Skočiť na obsah

Nepokoje v arabských krajinách

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Myslis ten odkaz z Wiki? Tam nebolo vela udajov co som myslel...ale v kazdom pade:

According to the US Department of State’s annual human rights report for 2007, Libya’s authoritarian regime continued to have a poor rekord in the area of human rights.[153] Some of the numerous and serious abuses on the part of the government include poor prison conditions, arbitrary arrest and prisoners held incommunicado, and political prisoners held for many years without charge or trial. The judiciary is controlled by the government, and there is no right to a fair public trial. Libyans do not have the right to change their government. Freedom of speech, press, assembly, association, and religion are restricted. Independent human rights organizations are prohibited. Ethnic and tribal minorities suffer discrimination, and the state continues to restrict the labor rights of foreign jobs.

Takze si uviedol odkaz, kde sa Libya hodnoti v oblasti ludskych prav dost zle. Co ale praveze neopodstatnuje tvrdenie, ze za tymto rezimom budu "plakat". Jasnacka, pokial bude horsi, tak ano. Ale pokial je v tejto (dost zasadnej) oblasti, situacia zla - a ty vies, ze je zla - tak aky ma zmysel sa tvarit, ze to neexistuje?

To je predsa jasne, ze Libya ma prijmy z ropy. Niekto vyvaza ropu, niekto auta, niekto kakao a niekto banany. Iny ma prijmy z cestovneho ruchu a Suezskeho prieplavu

Ale no, nehraj to :lol: Sam dobre vies, ze je rozdiel medzi ekonomikou co nieco vyraba - a tou, co nieco len tazi. A rovnako je podstatny rozdiel ako k tomu prispela vlada. A sam dobre vies, ze Libyjska vlada nema nijaku zasluhu na tom, ze pod nohami ma ropu - zatial co napr. nemecky vyvoz automobilov nie je dosledkom geologie a biologie, ktore by im zanechali sedimenty bavorakov pod zemou :)

A nikde som ani netvrdil, ze Egyptska vlada je mimoriadne ekonomicky uspesna - skor som ich en bloc vsetky hodil do kosa nie moc efektivnych. A aj ked Suez prispieva ovela mensim % do rozpoctu ako libyjska ropa, princip je dost podobny, to ano.

Zverejnené

Nie, ten co som mal v zmazanom prispevku medzi tvojimi, ktore si napisal vcera o 8.40 a 12.30. Bol tam odkaz na ekonomicku charakteristiku krajiny v cestine, vratane roznych cisiel :lol:

Nuz, niekto ma prijmy z ropy a niekto z bavorakov. Niekto k bohatstvu dospel, iny ho ma pod nohami. To je ale problem vsetkych arabskych ropnych krajin, nielen Libye. Ked vytazia ropu, skoncia na mizine :)

Zverejnené

Nie, ten co som mal v zmazanom prispevku medzi tvojimi, ktore si napisal vcera o 8.40 a 12.30. Bol tam odkaz na ekonomicku charakteristiku krajiny v cestine, vratane roznych cisiel :)

Aha, takze uz neexistujuci prispevok mi zrejme moc nepomoze :lol:

Nuz a potom vlastne nechapem, preco si tu uvadzal udaje, ktore mali potvrdit ekonomicku uspesnost Kaddafiho vlady - ked sam si zistil, ze to nie je jeho zasluha? Vyssie HDP znamena len ze maju viacej ropy, nic ine. A ropa nepostaci, tu by musel niekto kupovat - co v tomto pripade bola hlavne EU, takze preto akekolvek udaje ktore mali udajne ukazat uspesnost Kaddafiho ekonomiky ukazuju prave neuspech.

Preto nema zmysel tvrdit, ze to je vdaka Muammarovi. Ked uz, tak napriek jeho politike a pseudosocializmu.

Zverejnené

V skutočnosti sú arabské revolúcie výrazom stupňujúcej sa biedy más.

Veru, takze nijaka bohata a uspesna Libya - ale neefektvne vlady od Maroka po Pakistan.

v dôsledku vyčerpávania zásob ropy a rastu jej domácej spotreby prudko klesli príjmy vlád. Rýchle vysychanie prílivu ropných peňazí im znemožnilo dotovať ceny potravín.

Veru. Pretoze jedinou "zasluhou", ze sa niektorym krajinam ako-tak darilo (a dari) je ich umiestnenie - nad ropou.

Nebude mať nevyhnutne podobu hladu, ale určite prinesie prudký rast nezamestnanosti a chudoby a s nimi eldorádo pre politických populistov a extrémistov.

Co je sice popularny nazor, ale vobec nepomoze. Cely clanok uvadza dovody, preco boli tieto vlady neuspesne a neefektivne - a nakoniec uvedie, ze ak tieto vlady skoncia, tak bude zle. Wtf?

Momentalne sa toho EU chopila z jednoducheh konca - demokracie sa vseobecne pokladaju za efektivnejsie a lepsie statne zriadenia. Takze ked sa arabi pustili do demontaze diktatur a tvrdia ze chcu demokraciu, je EU na ich strane. Z praktickeho pohladu my mozno diktatura typu Cina, Juzna Korea ci Tchajwan (v minulosti) boli vhodnejsie, ale EU by ich asi tazko mohla aktivne presadzovat.

Zverejnené

„Vojna aj jej príčina sú správne, aj keď cieľ je trochu nejasný,“ povedal ľavicový politik pre New York Times.

Rozkosny nazor :lol:

A zatial mu nevyslo nic, kedze sa vsade len bojuje... A ktovie ci Ouattara je ten spravny kon, ale zjavne sa vsetky mocnosti rozhodli ze "ano" - tak som zvedavy...

Zverejnené

Líbyjských povstalcov v Brige zabili útoky NATO

"Stáli sme pri našich tankoch a NATO na nás vystrelilo dve rakety. NATO sú klamári. Stoja na strane Kaddáfího," citovala jedného zo zranených, ktorých previezli do nemocnice v Adžedábíji tlačová agentúra Reuters.

Vzbúrenci sa predtým sťažovali, že vzdušné útoky NATO sú príliš pomalé na likvidáciu síl lojálnych líbyjskému vodcovi Muammarovi Kaddáfímu.

Bolo nam tam treba sa trepat? :lol:

Zverejnené

Bolo nam tam treba sa trepat? :lol:

zase sa potvrdilo staré vojenské príslovie

"najpresnejšia paľba, je vždy tá priateľská"

anglický výraz pre toto, je v preklade doslova "priateľská paľba"

ale či to zodpovedá, aj nášmu pojmu "paľba do vlastných radov", tým som si nie istý

Zverejnené

Bolo nam tam treba sa trepat?

Za dobrotu, na zobrotu - klasika :lol:

Zverejnené

No, zatial nema dovod odstupit. Boje sa vratili do Adzdabije, a NATO uz pomaly nebude mat co bombardovat :spiteful:

A, nema ani kam odist. Briti a Francuzi ho chcu vidiet v Haagu, opozicia ho chce sudit doma, a ozbrojenci mu chcu rovno podrezat krk.

Dokonca ani pripadny exil mu nezarucuje bezpecnost. Zapadu sa totiz verit neda. Spomenme si napriklad na liberijskeho prezidenta Charlesa Taylora. Ked sa v roku 2003 obcianska vojna obratila v jeho neprospech a rastol aj tlak USA, aby odstupil a opustil krajinu, suhlasil s ponuknutym exilom v Nigerii. Hoci mierova zmluva mu garantovala bezpecny exil, este toho roku vsak USA ponukli 2 miliony dolarov na jeho chytenie a dostal sa aj na zoznam Interpolu. Nakoniec ho zajali a sudili zo zlocinov proti ludskosti. Zapadu sa proste verit neda :D

Zverejnené

Ved prave - a kym bude Kaddafi vladnut nad polovicou krajiny, nie je to nijake "riesenie", len docasne primerie, kym sa nezacne zase bojovat. To IPCC bolo asi prilis, kedze z Haagu sa podanie neda stiahnut. Takze by bolo divne, keby povstalci suhlasili.

Zverejnené

už by ma len zaujímalo, kto bude nestranne tie izraelské stíhačky zostreľovať, a kto bude bombardovať gazu, keď odtiaľ odpália nejakú raketu na izrael..

asi izraelci sami :spiteful:

Zverejnené

Myslim, ze ak by sucastou bezletovej zony bola aj nutnost zabezpecit, aby z pasma Gazy nijake rakety nelietali na Izrael - bolo by to fasa.

Ono jedna strana je totiz jasna - aby IDF nelietala a neutocila na Gazu, OK.

Ale kto by asi tak zariadil, aby nevyletel nejaky Kassam?... :-/

Zverejnené

skor ide o princip - oni tam v LAS si asi naozaj myslia, ze bezletova zona nad Libyou je preto, ze o nu ziadali. Alebo ze ich EU a USA uz berie ako rovnocennych partnerov :spiteful:

Napokon, dnes uz nie je pri moci Mubarak, Egypt kludne moze otvorit hranicny prechod v Rafahu

Zverejnené

Hm, municia s ochudobnenym uranom je uz dost standartne rozsirena, takze by som sa ani nedivil, keby sa pouzila aj tam. akurat ze co sa tyka skod na okoli, zanechava tusim mensie nasledky, ako "bezne" explozivne hlavice, takze ma aj vyhody.

Zverejnené

už keď sa povie "urán" vzbudzuje to hystériu

pritom "ochudobnený urán" nie je "jadrový odpad", nebol totiž vôbec v reaktore, je to vedľajší produkt, s ktorého sa chemicky "vycucne" skutočné jadrové palivo

v zásade je "toxický", asi ako olovo Ochudobnený urán

a ukázalo sa, že zvýšený výskyt určitých ochorení a vrodených deformácií v iraku, sa dá prirátať na vrub zníženému zdravotníckemu a životnému štandardu, po kolapse režimu

Zverejnené

Strely z OU maju iba vyhody. V podstate je to odpad. Aj vzhladom na pomer skoda : naklady su tieto strely velmi lacne. Vlastne ide iba sipky, ktore vdaka vysokej hustote uranu (a teda tvrdosti) prerazia cokolvek. Po naraze sa uvolni mnozstvo tepelnej energie, ktora znici nielen tank aj strelu, a ochudobneny uran sa jednoducho "vypari". Ked sa znici par tankov, kaslat na to, ale ked sa pouziju stovky ton OU, ako v Iraku, riziko, ze to bude mat negativny vplyv na zdravie miestneho obyvatelstva, je uz nezanedbatelne.

Viac napr. tu

výskyt určitých ochorení a vrodených deformácií v iraku, sa dá prirátať na vrub zníženému zdravotníckemu a životnému štandardu

hej, aj u Americanov. To si nkdy nepocul o tzv. syndrome vojny v Zalive? Ak si tak presvedceny o neskodnosti OU, skus sa motat okolo cerstvo znicenych tankov.

Zverejnené

Az na to, ze syndrom vojny v zalive sa prejavoval aj u vojakov, co sa vobec nevyskytovali v miestach, kde sa bojovalo s tazkou technikou - tj. kde by mohli prist do kontaktu s ochudobnenym uranom. Aj samotne prejavy "syndromu" sa vlastne pohybovali od psychologicky a psychosomaticky - po velmi vazne fyziologicke. A tak isto, pokial sa nemylim, tak pricina nie je urcena - a hadze sa tam vsetko, co prave autor nema rad. Uran, tajne US zbrane, chemicke zbrane US, chemicke zbrane Iraku, biologicke zbrane Iraku, mikrovlnove zbrane, pokusy na vojakoch...

Ono tie spravy vyzeraju strasidelne, ale nemame kontext. Nedokazeme porovnat tieto cisla s cislami ktore boli napr. po vojnach vo vietname, korey, druhej svetovej - kedze sa to vtedy tak nesledovalo a vela priznakov by sa ani neevidovalo. Takze vlastne nevieme, ci je po vojne v zalive situacia vyrazne a vynimocne horsie a ako velmi...

Nuz a co sa tyka praktickeho pouzitia - myslim ze civilom (a komukolvek v okoli) strely s OU uskodia ovela menej, ako plosne bombardovanie, ktore zazil trebars Groznyj.

Zverejnené

Syndrom vojny v Zalive je siroky pojem, zahrnajuci pestre spektrum problemov, vratane OU. Ako vysvetlis pritomnost OU v moči veteranov? :joint:

A to, ze sa OU "vypari", neznamena, ze zmizne. Je znamym faktom, ze rozne tazke kovy su toxicke (napr. olovo alebo ortut, vsak ano) a karcinogenne. Tvrdit, ze este tazsi uran je neskodny, je nezmysel, rovnako ako zvalit vsetku vinu na vsetko mozne okrem uranu.

Dovod, preco sa moze spochybnovat dopad OU na zdravie je ten, ze hoci AT naboje s OU existuju uz desiatky rokov, na ostro ho pouzili sa iba 4x - Irak 1991, Bosna, Kosovo, Irak 2003. Predpoklada sa aj Juzne Osetsko a teraz mozno Libya. A nie vsade sa ho vyplacalo rovnako. V Kosove napr. len 9 ton, v Iraku stovky a stovky.

Dalsi dovod je, ze vojaci USA a dalsich krajin v Iraku a inde, kde sa OU pouzil, rotuju pomerne rychlo, po par mesiacoch sluzby su doma. Domace obyvatelstvo tam vsak zije stale.

Zverejnené

Takze ako sam vidis - je to pojem natolko siroky, ze ho stotoznovat iba s OU je nespravne. A nikde som netvrdil, ze neexistuje, ani ze OU je zravotne nezavadne. V zasade ale povazujem chlapika co na mna striela zo samopalu, ale tajneho policajta co ma zmlati obuskom, za ovela skodlivejsich zdraviu.

A ked sa to tak vezme, ake zbrane sa maju pouzivat? Plysovi medvedikovia, vyrobeni z bio-bavlny? Ked do tanku narazia dve hellfire, narobi to v okoli niekolkonasobnu spust, takze ak sa tam niekto nachadza, rozdiel pociti okamzite.

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov