David Zverejnené 10. Január, 2011 Zverejnené 10. Január, 2011 Ján Pavol II bol prvý z viac ako 450 rokov biskup Ríma nebol pôvodom z Talianska. Na Kapitále Petra slúžil cez 26 rokov. (Od 16.10.1978r až 2.04.2005r) Bol vymenovaný pápež-pútnik, počas svojho pontifikátu, navštívil 129 krajin Beatifikácie Jána Pavla II sa bude konať v tomto roku, možno na jar. Možno nie každý vie, ale voľby pápeža - Slovana boly predpovedaný v poézii Táto predpoveď bola napísaná v poézii Juliusza Słowackiego v 1848r (130 rokov pred voľbou) s názvom: "Pośród niesnasek Pan Bóg uderza " V mojom vlastném preklade: "Uprostred spor Pán Boh úderu" a tu je tato predpoveď (iba v poľštine, netrúfam si to preložiť) Pośród niesnasek Pan Bóg uderza W ogromny dzwon, Dla słowiańskiego oto papieża Otworzył tron.Ten przed mieczami tak nie uciecze Jako ten Włoch, On śmiało, jak Bóg, pójdzie na miecze; Świat mu - to proch! Twarz jego, słowem rozpromieniona, Lampa dla sług, Za nim rosnące pójdą plemiona W światło, gdzie Bóg. Na jego pacierz i rozkazanie Nie tylko lud - Jeśli rozkaże, to słońce stanie, Bo moc - to cud! On się już zbliża - rozdawca nowy Globowych sil: Cofnie się w żyłach pod jego słowy Krew naszych żył; W sercach się zacznie światłości bożej Strumienny ruch, Co myśl pomyśli przezeń, to stworzy, Bo moc - to duch. A trzeba mocy, byśmy ten pański Dźwignęli świat: Więc oto idzie papież słowiański, Ludowy brat; - Oto już leje balsamy świata Do naszych łon, Hufiec aniołów kwiatem umiata Dla niego tron. On rozda miłość, jak dziś mocarze Rozdają broń, Sakramentalną moc on pokaże, Świat wziąwszy w dłoń. Gołąb mu słowa usty wyleci, Poniesie wieść, Nowinę słodką, że Duch już świeci I ma swą cześć. Niebo się nad nim piękne otworzy Z obojgu stron, Bo on na tronie stanął i tworzy I świat — i tron. * On przez narody uczyni bratnie Wydawszy głos, Że duchy pójdą w cele ostatnie Przez ofiar stos. Moc mu pomoże sakramentalna Narodów stu, Że praca duchów będzie widzialna Przed trumną tu. * Wszelką z ran świata wyrzuci zgniłość, Robactwo, gad, Zdrowie przyniesie, rozpali miłość I zbawi świat; Wnętrza kościołów on powymiata, Oczyści sień, Boga pokaże w twórczości świata, Jasno jak dzień. Teším sa na vaše komentáre! Viac informácií o tvorbe J. Slowackiego v tomto odkaze (na slovenskom): http://www.premedia.sk/slk/sk/literatura/juliusz_slowacki_beniowski_a_ine_basne 1
David Zverejnené 15. Január, 2011 Autor Zverejnené 15. Január, 2011 Dovoľte mi, aby som s Vami podeliť dobrú správu. Bolo schválené dátum blahorečenia Jána Pavla II To bude sviatok Božieho milosrdenstva, spadajúcy tento rok na 1. mája. :cem: Som zvedavý na vaše komentáre týkajúce sa táto predpoveď , pripojený bohužiaľ iba v poľštine.Proroctvo splnile zaškrtnúl som tučným pismenom. Myslím, že hoci tie vybrané riadky - sú pochopiteľné. ^_^
game Zverejnené 15. Január, 2011 Zverejnené 15. Január, 2011 čítala som o tom, Benedikt XI. uznal uzdravenie francúzskej mníšky Marie Simonovej-Pierrovej, teda prihovorenie sa za jej uzdravenie Jánom Pavlom II. za jej uzdravenie, za zázrak. bola to posledná podmienka jeho vyhlásenia za blahoslaveného, podľa lekárov sa Parkinsonova choroba, z ktorej sa mníška vyliečila, aj napriek nejakým minuloročným pochybnostiam, vysvetľuje zázrakom. článok o nastávajúcom blahorečení Jána Pavla II. : Pápež Benedikt XVI. uznal uzdravenie pripisované jeho predchodcovi Jánovi Pavlovi II. za zázrak, čo bola posledná podmienka jeho vyhlásenia za blahoslaveného. .... Predstaviteľ Vatikánu však dnes zdôraznil, že celý proces prebehol riadne bez vynechania niektorého z krokov. Na vyhlásenie Jána Pavla II. za svätého, ktoré davy ľudí na jeho pohrebe žiadali "okamžite", bude potrebný ďalší zázrak po jeho vyhlásení za blahoslaveného. Slávnostné blahorečenie Karola Wojtylu sa uskutoční 1. mája - prvú nedeľu po Veľkej noci - za očakávanej účasti státisícov pútnikov. jeden zo zdrojov
David Zverejnené 15. Január, 2011 Autor Zverejnené 15. Január, 2011 game Slávnostné blahorečenie Karola Wojtylu sa uskutoční 1. mája - prvú nedeľu po Veľkej noci - za očakávanej účasti státisícovV našej TVP v novinách hovorili, že to by mohlo byť v St Peter namesti, viac než 1 milión pútnikov! :cem:
game Zverejnené 15. Január, 2011 Zverejnené 15. Január, 2011 : ) predpokladám, že to bude udalosť, kde počet pútnikov môže byť milión, a predpokladám, že toľko ich na tomto blahorečení zatiaľ jediného slovanského a hlavne veľmi charizmatického pápeža aj bude, ale na námestí Sv.Petra v Ríme sa nezmestia ... námestie má kapacitu pri zachovaní bezpečnosti a nevyhnutných voľných priechodov okolo 400.000 ľudí :cem: nám.Sv.Petra
David Zverejnené 15. Január, 2011 Autor Zverejnené 15. Január, 2011 ... ale na námestí Sv.Petra v Ríme sa nezmestia ... námestie má kapacitu pri zachovaní bezpečnosti a nevyhnutných voľných priechodov okolo 400.000 ľudí :cem: Áno, máte pravdu. Ale môžu oni(putnicy)byť usporiadané, stanovením na blízkych námestach telebimov.
game Zverejnené 15. Január, 2011 Zverejnené 15. Január, 2011 najnovšie večerné správy hovoria o očakávaní dvoch miliónov pútnikov : Na blahorečení Jána Pavla II. očakávajú až dva milióny pútnikov Organizátori by mohli požiadať Rimanov, aby poskytli pútnikom ubytovanie vo svojich domácnostiach. VATIKÁN. Experti sa chystajú pripraviť Rím, aby zvládol nával dvoch miliónov pútnikov, ktorí 1. mája prídu na blahorečenie pápeža Jána Pavla II., píše tlačová agentúra Associated Press. Takúto obrovskú návštevnosť zažil Rím naposledy pri pohrebe Jána Pavla II. v roku 2005, na ktorý prišli tri milióny smútiacich. Čítajte viac: http://www.sme.sk/c/5722679/na-blahoreceni-jana-pavla-ii-ocakavaju-az-dva-miliony-putnikov.html#ixzz1B94TOBsy s tromi miliónmi už skúsenosť majú, nebude to problém, počkáme si nakoniec na máj, ako to dopadne, Rím má s pútnikmi skúsenosti : )
David Zverejnené 17. Január, 2011 Autor Zverejnené 17. Január, 2011 najnovšie večerné správy hovoria o očakávaní dvoch miliónov pútnikov : Myslím, že dva milióny je prehnané! "Paživióm - úvidim". Takéto ruské príslovie. :cem:
game Zverejnené 18. Január, 2011 Zverejnené 18. Január, 2011 :cem: včera som si od jednej milej a ochotnej osôbky, ktorá má blízko k poľštine, dala preložiť názov tej predpovede ... síce som to v poľštine "cítila", ale po slovensky to nebolo celkom ono :) takže "Pośród niesnasek Pan Bóg uderza " V mojom vlastném preklade: "Uprostred spor Pán Boh úderu"je preložené doslovne, ale aby to bolo jasnejšie, o čo vlastne ide, včerajší preklad : doprostred sporu pán boh udiera alebo : vprostred sporu - viac to sedí na význam, ale slovensky správnejšia je myslím tá prvá varianta. ^_^
David Zverejnené 18. Január, 2011 Autor Zverejnené 18. Január, 2011 :cem: takže je preložené doslovne, ale aby to bolo jasnejšie, o čo vlastne ide, včerajší preklad : doprostred sporu pán boh udiera alebo : vprostred sporu - viac to sedí na význam, ale slovensky správnejšia je myslím tá prvá varianta. :) Preto vyhradil som, že to je môj vlastný preklad. Nemôžem byť presne rozoznať rozdiely významu slov slovenskych, ale spoločne môžeme objasniť. Vy v slovenskom, ja v poľskom. ^_^ "Pośród" nemusí nevyhnutne znamenať "doprostred" ako "do centra" alebo "vprostred" ako "v centrum" nižšie, dávam tento príklad: "Pośród" európske krajiny - Luxembursko je najmenšia. Podle tohto príkladu vyjde, že "pośród" znamená "medzi", ale slovo "medzi" existuje v poľštine, aj ako "między". "Pośród" neznamená to, že on bol v stredu.Pre mňa sú te dva slova v blízkosti významnej. Tam je jemný rozdiel medzi nimi. Ak chceme zvýrazniť niekto (alebo niečo) z populácie, bez ohľadu na ostatných členov tohto súboru, hovoríme "Pośród". V prípade, keď chceme rozlišovať medzi dvoma alebo viac osôb (objekty, atď.) - hovoríme "między" .Priklad: Vzdialenosť medzi=między Poľsku a Taliansku je asi 2000 km. Neviem, ako to rozumieťe v slovenském. Či už to slovo "Pośród", môžu byť preložené do "doprostred", ak ste im porozumeli, ako "dostreda" lebo "dovnútra"(?). Vzhľadom k tomu, v poľštine, v zmysle toho slova nebudeme vyslovovať. Takže mi chýba to správne slovo "Pośród" preložiť. To môže byť "Uprostred" ? Ak nie, prosím navrhnúť lepší preklad. Slovo "pośród" nevytvára rozdielenie, zatiaľ čo slovo "między" teraz vytvorí rozdiel (np. rozdiel medzi nimi) "niesnaska" 1.pad j.č. (toto slovo je zriedka hovorený v bežnom jazyku) "niesnasek" 2.pad m. č. slovo "niesnaski" nemusí nevyhnutne znamenať "spory" ale tiež "nedorozumenia" V prípade, že slovo "udiera" znamená činnosť vykonávana priebežne (alebo viackrat) a úderu - už urobenou. Myslím si, že "udiera" - by bolo viac správne zdroj = http://slovniky.korpus.sk/
game Zverejnené 20. Január, 2011 Zverejnené 20. Január, 2011 to bol dokonalý rozbor :rolleyes: v podstate to všetko platí, ale úplne podstatné je, že sme "v obraze" ... že je v každom prípade názov jasnejší, a máme jasnejšiu predstavu : ) svet sa dožil slovanského pápeža, a vlastne teraz pozerám tú báseň, kde bola tá predpoveď, v roku 1848, v tých rokoch boli v strednej európe silné národné a obrodenecké hnutia, tá vízia - predpoveď napísaná v poézii Juliusza Słowackiego v 1848 je z tohto hľadiska pochopiteľná, a vízia lepšej a poľskej a slobodnej budúcnosti ... mohli by sme na tú báseň pozerať aj takto ? /a bulvárne správy sa pomaly predháňajú v predpovediach počtu pútnikov ... /
David Zverejnené 21. Január, 2011 Autor Zverejnené 21. Január, 2011 Svet sa dožil slovanského pápeža, a vlastne teraz pozerám tú báseň, kde bola tá predpoveď, v roku 1848, v tých rokoch boli v strednej európe silné národné a obrodenecké hnutia, tá vízia - predpoveď napísaná v poézii Juliusza Słowackiego v 1848 je z tohto hľadiska pochopiteľná, a vízia lepšej a poľskej a slobodnej budúcnosti ... mohli by sme na tú báseň pozerať aj takto ? Samozrejme. To všetko bolo naplnené v roku 1978. Táto nádej na slobodu žiaril po zvolení Svätého otca JP2. Pamätám si, keď som 16. októbra 78r.počúval hudbu, ktoré vysielala niektoré západné rozhlasové stanice, prerušila svoje vysielanie a počul som správy: "Habemus Papam - Karol Wojtyła, Polacco". S emócie, mi slzy tiekli. Radosti všetkých Poliakov (a komunistov vo vláde - rozpaky). Myslím si, že tiež Slováci oslávili s týmto výberom a dúfali, že sloboda ide. Napíšťe, prosim čo niečo o tom. Ako to bolo s vami, konieckoncov, je to náš spoločný Pápež - Slovan. V súlade s proroctvom J. Słowackieho. :rolleyes:
game Zverejnené 24. Január, 2011 Zverejnené 24. Január, 2011 nie celkom si pamätám vtedajšie pocity, ale emócie to rozhodne vyvolalobolo to zvláštne, ale my sme vtedy boli vlastne školáci, a a nevnímali sme to tak. pamätám si, že sa o tom hodne hovorilo, a celkom iste to v kruhoch veriacich vyvolalo nadšenie a v iných kruhoch nechuť, v prvom rade Wojtyla bol od prvého momentu predstavenia sa veľmi charizmatický človek, ktorý si vedel získať ľudí, na pohľad pekný, výrečný a sympatický. a samozrejme Poliak, čo bol zrejme pre nomenklatúry dosť veľký šok. ale nestýkali sme sa so žiadnymi "kádrami", skutočne si to nasledujúce obdobie veľmi nepamätám.pamätám si na to, keď to oznámili. Poliak sa stal pápežom. to bolo vtedy veľmi zvláštne a takmer neskutočné.
David Zverejnené 25. Január, 2011 Autor Zverejnené 25. Január, 2011 Poliak sa stal pápežom. to bolo vtedy veľmi zvláštne a takmer neskutočné. Som rád, že ste si pripomenuli aj toto. Bola to veľká udalosť. Presne tak, ako to predpovedal Juliusz Słowacki
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz