Skočiť na obsah

Povolebná situácia v SR r. 2010

Povolebná situácia v SR r. 2010  

19 členovia hlasovali

1. 1. Ako podľa vás dopadli voľby?

2. 2. Ako sa podľa vás bude vyvíjať situácia na Slovensku?

• Politika a ekonomika sa bude opäť poberať správnym ... smerom
    • Bude to hlavne o naprávaní chýb predošlej koalície
    • Nič zásadné sa nezmení po celé 4 roky
    • Pravicová koalícia sa rozpadne a bude ešte horšie
    • Neviem posúdiť
      0

Odporúčané príspevky

Zverejnené

Po 4 rokoch vlády strany Smer (ľudovo ficovlády) tu máme opäť prozápadnú pravicoú koalíciu zloženú zo staronových politických strán. Úspech stredopravých strán pripomína úspech stredopravých strán z roku 2002, keď vtedajší štvorlístok SDKÚ-SMK-KDH-ANO získal 78 mandátov. Terajšia koalícia, ktorá asi vzíde z povolebných rokovaní (SDKÚ-SaS-KDH-Most/Híd) obsadí pravdepodobne 79 kresiel, (opozícia Smer-SNS 71), čo je mierne lepší výsledok pred 8 rokmi.

Takmer konečné výsledky:

• SMER - sociálna demokracia 34,79 % (62)
  • Slovenská demokratická a kresťanská únia - Demokratická strana 15,42 % (28)
  • Sloboda a Solidarita 12,14 % (22)
  • Kresťanskodemokratické hnutie 8,52 % (15)
  • Most-Híd 8,12 % (14)
  • Slovenská národná strana 5,07 % (9)

Predpokladaná koalícia:

SDKÚ: oproti minulým voľbám stratila necelých 33 000 hlasov. Napriek niektorým škandálom a osoboe M. Dzurindu, ktorý sa pre viacerých (aj pravicových) politikov ukázal byť nie príliš želanou osobou je to solídny výsledok a nič na tom nezmenia ani výroky teraz už bývalého premiéra Fica o tom aby sa vedenie SDKÚ zamyslelo nad výsledkom. Výsledok 15,42% a 28 mandátov stačí na to aby vedenie strany bolo s výsledkami spokojné.

SaS: nová strana, ktorej niektorí politológia nedávali šancu sa dokázala katapultovať pravdepodobne až do vlády, zisk vyše 307 000 hlasov, 12,14% a 22 kresiel je vyšší ako pred 8 rokmi u novej strany ANO. Veríme, že SaS nepostihne rovnaký osud a nebude vo vláde nestabilným prvkom. Za zmienku stojí prekrúžkovanie posledných štyroch kandidátov do parlamentu, ktorí zastupovali občianske združenie Obyčajní ľudia.

KDH: podobne ako SDKÚ dosahuje vo voľbách rovnaké výsledky. Napriek tomu, že SDKÚ si oproti minulým voľbám mierne pohoršila, KDH si polepšila. Získala 8,52% hlasov a 15 kresiel, vedenie strany možno očakávalo viac, ale len potvrdil stabilnú voličskú základňu.

Most-Híd: táto nová maďarsko-slovenská strana dosiahla veľmi dobrý výsledok, rozkol v SMK umožnil "zbaviť" sa nacionalistov a vytvoriť na slovenskej politickej scéne "medzinárodnú" alternatívu. Zisk 8,12% hlasov a 14 mandátov je veľmi dobrý výsledok. Všetci štyria kandidáti OKS sa prekrúžkovali do parlamentu.

Predpokladaná opozícia:

Smer: zisk vyše 880 000 hlasov (34,79%) a 62 mandátov umožnilo Smeru zaplniť takmer polovicu parlamentu a pravdepodobne bude tvoriť tvrdú opozíciu koalícii. Predpokladám, že Smeru bude ponúknuté jedno miesto podpredsedu v NR SR. Výsledok pre Smer je veľmi dobrý, ale prakticky žiadny koaličný potenciál ho odstrelil do opozície. Pravdepodobná budúca koalícia však bude musieť mať na mysli, že Smer získal najmenej 2x viac hlasov ako ktorákoľvek iná strana, v niektorých okresov Smer jasne dominoval.

SNS: takúto záchranu s odtretými ušami vedenie SNS asi ani nepamätá. Výsledok 5,07% a 9 mandátov je pre SNS veľmi tesný a v parlamente bude stačiť len na umiestnenie v hlbokej opozícii. Výsledok SNS vo voľbách je však v prvom rade výsledkom správania sa jej predsedu, ktorý by sa mal naučiť ako sa má správať politik. Politika založená na strašení sa dnes vedie len v nestabilných štátoch v Afrike alebo južnej Ázii.

Už mimoparlamentné strany:

SMK: prepad SMK mimo parlamentnú pôdu uvítalo veľa Slovákov (určite aj Slota) a možno aj niektorí Maďari, ktorí si uvedomujú, že v modernej schengenskej Európe otázky typu Trianon už nepatria medzi aktuálne problémy. Slabý zisk 4,33% a neúspech z toho vyplývajúci "vyčistil" parlament od nacionalistov, ktorí viac kopali za iný štát ako za ten, v ktorom žijú. SMK stratila najmä vďaka volebnému úspechu strany Most-Híd.

HZDS: slabý zisk 4,32% hlasov pravdepodobne poslal túto kedysi veľmi silnú stranu definitívne mimo parlament a dúfam, že už navždy. HZDS stála pri formovaní moderného Slovenska, ale treba si uvedomiť, kedy nastal čas odísť, najmä pri podivnej politike strany (kauzám za celé obdobie čo bolo HZDS sa venovať nebudeme). Predsedu HZDS okrem straty kresiel v parlamente môže mrzieť aj fakt, že zároveň stratil poslaneckú imunitu. Čo to znamená, si môžno on sám najlepšie uvedomuje.

Od novej koalície očakávam tieto riešenia:

• Zníženie nezamestnanosti
  • Opätovné naštartovanie ekonomiky (rast 4,8% HDP za 1. štvrťok r. 2010, ktorým sa Smer vychvaľoval, je možno len dočasným rastom a nič neukazuje)
  • Zlepšenie podnikateľského prostredia
  • Väčšiu slobodu tlače

Ostatné je momentálne nepodstatné.

Doplnené:

Obrázok

• Pridať bod 1
Zverejnené

koalícia - opozícia

výsledky sú aké sú, smer dostal stále viac hlasov, než tí, ktorí nechceli, aby ich dostal, dúfali.

vraj mu je to nanič, vládu nezostaví. dobre.

jedna vec sa nemala stať - tých 8 stotiniek sns.

ako čítam, je stále chudák slota šokovaný, a predpovedá krvavé slzy.

druhá vec ... zažili sme už zlepenec, ktorý odstavoval jedného iného buldoga a populistu, ktorý rozdal republiku kamošom.

trvalo dvadsať rokov, kým sme sa ho nakoniec ako tak zbavili, aj keď samozrejme hovorí, že neprehral on, prehralo slovensko ... nemôže povedať samozrejme nič iné, to je lepšie, než keď spieval, alebo pískal, keď prehrtal prezidentské voľby a nezvládal nervy.

do rána sme čakali na výsledok volieb takmer všetci ako blázni, a radšej budem trochu pri zemi, lebo ako píšem vyššie, jeden zlepenec na vyeliminovanie jednej strany tu už bol. zažila som tú eufóriu, radosť, podávanie rúk, takmer sa navzájom vhadzovali do vzduchu.

mno ... eufóriu z porážky mečiarizmu zlepenou koalíciou sme už zažili.

zakrátko sa nevedeli zniesť.

štyri strany - kdh, sas, sdkú, most, sa vyjadrili, že do spolku so smerom nepôjdu. hoci tam nedávno boli nejaké kuvičie hlasy, nakoniec ustali.

dobre.

len aby sa vedeli zanedlho ešte stále zniesť sas s kdh, aby vedel ukočírovať bugár poloslovenskú polomaďarskú stranu a aby im to vydržalo dosť dlho na to, aby z toho bol nejaký rozumný výsledok.

kdh sa nepustí kresťanských zásad.

smer má stále viac, než ktokoľvek normálny dúfal, že bude mať.

sns je večná škoda. keby išiel do lesov, bola by som spokojnejšia. rozdiel 8 hlasov tak rozdielneho zlepenca nie veľa.

za chvíľu začnú poslanci vystupovať zo strán a budú nezávislí.

zlepence sú ako krusty ... buchneš kladivkom a rozpadne sa.

dúfam, že to nenastane. smer dúfa, že čím skôr.

slota bude strašiť do piatich rokov južanskou autonómiou a to sa ešte nevyjadrila andulička.

dúfam, že to píšem čiernejšie, než dúfam. alebo naopak. že to zďaleka nebude ani také šedé, aké čierne to píšem. zažili sme tu už kdečo.

Zverejnené

škoda, že SMK a HZDS nestiahli spolu so sebou aj SNS

nevadí

výsledky sú veľmi dobré

zlepencom by som to nenazval

tieto strany majú veľmi silné pojivo a to v podobe neoliberálneho ekonomického zmýšlania

isto tam budú spory a budú sa ulievať peniaze

lenže sa to bude diať formou rôznych kľučiek

a nie pľuvancami do tváre ľudu

a hlavne nie v takom nenažranom množstve

minister financií nebude chodiť po jachtách

minister spravodlivosti nebude mať za kamaráta narkomafiána

minister kt. bude mať na starosti aj životné prostredie

bude vedieť čo je to internet a nepoužívať nástenku

minister vnútra a premiér (premiérka) budú poznať pojem prezumpcie neviny

a nebudú obviňovať nevinné študentky na základe vykonštruovaných nezmyslou

.

.

.

nevravím,

že to bude ideálne, ale bude to rozhodne iné - lepšie

Zverejnené

Pozitívne je najmä to, že ešte pred rokom sa Smeru prognózovalo stabilne 44% a pravicovým stranám len okolo 10%. Ty bolo horšie ako celý "zlepenec". Vládnutie možno bude ťažké, ale myslím, že momentála ekonomická situácia má vyššie priority, ak ju vyriešia tak potom nech sa venujú registrovaným partnerstvám, fajčeniu marihuany a iným veciam, ktoré nie sú podstatné pre väčšinu Slovákov.

Zverejnené

ešte som zabudol dodať radosť z prekrúžkovania sa OKSákov

pri KDH, Moste a SDKU témam ako dekriminilizácia marihuany, registrované partnerstvá apod

šance nedávam

inak aké sú Vaše tipy na ministerstvá

spravodlivosť: Dano Lipšic

obrana: Fedor

financie: Sulík ale radšej by som tam videl Oravca

pôdohospodárstvo-životné prostredie: Zsolt Simon

Zverejnené

Je to tesnejsie, ako by sa mohlo zdat,rozhodlo 0.7% volicov, ktori nevolili HZDS. V opacnom pripade by si Fico mohol do pripadnej koalicie pripisat 9 mandatov. Samozrejme, da sa uvazovat aj opacne o SNS /ti mali naozaj na male :lol:/ Stastie je skratka vrtkave.

Zverejnené

Obrázok

Nerozumiem tomu, kde Smer v TN kraji nabral toľko percent a pravicu nechal tak výrazne vzadu.

Včera som sa s viacerými ľuďmi bavil o voľbách. Osobne viem len o jednom človekovi čo dal hlas Smeru alebo HZDS (taký výkuk s titulom Ing., čo si myslí že rozumie politike, ale keby jej rozumel tak by zistil, že jej nerozumie). Viem minimálne o 7 ľuďoch (1 Mgr., 2 Bc., 4 maturita) vrátane mňa čo volilo SDKÚ. Viem minimálne o 3 ľuďoch ktorí volili SaS. Viem minimálne o ďalších troch ľuďoch čo volili iné pravicové strany (určite ich narátam viac ale po "nočnej" mi to teraz nemyslí). Tým sa búrajú mýty, že Smer volili menej vzdelaní a pravicové strany vyššie vzdelaní ľudia. Fakt neviem odkiaľ ten Smer nabral takmer 45%. Ja asi žijem v inom trenčianskom kraji.

Zverejnené

TN kraj bol dlho bastou HZDS, aj teraz tam ziskali najviac percent

Zverejnené

jj

bola to bašta hlavne HZDS, ale aj SDĽ

pri pohľad na výsledky volieb môžme vidieť,

že v zmýšľaní ľudí sa nič nezmenilo (SMER = HZDS + SDĽ)

Zverejnené

Smer myslím že aj pred 4 rokmi tu získal veľmi veľa percent. No ktovie koho ten tomassi volil :lol:

A čo sa týka HZDS, len nech sa žiadny novinár nepýta Mečiara, ako vníma celé voľby, lebo mu takú hebne, že uvidí :)

Zverejnené

Fico: Som úplne vyrovnaný. Máme výsledok, o akom sa iným nesníva

No a čo máš z toho Ficko, keď ideš do opozície :lol:
Zverejnené

Tak treba dúfať, že nenastanú komplikácie a vytvorí sa tu pravicová vláda...a konečne sa začne aspoň nejaksý proces s Mečiarom...i keď to bude dosť ťažké v našom súdnictve a hlavne kým tam je Harabín...tak možno o dva roky. Osobne som rád aj za výsledok Most-u, Béla je proste Béla, používa svôj rozum a je veľmi obľúbený či už medzi Maďarmi ale aj Slovákmi, SMK do budúcich voľieb už existovať nebude...im nedávam ani dva roky...a samozrejme ma najviac potešila SaS-ka - parádny výsledok a myslím si, že sa etabluje za silnú a stabilnú politickú stranu...i keď samozrejme nájdu sa tam zaisto aj slabšie články, ale keď ich bude doslova len pár, tak sa sťažovať nebudem :lol: SDKU mohlo trochu získať aj viac, ale nevadí....mrzí ma len, že Smer má tak vysoké percento, i keď bude s najväčšou pravdepodobnosťou v opozícii...

Tak a teraz začať pracovať na ozdravení Slovenska

Zverejnené

Tým sa búrajú mýty,

:lol: Tym, ze ty vies "minimalne o" xyz ludoch, sa myty neburaju.

Zverejnené

Pozerala som prvu tlacovnu smeru, okolo 5.30 rano na TA3, to ze sa citil ako vitaz som predpokladala. Prekvapilo ma aky bol uvolneny a v pohode. Mozno je rad ze ten bordel nemusi pred sebou tlacit.

vdy bol upaty a ako keby v strehu. Este som ho takeho nevidela, velke prekvapenie. Dokonca zazartoval s novonarmi a vsetkych niecim rozosmial.

Aj ja si myslim ze terajsie strany, co budu v koalicii maju mnoho veci podobnych, hlavne co sa tyka ekonomiky.

Tak im len budem potichucky drzat palce.

Zverejnené

premiér Fico a jeho úsmev.

vlastne keď sa človek zamyslí nad takmer hysterickými prejavmi, ako musel za podivných okolností držať pokope trojku, ktorú sám v ukrutnej snahe stať sa premiérom stvoril, napriek vôli takmer celého národa, namiesto sociálnodemokratickej politiky zúfalá snaha o fľakovanie všetkého, čo sa potentovalo, posledné, predposledné a počiatočné kauzy, vznik otrasnej koprupcie, zúfalé oháňanie sa a držanie celého cirkusu ako tak v kope akýmikoľvek prostriedkami, ani sa nemožno premiérovi čudovať, že sa mu uľavilo.

zasa sa mu bude veľmi dobre rozprávať do vládnutia z pozície opozičníka, vyčítanie každej chyby a stavanie sa do pozície ochrancov chudobných / zišla by sa aj taká pozícia, ale pán Fico to nie je ... bol, na začiatku, pred takmer dvadsiatimi rokmi, odvtedy sa veľa vecí zmenilo / ... ja som ho ako opozičného poslanca s plamennými prejavmi zažila pred rokmi, jemu tá úloha sedí viac ako vládnutie

držať palce je to najmenej, vláda sa uvidí, poslanci sú už známi :

Kto bude sedieť v parlamente? Pozrite si zoznam poslancov

Čítajte viac: http://volby.sme.sk/c/5421483/kto-bude-sediet-v-parlamente-pozrite-si-zoznam-poslancov.html#ixzz0qkgsnjkA

Zverejnené

:lol: Tym, ze ty vies "minimalne o" xyz ludoch, sa myty neburaju.

Pre mňa je podstatné, že sa stretávam s ľuďmi, ktorí majú väčšinou rovnaké názory ako ja. S kým sa stretáva Bc. Mgr. PhDr. doc. prof. L.E.G. von Trips, CSc., a čo si o tom myslí, ma už nezaujíma.
  • Pridať bod 1
Zverejnené

no nehovorím, presne taký bol pred rokmi v poslaneckej lavici.

ako premiér nekompromisnosť z opozície nemohol zniesť, lebo chcel byť zasa len nekompromisný aj ako vládnuca koalícia. a nekompromisnosť z lavíc protivníka mu proste sedí, nekompromisnosť je jeho druhé meno. pamätám si niektoré jeho prejavy zo starých čias. myšlienky mal dobré, ale z lavice opozície bolo všetko akési iné ... a ľahšie bolo byť kritickým, než to splniť vo vláde.

nečudujem sa, že sa usmieva.

Smer varuje, že bude v opozícii nekompromisný.

AKTUALIZOVANÉ 18:45

Minútu po minúte: Začali sa rokovania o novej vláde

Čítajte viac: http://volby.sme.sk/c/5420951/minutu-po-minute-zacali-sa-rokovania-o-novej-vlade.html#ixzz0qkoI0ZOw

Zverejnené

U nás to vyhral Smer na plnej čiare, ani sa nečudujem. SaS k nám nemá dosah, stará sa iba o západ. Vraj je to iba "virtuálna" strana, som zvedavá čo z nich vzíde.

Raz som volila SDKÚ a doteraz ľutujem, že som ich volila. Hrozne ma sklamali.

Zverejnené

Pre mňa je podstatné, že sa stretávam s ľuďmi, ktorí majú väčšinou rovnaké názory ako ja. S kým sa stretáva Bc. Mgr. PhDr. doc. prof. L.E.G. von Trips, CSc., a čo si o tom myslí, ma už nezaujíma.

Moze to byt podstatne pre teba, ale okruh tvojich znamych ziadne myty nebura. Je to statisticky nereprezentativna vzorka.

Zverejnené

vlastne viem o dvoch ľuďoch, ktorí roky volia SNS ... táto "vzorka" mi to pripomenula

jeden je stredoškolsky jeden vš vzdelaný, s dosť radikálnymi názormi, nekompromisnými, ale život im prihral najlepších kamarátov maďarov. v oblasti, kde maďarov moc nie je. ale napriek tomu sú radikálni a proslotovskí každým cólom svojich krčmových myšlienok a neprijímajú argumenty absolútne žiadne okrem takých, ktoré nahrávajú ich argumentom. jeden z nich je mimoriadne inteligentný. ale nie politicky : )

tiež je to taká divná a nereprezentatívna vzorka.

Zverejnené

Viete čo neznášam? večné komplexy veľkej časti zvyška Slovenska zo západu SR...a pritom Dzurindove vlády urobili dosť pre celé Slovensko!! východ /a aj stred/ mal vžy horšiu východiskovú pozíciu, tak je logické, že bude vždy trochu pozadu...a zato celé môže hlavne tá komunistická háveď, čo nám tu vládla skoro polstoročia

Zverejnené

čo, tiborco, nie je celkom pravda

priemysel sa sťahoval na východ, stavali sa tam fabriky, aby bola pokrytá celá republika, aby to nebol ten chudobný zanedbaný východ, keď robotníci z východu odchádzali za tatíčka masaryka do ameriky, aj pred ním, neskôr boli žiadaní pri stavbe pražského metra, a stavbách po celej republike, a po nástupe novej éry a za divokej mečiarovskej privatizácie zanikali fabriky, závody, výrobné družstvá jedna za druhou, a tradične chudobnejší juh, severovýchod a východ na to doplatili najviac.

nie je to také priamočiare, ale v každej krajine je časť, ktorá je "ďaleko".

Zverejnené

Nič to ale nemení, že komunizmus tomu prispel najväčšou mierou svojimi päťročnicami a pod....a zo závisťou sa ťažko dostanú viac dopredu...

...ale už som trochu off topic :lol:

Návštevník
Táto téma je teraz zamknutá pre ďalšie odpovede.
  • Vytvoriť nové...

Dôležitá informácia

Táto stránka používa súbory cookies, pre zlepšenie používania stránok tohto webu. Pre viac informácií kliknite sem. Ďalšie informácie nájdete na stránke Zásady ochrany osobných údajov