Skočiť na obsah

Konzumný život

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Ako vnímate konzum, ktorý nám vnucujú rôzne reťazce alebo podobné spoločnosti? Včera som sa doobeda zastavil v Tescu, pod stropom zavesená vianočná výzdoba, ktorá nás má podvedome upozorniť, že popri bežných nákupoch nemáme pozabudnúť si niečo vybrať z prvých chystaných vianočných akcií, nehľadiac na to, že ešte donedávna sme tu mali babie leto, október ešte neskončil a ešte stále frčíme na letnom čase... V reklamách už pobehuje po zasneženom Slovensku malý Dédé, ktorý možno ani nie je černoch, ale spolu s Kikuš nás pripravujú na nezabudnuteľné bukake vianoce... Pravdupovediac, táto psychológia predajcov je mi výrazne proti srsti. Za mlada sa mi na Vianociach páčilo to, že to bol prakticky moment prekvapenia. Ešte začiatkom decembra sa viedol bežný všedný život, len v niektorých obchodoch náznakovo dávali najavo, že za niekoľko málo týždňov prídu Vianoce, ktoré celoročný bežný život obrátili hore nohami. V dnešnej dobe už to tak nevnímam. Vianoce už máme koncom októbra, moment prekvapenia sa stratil a začiatkom decembra, keď často nebýva ešte ani prvý sneh už mám Vianoc plné zuby a pomaly uvažujem nad plánmi do nového roka. Uvidíme čo za Veľkonočné akcie nám reťazce prinesú koncom januára.

• Odpovedí 25
  • Vytvorené
  • Posledná odpoveď

Top prispievatelia v tejto téme

• xenocide

7

• game

4

• slimak

3

• Vilma Flinstonova

3

Top prispievatelia v tejto téme

Zverejnené

Konzumny sposob zivota mne osobne celkom vyhovuje.

Ale tento vianocny osial, ktory kazdy rok zacina o tyzden skor a skor skutocne nechapem. Uprosted oktobra otravovat ludi vianocnymi reklamnymi sms? Ved to je chore.

Uz sa ani tak netesim na samotne vianoce, ako na to, ze ma z kazdej strany prestanu otravovat reklamy...

Zverejnené

neviem, či sa mýlim, nezačínajú to v tv reklaqmách u nás prakticky vždy operátori ?

vlastne je to jedno

neveľmi mi vyhovuje ten priveľký konzum

nemám proti nemu nič závažné, len mám pocit priveľkého plytvania

a taký ten pocit, že toto táto planéta raz neunesie, a nakope nám zadnice

vo veľkom sa vyhadzujú neskonzumované potraviny, zhnité ovocie, dolámané výrobky, kupujeme vodu vo fľašiach a pred sviatkom dušičiek sa zdobí na vianoce.

krásna zlatá jeseň úplne vypadla

nebyť jarnej veľkej noci, a možnosti postrkať zelených zajacov a kačice a čokoládové vajíčka všade, vypadla by aj jar.

predčasné vianoce vo výzdobách spôsobili, že prechádzam okolo nich bez toho, že by som ich videla. nemôžem ani cítiť emotívne americké filmové vianočné slaďáky.

keď počujem rolničky, v akomkoľvek jazyku, je mi na grcanie.

pred niekoľkými rokmi prestali vianoce ako konzumné sviatky v rodine existovať. žiadne behanie po obchodoch, naháňanie darčekov, októbrové vianoce dávno stratili svoje čaro. vianoce sa stali spoločne s mamou stráveným vianočným večerom, pri malinkom umelom stromčeku, sviečke a pár vetvičkách, v rozhovore a pohode. bez zúrivého vybaľovania nepotrebných darčekov, aj tak si v konzumnej spoločnosti každý po celý rok kúpi, čo potrebuje. tá násilná vianočná " veseľme sa, nakupujme, každý bude mať štyri žalúdky" nás dokonale odučila od vianočného konzumu.

Zverejnené

síce mi tento skorý vianočný ošiaľ vadí, na vianoce sa aj tak predsa teším ... nejde ani o darčeky ale skôr o to vianočné ticho, pozeranie rozprávok, a rodinnú pohodu ... mne vianoce len tak niekto nezničí ... a určite nie obchodníci

darčeky taktiež nenaháňam ... pretože už presne viem čo idem kupovať a v priebehu jedného dna mám vždy všetko, jediné čo mi za posledné roky chýba je že na vianoce nie je sneh :)

ja si rolničky game spievam aj na letný slnovrat :)

Zverejnené

Inak, Dark je asi ten najkonzumnejsi clovek, akeho som doteraz spoznala :). Nedokazal by prezit v divocine asi ani den

To len tak na okraj.

A k teme..taakze, nie som typ cloveka, ktoremu konzumny sposob zivota nieco hovori nejak vela. deti sa mi casto smeju, ze ak nahodou zachytim nejaku reklamu a smejem sa na nej, tak je v obehu uz najmenej pol roka. Vzdy som bola vychovavavna tak, ze som si veci musela nejak zasluzit, tak to bolo aj s vianocami.

Nevravim, ze sa mi niektore veci nepacia, ale nie som len tak lahko ovlyvnitelna reklamou. Kedze nesledujem takmer vobec tv a teda ani nemam prehlad o "reklamach na vianoce", nemozem toto celkom dobre posudit.

Vianocne zlavy, akcie a letaky, vyklady a vyzdoba ma nezaujimaju a doslova to vsetko ingnorujem. Kedze nie su pre mna uz davno sviatkami pokoja, ani velmi nemam tendenciu sa na ne nejak zvlast pripravovat, a takisto ani na velkonocky osial :)

Darceky davam rada, ale davam ich po cely rok, vzdy ked mam na ne chut. Pod tym stromcekom to uz davno stratilo svoj lesk

Zverejnené

Vyjadrim sa k tvojej teme. Ale skus nieco phladat k mojej.

Konzumny zivot? Ja som dnes trosku sa zamyslel nad satami mojeich deti a asi kupujem 1/4 3/4 dostanem od stasrich surodencov ci vymenim ..moja zena zo spoluziackami. Teda 1/4 siat maximalne kupujem, este kupujem plienky a prasok na pranie a jedlo. Vzdy som tvrdil ze deti niesu drahe, ale su ,keby som mal kupovat a nemal aspon akou taku pomoc ,ja mam v blizkosti oboch rodicov,len su uz strasnie lenivi. My mame aj svagrovcov. Poviem takto keby som bol sam a nemal ziadny prospech ani materialny na dieta bolo by to tazke ale tak ako to mame da sa to vklude zvladnut.

Ale podla mna je normalne aby rodina zila pokope aby si pomahala ved ako inak. Neviem si predstavit zivot pr. na dl. dieloch.

Komzumny zivot? Komzumujem pivo a cigarety a dnes som chcelm prestat a zajtra asi isto prestanem.

Zverejnené

po celý čas,

až kým syn nezačal dospievať, sme vystačili so šatami a s vecami na neho od sesternice - mala dvoch trochu starších synov, a mala možnosť a oplatilo sa jej svojho času chodiť na nich nakupovať do maďarska, v jednom čase to bolo lacnejšie, mala to blízko a kupovali sa tam moderné a skvelé veci

kupovali sme nejaké hračky, aj toho málo, lebo moja životná skúsenosť je, že hocijaký kúsok drôtu a paličky je lepšia hračka ako najdrahšie autíčko na ovládanie ... ono to vlastne aj tak bolo, raz babka kúpila na vianoce čosi také, záujem chlapca vydržal asi pol hodiny, a vrátil sa k stavebnici ...

absolútne sme nemali starosť o oblečenie, a bol oblečený skvelo.

a takto sme neboli a nie sme jediní, to sa deje bežne.

konzum nie je len o tom.

konzum nie je len cigarety a alkohol

konzum je skôr to, keď dvakrát do roka idem do tesca, a vidím tlačiť vozík napakovaný kurencami, piatimi kartónmi mlieka a pol vagónom kdečoho, čo je práve o dva centy lacnejšie, možno

to znamená, že niekto má doma obrovskú mrazničku, kde to skladuje. alebo predáva susedom. naposledy som sa takto s údivom pozerala do jedného vozíka dvoch dôchodcov inej pleti, ledva to tlačili

keď v októbri zdobia obchodné reťazce na vianoce, keď po vianociach vidím plné kontajnery vyhodených koláčov a kdečoho ...

to sa deje a dialo ... mamy, babky, doma na dedine napiekli, podonášali, a po sviatkoch to bolo všetko v kontajneroch

rovnako po veľkej noci kusy pokazenej šunky, polka husy, a toľko potravín, že by sa z toho najedol detský domov

konzum je obrovský dom pre bábiky, a mamííí, nudím sa, lebo všetko dostane hotové, ušité, vyrobené, vylisované, nalepené, nakreslené, v obrovskom množstve, stačí siahnuť do regálu.

Zverejnené

Celý konzum je vlastne o tom že ľudia si kupujú veci ktoré nepotrebujú. Horšie je že väčšina ľudí je presvedčená že bez tých somarín neprežije alebo by sa cítili prinajmenšom menejcenný... Ja sa snažím vždy zistiť či vec ktorú idem kupovať naozaj potrebujem (väčšinou zistím že nie) z jedinou výnimkou a to sú knihy- priznávam sa že tie potrebujem nielen čítať ale aj vlastniť :) stokrát som si povedal že mi stačí požičať si knihu - ale ja ich tak strašne nerád vraciam ! A čo sa týka vnucovania reklamy - televízor nepozerám a u nás v dedinskom obchode nemajú žiadnu výzdobu tuším ani cez vianoce :)

Zverejnené

konzum je obrovský dom pre bábiky, a mamííí, nudím sa, lebo všetko dostane hotové, ušité, vyrobené, vylisované, nalepené, nakreslené, v obrovskom množstve, stačí siahnuť do regálu.

Presne, potom cely (kazdy) den pri PC... :)
Zverejnené

Plny nakupny kosik je to posledne, co vo mne evokuje konzumny sposob zivota. Konzumny sposob vo mne evokuje skor ten obsah, aj ked je ho malo. Plny kosik je skor nenazranost, ako konzum.

Reklamy (a televizor vseobecne) nesledujem. Medialne tlaky mi nic nehovoria. Nejaka vianocna mania je mi cudzia.

Konzum je pre mna skor o tom, ze ked vidim nieco co sa mi paci, a je absolutne jedno ci je to kvalitna sunka, kniha, hra, oblecenie tak nebudem teraz vymyslat nejake umele zabrany, preco by som to nemal kupit, ale to proste kupim. A uz absolutne nechapem ludi, ktory sa citia previnilo potom, co si pre seba kupia nejaku vec.

Nebudem s pokazenym mobilom behat mesiace po vseliakych pochybnych servisoch, ale ho hodim do kosa a kupim novy, atd.

Mne osobne to vyhovuje, a nemam pocit, ze by som sa zaplavoval vecami, ktore nevyuzijem.

• Pred 1 rokom...
Zverejnené

Pravdupovediac, táto psychológia predajcov je mi výrazne proti srsti. Za mlada sa mi na Vianociach páčilo to, že to bol prakticky moment prekvapenia. Ešte začiatkom decembra sa viedol bežný všedný život, len v niektorých obchodoch náznakovo dávali najavo, že za niekoľko málo týždňov prídu Vianoce, ktoré celoročný bežný život obrátili hore nohami. V dnešnej dobe už to tak nevnímam. Vianoce už máme koncom októbra, moment prekvapenia sa stratil a začiatkom decembra, keď často nebýva ešte ani prvý sneh už mám Vianoc plné zuby a pomaly uvažujem nad plánmi do nového roka. Uvidíme čo za Veľkonočné akcie nám reťazce prinesú koncom januára.

Včera som išiel okolo Tesca, čo myslíte, bolo to inak aj tento rok? Nie. Inde som si to ešte nevšimol, ale táto Tesco mafia to ovláda dokonale.
Zverejnené

podobne ako game, tiež mám pocit, že sa tu plytvá, a nie málo.

Energia, prachy, práca, atd sa vrážajú do niečoho, čo nie je také nutné, a tam, kde by to bolo treba, sa nedostáva ani peňazí, ani pozornosti.

Nepáči sa mi to. je to úžasné, keď v októbri dojdem do obchodu, presne viem, čo chcem kúpiť a idem naisto, ale uuups! regále pomenené a tam, kde bývalo to, pre čo som tam prišla, sú vianočné ozdoby a iné veci, čo sa kupujú na Vianoce. A ja zas môžem behať hore-dolu ako blbec, ak chcem nájsť tovar, po ktorý som sa do obchodu trepala. Vadí mi to. Ale viem, že si nepomôžem a že to nezmením.

Zverejnené

Akurat pri tom nadavani na konzum je paradoxna vec nieco ine.... Dnes nieco neminies, nekonzumujes, odlozis si. Ale len preto, aby si to minula neskor. Alebo to das detom a tie to na nieco minu. Proste vsetky peniaze v konecnom dosledku sluzia na konzum niecoho ineho.

• Pred 6 mesiacmi...
Zverejnené

no veď na to peniaze sú, aby sa za ne kupovalo...ale ja akosi furt si myslím, že niektoré veci nie sú treba kupovať. Sú veci, bez ktorých sa celkom dobre zaobídem aj v dnešnej dobe. Noo, počítač a mobil mám. Ale naozaj nepotrebujem mať v skrini 20 kabátov a 20 párov čižiem, ku každému kabátu iný pár, a podobné nezmysly.

Pamätám sa, ako som sa tešila obyčajnej gumovej bábike za 15 Kčs, s akou radosťou som jej sama v rukách šila kadečo a zo zvyškov vlny háčkovala a štrikovala svetríky a ako som sa vytešovala, ked sa mi podarili, kamarátka mala takú istú bábiku, a tiež jej šila a štrikovala, a vždy sme sa jedna druhej nezabudli pochváliť, čo svetoborné sme zas "svojmu malému" vyrobili...naozaj dnes deti všetko dostanú a samé si neurobia nič, ak len nechodia do nejakého krúžku šikovných rúk (existuje také čosi?). lebo ved načo. neodsudzujem to, len je to škoda. Bolo to niečo celkom iné ako keď sme dostali také vecičky hotové. So segrou sme si dokonca samé vyrobili handrové bábiky, xichtíky sme im namaľovali temperami, vlasy sme nalepili z vlny. S dnešnými barbínami sa to nedá porovnať, ale pre nás boli krásne a úžasné. Strašne nás mrzelo, ked nám jedna pri hre vypadla z okna, vtedy hrozne pršalo a rozmočila sa jej tvár. verím, že sa vám to celé bude zdať somarina, ale my sme to vtedy brali inak.

Zverejnené

Ale vidis - toto su veci, ktore vnimas az pri spatnom pohlade, nefunguje to naopak. Nemozes ocakavat, ze trebars 8-rocne dieta bude mat rovnake zmyslanie a nazory ako 40-rocny clovek. A taktiez plati, ze clovek sa porovnava so svetom, v ktorom zije.... Takze tebe prirodzene mobil nechybal, pretoze ho nikto nemal a ani si netusila, ze existuju. Ono je to vlastne pekne nezmyselne sa stazovat, pretoze aj tieto dnesne "rozmaznane" deti budu o 30 rokov zrejme presne tak isto ohrnat nosom nad buducou mladezou - a budu mat pocit, ako malo im stacilo a ako sa uskromnovali :)

• Pred 2 týždňami...
Zverejnené

niečo na tom aj je, vždy si staršia generácia myslí, že tá mladšia je rozmaznaná, a veta "To za našich mladých čias nebolo" v rôznych obmenách je priam nutnosťou nás starších! Ale musím povedať, že mladým vôbec nezávidím. Veľa vecí sme my mali jednoduchších a ľahších.

Máš pravdu, mobil mi naozaj nechýbal a ani iné veci, ktoré dnes sú takmer samozrejmosťou, ale na to som nemyslela. Chcela som vlastne naznačiť, že neviem, či dnešné deti poznajú moment túžby, lebo väčšinou na čo si zmyslia, to hneď dostanú, a nijako si to nemusia zaslúžiť. A berú to ako samozrejmosť. A potom ak náhodou príde chvíľa, keď nedostanú, čo chcú, je zle. To ale už je otázka pre detských psychológov.

Nemám tým na mysli pravdaže deti z tých takých chudobných rodín, o akých občas píšu v Slovenke či ukazujú ich problémy v r§znych televíznych reláciách.

Skrátka, sú veci, ktoré dnes už patria k životu, ale je aj kopec zbytočností, ktoré keby sme nemali, by nám ani nechýbali, a o tých hovorím.

Zverejnené

Konzum, istu dobu v tomto mesiaci som si vymyslel, ze kaslem na dom a pojdem opat na dovolenky. Realita je ta ze na tie dovolenky nemam. A vratil som sa spat k setreniu. Uz nemam na to aby som dal dokopy 1500 eur. Pr. do juna. Mozno ani v oktobri to nebudem mat. Neda sa vsetko mat. Dnes som spekuloval nad dietatom. Na fore. Ci by to nestalo za to.

-----

Priklad. v maji konci UPS ci co toje, lebo poskonceni viazanosti chceli 17 euro. Rozhodol som sa pre magio. Ale potrebujem aj notebook,mozno aj novy televizor. Tiez na to nemam, som zvedavy ako to zvladnem.

Zverejnené

Konzum, istu dobu v tomto mesiaci som si vymyslel, ze kaslem na dom a pojdem opat na dovolenky. Realita je ta ze na tie dovolenky nemam. A vratil som sa spat k setreniu.

Vies co je paradoxne a velmi "vtipne"?

Ze realne ked teraz nemas dost, tak setris. A v buducnosti ked budes mat nasetrene, tak to minies na to co budes chciet. Peniaze spotrebujes. Konzum je spotreba - tovarov, sluzieb, cohokolvek. Takze ty stale zijes konzumnym zivotom, pretoze si peniaze odkladas na to, aby si ich mohol minut (len nie dnes, ale pozajtra). Alebo to odlozis pre vnucata - aby tie peniaze mohli minut vnucata.

Kritizovat konzumny zivot je nezmysel, pretoze on iny ani byt nemoze - pokial neodides do klastora, kde budes zit bez penazi a len z milodarov. A oproti nasim predkom mame konzum ovela lepsie rozdeleny.

Zverejnené

alebo konzum mierne naopak. nemyslím macducka, ale šetriť peniaze nie pre míňanie, ale pre seba, až nebudem mať z čoho šetriť.

nie je to ani o dôchodkoch, hoci by mohlo byť, ani o prehnanom šetrílkovstve, ani o konzume ...

isteže, žijeme v konzumnej spoločnosti, nevyhneme sa tomu, aby sme nežili "konzumne", ani to nejde. museli by sme byť sebastatční ako spolupracujúci kain a ábel, aj žito aj chov, plus seth by musel mať lesy, aby sme v zime nezmrzli.

chcem tým povedať, že občas zblbnem, a míňam, ale zvyčajne vtedy, keď už akútne musím. znie to hlúpo, cítim to, ale občas nabehnem a nakúpim, lebo už nemám tričká, lebo sa mi roztrhli boty, lebo ... stále to znie hrozne.

ale v podstate sa snažím konzum, tak ako ho a ako v ňom žijeme, stlačiť, nakoľko sa dá. vedome. nie vždy sa darí, a človek si musí občas spraviť radosť, bez debaty.

neplačem za prázdnymi obchodmi, to ani náhodou, ale na druhej strane mi prekáža dumping, plytvanie, ono je to krásne, že je všetkého všade mraky. ale sú regály, ku ktorým ani nejdem, v živote som pri nich nebola. stále to asi znie hlúpo, čo ? : )

Zverejnené

isteže, žijeme v konzumnej spoločnosti, nevyhneme sa tomu, aby sme nežili "konzumne", ani to nejde. museli by sme byť sebastatční ako spolupracujúci kain a ábel, aj žito aj chov, plus seth by musel mať lesy, aby sme v zime nezmrzli.

A co by robili tie stovky milionov ludi, ktori vyrabaju kadejake veci, ktore niekto iny spotrebuje? Keby sme zili "nekonzumne", tak by sme peniaze neminali nikdy (tj. ani na penzii, ani nase deti by neminali peniaze, ktore im odkazeme) - a neminali by sme ich na vobec nic. Len by sa syslili bez akehokolvek uzitku. Co by bolo dost o nicom, nie?
Zverejnené

no, veď píšem, že to nejde ... samozrejme, že míňame, preto, lebo žijeme konzumne. bývame, máme teplo, vodu, splachovací záchod, potraviny, netkáme si sami šaty, a sem tam sa potešíme, kto ako, podľa peňaženky a túžob. konzumu sa nedá vyhnúť, a samozrejme syslujeme, aby sme v tom konzume prežili.

je to trochu na hlavu, lebo jazdíme autom, čo je pohodlné a niekedy nevyhnutné, ale na druhej strane tí, čo produkujú tie kopy kdečoho, čo v obchode často ani nevieš, čo to vlastne je a k čomu to má slúžiť, z toho konzumu vidia akurát toľko, že prežijú.

a v obrích obchodoch sa skáče po starom mäse, aby vyzeralo čerstvé, lebo je ho tam nadbytok, ... a potrebujeme ho aj tak stále viac, a kravičky prevážame za nohu s vykĺbenými nohami, a kurence tak musia bojovať o prežite, aj to je konzum. aj predajňa alkoholu je konzum ... :innocent:

Zverejnené

Aj dovolenka v Grecku je konzum (sluzby), aj vzdelanie je konzum (taktiez sluzba), nahradny klb alebo antikoncepcia su konzum...

Rozdiel oproti minulosti je ten, ze pred par storociami ludia "konzumovali" v absolutnej vacsine len to najnutnejsie, pretoze neexistovali nadbytok. Z dnesneho pohladu ako keby si mozno 95% prijmu minula len na uplne najzakladnejsie byvanie, najzakladnejsie potraviny a nutne minimum oblecenia. A potom uz nic. Ak by sa takto spraval clovek dnes, tak este schyta kritiku, ze vsetko minie na handry, nehnutelnosti a zvysok proste prezerie :)

Teraz sa mame uzasne. Miname na veci, ktore CHCEME. Miname dokonca aj na spusty uzitocnych a prinosnych veci...

Zverejnené

Vies co je paradoxne a velmi "vtipne"?

Ze realne ked teraz nemas dost, tak setris. A v buducnosti ked budes mat nasetrene, tak to minies na to co budes chciet. Peniaze spotrebujes. Konzum je spotreba - tovarov, sluzieb, cohokolvek. Takze ty stale zijes konzumnym zivotom, pretoze si peniaze odkladas na to, aby si ich mohol minut (len nie dnes, ale pozajtra). Alebo to odlozis pre vnucata - aby tie peniaze mohli minut vnucata.

Kritizovat konzumny zivot je nezmysel, pretoze on iny ani byt nemoze - pokial neodides do klastora, kde budes zit bez penazi a len z milodarov. A oproti nasim predkom mame konzum ovela lepsie rozdeleny.

Ako suhlasim. Vsetky peniaze treba skonzumovat,ale na spravne(rozumne( veci. Pri kazdom to moze byt individualne. A kazdu vec by sme nejak inak hodnotili. Niekto si kupy dve LCD(nove televizory( ja som sa dozvedel, ze to magio vraj pojde aj na CRT, takze ziaden novy nebude a ak bude moj stary PC este sluzit, vyradeny(zatial len zavadzia( je asi tri roky a bude aspon ciastocne funkcny posluzi este nejaky rok.
Zverejnené

Vsetky peniaze treba skonzumovat,ale na spravne(rozumne( veci. Pri kazdom to moze byt individualne.

No a ved prave o to ide - tebe sa moze zdat nieco hlupost, ale nikomu inemu nie. A aj ked si niekto kupi hodinky za 20,000 euro - tak niekto iny ma vdaka tomu pracu, lebo ich vyraba. Takze uplna hlupost to byt nemusi.

A koniec koncov, oproti minulosti miname peniaze na ovela viacej "rozumnych" veci - ved si len skus tipnut, kolko minut priemerny slovak niekedy v 17.storoci na vzdelanie? A vzdelanie je dolezite a dobre,ze? :)

Zverejnené

hlúposť ale je vyhlasovať, že hodinky potrebuje úplne každý, a preto treba aby ich "zadarmo" dostal od štátu.. a potom ich povinne nosiť..

a ak je to hlúposť pri hodinkách, nie je to hlúposť aj pri penzii, a zdravotnom poistení a povinnej školskej dochádzke?

Vytvorte si účet alebo sa prihláste, aby ste mohli písať príspevky

Ak chcete odoslať príspevok, musíte byť členom

Vytvoriť konto

Zaregistrujte si nový účet v našej komunite. Je to ľahké!

Zaregistrovať si nové konto

Prihlásiť sa

Máte už konto? Prihláste sa tu.

Prihlásiť sa teraz

• Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov