvek druhy zase moze zas moze k tym linkom napisat co si o nich mysli, ako napriklad aj ja, pokial mam pocit, ze ich postujes ucelovo. :lol:

K tym dvom linkom len tolko, uz je to lepsie :) Zaujimave na tom celom je to, ze pokial Gruzinsko priznalo, ze danu municiu pouzilo, Rusko to poprelo, comu samozrejme vsetci hned uverili. :)

"Medzinárodná organizácia monitorujúca ľudské práva Human Rights Watch (HRW) so sídlom v New Yorku v piatok uviedla, že má dôkazy o tom, že ruské bojové lietadlá zhadzovali v Gruzínsku kazetové bomby"

Ty si zjavne vsak mal na mysli iba kazetove bomby pouzivane Rusmi. Takze ak tu chces niekoho upozornovat na zabudanie a zahmlievanie detailov, zacni u seba :)

Napisal som presne

Zaujimave na nich je aj to, ze ich vyvinuli Nemci cez II.WW, "najlepsie" kazetove bomby vyvinuli Rusi, typ RKB patri medzi najsofistikovanejsie a naposledy neboli vo vacsom meritku pouzite v Srbsku, ale pri Rusko - Gruzinskom konflikte, v roku 2008. Ty si bol vtedy kde napriklad ?

Vidis tam niekde co som mal na mysli, alebo niekde pisem o tom, ze som mal na mysli iba kazetove bomby pouzivane Rusmi ? :smilieee: :agree: :lol:

Ked nevies inak, tak ma obvinis z jednostrannosti ? Creeper, Creeper ...

Nepochybne obe strany pouzili kazetovu municiu od jedneho vyrobcu a keby aj nie, nepisem nikde, ze jedna strana je dobra a druha zla. Citaj pozornejsie. Aj ked, ked porovnas Rusko a Gruzinsko geograficky, tak je jasne, kto ma vacsi potencial a kto je pravdepodobne ten horsi. K tomu sa ale v tejto teme nevyjadrujem. :)

Darkman

Priznavam, ze nie som nejaky odbornik na zbranove systemy, tak sa kludne necham poucit. Vychadzal som zo zdrojov na nete.

Problemy kazetovej municie su mi zrejme, je to podobne ako naslapne miny. Zabijaju este dlho po konflikte.

Zverejnené

Teda...ked vynechame fakt, ze v pri bojoch ludia zomieraju...

V Syrii to vyzera stale zaujimavo

V Jordansku tiez zaujimavo - aj ked tu sa stale zda, ze povod protestov je niekde inde. Predsa len, tamojsia monarchia je na miestne pomery vcelku skromna a rozumna a na rozdiel od egypta, tuniska ci libye su za nepokojmi nabozenske dovody. A Salafisti su ta "rozumna" skupina, co pred nedavnom v pasme Gazy popravila pro-palestinskeho aktivistu.

A na rozdiel od domacich sprav, sem-tam clovek najde aj zaujimave rozbory.

Zverejnené

Dnes je tiez mesiac od zaciatku utokov na Kaddafiho ... a sme stale tam, kde sme boli :smilieee:

Zverejnené

Ale kde, uz sme mudrejsi. Vieme, ze takto to nejde :smilieee:

Zverejnené

Čo tak nájsť niečo pozitívne na Líbii. :hufi:

Džamahíríja v číslech a faktech

20. 3. 2011,

HDP na obyvatele...$ 14.192, měsíční podpora v nezaměstnanosti $ 730, měsíční plat zdravotní sestry $ 1.000, příspěvek při narození dítěte $ 7.000, měsíční podpora nesamostatně výdělečně činných (závislých) osob $ 1.000, nevratná dotace státu na pořízení bytu pro novomanžele $ 64.000, nevratný příspěvek na provozování živnosti $ 20.000, cena benzínu $ 0,14/ litr.

Zdarma: zdravotní péče a část léků, školní vzdělávání. Vzdělávání a stáže v zahraničí: placeny státem. Nájemné: neexistuje. Platby za energie v domácnosti: neúčtují se. Automobil: zpravidla z 50% dotuje stát. Úvěry bez úroků. Systém obchodů pro mladé rodiny (ne-bohaté) za dotované ceny výrobků. Alkohol-nežádoucí, není.

http://www.outsiderm...-faktech-1.aspx

Zverejnené

starsi..

Co tak najst nieco pozitivnie o Nemecku v roku 1939? :hufi:

Myslim ze by si nasiel este lepsie cisla, este lepsiu zivotnu uroven, vyborne vzdelanie, spickove podniky, svetovu uroven techniky a univerzit. Inymi slovami...aka je interpretacia vyssie uvedenych cisiel o HDP?

Alebo sa kruh obracia, takze budeme tvrdit ze v Libyi bolo proste fasa, Kaddafi bol prima sef a tie krajiny, ktore s nim spolupracovali a predavali mu zbrane robili zasluznu cinnost - a nebola to nijaka spolupraca s hnusnym diktatorom. A potom ANO!!!!! Ma krajina vysoke HDP? Nalieva ropne peniaze ciastocne ludom? Hura, nech sme kamosi :)

Na tomto pristupe sa mi paci, ze dokaze ospravedlnit takmer akehokolvek diktatora. Cisla o slobode, demokracii a podobne podruznosti uvedene neboli. Myslim ze nastava posun k rozumu - budeme kludne akceptovat trebars vrahov, pokial zabezpecia pekne vyzerajuce statisicke cisla. Moze byt, suhlas. Hlavne nech nerobia problemy.

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

Blízky východ nám v trochu ušiel, hokej a tomášove trampoty ho zatienili ...

len za posledný deň:

Sýria:

Sýrska vláda prisľúbila v sobotu "komplexný program reforiem" v politickej, bezpečnostnej, justičnej a ekonomickej oblasti.

Pokračuje tiež zatýkanie protestujúcich, medziinými boli zadržaní aj viacerí prominentní aktivisti. Podľa správ sýrskej opozície zahynulo počas šiestich týždňov protestov najmenej 560 civilistov.

Sýrska armáda podporovaná tankami a bojovými vrtuľníkmi v sobotu ostreľovala historickú časť mesta Dará a dobyla hlavnú mestskú mešitu, ktorá bola kontaktným miestom prodemokratických protestov. O život prišli najmenej štyria ľudia.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5873256/syrska-vlada-prislubila-reformy-zasahy-voci-demonstrantom-pokracuju.html#ixzz1L7leANk9

Jemen:

Jemenský prezident odmietol podpísať dohodu o odovzdaní moci

RIJÁD. Jemenský prezident Alí Abdalláh Sálih odmietol v nedeľu podpísať dohodu o ukončení tri mesiace trvajúcej krízy vo svojej krajine, ktorú sprostredkovala Rada pre spoluprácu krajín Perzského zálivu (GCC).

Dohoda hovorí o vytvorení vlády národnej jednoty a odchode dlhoročného prezidenta do ústrania. Jej podpis v saudskoarabskom Rijáde museli v nedeľu odložiť pre neúčasť Sáliha.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5873878/jemensky-prezident-odmietol-podpisat-dohodu-o-odovzdani-moci.html#ixzz1L7mJaqc4

a Lýbia:

prvá správa:

Veľká Británia sa rozhodla vyhostiť líbyjského veľvyslanca. Má ísť o reakciu na útok na jej ambasádu v Tripolise. Informoval o tom dnes britský minister zahraničných vecí William Hague.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5873979/britania-vyhostila-libyjskeho-velvyslanca.html#ixzz1L7mjh2PT

Úder v Libyi: Kaddáfímu ZABILI SYNA A TŘI VNOUČATA

Při náletu Severoatlantické aliance zahynul nejmladší syn libyjského vůdce Muammara Kaddáfího a tři plukovníkova vnoučata, potvrdil v neděli mluvčí režimu Músá Ibrahím. Informuje o tom agentura AFP.

http://tn.nova.cz/zpravy/zahranici/uder-v-libyi-kaddaffi-truchli-nalet-nato-mu-zabil-syna.html

Zverejnené

game...

Veru. Akurat smutna pointa je v tom, ze sa vlastne nic neudialo. Áj zabijanie, nepokoje, krutost a pod. moze byt urcity standartnym stavom, na ktory si clovek zvykne (pri pohladne z vonku).

Pokial to ma ale UBL vazne za sebou, som zvedavy, ci to porobi nieco v tychto krajinach. Aj oslavy mucednika mozu prerast v nieco este vacsie.

Zverejnené

Blízky východ nám v trochu ušiel, hokej a tomášove trampoty ho zatienili ...

Blizky vychod usiel kazdemu. Aj v Libyi skapal pes, zachvilu to uz budu 2 mesiace od utokov a nic sa nezmenilo. NATO stale chrani civilistov v Misurate a vzburenci stale trcia u Adzdabije. Proste nuda. Uz ani Al Jazeera English neprinasa denne blogy o diani tam. Ten vcerajsi napriklad urobili az dnes po polnoci :)

Nebyt toho cielenho utoku na Kaddafiho dom a zabiti jeho syna, tento tyzden by sa Libya ani raz nedostala do hlavnych sprav. A to ju hned o den neskor uz zatienila sprava o zabiti Ladina.

Zverejnené

a to som sem chcela ešte včera či predvčerom, už ani neviem, dať link na stránku s fotkami.

aj to vlastne preto, lebo tie fotky mi pripadali, že bol dlho kľud, tak sa zahrajme na vojnu.

až keď je tam mŕtvy muž a plačúce dieťa, vidieť tú obludnosť. ináč sú tie fotky žiaľ zameniteľné, za ktorúkoľvek blízkovýchodnú vojnu.

nepáči sa mi to. ja viem, že je jedno, či sa mi to páči či nie. aj tak sa mi to nepáči.

http://www.sme.sk/c/5878898/obcianska-vojna-v-libyi.html

Zverejnené

V Líbii pes neskapal. Strana 9 dnešného denníka sme prináša článok o tom, že Kaddáfiho chcú v Haagu. Žalobca vraj pripravuje zatykač.

Zverejnené

Ten, kto chce viac vedieť. :)

Ale aby som bol presnejší, v Líbii pes skapal, gro diania okolo pána plukovníka sa pomaly presunie do Haagu. Ak sa Kaddáfiho podarí do Haagu dostať a postaviť pred súdny tribunál, tak budú európania na tom lepšie ako američania, ktorí bin Ládina jednoducho odstrelili.

Už vidím tie hodnotiace články v médiách... :) :hmmm: 1:0 pre Európu (parafráza rozprávky o Maxipsovi Fíkovi).

Zverejnené

Nezmysel, chcem vidiet toho politika, ktory by chcel naozaj sudit moslima na pochybnom sude v Haagu :)

Zverejnené

Možno ho čoskoro uvidíš. :dalbysomsi:

Žalobcom je istý Luis Moreno-Ocampo, ktorý "...nepoprel, že jeho ľudia tvrdo pracujú na získavaní dôkazov".

Čo sa týka Haagu, nie je nič nové pod slnkom, že zástupcovia medzinárodných organizácii, ktorí sa pohybujú v Afrike, používajú argument na niektorých miestných diktátorov, či ich komplicov, že ich nahlásia v Haagu.

Zverejnené

Zo začiatku som sa k celému konfliktu staval neutrálne, síce Kaddáfiho som moc nemusel, ale nedávam šancu tomu, že Líbya bude akýmsi kvázi demokratickým štátom. Podľa mňa zosilnie islamský extrémizmus.

Zverejnené

xenocide

neviem prečo porovnávaš Libiu s Nemeckom v 1939.

Netvrdím, že je v Líbii fasa ale je im určite lepšie ako im bude po takzvanej pomoci od demokratických zemí.

Skús najsť niekoho kto tam dlhšie žil a spýtaj sa.

Zverejnené

Nedávno som čítal článok (nie je to ten, čo sem postol starsi), neviem teraz kde bol, ale bol tam zoznam vecí, ktoré zabezpečoval Kaddáfiho režim pre bežných občanov. Týkalo sa to sociálnej oblasti, ktorá bola skutočne na úrovni a Fico Kaddáfimu ten jeho sociálny štát určite musel tak závidieť, že sa mu triasli ruky. Podľa toho, v Líbyi v podstate všetci občania mali nárok na také nevratné pôžičky, že si v pohode mohli zabezpečiť vlastné bývanie bez toho aby sa čo i len trochu zadĺžili. Uvidíme aké sociálne istoty si s pomocou NATO vybombardujú povstalci.

Ale môžeme si to pozrieť tuto

Líbya má (resp. mala) druhý najlepší hrubý domáci produkt na hlavu (čísla sú v USD a presnejšie ide o GDP (Nominal) per capita, to Nominal je tam dôležité, nejaký ekonóm tam vysvetlí rozdiel). Pre porovnanie, prvá päťka afrických štátov vyzerala v rokoch 2008 a 2009 (ten výrazný pokles je pravdepodobne kvôli svetovej hospodárskej kríze):

• Eq. Guinea 14,941 / 8,759
  • Libya 14,479 / 9,570
  • Gabon 9,998 / 7,414
  • Seychelles 9,640 / 7,683
  • Botswana 7,554 / 5,995

Teda môžeme predpokladať, že za súčasnú vlnu nepokojov v saharskej Afrike môže výrazné zhoršenie ekonomickej situácie vplyvom hospodárskeho útlmu v r. 2009.

Pre porovnanie HDP na hlavu (nominálny) u Slovenska bol v r. 2009 11600€, teda zhruba cca 15000USD, takže zhruba rovnaký ako v prípade Líbye v r. 2008. A práve ten prepad v prípade Líbye mohol spôsobiť vznik sociálno-politických nepokojov, ktoré boli ešte aj podporené nestabilným vplyvom v susedných štátoch.

Zverejnené

Netvrdím, že je v Líbii fasa ale je im určite lepšie ako im bude po takzvanej pomoci od demokratických zemí.

Skús najsť niekoho kto tam dlhšie žil a spýtaj sa.

Nemusis hladat v Libii, aj tu je dost ludi, ktori ti potvrdia, ze za komunistov bolo lepsie.

Pravda bude asi niekde uprostred, niekomu je za Kaddafiho lepsie a niekomu nie.

Zverejnené

Horšie je, že v prípade afrických štátov to zvyčajne speje z jednej diktatúry do druhej. To, že islamisti si na Líbyu oddávna brúsia zuby, nie je žiadným tajomstvom. Na samotného Kaddáfiho bolo počas jeho vládnutia spáchaných niekoľko neúspešných pokusov o atentát, ktoré sa pripisovali extrémistom. A inak, islamizmus má najsilnejšie korene zapustené na východe krajiny. Kde leží Bengházi, centrum odporu? Aha.

Zverejnené

nepriatel mojho nepriatela je moj priatel :dalbysomsi:

Zverejnené

Toto mám z druhej ruky:

Posílám Ti překlad informace, kterou mi zaslal člověk, který žil 10 let v Libyi. V naší televizi jsou ty "pravdy".. . Proč je napadena Libye?

EU se potýká s ohromnými finančními problémy, a jedna evropská země po druhé upadává do bankrotu. Zóna eura je opravdu zdecimovaná a má ohromné problémy.

USA všechny své zdroje utratily před 12 léty a vnitřní i zahraniční dluhy představují 36 miliard dolarů. EU a USA dluží Libyi za dodávky ropy skoro 200 miliard dolarů.

V roce 2012 skončí koncese velkých naftových společností, které mají právo na těžbu libyjské ropy. Kadafí pozaduje zaplacení dluhů, nebo chce uzavřít mezistátní smlouvy s jinými zeměmi a společnostmi.

Z tohoto důvodu je Libye napadena.

A zdalipak má libijský občan důvody, aby se bouřil proti režimu Muamara Kadafiho? Myslím, že ne. Jestliže se podíváme na životní úroveň Libijského národa a výhody, které jim zabezpečuje stát, pak se mají velmi dobře; žijí si jako malí bozi.

Libie má 6,5 mil.obyvatel a má 14 mil. registrovaných automobilů. Když někdo chce studovat v kterémkoliv státě na světě požádá si stát a ten mu zajistí byt, auto, stravu, bezplatné studium a měsíční stipendium 2.300 dolarů.

V Libyi se neplatí voda, elektřina, plyn, daně, uvěry jsou bezúročné. Když do pěti let nemůžeš úvěr splatit, odepíše ho stát, nebo ho splácí za vás.

Každý plnoletý občan Libye když dosáhne 18 let dostane klíče od bytu. Když si chcete koupit auto složíte 20,3 % ceny a zbytek dotuje stát.

V Libyi koupíte za 10 dolarů 85 litrů benzínu nebo nafty. V Libyi jsou potraviny velmi levné, 10 kg chleba stojí 0,15 dolaru.

Libyjci nepracují fyzicky, vše dělají cizinci. Žil jsem 10 let v Libyi v různých městech a nikdy jsem neviděl, ani jednoho žebráka. Libyjci nejdou pracovat do tzv. "bílého světa", neboť to nemají zapotřebí. V Libyi není nikdo ožebračen, není mu odejmut byt nebo auto protože nesplatil úvěr, není to tak jako v tzv. demokratických zemích, které se vrhly na Libyi.

Otevřeně, je mi líto libyjského národa, neboť se chce přetvořit na najemní pracovní sílu, pracovat za 100 dolarů, kde ztratí všechny dosavadní výhody a o pohodlném životě, jakým žili doposud, se jim bude jenom zdát.

Zverejnené

viacmenej bola otázka času, kedy zdvihnú hlavu náboženské nepokoje.

takúto dobrú príležitosť si žiadni fundamentalisti, extrémisti, fanatici žiadneho druhu nemôžu nechať ujsť, a dá sa čakať v každej z týchto krajín.

to miešanie sa do líbye tiež neskončí dobre, to je to, čo sa mi nepáči.

Do Egypta sa vrátilo náboženské násilie

Oslabenú políciu po Mubarakovom páde využívajú náboženskí extrémisti.

...

víkendové zrážky medzi moslimami a koptskými kresťanmi na predmestí Káhiry si vyžiadali najmenej desať obetí a desiatky zranených. Vojenský režim pozatýkal takmer dvesto ľudí, ktorých postaví pred vojenské súdy. Tie konajú v skrátenom konaní. Ľudskoprávne organizácie však hovoria, že vládcovia reagujú pomaly.

Boja sa totiž konfrontácie s konzervatívnymi náboženskými skupinami. Egyptskí kresťania zase tvrdia, že junta sa bojí isť proti moslimom. Faktom je, že Mubarakov pád vyvolal obavy z nových zrážok medzi moslimami a menšinovými kresťanmi.

Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5883401/do-egypta-sa-vratilo-nabozenske-nasilie.html#ixzz1Ln8PEMeY

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov