Darkman Zverejnené 15. Jún, 2016 Zverejnené 15. Jún, 2016 Ja pocujem obcas ze tamten zaraba 800, hentamten 1000, aj vy na fore tvrdite ze zarabate dobre (teda mate viac ako minimalka) ale ako to robite lebo ja sa hocikde zamestnam vsade je minimalka. Tak potom kde su tie firmy kde robite vy?Uz ti to bolo x-krat povedane. Ludia na sebe pracuju, zdokonaluju sa v oblasti, preberaju zodpovodnost a neberu pracu len ako nutne zlo, ktore konci po osmich hodinach. 1
doll Zverejnené 15. Jún, 2016 Zverejnené 15. Jún, 2016 Ked vydržíš vo firme dlhšie ako pár mesiacov tak minimálku mať nebudešNeplati na kazdej pozicii.V podstate vo vseobecnosti plati to co napisal Darkman.
tyso Zverejnené 15. Jún, 2016 Zverejnené 15. Jún, 2016 pokial bude Tomas robit picmocha, tak mu minimalka ostane. Ale vo vacsej firme su planovane karierne rasty, to by ale musel pracu zvladnut. V tomasovom pripade je nestastie ze skoncil pri manualnej praci, na ktoru je nesikovny. A obavam sa ze uz sa nedokaze rekvalifikovat
Tomáš Zverejnené 15. Jún, 2016 Autor Zverejnené 15. Jún, 2016 Ano myslel som presne na to ze v niektorych fabrikach, logistickych centrach je sanca na nejake premie, alebo postup, alebo seniority bonus to mal samsung aj volkswagen ze len za lojalitu kazdy rok narastol plat o nejaku ciastku a ti co su aj 5 rokov u nich cini aj stovku. Pri hentakych poziciach typu upratovacka neni preco tam neni moznost postupu. Tam uz si na maximum.
D'Ady Zverejnené 15. Jún, 2016 Zverejnené 15. Jún, 2016 Uz ti to bolo x-krat povedane. Ludia na sebe pracuju, zdokonaluju sa v oblasti, preberaju zodpovodnost a neberu pracu len ako nutne zlo, ktore konci po osmich hodinach.neplati to ale (najma) vo verejnej sprave - tam v podstate karierny rast neexistuje, len tabulkytabulky zacinaju pod hranicou minimalnej mzdy a len vdaka tomu, ze stupa vekovy priemer zamestnancov (kto mlady by uz isiel robit do verejnej spravy za 400 cisteho, ze ?), tak s odrobenymi rokmi stupa aj plattam, kde sa da, tak sa to dorovnava osobnym ohodnotenim, ale aj tak su zamestnanci verejne spravy niekde na 2/3 priemernej mzdy v NH; odmeny, 13 plat a pod., ktore su obvykle v hospodarskom sektore su vynimocne a ich rozdelenie je na lubovoli politicky dosadenych veducich zamestnancovale to uz s tym nesuvisi este k tomu kariernemu rastu - tazko o niecom takom uvazovat pri malych a strednych podnikoch s niekolkymi desiatkami zamestnancov; aka je tam skladba ? 99% su rovnocenni robotnici, nejaky 1-2 majstri a riaditel/majitelnemam k tomu relevantne statisticke udaje, ale predpokladam, ze takychto firiem je gro - vsetci ti subdodavatelia automobiliek, kde ludia pri pase / ponku montuju cele mesiace ten isty rovnaky kus suciastky.... a pod.ak tam chces mat karierny rast ? 1
Tomáš Zverejnené 15. Jún, 2016 Autor Zverejnené 15. Jún, 2016 Vsak prave to hovorim ze hocikde idem robit, vsade je minimalka a aj ked tam budem 10 rokov furt to bude minimalka. Tak ako to ti ludia robia ze niekto zarobi aj viac ako minimalka. Sukromnik neda, stat nema... Ako sa dostanu k takemu platu?
Darkman Zverejnené 15. Jún, 2016 Zverejnené 15. Jún, 2016 Mne sukromnik dal, naposledy pred mesiacom si ma zavolala personalistka (ci ako je dnes moderne "human resource manager" :D), ze kedze mi dlhsie nezvysovali plat a pribral som nove zodpovednosti, tak mi pridaju. Preco? Pretoze niesom niekto, koho je lahke nahradit. Za minimalku som v zivote nerobil.
tyso Zverejnené 15. Jún, 2016 Zverejnené 15. Jún, 2016 ciste logicky vzdy bude existovat skupina, ktora bude dostavat minimalnu mzdu. Otazka teda neznie kde nedavaju minimalnu mzdu ale ako sa posunut do skupiny nad minimalnu mzdu. A tomas ma teraz pracovne zaradenie picmoch, teda pracovnik ktory dostava pridelene vsetko co treba spravit a nie je tam potrebna ziadna znalost alebo zrucnost. A to je bohuzial zaradenie na minimalku
doll Zverejnené 15. Jún, 2016 Zverejnené 15. Jún, 2016 Tomas, vo vsetkych firmach co si pracoval, tam vsade bola moznost karierneho rastu. Boli to velke medzinarodne spolocnosti, kde je rast v pripade sikovnosti velmi pravdepodobny. Teba od vsadial vyhodili. Nepytaj sa tu hluposti, zamysli sa nad sebou.Snad si necakal namiesto vypovede povysenie....
D'Ady Zverejnené 15. Jún, 2016 Zverejnené 15. Jún, 2016 Len perlicka - syn si dal minule ziadost o zvysenie platu (ma uz nieco odrobene, su s nim spokojni, v dosledku coho mu aj predlzili zmluvu, atd, atd.), nedostal. Jeho kolega na tej istej pozicii im hodil o stol vypoved a firma, aby zostal, tak mu zvysili plat. :cotisisi:
doll Zverejnené 15. Jún, 2016 Zverejnené 15. Jún, 2016 Ano, aj toto zvykne byt zial bezna prax, aj u nas su take pripady...
Tomáš Zverejnené 15. Jún, 2016 Autor Zverejnené 15. Jún, 2016 Preco? Pretoze niesom niekto, koho je lahke nahradit. Za minimalku som v zivote nerobil.Takze treba mat remeslo ktore robi malokto aby som bol nenahraditelny. U nas zase kde som vsade bol, dokola opakovali nadriadeni ze kazdy je nahraditelny! Teda tym chceli slusne povedat ze ani sa nepokuste o nieco si ziadat. Darkman nasiel riesenie. Coho je malo na trhu? To sa naucim a som za vodou.
game Zverejnené 15. Jún, 2016 Zverejnené 15. Jún, 2016 Tomáš, nerada, ale idem ti zobrať ilúzie - nenaučíš.len o tom stále píšeš.pokús sa trochu čítať s pochopením to čo napísal Darkman - skúsim to preložiť: je vo svojom odbore vysoko vzdelaný, sústavne sa vzdeláva a profesionálne neustále rastie sám, robí vysoko odbornú prácu, robí od vidím do nevidím, bez ohľadu na koniec pracovnej doby, a ešte kdečo navyše - preto nie je len tak jednoducho nahraditeľný. základnú prácu - vrátnika, upratovača, základné manuálne práce, zbierať papier a prekladať bedničky v akejkoľvek fabrike môže robiť ktokoľvek, ktokoľvek je tam zo dňa na deň nahraditeľný.mimochodom, je nedostatok odborníkov strojárov, elektrotechnikov, inštalatérov, maliarov, klampiarov, kominárov /bez kominára sa nedá ani skolaudovať dom/... všetky možné remeslá, kde treba zručnosť, šikovnosť, vedomosti, zodpovednosť za pečiatku a podobné záležitosti./ presne toto isté o žiadúcich remeslách sme tu kdesi viackrát písali aj pred rokom / takže ... naučíš sa a si za vodou - mám nesmelú otázku: čo a kedy? 1
Vilma Flinstonova Zverejnené 15. Jún, 2016 Zverejnené 15. Jún, 2016 Len perlicka - syn si dal minule ziadost o zvysenie platu (ma uz nieco odrobene, su s nim spokojni, v dosledku coho mu aj predlzili zmluvu, atd, atd.), nedostal. Jeho kolega na tej istej pozicii im hodil o stol vypoved a firma, aby zostal, tak mu zvysili plat. :cotisisi:moja mladšia dcéra makala 5 rokov v nejakej firme, ktorá má pobočky všade po svete. A tiež jej zvýšili plat len raz, po skúšobnej dobe, a na to, že len začínala, mala celkom slušný plat. Potom síce postúpila, ale plat jej nezvýšili napriek tomu, že ju ubezpečovali, že sú spokojní (asi by ani nepostúpila, keby neboli, nie?). jej kolegyňa z nejakého vedľajšieho oddelenia sa naštvala a dala výpoveď a hneď jej zvýšili plat, ale jej povedali, aby to nehovorila kolegyniam, lebo by potom všetky pýtali, mojej dcére nezvýšili. Od zahraničných kolegov sa dozvedela, že im pravidelne zvyšujú, tak došla k takému záveru, že ich výhovorky, že to z centrály neschválili, sú len výhovorky a peniaze si sami pchajú do vačkov, sem-tam dakomu pridajú, ale inak na ľuďoch šetria, aby mali pre seba. Preto sa im tam aj často mení personál.
Darkman Zverejnené 15. Jún, 2016 Zverejnené 15. Jún, 2016 Takze treba mat remeslo ktore robi malokto aby som bol nenahraditelny. U nas zase kde som vsade bol, dokola opakovali nadriadeni ze kazdy je nahraditelny! Teda tym chceli slusne povedat ze ani sa nepokuste o nieco si ziadat. Darkman nasiel riesenie. Coho je malo na trhu? To sa naucim a som za vodou.Ale ved toto sme ti hovorili uz 10rokov dozadu na post fore...
Tomáš Zverejnené 15. Jún, 2016 Autor Zverejnené 15. Jún, 2016 Elektrikár! Game budem elektrikár! Koľko ich je?
game Zverejnené 16. Jún, 2016 Zverejnené 16. Jún, 2016 Elektrikár! Game budem elektrikár! Koľko ich je? nie nie. nebudeš. ... otázka nie je "koľko ich je", ale - ako sa dostať k vzdelaniu v odbore elektrotechnik , totiž bez vzdelania v odbore elektrotechnik sa konkrétne v tomto odbore ani nepohneš a nepripustí ťa nikto nikdy k žiadnym skúškam, k získaniu osvedčení a papierom s pečiatkou, ktoré by odobrili, že smieš vykonávať prácu "elektrikára" to je len začiatoknasleduje: ako získať odbornú prax, ako získať osvedčenia na výkon činnosti ako elektrotechnik § 21, 22, 23 vyhl. MPSVaR SR č. 508/2009 Z.z. ... a potom ešte ďalšie a ďalšie osvedčenia, napríklad takéto: http://www.akademiaplus.sk/os_elektro1.htm takže, vskutku ťažký výber. ... moja nesmelá otázka číslo dva: ideš do toho?
Hellé Zverejnené 16. Jún, 2016 Zverejnené 16. Jún, 2016 Elektrikár! Game budem elektrikár! Koľko ich je? Ne, nebudes. :zubiska: alebo to nebodaj mame brat ako slovo chlapa?Tak davaj, ohmov zakon... no tak, Darkman, ohmov zakon sa uci na zakladke..takisto aj radenie odporov..nepodcenujme Tomasa :happyroll: ..mozno by sme sa mohli spytat skor na Kirhoffove zakony..alebo nebodaj na farby fazy a nulaka? Tomas..uc sa daco normalne..hoci strikovat...teba keby nejaky elektrikar poslal do skladu pre kilo impedancie, tak by si siel... :zubiska:
irb Zverejnené 16. Jún, 2016 Zverejnené 16. Jún, 2016 Hehe, napadlo mi niečo ezoterické k tomu: Karma nepustí! Žiadnu lepšiu prácu nezoženieš, lebo máš v osude písané, že si musíš odpracovať život na minimálnej mzde. Karmické predurčenie môžeš zmeniť len tým, že zmeníš celý svoj duševný charakter, túžby, spôsoby, zameranie. A ani potom nie je isté, či sa tvoj osud zmení k lepšiemu. Ale v každom prípade je šanca, že sa k tomu po vnútornej zmene budeš stavať inak. :D 1
Tomáš Zverejnené 16. Jún, 2016 Autor Zverejnené 16. Jún, 2016 Helle, game, darkman, a nedalo by sa bez tolkych onych co tu game menovala zarabat viac? Nieco jednoduchsie ale plat aspon taky ako je priemer u vas forumakov?
Hellé Zverejnené 16. Jún, 2016 Zverejnené 16. Jún, 2016 A ty odkial vies aky ja mam plat????:-) Tomas, nesserrr..10 rokov furt to iste..jak o zelenej svini /vsak, Vilma?/:-)
Tomáš Zverejnené 16. Jún, 2016 Autor Zverejnené 16. Jún, 2016 Odtial ze neraz v diskusiach odznelo ze zarabate viac ako ja. Ziadne o svini. V pivnici som si montoval vypinace, neonovu lampu, natiahol predlzovacku tak som myslel ze budem elektrikar lebo to ma bavilo, pozapajal som si repraky, dal vselikde svietidla, cinoval som, aj v aute som porobil dodatocne vypinace a bavi ma to tak som myslel ze elektrikar by som mohol byt ale hento vsetko co game vymenovala to je brutalita.
member2793 Zverejnené 16. Jún, 2016 Zverejnené 16. Jún, 2016 nie Tomáš, čo vymenovala Game, to nie je žiadna brutalita, to je len úplný základ aby si mohol robiť vo fachu - tá najnižšia liga... to sú platy niekde medzi 500-700€ /v hrubom samozrejme/. aby si sa dostal do vyššej ligy, tak už musíš aj niečo vedieť. s niekoľkoročnou praxou a širšími znalosťami sa už dostaneš do ligy s platmi niekde medzi 900-1200€ /v BA aj viac/. ak sa chceš učiť, nie je problém. mám kopec odbornej literatúry v pdf-kách /niečo je v .doc/, môžem ti ju poskytnúť, a po večeroch sa môžeš na vrátnici učiť. veľká časť tej literatúry je teda v angličtine, ale to by hádam nemal byť problém pre teba. lebo cca pred rokom si tu na fóre zverejnil pomerne impozantný zoznam toho čo chceš urobiť, a ak sa dobre pamätám, tak si tam mal aj učenie sa angličtiny... čiže predpokladám že z angličtiny si sa naučil aspoň základy... 2
Tomáš Zverejnené 17. Jún, 2016 Autor Zverejnené 17. Jún, 2016 A tak si aspon zdokonalis aj tu anglictinu, naucis sa veci ktore vo fachu budes potrebovat, a tym ze to vies v anglictine si otvoris aj moznost ist do zahranicia... Na vratnici mas cas, namiesto hodin chatovania na azete, dvihanie tlaku uzivatelov na forach by si sa venoval aspon niecomu prospesnemu. Este toto by tam tak zapasovalo. Rozne readery a translatory vo forme mobilnych aplikacii su este v plienkach takze vyzaduje si to minimalne tu zakladnu znalost. Ved sme sami videli ze google prekladac nevedel prelozit ani chybovu hlasku z tapatalku. Uz aj u slovenskych zamestnavatelov mnohokdy vyzaduju znalost jazyka ale paradox je ten ze ked makame tak nadavaju majstri ludom ze nekecaj ale makaj ci viac kecate ako makate; nech vam chodia ruky nie usta; tak potom naco chcu jazykove znalosti ked musis drzat hubu a krok?!?
Odporúčané príspevky
Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky
Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom
Vytvoriť konto
Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!
Zaregistrovať si nové kontoPrihlásiť sa
Máte už konto? Prihláste sa tu.
Prihlásiť sa teraz